Plen
Ședința Camerei Deputaților din 12 iunie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.97/19-06-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 12-06-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 12 iunie 2017

14. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Petru Gabriel Vlase:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Începem cu interpelările.

Domnul Ungureanu, USR.

Susțineți? Aveți o interpelare. Vreți să o citiți? Bun. Eu v-am întrebat.

Domnul Tabugan? Nu.

Domnul Năsui? Nu.

Domnul Ghinea? Nu.

Domnul Velcea? Nu.

Doamna Cherecheș nu este.

Doamna Bran nu este.

Domnul Pirtea? Nu.

 
Video in format Flash/IOS Marilen-Gabriel Pirtea

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea, da?

Trei minute. Citiți interpelarea.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Da. Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Am o interpelare care se adresează ministrului educației naționale.

Stimate domnule ministru,

În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educației naționale și cercetării științifice, așa cum era denumit în 2016, pentru aprobarea Metodologiei privind recunoașterea diplomei de doctor și a titlului de doctor în științe sau într-un domeniu profesional, obținute în străinătate, instituțiile acreditate de învățământ superior sau unitățile și instituțiile de drept public și drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul național de cercetare-dezvoltare recunosc diploma de doctor și titlul de doctor în științe sau într-un domeniu profesional, obținute, după cum urmează:

Sunt trei categorii de astfel de instituții.

  • Instituții acreditate de învățământ superior sau de cercetare-dezvoltare dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană;
  • Instituții acreditate de învățământ superior sau de cercetare-dezvoltare incluse în lista universităților de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educației naționale;
  • Instituții acreditate de învățământ superior sau de cercetare-dezvoltare care fac obiectul unei convenții internaționale de recunoaștere reciprocă de astfel de titluri.

Această recunoaștere este necesară pentru cei care doresc să continue cursuri postuniversitare, să-și obțină abilitările sau ocuparea unei funcții didactice sau de cercetare într-o instituție de învățământ superior sau în una din lista celor menționate.

Domnule ministru...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiați, domnule deputat!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Da.

Între aceste titluri, o parte dintre acestea sunt acreditate de Ministerul Educației Naționale prin CNATDCU, iar altele sunt acreditate prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Astfel, în această situație sunt cercetători care doresc să se alăture echipei ELI de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" în astfel de proiecte și nu pot face acest lucru.

Vă adresez rugămintea de a preciza, domnule ministru, dacă Guvernul are în vedere simplificarea procedurii de recunoaștere a titlului de doctor și titlului de doctor în științe sau într-un domeniu profesional obținută în străinătate și dacă are în vedere opțiunea de a lua o hotărâre privind cadrul normativ care reglementează funcțiile celor două...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

instituții... CNATDCU sau Centrul de Acreditare a Diplomelor.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumesc.

Având în vedere că mulți colegi...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Îmi pare rău, dar mai mult de atât nu pot.

 
Video in format Flash/IOS Emil-Marius Pașcan

Cât văd eu sigur din listă, domnul Pașcan ar fi până acolo, dacă...

Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată Ministerului Mediului, doamnei ministru Grațiela-Leocadia Gavrilescu, și privește sporirea semnificativă a numărului de urși, care au ajuns să reprezinte un pericol pentru oameni. Chiar în acest weekend, un bărbat a fost rănit grav în comuna Ernei, județul Mureș.

În județul Mureș, sporirea numărului de urși reprezintă un real pericol pentru locuitorii mai multor comunități. Autoritățile transmit avertizări populației prin intermediul mass-media, spre exemplu: "În pădurile de lângă Târgu Mureș, mai exact în zona Corunca-Bozeni, a fost semnalată prezența a cel puțin doi urși. Unul dintre ei are doi pui. Vă atenționăm să circulați cu precauție în zona respectivă".

La Târgu Mureș au fost semnalați urși chiar în pădurea de la Platoul Cornești, aflată în zona centrală a orașului, un loc de recreere și agrement frecventat de mii de cetățeni. Recent, o fetiță de 12 ani din comuna Răstolița a fost atacată de urs, în timp ce se afla în curtea propriei case.

Reprezentanți ai asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale țării solicită să fie emis ordinul de derogare pentru vânarea urșilor, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale crește, iar populația este tot mai intolerantă și poate recurge la metode proprii de apărare. În prezent, pentru împușcarea unui urs, statul pedepsește cetățeanul cu o amendă de 40.000 de euro, în vreme ce dacă un urs atacă, rănește sau ucide o persoană, nu se acordă niciun leu despăgubire.

Vă solicit, doamnă ministru, în sensul celor evocate, să-mi comunicați ce măsuri va dispune Ministerul Mediului, în perioada următoare, pentru protejarea oamenilor și a bunurilor acestora?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns în scris.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Laurențiu Nistor

Domnul Nistor.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Laurențiu Nistor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea de astăzi este adresată domnului ministru al transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc.

Stimate domnule ministru,

Prin Programul de guvernare v-ați asumat termene de finalizare a lucrărilor de infrastructură pe Coridorul IV European, cât și pe cele aflate în derulare.

Ați avut, de asemenea, numeroase deplasări în teren, pe șantierele lucrărilor de infrastructură din țară, pentru verificarea stadiului acestora.

În luna aprilie ați fost și în județul Hunedoara, unde ați verificat șantierul Autostrăzii Lugoj-Deva.

În acest sens, vă rugăm, domnule ministru, să precizați care este stadiul lucrărilor de infrastructură în județul Hunedoara, atât cele aflate în desfășurare pe coridorul rutier, cât și cele aflate în desfășurare pe coridorul feroviar.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe

Domnul Gheorghe?

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am 5 interpelări, bineînțeles voi citi doar una; o interpelare la transporturi, încă una tot la transporturi, încă una, bineînțeles, tot la transporturi; una la Ministerul Afacerilor Externe; și cea pe care o voi prezenta se adresează domnului ministru al culturii și identității naționale, Ioan Vulpescu.

Obiectul interpelării: "Casa «Brătianu» de la Florica"

Ca și dumneavoastră, domnule ministru, privesc cu mare interes păstrarea și apărarea patrimoniului cultural național în circuitul public și educativ.

Casa "Brătianu" de la Florica, Ștefănești, județul Argeș, este esențială pentru ceea ce reprezintă moștenirea istorică a României, familia Brătianu, dincolo de rolul său în politica internă, fiind cea mai mare dinastie politică modernă a Europei centrale și sud-estice și un simbol a ceea ce a însemnat lupta pentru libertate, neatârnare și unitate națională a tuturor românilor.

Este extrem de important ca acest centru de cultură, Casa "Brătianu", să rămână în patrimoniul istoric și cultural al națiunii române!

Care este situația la acest moment cu privire la demersurile legale legitime, de păstrare în patrimoniul național, a Centrului Cultural I. C. Brătianu de la Florica, județul Argeș, și când se întrevede o soluționare în folosul moștenirii istorice?

Solicit răspuns verbal și scris.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Natalia-Elena Intotero

Natalia?

Video in format Flash/IOS  

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului ministru al educației, Pavel Năstase.

Aproape în fiecare an școlar, la început, am aflat vești legate de faptul că elevii nu și-au primit manualele școlare la timp.

În aceeași notă, s-a desfășurat și anul 2016, când în septembrie presa a relatat faptul că elevii din clasele primare nu au primit decât două dintre manualele necesare.

Mai mult, restul manualelor ar fi urmat să ajungă pe băncile elevilor abia în semestrul al II-lea.

Ministrul educației de la acea vreme a explicat că aceste întârzieri sunt cauzate de anumite nereguli în licitație.

Având în vedere că ne aflăm la finalul anului școlar 2016-2017, dar peste puțin timp va începe un nou an școlar, considerați că pentru anul viitor școlar, respectiv 2017-2018, vor mai apărea astfel de situații?

Ce măsuri au fost luate sau urmează să fie implementate, astfel încât elevii să-și primească manualele școlare la timp?

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Ionuț Simionca

Domnul Dehelean?

Domnul Seidler?

Așa am ordinea aici. Fac și eu ce știu și ce pot!

Domnul Roman Sorin.

Am zis domnul Roman! Nu e în sală?

Domnul Ionuț Simionca.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ionuț Simionca:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Această interpelare este către Ministerul Transporturilor, pentru domnul ministru Alexandru-Răzvan Cuc, din partea mea, Ionuț Simionca, deputat al PMP de Bistrița Năsăud, Circumscripția nr. 6.

Interpelare.

Obiectul interpelării: "Reabilitarea sau modernizarea de drumuri locale și județene din județul Bistrița-Năsăud".

Stimate domnule ministru,

Prin prezenta interpelare doresc să vă aduc la cunoștință necesitatea unor lucrări de reabilitare, întreținere și modernizare la drumurile naționale DN 17, DN 172, DJ 172, DJ 172 tronsonul J din județul Bistrița Năsăud. Mai exact, pe tronsonul Năsăud-Sângeorz Băi și la limita cu județele din Maramureș și Suceava.

Necesitatea acestor lucrări rezultă din starea actuală a acestui tronson de drum și a acestor tronsoane de drum care este plin de gropi în asfalt și de denivelări, ceea ce conduce la degradarea încontinuu, precum și a autovehiculelor care le utilizează și la riscul la care sunt supuși participanții la trafic pe acest sector de drum. Și nu în ultimul rând, poluarea mediului înconjurător mai intens, din cauza încetinirii traficului.

Prin urmare, vă rog să-mi comunicați măsurile care vor fi luate de către ministerul pe care-l conduceți pentru satisfacerea cerințelor de transport pe aceste sectoare de drum și pentru îndeplinirea condițiilor privind situația populației în condiții de maximă siguranță.

De aceea, aș dori să știu și măsurile pe care le întreprindeți pe următoarele tronsoane de drum: DJ 172 A și DJ 172 R?

Solicit răspuns scris și oral.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cristina-Elena Dinu

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Dinu.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Cristina-Elena Dinu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului Pavel Năstase, ministrul educației naționale, și are ca obiect deficitul de muncitori calificați cu care se confruntă România.

Domnule ministru,

Dacă până acum câțiva ani mare problemă în România era lipsa locurilor de muncă, acum constatăm că ne confruntăm cu cel mai mare deficit de muncitori calificați raportat vreodată.

Salariile mici și distrugerea zonelor industriale i-au determinat pe mulți să părăsească țara sau să se recalifice, iar închiderea multor școli profesionale a făcut să nu mai avem alte generații care să le ia locul.

Într-un sondaj de opinie pe care Camera de Comerț și Industrie a României l-a făcut în rândul antreprenorilor se arată că găsirea forței de muncă a devenit principala grijă a mediului de afaceri din România.

Companiile nu cer doar absolvenți de facultate, ci și tineri specializați în școli profesionale, iar posturile care sunt din ce în ce mai greu de ocupat sunt cele destinate meseriașilor calificați, urmate de cele pentru muncitori și ingineri.

În acest sens, pot să dau un exemplu chiar din județul Giurgiu, unde un agent economic a fost nevoit să aducă forță de muncă de la 100 de Km distanță, deși "resuscitase" o unitate industrială de tradiție în oraș.

Și mai pot să amintesc de fermierii care se plâng de lipsa tractoriștilor capabili să conducă utilajele moderne pe care le achiziționează. Sunt situații pe care mulți angajatori le reclamă.

Este clar că în acest moment România nu are o școală profesională funcțională cu bază materială necesară instruirii practice, dar nici profesori calificați care să-i școlarizeze.

PSD a plasat problematica reformei învățământului profesional și tehnic ca o prioritate în programul său de guvernare, aceasta materializându-se printr-o serie de măsuri și acte normative aflate deja în procedură parlamentară.

Este clar că învățământul profesional nu se poate dezvolta decât pe un parteneriat activ cu mediul de afaceri, pe baza cerințelor pe piața muncii.

În aceste condiții, domnule ministru, vă rog să-mi precizați care este strategia ministerului pe care-l conduceți cu privire la planificarea educațională și dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, ca cerință esențială pentru creșterea gradului de angajare a tinerilor și pentru a răspunde cerințelor de pe piața forței de muncă.

Aștept răspuns scris.

Deputat Elena Dinu, Circumscripția nr. 19 Giurgiu.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Georgeta-Carmen Holban

Doamna Holban?

Video in format Flash/IOS  

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului Florian Dorel Bodog, ministrul sănătății.

Domnule ministru,

Vă interpelez în legătură cu o sesizare făcută de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, cu privire la derularea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință a medicamentelor pentru pensionari cu venituri realizate numai din pensii de până la 600 de lei pe lună.

Acești pensionari au obligația să prezinte medicului o declarație pe proprie răspundere referitoare la faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 600 de lei pe lună.

Din constatările Curții de Conturi și din verificările Casei Dâmbovița a rezultat că în foarte multe situații declarațiile au fost neconforme, întrucât pensionarii, în mare parte vârstnici, nu au înțeles sintagma "numai de pensii de până la 600 de lei pe lună". Astfel s-a ajuns în situația de a se imputa sume destul de mari pensionarilor cu venituri reduse, ca urmare scopul programului nu a fost atins, dimpotrivă, s-a împovărat situația unor persoane cu venituri mici.

Un pensionar cu pensie sub 600 de lei nu poate primi medicamente compensate cu 90%, întrucât are la CEC o sumă de bani strânsă pentru înmormântare, pentru care primește o dobândă nesemnificativă sau încasează o chirie nesemnificativă.

Hotărârea de Guvern nr. 186 din 2009 nu și-a atins scopul și a creat o barieră legislativă.

Conform dispozițiilor legale în vigoare, pentru a primi medicamente compensate cu 90% pensionarul în cauză este pus în fața următoarelor alternative: ori renunță la un drept de proprietate reprezentat de alte venituri legale - dobânzi, chirii etc. -, ori își plătesc în totalitate 100% sau 50% medicamentele, venind cu bani de acasă.

Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm să analizați posibilitatea abrogării ordinului sus-menționat și înlocuirii cu un nou act normativ care să corespundă în totalitate scopului pentru care a fost emis.

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită considerație, deputat al PSD de Dâmbovița, Holban Carmen-Georgeta.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Toma?

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ilie Toma (din sală):

Sunt în sală.

Prezent.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ilie Toma (din sală):

Da, dar nu știu pentru ce!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dacă nu știți, atunci nu mai veniți!

Domnul... De la USR cine mai este? Susțineți, aveți interpelare? Nu.

E-n regulă, am încheiat aici.

Mulțumesc.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 17,37.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 21 iulie 2018, 3:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro