Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 27, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.108/07-07-2017

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 27-06-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 27, 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

 

Ședința a început la ora 8,30.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran și de domnul deputat Cristian Ghinea, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Vă reamintesc prevederile regulamentare.

Acestea nu vor depăși trei minute. Ordinea luărilor de cuvânt va fi alternativă și se va face pe grupuri parlamentare.

 
Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Copiii vor fi imunizați cu vaccinuri produse în România;

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru, Grupul parlamentar al PSD.

Vă rog.

 

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, doamnă președinte.

"Copiii vor fi imunizați cu vaccinuri produse în România"

Pentru că astăzi sunt mulți semnatari ai acestui proiect de lege, chiar vreau să vă fac câteva precizări.

Este un număr record de parlamentari care au semnat acest proiect, 123, aproape o treime din Parlamentul României, și s-a arătat încă o dată, de către toate grupurile parlamentare care susțin acest demers, că sănătatea copiilor nu are culoare politică.

Marea mea întrebare este de ce s-a ajuns aici. Iar într-o formulare făcută de către Avocatul Poporului mi s-a spus foarte clar că interesele imobiliare și interesele farmaceutice au dus la distrugerea acestei instituții extrem de importante pentru securitatea epidemiologică a României.

Sper ca măcar acum, astăzi, într-un moment de criză, în care vedem că nu avem ce trebuie, atunci când trebuie, pentru copiii din această țară, Parlamentul României să decidă. Pentru că mai important decât politica sunt politicile de sănătate și sper ca toți cei care sunteți astăzi în sală și care ați semnat acest proiect de lege să nu vă răzgândiți.

Voi fi ca picătura chinezească și vă voi anunța de fiecare dată, la declarațiile politice, în ce stadiu este acest proiect legislativ, pentru că îmi doresc ca această instituție să fie redeschisă și acest proiect de lege să nu zacă într-un sertar.

Vă mulțumesc încă o dată și sper ca împreună să facem bine România!

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Florica Cherecheș - declarație politică având titlul Schimbarea schimbării;

Doamna deputat Florica Cherecheș.

Vă rog.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Schimbarea schimbării".

Pentru ca o economie sau o societate să funcționeze bine, e nevoie de continuitate, coerență și predictibilitate. Respectarea acestor principii asigură dezvoltare, atrage investitori și dă stabilitate țării.

Există puține programe pe termen scurt care să aibă un impact semnificativ pentru populație ori pentru dezvoltarea economică a țării. În general e nevoie de timp pentru a se implementa un program cu beneficii pe termen lung.

Din păcate, cei care ne guvernează nu respectă aceste principii, deși le declamă în campanii, nu pentru că nu le-ar cunoaște, ci pentru că își pun mai presus propriile ambiții sau interese mărunte.

Se schimbă cu o frecvență amețitoare miniștri, programe, strategii, ceea ce duce adesea la haos, confuzie, întreruperi sau chiar suspendări de programe bune, din simplul motiv că au fost propuse de cei de dinainte.

În sistemul de învățământ, a cărui evoluție o urmăresc cu deosebit interes, regula de șase luni se păstrează, educația având la conducere, în ultimii doi ani, nu mai puțin de patru miniștri.

Din păcate, și în alte ministere extrem de importante pentru România a fost la fel sau chiar mai rău, dacă ne gândim că la transporturi au fost cinci miniștri, la sănătate patru, la justiție cinci. Iar noi rămânem cu o infrastructură subdezvoltată, cu spitale care suferă de lipsa investițiilor, și exemplele negative ar putea continua.

Oricât de dornici ar fi noii veniți să aducă beneficii sistemului pe care îl conduc e complicat, într-un termen atât de scurt, cu atât mai mult cu cât obiectivele nu sunt întotdeauna aceleași cu ale predecesorilor lor. Aștept ziua în care miniștrii noi aleși să pună mai presus de orice interesele României și să construiască un plan de acțiune clar și transparent pe fiecare domeniu important, bazat pe nevoi și pe o alocare obiectivă, nicidecum clientelară, a resurselor existente.

În ceea ce privește învățământul, aștept să fie definită finalitatea procesului educațional pentru fiecare ciclu, astfel încât copiii noștri să știe la ce să se aștepte și cum să-și construiască viitorul profesional. De ani de zile, toți liderii momentului au susținut importanța dezvoltării învățământului profesional, a școlilor de meserii, pentru a satisface cerințele pieței muncii, astfel încât abandonul școlar să scadă și tinerii să nu mai părăsească țara în căutarea unui loc de muncă, dar de făcut s-a făcut extrem de puțin.

Matematicianul John Nash, laureat al premiului Nobel pentru economie, a demonstrat că "un grup prosperă dacă fiecare individ al grupului luptă pentru binele propriu și pentru binele celorlalți membri ai grupului".

Vă invit, stimați colegi, să aplicați acest adevăr simplu și să puneți mai presus de interesele personale sau de grup, pe cele ale României, pe care ni le-am asumat cu toții și pentru care am fost mandatați a face parte din Parlamentul României.

Vă cer să îndrăzniți să faceți din educație o prioritate națională, nu doar din vorbe, ci mai ales, prin fapte!

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Dan-Răzvan Rădulescu - declarație politică având tema Birocratizarea excesivă din învățământul preuniversitar românesc;

Domnul Iulian Bulai? Nu este.

De la USR este cineva? Sunteți domnul...

 

Domnul Dan-Răzvan Rădulescu (din sală):

Rădulescu.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Dan-Răzvan Rădulescu.

Vă rog.

 
 

Domnul Dan-Răzvan Rădulescu:

Bună dimineața!

Tema declarației mele politice de astăzi este "Birocratizarea excesivă din învățământul preuniversitar românesc".

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă propun un exercițiu de imaginație simplu: timp de un semestru, școlile din România să nu completeze măcar jumătate dintre documentele solicitate din partea diverselor instituții precum inspectorate școlare ori ARACIP. Ce se întâmplă? Cu siguranță, nimic notabil! Pentru că școlile funcționează, cadrele didactice livrează conținuturi, informație și continuă să formeze deprinderi ori să șlefuiască calitățile elevilor lor.

A calculat cineva cât timp mănâncă aceste hârtii, care zac apoi prin arhive ori sunt aruncate, într-un termen scurt? A stabilit cineva competent, în ce măsura influențează actuala listă de documente care sunt cerute unei școli, pe parcursul anului școlar, funcționarea în condiții optime a școlilor și furnizarea unei educații de calitate? Cine a stabilit eficiența documentelor care trebuie să fie realizate ori să existe în școli?

A analizat cineva dacă lunga listă de proceduri, multele hârtii realizate de comisiile - din fericire, reduse, ca număr - multiplicarea acelorași documente pentru dosare ale compartimentelor din aceeași școală, portofoliile elevilor și cadrelor didactice, procesele-verbale realizate electronic și care mai apoi sunt scrise de mână, obligatoriu, în alte registre, ajută la fluidizarea activității din școală ori la o reală calitate a educației?

De ce, în plină eră digitală, cadrelor didactice care participă la mișcarea de personal le sunt cerute, an de an, aceleași documente, în condițiile în care un cadru didactic este în sistemul de învățământ de 10 sau de 20 de ani, activitatea lui nu este cunoscută? Diplomele, pregătirea nu îi sunt cunoscute, mai ales la nivelul inspectoratelor școlare?

Vă invit să parcurgeți standardele de autorizare de funcționare provizorie, dar și pe cele de acreditare ori evaluare periodică aplicate de ARACIP. Sunt extrem de stufoase, de multe ori cerințele sunt aceleași, însă cu o altă formulare. A analizat cineva câte dintre documentele solicitate la evaluările ARACIP sunt real utilizate de școli, mai ales în procesul educativ? De câte dintre procedurile solicitate se ține cont, ulterior vizitei evaluatorilor ARACIP? Aveți cunoștință de faptul că multe dintre aceste documente sunt realizate de școli exclusiv în vederea evaluării ARACIP, pentru ca mai apoi să nu mai fie luate în seamă? De ce? Fiindcă multe nu au relevanță și nu sunt eficiente.

An de an, hârtiile care trebuie întocmite/completate de școli cresc numeric, dar și în privința conținutului, prin adăugarea unor alte cerințe.

Ar trebui să lăsăm cadrele didactice să folosească timp mai mult cu elevii, în folosul real al elevilor, să se pună accentul pe crearea unei reale culturi organizaționale și pe stimularea sentimentului de apartenență la o breaslă respectată în societate.

Sper ca în viitorul apropiat să existe o reformă reală a sistemului de învățământ din România, care să țină cont de toți factorii implicați.

Aristotel spunea: "Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea, pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i".

Să le dăm, așadar, onoarea ce li se cuvine, dascălilor României!

Deputat al USR, Dan Rădulescu.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Corneliu Bichineț - creionarea unor evenimente din actualitatea internă;

De la Grupul parlamentar al UDMR nu este nimeni deocamdată.

Domnul deputat Corneliu Bichineț.

Vă rog.

 

Domnul Corneliu Bichineț:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

M-am plictisit de Liviu Dragnea și n-o să mă mai raportez la el, deocamdată, deoarece vreau să vă vorbesc despre portul românesc, despre ia românească, ce a făcut furori în această perioadă în România și oriunde a fost purtată în lume.

Nu vreau să mai vorbesc de Liviu Dragnea, deoarece simt nevoia să vă vorbesc de sânziene, de Mircea Eliade, de mister, de noaptea de sânziene, de soartă, de destin, de ursită.

Nu vreau să vă mai vorbesc de liderul PSD, de Liviu Dragnea, deoarece simt nevoia să vă vorbesc de trei culori, pentru a nu mai vedea cu toții numai roșu în fața ochilor.

Nu vreau să vă mai vorbesc de Liviu Dragnea, deocamdată, deoarece vreau să vă vorbesc despre ce s-a întâmplat duminică în Basarabia, când, sub patronajul domnului Traian Băsescu, forțele unioniste au închegat un partid ce are un nume predestinat: Partidul Unității Naționale.

De asemenea, nu vreau să vă mai vorbesc, doamnă președinte, de domnul Liviu Dragnea, pentru că m-am plictisit de când tot mă adresez domniei sale și tace, și tot tace, și vreau să vă vorbesc despre Ziua luptei împotriva consumului de droguri și a traficului de droguri. Să nu lăsăm numai în seama Agenției Naționale Antidrog această chestiune cât se poate de gravă pentru România!

În altă ordine de idei, dar cu aceeași temă.

Nu vreau să mai vorbesc despre Liviu Dragnea, doamnă președinte, pentru că vreau să vă vorbesc despre cei peste 135.000 de tineri care trec prin furcile caudine ale examenelor de maturitate, de bacalaureat și sunt și eu alături de părinții care stau înfrigurați și așteaptă rezultatele copiilor lor.

Nu vreau să vă vorbesc despre Liviu Dragnea, pentru că vreau să vă vorbesc despre țară, despre România și voi încheia cu câteva versuri ale regretatului poet Ion Enache:

"Patrie - buchet de milițieni

Guvern - cunună de albăstrele".

Vă mulțumesc.

Corneliu Bichineț - PMP Vaslui.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Ovidiu Victor Ganț - evocarea personalității lui Helmut Kohl;

Domnul deputat Ovidiu Ganț.

Vă rog.

 

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc frumos.

Stimată doamnă președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Pe 16 iunie 2017 Europa și Germania au pierdut un mare politician, dedicat ideii unității europene, apreciat de către doi președinți americani contemporani cu el ca fiind "cel mai bun lider european al celei de-a două jumătăți a secolului al XX-lea". Este vorba despre fostul cancelar federal, doctor Helmut Kohl, care a condus Guvernul Federal al Germaniei din 1982 până în 1998.

Helmut Kohl este arhitectul reunificării Germaniei și, împreună cu președintele francez François Mitterand, inspiratorul Tratatului de la Maastricht, care stă la baza Uniunii Europene.

Helmut Kohl a devenit membru al Uniunii Creștin Democrate-CDU în 1946. A studiat istorie și științe politice.

În 1969 a fost ales prim-ministru al Landului Renania-Palatinat, în 1973 a devenit președinte federal al CDU și în 1982 cancelar federal, în urma unui vot constructiv de neîncredere împotriva Guvernului Schmidt.

A câștigat alegerile din 1983, devenind cancelar a doua oară, și a luat decizia staționării de rachete nucleare în Germania pentru echilibrarea situației strategice în contextul Războiului Rece. A fost primul cancelar german care s-a adresat Knessetului în 1984.

Pe 22 septembrie 1984 Kohl și Mitterand au comemorat împreună victimele Primului Război Mondial la Verdun și, ca expresie a reconcilierii franco-germane, s-au ținut de mână într-un gest simbolic.

Această apropiere franco-germană a fost decisivă pentru proiectele europene ulterioare, Tratatul de la Maastricht, moneda unică europeană euro, dar și reunificarea Germaniei.

El a fost cel care a prezentat un plan de reunificare, înțelegând șansa istorică existentă, chiar împotriva reticențelor unor politicieni germani ai momentului respectiv.

În februarie 1990 a obținut de la Mihail Gorbaciov garanția URSS în favoarea reunificării.

Prin reunificarea Germaniei a început de facto și de jure extinderea Uniunii Europene și a NATO către Europa de Est, un proces de care a beneficiat și România.

Cancelarul Kohl a fost și un prieten de nădejde al țării noastre, pe care a ajutat-o în momente de cumpănă, cum ar fi iarna 1989-1990 sau anii 1997-1998, când am trecut prin dificultăți economice enorme.

Helmut Kohl a fost un cetățean european în adevăratul sens al cuvântului și, de aceea, Europa își va lua rămas bun, printr-o ceremonie europeană la Strasbourg, aceasta fiind prima de acest gen din istorie.

Dumnezeu să-l odihnească!

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Maricela Cobuz - declarație politică având ca subiect Achiziția de medicamente on-line și riscul asumat de către pacienți;

Doamna deputat Camelia Gavrilă? Nu este.

Domnul deputat Silviu Macovei?

Cine este de la PSD?

Haideți! Doamna deputat...

 

Doamna Maricela Cobuz:

Bună dimineața!

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Achiziția de medicamente on-line și riscul asumat de către pacienți".

Populația României s-a confruntat și se confruntă cu vânzări on-line de medicamente de diferite feluri. Pe piața românească, la nivelul anului 2010, medicamentele contrafăcute, cu vânzare on-line, reprezentau 5-7% din piața produselor farmaceutice, echivalentul a 100 de milioane de euro, aici regăsindu-se și o parte din taxele și impozitele care nu au mai ajuns să fie plătite statului român.

Din păcate, cele mai multe medicamente comercializate în mediul on-line sunt destinate pacienților care au cancer, aceștia fiind cei mai expuși comerțului ilegal cu medicamente.

De cele mai multe ori, farmaciile on-line se folosesc de prețuri mai mici, pentru a putea vinde medicamentele contrafăcute și neautorizate pe piața farmaciilor din România.

Comisia Europeană în domeniul sănătății publice a emis o directivă privind medicamentele falsificate, care a intrat în vigoare la data de 2 ianuarie 2013 și prevede măsuri menite să îmbunătățească siguranța medicamentelor. Este vorba despre măsuri de verificare a autenticității medicamentelor și de garantare a calității acestora.

Prin modificarea Legii farmaciei se reglementează comerțul on-line pentru farmaciile autorizate. În cadrul legii se introduce această prevedere, prin care site-urile autorizate trebuie să aibă în spate o farmacie autorizată.

Un proiect de lege care cuprinde aceste modificări se află în proces de adoptare la Camera Deputaților; la finalul lunii mai 2017 a primit avizul favorabil al Guvernului României. Respectivul proiect legislativ reglementează vânzarea de produse medicamentoase prin intermediul Internetului, însă doar a celor care se eliberează fără prescripție medicală.

Ca deputat membru în Comisia pentru sănătate și familie, și ca medic, voi susține acest proiect legislativ, pentru a îngrădi comercializarea medicamentelor contrafăcute on-line.

Deputat al PSD Suceava, doctor Maricela Cobuz.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată Îndrăznește să te lupți singur cu sistemul de sănătate bolnav din România;

Doamna deputat Antoneta Ioniță.

Vă rog.

 

Doamna Antoneta Ioniță:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Îndrăznește să te lupți singur cu sistemul de sănătate bolnav din România".

Programul PSD - "Îndrăznește să crezi în România" prevedea pentru sistemul de sănătate din România că pacientul trebuie să fie prima prioritate a reformei din sănătate.

Cu toate acestea, la numai o zi după ce fostul ministru demisionar al sănătății, Florian Bodog, a demisionat împreună cu aproape toți colegii lui, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin prin care ieftinirea prețului medicamentelor compensate a fost amânată pentru 1 ianuarie 2018. Așa cum, tot de la 1 ianuarie 2018, a fost amânată și creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali.

Au trecut șase luni de guvernare PSD și în tot acest timp constat cu adâncă mâhnire că rujeola face în continuare victime pe teritoriul României, și noi focare de rujeolă apar în localități în care inițial numărul de cazuri era nesemnificativ.

Mă întreb, astfel, măsurile pentru eradicarea acestei boli, când vor trebui să devină o prioritate pentru ministrul sănătății, oricare ar fi el? Oare tot de la 1 ianuarie 2018?!

Printre alte promisiuni neonorate de actuala coaliție de guvernare se numără stocurile de vaccin, insuficiente pentru vaccinurile obligatorii din Programul național de imunizare, lipsa din farmacii a numeroase medicamente esențiale.

Pacienții recurg, astfel, la măsuri disperate, achiziția medicamentelor și vaccinurilor se face din farmaciile din străinătate, chiar la prețuri mult mai mari.

Cât despre construirea spitalelor regionale, nici un cuvânt! La fel și despre dotarea cabinetelor medicilor de familie și cabinetelor din ambulatoriul de specialitate, cu toate că se recunoaște că medicii de familie reprezintă "poarta de intrare în sistem".

Pe lângă toate acestea, fondurile pentru tratarea pacienților care ajung la terapie intensivă - adulți și copii - sunt mult mai mici decât anul trecut, iar medicii nu au medicamente suficiente, deși numărul pacienților este în creștere și tot mai mulți medici au depus deja memorii la Ministerul Sănătății.

Un semnal de alarmă ar trebui să-l constituie faptul că finanțarea sistemului sanitar se îndreaptă spre cota de avarie - mai puțin de 40? dintre românii asigurați la sănătate mai plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate, ceea ce reprezintă cu 10? mai puțin față de numărul plătitorilor la asigurările de sănătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce nu realizează actualii guvernanți este că sănătatea trebuie să devină urgent o prioritate națională în fapt, și nu pe hârtie, iar amânări de genul celor descrise mai sus nu-și au locul, precum și joaca de-a moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern trebuie să înceteze.

Îmi doresc ca politicienii din coaliția majoritară să înțeleagă că bolile nu ni le planificăm și riscurile de a rămâne bolnavi într-o țară fără personal medical sunt din ce în ce mai mari, de la o lună la alta!

Până atunci, le doresc românilor să fie sănătoși și să nu-și piardă speranța într-o viață mai bună, deoarece se pare că numai profesioniștii din sistemul medical veghează asupra lor!

Deputat al PNL de Brăila, Antoneta Ioniță.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Csép Éva-Andrea - declarație politică având titlul Ignoranța ucide;

De la USR încă n-au sosit.

UDMR? Doamna deputat Csép Éva-Andrea.

Vă rog.

 

Doamna Csép Éva-Andrea:

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Ignoranța ucide".

Studiile arată că, în România, una din trei femei este victima violenței în familie. În urma acestor agresiuni, în țara noastră, mor anual 200 de femei. Aceste date înspăimântătoare relevă faptul că femeile din România nu-și cunosc drepturile, într-o astfel de situație, și nu știu cărei autorități să se adreseze.

Mai multe cazuri tragice de violență domestică au făcut ocolul județului Mureș și al țării în ultima perioadă, ridicând grave semne de întrebare asupra modului în care autoritățile competente își fac treaba, când vine vorba de violența domestică.

La începutul anului 2017, Emese, o tânără de 28 de ani, a fost împușcată mortal de către fostul iubit, într-un bar din cartierul târgumureșean Unirii, după ce fusese victima agresiunilor repetate ale acestuia. A lăsat orfan un băiețel de doi ani și jumătate.

La începutul lunii mai 2017, o femeie din satul Archita, comuna Vânători, Mureș, a murit din cauza loviturilor aplicate de concubin la nivelul capului, gâtului și toracelui.

La începutul lunii iunie, o tânără din Târgu Mureș a fost tăiată la nivelul gâtului cu un cuțit, de fostul concubin; menționez că pe numele acestuia fusese emis un ordin de restricție.

În județul Mureș există un singur centru destinat victimelor violenței domestice, precum și un centru de primire în regim de urgență.

Din 2011 până în prezent s-au înregistrat peste 1.300 de cazuri de violență în familie raportate, dar această cifră poartă o tristă realitate: numărul victimelor este mult mai mare, având în vedere că doar o mică parte dintre femei apelează la ajutorul autorităților; acestea o fac, în general, doar când situația este extrem de gravă sau de periculoasă.

Din acest motiv, Organizația de Femei a UDMR a decis inițierea unei campanii de informare și de conștientizare a fenomenului de violență împotriva femeilor, campanie în cadrul căreia ne ocupăm și de măsuri concrete de rezolvare, formulate prin inițiative legislative.

Legislația din România trebuie armonizată, conform Convenției de la Istanbul, întrucât țara noastră s-a angajat să ratifice măsurile privind prevenirea și combaterea violenței domestice și împotriva femeilor, prevăzute în convenție.

Este necesară introducerea de sancțiuni mai clare și mai aspre față de agresor și protejarea mai eficientă a victimei. În baza acestor considerente, pornind de la situația realității de astăzi în domeniul violenței domestice, depunem o inițiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, prin care inițiem introducerea ordinului de protecție de urgență, o măsură provizorie care oferă siguranță imediată victimelor violenței domestice, în scopul înlăturării stării de pericol iminent.

Ordinul de protecție există și în prezent, însă, conform reglementărilor în vigoare, acesta se eliberează numai în cazul în care victima depune o plângere la poliție și aduce martori. Astfel, până la eliberarea propriu-zisă a ordinului de protecție se pierde foarte mult timp, acesta fiind emis în maximum 72 de ore de la sesizarea poliției. Fiecare minut ce trece poate fi fatal acestor femei expuse agresivității, și totuși, în majoritatea cazurilor, femeile nu se adresează autorităților.

Ordinul de protecție de urgență ar reprezenta o modalitate de salvare a victimei expuse agresiunii, chiar în momentul constatării acesteia. Astfel, organele de poliție, în momentul în care sunt chemate la locul faptei, vor avea dreptul de a îndepărta pe loc agresorul din locuință.

O altă propunere ar viza împăcarea părților. Conform reglementărilor în vigoare în prezent, în momentul în care partenerii se împacă în fața instanței, se suspendă demersurile de cercetare.

Propunem ca înlăturarea răspunderii penale să fie posibilă doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale.

În cazul în care agresorul săvârșește în mod repetat infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății femeii, precum și infracțiuni asupra unui membru de familie, împăcarea părților nu mai poate înlătura răspunderea penală, prin derogare de la prevederile Codului penal.

Ținând cont de lipsa reglementărilor în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice, armonizarea legislației pentru punerea în practică a prevederilor Convenției de la Istanbul reprezintă o prioritate pentru țara noastră, modificările propuse ar asigura ajutorul imediat al victimei, fapt care, în numeroase cazuri, ar putea chiar salva viața persoanei vătămate.

Doamnelor și domnilor,

Nu putem să trecem cu nepăsare peste aceste date înfiorătoare. Avem nevoie de programe de interes național pentru dezvoltarea centrelor existente și construirea de noi centre în județele în care nu există, precum și pentru dezvoltarea resurselor umane care desfășoară activități de prevenție în acest domeniu.

Ignoranța ucide, nu ignorați acest fenomen!

Deputat al UDMR Mureș, Csép Éva-Andrea.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Mulțumesc.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Se încheie o sesiune parlamentară spornică doar în crize și scandaluri;

Domnul deputat Marius Pașcan.

Vă rog.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața!

Doamnă președinte de ședință,

Distinși colegi parlamentari,

Declarația mea politică se intitulează "Se încheie o sesiune parlamentară spornică doar în crize și scandaluri".

Încheiem o sesiune parlamentară tumultuoasă, a cărei analiză la rece ne determină să fim mai degrabă triști și pesimiști, câtă vreme nu putem cuantifica realizări politice semnificative remarcabile, ci doar un prisos de criză și scandaluri politice.

Am avut parte, încă de la debutul acestui an, de sarabanda protestelor publice. Am văzut sutele de mii de români protestatari, care au ieșit consecvent în piețele publice, revoltați de manevrele nocturne ale guvernării PSD-ALDE, pe seama ordonanței privind dezincriminarea abuzului în serviciu și protejarea unor infractori sub acoperire politică penală, care au bulversat România.

Au urmat, pe rând, scandalurile politice privind proiectul legislativ al grațierii; dispariția subită și apoi dezvăluirile fugarului penal, Sebastian Ghiță, privind cumetria instituțională la hoția banului public; legăturile scandaloase și complicitatea cu persoane sus-puse de prin serviciile secrete ale României; apoi ciorovăiala legată de desecretizarea arhivei SIPA, concomitentă cu ancheta parlamentară în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009; ulterior, intrarea în forță a Proiectului legislativ privind salarizarea unitară și cotropirea spațiului public prin dezbaterile incandescente, dar sterile, pe marginea gogoșii PSD-iste privind impozitul pe gospodărie.

Tocmai când, bulversați, am înregistrat o moțiune simplă împotriva ministrului sănătății, invocând degringolada sistemului medical - criza medicamentelor pentru oncologie, a vaccinurilor împotriva rujeolei și cele 27 de decese pentru care nu dă socoteală și nu răspunde nimeni - am rămas fără adresant... O criză politică internă a PSD s-a soluționat scandalos, printr-o moțiune de cenzură, care a dus la căderea Guvernului Grindeanu.

De acest context politic nefast, sordid, a încercat să profite din plin și UDMR, care și-a radicalizat etnocentrist mesajele politice și care promovează proiecte legislative menite a consacra separatismul și segregaționismul etnic, concomitent cu "oficializarea" utilizării limbii maghiare în toate instituțiile publice din România.

Iată doar câteva dintre "realizările" care au marcat această sesiune parlamentară și politică rușinoasă, sub bagheta dirijorilor - Liviu Dragnea - PSD și Călin Popescu-Tăriceanu - ALDE - o coaliție politică păcătoasă, care s-a specializat în crize, conflicte și scandaluri.

Poate vacanța le va fi un sfetnic mai bun acestor nevrednici, poate vor înțelege că România are nevoie de lideri responsabili, de stabilitate și echilibru politic, de performanțe economice, investiții serioase și bunăstare.

După atâtea nereușite politice la guvernare, oare mai poate crede cineva într-o reală schimbare?!

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Marius-Constantin Budăi - declarație politică având titlul Angajații companiilor IT, scutiți de impozitul pe venituri, de la 1 iulie;

De la Grupul parlamentar al PSD?

Domnul Marius Budăi, da?

Vă rog.

 

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice: "Angajații companiilor IT, scutiți de impozitul pe venituri, de la 1 iulie".

Stimați colegi,

În urma elaborării și publicării în Monitorul Oficial, în data de 22 iunie, a unui ordin comun al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, de la 1 iulie, angajații companiilor din domeniul IT vor fi scutiți de impozitul pe venituri.

Astfel, pentru a beneficia de aceste facilități fiscale, persoanele care lucrează în domeniul creării de programe pentru calculator trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime, specifice acestei ramuri economice, și anume: să fie angajați în industria IT; postul ocupat să facă parte dintr-un compartiment specializat de informatică, care este înregistrat distinct în organigrama angajatorului; angajatul să dețină o diplomă de studii superioare în domeniul informaticii; statul de plată pentru angajații care beneficiază de scutirea de impozit să fie realizat separat; iar activitatea fiecărui programator trebuie să fi generat venituri de cel puțin 10.000 de euro pe an.

De asemenea, de aceste prevederi beneficiază și angajații IT ai firmelor nou înființate, companii care nu vor trebui să facă dovada că au realizat venituri de 10.000 de euro pentru fiecare programator.

Cel mai important este faptul că s-a reușit și s-a corectat ordinul de ministru redactat și publicat la finalul anului trecut, în timpul Guvernului Cioloș, care putea împiedica programatorii din centrele de servicii să beneficieze de scutirea de la impozitul pe venit, de 16%.

Principala problemă generată de Ordinul nr. 872/2016 era limitarea aplicării scutirii doar la companiile care puteau demonstra că au comercializat direct programele software realizate sau au contribuit la realizarea unui produs destinat vânzării. Această condiție ridica probleme cu privire la eligibilitate, pentru cea mai mare parte a companiilor ce aplică în prezent scutirea, acestea lucrând în principal în baza unor contracte de prestări de servicii, și nu de vânzare a unor produse software specifice.

În cazul în care alineatul interpretabil din actul normativ de anul trecut nu era modificat, ar fi afectat o treime din cei 110.000 de oameni care lucrează în centrele de servicii de IT din România.

În forma precedentă, ordinul crea dificultăți practice în aplicarea scutirii de impozit pentru angajații companiilor IT care furnizează doar servicii de dezvoltare de software pentru clienți, dar care nu vor comercializa mai departe soluțiile sau componentele create.

Totodată, măsura punea probleme și programatorilor care se ocupau de mentenanța unor produse software.

Noul ordin de ministru, prin care angajații companiilor IT vor fi scutiți de impozitul pe venituri, a intrat în vigoare pe 25 iunie.

Vă mulțumesc.

Deputat de Botoșani, Marius-Constantin Budăi.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Vasile-Cristian Achiței - apel la urgentarea finanțării obiectivului de investiții Consolidarea și restaurarea Teatrului «Mihai Eminescu» din municipiul Botoșani;

Grupul parlamentar al PNL.

Domnul deputat Nicolae Neagu?

Domnul Sorin Moldovan?

Doamna Tudorița Lungu?

Haideți, de la Grupul parlamentar al PNL, vă hotărâți... sunteți doar...

 

Domnul Vasile-Cristian Achiței:

Stimați colegi,

Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoșani, inaugurat în anul 1914 și reconstruit în perioada 1956-1958, a atras de-a lungul anilor, prin activitatea sa artistică, considerația și aprecierea iubitorilor de teatru și de cultură, atât din Botoșani, cât și din țară și din străinătate!

Din păcate, în ultima perioadă, clădirea teatrului a fost lăsată în paragină, deși au fost făcute numeroase demersuri pentru reabilitarea acesteia. În anul 2009, Consiliul local al municipiului Botoșani a promovat, în baza Programului Operațional Regional 2007-2013, Proiectul "Restaurare și consolidare - Teatrul «Mihai Eminescu», Botoșani". Autorizația de construire a fost eliberată în anul 2012, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis către constructorul desemnat prin licitație la data de 24 iulie 2014.

Pe parcursul efectuării lucrărilor au fost descoperite deficiențe majore în structura de rezistență a clădirii, a căror remediere, indispensabilă pentru siguranța construcției, nu fusese prevăzută în proiectul inițial. Consecința practică a acestei situații a fost stoparea lucrărilor de către constructor.

În momentul de față, există riscul pierderii întregii finanțări, în condițiile în care proiectul nu ar fi finalizat până la data de 31 decembrie 2018 și, din acest motiv, municipalitatea botoșăneană a solicitat finanțarea lucrărilor de consolidare a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani, prin includerea în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, subprogramul "Regenerarea urbană a municipiilor și a orașelor", a obiectivului de investiții "Consolidarea și restaurarea Teatrului «Mihai Eminescu» din municipiul Botoșani".

Eu, în calitate de parlamentar reprezentant al acestei zone, am adresat deja interpelări Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, dar și prim-ministrului, pentru a vedea stadiul aprobării finanțării acestui obiectiv de investiții.

Aprobarea finanțării, în condițiile prevederilor art. 7 lit. g) din Ordonanța de urgență nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 89/2015, este esențială.

Vorbim de unul dintre cele mai importante obiective din municipiul Botoșani, situat în centru, în imediata vecinătate a Primăriei municipiului Botoșani, a Prefecturii Botoșani și a Consiliului Județean Botoșani, starea sa actuală afectând semnificativ aspectul estetic al întregii zone centrale a municipiului reședință de județ.

Având în vedere și preocuparea declarată a domnilor guvernanți pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, dar și importanța finalizării reabilitării clădirii teatrului, fac apel la urgentarea aprobării finanțării acestui obiectiv, atât de important pentru toți botoșănenii.

Vă mulțumesc.

Vasile-Cristian Achiței, deputat al PNL, Circumscripția nr. 7 Botoșani.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Constantin Codreanu - declarație politică intitulată 77 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940;

Colegii de la USR? Nu.

UDMR...

PMP? Da.

Domnul deputat Codreanu.

Vă rog.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi!

Declarația mea politică de astăzi se referă la un episod tragic din istoria noastră.

Mâine se împlinesc 77 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când aproximativ 4 milioane de cetățeni ai României, în cea mai mare parte etnici români din județele Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Dorohoi, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Rădăuți, Soroca, Storojineț și Tighina - un total de 50.762 de kilometri pătrați - s-au pomenit sub ocupația fostei URSS, ca urmare a ultimaturilor din 26 și 27 iunie 1940. Acestea puneau în practică prevederile Protocolului adițional secret al odiosului Pact Ribbentrop-Molotov, semnat de Berlin și Moscova.

Ocupația militară sovietică a estului și nordului României au însemnat hăcuirea teritorială a Basarabiei și anexarea nordului și sudului provinciei noastre istorice la Ucraina, împreună cu nordul Bucovinei și ținutul Herța, peste 200.000 de români refugiați în interiorul țării, peste 100.000 de români de etnie germană strămutați forțat în Germania, peste 200.000 de conaționali deportați în Siberia și Asia centrală, peste 200.000 de români înrolați forțat în armata sovietică și căzuți pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, peste 200.000 de victime ale foametei organizate de Stalin în 1946, genocid cultural, rusificare forțată și o gravă amputare a conștiinței etnice.

Aducem mâine un pios omagiu tuturor românilor care au plătit cu suferință sau chiar cu viața lor pe altarul intereselor murdare ale Imperiului din Răsărit.

Constatarea acestor fapte este un prilej de reflecție istorică orientată către viitor. Nu există loc pentru lamentații.

În actualul context regional și internațional, în ajunul Centenarului Marii Uniri, este de datoria noastră morală și patriotică să ne concentrăm exemplar priceperea și eforturile, dincolo de orice diferență de partid, pentru sprijinirea românilor din teritoriile anexate de fostul Imperiu sovietic.

După aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, următorul nostru proiect de țară trebuie să fie unirea cu Republica Moldova.

Repararea unei istorii strâmbe poate fi realizată în pofida tuturor obstacolelor care ne sunt ridicate în față de adversari redutabili, dar totuși slabi. De partea noastră sunt adevărul și dreptatea istorică, de partea lor - doar interese meschine și setea de control și de putere. Toate forțele politice ale țării sunt chemate să-și dea mâna pentru decizii și acțiuni consensuale privind punerea în aplicare a ideii unirii.

Unirea, ca scop politic realist, reclamă unirea clasei noastre politice, aici, la București. Sunt convins că suntem capabili să dăm dovadă de voință politică nestrămutată și să acționăm transpartinic.

Președintele nostru, Traian Băsescu, spunea la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că "... România nu are nici un fel de experiență privind anexarea altor state...". Este adevărat. Noi nu dorim să anexăm Republica Moldova, ci să o reintegrăm în spațiul ei firesc, național și politic, din care acest teritoriu și locuitorii ei au fost smulși cu forța în 1940.

Primul lucru elementar pe care îl putem face în acest sens este să completăm Legea cetățeniei române, acceptând recunoașterea ca formă de dobândire a calității de cetățean român. Vom oferi astfel întregii lumi dovada că majoritatea basarabenilor doresc să revină la sânul patriei etnice și istorice, România. Toate celelalte se vor adăuga firesc.

Basarabia este România! Frații în veci vor fi frați! Reunirea este inevitabilă!

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu, PMP, Circumscripția nr. 43 diaspora.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Eugen Neață - declarație politică având ca temă Corectarea legislației judiciare - o prioritate pentru România;

Grupul parlamentar al PSD?

Vă decideți care dintre dumneavoastră...

Domnul deputat Eugen Neață.

 

Domnul Eugen Neață:

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește: "Corectarea legislației judiciare - o prioritate pentru România".

Autorii Codului penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, au operat multiple și semnificative modificări, în raport cu Codul penal de la 1968. Una dintre aceste modificări vizează modul de stabilire a pedepsei principale în cazul pluralității de infracțiuni, respectiv în cazul concursului de infracțiuni, al recidivei și pluralității intermediare de infracțiuni.

Codul penal de la 1968 reglementa modul de stabilire a pedepsei principale în caz de concurs de infracțiuni săvârșite de persoana fizică în art. 34, iar Codul penal în vigoare îl reglementează în art. 39. Procedând la un studiu comparativ al celor două texte, pe de o parte, observăm asemănări, iar pe de altă parte, deosebiri semnificative.

Noul Cod penal, la reglementarea modului de stabilire a pedepsei în cazul pluralității de infracțiuni, a avut în vedere faptul că într-un stat de drept, întinderea și intensitatea represiunii penale trebuie să rămână în limite determinate, în primul rând, prin raportarea

la importanța valorii sociale lezate pentru cei care înfrâng pentru prima oară legea penală, urmând să crească progresiv pentru cei care comit mai multe infracțiuni, înainte de a fi definitiv condamnați și, cu atât mai mult, pentru cei aflați în stare de recidivă.

În cei peste trei ani de la intrarea în vigoare a noului Cod penal, din consultarea practicii judiciare, s-a constatat că hotărârile penale în materia concursului de infracțiuni sunt în deplină concordanță cu voința legiuitorului în ceea ce privește stabilirea pedepsei în cazul pluralității de infracțiuni, cu excepția cazului reglementat în art. 39 alin. (l) lit. b), unde constatăm că, prin aplicarea sistemului cumulului juridic cu spor obligatoriu fără nicio limită, se ajunge la aplicarea pedepsei cu închisoare în limite exagerat de ridicate. S-a ajuns astfel la situația în care fapte sancționate cu pedepse mai mici, 1-3 ani, care, din cauza aplicării cumulului juridic cu un spor obligatoriu fără nicio limită, generează pedepse aberante, de 25 de ani de închisoare sau mai mult.

Exemplul prezentat, numărul semnificativ de decizii ale Curții Constituționale, care au produs un impact important asupra Codului, necesitatea transpunerii directivelor Uniunii Europene în legislația penală a României și existența mai multor proceduri de infringement, care ar putea duce la condamnarea României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, constituie tot atâtea motive pentru care Guvernul și Parlamentul României trebuie să facă o prioritate din promovarea și adoptarea pachetului legislativ în domeniul justiției.

Doar având o legislație care să mențină întinderea și intensitatea răspunderii penale în limite umane, să pună în prim-planul acțiunilor respectarea drepturilor omului și promovarea unor politici preventive, se va realiza un sistem judiciar eficient care să conducă la crearea justiției, ca serviciu public în slujba cetățeanului.

Deputat al PSD Vâlcea, Eugen Neață.

27 iunie 2017.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Angelica Fădor - atenționare asupra importanței realizării la termen a lucrărilor de proiectare și execuție Reabilitare DN18 Moisei-Iacobeni;

PNL?

O să vă rog să vă spuneți numele.

La microfon, vă rog. Mulțumesc.

 

Doamna Angelica Fădor:

Onorat prezidiu,

Doamnelor și domnilor deputați,

Fădor Angelica, deputat al PNL, Suceava.

Prin declarația de astăzi, doresc să atrag atenția asupra importanței realizării la termen, a lucrărilor de proiectare și execuție "Reabilitare DN18 Moisei-Iacobeni", drum care face legătura între Bucovina și Maramureșul istoric.

În aceste zile, am depus o interpelare adresată ministrului transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, în care am solicitat răspuns scris în ceea ce privește încadrarea în termenele de finalizare pentru această lucrare.

Pentru o bună informare, precizez faptul că distanța Moisei- Iacobeni a fost împărțită în patru loturi, astfel:

  1. Lotul 1: Moisei-Borșa;
  2. Lotul 2: Borșa - Șesuri;
  3. Lotul 3: Șesuri - Cârlibaba;
  4. Lotul 4: Cârlibaba - Iacobeni.

Data de începere a lucrărilor a fost 1 septembrie 2016 pentru loturile 1 și 2, 15 septembrie 2016 pentru lotul 3 și 15 martie 2017 pentru lotul 4.

Termenele de finalizare sunt: 24 august 2017 pentru loturile 1 și 2, 14 septembrie 2017 pentru lotul 3, și 15 noiembrie 2018 pentru lotul 4;

Contextul politic actual, instabilitatea creată de actuala alianță PSD-ALDE la nivel guvernamental, precum și faptul că în cazul lotului 4, Cârlibaba-Iacobeni, lucrările nu au început, cu toate că acest lucru trebuia să se întâmple la 15 martie 2017 - deja există o întârziere de peste 3 luni - , mă fac să cred că riscăm ca aceste lucrări să nu fie realizate la timp, în cazul loturilor 1, 2 si 3, sau chiar deloc în cazul lotului 4, Cârlibaba-Iacobeni.

Drumul Național 18 Moisei-Iacobeni face legătura între Bucovina și Maramureșul istoric, dar este un drum de o importanță deosebită și pentru locuitorii din zonă.

Ca deputat de Suceava, consider că Ministerul Transporturilor trebuie să acorde importanța cuvenită acestui drum, care ajută la punerea în valoare a frumuseților Maramureșului și Bucovinei și care, în acest moment, cred că este unul dintre cele mai proaste drumuri din România.

Cu atât este mai îngrijorătoare situația cu cât, din informațiile apărute până acum, se pare că nici unul dintre cele 4 loturi nu va fi finalizat la timp: pentru loturile 1, 2 și 3 - din lipsă de fonduri prevăzute în bugetul pe 2017, iar pentru lotul 4 situația este și mai precară, aici lucrurile fiind în fază de proiectare. De bani alocați nici nu are rost să vorbim.

Tocmai din aceste motive, am depus o interpelare pe această temă, pentru Ministerul Transporturilor, în atenția ministrului.

Consider că răspunsul care va veni de la Ministerul Transporturilor, semnat de ministrul Cuc, unul dintre cei mai slabi miniștri ai PSD - demisionat, revenit, interimar - sau de oricare alt ministru, trebuie să fie un răspuns profesionist, corect și real, care să satisfacă așteptările locuitorilor din cele două regiuni istorice.

Fădor Angelica, deputat al PNL, Suceava.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică intitulată Reducerea abandonului școlar trebuie să reprezinte prioritatea zero în România. Soluția poate fi finanțarea Programului «Școală după școală»;

USR, doamna deputat Cristina Iurișniți.

Vă rog.

 

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

"Reducerea abandonului școlar trebuie să reprezinte prioritatea zero în România. Soluția poate fi finanțarea Programului «Școală după școală»".

În contextul actual al învățământului, pachetul antisărăcie, creionat de Guvernul Cioloș, poate fi soluția care trebuie să își găsească maximizarea într-o ecuație transpartinică.

Educația nu are culoare politică. La fel și promovarea unor politici educaționale care să își propună realmente reducerea abandonului școlar, implementarea unor programe de reducere a clivajelor sociale și a sărăciei, precum "Școală după școală" sau "O masă caldă în școli", nu doar în forma pilot, ci și la nivel național.

Sărăcia copiilor, știm cu toții, este un fenomen multidimensional, iar pentru a aborda cauzele primare ale acestui dezavantaj, trebuie să avem în vedere și sărăcia educațională.

Potrivit unui raport realizat de Fundația "Salvați Copiii" în 2016, sărăcia educațională este definită ca: "Acel proces care limitează dreptul copiilor la educație și îi privează de șansa de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile cognitive și necognitive de care au nevoie, pentru a reuși într-o lume care se schimbă într-un ritm foarte alert".

Copiii săraci, din punct de vedere educațional, nu au nici șansa de a-și dezvolta abilitățile care le permit să se dezvolte emoțional, să stabilească relații și să aibă un rost într-o societate căreia simt că-i aparțin.

Credem că sărăcia copiilor și sărăcia educațională ar trebui să fie abordate dintr-o perspectivă a drepturilor copilului. Toate țările europene au ratificat Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului și, prin urmare, au obligația de a proteja, a promova și a pune în practică drepturile copiilor, indiferent de circumstanțele familiale ale fiecăruia.

Factorii de decizie ar trebui să abordeze sărăcia și excluziunea socială a copiilor, folosind o metodă transversală. Aceștia ar trebui să pună la dispoziție fondurile necesare pentru finanțarea investițiilor din învățământ, în sistemul de îngrijire și educație timpurie și să se asigure că sistemele naționale de învățământ furnizează o educație echitabilă, de înaltă calitate.

Asociația "Human Catalyst" a protestat recent în Parlament, pentru a trage din nou de mânecă coaliția de guvernare să își țină promisiunile. Finanțarea de la bugetul de stat a Programului "Școală după școală" este o prioritate doar pe hârtie. Susțin cu fermitate necesitatea susținerii financiare a acestui program pentru reducerea ratei de abandon școlar. În prezent, în România, rata de abandon școlar este de 19,1%, adică 25.000 de copii din ciclul primar și gimnazial abandonează anual școala. România, ca membru al UE, a aderat la respectarea ratei de reducere a abandonului școlar, la sub 10%, până în 2020.

În prezent, Programul "Școală după școală" funcționează doar în procent de 18,4%, finanțarea fiind asigurată în mare parte de asociațiile neguvernamentale.

Coaliția de guvernare nu își respectă promisiunile mult trâmbițate. Să așteptăm rectificarea bugetară? Mă îndoiesc că se va întâmpla ceva bun. Nu mai putem să credem promisiunile deșarte ale guvernanților... sau foștilor guvernanți!

Stimați colegi parlamentari,

Tot societatea civilă sau părinții vor trebui să susțină finanțarea unui program de îmbunătățire a calității și accesului la educație extinsă pentru binele copiilor noștri.

Închei, reamintind reflecția plină de sens pentru problematica adusă în discuție, aparținând lui Rebreanu, apropo de subiectul de la bacalaureat: "Viitorul ni-l putem modela cum vrem. Viața este un lut căruia voința îi dă formă".

Mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică având titlul Un motiv de îngrijorare pentru noi toți - un nou Guvern «zero investiții în dezvoltarea locală», pus de PSD;

De la UDMR nu avem colegi.

Grupul parlamentar al PMP? Este vreun coleg în sală?

Doamna deputat Cătălina Bozianu.

Vă rog.

 

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

Bună dimineața!

Declarația mea politică se intitulează "Un motiv de îngrijorare pentru noi to?i - un nou Guvern «zero investi?ii în dezvoltarea locală», pus de PSD".

Stimați colegi,

Criza guvernamentală în care PSD a aruncat România, ca să-și demită propriul Cabinet, a fost resim?ită în economie, în finanțe, în cursul de schimb valutar; în general, în mediul privat. Există însă un domeniu neafectat de haosul politic și schimbarea Guvernului de partidul care l-a format.

Culmea, este un domeniu în care orice strănut al premierului de la București ar trebui să provoace frisoane - administrația locală. Mai exact, acea zonă a administrației locale, care are ca atribuții dezvoltarea comunităților, în strictă dependență de fondurile gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Stimați colegi,

Criza politică nu s-a făcut simțită în acest domeniu, pentru că în acest domeniu performanțele Cabinetului PSD, demis de PSD, au fost zero.

O arată răspunsurile pe care le-am primit la interpelările adresate în această sesiune parlamentară doamnei ministru Sevil Shhaideh.

Am întrebat-o pe doamna ministru care sunt proiectele Guvernului PSD și ale ministerului pe care-l conduce, în materie de infrastructură, de construcție de școli și grădinițe în Prahova, județul pe care-l reprezint. Pe multe pagini doamna ministru mi-a răspuns, în esență, că ministerul nu are în vedere proiecte în afara celor aflate deja în derulare, finanțate în majoritate din fonduri europene.

De asemenea, doamna ministru plasa subtil responsabilitatea inexistenței proiectelor noi, exclusiv în sarcina administrației locale.

Mi-ar plăcea să cred că această situație este valabilă doar la noi, în Prahova. Din păcate, comportamentul guvernanților, vizibil încă de astă iarnă, de la adoptarea bugetului de stat, arată contrariul.

Au respins pe bandă amendamente ale parlamentarilor din toate județele, care exprimau nevoi de investiții stringente ale comunităților pe care aceștia le reprezintă.

De asemenea, în șase luni de la guvernare, au ignorat sistematic propriile promisiuni de dezvoltare locală, făcute românilor la alegerile de anul trecut.

În aceste condiții, nimeni din administrația locală nu are motive să fie afectat de căderea Guvernului, pe care l-am putea numi "zero preocupare pentru dezvoltarea comunităților". În schimb, avem cu toții un motiv serios de îngrijorare: un nou cabinet PSD, care va continua aceeași politică.

Fac, de aceea, un apel către toți colegii, inclusiv către cei de la PSD, ca pe viitor să fim mult mai curajoși în relația cu Ministerul Dezvoltării, mult mai perseverenți și mult mai critici, astfel încât măcar o parte din proiectele cerute de oameni să fie puse în aplicare, pentru că adevărații noștri șefi nu sunt Liviu Dragnea ori Sevil Shhaideh, ci oamenii din comunele, satele și orașele noastre, care ne-au trimis aici.

Cătălina Bozianu, deputat al Partidului Mișcarea Populară, județul Prahova.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

 
Aurel Căciulă - declarație politică având ca temă Creșterea economică și creșterea nivelului de trai;

Grupul parlamentar al PSD?

Vă rog.

 

Domnul Aurel Căciulă:

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Creșterea economică și creșterea nivelului de trai".

Creșterea economică trebuie să se vadă în nivelul de trai al românilor. Dacă ești de stânga sau de dreapta îți dorești ca România să devină o țară în care clasa de mijloc să devină punctul forte al economiei acestei țări, deci o putere reală de cumpărare pentru cât mai mulți români.

România a arătat că poate avea creștere economică, însă această creștere trebuie să se regăsească în buzunarele românilor, pentru a putea întări clasa de mijloc. O țară stabilă și cu oameni stabili este aceea care are un număr de oameni cât mai mare în clasa de mijloc.

Modelul economic existent în România, care s-a bazat pe atragerea investitorilor pentru o forță de muncă ieftină, nu a fost și nu este unul sănătos. De aceea, trebuie ca noi să atragem și să menținem investitorii străini în România, pentru o forță de muncă bine pregătită, stabilă pe termen lung, dar în același timp și bine plătită.

Investitorii creează în România capacități de producție pentru export, produsul final pleacă la extern.

Am avut creșteri ale exportului care nu s-au văzut și în salariile angajaților, ceea ce a dus la scăderea nivelului de trai. Acest fenomen a determinat milioane de români să plece din țară, pentru a căuta un loc de muncă mai bine plătit, chiar dacă aceștia au trebuit să accepte un loc de muncă sub nivelul lor de pregătire și de calificare.

Succesul economic al investițiilor străine nu se regăsește și în salariile angajaților, și nici în contribuțiile acestora către statul român.

Nu este vina investitorilor. Ei își maximizează profiturile, în condițiile în care lipsa de capital românesc face necompetitivă producția autohtonă.

O altă problemă a modelului economic românesc, care ne face să nu avem creșterea nivelului de trai, este că dezvoltarea se bazează pe producție cantitativă, dar nu și pe un grad înalt de prelucrare.

În acest context, protecția proprietății intelectuale românești este inexistența nu numai în ce privește înregistrarea ei, dar și pentru apărarea ei în fața atacurilor firmelor internaționale, care au interes în a-și păstra monopolul producției de înaltă tehnologie. Aceasta este una din explicațiile pentru care avem inventatori, dar nu și o producție bazată pe invențiile acestora.

În concluzie, avem nevoie de un mediu economic românesc care să aibă în final un singur scop: creșterea economică care să se regăsească în nivelul de trai al românilor.

Deputat Aurel Căciulă, Circumscripția electorală nr. 39 Vaslui.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică având subiectul Programul Național de Dezvoltare Locală este al românilor, nu un instrument de troc politic!;

Grupul parlamentar al PNL?

Vă rog.

 

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică este sub egida Programului Național de Dezvoltare Locală - "PNDL este al românilor, nu un instrument de troc politic!".

Dragi colegi parlamentari,

Criza politică din ultimele zile ne-a distras atenția de la adevăratele probleme ale țării. Lipsa Guvernului a cauzat o criză ale cărei efecte negative le vom resimți în scurt timp.

De aceea, astăzi vreau să vă vorbesc despre Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin intermediul căruia se stabilește cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanță națională, care susțin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară și socio-educativă.

Dacă ar fi să facem un scurt rezumat, Planul Național de Dezvoltare Locală este programul prin care România are șansa de a se dezvolta unitar, atât în mediul urban, dar mai ales în mediul rural.

Din păcate, baza bună a acestui program a fost denaturată de politicienii care au încercat să îl transforme într-un instrument de șantaj, într-o pușculiță de partid, din care primesc doar cei care sunt obedienți și urmează ordinele, care de cele mai multe ori sunt subordonate unor interese personale.

Organisme ale societății civile au transmis mai multe semnale de alarmă, prezentând exemple concrete prin care se putea trage concluzia că fondurile naționale din Planul Național de Dezvoltare Locală au fost alocate în mod discreționar.

Inclusiv mie, ca parlamentar, mi-au parvenit informații din care reiese că pe ultima sută de metri a activității sale în Guvernul Grindeanu, ministrul dezvoltării regionale, doamna Sevil Shhaideh, a alocat fonduri prin PNDL 2 pentru o serie de județe și de orașe predominant controlate de către PSD. Printre acestea se numără și județele Olt, Teleorman, dar și Capitala. Nu aș vrea să fiu înțeles greșit, nu contest că acele proiecte care au fost finanțate nu sunt eligibile, însă contest modul în care se alocă fondurile. Discreționar nu ar trebui să fie cuvântul cel mai des asociat cu PNDL. Este nedrept pentru români, pentru România, pentru primarii care se străduiesc, scriu proiecte, în speranța că astfel vor obține fondurile necesare pentru a moderniza comunitățile pe care le conduc.

Fac un apel la dumneavoastră, stimați colegi parlamentari, să insistați pentru corectitudine, pentru șansa fiecărei localități de a primi fondurile în mod corect, cinstit, pe baza criteriilor de eligibilitate, nu în baza culorii politice a primarilor. Pentru că scopul Programului de Dezvoltare Națională Locală este următorul: alocarea de fonduri pentru proiecte care susțin dezvoltarea regională, prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară și socio-educativă.

Să nu uităm niciun moment cuvântul-cheie - dezvoltare! Dacă țara va fi dezvoltată și noi, ca politicieni, ne vom mândri că am contribuit la binele tuturor.

Vă mulțumesc.

V-a vorbit Laurențiu-Dan Leoreanu, deputat al PNL Neamț.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Doru-Petrișor Coliu - declarație politică intitulată Împreună în lupta pentru România Mare!;

Grupul parlamentar al USR? Niciun coleg.

UDMR?

Grupul parlamentar al PMP?

Se află cineva în sală?

Vă rog.

 

Domnul Doru-Petrișor Coliu:

Bună ziua, domnule președinte.

"Împreună în lupta pentru România Mare!".

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Nu este pentru prima oară când urc la aceasta tribună, este însă pentru prima oară când o fac cu emoție! Emoție pentru că îmi revin în minte clipele când la Chișinău românii și-au dat mâna cu românii, emoție pentru faptul că împreună cu colegii mei de partid am deschis un drum anevoios, dur, dar plin de satisfacții: cel al reîntregirii neamului.

N-aș dori ca această declarație politică să semene cu lecțiile de informare politică de care am avut parte atâția ani, dar nici nu vreau să cred că veți rămâne insensibili la povestea românilor de peste Prut, acolo unde Dodon încearcă să instaureze un regim de dictatură.

În acest context politic, deloc agreabil, la Chișinău a luat ființă Partidul Unității Naționale, creându-se, în acest fel, un puternic pol unionist condus de președintele executiv, Anatol Șălaru, iar în calitate de președinte de onoare a fost ales domnul Traian Băsescu și prim-vicepreședinte, colegul meu, Constantin Codreanu.

Ce vreau să spun cu asta? Că PMP este primul partid din România care a avut în vedere unirea cu Republica Moldova, iar demnitățile primite sunt o urmare a eforturilor noastre pentru reîntregire.

Sentimentul proromânesc al moldovenilor de peste Prut este o realitate, iar cei peste cei 600.000 de moldoveni ce și-au recăpătat cetățenia română sunt o dovada incontestabilă! Incontestabil este și faptul că, până acum, peste 5.000 de cetățeni ai Republicii Moldova primeau burse în România, iar peste 20.000 de tineri moldoveni studiau într-un ciclu de patru ani în țara noastră.

Toate demersurile noastre se fac în deplin acord cu prevederile internaționale la care România este parte semnatară și, așa precum probabil știți cu toții, Tratatul de la Helsinki din 1975 stă chezășie.

Pe cale de consecință, PMP va continua efortul făcut până acum, ținând cont că peste 50% din cetățenii Republicii Moldova își doresc acest lucru, ca să nu mai vorbesc de peste cei peste 75% dintre români.

Stimați colegi,

Sunt voci ale pesimiștilor de serviciu care afirmă că marile puteri ale lumii nu își doresc acest lucru! Nimic mai fals! Acordurile și tratatele în vigoare contrazic această temă. Reîntorcându-mă de la întâlnirea de duminică de la Chișinău, vă pot spune că Partidul Unității Naționale a semnat un protocol de cooperare cu PMP, și asta atestă faptul că și politic vorbim aceeași limbă, protocol semnat de către președintele executiv al PMP, domnul Eugen Tomac.

La anul se împlinesc 100 de ani de la Unire, iar Chișinăul a fost primul semnatar al actului unificării. Cred că sunt în asentimentul dumneavoastră că ultima întâlnire din Capitala Republicii Moldova reprezintă încă un pas important pentru ca cei peste 5.000.000 de cetățeni ai acestei republici să devină, prin voința politică, cetățeni ai României Mari.

Nu aș termina înainte de a vă spune că îmi pare sincer rău că nu pot transmite acea vibrație, acel sentiment pe care l-am trăit duminică în sala care simțea la unison românește! Probabil așa au simțit și înaintașii noștri în acel glorios 1918.

Eu cred, sunt convins chiar, că toți cei de față își doresc reîntregirea, indiferent de culoarea politică. Să lăsăm deoparte scepticismul, să privim mai puțin spre chibiții politici care spun: "Nu, nu se poate!". Să fim mai receptivi la frații noștri care ne-o cer!

Doru-Petrișor Coliu, deputat, Circumscripția electorală nr. 43 diaspora.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

Nemaifiind colegi care să prezinte declarații politice, declar închisă prima parte a ședinței noastre de astăzi.

Vă mulțumesc.

 
 

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
Simona Bucura-Oprescu - declarație politică: România are nevoie de o guvernare stabilă pentru bunăstarea și liniștea românilor;

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

"România are nevoie de o guvernare stabilă pentru bunăstarea și liniștea românilor"

România traversează momente favorabile în plan economic și al contextului internațional. Ar fi păcat să nu tragem maximum de foloase pentru țară în acest context, iar o primă condiție este aceea a existenței unui Guvern stabil. România are nevoie de o guvernare stabilă pentru bunăstarea și liniștea românilor.

PSD a propus un program de guvernare care a început deja să își arate roadele. Este însă nevoie de mai multă seriozitate, implicare și muncă din partea Executivului pentru ca toate obiectivele propuse să fie realizate la termenele asumate în programul de guvernare și așteptate ca atare de toți cetățenii și de mediul de afaceri.

PSD a arătat că are soluții pentru creșterea salariilor, pentru îmbunătățirea climatului de faceri, pentru crearea de noi locuri de muncă, dar și pentru îndeplinirea obligațiilor față de partenerii din Uniunea Europeană și din NATO. Pentru ca aceste soluții să fie implementate cât mai rapid și mai eficient este nevoie de un Guvern format din specialiști și condus de un premier determinat să facă o treabă bună pentru țară și locuitorii săi. Timpul este prea prețios pentru a mai putea fi pierdut în orice fel, așa încât instalarea rapidă a noului Guvern este cursul firesc al lucrurilor.

Cetățenii au dat în anul 2016 un vot covârșitor în favoarea programului de guvernare propus de PSD, iar acest lucru obligă. Ne obligă să fim la înălțimea așteptărilor celor care au votat PSD, sperând la o viață mai bună și la un climat de ordine, liniște și securitate, de predictibilitate și stabilitate.

România are nevoie, așadar, de o guvernare stabilă pentru bunăstarea și liniștea românilor. PSD, alături de partenerii săi politici de la ALDE, poate oferi acest Guvern care să ducă România acolo unde îi este locul, adică printre națiunile cele mai dezvoltate ale Europei.

Cornel Zainea - declarație politică: «Justiția Verde», posibilă soluție a unor probleme vechi de 25 de ani;

Domnul Cornel Zainea:

"«Justiția Verde», posibilă soluție a unor probleme vechi de peste 25 de ani"

Supun astăzi atenției dumneavoastră o situație extrem de delicată și o problemă îngrijorătoare pentru noi toți, mai exact incapacitatea instituțională de care dă dovadă statul român în protejarea mediului înconjurător.

Am încercat în nenumărate rânduri să atrag atenția asupra deficiențelor existente la nivel instituțional și juridic în sancționarea reală pentru poluarea mediului, de aceea vă solicit sprijinirea unei inițiative și a unui concept inovativ, cel de "Justiție Verde".

Din păcate, statul român nu reușește să fie ferm și să-i sancționeze prompt pe cei care afectează mediul, fie că vorbim de defrișările masive ilegale, de gestionarea defectuoasă a deșeurilor care produc penalități de sute de mii de euro, de poluarea masivă a aerului din cauza unor depozite neconforme sau de poluarea repetată a apei cu steril ori cu alte substanțe toxice. Toate aceste probleme persistă de peste 25 de ani, și chiar dacă în ultimii ani au existat demersuri pentru îmbunătățirea acestei situații, acestea au venit de foarte multe ori din partea cetățenilor sau a societății civile.

Conform celui mai recent raport al Greenpeace România, aferent anului 2016, la nivel național, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XXI-lea, ajungând astăzi la 28,95%, sub media U.E. de 32,4%.

Încă de la apariția inițiativei "Justiție Verde", USR a susținut puternic acest proiect, cu atât mai mult cu cât este o inițiativă inovativă ce presupune ca România să aibă magistrați specializați în protecția mediului, care împreună cu ofițeri de poliție judiciară și experți în domeniu să aibă capacitatea de a identifica instrumentele juridice cele mai eficace pentru protejarea mediului înconjurător mult mai bine decât o facem în acest moment.

De fapt, din acest punct de vedere, așa cum am mai afirmat și cu alte prilejuri, orice tentativă de protejare a mediului se lovește în prezent de un proces birocratic anevoios care, în final, în loc să protejeze mediul înconjurător, ajunge să protejeze infractorii.

Inițiat și asumat încă de anul trecut de procurorul-șef al României, domnul Augustin Lazăr, Proiectul "Justiția Verde" reprezintă primul demers de susținere a mediului provenit din sectorul juridic, iar USR și-a declarat susținerea față de acest proiect din primul moment.

În calitate de deputat USR, în cadrul Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic, am susținut întotdeauna inițiativele menite să protejeze mediul înconjurător, folosindu-mă de toate mijloacele pe care le dețin pentru a atrage atenția și pentru a cere autorităților publice să se aplice corect și coerent contravențiile aferente pentru infracțiunile împotriva mediului înconjurător. Consider că pentru a sancționa în mod real aceste infracțiuni este important să avem nu doar specialiști în domeniu, ci și magistrați specializați, ofițeri de poliție judiciară care să înțeleagă impactul și gravitatea unor astfel de acțiuni împotriva mediului, pentru a sancționa corect aceste derapaje.

Vă solicit să sprijiniți, alături de USR și de cei care luptă pentru protejarea mediului în România, Proiectul "Justiția Verde", acesta reprezentând posibila soluție a unor probleme nerezolvate timp de peste 25 de ani.

Costel Alexe - declarație politică: Somnul rațiunii naște monștri;

Domnul Costel Alexe:

"Somnul rațiunii naște monștri"

În intervenția mea de astăzi vreau să mă adresez colegilor din PSD și ALDE, cei care sistematic acceptă să fie uneltele unor lideri vremelnici și total iresponsabili.

Săptămâna trecută ați fost partizanii unui eveniment rușinos, o premieră în lumea civilizată și democratică: asasinarea propriului Guvern. Din Statele Unite până în Franța, Anglia și restul cancelariilor occidentale s-a vorbit despre "isprava" bravilor parlamentari social democrați. Dar nu a fost suficient, și în zilele următoare sarabanda deciziilor rușinoase a continuat cu retragerea demisiilor. Aceeași miniștri care cu o zi înainte votau împotriva propriilor nerealizări și aplaudau frenetic "succesul" moțiunii și prăbușirea leului! Mulți dintre Domniile Voastre sunteți președinți de filială, membri în cele mai înalte foruri ale PSD și ALDE, și cu toate acestea ați fost complici și ați permis denigrarea Parlamentului și călcarea democrației în picioare.

Dragi colegi, i-ați permis în nenumărate rânduri lui Liviu Dragnea să vă calce demnitatea în picioare, forțându-vă sub amenințarea excluderii să votați la vedere, să acceptați să fiți simpli pioni în jocul său de putere, să își numească interpușii în funcții cheie, să facă epurări. Sunt printre dumneavoastră profesori universitari, rectori, avocați, medici de renume, intelectuali de seamă, oameni prin mâinile cărora au trecut generații de tineri, și mulți din acei tineri vă privesc ca pe niște modele în viață, cu principii sănătoase, cu decență și demnitate.

Vă cer să nu îi dezamăgiți nici pe ei și nici pe cetățenii care în toamnă v-au acordat încrederea să guvernați România! Trebuie să recredibilizați Parlamentul! Prin faptele și atitudinea voastră puteți opri acest picaj de încredere al unei instituții fundamentale a statului de drept!

Nu ați avut un cuvânt de spus în toate deciziile luate până acum, nu ați fost consultați în privința domnului Grindeanu, la fel cum sunteți străini și de numirea domnului Tudose, un ministru care a picat testele interne, dar care iată că se califică la masa verde pentru funcția de prim-ministru. Vă cer să luați atitudine, să nu mai faceți rabat de la calitate, să nu mai permiteți accesul subordonaților lui Liviu Dragnea în Guvern și să dați României un cabinet capabil să oprească această criză provocată gratuit de orgoliile unui baron cu pălărie prea mare!

La finalul mandatului, lumea își va aminti de "marțea neagră", de O.U.G. nr. 13 și de moțiunea împotriva propriului Guvern. Asta vreți să fie moștenirea pe care o lăsați? Că ați fost în solda unui baron care, asemenea predecesorilor săi, va dispărea curând de pe scena politică?

Mulți i-ați prins în PSD pe Adrian Năstase, pe Mircea Geoană, pe Victor Ponta și ați văzut atât ascensiunea lor, cât mai ales decăderea lor. Sunteți oameni liberi, sunteți înalți demnitari ai statului român și vă cer doar să înțelegeți că în urma lor voi va trebui să decontați aceste fapte reprobabile.

Vasile-Florin Stamatian - declarație politică: Respect față de dascălii noștri!;

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

"Respect față de dascălii noștri!"

În ultimii douăzeci și șapte de ani, situația școlii românești s-a degradat în continuu. Încercările succesive de reformare s-au întrecut în insuccese și chiar în modificarea tragică a destinelor copiilor noștri.

Ne aflăm astăzi în situația în care deficitul de cadre didactice specializate este în creștere, iar salariile nestimulative din acest moment nu vor repara nicidecum această problemă.

În aceste condiții, să nu ne mai punem tot timpul întrebări de genul: de ce abandonul școlar este în creștere? De ce profesia de dascăl nu mai beneficiază de aprecierea societății românești? De ce copiii din păturile sociale sărace sau din mediul rural nu ajung niciodată să absolve o facultate? De ce școala românească nu mai produce valoare?

Câți dintre oamenii politici din România înțeleg importanța socială a muncii dascălilor noștri? Puțini, foarte puțini.

Există oare cineva care să conteste faptul că valoarea instituțiilor unui stat este dată, în primul rând, de valoarea oamenilor din aceste instituții și de respectul pe care statul și societatea le-a acordat acestora? Nu cred.

Educația nu este și nici nu trebuie să fie o miză politică, educația este miza întregii societăți și cheia către dezvoltarea viitoare a țării.

Este adevărat că în actualul context economic și social este nevoie de performanțe superioare în toate domeniile de activitate, cu precădere în sistemul educațional, atât prin ridicarea calității învățământului universitar, cât și prin asigurarea unei echități cât mai reale în educație, prin egalitatea șanselor de acces și eliminarea tuturor formelor de discriminare.

Chiar dacă în ansamblu imaginea învățământului universitar este pozitivă, trebuie ca standardele universităților din România să fie schimbate atât prin ameliorarea calității învățământului, cât și prin oferta acestora, care, nu în ultimul rând, trebuie să fie diversificată și aliniată la nevoile studenților și la nevoile pieței de muncă.

Adevărații dascăli nu își aleg această profesie doar pentru a avea un loc de muncă, ei sunt înzestrați cu har și au menirea de a dărui celor pe care îi educă. Meseria lor nu este deloc ușoară, pentru că ei nu fac altceva decât să formeze oameni adevărați. Nicio profesie din lume nu cere atâta competență, dăruire, echilibru, umanism și pricepere, cum cere cea de educator. Ei sunt și vor rămâne un model pentru noi și nu trebuie să uităm acest lucru niciodată.

De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că suntem ceea ce suntem astăzi datorită lor. Ei sunt cei care ne-au învățat atât tainele cărții, cât și pe cele ale vieții, și în acest sens dascălii noștri trebuie să își recâștige prestigiul în societatea românească.

Nu trebuie uitat faptul că formarea cadrelor didactice este condiția cheie a școlii contemporane, centrul oricărui program de reformă în sistemul de învățământ, dar și premisa esențială a calității în educație, așa că trebuie să investim mai mult în acest domeniu și în acești oameni minunați.

Respect pentru dascălii noștri!

Gabriel Andronache - intervenție cu titlul: Ziua Drapelului;

Domnul Gabriel Andronache:

"Ziua Drapelului"

Constituția consacră drept Simboluri naționale ale României: Ziua națională a României - la 1 Decembrie, "Deșteaptă-te române" - ca Imnul național al României, Stema țării și sigiliul statului - care sunt stabilite prin legi organice - și Drapelul României, care este alcătuit din culorile albastru la lance, urmat de galben și roșu așezate vertical.

Istoria drapelului național începe din negura vremurilor poporului nostru. Începutul secolului al XIX-lea, tumultuosul an al Revoluției din 1848, actul Unirii Principatelor, din ianuarie 1859, și mai apoi Constituția din 1866 consacră existența de facto și de jure a steagului național.

Oștirea românească a fost, de asemenea, călăuzită de farul victorios al drapelului național. Pentru acest stindard suprem, țărâna patriei este plină de oasele și sângele eroilor cunoscuți, dar și necunoscuți.

Sub faldurile ciuruite de gloanțe ne-am câștigat independența, în urma războiului din 1877-1878, iar la 1 Decembrie 1918, după o teribilă conflagrație, România Mare s-a înfăptuit tot în jurul drapelului național; roșu, galben și albastru fiind cele trei culori sub care s-a cerut Unirea.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tricolorul românesc s-a aflat atât pe frontul din est, cât și pe frontul de vest, fiind martor al pierderilor incomensurabile umane și materiale.

Luptătorii anticomuniști și cei care au pierit în temnițele comuniste au luptat pentru păstrarea identității și tradiției naționale românești, animați și de iubirea pentru tricolor și neam.

"Vom muri și vom fi liberi!" a fost strigătul disperat al tinerilor care s-au jertfit în Revoluția din 1989, când tricolorul le-a fost singurul scut împotriva gloanțelor.

Azi, drapelul românesc însoțește bravii noștri soldați în lupta contra terorismului, în toate colțurile lumii.

Tricolorul este stindardul pentru care fiecare român, de la mic la mare, tresare cu emoție atunci când acesta este înălțat.

Această zi națională ne apropie și mai mult de valorile și de tradițiile românești, de jertfa înaintașilor, dar ne și responsabilizează mai mult pentru generațiile viitoare.

Găvrilă Ghilea - declarație politică: Inițiativele legislative ale parlamentarilor sunt respinse pe bandă rulantă;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Inițiativele legislative ale parlamentarilor sunt respinse pe bandă rulantă"

O succintă retrospectivă asupra activității de legiferare a Camerei Deputaților la finalul primei sesiuni ordinare a actualei legislaturi demonstrează, dacă mai era nevoie, că Parlamentul a ajuns o simplă mașină de vot la dispoziția Executivului.

Astfel, o banală interogare a site-ului Camerei Deputaților relevă faptul că marea majoritate a celor 236 inițiative legislative înregistrate în acest an aparține Guvernului, reprezentând fie proiecte de lege pentru aprobarea unor ordonanțe de urgență, fie pentru ratificarea unor contracte cadru sau acorduri de cooperare internațională.

În același timp, conform aceleiași surse, în prima jumătate a anului curent, doar 143 de inițiative legislative au devenit legi, fiind promulgate ca atare și publicate în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, abia o treime dintre actele normative adoptate în 2017 au fost înregistrate în cursul acestui an, având, fără excepție, ca inițiator Guvernul, în vreme ce marea lor parte au fost moștenite din legislatura precedentă.

Un astfel de bilanț nu pare deloc surprinzător în condițiile în care pe ordinea de zi a fiecărei săptămâni de plen sunt înscrise aproape 150 de proiecte legislative, însă doar cel mult 10 dintre acestea - având, desigur, același ilustru inițiator - sunt recomandate prin propuneri de adoptare. Restul - reprezentând inițiativele legislative ale parlamentarilor de la putere sau opoziție - sunt rostogolite de la o sesiune de plen la alta, eșuând în sertarele vreunei comisii de specialitate, în așteptarea inevitabilului raport de respingere.

Conform articolului 61 din Constituția României, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării, iar articolul 74 statuează că inițiativa legislativă nu este un apanaj exclusiv al Guvernului, putând fi exercitată, în aceeași măsură, de către deputați, senatori sau un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot.

În aceste condiții, este evident că activitatea parlamentarilor nu trebuie rezumată doar la aprobarea cu ochii închiși a inițiativelor legislative ale Guvernului, în timp ce propriile inițiative ale acestora îngroașă Capitolul IV al propunerilor de respingere de pe ordinea de zi.

Nu în ultimul rând, surprinde neplăcut nu doar numărul mare de inițiative legislative aflate pentru examinare în fond la comisiile de specialitate, cât și numărul aproape la fel de mare al celor cu termene depășite. Nu mai puțin de 370 din cele 412 proiecte, care își așteaptă cu resemnare raportul, fiind în această situație.

Acesta să fie motivul excesului de zel cu care, sub presiunea timpului pierdut, rapoartele de respingere curg pe bandă rulantă?

Ioan Balan - declarație politică: Cum și cât de scump plătesc românii pentru capriciile lui Dragnea;

Domnul Ioan Balan:

"Cum și cât de scump plătesc românii pentru capriciile lui Dragnea"

Diferența dintre vorbe și fapte se face doar atunci când un om politic pune mai presus de el, de interesele sale și ale partidului său interesele cetățenilor și interesele țării sale. Știu, și pe bună dreptate, marea majoritate a cetățenilor vor spune că nu prea avem noi, românii, astfel de oameni politici, deoarece imaginea creată, în special de reprezentanții PSD, este aceea că politica este doar o sursă de înavuțire pentru sine și pentru alții și de dispreț total pentru problemele cetățenilor. Nu pot să nu le dau dreptate românilor, însă nu pot să nu spun că există, ce-i drept puțini, și oameni care se dedică politicii doar ca să facă bine comunităților care i-au învestit cu toată încrederea.

Grupul de iresponsabili Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu-Ponta au aruncat România într-o criză politică fără precedent, cu efecte economice deja resimțite de toți românii.

Da, aceasta este realitatea. Răfuielile interne din PSD nu sunt plătite de cei responsabili, adică nici de Dragnea, nici de Grindeanu, nici de Tăriceanu, nici de Ponta, nici de altcineva din PSD sau ALDE, ci de cetățenii români, mare parte dintre aceștia fiind înșelați cu promisiuni în iarna anului 2016.

Stimați colegi din PSD și din ALDE, știe careva dintre dumneavoastră cât de mult s-a depreciat moneda națională, leul, din cauza disputelor politice purtate de cele două găști din interiorul PSD? Știe vreunul dintre dumneavoastră cu cât au crescut ratele la bănci ale românilor, doar pentru că Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu se joacă iresponsabil cu destinele țării noastre? Bănuiește vreunul dintre dumneavoastră cu cât au crescut prețurile la raft ale produselor doar pentru că PSD mai dă încă o dovadă supremă de iresponsabilitate politică față de țară? Știe vreunul dintre parlamentarii responsabili ai PSD sau încă ai ALDE, căci văd că s-au cam împuținat în ultima vreme, câți investitori străini au ocolit în aceste zile România, doar pentru că ați transformat țara într-o adevărată enclavă de instabilitate politică și chiar economică? Am dat doar câteva exemple despre răul uriaș pe care l-a făcut iresponsabilitatea liderilor PSD și ALDE, aruncând țara într-o profundă instabilitate politică.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut, în ultimele săptămâni, un turneu politico-diplomatic de forță pe care nici un alt lider din regiune și chiar din Uniunea Europeană nu l-a avut. În primul rând, prin vocea președintelui american Donald Trump, România a obținut garanții ferme de securitate pentru țara noastră. Din partea cancelarului german Angela Merkel, domnul președinte Klaus Iohannis a obținut angajamente ferme de intensificare a relațiilor comerciale, deși cunoaștem cu toții că Germania este cel mai important partener comercial al României și unul dintre stâlpii competitivității economiei noastre naționale. Împreună cu tânărul președintele francez Emmanuel Macron, președintele Klaus Iohannis a reușit revigorarea tuturor colaborărilor noastre tradiționale: politice, economice, culturale.

În tot acest context favorabil, în toată această situație extraordinar de bună, în care Klaus Iohannis a repus România pe harta politicii și economiei mondiale, acasă, în România, Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu-Ponta au fost lăsați singuri cu chibriturile, deși cu toții știm că au încercat în nenumărate rânduri să dea foc la țară.

Stimați colegi din PSD și din ALDE, după doar șase luni de guvernare iresponsabilă și de acțiuni ale unei majorități parlamentare total dezinteresate de programul de guvernare, în dreptul "reușitelor" voastre nu regăsim decât praful și pulberea. Prețuri mai mari, o putere de cumpărare mai mică pentru angajați și pensionari, nicio investiție nouă, iar cele vechi abandonate, distrugerea imaginii externe a României, dezechilibre financiare pe linie și zero fonduri europene. Este și normal ca bilanțul să arate așa atâta vreme cât voi, cei din PSD și din ALDE, ați avut un cu totul alt program de guvernare, în care nu s-a regăsit niciun punct din promisiunile fluturate în campania electorală. Abia acum vedem cu toții care este adevăratul vostru program de guvernare: atacuri la instituțiile statului, prăduirea finanțelor statului, politizarea tuturor funcțiilor publice și deprofesionalizarea lor, dar și lupta de gherilă pentru putere. Altceva, chiar că nu vă interesează! După această ultimă dovadă, a moțiunii împotriva propriului guvern incompetent, nu cred că mai există vreun român care să mai îndrăznească să creadă în voi, în PSD, au simțit cu toții pe pielea lor ce au pățit dacă au îndrăznit să creadă.

Laura-Mihaela Moagher - intervenție intitulată Tricolorul - simbol național;

Doamna Laura-Mihaela Moagher:

"Tricolorul - simbol național"

Ieri, toată suflarea României a sărbătorit cu inima încărcată de emoție Ziua Drapelului - știută și ca Ziua Tricolorului.

Autoritățile publice au marcat acest eveniment prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator sau științific.

Istoria Tricolorului, acest simbol mai vechi decât Marea Unire, începe încă din 1834, atunci când voievodul Alexandru Ghica al Țării Românești atribuie armatei, ca steag, Tricolorul cu cele trei culori ale sale - roșu, galben și albastru. Consfințirea steagului a avut loc prin decret în timpul Revoluției Pașoptiste, atunci când se precizează în mod clar că pentru drapel "culorile sunt albastru închis, galben deschis și roșu carmin", dispuse vertical și aranjate în următoarea ordine: "lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind"

În timpul Revoluției de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu și instaurarea Guvernului Provizoriu de la București a fost promulgat Decretul de Instituire a Drapelului Național.

Ziua Drapelului a fost stabilită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, dată la care Guvernul a hotărât că Tricolorul - roșu, galben și albastru - reprezintă Drapelul Țării Românești.

În anul 1867, în timpul domniei lui Carol I, forma drapelului a fost adoptată în forma pe care o are și astăzi: "albastrul lângă lance, galben la mijloc și roșu în partea exterioară".

Ca simbol al națiunii românești, Tricolorul apare la începutul secolului al XIX-lea, culorile fiind împărțite egal pentru a reprezenta principiul egalității, iar orientarea acestora în sus reprezintă verticalitatea. Tot atunci, culorilor li se atribuie și semnificația care dăinuie și astăzi:

  • Albastrul - semnifică seninul cerului, al cugetului și gândirii neamului nostru, credința și puterea cu care suntem legați de acest pământ al patriei.
  • Galbenul - semnifică grandoarea țării, prestigiul, virtutea și bogăția ogoarelor patriei noastre.
  • Roșul - semnifică sângele înaintașilor noștri, vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor, îndemnându-ne ca dragostea față de neam și de țară să fie la fel de aprinsă ca focul roșului din drapel.

În această zi de sărbătoare, pentru cinstirea tuturor celor care și-au vărsat sângele pentru ca acest simbol al națiunii să dăinuie peste veacuri, să rostim cu toții: "Onor la Drapel!".

Marius Bodea - declarație politică: Domnule primar Chirica, în municipiul Iași a avut loc o tragedie de care nu se face răspunzător nimeni!;

Domnul Marius Bodea:

"Domnule primar Chirica, în municipiul Iași a avut loc o tragedie de care nu se face răspunzător nimeni!"

Luni, 26 iunie, un copil în vârstă de 12 ani a rămas mutilat pe viață după ce a fost lovit în față de un cablu și o șufă metalică, în timp ce aștepta la semafor, în cartierul Galata din Iași. Imaginile video arată cum a fost înfășurat efectiv, la propriu, de un cablu gros ce a fost agățat de un autobuz al Companiei de Transport Public. Cablul aparține Companiei UPC și atârna deasupra străzii, cel mai probabil, de la furtuna violentă de vineri.

În loc să existe un răspuns clar din partea municipalității cu privire la acest incident, reprezentanții Companiei de Transport Public și ai Primăriei o scaldă în explicații ridicole.

Deși există o hotărâre a consiliului local privind îngroparea cablurilor de pe stâlpi de la limita străzilor, iar actualul primar Mihai Chirica a promis ieșenilor că în 2015 toate cablurile din oraș urmau a fi îngropate, această tragedie ne arată că, în fapt, primăria nu s-a achitat de datoriile pe care le are în administrarea domeniului public.

Delăsarea, indolența și nepriceperea administrației PSD de la Iași are consecințe tragice asupra noastră. Oameni spitalizați din cauza câinilor vagabonzi, copii mutilați din cauza cablurilor care atârnă pe străzile orașului, șoferi care fac accidente din cauza reglementărilor aiuritoare din trafic sau ieșeni care folosesc transportul public și care leșină din cauza condițiilor din autobuze. Aceasta este imaginea unui oraș condus de un primar care este preocupat mai mult să stea în studiourile de televiziune și pe la chermeze, și mai puțin să facă treabă pentru oraș.

Domnule primar Chirica, vă rog să vă respectați promisiunile și să luați de urgență măsurile care se impun pentru ca ieșenii să nu mai fie expuși pericolelor! Sunteți de 16 ani în primărie și de 2 ani primarul Iașiului, iar ieșenii se confruntă cu aceleași probleme administrative, zi de zi, pentru care nu se găsesc rezolvări, deși dumneavoastră sunteți principalul responsabil pentru a le înlătura.

Nicolae Georgescu - intervenție ce are ca subiect Încheierea anului școlar;

Domnul Nicolae Georgescu:

"Încheierea anului școlar"

În tot acest tablou tumultuos numit viață, căruia trebuie să îi facem față în fiecare zi, cred că avem multe motive numai bune să ne bucure, iar unul dintre ele este vacanța de vară. După sfârșitul anului școlar urmează o perioadă ce reprezintă un fel de răsplată pentru copiii noștri, pentru munca pe care au depus-o la fiecare materie, pentru rezultatele deosebite pe care le-au obținut.

A fost un an școlar greu, dar care s-a încheiat cu bine și care ne-a demonstrat, încă o dată, că avem cu ce ne mândri. Că avem elevi inteligenți care pot face față cu brio concursurilor și olimpiadelor naționale, dar și internaționale, că viitorul țării noastre este pe mâini bune. Important e doar să ne sprijinim în continuare copiii, pentru că doar așa vor reuși și se vor face remarcați în domeniul pe care și-l aleg.

Cred că vacanța aceasta este pentru noi, cei care avem puterea de a schimba ceva, o perioadă numai bună să ne gândim mai mult la ce anume putem îmbunătăți în țară, dar și în sistemul de învățământ. Ce anume putem face pentru educația copiilor noștri și pentru ca ea să fie la un standard din ce în ce mai înalt. Ce măsuri luăm pentru a ne ridica la așteptările elevilor noștri, dar și pentru a le suplini nevoile, astfel încât următorul an școlar să fie unul și mai prosper, cu rezultate și mai bune la examene, dar și cu laude mai multe.

Vreau să ne amintim de faptul că, pe lângă lucrurile bune care se întâmplă, mai există și capitole pe care trebuie să le îmbunătățim. Și aici mă refer la statisticile privind mortalitatea infantilă, mamele minore, abandonul școlar și căsătoriile timpurii, date la care nu stăm prea bine. Sunt lucruri care le răpesc copilăria tot mai multor copii și pe care noi, politicienii, trebuie să le stopăm. De aceea, îmi dau cuvântul că voi face tot ce îmi stă în putință pentru asta și îmi doresc să vă alăturați și voi acestui demers.

Pe lângă toate acestea, declarația de astăzi o adresez și celor mici. Vreau să le urez o vacanță frumoasă și lipsită de griji tuturor copiilor, dar și părinților lor, pentru că sunt zile care ne fac să ne detașăm de la cotidian și să ne bucurăm mai mult de tot ceea ce avem, zile în care ne facem amintiri pe care să le păstrăm mai apoi pentru tot restul vieții, dar și zile care ne fac și pe noi să ne amintim de vremurile în care eram copii și puneam la cale tot felul de trăsnăi.

Vacanță fericită să aveți, dragi copii, și să profitați la maximum de ea!

Nicolae Giugea - declarație politică: După 10 ani în Uniunea Europeană, Oltenia este în topul sărăciei;

Domnul Nicolae Giugea:

"După 10 ani în Uniunea Europeană, Oltenia este în topul sărăciei"

La încheierea negocierilor de aderare din anul 2004, România marca o premieră la nivelul Uniunii Europene, legată de numărul mare de români care-și exprimau atașamentul față de valorile europene și care își doreau cât mai curând ca România să devină membră a Uniunii Europene. Niciun stat membru de până atunci nu avusese un asemenea entuziasm în rândul propriei populații. Vorbim despre 85% dintre români care priveau în aderarea țării noastre, drept singura speranță pentru schimbarea vieții lor în bine. Uniunea Europeană a însemnat și încă mai înseamnă pentru cei mai mulți români speranța că integrarea țării noastre va aduce prosperitatea mult așteptată: infrastuctură modernă, școli noi, spitale moderne, locuri de muncă decente și bine plătite și pensionari respectați la bătrânețe după o viață de muncă pentru țara lor.

Anul acesta am sărbătorit, de o manieră destul de tristă, deși nu ar fi trebuit, împlinirea unui deceniu de la aderarea efectivă a României la Uniunea Europeană, la data de 1 ianuarie 2007. Am tras linie și am evaluat cu toții parcursul ultimilor zece ani și am constatat, fără echivoc, că fără Uniunea Europeană, România ar fi fost mult mai departe de Europa, de valorile ei, de prosperitate, de modernizare și democrație.

Trebuie să fi orb să nu observi cum s-a schimbat România. De la sărăcia lucie în care se zbătea la finalul anilor 90, la evoluțiile economice favorabile, care caracterizează, în mod special, zonele urbane și periurbane. Trebuie să fi de rea-credință să nu recunoști modul în care s-au schimbat la față mari părți din țară, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Oricine nu ar vedea cum s-a modelat și orientat toată economia națională către parteneriate cu statele membre ale Uniunii Europene, ar da dovadă de neînțelegere elementară a beneficiilor economice pe care ni l-a adus și continuă să ni-l aducă prezența noastră în Uniune.

Cu toate că nu putem să nu vedem aceste beneficii uriașe, trebuie să recunoaștem că aceste beneficii nu au fost egal distribuite la nivelul țării. Așadar, sărbătorirea a zece ani de la aderare a fost parțial umbrită de o realitate crudă - Oltenia, Muntenia și Bucovina se află în topul celor mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Nu ai cum să nu te întristezi când vezi că prosperitatea și modernizarea se revarsă în mod inegal asupra cetățenilor români, deși ei, românii, nu sunt cu nimic vinovați că s-au născut și trăiesc în Oltenia, Muntenia sau Bucovina și nu au avut norocul să se nască într-o regiune ca Bucureși-Ilfov, care din punct de vedere economic este tot mai aproape de nivelul de dezvoltare al Uniunii Europene.

Vreau să fiu extrem de bine înțeles. Faptul că Oltenia se află astăzi în topul sărăciei europene este exclusiv greșeala guvernelor care au condus România în ultimii zece ani. Uniunea Europeană ne-a ajutat constant, însă cel care a pus piedică dezvoltării și modernizării Olteniei a fost chiar Guvernul României. Dacă ne uităm în urmă, în istoria recentă, o să vedem că în acești zece ani aproape șapte ani guvernarea a fost condusă, direct sau prin interpuși, de PSD.

Așadar, Guvernarea PSD este cea care a blocat constant investițiile publice care ar fi făcut Oltenia mult mai atractivă pentru investițiile străine directe. Guvernarea PSD este cea care a împiedicat constant construirea unei infrastructuri de transport moderne care să sprijine afacerile. Guvernarea PSD este cea care nu a stimulat crearea de locuri de muncă decente și bine plătite pentru olteni, motiv pentru care tinerii noștri, în marea lor majoritatea, și-au căutat norocul prin străinătate. Guvernarea PSD este cea care s-a bucurat că oltenii sunt săraci lipiți pământului, pentru ca liderii PSD să vină apoi și să spună că-i salvează ei de la o sărăcie nemeritată.

Să știți că toate aceste realități nu le spun eu și nici vreun alt coleg din opoziție, ci le spune Eurostatul și Institutul Național de Statistică. Datele reale ne spun cât se poate de clar că ori de câte ori PSD s-a aflat la guvernare, în România sărăcia a înflorit.

Nu aș vrea să închei înainte de a vă spune că oltenii, așa, săraci cum sunt ei și total ignorați de București, nu au nevoie de milă de la Guvern, oricare ar fi acesta. Au nevoie doar de măsuri care să permită afacerilor să se dezvolte la nivel local. Oltenia a demonstrat în istoria sa că are capacitatea să genereze, de una singură, o economie locală puternică, locuri de muncă bine calificate, în care să absoarbă absolvenții bine pregătiți de la facultățile craiovene, o agricultură puternică și fabrici competitive. Pentru toate acestea trebuie ca Guvernul să nu mai fie principalul inamic al dezvoltării noastre regionale și, neapărat, Guvernul să nu fie PSD!

Nicolae Velcea - Mesaj împotriva drogurilor;

Domnul Nicolae Velcea:

"Mesaj împotriva drogurilor"

La data de 26 iunie a fiecărui an se sărbătorește Ziua Internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, prin Rezoluția nr. 42/112 din 7 decembrie 1987 a Adunării Generale a ONU.

Aceasta vine în contextul în care, în ultimii ani, s-au făcut eforturi suplimentare pentru mărirea gradului de conștientizare în rândul populației a consecințelor reprezentate de consumul și traficul de droguri ilegale.

Astfel, deceniul 1991-2000 a fost numit "Deceniul Națiunilor Unite" împotriva abuzului de droguri.

Conform Raportului pentru anul 2016 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie și al Europol, traficul de droguri reprezintă unul din cele mai rentabile domenii pentru grupările de crimă organizată.

Foarte grav este faptul că cetățenii din Uniunea Europeană cheltuiesc, în fiecare an, peste 24 de miliarde de euro. Cea mai importantă piață fiind cea de cannabis - cu 38% din totalul pieței drogurilor ilicite, urmată de piața de heroină - cu 28%, cocaină - cu 24%, amfetamină - cu 8% și ecstasy - cu o piață de 3%.

Din fericire, România a ratificat și aderat la toate convențiile internaționale importante al căror scop este de a controla și limita consumul de droguri ilegale. Dacă tot am menționat sintagma de "droguri ilegale" trebuie totuși să recunoaștem că legiuitorul român încă nu poate ține pasul cu dezvoltarea piețelor de substanțe etnobotanice, existând, încă, numeroase substanțe de combinație care nu au fost considerate, printr-un act normativ, ca fiind ilegale, deși efectul lor este unul similar celorlalte substanțe interzise de lege.

Avem o Strategie Națională Antidrog pusă bine la punct, avem o Agenție Națională Antidrog care își desfășoară activitatea cu profesionalism.

Conform Agenției Naționale Antidrog, în anul 2015 România s-a aflat totuși sub media europeană a consumului și traficului de droguri ilicite, cele 47 de centre zonale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog de la nivel teritorial funcționând la capacitate maximă.

Statutul de țară graniță a Uniunii Europene ne vulnerabilizează în ceea ce privește traficul de droguri. România putând fi o poartă de intrare a drogurilor în Uniunea Europeană, pe piețe care manifestă cerere crescută datorită și puterii de cumpărare mai ridicată a populației.

Consider, pe această cale, că în România ar trebui să fie prezente mai multe campanii de presă care să surprindă nu numai faptul că drogurile distrug sănătatea omului, ci și faptul că traficul și consumul de droguri ilicite nu înseamnă altceva decât suportarea consecințelor legii penale române, lege foarte severă în ceea ce privește acest gen de infracțiuni.

Petru Movilă - declarație politică: Culmea culmilor: să te votezi la moțiune ca incompetent și apoi să devii premier;

Domnul Petru Movilă:

"Culmea culmilor la PSD: să te votezi la moțiune ca incompetent și apoi să devii premier"

Am urmărit votul moțiunii de cenzură din cabinetul meu parlamentar de la Iași, deoarece, în calitate de parlamentar PMP, am refuzat să asist la un asemenea circ, din bun-simț față de oamenii care m-au trimis aici să-i reprezint.

Tot din același motiv, consider că este de datoria mea să evidențiez un aspect foarte important. Oamenii de acasă trebuie să înțeleagă un lucru: în scurt timp, PSD-ul va veni din nou în fața noastră și va spune că nu-și poate duce la bun sfârșit programul de guvernare, motivându-și eșecul prin prisma crizei politice din aceste zile. De aceea, românii nu trebuie lăsați să uite ce s-a întâmplat cu Guvernul Grindeanu, trebuie să-și aducă aminte și să le spună liderilor PSD că ei sunt cei care au aruncat România în criză.

Săptămâna trecută vă întrebam, mai în glumă, mai în serios, dacă nu ar fi bine să modificăm Constituția și să înlocuim sintagma de prim-ministru cu cea de Liviu Nicolae Dragnea. Astăzi mă gândesc cât se poate de serios dacă PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, nu ar trebui judecat pentru înaltă trădare sau tentativă de înaltă trădare.

În ultimele șase luni, PSD-ul, care a defilat în campanie cu sloganul "Mândri că suntem români", a avut trei reușite remarcabile: a propus un premier de etnie turcă, a mituit UDMR-ul cu legi sensibile pentru echilibrul din Ardeal și a dat capodopera Ordonanță nr. 13, îmbrăcată în chip populist, pentru a scăpa unii corupți transpartinici, printre care și dumneavoastră domnule președinte Dragnea. Această ultimă reușită putem spune că reprezintă prioritatea zero pentru domnul președinte Dragnea și pentru PSD, în general, de aici și disperarea de a-și da jos propriul Guvern. Aceeași soartă o va avea și următorul prim-ministru dacă nu va reuși să găsească o soluție pentru corupții din PSD.

Domnule președinte, înaintea moțiunii de cenzură ați afirmat că nu aveți nevoie de minorități, că aveți o alianță puternică, iar moțiunea va trece fără probleme. S-a dovedit însă că majoritatea dumneavoastră s-a șubrezit și a avut nevoie chiar de voturile minorităților. Astfel, dacă analizăm cu atenție votul, constatăm că nu mai aveți majoritate.

În condițiile în care majoritatea PSD-ALDE este formată din 246 de parlamentari, iar moțiunea a trecut cu 241 de voturi, din care 17 ale minorităților, cred că ar trebui să vă puneți un semn de întrebare și, eventual, să lăsați actul guvernării pentru cei care se pricep și au legitimitatea necesară.

Ca în bancurile bune, culmea culmilor la PSD abia acum urmează: propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru este Mihai Tudose, victimă a moțiunii de săptămâna trecută, catalogat incompetent de expertul în toate, Darius Vâlcov. Fostul ministru al economiei, în evaluarea făcută de aceiași oameni care astăzi îl propun premier, avea 0 măsuri îndeplinite, două parțial realizate și 17 neîndeplinite. Un procentaj mai prost decât Sorin Grindeanu, însă, chiar și așa, domnul Dragnea îl promovează ca premier. Ce să mai comentăm?

Domnule președinte, prin moțiunea de săptămâna trecută și propunerea făcută ieri, v-ați votat singur ieșirea din politică. Chiar și așa, încă mai aveți timp să ieșiți onorabil, pentru că, domnule Dragnea, nici nu știți cât de mic ați început să fiți.

Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică: 27 de ani de minciună privind reforma din sistemul de educație;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"27 de ani de minciună privind reforma din sistemul de educație"

Toate guvernele care s-au succedat, în ultimii 27 ani, la conducerea României, au clamat mincinos faptul că ele fac adevărata reformă din sistemul de educație. Așa se face că după zecile de reforme mărețe, după zecile de experimente făcute asupra pacientului bolnav cronic - denumit "educație", pacientul aproape că a murit. Guvernele, profund iresponsabile, indiferent de culoarea lor politică, au compromis atât termenul de reformă, dar au generat și o profundă neîncredere a pieței muncii, din țară și din străinătate, în generațiile de absolvenți care finalizează studiile în școlile românești. Nu cred că este cineva care poate să mă contrazică atunci când spun că diploma de studii a devenit o simplă hârtie fără valoare, care nu mai reflectă prestigiul unei școli anume, care nu mai reprezintă barometrul asimilării de cunoștințe, abilități și competențe specifice.

De departe cea mai mare lovitură dată sistemului de educație a fost cea aplicată de PSD, când a lovit învățământul profesional direct în moalele capului. Desființarea școlilor de arte și meserii, printr-o singură semnătură a doamnei Andronescu, a creat grave prejudicii nu numai sistemului de învățământ preuniversitar, ci și structurii afacerilor și acoperirii deficitului de forță de muncă bine calificată cu care se confruntă angajatorii români. Degeaba încearcă PSD acum să dreagă busuiocul, căci răul a fost deja făcut. Degeaba încearcă PSD să justifice șomajul mare, tot mai mare, în rândul tinerilor. Toată vina pentru această situație aparține exclusiv PSD-ului. Dar nu-i problemă, căci toți copiii demnitarilor PSD fac școala în străinătate, cu taxe mari, la care niciun părinte din România nu ar îndrăzni să se gândească măcar pentru copiii lor.

Așa s-a ajuns la situația în care, din disperare, angajatorii au ajuns să întemeieze ei înșiși școli profesionale pe banii lor și pe efortul lor, pentru că guvernele nu sunt capabile și nici interesate să genereze absolvenți calificați pentru necesitățile economiei românești. Așa s-a ajuns la situația gravă în care elevii nici nu se mai gândesc să urmeze cursurile unei facultăți, iar România a ajuns statul membru cu cei mai puțini absolvenți de învățământ superior, cu cea mai puțină forță de muncă superior calificată. Și noi continuăm să vindem iluzii, că România se va dezvolta economic sănătos, competitiv în raport cu celelalte economii din lume? Ar trebui să punem capăt acestei minciuni. Fără un sistem de educație performant, fără absolvenți extrem de bine pregătiți, România nu va fi țara pe care ne-o dorim cu toții.

Soluția la această criză uriașă a învățământului românesc nu este una greu de găsit sau încă nedefinită. Știm cu toții ceea ce trebuie făcut, mai trebuie însă și voința ca măsurile să fie făcute. Din păcate, eu, personal, nu am constatat încă vreun semn că o astfel de voință s-ar fi conturat.

În primul rând, dacă vom continua să ne mințim că alocând de la bugetul de stat mai puțin de 3% din PIB, adică mai puțin de jumătate din cât s-au angajat partidele politice în urmă cu zece ani, semnând Pactul pentru educație, nu vom avea niciodată un sistem de învățământ competitiv! În niciun an din ultimii zece care s-au scurs de la acest angajament comun, educația nu a primit niciodată mai mult de 3% din PIB. Poate că nu știți, însă educația costă! Chiar dacă o educație performantă costă, rezultatele ei compensează tot efortul financiar și aduce beneficii mult mai mari în raport cu investiția.

Apoi, sistemul de învățământ înseamnă în primul rând dascăli. Da. Fără dascăli nu există școală! Ori, cu o salarizare la limita salariului minim pe economie, să nu ne facem iluzii că vom păstra în sistemul de educație pe cei mai buni dascăli. Știm cu toții acest lucru. Avem dascăli excepționali, care, din păcate, tot mai mulți, au luat calea străinătății și aduc valoare în școlile din alte state. Noi nu am fost în stare să-i păstrăm la noi în țară.

Nu în cele din urmă, investiția în logistica din educație nu trebuie ignorată. Aici mă refer atât la infrastructura școlară, la școlile dărăpănate, cu toaleta din spatele școlii, cât și la transportul copiilor din mediul rural, de la și până la școală. Mi-aș dori ca guvernanții să meargă pe jos, zilnic, distanțele pe care încă le parcurg micuții din învățământul primar prin unele localități din mediul rural, fie din Apuseni, fie din alte zone mai vitrege. Mi-aș dori ca un guvernant să îndure frigul iernii, care pătrunde în cea mai mare parte dintre școli. Personal, nu-mi fac iluzii că vreunui guvern îi va păsa de soarta educației românești. Dacă i-ar fi păsat, ar fi făcut-o. Speranța mea rămâne în efortul colectivităților locale și al învățământului susținut de angajatori, care pot schimba soarta educației românești. Dinspre stat nu mai există nicio speranță, mai ales dacă la guvernare se află PSD.

Raluca Turcan - declarație politică: Credibilizarea în plan extern a României, realizată de președintele Klaus Iohannis, trebuie dublată de efortul unui Guvern responsabil;

Doamna Raluca Turcan:

"Credibilizarea în plan extern a României, realizată de președintele Klaus Iohannis, trebuie dublată de efortul unui Guvern responsabil"

Președintele Klaus Iohannis se dovedește a fi singurul interesat să reprezinte și să poziționeze România pe locul pe care îl merită în plan extern. Asta în condițiile în care Dragnea și Tăriceanu fac tot posibilul pentru a trage țara înapoi.

În această perioadă de criză prelungită, datorată exclusiv intereselor meschine ale lui Dragnea, PSD a arătat cât de mult rău poate face României.

În cadrul întâlnirilor oficiale pe care le-a avut în ultima vreme, inclusiv cea de săptămâna trecută cu președintele francez Emmanuel Macron, președintele Iohannis a dat asigurări că România este o țară stabilă care își va respecta angajamentele față de partenerii europeni și occidentali.

Prestația ireproșabilă a președintelui Klaus Iohannis în plan extern a fost confirmată încă o dată prin acceptarea de către președintele Franței a invitației de a face o vizită în România în perioada imediat următoare.

Credibilizarea în plan extern a României, realizată de Președintele Klaus Iohannis, pentru potențiali investitori și parteneri economici trebuie dublată de efortul unui Guvern responsabil care înțelege că drumul României trebuie să fie unul democratic și pro-occidental.

Florinel Stancu - intervenție cu tema: Craiova redevine un oraș special;

Domnul Florinel Stancu:

"Craiova redevine un oraș special"

Pasiunea pentru fotbal este veche în România. Se spune că prima minge de fotbal a fost adusă în Regatul României prin 1895. La început îl practicau doar străinii, iar ceva mai târziu l-au îmbrățișat și băștinașii. În consecință, la sfârșitul secolului al XIX-lea, au luat ființă primele echipe de fotbal în spațiul românesc. De atunci românii iubesc fotbalul și-l practică cât pot mai bine.

Acest sport nu are nevoie de nicio prezentare, de aceea am să reduc descrierea lui la trei cuvinte: suspans, speranță și bucurie. De bucurie vor avea parte și craiovenii după ani în șir de așteptare. Noua arenă sportivă va fi inaugurată în toamna acestui an, iar odată cu ea va renaște, în toată Oltenia, fotbalul de calitate.

Inițiată de doamna Lia Olguța Vasilescu, noua casă a fotbalului din Bănie are scopul de a descoperi noi talente, de a oferi condiții plăcute și comode pentru sportivi și, nu în ultimul rând, de a oferi viitorii campioni ai țării.

Din toamnă, spectacolul fotbalistic va lua amploare la Craiova, el va face parte din viața noastră. Orașul va redeveni prin acest proiect un veritabil centru al sportului românesc. Sunt sigur de asta, pentru că în Oltenia fotbalul e despre "Campioana unei mari iubiri". La noi, noțiunea acestui sport capătă un sens aparte. E cel mai populat și cel mai iubit.

După finalizarea sălii polivalente, inaugurarea stadionului de fotbal, construcția stadionului de atletism vom demara alte proiecte de infrastructură sportivă la Craiova și în toată regiunea, deoarece ne dorim să facem din Craiova un oraș special.

Ștefan Mușoiu - declarație politică: PSD este singurul partid preocupat de soarta seniorilor noștri;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"PSD este singurul partid preocupat de soarta seniorilor noștri"

PSD a dovedit și dovedește în continuare că pune în aplicare toate angajamentele pe care și le-a luat în campania electorală din toamna trecută. Prin politicile din strategia de guvernare am demonstrat, noi, cei de la PSD, că suntem preocupați de soarta tuturor românilor, dar și că ne îndreptăm, în special, atenția către categoriile sociale cele mai defavorizate. Printre acestea, din nefericire, și da, o afirm cu o strângere de inimă, și nu doar cu durere în glas, se află și părinții și bunicii noștri. Cei care ne-au dat viață și care ne-au crescut și educat au fost ocoliți și chiar nedreptățiți la pensie de toate guvernele de dreapta. Nu și de noi, cei de la PSD!

Din acest motiv țin să anunț că, așa cum am promis, de la 1 iulie, punctul de pensie va crește cu 9% și va ajunge la 1.000 de lei. Aceasta va fi cea de-a doua majorare din 2017 a punctului de pensie, după ce acesta a crescut la 1 ianuarie 2017 cu 5,25%, ajungând la 917,5 lei. Până la 31 decembrie 2016, valoarea punctului de pensie s-a situat la 871,7 lei.

Dragi părinți și bunici ai fiecăruia dintre noi, lucrurile bune pe care PSD le are în lucru pentru a vă asigura o viață mai bună nu se vor opri aici!

Din contră, atât noi parlamentarii PSD, cât și miniștrii partidului nostru, vom continua să fim în slujba dumneavoastră, să vă creăm cât mai multe oportunități și facilități astfel încât retragerea din activitate să vă fie prilej de relaxare și bucurie alături de copiii și nepoții dumneavoastră, și nu un coșmar care v-a obligat până acum să vă drămuiți fiecare bănuț pentru fiecare zi, în parte, care se scurge până la data când vă vizitează iar poștașul și vă aduce banii ca recompensă lunară după o viață de trudă.

Așadar, iată dovada certă că speranțele la mai bine ale pensionarilor români capătă contur numai grație PSD și politicilor sale guvernamentale!

Vasile Axinte - intervenție ce are ca subiect Prima jertfă românească în Războiul de Independență;

Domnul Vasile Axinte:

"Prima jertfă românească în Războiul de Independență"

Dragi colegi, cu un an înaintea Centenarului Marii Uniri ar trebui, mai des, să aducem câte un omagiu eroilor patriei care și-au dat viața pe câmpul de luptă pentru existența acestei națiuni. Nu greșim dacă afirmăm faptul că fără jertfa românească din Războiul de Independență din 1977-1978 nu ar fi existat nici 1 Decembrie 1918, momentul de grație al națiunii române, care a unit pe toți românii în interiorul acelorași granițe.

Revenind la Războiul de Independență, cunoscut în istorie și ca Războiul Ruso-Turc, la data de 26 iunie 1877, adică exact în urmă cu 140 de ani, avea loc primul schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Vidin-Calafat, moment în care cade la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească din Războiul de Independență.

Fără acest sacrificiu suprem pentru țară și națiune, probabil ca nu am mai fi amintit de victoriile românești de la Grivița, Rahova sau Plevna și, în final, de obținerea și recunoașterea independenței față de Imperiul Otoman.

În anii premergători războiului de independență, România, aflată sub conducerea lui Carol I, era un stat mic, de doar 121.000 km2, cu o populație de doar aproximativ 5 milioane de locuitori, alte 5 milioane de români trăind în afara granițelor, sub ocupație străină.

Statutul României, deși condusă de un principe străin, era unul foarte dificil pe plan european, din cauza statutului de vasalitate față de Imperiul Otoman. Primele semne de beligeranță au avut loc în 1876 când s-au răsculat populațiile de la sud de Dunăre și Balcani, prilej cu care România a declarat mobilizarea parțială a populației, fortificând și mai multe puncte strategice de-a lungul Dunării.

La data de 29 aprilie, respectiv 30 aprilie 1877, Adunarea Deputaților și Senatul declara ruperea relațiilor diplomatice cu Imperiul Otoman și recunoașterea existenței stării de război, pentru ca, la data de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu să proclame independența României: "Așadar, domnilor, nu am nici cea mai mică îndoială și frică de a declara... că noi suntem o națiune liberă și independentă".

Jertfa sergentului Nicolae Popescu a contribuit - alături de sacrificiul altor 27.000 de victime (morți, răniți sau bolnavi cu afectarea integrității fizice) - la recunoașterea, inclusiv de către Rusia, a independenței României, precum și la recâștigarea în granițele României a teritoriilor regiunii Dobrogei cu Portul Constanța, Insula Șerpilor și Delta Dunării, după 146 de ani de stăpânire străină.

Jertfa eroului Nicolae Popescu este cu atât mai importantă cu cât obținerea independenței României nu s-a făcut de bunăvoie, de către marile puteri europene, ci s-a făcut cu pierdere de vieți omenești în lupta de eliberare națională.

Glorie veșnică eroilor români căzuți pentru independența și unitatea națională!

Vasile Cîtea - intervenție intitulată Drapelul României, martor al luptei pentru suveranitate națională;

Domnul Vasile Cîtea:

"Drapelul României, martor al luptei pentru suveranitate națională"

La data de 20 mai 1998, prin Legea nr. 96, Legislativul român instituia ca în ziua de 26 iunie a fiecărui an să se sărbătorească Ziua Drapelului Național al României, ca o oglindă în istorie a evenimentului din data de 26 iunie 1848, când prin Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Țării Românești se hotăra ca Drapel Național - "Tricolorul".

Într-adevăr, tricolorul, actualul Drapel Național, a fost martorul sutelor de generații care au luptat pentru unitate și suveranitate națională, strângând în ființa sa toate revendicărilor românilor care doreau să trăiască în cadrul acelorași granițe.

În lunga sa istorie, "Tricolorul" a reprezentat un simbol al "neatârnării", fiind regăsit în momentele fierbinți ale istoriei României sau ale țărilor române.

El apare încă de pe timpul domniei lui Mihai Viteazu pe diplomele emise de domnitorul român, cel care a reușit, pentru prima dată, unirea tuturor țărilor române în interiorul acelorași granițe. Deși, de-a lungul existenței sale, el a apărut sub diverse forme, Tricolorul a reprezentat speranța românilor pentru visul lor de a trăi uniți, frați cu frați, într-un teritoriu comun.

Este regăsit în timpul Revoluției lui Tudor Vladimirescu, dar și în 1834, când este recunoscut ca "Drapel de luptă în Țara Românească". Revoluția de la 1848 este un nou prilej de simbolistică a "Tricolorului", pentru ca în 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, el să capete o dimensiune instituțională.

Constituția de la 1866 îl menționează în art. 124, cu tot cu forma și dimensiunea sa, fiind adoptat de orice regiment al armatei, găsindu-se sub protecția adjunctului ofițerului regimentului.

Războiul de Independență din 1877-1878 regăsește "Tricolorul" pe zidurile redutei Grivița, aducând cu sine și martirajul ofițerului Valter Mărăcineanu. În Primul Război Mondial îl regăsim în timpul luptelor din defileul Oltului, dar și în campanile din 1917 din Moldova.

După 1918 el este preluat, până în zilele noastre, ca pavilion regal sau oficial al statului român, ca drapel de luptă sau de război, sau ca marcă a navelor maritime, fluviale sau oceanice.

Prin art. 101, Constituția din 1948 îl menționează ca drapel de stat, în același sens fiind precizat și de Constituția din 1952, instituționalizat fiind ca drapel al Republicii Populare România.

Din 1965 el devine, prin art.118 din Constituție, drapel al Republicii Socialiste România, fiind precizat și în primul vers al imnului național "Trei Culori".

Revoluția din Decembrie 1989 îl regăsește în mâinile luptătorilor români pentru libertate, fiind instituționalizat, din nou, la 27 decembrie 1989, prin Decretul-lege nr. 2.

I s-a oferit protecție constituțională și de constituționalistul român din 1991, dar și din 2003, având protecție legal instituțională prin art.12 alin. (1) din actuala Constituție care precizează astfel:

"Drapelul României este tricolor: culorile sunt așezate vertical, în următoarea ordine, începând de la lance: albastru, galben, roșu."

Viorica Cherecheș - declarație politică: Sănătatea, încotro?;

Doamna Viorica Cherecheș:

"Sănătatea, încotro?"

Promisiunile din cadrul Programului de Guvernare a Coaliției PSD-ALDE, în ceea ce privește sistemul de sănătate, sunt așteptate de pacienți de mai bine de o jumătate de an. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că în centrul acestuia este "pacientul - prima prioritate a oricărei reforme", dar se pare că acest sistem de sănătate nu se afla în slujba pacientului.

În ciuda sumelor substanțiale folosite și a unor încercări eșuate de reorganizare a acestuia, reforma în sănătate stagnează și scârțâie din toate încheieturile și are tendința de a influența negativ atât serviciile publice, cât și pe cele private.

Deficitul de personal medical se acutizează în bună măsură din cauza emigrării medicilor și personalului de specialitate. Exodul specialiștilor este cauzat de dotarea nesatisfăcătoare a unităților medicale, de nivelul de remunerare scăzut, de imaginea socială negativă și accesul la performanță redus.

Sistemul de sănătate românesc arată foarte bine doar pe hârtie, realitatea însă este îngrijorătoare, iar strategia în domeniu lipsește sau este uitată în documente frumos redactate, în sertarele ministerului.

Zi de zi vedem imagini și comentarii în mass-media despre dezastrul din spitalele românești, ori chiar simțim condițiile mizere din unitățile medicale pe pielea noastră sau a copiilor noștri.

Viitorul ministru al sănătății trebuie să se implice concret în rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntă spitalele publice prin alocarea de fonduri din bugetul ministerului și prin soluții concrete de atragere și utilizare a fondurilor europene.

Toți românii se întreabă de ce s-a ajuns la aceste situații dramatice când fiecare dintre ei cotizează la asigurările de sănătate. Nimeni nu este tras la răspundere pentru risipa din spitalele românești, de clădirile și echipamentele de mii de euro care stau nefolosite. Nimeni nu este răspunzător de faptul că mulți medici continuă să solicite certificate profesionale pentru a putea pleca să lucreze în străinătate.

Preocuparea statului de a proteja sănătatea pacienților lasă mult de dorit, fondurile alocate sănătății sunt insuficiente și neadecvate necesităților reale, iar de calitatea serviciilor nici nu mai vorbim.

Multă umilință și multă nepăsare. Oare cât valorează viața unui om în România?

Politica de sănătate trebuie să urmeze un principiu simplu, dar foarte eficient, inclusiv din punct de vedere financiar: "mai bine prevenim decât să tratăm" și sper ca și cei care se ocupă exclusiv de sistemul de sănătate vor înțelege acest lucru.

Adrian-Claudiu Prisnel - declarație politică: Publicarea opiniilor separate este esențială într-un stat de drept fragil precum România;

Domnul Adrian-Claudiu Prisnel:

"Publicarea opiniilor separate este esențială într-un stat de drept fragil precum România"

Hotărârea Curții Constituționale a României, prin care opiniile separate sau concurente vor fi supuse cenzurii președintelui Curții Constituționale, este un act de sabotaj al instituției. Este revoltător ca publicarea opiniilor separate și concurente, a căror importanță o arăt mai departe, să fie la mâna unui singur om, în acest caz a unui politruc, Valer Dorneanu, cu o carieră în slujba PSD, partid care nu a fost niciodată un promotor al statului de drept.

Reamintesc că publicarea opiniilor separate sau concurente a fost parte a procesului de tranziție de la un regim autoritarist la unul democratic, jurisprudența CCR fiind esențială în construcția noii Românii democratice.

De ce consider că această hotărâre este nocivă pentru statul de drept?

1. Este important motivul pentru care s-a ajuns la această hotărâre, tăinuirea opiniilor critice ale unui judecător constituțional, în speță Livia Stanciu, la adresa modului în care CCR își elaborează, în ultima perioadă, motivațiile cu includerea unor argumente care sunt colaterale sau chiar împotriva verdictului. Această situație în sine este gravă, în condițiile în care jurisprudența CCR este izvor de drept. Scopul acestei hotărâri este opacizarea Curții Constituționale a României, instituție cu un rol fundamental în prezervarea statului de drept.

2. Hotărârea limitează drepturile judecătorilor constituționali așa cum sunt ele prevăzute în Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR. La art. 59 aceasta prevede că judecătorul care a votat împotrivă poate formula opinie separată, iar opinia separată și, după caz, cea concurentă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia.

3. Hotărârea este un act de cenzură care aduce atingere libertății de exprimare și de conștiință a judecătorilor, fiind susceptibilă de neconstituționalitate.

4. Hotărârea vine în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, care consideră că opiniile separate nu slăbesc curțile constituționale, ci, dimpotrivă, prezintă numeroase avantaje, încurajează dezbaterea publică și științifică în jurul deciziilor, întărește independența judecătorilor și asigură participarea lor în analizarea cazului. Comisia recomandă publicarea lor împreună cu decizia adoptată de majoritatea judecătorilor. (Opinia asupra Proiectului de Lege privind Curtea Constituțională din Letonia, paragrafele 20-21).

Alexandra-Corina Bogaciu - declarație politică: Introducerea valorilor morale în dezbaterea publică;

Doamna Alexandra-Corina Bogaciu:

"Introducerea valorilor morale în dezbaterea publică"

Pe data de 24 iunie am sărbătorit Ziua Universală a Iei, portul românesc fiind în prezent un simbol al culturii noastre tradiționale.

De asemenea, pe 26 iunie am celebrat Ziua Drapelului Național al României. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.

Având în vedere cele două momente importante din istoria țării noastre pe care le-am evocat, consider că pentru a mobiliza tinerii să ia parte la viața socială și politică avem nevoie de un mesaj național mai demn, mai vertical și mai ferm, fără însă a aluneca într-un naționalism extrem. Aceste atitudini pot devenit modele inspiraționale pentru tinerii români, și e important să începem procesul chiar din modul în care ne educăm propriii copii în familie și în instituțiile de învățământ.

Am văzut în istorie un factor important care a determinat tinerii să participe activ în societate. Este vorba de apelul la valori etice fundamentale inspirate din religia ortodoxă și din tradițiile poporului român. Personajele din ziua de azi, care fac apel la valorile ortodoxe creștine, sunt în cea mai mare parte niște caricaturi, care nu vor fi niciodată modele inspiraționale. Nu poți promova decența și modestia creștin ortodoxă din limuzine de sute de mii de euro, e o contradicție în termeni. Deci dacă vrem să atragem tinerii în politică trebuie să începem să introducem în dezbaterea publică și elemente de morală și apelul la decența și curățenia sufletească din ortodoxismul românesc, fără însă a cădea într-un dogmatism de tip legionar.

Pentru a inspira tinerii, dezbaterea politică trebuie să capete și această dimensiune spirituală. Trebuie să ieșim puțin din problemele economice curente - salarii, pensii, impozite etc. - și să promovăm și anumite valori spirituale care să-i inspire pe tineri. Avem nevoie în politică de modele de decență și de modestie, dar de o conduită morală care să impună respect.

Tinerii sunt idealiști, iar pentru a-i atrage în politică trebuie ca politica însăși să capete o dimensiune mai spirituală, care să hrănească idealismul tinerilor. Din acest motiv a avut atâta succes Mișcarea Legionară. Este deci greșit să ne imaginăm că vom putea genera mișcări semnificative ale tinerilor cu acțiuni realizate numai din interiorul partidelor politice. De altfel, marile partide din Europa occidentală au înțeles demult acest lucru și au căutat forme alternative pentru creșterea gradului de participare a tinerilor la deciziile politice. În Olanda, toate partidele mari și chiar cele mai mici au înființat organizații ale tinerilor care funcționează în afara lor și care le lasă tinerilor libertatea de a se manifesta. Dar, în afară de formele tutelate politic, pentru a-i atrage politic există și forme de atragere a tinerilor ce pot fi exercitate de autoritățile statului. Astfel, în Germania s-au înființat consilii regionale ale tinerilor, foruri în care nu e admisă intervenția partidelor.

De asemenea, trebuie stimulată democrația participativă încă din timpul școlii, cu participarea elevilor în consiliul școlii. În Finlanda există un "Canal de inițiativă" (Initiative Channel) care oferă tinerilor posibilitatea de a prezenta propriile idei despre organizarea și amenajarea propriei localități.

Așadar, avem nevoie de o revigorare a conceptului de patriotism, al identității și mândriei naționale.

Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică: Noi măsuri pentru dezvoltarea mediului de afaceri local: registrul național al mentorilor antreprenori și sistem de creditare cu garanții de stat și dobândă fixă;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Noi măsuri pentru dezvoltarea mediului de afaceri local: registrul național al mentorilor antreprenori și sistem de creditare cu garanții de stat și dobândă fixă"

Vă anunț că până pe 25 iunie s-au înregistrat peste 2.500 de înscrieri în Programul "Start-Up Nation - România".

Mai sunt aproape trei săptămâni până la finalizarea sesiunii de înscriere a planurilor de afaceri, care pot fi depuse de cei care vor să își deschidă un business. Îi încurajez pe toți tinerii din România să aplice în număr cât mai mare pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă în valoare maximă de 200.000 de lei pentru un proiect.

Având în vedere interesul ridicat pentru accesarea Programului "Start-Up Nation", vă anunț că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a început la finalul săptămânii trecute procedurile pentru înființarea Registrului Național al Mentorilor Antreprenori, care se adresează beneficiarilor acestei măsuri de stimulare pentru înființarea de noi locuri de muncă. Astfel, va fi construită o bază de date publică online alcătuită din antreprenori de succes care vor să împărtășească, pe bază de voluntariat, din experiența acumulată celor care vor să își deschidă o afacere. Toți cei care vor iniția noi afaceri finanțate prin Programul "Start-Up Nation" vor avea la dispoziție pentru implementarea proiectelor, ghiduri de îndrumare și exemple de bune practici. Activitatea de mentorat se va desfășura la nivel local sub forma unor dezbateri și consultări publice față în față și online între antreprenorii cu experiență în domeniile în care au avut succes și cei care au nevoie de îndrumare în dezvoltarea noilor afaceri. Fac un apel pe această cale la toți oamenii de afaceri din țara noastră, care vor să împărtășească din experiența lor, să participe la acest proiect al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat prin care se va dezvolta comunitatea românească de business.

De asemenea, vă aduc la cunoștință că pentru sprijinirea antreprenorilor aflați la început de drum, care accesează Programul "Start-up Nation", Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a început demersurile pentru încheierea de convenții de colaborare cu instituții de creditare. În acest sens, băncile interesate de încheierea acestor convenții sunt invitate să transmită până la data de 3 iulie oferta de parteneriat privind colaborarea în vederea implementării Programului "Start-up Nation" în anul 2017. Prin realizarea acestor parteneriate se urmărește finanțarea în condiții avantajoase a celor care vor să își deschidă o afacere prin Programul "Start-up Nation", dacă planul de afaceri propus depășește suma oferită de Guvern. Astfel, după selectarea instituțiilor de credit, fiecare nou antreprenor va avea la dispoziție facilități pentru a obține credite în vederea dezvoltării de noi afaceri în următoarele condiții: garanții de stat de 80% din valoarea creditului, dobândă fixă de maxim 5%/an, perioadă de analiză și soluționare a creditului punte de maxim 20 zile de la depunerea solicitării.

Mihaela Huncă - intervenție intitulată: Promovarea valorilor naționale - mândria de a fi român;

Doamna Mihaela Huncă:

"Promovarea valorilor naționale - mândria de a fi român"

Pe data de 26 iunie am sărbătorit Ziua Drapelului Național. În timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române. De Ziua Drapelului Național, adoptată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului sunt obligate să organizeze programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei românești și ceremonii militare specifice în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului al XIX-lea drept simbol național, cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa.

În timpul Revoluției de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo-democratică, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea Decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.

Cei mai mulți am uitat să mai folosim termenul de patriotism, iar atunci când îl rostim pare un cuvânt prea mare pentru realitățile mici în care trăim astăzi. Discursul politic invocă ideea de interes național, însă mai mult dintr-o perspectivă economică. Lipsește însă ideea de patriotism în sensul iubirii de țară, de atașament nu doar față de valorile naționale statale, dar și de trăsăturile autentice ale poporului român. În societatea noastră aproape că a dispărut mândria de a fi român. Chiar și cei care își iubesc țara se feresc să își afirme mândria de a fi român atunci când merg în străinătate, pentru că se tem că vor fi priviți și tratați ca cetățeni de rang secund. Există date statistice care confirmă că tinerii români se simt mai puțini mândri decât tinerii europeni. Astfel, 29,4% dintre români spun că sunt foarte mândri, față 43,2% europeni care spun că sunt foarte mândri că aparțin propriei țării.

Comparativ cu opiniile tinerilor din Uniunea Europeană, cei din țara noastră asociază faptul de a fi român cu ideea că ne-am născut în România (47,7%) - deci nicio conotație valorică. Sentimentul de a fi român, adică abordarea identitară, este abia al treilea în clasament (38,8%), în timp ce europenii pun această chestiune pe locul 1.

Avem deci nevoie de promovarea ideilor naționale, de crearea de proiecte de țară și, în general, ar trebuie să avem o părere mai bună despre țara noastră și despre poporul din care facem și noi parte.

Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică: Promovarea și adoptarea de politici publice pentru persoanele vârstnice;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Promovarea și adoptarea de politici publice pentru persoanele vârstnice"

Vreau să vă supun atenției problema dezvoltării politicilor publice pentru persoanele vârstnice.

În acest sens, consider că toți oamenii politici trebuie să ne implicăm și să luăm măsuri pentru a favoriza îmbătrânirea activă și pentru a spori solidaritatea dintre generații.

Abordarea discriminării de vârstă pe piața muncii este esențială pentru realizarea îmbătrânirii active în cadrul ocupării forței de muncă. Concomitent cu solicitarea și încurajarea prelungirii activității lucrătorilor mai în vârstă, este esențial să existe oportunități de ocupare a forței de muncă pentru aceștia. Discriminarea bazată pe vârstă limitează în mod nedrept gama oportunităților disponibile lucrătorilor mai în vârstă. Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru o directivă de interzicere a discriminării pe motiv de vârstă în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii, protecția socială și educația.

Cheia o reprezintă sprijinirea îmbătrânirii active în toate aspectele vieții, de la activitățile profesionale, comunitare și familiale până la capacitatea de a îmbătrâni în mod sănătos și independent. Aceasta va reprezenta baza solidarității dintre generații în anii viitori. Ea presupune că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne păstrăm controlul asupra propriei vieți, fără a depinde de generațiile mai tinere. Îmbătrânirea activă începe la locul de muncă. O treime dintre europeni au afirmat recent, într-un sondaj Eurobarometru, că ar dori să își continue activitatea după atingerea vârstei de pensionare, chiar dacă nu neapărat cu normă întreagă. Nu mulți români au însă această posibilitate în prezent.

În același timp, îmbătrânirea activă presupune să ne schimbăm modul în care înțelegem vârsta înaintată, să mutăm mai departe delimitarea dintre tânăr și bătrân odată cu creșterea speranței de viață, precum și să apreciem mai mult sprijinul și experiența pe care ni le pot oferi, și chiar ni le pun la dispoziție, persoanele mai în vârstă în toate domeniile vieții. De asemenea, îmbătrânirea activă înseamnă să sprijinim mai mult persoanele mai în vârstă care au nevoie de acest lucru, astfel încât problemele de sănătate să nu conducă la excludere și la dependență de ceilalți, iar viața să fie una demnă.

Asigurarea accesului universal la îngrijire de calitate pentru toate persoanele va necesita noi eforturi de menținere a unui sector al sănătății eficient. Va fi necesară sporirea eficacității, a durabilității și a capacității de adaptare a asistenței medicale și a asistenței de lungă durată în contextul austerității și al îmbătrânirii, inclusiv prin servicii de asistență medicală și socială inovatoare și coordonate, precum metode integrate de tratare a bolilor cronice. Investițiile în promovarea sănătății și în prevenirea bolilor, inclusiv a problemelor de sănătate mentală pot aduce beneficii semnificative atât din punct de vedere social, cât și economic.

Vă rog, așadar, să luăm în considerare îmbunătățirea condițiilor privind protecția socială a vârstnicilor.

Costel Lupașcu - declarație politică: Creșterea gradului de vaccinare a copiilor;

Domnul Costel Lupașcu:

"Creșterea gradului de vaccinare a copiilor"

În pofida evenimentelor de pe agenda politică, legate de schimbările la nivelul membrilor Guvernului, consider că noi, parlamentarii, avem datoria de a ne ocupa în continuare de chestiunile stringente care frământă societatea românească. Iar una dintre cele mai grave probleme, care s-a manifestat la începutul acestui an, a fost criza vaccinurilor prevăzute în Programul Național de Vaccinare. Nu a fost însă vorba doar de asigurarea stocurilor acestor seruri de imunizare. Ne-am confruntat în paralel cu una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă, care a provocat îmbolnăvirea a 7.282 de persoane, dintre care 30 au decedat, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Circa 80% din aceste cazuri de rujeolă s-au manifestat în rândul copiilor nevaccinați. De altfel, statisticile arată o creștere alarmantă a numărului de copii nevaccinați, fie din cauza refuzului, fie din cauza neglijenței părinților lor.

În prezent, la Ministerul Sănătății se lucrează la Proiectul Legii vaccinării, o lege care va ajunge cu siguranță și pe masa Parlamentului.

Din acest punct de vedere, aș dori să subliniez că abordarea legislativă nu trebuie să urmărească impunerea vaccinării ca obligație pentru părinți. Măsurile coercitive nu sunt recomandate în astfel de cazuri, pentru că protejarea vieții și a sănătății este un drept, nu o obligație. Așadar, din punct de vedere constituțional, cred că ar fi dificil de realizat o reglementare care să impună obligativitatea vaccinării copiilor.

Pe de altă parte, cred că există soluții de legiferare care să acționeze ca un stimulent suficient de convingător, care să-i determine pe părinți să își vaccineze copiii. În primul rând, consider că trebuie introdusă o reglementare care să prevadă plata serviciilor medicale pentru tratarea afecțiunilor generate ca urmare a nevaccinării, iar achitarea acestor servicii să cadă în sarcina reprezentanților legali ai copiilor nevaccinați. Lăsăm deci deschisă opțiunea de a opta pentru nevaccinare, dar, în același timp, părinții care aleg această cale trebuie să își asume și consecințele care decurg de aici.

În plus, consider că viitoarea Lege a vaccinării trebuie să conțină stimulente care să-i determine pe părinți să opteze pentru vaccinarea propriilor lor copii. Asigurarea unor beneficii de genul extinderii pachetului minim de servicii pentru copiii vaccinați sau acordare unor indemnizații pe o perioadă determinată pot reprezenta varianta de stimulare a părinților să trateze cu mai multă atenție această chestiune.

Nu în ultimul rând, cred că Guvernul, prin intermediul Ministerului Sănătății, ar trebui să organizeze o campanie susținută și permanentă de publicitate care să-i îndemne pe părinți să își imunizeze propriii copii, pentru a le asigura acestora dreptul la viață și la o dezvoltare sănătoasă.

Angel Tîlvăr - intervenție intitulată Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor - prilej de reflecție și de mobilizare;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor - prilej de reflecție și de mobilizare"

Începând cu anul 2002, la inițiativa Organizației Internaționale a Muncii, cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Națiunilor Unite, a fost instituită data de 12 iunie ca Zi Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Acest important eveniment își propune să atragă atenția asupra gravității fenomenului și să mobilizeze autoritățile responsabile, organizațiile interesate la nivel național și internațional, precum și societatea civilă în identificarea cazurilor de acest gen și în elaborarea de măsuri și programe care să determine stăvilirea exploatării prin muncă a copiilor.

În 2017, tema evenimentului - "În situații de conflict și dezastru, să protejăm copiii de exploatarea prin muncă" - face trimitere directă la situațiile extreme în care se află milioane de copii din întreaga lume, vulnerabili în fața traficului și sclaviei moderne. Acești copii își pierd copilăria, nu merg la școală, sunt expuși mediilor de lucru periculoase, implicați în conflicte armate sau transformați în victime ale unor activități ilicite, cum ar fi prostituția sau traficul de droguri. Mai mult decât atât, masivele fluxuri de migrație înregistrate la ora actuală la nivel global constituie un factor agravant pentru acest flagel - copiii afectați sunt deseori separați de familiile lor, nu au acces la îngrijiri medicale și la educație și devin ținte sigure pentru rețelele de traficanți de persoane.

Cifrele puse la dispoziție de organizațiile internaționale sunt extrem de grăitoare: la nivel global, peste 1,5 miliarde de persoane trăiesc în țări afectate de violențe, conflicte și dezechilibre politice, sociale și economice grave. Totodată, peste 200 milioane de persoane cad, anual, victime ale unor dezastre, iar dintre acestea o treime sunt copii. Dintre cei 168 milioane de copii afectați de exploatarea prin muncă în întreaga lume, cea mai mare parte trăiește în astfel de zone de război sau de conflict, iar această situație are efecte dramatice asupra vieții și viitorului lor. 85 de milioane de copii exploatați prin muncă sunt expuși unor medii toxice sau unor condiții de muncă periculoase. Le sunt furate, astfel, nu doar copilăria și dreptul la educație, ci și bunul cel mai de preț - sănătatea.

Cu toate că România are o legislație complexă și organisme specializate în protejarea copiilor, fenomenul exploatării prin muncă nu a dispărut și continuă să afecteze sute de copii, în virtutea unor așa-zise tradiții, în special în mediul rural, fără a fi raportat ca abuz. Diferitele statistici ne arată că mulți copii români își petrec ore numeroase din zi muncind pe câmp, în gospodărie sau îngrijind animalele. Amploarea fenomenului poate fi coroborată, într-o măsură, cu gradul ridicat de abandon școlar.

Parlamentul României, prin intermediul Grupului pentru combaterea traficului de persoane, trebuie să își continue eforturile de monitorizare a flagelului și de elaborare a rapoartelor anuale și propunerilor menite să îl stopeze. În calitate de părinți, de educatori, de români și de oameni politici avem responsabilitatea de a apăra copilăria și de a-i păstra întreaga lumină, inocență și bucurie.

Ionela Viorela Dobrică - declarație politică: Implicarea cetățenilor în prevenirea tăierilor ilegale de păduri, așa cum reiese din raportul publicat de Greenpeace în data de 7 iunie 2017;

Doamna Ionela Viorela Dobrică:

"Implicarea cetățenilor în prevenirea tăierilor ilegale de păduri, așa cum reiese din raportul publicat de Greenpeace în data de 7 iunie 2017"

După cum bine știm, pădurile sunt unul din cele mai importante mijloace de susținere a vieții pe planetă. Prin cantitatea de peste 6 kilograme de dioxid de carbon absorbită într-un an și cea de oxigen eliberată, suficientă pentru o familie formată din patru persoane, chiar și un singur copac este un element important al ecosistemului nostru. În sezonul estival un singur hectar de pădure poate să absoarbă o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată simultan de 200 de persoane, iar această absorbție, utilizată de copaci pentru fotosinteză, contribuie la combaterea efectului de seră.

Din păcate, atât în lume, cât și în țara noastră, pădurile sunt supuse defrișărilor fără discernământ și tăierilor ilegale. Eforturile depuse de autorități sunt cu mult depășite numeric de cei care se gândesc doar la profitul imediat, fără a lua în considerare efectul pe termen lung al micșorării suprafețelor împădurite. Tăierile masive au dus la eroziuni ale solului, la punerea în primejdie a unor specii, cum ar fi ursul brun, al cărui habitat natural a fost fragmentat, sau dezastre naturale din cauza dispariției perdelelor forestiere.

Organizația Greenpeace, un organism internațional independent, care luptă pentru protejarea mediului și care din 2007 este prezentă și în țara noastră, elaborează în fiecare an un raport cu privire la tăierile ilegale din pădurile României. Raportul analizează numărul de tăieri ilegale depistate de autorități, numărul de infracțiuni și contravenții legate de fondul forestier și nivelul de implicare al cetățenilor în sesizarea acestora. Un fapt îmbucurător al raportului cu privire la datele acumulate pentru anul 2016, este numărul de infracțiuni mai scăzut cu 47 de procente față de 2015. Au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contravenții și fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi, arată Raportul Greenpeace. Înjumătățirea numărului de cazuri de tăieri ilegale este rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numărul și valoarea sancțiunilor, a unei mai mari implicări a societății civile în procesul de semnalare și a creșterii rolului Jandarmeriei în procesul de constatare și sancționare, mai spune raportul.

42% din cazurile investigate au fost identificate de cetățeni și semnalate de aceștia autorităților. În topul județelor, după numărul de apeluri efectuate de cetățeni la 112 pentru a anunța un eventual transport ilegal de material lemnos, pe locul 3 se află județul Buzău. Ca reprezentant al acestuia în Parlamentul României, gradul de implicare civică dovedit de concetățenii mei mă încântă și îmi transmite mesajul că încă există speranță pentru "plămânul verde" al acestei țări. Chiar dacă nu toate apelurile efectuate la Serviciul de urgență s-au dovedit a fi un caz de infracțiune sau contravenție, este lăudabilă intenția de a proteja mediul care ne înconjoară și în special pădurile, generatorul de oxigen al planetei. Le mulțumesc lor, buzoienilor, și tuturor cetățenilor pentru preocuparea față de ce se întâmplă cu pădurile noastre, reprezentanților autorităților care răspund apelurilor venite de la cetățeni, dar și organizațiilor nonguvernamentale care luptă pentru protejarea mediului.

Călin-Vasile-Andrei Matei - declarație politică despre nevoia unor dezbateri referitoare la drepturile acordate minorităților din România;

Domnul Călin-Vasile-Andrei Matei:

Indiferent de numărul de locuitori care vorbesc matern altă limbă, aceasta este o țară în care se vorbește și se scrie limba română, pentru că este România. Toate țările au primit în sânul lor oameni de alte naționalități, dar care, înainte de toate, se conformează învățând limba.

Drepturile acordate minorităților trebuie dezbătute cât mai temeinic și explicate publicului, astfel încât acceptabilitatea lor de majoritari să fie cât mai largă. Însă cel mai important este ca toate acestea să fie decise în momente de calm politic. Când ele sunt adoptate forțat, riscul de derapaj e major, deoarece se vor găsi întotdeauna lideri politici și de opinie care să denunțe o forțare și care să încerce să le anuleze.

Dorința maghiarilor de a-și arbora diferite simboluri în primăriile sau consiliile județene din zonele cu comunitate maghiară majoritară, precum și inscripționarea bilingvă a străzilor este acceptabilă. Există cereri negociabile din partea UDMR-ului, unde parlamentarii au dreptul de a decide soluționarea acestora: ziua maghiarilor decretată zi liberă, înființarea de institute pedagogice pentru minorități, finanțarea institutelor teologice pentru confesiunile maghiarilor.

Putem vorbi însă de absurditatea unor pretenții care vin din partea UDMR-ului, cele care depășesc limitele Constituției, precum autonomia culturală, bacalaureat diferențiat și interzicerea redesenării limitelor teritoriale ale județelor și localităților dacă scade procentul minorităților.

Ceea ce se vede din partea UDMR-ului, este un șantaj incalificabil. Acest șantaj, operat de UDMR, reprezintă un proces politic profund viciat, care va răpi comunității maghiare satisfacția de a fi câștigat drepturile legitime cerute printr-o largă consultare și discuție cu majoritatea română, însă singura soluție viabilă de a obține ceea ce își doresc. Experiența le-a arătat etnicilor maghiari că doar în momentele de mare criză pentru partidele românești aceștia își pot împinge în Parlament sau în Guvern agenda proprie.

Nicu Niță - declarație politică: Programul salarizării în perioada 2017-2023;

Domnul Nicu Niță:

"Programul salarizării în perioada 2017-2023"

Urmărind îndeplinirea Programul de Guvernare, parlamentarii PSD-ALDE au inițiat Legea salarizării unitare menita să reglementeze sistemul de salarizare din sectorul bugetar. În același timp, a fost aprobată în aceste zile O.U.G. nr. 99/2016 privind o serie de măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Făcând obiectul unei largi dezbateri publice, actele normative au reușit să aducă în sistemul legislativ reglementările necesare astfel încât cei ce lucrează în toate sectoarele bugetare - învățământ, sănătate, cultură, administrație publică, interne, armată etc. - să poată avea venituri decente, predictibilitate pentru un orizont de timp ce merge până în 2023 și care, în multe cazuri, duce la dublarea salariilor avute astăzi.

Este încă unul din angajamentele îndeplinite de PSD.

Tuturor celor ce s-au îndoit că această lege va exista le spunem: aceasta este Legea salarizării unitare.

Tuturor celor ce se îndoiesc că această lege va fi aplicată le spunem: da. PSD vă asigură că ea va fi aplicată, pentru că PSD s-a angajat - urmare a votului primit în decembrie, prin Programul de Guvernare adoptat de Parlamentul României - că va conduce țara astfel încât cu toții să trăim mai bine, iar dezvoltarea economică a României - cu cel mai mare ritm de creștere în U.E., în primul trimestru al anului 2017, de 5,7% - va genera condițiile ca aceste salarii să fie plătite, iar românii să trăiască mai bine. Și acestea se vor întâmpla fie că vor sau nu cârcotașii din opoziția parlamentară.

Dumitru Oprea - declarație politică: Războiul intestin al unui partid împotriva întregii lumi;

Domnul Dumitru Oprea:

"Războiul intestin al unui partid împotriva întregii lumi"

Criza politică pe care am trăit-o în ultimele zile nu a semănat cu nicio altă perioadă de tulburări politice pe care a cunoscut-o România în ultimii 27 de ani. Și să recunoaștem, crizele s-au succedat în România mult mai des decât momentele de construcție și de stabilitate. Există însă un specific al acestei crize - au lipsit în totalitate băieții buni, în contextul în care am asistat la o descătușare de energii distructive în rândul unui singur partid. Ceea ce ar fi trebuit să fie o bătălie politică reglabilă în forurile statutare ale PSD a cuprins însă în întregime Parlamentul României și Guvernul, două instituții fundamentale ale statului român transformate în bâte ale unor găști de partid.

A fost și mai este încă o bătălie a PSD-ului cu stabilitatea României, cu toți cetățenii săi de bună credință, votanți și nevotanți ai actualei coaliții, cu partenerii noștri externi care au asistat uluiți la o răfuială asemănătoare celor din spatele blocului, transpusă într-o telenovelă de lumea a treia, cu vizibilitate pe scena mondială. Președintele Klaus Iohannis - autorul unor lovituri de imagine în beneficiul României, primit cu cele mai înalte onoruri la Washington și la Berlin, cu o participare de succes la Consiliul European de vară - a fost nevoit să răspundă presei internaționale la întrebări ale jurnaliștilor care încep să aibă îndoieli privind atașamentul nostru la valorile Uniunii Europene și angajamentele noastre în cadrul NATO. Nici nu este de mirare, pentru lumea normală și prosperă, o criză de personalitate a unui partid, care aruncă stabilitatea internă și percepția la nivel internațional a României, nu este de închipuit, nu face parte din manualul unei democrații funcționale.

Deși explicațiile oficiale ale lui Liviu Dragnea nu stau deloc în picioare pentru declanșarea intempestivă a unei crize politice de o asemenea magnitudine, devine tot mai limpede că PSD urmărește câștigarea puterii doar pentru a rezolva răfuieli personale sau de grup, pentru a schilodi statul de drept și a transforma țara după chipul deformat, hâd al unei grupări politice care promite prosperitate și livrează haos. Este momentul ca românii să înțeleagă că nicio promisiune a PSD-ului nu mai poate fi credibilă, că nu există la acest partid agenda cetățeanului, ci agenda privată a câte unui lider vremelnic, dar care își imaginează că poate fi unicul cârmaci.

Glad-Aurel Varga - declarație politică: Managementul parcurilor naționale din România - multe hârtii, puține informații și mai puține măsuri concrete de reducere a tăierilor ilegale.

Domnul Glad-Aurel Varga:

"Managementul parcurilor naționale din România - multe hârtii, puține informații și mai puține măsuri concrete de reducere a tăierilor ilegale"

Ordonanța de urgență nr.57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și a faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare, definește categoriile de arii naturale protejate, condițiile de instituire a regimului de arie naturală protejată, modalitățile de administrare a rețelei naționale de arii protejate.

Acest act normativ a fost îmbunătățit în anul 2016, și cineva care ar citi textul său ar putea considera că odată ce o arie naturală protejată este declarată parc național, implicit, se va respecta regimul de protecție aferent, iar obiectivul general - acela de garantare a conservării și utilizare durabilă a patrimoniului natural - ar fi îndeplinit.

Din păcate, situația actuală a parcurilor naționale din România este departe de a fi clară.

Deși, aparent, lucrurile sunt reglementate, din 13 parcuri naționale, două parcuri naționale - Parcul Național Semenic-Cheile Carașului și Parcul Național Defileul Jiului - nu dețin plan de management. Alte două parcuri naționale - Parcul Național Munții Retezat și Parcul Național Munții Rodnei - au planuri de management aflate în diverse stadii ale procedurii de aprobare.

Despre Parcul Național Munții Retezat aproape periodic apar semnale din partea societății civile cu privire la tăieri ilegale, uneori chiar tăieri la râs, iar Parcul Național Munții Rodnei, al doilea ca mărime din țară, și-a pierdut statutul de rezervație a biosferei. Planurile de management pentru parcurile naționale Măcin, Piatra Craiului și Călimani au fost revizuite și sunt în procedură de aprobare. De remarcat că planurile de management pentru șase dintre cele nouă parcuri naționale, care au planuri de management conform legii, au fost aprobate în 2016, în timpul guvernării tehnocrate.

În ceea ce privește înființarea Parcului Național Făgăraș, care a fost aprobată de Guvernul României printr-un memorandum în anul 2016, suntem informați că întinderea pe patru județe, cu 25 de unități administrative, 128 localități și 73.000 locuitori, a determinat dezbateri aprinse. Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale căutând soluții pentru compensarea "pierderilor financiare ale proprietarilor de terenuri care vor avea restricții pentru folosirea acestora", după instituirea viitorului regim de arie naturală protejată.

Un calcul simplu, în baza datelor de mai sus, primite ca răspuns la interpelarea pe care am adresat-o Ministerului Mediului, arată că 85% din parcurile naționale au planuri de management. Cu toate acestea, autoritatea publică centrală cu responsabilități în domeniu, același Minister al Mediului, se află în imposibilitatea de a furniza informații simple legate de zonarea internă a parcurilor naționale - adică procentele din suprafața totală a fiecărui parc, destinate pentru fiecare zonă definită de legislația în vigoare, și anume zona de protecție strictă, zona de protecție integrală, zona tampon și zona de dezvoltare durabilă a activităților umane.

Reprezentanții Ministerului Mediului au ales să răspundă selectiv la întrebările din interpelare, ignorând și solicitarea referitoare la procentele din suprafața fiecărui parc național care reprezintă terenuri deținute în regim de proprietate privată sau concesionată. Dar ce folos să știe acest lucru, din moment ce recunosc că, până în prezent, nu s-au acordat compensații proprietarilor sau concesionarilor de terenuri cu măsuri restrictive.

Luând în considerare toate acestea, permiteți-mi să îmi exprim îndoiala că va putea exista pe termen scurt și mediu vreo măsură de îmbunătățire a gestionării fondului forestier din parcurile naționale, din moment ce nu se știe, la nivel național, care este suprafața în cauză, ce monitorizăm, care sunt referințele de raportare. La fel, neacordarea compensațiilor cuvenite legal proprietarilor de păduri din ariile naturale protejate, care acum sunt și pretext de întârziere a înființării unui parc național, constituie o încălcare a dreptului de proprietate al acestora.

Sper ca, după clarificarea situației politice și instalarea noului guvern, miniștrii cu responsabilități în domeniu să își clarifice poziția față de problemele semnalate și să susțină măsuri de fond pentru gestionarea eficientă a ariilor naturale protejate, în caz contrar ne vom afla în aceeași situație - mulțumiți că avem planuri și ne vom uita revoltați la cum se duc pădurile noastre.

   

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 25 january 2022, 13:57
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro