Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Constantin Codreanu - declarație politică intitulată "77 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940";

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

................................................

Colegii de la USR? Nu.

UDMR...

PMP? Da.

Domnul deputat Codreanu.

Vă rog.

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi!

Declarația mea politică de astăzi se referă la un episod tragic din istoria noastră.

Mâine se împlinesc 77 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când aproximativ 4 milioane de cetățeni ai României, în cea mai mare parte etnici români din județele Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Dorohoi, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Rădăuți, Soroca, Storojineț și Tighina - un total de 50.762 de kilometri pătrați - s-au pomenit sub ocupația fostei URSS, ca urmare a ultimaturilor din 26 și 27 iunie 1940. Acestea puneau în practică prevederile Protocolului adițional secret al odiosului Pact Ribbentrop-Molotov, semnat de Berlin și Moscova.

Ocupația militară sovietică a estului și nordului României au însemnat hăcuirea teritorială a Basarabiei și anexarea nordului și sudului provinciei noastre istorice la Ucraina, împreună cu nordul Bucovinei și ținutul Herța, peste 200.000 de români refugiați în interiorul țării, peste 100.000 de români de etnie germană strămutați forțat în Germania, peste 200.000 de conaționali deportați în Siberia și Asia centrală, peste 200.000 de români înrolați forțat în armata sovietică și căzuți pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, peste 200.000 de victime ale foametei organizate de Stalin în 1946, genocid cultural, rusificare forțată și o gravă amputare a conștiinței etnice.

Aducem mâine un pios omagiu tuturor românilor care au plătit cu suferință sau chiar cu viața lor pe altarul intereselor murdare ale Imperiului din Răsărit.

Constatarea acestor fapte este un prilej de reflecție istorică orientată către viitor. Nu există loc pentru lamentații.

În actualul context regional și internațional, în ajunul Centenarului Marii Uniri, este de datoria noastră morală și patriotică să ne concentrăm exemplar priceperea și eforturile, dincolo de orice diferență de partid, pentru sprijinirea românilor din teritoriile anexate de fostul Imperiu sovietic.

După aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, următorul nostru proiect de țară trebuie să fie unirea cu Republica Moldova.

Repararea unei istorii strâmbe poate fi realizată în pofida tuturor obstacolelor care ne sunt ridicate în față de adversari redutabili, dar totuși slabi. De partea noastră sunt adevărul și dreptatea istorică, de partea lor - doar interese meschine și setea de control și de putere. Toate forțele politice ale țării sunt chemate să-și dea mâna pentru decizii și acțiuni consensuale privind punerea în aplicare a ideii unirii.

Unirea, ca scop politic realist, reclamă unirea clasei noastre politice, aici, la București. Sunt convins că suntem capabili să dăm dovadă de voință politică nestrămutată și să acționăm transpartinic.

Președintele nostru, Traian Băsescu, spunea la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei că "... România nu are nici un fel de experiență privind anexarea altor state...". Este adevărat. Noi nu dorim să anexăm Republica Moldova, ci să o reintegrăm în spațiul ei firesc, național și politic, din care acest teritoriu și locuitorii ei au fost smulși cu forța în 1940.

Primul lucru elementar pe care îl putem face în acest sens este să completăm Legea cetățeniei române, acceptând recunoașterea ca formă de dobândire a calității de cetățean român. Vom oferi astfel întregii lumi dovada că majoritatea basarabenilor doresc să revină la sânul patriei etnice și istorice, România. Toate celelalte se vor adăuga firesc.

Basarabia este România! Frații în veci vor fi frați! Reunirea este inevitabilă!

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu, PMP, Circumscripția nr. 43 diaspora.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.