Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Eugen Neață - declarație politică având ca temă "Corectarea legislației judiciare - o prioritate pentru România";

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

................................................

Grupul parlamentar al PSD?

Vă decideți care dintre dumneavoastră...

Domnul deputat Eugen Neață.

Domnul Eugen Neață:

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește: "Corectarea legislației judiciare - o prioritate pentru România".

Autorii Codului penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, au operat multiple și semnificative modificări, în raport cu Codul penal de la 1968. Una dintre aceste modificări vizează modul de stabilire a pedepsei principale în cazul pluralității de infracțiuni, respectiv în cazul concursului de infracțiuni, al recidivei și pluralității intermediare de infracțiuni.

Codul penal de la 1968 reglementa modul de stabilire a pedepsei principale în caz de concurs de infracțiuni săvârșite de persoana fizică în art. 34, iar Codul penal în vigoare îl reglementează în art. 39. Procedând la un studiu comparativ al celor două texte, pe de o parte, observăm asemănări, iar pe de altă parte, deosebiri semnificative.

Noul Cod penal, la reglementarea modului de stabilire a pedepsei în cazul pluralității de infracțiuni, a avut în vedere faptul că într-un stat de drept, întinderea și intensitatea represiunii penale trebuie să rămână în limite determinate, în primul rând, prin raportarea

la importanța valorii sociale lezate pentru cei care înfrâng pentru prima oară legea penală, urmând să crească progresiv pentru cei care comit mai multe infracțiuni, înainte de a fi definitiv condamnați și, cu atât mai mult, pentru cei aflați în stare de recidivă.

În cei peste trei ani de la intrarea în vigoare a noului Cod penal, din consultarea practicii judiciare, s-a constatat că hotărârile penale în materia concursului de infracțiuni sunt în deplină concordanță cu voința legiuitorului în ceea ce privește stabilirea pedepsei în cazul pluralității de infracțiuni, cu excepția cazului reglementat în art. 39 alin. (l) lit. b), unde constatăm că, prin aplicarea sistemului cumulului juridic cu spor obligatoriu fără nicio limită, se ajunge la aplicarea pedepsei cu închisoare în limite exagerat de ridicate. S-a ajuns astfel la situația în care fapte sancționate cu pedepse mai mici, 1-3 ani, care, din cauza aplicării cumulului juridic cu un spor obligatoriu fără nicio limită, generează pedepse aberante, de 25 de ani de închisoare sau mai mult.

Exemplul prezentat, numărul semnificativ de decizii ale Curții Constituționale, care au produs un impact important asupra Codului, necesitatea transpunerii directivelor Uniunii Europene în legislația penală a României și existența mai multor proceduri de infringement, care ar putea duce la condamnarea României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, constituie tot atâtea motive pentru care Guvernul și Parlamentul României trebuie să facă o prioritate din promovarea și adoptarea pachetului legislativ în domeniul justiției.

Doar având o legislație care să mențină întinderea și intensitatea răspunderii penale în limite umane, să pună în prim-planul acțiunilor respectarea drepturilor omului și promovarea unor politici preventive, se va realiza un sistem judiciar eficient care să conducă la crearea justiției, ca serviciu public în slujba cetățeanului.

Deputat al PSD Vâlcea, Eugen Neață.

27 iunie 2017.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.