Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.32 Petru Movilă - declarație politică: "Culmea culmilor: să te votezi la moțiune ca incompetent și apoi să devii premier";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Petru Movilă:

"Culmea culmilor la PSD: să te votezi la moțiune ca incompetent și apoi să devii premier"

Am urmărit votul moțiunii de cenzură din cabinetul meu parlamentar de la Iași, deoarece, în calitate de parlamentar PMP, am refuzat să asist la un asemenea circ, din bun-simț față de oamenii care m-au trimis aici să-i reprezint.

Tot din același motiv, consider că este de datoria mea să evidențiez un aspect foarte important. Oamenii de acasă trebuie să înțeleagă un lucru: în scurt timp, PSD-ul va veni din nou în fața noastră și va spune că nu-și poate duce la bun sfârșit programul de guvernare, motivându-și eșecul prin prisma crizei politice din aceste zile. De aceea, românii nu trebuie lăsați să uite ce s-a întâmplat cu Guvernul Grindeanu, trebuie să-și aducă aminte și să le spună liderilor PSD că ei sunt cei care au aruncat România în criză.

Săptămâna trecută vă întrebam, mai în glumă, mai în serios, dacă nu ar fi bine să modificăm Constituția și să înlocuim sintagma de prim-ministru cu cea de Liviu Nicolae Dragnea. Astăzi mă gândesc cât se poate de serios dacă PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, nu ar trebui judecat pentru înaltă trădare sau tentativă de înaltă trădare.

În ultimele șase luni, PSD-ul, care a defilat în campanie cu sloganul "Mândri că suntem români", a avut trei reușite remarcabile: a propus un premier de etnie turcă, a mituit UDMR-ul cu legi sensibile pentru echilibrul din Ardeal și a dat capodopera Ordonanță nr. 13, îmbrăcată în chip populist, pentru a scăpa unii corupți transpartinici, printre care și dumneavoastră domnule președinte Dragnea. Această ultimă reușită putem spune că reprezintă prioritatea zero pentru domnul președinte Dragnea și pentru PSD, în general, de aici și disperarea de a-și da jos propriul Guvern. Aceeași soartă o va avea și următorul prim-ministru dacă nu va reuși să găsească o soluție pentru corupții din PSD.

Domnule președinte, înaintea moțiunii de cenzură ați afirmat că nu aveți nevoie de minorități, că aveți o alianță puternică, iar moțiunea va trece fără probleme. S-a dovedit însă că majoritatea dumneavoastră s-a șubrezit și a avut nevoie chiar de voturile minorităților. Astfel, dacă analizăm cu atenție votul, constatăm că nu mai aveți majoritate.

În condițiile în care majoritatea PSD-ALDE este formată din 246 de parlamentari, iar moțiunea a trecut cu 241 de voturi, din care 17 ale minorităților, cred că ar trebui să vă puneți un semn de întrebare și, eventual, să lăsați actul guvernării pentru cei care se pricep și au legitimitatea necesară.

Ca în bancurile bune, culmea culmilor la PSD abia acum urmează: propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru este Mihai Tudose, victimă a moțiunii de săptămâna trecută, catalogat incompetent de expertul în toate, Darius Vâlcov. Fostul ministru al economiei, în evaluarea făcută de aceiași oameni care astăzi îl propun premier, avea 0 măsuri îndeplinite, două parțial realizate și 17 neîndeplinite. Un procentaj mai prost decât Sorin Grindeanu, însă, chiar și așa, domnul Dragnea îl promovează ca premier. Ce să mai comentăm?

Domnule președinte, prin moțiunea de săptămâna trecută și propunerea făcută ieri, v-ați votat singur ieșirea din politică. Chiar și așa, încă mai aveți timp să ieșiți onorabil, pentru că, domnule Dragnea, nici nu știți cât de mic ați început să fiți.