Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.42 Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică: "Noi măsuri pentru dezvoltarea mediului de afaceri local: registrul național al mentorilor antreprenori și sistem de creditare cu garanții de stat și dobândă fixă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Noi măsuri pentru dezvoltarea mediului de afaceri local: registrul național al mentorilor antreprenori și sistem de creditare cu garanții de stat și dobândă fixă"

Vă anunț că până pe 25 iunie s-au înregistrat peste 2.500 de înscrieri în Programul "Start-Up Nation - România".

Mai sunt aproape trei săptămâni până la finalizarea sesiunii de înscriere a planurilor de afaceri, care pot fi depuse de cei care vor să își deschidă un business. Îi încurajez pe toți tinerii din România să aplice în număr cât mai mare pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă în valoare maximă de 200.000 de lei pentru un proiect.

Având în vedere interesul ridicat pentru accesarea Programului "Start-Up Nation", vă anunț că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a început la finalul săptămânii trecute procedurile pentru înființarea Registrului Național al Mentorilor Antreprenori, care se adresează beneficiarilor acestei măsuri de stimulare pentru înființarea de noi locuri de muncă. Astfel, va fi construită o bază de date publică online alcătuită din antreprenori de succes care vor să împărtășească, pe bază de voluntariat, din experiența acumulată celor care vor să își deschidă o afacere. Toți cei care vor iniția noi afaceri finanțate prin Programul "Start-Up Nation" vor avea la dispoziție pentru implementarea proiectelor, ghiduri de îndrumare și exemple de bune practici. Activitatea de mentorat se va desfășura la nivel local sub forma unor dezbateri și consultări publice față în față și online între antreprenorii cu experiență în domeniile în care au avut succes și cei care au nevoie de îndrumare în dezvoltarea noilor afaceri. Fac un apel pe această cale la toți oamenii de afaceri din țara noastră, care vor să împărtășească din experiența lor, să participe la acest proiect al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat prin care se va dezvolta comunitatea românească de business.

De asemenea, vă aduc la cunoștință că pentru sprijinirea antreprenorilor aflați la început de drum, care accesează Programul "Start-up Nation", Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a început demersurile pentru încheierea de convenții de colaborare cu instituții de creditare. În acest sens, băncile interesate de încheierea acestor convenții sunt invitate să transmită până la data de 3 iulie oferta de parteneriat privind colaborarea în vederea implementării Programului "Start-up Nation" în anul 2017. Prin realizarea acestor parteneriate se urmărește finanțarea în condiții avantajoase a celor care vor să își deschidă o afacere prin Programul "Start-up Nation", dacă planul de afaceri propus depășește suma oferită de Guvern. Astfel, după selectarea instituțiilor de credit, fiecare nou antreprenor va avea la dispoziție facilități pentru a obține credite în vederea dezvoltării de noi afaceri în următoarele condiții: garanții de stat de 80% din valoarea creditului, dobândă fixă de maxim 5%/an, perioadă de analiză și soluționare a creditului punte de maxim 20 zile de la depunerea solicitării.