Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.45 Costel Lupașcu - declarație politică: "Creșterea gradului de vaccinare a copiilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Costel Lupașcu:

"Creșterea gradului de vaccinare a copiilor"

În pofida evenimentelor de pe agenda politică, legate de schimbările la nivelul membrilor Guvernului, consider că noi, parlamentarii, avem datoria de a ne ocupa în continuare de chestiunile stringente care frământă societatea românească. Iar una dintre cele mai grave probleme, care s-a manifestat la începutul acestui an, a fost criza vaccinurilor prevăzute în Programul Național de Vaccinare. Nu a fost însă vorba doar de asigurarea stocurilor acestor seruri de imunizare. Ne-am confruntat în paralel cu una dintre cele mai grave epidemii de rujeolă, care a provocat îmbolnăvirea a 7.282 de persoane, dintre care 30 au decedat, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Circa 80% din aceste cazuri de rujeolă s-au manifestat în rândul copiilor nevaccinați. De altfel, statisticile arată o creștere alarmantă a numărului de copii nevaccinați, fie din cauza refuzului, fie din cauza neglijenței părinților lor.

În prezent, la Ministerul Sănătății se lucrează la Proiectul Legii vaccinării, o lege care va ajunge cu siguranță și pe masa Parlamentului.

Din acest punct de vedere, aș dori să subliniez că abordarea legislativă nu trebuie să urmărească impunerea vaccinării ca obligație pentru părinți. Măsurile coercitive nu sunt recomandate în astfel de cazuri, pentru că protejarea vieții și a sănătății este un drept, nu o obligație. Așadar, din punct de vedere constituțional, cred că ar fi dificil de realizat o reglementare care să impună obligativitatea vaccinării copiilor.

Pe de altă parte, cred că există soluții de legiferare care să acționeze ca un stimulent suficient de convingător, care să-i determine pe părinți să își vaccineze copiii. În primul rând, consider că trebuie introdusă o reglementare care să prevadă plata serviciilor medicale pentru tratarea afecțiunilor generate ca urmare a nevaccinării, iar achitarea acestor servicii să cadă în sarcina reprezentanților legali ai copiilor nevaccinați. Lăsăm deci deschisă opțiunea de a opta pentru nevaccinare, dar, în același timp, părinții care aleg această cale trebuie să își asume și consecințele care decurg de aici.

În plus, consider că viitoarea Lege a vaccinării trebuie să conțină stimulente care să-i determine pe părinți să opteze pentru vaccinarea propriilor lor copii. Asigurarea unor beneficii de genul extinderii pachetului minim de servicii pentru copiii vaccinați sau acordare unor indemnizații pe o perioadă determinată pot reprezenta varianta de stimulare a părinților să trateze cu mai multă atenție această chestiune.

Nu în ultimul rând, cred că Guvernul, prin intermediul Ministerului Sănătății, ar trebui să organizeze o campanie susținută și permanentă de publicitate care să-i îndemne pe părinți să își imunizeze propriii copii, pentru a le asigura acestora dreptul la viață și la o dezvoltare sănătoasă.