Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

20. Dezbaterea Propunerii legislative privind modificarea și completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române (Pl-x 176/2017). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 176/2017

Domnul Petru Gabriel Vlase:

................................................

18. Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.

Comisia pentru apărare?

Inițiatorul?

Vă rog.

Domnul Viorel Salan (senator):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

În primul rând vreau să vă spun că sunt onorat de a fi alături de dumneavoastră azi, în calitate de senator al Grupului Partidului Social Democrat.

Este o inițiativă la care lucrez de circa doi ani și aceasta dintr-un simplu fapt. Pentru că am constatat că în România nu există proceduri pentru intervenție la animalele periculoase.

În cadrul inițiativei pe care am propus-o Parlamentului României și în demersurile mele am avut în vedere următoarele: a crescut semnificativ numărul semnalărilor la sistemul național unic pentru apelurile de urgență care au ca subiect animalele sălbatice sau domestice cu un comportament agresiv sau periculos pentru viața și integritatea corporală a persoanelor sau pentru bunurile acestora.

Având în vedere prevederile legale și mecanismele de semnalare în sistemul 112, Jandarmeria Română este autoritatea care coordonează intervenția în cazul animalelor periculoase.

Deși se deplasează la fața locului, aceștia nu beneficiază de materialele și mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective.

Din perspectiva misiunilor executate de către jandarmi - și fac trimitere în cele ce urmează la una din componentele sale, Jandarmeria Montană -, a căror misiuni se desfășoară în zone greu accesibile și întinse, în care își au habitatul animalele sălbatice, jandarmii montani au fost nevoiți să intre în contact cu animalele sălbatice care, de cele mai multe ori, au avut un caracter imprevizibil sau agresiv.

Totodată, doresc să vă aduc la cunoștință că au fost dese situații de braconaj, în care jandarmii montani au găsit animale sălbatice prinse în capcane, acestea trebuind eliberate de-ndată.

Nu în ultimul rând, există o așteptare din partea cetățenilor pentru creșterea gradului de siguranță, în contextul în care animalele sălbatice, în special de talie mare, au atacat oameni sau bunurile acestora.

Am găsit soluții, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale Sanitar-Veterinare, dar și prin implicarea unor colegi parlamentari cărora doresc să le mulțumesc, în ceea ce privește păstrarea și folosirea armelor și substanțelor de tranchilizare.

Cu speranța că veți acorda votul dumneavoastră acestei inițiative atât de necesare, doresc să vă aduc la cunoștință că împreună cu opt agenții la nivelul unui județ din România, am realizat proiectul de document care vine să consfințească partea finală, într-un cuvânt este vorba de procedurile pentru intervenție la animalele periculoase.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia pentru apărare?

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Această inițiativă legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările ulterioare, în sensul autorizării personalului militar al Jandarmeriei Române să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete și gaze iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare, în anumite situații expres prevăzute de lege.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată.

Inițiativa legislativă face parte din categoria legilor organice.

În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea acestei propuneri legislative, cu amendamentele admise, cuprinse în anexa cu amendamente, ce face parte integrantă din prezentul raport.

În ședința plenului Camerei Deputaților din data de 12 iunie 2017, inițiativa legislativă a fost retrimisă la comisie pentru o nouă dezbatere.

În data de 12 iunie 2017 a fost înregistrată la dosarul proiectului scrisoarea ministrului afacerilor interne, prin care se solicită respingerea propunerii legislative, în forma prezentată.

Membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au reluat dezbaterea asupra inițiativei legislative, în ședința din 19 iunie 2017.

La dezbateri au fost prezenți atât reprezentantul MAI, doamna subsecretar de stat Cristina Manda, cât și inițiatorul.

În urma dezbaterilor și urmarea amendamentelor depuse, membrii comisiei au hotărât, în unanimitate, adoptarea inițiativei legislative, cu amendamentele admise prezentate în anexa ce face parte integrantă din prezentul raport.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri generale?

Doamna Natalia Intotero.

Doamna Natalia-Elena Intotero:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Titlul unei știri din luna aprilie a acestui an: "O fetiță din județul Mureș a fost zgâriată de un urs în grădină. Autoritățile încearcă să tranchilizeze animalul, prins într-un gard de sârmă".

O altă știre, apărută în urmă cu doar câteva zile, sună astfel: "Zeci de vânători, pădurari, reprezentanți ai Jandarmeriei, ai Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere au participat, sâmbătă, în zona comunei Stânceni, la o amplă acțiune de localizare și tranchilizare a unui urs rănit".

"În octombrie 2016, un pui de urs a fost împușcat la Sibiu. Animalul a fost ucis din cauza lipsei protocoalelor în astfel de situații". Această știre a făcut înconjurul Europei. Ce s-a întâmplat atunci ne amintim cu toții. Un oraș în panică, autorități în degringoladă, un animal omorât, îl loc de tranchilizare. De ce? Pentru că situațiile privind animalele sălbatice care ajung în orașe și sate, în căutarea hranei, sunt tratate diferit în fiecare județ, în funcție de presiunea publică și de dotarea echipajelor de intervenție.

Așadar, necesitatea unor proceduri unitare care să fie aplicate în astfel de situații este evidentă.

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susține această modificare legislativă și, prin susținerea acestui proiect, considerăm că astăzi facem încă un pas spre normalitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Alte intervenții? Nu.

La amendamente? Nu.

Vot final.