Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 28 iunie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.109/12-07-2017

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 28-06-2017 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 28 iunie 2017

2. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr.39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. (adoptat)

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

1. La primul punct al ordinii de zi avem dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și a Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial.

Proiectul de Hotărâre a fost distribuit.

Dacă aveți intervenții de ordin general?

Vă rog.

Domnul senator Băsescu.

Domnul Traian Băsescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Având în vedere că Parchetul General a constatat legalitatea acestor alegeri, vă propun ca în Proiectul de Hotărâre care va fi votat, să mai adăugăm trei puncte, pentru a da sens existenței acestei comisii.

Și vă rog să supuneți votului cele trei propuneri pe care le fac.

Prima propunere este să anchetăm corectitudinea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza, ca Domn al Principatelor Române, în 1859. (Vociferări.)(Aplauze.)

A doua propunere este să anchetăm corectitudinea alegerilor prezidențiale din 2014, în diaspora.

Și a treia propunere pe care v-o fac este ca această comisie să-și asume și anchetarea corectitudinii alegerii, de președintele Iohannis, a domnului Mihai Tudose, ca prim-ministru desemnat, având în vedere că nu corespunde portretului robot anunțat de președinte anterior desemnării.

Înțeleg că domnul Tudose a plagiat și cred că ar trebui să punem un al treilea punct, legat de desemnarea pe care a făcut-o domnul președinte Iohannis.

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Vă rog să supuneți votului toate cele trei propuneri. (Vociferări.)(Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, liderii de grup la prezidiu.

(Consultări.)

Stimați colegi,

Voi supune aprobării plenului modificarea Proiectului de Hotărâre cu cele trei, mai mult sau mai puțin importante, articole.

Deci vă supun votului modificarea Proiectului de Hotărâre?

Cine este pentru?

Numărați.

20 de voturi pentru.

239 de voturi împotrivă.

Abțineri? O abținere.

Colegi care nu votează? 25 de voturi... 39 cu minoritățile.

Propunerile dumneavoastră au fost respinse.

Continuăm.

Dacă mai sunt intervenții de ordin general?

Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Ca intervenție de ordin general...

Această Hotărâre a Parlamentului presupune sau prevede prelungirea termenului de depunere a raportului din partea Comisiei de anchetă și, de asemenea, ca membrii titulari să poată fi înlocuiți și de alți colegi parlamentari.

Nu în ultimul rând, doresc să menționez că, în urmă cu câteva zile, a fost modificat Regulamentul de funcționare al acestei Comisii de anchetă și tot printr-o majoritate parlamentară s-a decis ca cei care participă la această... așa-zisa anchetă a comisiei speciale, să aibă cheltuielile de transport și de cazare decontate din banii publici.

Partidul Național Liberal nu susține în continuare prelungirea termenului de funcționare a acestei pseudocomisii de anchetă.

Parchetul General a clasat acest dosar, alegerile au fost încheiate, au produs efect, au fost validate de Curtea Constituțională.

Am spus de la bun început că această Comisie de anchetă nu are niciun fel de necesitate și este doar o fumigenă pentru a mai distrage atenția opiniei publice de la lucruri importante.

Mă uit la colegii care au în momentul de față majoritatea parlamentară și vreau să spun câteva lucruri.

România a trecut în ultimele două săptămâni printr-o criză total nejustificată. Un Guvern PSD a fost dat jos de o majoritate a PSD. Au avut loc niște răfuieli politice prin instituții ale statului. Această Comisie de anchetă continuă această logică politică, prin care, prin instituția Parlamentului, practic se urmăresc diverse răfuieli politice, fără niciun rezultat. Nu poate exista un rezultat al acestei Comisii de anchetă, atât timp cât alegerile prezidențiale au fost validate, au produs efect și suntem în anul 2017.

În plus față de aceasta, este absolut sfidător față de cetățeanul de rând, care așteaptă din partea Parlamentului legi bune, seriozitate, eficiență, să cheltuim bani pentru funcționarea unei Comisii de anchetă iluzorii.

Așadar, haideți să încercăm să intrăm într-o nouă etapă.

A fost desemnat un premier. Urmează să învestim un Guvern, probabil mâine. Sper ca majoritatea parlamentară să-și susțină propriul Guvern, să-l îndemne la mai multă competență, să susțină miniștrii competenți în această guvernare și noi să facem legi pentru cei care așteaptă legi de la Parlamentul României.

Pur și simplu nu putem, în continuare, să folosim diverse tertipuri care, în loc de o dezbatere fundamentată pe probleme vitale pentru români - cum ar fi creditele, investițiile, locurile de muncă, banii europeni, investițiile publice pentru primării - toate acestea să fie puse în umbră de tot felul de lucruri care n-au nicio legătură cu realitatea în care trăiesc milioane de oameni.

Fac un apel la responsabilitate din partea dumneavoastră, să încetăm acest circ, să nu prelungim...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog...

Doamna Raluca Turcan:

... termenul de depunere a raportului, și această comisie să-și înceteze activitatea.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

Domnul Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnilor vicepreședinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

N-am venit aici să susțin sau să combat această hotărâre. Deci propunerea va avea un termen, încă, de lucru. Nici să combat unele dintre așa-zisele cheltuieli... oricum se regăsesc pentru întreaga activitate... deci cazarea nu are nicio legătură cu activitatea comisiei.

Am venit pentru o altă problemă majoră, din punctul meu de vedere.

Activitatea parlamentarului, activitatea Parlamentului României, conform, slavă Domnului, Deciziei Curții Constituționale, nu poate fi legată de niciun fel de acțiune a Ministerului Public, deci nici oprită și nici dacă Ministerul Public a clasat problema nu trebuie atunci oprită, atunci când acesta o clasează.

Deci urmărirea penală este, conform Constituției acestei țări, o treabă independentă, paralelă cu activitatea parlamentară, iar activitatea parlamentară nu se supune unor astfel de acțiuni din justiție. Sunt două lucruri distincte, două puteri distincte, și are fiecare rolul ei.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Mihai Fifor.

Domnul Mihai-Viorel Fifor:

Domnilor vicepreședinți,

Doamnelor și domnilor,

Sincer să fiu, sunt siderat. N-am văzut în viața mea o asemenea pledoarie împotriva democrației unui stat.

Și țin să-i amintesc doamnei deputat Raluca Turcan, aici, că activitatea unei comisii parlamentare de anchetă este un lucru perfect legal, un lucru pe care îl întâlnim în regulamentele Camerei Deputaților și Senatului, un lucru care nu face altceva, stimată doamnă deputat, decât să vină și să facă lumină într-o anumită speță.

Și eu cred că asta trebuie să se întâmple într-un stat democratic, cu un Parlament așezat, așa cum este Parlamentul României.

Vreau să vă spun că regret că cei doi colegi pe care îi aveți în această comisie au uitat să vă informeze cu privire la ceea ce se discută în comisie și n-ar fi rău dacă ar face lucrul acesta. Poate în felul acesta ați afla că la această comisie se depun mărturii extrem de interesante și extrem de importante pentru a face lumină într-un caz, zic eu, interesant cel puțin, din istoria recentă a României.

Legătura pe care o faceți cu o anchetă penală este o legătură falsă. De la bun început, această comisie a avut cu totul alte obiective, cu totul și cu totul alte obiective. Înțeleg că n-ați votat-o și înțeleg și încrâncenarea cu care vă opuneți ca această comisie să-și desfășoare în continuare lucrările.

Mă întreb, este ceva de ascuns, doamnă deputat? Aveți ceva de ascuns? Este ceva ce deranjează în așa mare măsură încât această comisie nu trebuie să-și continue activitatea?

Eu vă spun - și, repet, colegii dumneavoastră ar fi trebuit să vă informeze - că lucrurile sunt foarte interesante și că această comisie trebuie să continue să funcționeze, pentru că așa este corect într-un stat democratic și într-un stat de drept, ca lucrurile să fie desfășurate într-o perfectă transparență.

Cât privește cheltuielile, eu cred că aceste cheltuieli sunt importante, de asemenea. Nu putem vorbi de democrație și de un Parlament fără să suportăm și cheltuielile celor care fac activități aici.

Haideți să lăsăm comisia să meargă mai departe și haideți să vedem ce se întâmplă până în septembrie, pentru că, în opinia mea, lucrurile vor fi foarte, foarte interesante. Nu mă antepronunț, pentru că nu e cazul să fac lucrul acesta, dar activitatea comisiei trebuie să continue.

Și, domnilor vicepreședinți, vă rog să supuneți votului continuarea activității acestei comisii, așa cum a solicitat comisia.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aș fi făcut-o, domnule senator, dacă nu îi acordați un drept la replică doamnei deputat.

Doamna Raluca Turcan:

Mi-a aduc aminte că atunci când a fost învestit Guvernul dumneavoastră, domnul Grindeanu făcea un apel la normalitate.

Intervenția mea a fost un semnal de normalitate, pe care dumneavoastră puteți să-l acceptați sau puteți să nu-l acceptați.

Încrâncenarea nu a fost câtuși de puțin legată de continuarea funcționării acestei Comisii de anchetă, ci pur și simplu pentru că mi-aș dori ca parlamentarii să urmărească activitatea parlamentară, să meargă la activitățile în comisii. În plen să dezbată soluții pentru oameni, și nu răfuieli politice.

Poate că ați ratat un moment să tăceți. Nu e nicio problemă. Însă aș vrea să răspund la câteva lucruri pe care mi le-ați imputat, să spun, în mod direct.

Am condus o comisie de anchetă, care a funcționat pe Regulamentul și statutul actual de funcționare al Camerei Deputaților și Senatului. Nu a trebuit să cer modificarea Regulamentului și a statutului pentru a răspunde unor interese nu foarte transparente, și finalitatea activității acestei comisii a fost să sesizez Parchetul pentru anumite nereguli constatate în funcționarea instituțiilor pe care le-am anchetat în comisie, cu vot în unanimitate.

Așadar, finalitatea pe care ar putea să o aibă această Comisie de anchetă ar fi să sesizeze anumite instituții ale statului cu privire la lucruri pe care dumneavoastră le constatați.

Și eu vă întreb: cât de absurdă poate să fie această logică politică...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Concluzionați, doamnă, vă rog!

Doamna Raluca Turcan:

Nu, permiteți-mi să-mi închei ideea că, totuși, pledoaria domnului Fifor a fost mai lungă.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aveți drept la replică un minut!

Doamna Raluca Turcan:

... să continuăm activitatea acestei Comisii de anchetă, dar să nu mai poți sesiza o instituție a statului, întrucât ele, aceste instituții au clasat dosarul respectiv.

În plus, activitatea spuneți că a fost interesantă. Am asistat la ore întregi de dezbatere, mulțumesc presei că a transmis în direct aceste dezbateri, în care puneați întrebări către anumite persoane aflate sub anchetă penală, despre mobila din sufrageria diferitelor persoane, despre ce au mâncat și ce au vorbit. Dumneavoastră chiar considerați că cetățenii acestei țări...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, doamnă!

Doamna Raluca Turcan:

...sunt interesați de lucrurile acestea?!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc.

Domnul Bacalbașa, un minut.

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Vreau să-l citez aici pe Terențiu - "2000 de ani de înțelepciune" -"Adevărul naște ură. Șerpăria politică a ocultei a intrat în panică".

La bătrânețe văd și eu că în țara asta se mișcă ceva!

Doamne ajută! (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Turcescu, un minut.

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună ziua, dragi colegi.

Din păcate, nu despre adevăr este vorba în această Comisie de anchetă... (Vociferări.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, stimați colegi!

Vă rog.

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Ca membru al acestei Comisii de anchetă vă pot spune că nu despre adevăr vorbim atunci când participăm la aceste ședințe. Adeseori ședințele acestei comisii de anchetă sunt încărcate de penibil. Am văzut mirări în legătură cu tabelul Excel, am văzut întrebări despre chestiuni pe care le poate afla toată lumea, numai dacă face o simplă căutare pe Google.

Prin urmare, Grupul Partidului Mișcarea Populară nu va vota pentru prelungirea termenului de funcționare pentru această comisie, pentru că am ascultat SF-urile domnului Cătălin Voicu, am aflat cum arată, cum spunea și Raluca Turcan, mobila din sufrageria domnului Oprea, n-am aflat însă nimic în plus despre ce s-a întâmplat în 2009, mai ales că rezultatul a fost foarte clar: Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2009 și asta știu că v-a enervat pe foarte mulți dintre dumneavoastră!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Vă rog.

Sistăm aici dezbaterile generale.

Urmează dezbaterea pe articole.

Dacă la titlul proiectului de hotărâre sunt obiecții? Nu.

Adoptat.

La preambul? Nu.

Adoptat.

La articolul 1? Nu.

Adoptat.

La articolul 2?

Adoptat.

Vă supun votului proiectul de hotărâre, în ansamblul său.

Cine este pentru? 207.

Împotrivă? 101.

Abțineri?

Colegi care nu votează? 12.

Proiectul de hotărâre, cu majoritate de voturi a fost adoptat.

  ................................................
 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

A fost o eroare la o propunere, de la punctul 2.

Vă rog, domnule lider...înțeleg că la componența comisiei...

Domnul Mihai-Viorel Fifor:

Da, s-a strecurat o eroare la componența Comisiei pentru patrimoniu. Din partea Grupului parlamentar al PSD din Senat, în locul domnului senator Liviu Pop, este domnul senator Robert Cazanciuc.

Mulțumim.

Cea pentru Centenar...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles eroarea, domnule senator.

Vă rog să faceți modificările.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 20 august 2018, 12:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro