Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.4 Sergiu Cosmin Vlad - declarație politică intitulată "Demolarea bazelor sportive trebuie sancționată";

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Domnul Vlad.

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Bună dimineața!

Stimați colegi,

Legea educației fizice și sportului, nr. 69/2000, prevede la art. 2: "Educația fizică și sportul sunt activități de interes național sprijinite de stat". Prin aceasta este recunoscut rolul sportului și al mișcării pentru bunăstarea fizică și spirituală a membrilor societății. Un popor care face sport este un popor sănătos, iar performanța sportivă este măsura performanței celor care conduc destinele națiunii.

Din păcate, în ceea ce privește sănătatea, ocupăm printre cele mai de jos poziții între țările europene, iar din punctul de vedere al performanței sportive suntem departe de rezultatele cu care eram obișnuiți acum două decenii. Acestea sunt consecințele unui dezinteres major față de sport și mișcare în general. Nu numai că nu am fost în stare să dezvoltăm baza materială, numărul de cluburi sportive și implicit numărul de practicanți ai sportului, dar am distrus sau am lăsat să fie distruse o bună parte a facilităților necesare practicării sportului, fie demolând, fie convertind în alte scopuri vechile baze sportive.

În ciuda prevederilor explicite ale Legii educației fizice și sportului, cea care interzice schimbarea destinației unei baze sportive care a aparținut vreodată statului, fără construirea uneia similare în loc, sunt numeroase cazurile în care locul vechilor stadioane a fost luat de complexe comerciale, cetățenii și echipele nemaiavând unde să practice sportul. Numai în Arad avem trei astfel de situații, în ultimii 10-12 ani.

Soluția care se impune este înăsprirea legislației, prin amendarea Legii educației fizice și sportului, care trebuie să prevadă explicit sancțiuni, mergând până la recuperarea contravalorii bazelor sportive desființate ilegal, pentru cei care aprobă asemenea proiecte. Doar așa putem stopa un fenomen național cu consecințe grave, a căror remediere va necesita mult timp și eforturi uriașe. Un popor care nu practică sportul, pentru că nu mai are unde, nu poate fi nici sănătos, nici fericit.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.