Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.9 Maricela Cobuz - declarație politică referitoare la "Creșterea economică a României";

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Doamna Maricela Cobuz.

Doamna Maricela Cobuz:

Mulțumesc.

Bună dimineața!

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se referă la "Creșterea economică a României".

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, în acest an, datorită politicilor aplicate prin Programul de guvernare. La începutul lunii mai, primele date reale au stabilit creșterea economică a țării noastre, România înregistrând astfel cel mai semnificativ avans dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu o creștere a PIB-ului de 5,6% în primul trimestru din 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, potrivit Oficiului European pentru Statistică.

În al doilea trimestru, cifrele au arătat din nou o creștere semnificativă, acest lucru datorită sectorului de industrie care a contribuit la creșterea economică cu 1,7%, potrivit Institutului Național de Statistică. Astfel, PIB-ul României a urcat cu 5,7%, în al doilea trimestru, față de aceeași perioadă a anului 2016, după un avans de 5,7% în primul trimestru din 2017, față de 5% în trimestrul IV din anul 2016, și de 4,4%, în al treilea trimestru al anului trecut. Se estimează ca anul 2017 să aibă o creștere economică mai mare de 5,2%, potrivit datelor prezentate de Guvernul Mihai Tudose.

În tot acest timp, opoziția a încercat de nenumărate ori să prezinte date ireale și să condamne guvernarea României de către PSD și ALDE, recunoscând creșterea economică a statului român, dar prezentând-o ca fiind o creștere nesănătoasă. Cei sceptici s-au mirat de creșterea economică de 5,7% pe trimestrul I, dar și de creșterea economică înregistrată în următorul trimestru, cu menținerea deficitului bugetar sub 3%.

Astfel, s-au majorat salariile, a crescut punctul de pensie, s-a micșorat prețul la medicamente, au fost alocați mai mulți bani pentru proiectele prin PNDL, au fost atrase mai multe fonduri de la Uniunea Europeană, iar România continuă spre o dezvoltare și o revenire la normalitate, comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Totodată, au fost finanțate 10.000 de noi start-up-uri, la o valoare de 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar, activități care la rândul lor vor susține economia României și vor dezvolta sectorul industriei și serviciilor.

Un standard de viață superior nu poate fi obținut decât printr-o producție superioară de bunuri și servicii. Măsurile aplicate prin Programul de guvernare au stimulat consumul și creșterea economică, dar și modernizarea statului român.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Suceava, dr. Maricela Cobuz.