Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.42 Costel Lupașcu - declarație politică cu titlul "Interzicerea expunerii produselor de tutun la locul de vânzare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Costel Lupașcu:

"Interzicerea expunerii produselor de tutun la locul de vânzare"

În declarația de astăzi aș dori să vă prezint o inițiativă legislativă pentru prevenirea fumatului în rândul copiilor și al adolescenților. Prin urmare, vă adresez o propunere care nu are culoare politică și care sper să beneficieze de sprijinul tuturor parlamentarilor, inclusiv din partea celor care sunt fumători.

Probabil că cea mai mare parte dintre dumneavoastră aveți copii sau nepoți sau urmează să aveți în scurt timp copii sau nepoți. În aceleași timp, fiecare dintre dumneavoastră înțelegeți cu siguranță foarte bine cât de nocive pot fi efectele fumatului asupra sănătății. De aceea, am convingerea că, inclusiv cei dintre dumneavoastră care sunteți fumători vă doriți ca actualii sau viitorii dumneavoastră copii sau nepoți să nu deprindă acest obicei atât de inutil, toxic și în ultimă instanță, costisitor.

Inițiativa legislativă pe care o am în vedere este că printre factorii care determină experimentarea fumatului este și curiozitatea de a încerca sau testa un astfel de produs, mai ales atunci când acesta este validat prin comportamentul adulților.

Copiii îi văd pe adulți că fumează, iar apoi văd pachetul de țigări în vitrină și în galantare. Interdicția vânzării unor astfel de produse minorilor nu rezolvă nici pe departe problema. Dimpotrivă, curiozitatea este accentuată de mecanismul psihologic al fructului oprit. De aceea, cred că trebuie să facem un pas mai departe și să eliminăm cu totul acest stimul pe care îl au copiii sau adolescenții când văd pachetele de țigări pe rafturile magazinelor. Însăși prezența lor în galantare este o formă de publicitate și observăm că, de regulă, produsele de tutun au cele mai bune poziții de expunere - la casele de marcat sau în locurile cele mai vizibile de pe rafturi sau vitrine.

Ca atare, intenția mea este de a propune o reglementare care există de altfel și în alte state, respectiv de a interzice cu totul expunerea produselor de tutun la locul de vânzare. Această expunere va fi înlocuită cu un mercurial cu prețurile pentru fiecare tip și marcă de tutun. Fumătorii vor putea solicita marca preferată fără însă ca adolescenții și copiii noștri să mai fie expuși publicității la locul de vânzare pentru aceste produse.

În speranța că fiecare dintre dumneavoastră se va gândi cu multă atenție la sănătatea propriilor copii sau nepoți, voi miza pe sprijinul dumneavoastră pentru promovarea unui astfel de act normativ.