Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Natalia-Elena Intotero - declarație politică cu titlul "Instituțiile noastre trebuie să facă un efort susținut pentru românii de peste hotare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Instituțiile noastre trebuie să facă un efort susținut pentru românii de peste hotare"

O mică Românie trăiește în afara granițelor țării noastre. Aproape 10 milioane de români se află, în acest moment, peste hotare. Această cifră îi include atât pe românii din comunitățile din diaspora, cât și pe cei care din comunitățile istorice sau tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.

Suntem în fața unei realități pe care nu o putem schimba peste noapte, oricât de mult ne-am dori acest lucru. De aceea, efortul pe care instituțiile noastre îl fac pentru ca românilor noștri să le fie bine, oriunde s-ar afla, trebuie să fie susținut și neabătut.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat deschiderea Centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina). Acesta este parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării pentru promovarea și conservarea identității etnice, culturale și lingvistice. Alte două centre vor fi înființate la Bor - Serbia/Valea Timocului și Corcea - Albania, zone în care există importante comunități românești.

Tot în luna septembrie, Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene, a avut o întâlnire de lucru cu ministrul suedez pentru afaceri sociale și egalitate de gen, Âsa Regnér, privind continuarea colaborării dintre cele două țări, în vederea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile. Un prim pas în această direcție a fost făcut în iunie 2015, prin semnarea unei Declarații Comune pentru consolidarea cooperării în domeniul politicilor sociale din cele două țări.

Sunt două proiecte care vin în sprijinul românilor noștri plecați din țară. Și mai sunt multe de făcut. Nu este ușor să privești statisticile, fără să nu te gândești că sunt 10 milioane de oameni care au ales să plece din țară. În fața acestei realități reci, trebuie să ne străduim ca, pentru o bună parte dintre ei, România să fie mai aproape. Sunt convinsă de faptul că numai prin comunicare, colaborare și efort comun susținut vom putea fi aproape de românii noștri de peste hotare!