Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.50 Mihăiță Găină - declarație politică intitulată "Militez pentru păstrarea familiei tradiționale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Mihăiță Găină:

"Militez pentru păstrarea familiei tradiționale"

Societatea modernă este într-o continuă transformare, indiferent că ne dorim anumite schimbări sau dacă găsim oportune sau nu unele evoluții. În ciuda acestui proces ireversibil, familia rămâne nucleul de bază al oricărei societăți. Personal, eu, militez pentru păstrarea formulei familiei tradiționale, formată dintr-un bărbat și o femeie. De asemenea, consider că organizarea referendumului pentru redefinirea familiei este un demers perfect legitim și constituțional. În opinia mea, la o asemenea solicitare trebuie să se dea un răspuns politic obligatoriu, mai ales că este vorba de o inițiativă cetățenească cerută și susținută de peste 3.000.000 de cetățeni.

Pe de altă parte, trebuie subliniat că nu PSD va decide trendul viitor care va rezulta în urma consultării populației și pe care se va merge ulterior. Această hotărâre îi va aparține poporului român. Coaliția PSD-ALDE a luat decizia fermă de organizare a referendumului, până la sfârșitul acestui an, pentru modificarea Constituției, pe tema definiției familiei.

Așa cum vă spuneam, pe fondul evoluțiilor din alte state membre ale Uniunii Europene și nu numai, precum și pe tiparul trasat de revoluțiile sexuale, România urmează să se poziționeze pe acest subiect în urma consultării și prin intermediul Constituției. Peste tot în lumea democratică, majoritatea decide. Așadar, societatea românească are dreptul să își păstreze sau să-și redefinească propriile valori. Sub nicio formă tema supusă referendumului nu încalcă drepturile fundamentale ale omului. Nimeni nu este discriminat, nimeni nu este hăituit, nimeni nu este "incriminat" pentru propriile opțiuni religioase ori sexuale.

O posibilă modificare a Constituției, în sensul redefinirii familiei ca entitate bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nu este împotriva nimănui și nu va avea ca rezultat știrbirea vreunui drept fundamental al cuiva. Un referendum nu poate fi ceva rău pentru niciun român!

Eu, în calitate de părinte și de deputat, susțin valorile creștin ortodoxe și familia tradițională, formată dintr-un bărbat și o femeie.

Admit că este discutabilă opțiunea mea, însă consider că doar pe baza acestei formule putem vorbi de formarea familiei care are ca principală menire perpetuarea speciei, precum și continuarea românismului.