Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.53 Ștefan Mușoiu - declarație politică cu tema "Criminalitatea infantilă este în creștere".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Criminalitatea infantilă este în creștere"

Vreau să prezint un fenomen foarte periculos, care ia amploare în societate și care tinde să ne afecteze nu doar prezentul, ci și viitorul - delincvența juvenilă. Infracționalitatea în rândul minorilor a devenit un fenomen complex care cuprinde ansamblul unor comportamente aflate în conflict cu valorile și relațiile sociale protejate de legea penală.

Este foarte adevărat că și la nivel de cercetare a acestui fenomen, atât din punct de vedere sociologic, cât și din punctul de vedere al criminologiei sau psihologiei intervin o grămadă de impedimente, încă de la conturarea unei definiții cât mai complete și până la identificarea și aplicarea metodologiei de stopare a delincventei juvenile. În ciuda acestui aspect, copiii noștri ajung să se confrunte cu astfel de situații sau, în cel mai rău caz, să devină victimele altor minori.

Ultima statistică realizată în România, în urmă cu aproximativ trei ani, ne arăta că delincvența juvenilă este în creștere. În 2014, aproape 2.300 de minori au fost vizați de anchete penale, cu o sută mai mulți decât în 2013. Din datele Procuraturii Generale rezultă că, deseori, minorii sunt implicați în furturi și jafuri. De-a dreptul cutremurător este faptul că nu sunt puține nici crimele deosebit de grave săvârșite de aceștia.

Minorii ajung la închisoare, în mare parte, pentru crime deosebit de grave sau pentru furturi săvârșite în mod repetat. Cei mai mulți dintre ei încalcă legea fiind sub influența alcoolului sau a celor maturi. Potrivit statisticilor, sub urmărire penală ajung, anual, câteva sute de minori sub 15 ani. De asemenea, și rata minorilor de până în 10 ani care au săvârșit infracțiuni, este destul de mare, tinzând spre 50 de cazuri. Pe parcursul anchetei aceștia nu sunt ținuți în arest, ci li se impune interdicția de a părăsi țara. Potrivit polițiștilor, unii minori continuă sa încalce legea chiar aflându-se sub anchetă.

Din aceste motive, consider că este nevoie să acordăm mai multă atenție criminalității infantile și să revizuim legislația care reglementează acest domeniu, astfel încât să reușim să diminuăm din numărul infracțiunilor comise de minori. Prin decizii legislative corecte, le vom asigura copiilor noștri un mediu mai sigur și un viitor mai bun!