Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

22. Supunerea la votul final:  
  22.5 Proiectul de Lege pentru stabilirea de măsuri privind emiterea sau eliberarea cu celeritate a unor documente cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate (PL-x 40/2017); (respins)
 
consultă fișa PL nr. 40/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Capitolul II. Legi ordinare. Respingeri.

5. Proiectul de Lege pentru stabilirea de măsuri privind emiterea sau eliberarea cu celeritate a unor documente cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Comisia pentru administrație propune respingerea.

Vă rog să votați.

192 de voturi pentru, 69 de voturi împotrivă, 5 abțineri, un coleg care nu votează. Adoptată.

Propunerea legislativă privind diferențierea substanțelor toxice de cele comestibile, pentru a reduce riscurile de otrăvire...

Domnule Codreanu, vă rog.

Explicarea votului la punctul 5. Nu v-ați înscris la cuvânt. Nu v-am văzut.

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Parafrazându-i pe francezi cu al lor noblesse oblige, în cazul acestui proiect de lege, statutul mă obligă pe mine, ca parlamentar de diaspora și ca președinte de comisie, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, să votez împotriva respingerii acestui proiect de lege.

Același lucru este valabil pentru întregul Grup al Partidului Mișcarea Populară, pentru că noi considerăm că orice acțiune care vine în sprijinul românilor aflați în afara României, al cetățenilor români aflați în afara României, trebuie să fie susținută, chiar dacă suntem conștienți și de deficiențele legislative care au fost semnalate în rapoartele aferente ale acestui proiect de lege, chiar dacă suntem conștienți că este o soluție de avarie, nu este o soluție de lungă durată.

Și, dacă este să vorbim despre soluții de lungă durată, vreau să vă aduc aminte despre un proiect de lege pe care o bună parte dintre dumneavoastră, distinși colegi, l-ați susținut la finalul sesiunii parlamentare precedente, mai exact 108 parlamentari, inclusiv miniștri în actualul Guvern Tudose, inclusiv vicepremierul Ciolacu pe care l-am văzut alături de noi - este vorba despre mărirea valabilității pașapoartelor de la 5 la 10 ani.

Și m-am bucurat în luna august să văd că doamna ministru Carmen Dan a preluat această inițiativă și a vorbit despre transformarea ei într-o Hotărâre de Guvern.

Așteptăm cu mare interes, noi, Partidul Mișcarea Populară, ca această promisiune să devină realitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.