Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

6. Dezbaterea Propunerii legislative privind diferențierea substanțelor toxice de cele comestibile pentru a reduce riscurile de otrăvire (Pl-x 103/2017). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 103/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

16. Propunerea legislativă privind diferențierea substanțelor toxice de cele comestibile pentru a reduce riscurile de otrăvire.

Comisia pentru industrii?

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este vorba de otrăvire cu substanțe, nu e vorba de otrăvire spirituală și de altă natură. Deci, să fim... să ieșim din starea de panică.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Proiectul de lege menționat are aviz negativ de la Consiliul Legislativ, din partea Guvernului, este respins de Senat și aviz negativ de la comisiile de specialitate, respectiv, Comisia juridică și Comisia pentru sănătate.

De ce? Pentru că obiectul este deja reglementat prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 1272 din 2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, conform Legii nr. 360, transpusă și existentă deja în România, privind regimul substanțelor și preparatelor chimice periculoase.

În consecință, comisia noastră propune plenului respingerea inițiativei legislative.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Un adevărat model de raport, domnule președinte. Felicitări!

Dezbateri?

Domnul Ciuhodaru.

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să vă spun că de 25 de ani lucrez în principalul centru de toxicologie din Moldova, cel de la Spitalul de Urgență din Iași. Și, din punctul meu de vedere, există suficiente norme care reglementează clasificarea, etichetarea și mijloacele de avertizare privind aceste substanțe.

Partea la care suntem deficitari este cea de educație pentru sănătate, în ceea ce privește riscurile și depozitarea acestor substanțe, iar o lege care vine cu norme insuficient conturate poate să facă mai mult rău decât bine, mai ales că vorbim despre substanțe pe care le întâlnim în viața de zi cu zi, de la antigel - etilenglicol -, până la alte substanțe toxice.

Proiectul de lege este inaplicabil. Există norme suficiente. Și insist pe ideea că educația pentru sănătate poate preveni o sumedenie dintre aceste accidente.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu. Vot final.