Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-09-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 septembrie 2017

7. Dezbaterea Proiectului de Lege privind declararea Zilei de 26 octombrie - Ziua Mișcării de Rezistență Armată Anticomunistă din 1944-1962, Ziua Partizanilor Anticomuniști (PL-x 231/2016). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 231/2016

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

17. Proiectul de Lege privind declararea Zilei de 26 octombrie - Ziua Mișcării de Rezistență Armată Anticomunistă din 1944-1962, Ziua Partizanilor Anticomuniști.

Comisia pentru apărare?

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Proiectul are ca obiect de reglementare declararea zilei de 26 octombrie - Ziua Mișcării de Rezistență Armată Anticomunistă, ocazie cu care autoritățile publice centrale și locale, precum și alte autorități și instituții publice vor organiza activități festive pentru marcarea acestor evenimente.

Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a avizat negativ proiectul de lege.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil.

Proiectul face parte din categoria legilor ordinare.

Camera Deputaților, Cameră decizională.

Senatul a adoptat această inițiativă, în ședința din 25 aprilie 2016.

Într-o primă etapă, în urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru apărare au constatat faptul că, prin Legea nr. 247/2011, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua națională a deținuților politici anticomuniști. Totodată, modul în care a fost formulată această inițiativă este ambiguu și lasă loc de interpretări. Mai mult, inițiatorii nu au prevăzut sursa de finanțare, pentru respectarea prevederilor din Legea finanțelor publice - astfel încât, în 28 iunie 2016, membrii comisiei au avizat negativ acest proiect.

Plenul Camerei Deputaților, în ședința din 14 februarie 2017, a hotărât retrimiterea inițiativei legislative, Comisiei pentru apărare, în vederea reexaminării.

La lucrările Comisiei pentru apărare, din data de 7 martie, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să mențină raportul inițial de respingere.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu.