Plen
Ședința Camerei Deputaților din 26 septembrie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.133/05-10-2017

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 26-09-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 26 septembrie 2017

6. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale de anchetă a Camerei Deputaților privind situația creată de pensionarea și reangajarea acelorași persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (PH CD 74/2017). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PHC nr. 74/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Revenim la Comisia pentru anchetă.

Proiectul de Hotărâre... la punctul 3.

3. Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale de anchetă a Camerei Deputaților privind situația creată de pensionarea și reangajarea acelorași persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Din partea inițiatorilor - grupurile PNL, USR - are cuvântul domnul Roman, coleg deputat, pentru prezentarea Proiectului de Hotărâre.

Am rugămintea, la toți colegii care au dezbătut amarnic înainte, să-și închidă microfoanele, că nu mai știu cine și cum.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Legislația în vigoare dă posibilitatea cadrelor militare și funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Administrației și Internelor să iasă la pensie anticipat, beneficiind de pensie de serviciu, dar în același timp se prevede și o procedură de calcul care avantajează angajații Ministerului. Această situație a fost catalogată la momentul respectiv ca fiind una temporară și a determinat o creștere în ultimul an de cereri de ieșiri la pensie a unor angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani, în marea lor majoritate.

Actuala Lege în vigoare, nr. 223/2015... dată de Parlamentul controlat de majoritatea PSD, prevedea beneficii atât de mari pentru pensionarii militari, încât era complet nesustenabilă și a fost nevoie de o ordonanță de urgență, asumată de Guvernul Ponta, pentru ca legea să intre în vigoare în 2016. Guvernul Ponta, pe care mai nou îl cunoaștem sub denumirea de Guvernul...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

... am o rugăminte la dumneavoastră.

Sunteți pentru prezentarea Proiectului de Hotărâre. Ieșiți din zona de declarații.

Vă rog, prezentați Proiectul de Hotărâre. Pentru asta v-am invitat la cuvânt.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Rugămintea e să-mi dați voie să expun punctul de vedere al Grupului, ca solicitanți.

Guvernul Ponta Viorel, cunoscut în ultima vreme sub denumirea de Guvernul Ponta "Ariel", pentru că aceia care l-au crescut, din zona Serviciilor de Informații, astăzi îl curăță destul de bine, pe toate posturile și în toată mass-media.

Sub povara creșterilor de salarii și pensii, asumate în campania electorală și puse în practică de la începutul anului, Guvernul se confruntă cu o creștere alarmantă a deficitului bugetar: 6,5 miliarde - avem cifrele chiar de astăzi.

Guvernul a pus problema închiderii acestui robinet și modificării legislației, începând cu 15 septembrie. Acest anunț a creat, așa cum știm cu toții, un aflux imens de cereri de pensionare, în rândul cadrelor MAI.

Deși unii șefi din structurile Ministerului Afacerilor Interne au ieșit la pensie, a doua zi și-au continuat activitatea, de data aceasta, ca și consilieri, angajați la cabinetele demnitarilor. Sunt deja cunoscute opiniei publice cazurile doamnei comisar-șef Popescu Alina, de la Dolj, sau al chestorului Cornel Ciocoiu.

Concret, conducerea Ministerului Afacerilor Interne și-a pensionat "pilele" din instituții la vârste până în 45 de ani, care beneficiază de pensii de 12.000-13.000 de lei și le-au reangajat consilieri, în condițiile în care sistemul înregistrează - și asta o spune chiar ministrul - un deficit de personal de 20.000 de persoane.

Din păcate, nu doar Ministerul Administrației și Internelor este lovit de acest flagel al pensionărilor și reangajărilor a doua zi. Știm cu toții că în fiecare județ, la nivelul deconcentratelor, astăzi sunt pensionați, iar a doua zi sunt reangajați la cabinetele demnitarilor de la prefecturi și de la instituțiile deconcentrate.

Considerăm că este necesar ca Parlamentul să se implice în această problematică, prin înființarea Comisiei speciale de anchetă, ca instrument care să verifice următoarele obiective ale Comisiei:

- să verifice modul în care s-au făcut angajările în cadrul Ministerului Afacerilor Interne ale unor persoane care anterior au fost pensionate și au beneficiat de pensie de serviciu;

- să verifice statutul și atribuțiile în cadrul Ministerului Afacerilor Interne ale persoanelor care au fost reangajate după ce anterior fuseseră pensionate;

- să verifice modul în care s-au derulat procedurile prevăzute de lege, în contextul pensionarii și, ulterior, angajării acelorași persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

- să verifice modul de respectare a normelor legale în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor de ordonator principal de credite, în contextul derulării procedurilor de pensionare și, ulterior, reangajare în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a acelorași persoane.

Stimați colegi,

Vorbim și de o chestiune care afectează siguranța cetățeanului. Cunosc foarte bine situația din județul meu. Dacă înainte de aceste pensionări, în municipiul reședință de județ funcționau 22 de patrule mixte, formate din polițist și jandarm, după plecările din sistem, într-un municipiu reședință de județ, o singură patrulă mixtă mai face patrulare la Alba Iulia.

Gândiți-vă foarte, foarte serios că acest lucru va duce, în perioada imediat următoare, și la creșterea fenomenului infracțional, a infracționalității stradale.

Și din acest motiv solicităm înființarea acestei comisii care, din punctul nostru de vedere, nu poate fi decât benefică pentru ceea ce înseamnă, în primul rând, siguranța cetățeanului.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Voi considera această intervenție ca intervenție la dezbateri, domnule deputat. Sigur.

Dacă mai sunt intervenții la dezbateri?

Domnul Márton Árpád, domnul Zisopol, domnul Seidler.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Așa cum ați auzit de la inițiator, și îl felicit pentru asta, domnul Roman a atins în general o problematică sensibilă, cea a unei legislații, în diferite domenii - e adevărat, nu a accentuat acest lucru - care permite o pensionare mult sub limita de vârstă generală în România, și posibilitatea reangajării unor persoane care, conform legilor speciale ale segmentului de activitate, iau câteodată o pensie de două ori cât a oamenilor în activitate din domeniul respectiv. Astfel, reangajate fiind la vârsta de 50... în jur de 50 de ani, aceste persoane, în multe domenii, pot lua o indemnizație lunară de trei ori cât ceilalți, care încă n-au ajuns la acea vârstă de pensionare, inferioară celei generale.

După cum știți, asta se regăsește în justiție, în procuratură, în aviație, în armată, deci peste tot, în astfel de situații speciale.

Drept urmare, noi susținem ideea de bază a acestei comisii, așa cum am spus și în dezbaterea din Biroul permanent, dar am pune punctul pe i, ceea ce lipsește din această hotărâre.

Și dau citire acelui text pe care noi l-am introduce. Evident, poate fi stilizat textul respectiv: "Comisia va analiza totodată necesitatea revizuirii întregului spectru legislativ care ar permite repetarea unor astfel de situații în alte domenii".

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Zisopol.

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Așa cum am anunțat și în Biroul permanent al Camerei Deputaților, până în prezent, membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale nu au făcut niciodată parte din nicio comisie specială de anchetă a Camerei Deputaților.

În concluzie, vom fi consecvenți.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Seidler.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Stimați colegi,

Comisiile de anchetă ale Parlamentului au rolul de a cerceta nu declarații de presă ale unora sau altora, ci o activitate la nivel guvernamental. Acesta ar fi principalul scop al unei asemenea comisii.

În acest caz, punctual, eventuala respingere a înființării unei asemenea comisii nu ar face decât să lase suspiciuni privind modul în care, chiar dacă într-un cadru legal mai larg, în schimb, cu încălcarea unui cadru al moralității publice, dacă doriți, se sifonează de fapt bani publici către o clientelă politică.

Dacă doriți să lăsați suspiciuni și implicit să confirmați că acest lucru se întâmplă și se poate întâmpla, vă voi ruga să votați implicit împotrivă.

Dacă doriți să clarificați lucrurile, în schimb, și dacă doriți ca inclusiv la nivel guvernamental să intrăm și pe planul moralei, o să vă rog să aprobați o asemenea comisie de anchetă, așa cum v-ați grăbit să o faceți, atunci când am cercetat declarații publice din presă.

Mulțumesc.

  ................................................

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbaterile generale s-au încheiat.

La articole.

La titlu? Aprobat.

La preambul?

La art. 1? Adoptat.

La art. 2? Adoptat.

La art. 3?

Domnul Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Având în vedere că această hotărâre n-a trecut pe la comisie, n-am avut cum să depunem amendamente, repet amendamentul pe care l-am expus aici, referitor la atribuțiile acestei comisii, care, în mod logic, pentru că Parlamentul în primul rând este forul legislativ, și, dacă vrem să ne ocupăm cu ceva, atunci să vedem care e problema de bază, de fond, din punct de vedere legislativ.

Ca atare, repet: "Comisia va analiza totodată necesitatea revizuirii întregului spectru legislativ care ar permite repetarea unor astfel de situații în alte domenii".

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mă scuzați, dar eu n-am înțeles nimic.

Păi, nu putem face amendamente în plen. Și art. 3, la care am întrebat dacă sunt intervenții, spune altceva.

Deci, reiau.

La art. 3 mai sunt intervenții? Nu. Aprobat.

La art. 4? Aprobat.

Art. 5? Aprobat.

Art. 6? Aprobat.

Art. 7? Aprobat.

Art. 8? Aprobat.

Art. 9? Aprobat.

La art. 10.

Vă rog, inițiatorii acestui Proiect de Hotărâre, să veniți să vă faceți singuri modificarea, pentru că nu putem da raportul unei comisii de la Cameră la Birourile permanente reunite.

Inițiatorii...

Deci la art. 10, nu putem da raportul unei comisii de la Cameră la Birourile permanente reunite. Ori îl dăm la Cameră, ori nu-l mai dăm nicăieri. Ați copiat textul de la o comisie comună cu Senatul, din greșeală.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Da, domnule președinte,

Am avut un profesor bun, pe domnul Ponta. Facem cuvenita rectificare.

Și vă mulțumesc foarte mult. (Vociferări.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aprobat, cu rectificarea sesizată de mine.

Art. 11. Obiecții? Nu.

Componența nominală, în anexă.

PSD: domnul deputat Călin, doamna Bucura-Oprescu Simona, domnul Chiriac Viorel, domnul Floroiu Ionel, domnul Marica Petru-Sorin, domnul Mușoiu Ștefan, doamna Paraschiv Rodica;

PNL: domnul Roman Florin, domnul Leoreanu Laurențiu, domnul Palăr Ionel și domnul Victor Paul Doble, supleant;

ALDE: Surgent Marius;

USR: Claudiu Năsui;

PMP: Marius Pașcan;

UDMR: Csép Éva-Andrea.

Dacă sunt obiecții aici? Dacă nu, am încheiat dezbaterile pe articole.

Proiectul merge la votul final, cu modificarea de la art. 10, vă rog, stafful.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 18 iulie 2018, 21:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro