Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 04-10-2017

Ședința Camerei Deputaților din 4 octombrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.52 Constantin Avram - declarație politică având ca subiect "Pretextul autonomiei minorităților naționale, în interesul marilor puteri";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Constantin Avram:

"Pretextul autonomiei minorităților naționale, în interesul marilor puteri"

Prin Referendumul din Catalonia - Regiunea Autonomă a Spaniei - este posibil să se fi definit noul model de secesiune teritorială a unor state prin minorități, care, după autonomie, și-au dobândit dreptul de a-și folosi limba maternă în administrație și dreptul de a exprima valorile culturale în mod public, care de acum își revendică și independența printr-un referendum. Ca urmare, Guvernul Spaniei a intervenit în forță pentru a-l împiedica.

Același model a fost încercat acum câțiva ani și în Țara Bascilor, tot în Spania, în nordul Italiei prin Liga Nordului, în regiunea Tirolului, în Belgia prin comunitățile valone și flamande, în Kosovo prin minoritatea musulmană, în Crimeea prin minoritatea rusă, dar și în majoritatea fostelor state sovietice. Sunt multe alte exemple de acest gen, Scoția, care dorește ruperea de Regatul Unit, în alte regiuni ale Europei în mod special, unde minoritățile, sub pretexte de împiedicare a folosirii limbii materne și de păstrare a valorilor culturale proprii, au solicitat autonomie pe criterii etnice, pasul 1, ca mai apoi să-și revendice independența față de statele de care aparțin, pasul 2.

Este evident că autonomia nu înseamnă independență, dar în mod singur constituie primul pas! În acest context politic european, chiar în ziua referendumului din Catalonia, adică duminică, 1 octombrie 2017, a venit la Cluj și Viktor Orban - premierul Ungariei - care, la unison cu șeful UDMR, au promis ungurilor din Ardeal că "vor forța limitele" pentru autonomia teritorială a județelor Harghita, Covasna și Mureș, adică a așa-zisului Ținut secuiesc!

Și cum nimic nu este întâmplător, mă întreb și întreb, cine are interesul direct de susținere a acestui val de solicitări de autonomie teritorială pe criterii etnice, în interiorul Europei? Și de ce tocmai acum?

Mie îmi este foarte clar! Numai marile puteri, adică Rusia, SUA, China și Marea Britanie, aflată în plină desfășurare a Brexitului, nu doresc formarea a ceea ce jurnaliștii occidentali au numit "Statele Unite ale Europei", pentru că încă nu s-au înțeles "asupra unei noi ordini mondiale", adică a reîmpărțirii zonelor de influență la nivel global.

Nici SUA, nici Rusia, nici China și nici Marea Britanie nu au interesul formării unui nou pol de putere economică, militară și politică prin formarea Statelor Unite ale Europei!

Și atunci, minoritatea maghiară din România ce să facă? Respectă planul pus la cale de Ungaria, a cărei ostilitate față de România este tot mai evidentă, privind ruperea României, cu sprijinul Rusiei, tocmai în anul 2018, anul Centenarului românesc, asta după ce România și-a dovedit exemplul de bune practici în problema minorităților naționale.

Cred că trebuie să abordăm foarte serios această problemă și să trecem la acțiune! Ce fel de acțiune, vom vedea...!? Mai apare o întrebare serioasă în mintea tuturor românilor, după vizita lui Viktor Orban, de ce tace administrația prezidențială?