Plen
Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.142/19-10-2017

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 11-10-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,42.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața!

Vă rog să acceptați scuzele mele, dar nu mi-am imaginat că 2,8 km îi parcurg în 40 de minute.

Deschidem ședința noastră de astăzi cu sesiunea pentru declarații politice.

Cunoașteți regulamentul, ordine alternativă.

Voi începe cu Grupul parlamentar al PSD.

 
Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică având ca obiect Măsuri concrete pentru creșterea nivelului de integrare și acceptare socială a persoanelor cu dizabilități;

Doamna Tamara Ciofu.

Vă rog.

 

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Obiectul declarației mele de astăzi este: "Măsuri concrete pentru creșterea nivelului de integrare și acceptare socială a persoanelor cu dizabilități".

Stimate colege,

Stimați colegi,

Anul acesta, la data de 10 octombrie, s-au împlinit 25 de ani de la prima celebrare a Zilei mondiale a sănătății mintale. Acest moment a fost stabilit de Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel internațional, în privința acestei afecțiuni.

Tema pentru acest an este sănătatea mintală la locul de muncă. Având în vedere acest subiect, cred că trebuie să creștem, în primul rând, nivelul de accesibilitate al acestor persoane la viața socială, prin modificări și actualizări ale actelor normative aflate în vigoare.

Pe de o parte, cred că avem nevoie de o strategie la nivel național pentru promovarea unor campanii sociale periodice, inclusiv prin introducerea unor mesaje publice la radio și televiziune, pentru conștientizarea și înțelegerea persoanelor cu astfel de maladii, astfel încât să crească gradul de acceptare în societate a acestora.

Pe de altă parte, consider că se impune adoptarea de măsuri pentru monitorizarea persoanelor cu tulburări mintale, neinstituționalizate, și programe de reinserție socială și profesională, astfel încât să crească nivelul de integrare în comunitate.

Indiferent de boala de care suferă un individ, "toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi", așa cum se precizează în art. 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.

La nivel parlamentar, în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, m-am ocupat în primul rând de creșterea accesului copiilor cu dizabilități la educație. Astfel, începând cu 2017, elevii de la clasa pregătitoare și până la gimnaziu vor fi testați, în fiecare an, în vederea depistării riscului de dezvoltare a perturbărilor de limbaj și exprimare. În cazul identificării unor probleme specifice dislexiei - dificultăți de vorbire -, disgrafiei - probleme de citire - sau discalculiei - afectarea percepției de însușire a abilităților matematice - li se asigură suport psihopedagogic de specialitate.

De asemenea, profesorii de la clasele zero până la clasa a IV-a vor urma cursuri de perfecționare și formare continuă în domeniul psihopedagogiei tulburărilor specifice de învățare, pentru a realiza activități de recuperare individualizată și a comunica părinților planul educațional pentru fiecare copil care prezintă astfel de probleme.

Totodată, am făcut demersuri, încă din legislatura trecută, și am reușit ca, începând cu anul școlar 2017-2018, elevii cu cerințe educaționale speciale să beneficieze de utilizarea echipamentelor și softurilor asistive în susținerea examenelor de orice tip și nivel. Limbajul mimico-gestual este recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu dizabilități auditive, iar tinerii cu deficiențe de auz beneficiază de aparatură specifică și de un interpret mimico-gestual la susținerea oricărui tip de testare sau examen.

Vă mulțumesc.

Tamara Ciofu, Circumscripția nr. 9 Botoșani.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau pe voi!;

Doamna Florica Cherecheș.

Vă rog.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau pe voi!".

Acesta a fost mesajul pe care ni l-a transmis ministrul Pop, săptămâna trecută, când a onorat cu prezența invitația Comisiei pentru învățământ. Atunci când un deputat al opoziției i-a cerut, printre altele, demisia, domnul ministru a spus: "Nu m-ați votat, n-o să-mi dau demisia când mi-o cereți!".

Constatăm însă că a început sezonul soldărilor de toamnă în Guvernul PSD, și auzindu-l pe premierul Tudose că vrea să remanieze niște miniștri, vreau să îl ajut, să îi ofer niște argumente pentru înlocuirea ministrului educației naționale.

Nu sunt adepta schimbărilor dese de miniștri, pentru că avem nevoie de continuitate, predictibilitate și de implementarea unei viziuni pe termen lung, nu doar în învățământ, ci în toate domeniile.

Din păcate, în ultimele 10 luni, am avut deja două guverne PSD, acesta reușind performanța de a fi singurul partid din lume care și-a dat jos propriul guvern și a făcut 20 de remanieri în acest interval.

Cu toate acestea, de dragul copiilor noștri, a viitorului României, care are nevoie de oameni educați, care să-și facă un rost în țara lor, ministrul Liviu Pop trebuie să plece și înțeleg că o va face doar dacă premierul îi va cere asta.

Aș vrea să-i dau premierului o mână de ajutor, și am colectat, de la cetățeni, motive de demitere. Vi le redau mai jos:

 • îi lipsește viziunea asupra unui învățământ performant și adecvat nevoilor pieței;
 • ne face de rușine prin modul în care abuzează limba română, și-și cere scuze anticipat pentru greșelile făcute;
 • nu are credibilitate în fața profesorilor și a beneficiarilor sistemului de învățământ, fiind considerat cel mai slab ministru al educației din ultimii 28 de ani;
 • a demis inspectori școlari care au ocupat această poziție în urma unui concurs, și i-a înlocuit după bunul său plac, în funcție de culoarea carnetului de partid;
 • a interzis orice auxiliare, fără să ofere ceva în schimb;
 • a eliminat competiția și a decis să existe o singură editură care să producă manuale, cea didactică și pedagogică, adică cea mai puțin performantă dintre ele;
 • e incapabil să ia măsuri pentru reducerea abandonului școlar;
 • nu are nici dorința, nici autoritatea de a dezvolta învățământul profesional, mai ales cel dual, distrus tot de un ministru PSD, doamna Andronescu, în 2009;
 • nu a pus manuale pe băncile elevilor de clasa a V-a, ci doar scuze;
 • a risipit banii noștri pe un manual de educație fizică, în loc să echipeze niște săli de sport sau să cumpere niște mingi;
 • schimbă metodologia examenului de bacalaureat în timpul anului școlar.

Domnule prim-ministru Tudose, dacă tot aveți remanieri în program, vă rog să luați în considerare motivele enumerate mai sus și să aduceți în fruntea Educației un profesionist cu viziune, care să-i iubească pe copii, să le vrea binele și să le pregătească un viitor la noi în țară!

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Mihai-Cătălin Botez - declarație politică având titlul Siguranță și încredere;

Domnul Mihai Botez?

Vă rog.

 

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se numește "Siguranță și încredere".

Stimați colegi,

Suntem toți familiari cu sloganul poliției, "Siguranță și încredere", însă acesta este mai mult de atât, este însăși misiunea Poliției, cea de a oferi cetățenilor acestei țări certitudinea aplicării și respectării legilor, pe care chiar noi, în această instituție, le facem.

Până în decembrie anul trecut am lucrat într-o companie multinațională și o perioadă recunosc că am fost nemulțumit de condițiile oferite de angajator - două etaje închiriate într-o clădire de birouri din nordul Capitalei, la doi pași de Herăstrău.

Țin să vă spun, dragi colegi, că toate nemulțumirile mele au dispărut după un șir de drumuri la Secția de Poliție, pentru declarații. Mi se furase bicicleta, din scara blocului. Am văzut atunci birouri reci, mobilier vechi și degradat, lipsa rechizitelor și o atmosferă ostilă pentru un mediu de lucru. M-am dus a doua zi la birou mai recunoscător pentru toate condițiile de lucru pe care le aveam.

După această experiență, îmi doream să pot face ceva în legătură cu situația descoperită la Secția de Poliție, dar nu aveam nicio pârghie.

Însă astăzi sunt în Parlamentul României și aș vrea ca împreună cu dumneavoastră, stimați colegi, să schimbăm ceva din această stare de fapt a lucrurilor.

Voi enumera câteva dintre solicitările polițiștilor, în ceea ce privește echipamentul și alte dotări:

 • mobilier, rechizite, calculatoare și imprimante, căldură pentru cei care își desfășoară activitatea la birou;
 • mașini noi pentru cei care au biroul în stradă, iar mașinile să aibă despărțitoare între șofer și bancheta din spate, astfel încât șoferul să fie protejat în mers;
 • pistoale noi și dotarea cu tasere - niște pistoale electrice, pistoale cu șocuri electrice;
 • veste antiînjunghiere și camere video la purtător;
 • uniforma polițiștilor din stradă să conțină piese care să le permită mobilitatea în cazul unor altercații, nu cămașă și cravată, ca acum;
 • dispozitive portabile cu tastatură qwerty, conectate la internet, care să permită verificarea în timp real a unor informații din baza de date a Poliției.

Sunt solicitări de bun-simț, dar care, pe moment, au impact bugetar și știm cu toții că va mai dura ceva timp. Ce putem face însă în scurt timp? Legi clare, care să le permită polițiștilor să intervină și să-și desfășoare activitatea în siguranță.

O altă problemă eternă, subliniată și într-o declarație politică anterioară, aplicată pe județul Vaslui, este lipsa personalului.

În final, aș vrea să citez un cetățean care concluzionează foarte bine ce îmi doresc să transmit cu această declarație: "Eu, unul, mi-aș dori să apuc ziua în care, atunci când merge la serviciu, polițistul să se simtă în siguranță, protejat! Atunci, ca cetățean, și eu voi fi protejat!".

Numai atunci când politicienii vor avea înțelegere asupra problemelor care compun întreg ansamblul de carențe ale societății românești, abia atunci vom putea trăi cu toții în "Siguranță și - cu - încredere".

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat al USR de Vaslui.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Corneliu Bichineț - omagiu femeilor din Vaslui;

Domnul Avram Constantin?

Domnul Mihai Niță?

Domnul Corneliu Bichineț.

Vă rog.

 

Domnul Corneliu Bichineț:

În această frumoasă, superbă dimineață de octombrie, nu voi vorbi despre drumuri, poduri, aducțiuni cu apă. Am să vorbesc despre femei, pentru că ne aducem aminte de ele rar - uitând să le dăruim câte o floare - doar la 8 Martie.

Și nu voi vorbi despre orice femei, ci despre femeile celebre. Și nu de oriunde, despre femeile celebre din județul Vaslui.

Aș începe, pentru necunoscători, să amintesc de Elena Doamna, consoarta, gingașa, superba soție a lui Alexandru Ioan Cuza, născută Rosetti, din satul Solești. La antipod, focoasa Zizi Lambrino, pe care istoricii încă n-au putut-o plasa, în linia luminoasă sau în zona malefică, cea care l-a zăpăcit aproape de tot pe Carol al II-lea, năbădăios și el, încât a trebuit să lase familia, tronul, țara.

Cine n-a auzit de Smaranda Brăescu, tânăra din Bârlad, domnule Olteanu, prima femeie aviator din România?

Cine n-a auzit de nepoata rabinului din Codăești, Ana Pauker, care a dat modele malefice mai târziu și chiar până alaltăieri.

Cine n-a auzit de Luiza Zavloschi, prima femeie primar din România - două mandate unul după altul, fată din Buda - Osesti, învățătoare.

Și, acum, se profilează la orizont - nu știu dacă pe zona luminoasă sau malefică - Marcela Topor, în Catalonia, pe care presa de acolo o cam face vrăjitoare. I-am sugerat tinerei fete din Vaslui să-și tempereze soțul - care văd că aseară a îndulcit-o puțin, cu declarația de independență -, că nimeni n-are nevoie de gâlceavă în Europa.

În eșalonul doi, dar nu mai puțin celebre, o să amintesc de Andreea Răducan - gimnasta, Alexandra Nechita - "Micuța Picasso", Ana, care oscilează între ludic și politic, Alina Plugaru, care putea rezolva toate necunoscutele, trei de X și mai mulți, dintr-o mișcare. Și se profilează la orizont o femeie foarte interesantă, care nu știu dacă este din Vaslui, dar biciuiește extraordinar de bine tarele societății românești, și-și spune "Flory din Vaslui".

Omagiul meu, al lui Corneliu Bichineț, deputat al PMP de Vaslui, este pentru femeile trudite din această țară, care nu sunt nici Flory, nici Ana, nici Ani, nici Zizi.

Tuturor, o toamnă bogată. Și să știți că nu sunteți născute în zodia zacustei.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumim frumos.

 
Daniel Vasile - declarație politică având ca temă 9 octombrie - Ziua națională de comemorare a Holocaustului;

Domnul deputat Daniel Vasile?

Vă rog.

 

Domnul Daniel Vasile:

Mulțumesc.

Bună dimineața!

"9 octombrie - Ziua națională de comemorare a Holocaustului".

Există momente în istoria fiecărei națiuni, a fiecărui popor care marchează existența generațiilor viitoare. Sărbătorim sau comemorăm astfel de evenimente istorice în strânsă legătură cu consecințele lor istorice. Din păcate, momentele existențiale în decursul istoriei, care marchează istoria romilor, sunt momente de comemorare.

1385 - prima atestare documentară a romilor pe teritoriul României; atestă de fapt sclavia romilor de peste 500 de ani;

20 februarie 1856 - eliberarea din sclavie a romilor;

Și nu în ultimul rând, comemorăm evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial - Samudaripenul - Holocaustul romilor.

Comemorăm nu doar un eveniment tragic, de o cruzime inimaginabilă, dar și întreaga suferință a victimelor Holocaustului, victime ale reprimării colective în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Conform estimărilor, 500.000 de romi au fost exterminați, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora; iar în anumite țări a fost exterminată peste 80% din populația de etnie romă. În România, peste 25.000 de romi au fost deportați, în vederea exterminării în Transnistria, în aceeași perioadă, dintre care aproximativ o jumătate au supraviețuit.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 23.000 de romi au fost uciși în Zigeunerlager - lagărul pentru romi - de la AuschwitzBirkenau, iar într-o singură noapte, noaptea de 2 spre 3 august 1944, au fost uciși în lagărul respectiv 2.897 de romi, în majoritate femei, copii și vârstnici.

Genocidul săvârșit de regimul nazist, și de alte regimuri și de aliații acestora, asupra romilor, este un fapt ignorat și necunoscut de publicul larg, adesea nerecunoscut ori nepredat în școli, ceea ce plasează romii printre victimele ignorate ale genocidului comis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Puținii supraviețuitori ai Samudaripenului - Genocidul romilor - sunt modele pentru noi toți. Romii, reînviați din propria cenușă, și-au păstrat tradițiile, cultura și identitatea. Ei reprezintă o parte din valorile noastre, moștenirea noastră morală. Îi regăsim în noi, întorși acasă pentru a crea viitorul. Salutăm astăzi sacrificiul/martiriul lor cu durere și cu mândria de a le fi urmași.

Obligația noastră față de victimele Holocaustului nu înseamnă doar comemorare, ci de asemenea, imperativul de a ne ridica împotriva oricăror forme de rasism și xenofobie.

Datoria noastră este de a transmite aceste lucruri și de a ne asigura că cele întâmplate nu se mai pot repeta. Așa cum nu se pot repeta nici viețile celor pe care i-am pierdut, pieriți sau deportați fără urmă. Continuăm să căutăm nume, dovezi, amintiri care să refacă destine care nu trebuie uitate.

Curajul lor ne inspiră să căutăm soluții pentru a ne asigura că fiecare persoană va avea dreptul de a fi diferit - diferit și egal și în același timp - și putem să conturăm un viitor mai bun și să veghem ca umanitatea să nu-și piardă din nou umanitatea.

Din această convingere, trăind în prezent...

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute...

 
 

Domnul Daniel Vasile:

... facem o plecăciune, în memoria celor care au fost, ca o sfidare a timpului, și a suferințelor istorice, asumându-ne responsabil tot ceea ce depinde de puterea omului în a-și construi viitorul, în demnitate.

Dumnezeu să-i odihnească pe cei morți și să-i îndrume spre pace pe cei vii!

O Del te yertilen shavale!

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Marius-Constantin Budăi - declarație politică având subiectul Noua lege a pensiilor va aduce echitatea între pensionari;

Domnul deputat Marius Budăi?

Vă rog.

 

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice: "Noua lege a pensiilor va aduce echitatea între pensionari".

Stimați colegi,

Toată dezbaterea va fi transparentă, în Parlament.

Nu va scădea nicio pensie, dar vor fi mărite gradual pensiile celor dezavantajați în prezent de sistem.

Guvernul analizează în prezent mai multe variante, pentru a se lua decizia cea mai bună. Oricum, legea va fi adoptată în Parlament, în dezbatere publică, transparentă, unde se vor putea exprima toate părțile interesate, spre deosebire de Guvernul Boc, care a încercat să taie pensiile prin angajarea răspunderii, fără nicio consultare.

Noua lege va aduce echitatea între pensionari, așa cum Legea salarizării a adus echitatea între salariații din sistemul public.

Pentru contribuții egale și perioade de cotizare egale, trebuie să fie pensii egale. Important: nu va scădea nicio pensie.

Vor fi majorate pensiile celor dezavantajați. Creșterile vor fi graduale, în limitele pe care le poate suporta bugetul de stat. Dar vom avea certitudinea că, la un moment dat, sperăm cât mai repede, va fi un sistem echitabil pentru toți pensionarii.

Se va penaliza mai sever ieșirea la pensie înainte de termen, astfel încât să nu mai avem pensionari la 40 de ani, care sunt apți de muncă.

Cei care nu au cotizat la sistemul de pensii nu vor mai fi considerați pensionari. Vor fi reglementați de altă lege. Dar vor primi o indemnizație egală cu pensia minimă din prezent, care va crește, așa cum ne-am angajat în Programul de guvernare. A crescut în anul acesta de la 400 de lei la 520 de lei și va crește la 640 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

Vă mulțumesc.

Deputat, Marius-Constantin Budăi.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Daniel Olteanu - comentarii critice cu privire la starea infrastructurii în județul Vaslui;

Domnul Daniel Olteanu?

Vă rog.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Dezbaterile referitoare la introducerea taxei de înmatriculare pentru autoturisme arată că o bună parte din autoritățile responsabile trăiesc într-un clopot de sticlă, fără vreo legătură cu lumea reală.

Toți decidenții pe care i-am auzit vorbind pe această temă se comportă ca și cum românii au tot ceea ce își doresc și se înghesuie să își achiziționeze autoturisme vechi, doar pentru a sfida statul.

Cu faptul că trebuie să respirăm un aer curat și să avem grijă astfel de viitorul nostru suntem cu toții de acord. Nu împărtășesc însă deloc ideea că unica soluție pentru scăderea poluării este suprataxarea autoturismelor mai vechi, așa cum ni se comunică.

Nimeni nu își cumpără un autoturism de 10 ani pentru că își dorește să polueze. Mulți dintre români procedează așa, din cauza veniturilor scăzute, dar și a infrastructurii dezastruoase, care face ca investiția într-o mașină nouă să nu fie una neapărat rentabilă.

Doamna ministru Gavrilescu a anunțat că are în vedere trei criterii pentru introducerea taxei de poluare: capacitatea cilindrică a autovehiculului, norma de poluare și emisiile de dioxid de carbon.

Cred că această dezbatere este incompletă dacă nu avem în vedere și starea infrastructurii. Pentru că - vă reamintesc - calitatea drumurilor din România este cea mai proastă din Uniunea Europeană, conform unor date pe care Guvernul le poate consulta, chiar pe site-ul Comisiei Europene.

Nu toți ne deplasăm pe autostrăzi. Nu toți circulăm cu mașini de serviciu. Invit oricare ministru, în județul Vaslui, cu mașina personală, pe drumurile pe care se deplasează zilnic vasluienii, și să-mi comunice dacă e de acord să-și cumpere din fonduri proprii un autoturism nou, pentru a circula frecvent pe aceste așa-zise șosele, în fapt, peste 1.000 de km de drumuri nemodernizate, pietruite și de pământ.

Județul Vaslui are zero lei alocați pentru investiții în proiecte de infrastructură, în 2017, iar Moldova are praful de pe tobă.

În aceste condiții, în care mașinile intră în service aproape în fiecare lună, din cauza infrastructurii, este incredibil cum statul vrea să-i oblige pe oameni să-și achiziționeze autoturisme noi, pentru ca șoferii români să piardă sute sau mii de euro, încă din primul an, din cauza drumurilor.

Nu înțeleg cum sunt ascultate vocile importatorilor, vocile producătorilor, dar nu este ascultată vocea românilor, care au de-a face exclusiv cu drumuri proaste, cu drumuri de pământ sau cu gropi - drumuri care reprezintă un atentat la siguranța pasagerilor.

Resping categoric această politică de a nu investi în infrastructură și de a suprataxa, în același timp, autoturismele mai vechi.

Faceți să dispară gropile, faceți să dispară drumurile de pământ, reparați podurile, aduceți la nivel trecerile la linia ferată, și apoi puteți avea pretenția ca românii să-și achiziționeze autoturisme mai noi!

Vă mulțumesc.

Daniel Olteanu, deputat de Vaslui.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică intitulată O nouă Lege a dialogului social este necesară pentru bunăstarea românilor;

Domnul Adrian Dohotaru?

Vă rog.

 

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

Bună ziua!

"O nouă Lege a dialogului social este necesară pentru bunăstarea românilor".

Stimate domnule ministru al consultării publice și al dialogului social, Gabriel Petrea,

PSD s-a angajat de mai bine de cinci ani să schimbe Legea dialogului social, modificată în timpul Guvernării Boc, alături de Codul muncii. Promisiunea nu a fost onorată.

Noua lege trebuie să elimine pragul de 15 membri pentru constituirea unui sindicat din aceeași unitate. Totodată, dreptul la liberă asociere trebuie garantat tuturor muncitorilor, indiferent dacă aceștia sunt lucrători independenți, cooperatori, zilieri, funcționari publici, angajați.

Așa cum un partid sau o asociație se pot crea cu trei membri, la fel se poate înființa un sindicat cu trei membri fondatori.

În momentul de față, există o limitare prin lege a unui drept constituțional: libertatea de asociere. Pragul de reprezentare la nivel de companie, pentru negocierea contractelor de muncă, trebuie să scadă de la 50% + 1, până la un prag corelat cu rata medie de sindicalizare. Dreptul de negociere colectiv trebuie generalizat la toate nivelurile, inclusiv la nivel național.

În România, aproape 95% dintre companii au sub 15 angajați, deci 1,2 milioane de români nu se pot sindicaliza. 66% dintre angajați nu sunt protejați de un contract colectiv de muncă. 85% dintre contractele colective de muncă sunt semnate nu la negocieri cu sindicatele, ci cu reprezentanți ai salariaților, aceștia fiind cel mai adesea numiți de management.

Dacă înainte de 2011 existau 17 contracte colective la nivel de sector, în momentul de față nu există niciunul. Avem cea mai mare rată de muncitori săraci din Uniunea Europeană - 19%, față de 9%, media Uniunii Europene.

Efectele negative ale Legii dialogului social nr. 62/2011 se văd în remunerarea din ce în ce mai slabă a muncii. Deși din anul 2011 până în prezent numărul total al salariaților a crescut cu aproximativ 700.000, ponderea în PIB a compensației salariaților a fost de 34% în 2016, și este în scădere și sub media Uniunii Europene, unde există o paritate între capital și muncă. Asta înseamnă că o parte din ce în ce mai mică din avuția națională revine angajaților.

Conform Confederației Internaționale a Sindicatelor, România este singurul stat membru al Uniunii Europene în care au loc încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, alături de alte 33 de state, cum a fi Tunisia sau Burkina Faso. Stăm mai rău decât Republica Moldova sau Rusia, mai rău decât vecinii noștri bulgari și unguri și decât state precum Kenia și Nepal.

Iar potrivit datelor World Economic Forum, România înregistrează cele mai tensionate relații de muncă din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar această tensiune este văzută ca având efecte nocive, nu doar asupra protecției angajaților, ci și asupra competitivității României.

Așadar, mă solidarizez cu miile de protestatari de săptămâna trecută, cu confederațiile sindicale și cu semnatarii petiției "Vrem o Lege a dialogului social mai bună".

În consecință, vă cer, domnule ministru Petrea, prezentarea unui calendar de negocieri cu confederațiile sindicale și cu patronatele și angajamentul ferm pentru adoptarea unei noi Legi a dialogului social, în actuala sesiune parlamentară, care să atenueze impactul negativ al legii actuale.

Cu respect, Adrian Dohotaru, deputat al USR, Cluj.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Mihai Niță - intervenție cu titlul: 10 octombrie, Ziua mondială a sănătății mintale;

Domnul Mihai Niță. Vă rog.

 

Domnul Mihai Niță:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

"10 octombrie, Ziua mondială a sănătății mintale".

În fiecare an, la 10 octombrie, marcăm Ziua mondială a sănătății mintale. Aceasta a fost stabilită, începând din anul 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, "pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale".

Deși în Declarația Universală a Drepturilor Omului se afirmă că "discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnității și a valorii persoanei umane", mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului. Pentru eliminarea acestor nedreptăți și a eventualelor riscuri conexe se face necesară punerea în atenția publică a zilei enunțate. Ne referim la riscuri, având în vedere repercusiunile care privesc persoana afectată, dar și influența persoanei afectate asupra celor din jur, începând de la familie și ajungând până la societate.

În primul rând, persoana al cărei discernământ este limitat, poate fi supusă riscului de a fi controlată sau exploatată, fără putința de a se proteja.

În aceeași măsură, există și riscul ca o persoană cu afecțiuni psihice să ocupe, la un moment dat, funcții importante în ierarhia socială, deciziile și acțiunile acesteia repercutându-se în mod periculos asupra societății. Istoria ne oferă, din păcate, foarte multe exemple de personalități care au marcat sub aspect odios anumite epoci, atunci când alienații au ajuns să hotărască în numele celor mulți. Fiecare dintre aceștia au suferit de unele boli care le-au influențat starea psihică, implicit, actul de conducere, cu consecințe sociale nefaste. Precizăm că este vorba despre afecțiuni constatate medical și ascunse publicului.

În general, psihopații au capacitatea de a minți fără remușcări și de a spune întotdeauna ceea ce trebuie, pentru folosul propriu. Ei recurg fără să stea pe gânduri la orice act reprobabil, chiar la crimă, în scopul manipulării, pentru a-i domina pe ceilalți. Sunt capabili de mimetism perfect, studiat, cauză din care sunt uneori greu de depistat între oamenii sănătoși la minte. Camuflați sub masca normalității, pot ajunge la orice nivel, în structurile puterii. Atunci când constată că au fost descoperiți, se simt amenințați și reacționează violent pentru a deține controlul.

Pe lângă alți factori genetici și psihici, integritatea sănătății mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, generatoare de stres și stil de viață patologic. Aici mai putem adăuga situația sutelor de milioane de migranți.

Pentru a conștientiza mai corect situația, e suficient să cităm estimarea Organizației Mondiale a Sănătății, care apreciază că, "până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidității în rândul europenilor".

Iată de ce este necesar ca încă din copilărie să fie observate din timp semnele depresiei de către părinți, profesori, pentru a proceda la tratarea și la ținerea sub observație a evoluției bolii.

Deputat de Olt, Niță Mihai.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Naționalismul cotropește Uniunea Europeană;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Marius Pașcan. Vă rog.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Naționalismul cotropește Uniunea Europeană".

Trebuie să fim atenți și preocupați de evoluția Uniunii Europene, să urmărim realist direcțiile acesteia, noile mișcări și curente politice generate cu încrâncenare din interior. Acestea reflectă o tendință conservatoare, autoprotectivă, chiar refractară a popoarelor confruntate cu crizele economice și politice majore, cu evoluția discriminatorie a statelor susținute cu mai multe viteze, cu insecuritatea provocată de valul migraționist, asalturile teroriste și traumele generate în consecință.

Așa cum la vremuri de restriște, de grea încercare și în disperare de cauză ne întoarcem spășiți căutând protecția divină, invocându-l pe Dumnezeu și căutând concomitent scutul protector al familiei, tot așa popoarele își caută refugiul alinării și salvării în interiorul propriilor granițe ale propriilor națiuni. Mișcările și partidele politice naționaliste prind aripi în spațiul Uniunii Europene și reflectă o realitate, anume că spiritul comunitar și tendințele federative nu pot suprima natura firească a existenței statelor naționale.

Iată câteva exemple elocvente în acest sens.

În Franța, după o campanie axată pe ieșirea din zona euro, restabilirea frontierelor și imigrație, candidatul Frontului Național, Marine Le Pen, a trimis opt deputați în Adunarea Națională.

În Olanda, Partidul pentru Liberate al lui Geert Wilders a devenit, în luna martie, a doua forță în Parlamentul olandez.

În Bulgaria, "Patrioții uniți" au ajuns pe locul al treilea în alegerile legislative din 2017.

În Austria, Partidul Libertății are în prezent 38 de deputați.

În Italia, Liga Nordului, cu 18 locuri în Camera Deputaților, a militat cu succes împotriva revizuirii Constituției, iar referendumul, în acest sens, a dus la căderea Guvernului lui Matteo Renzi.

În Slovacia, Partidul Slovacia Noastră ocupă 14 locuri în Parlament.

Democrații Suediei au reușit o ascensiune istorică în septembrie 2014, devenind cea de-a treia forță politică a țării.

Iar în Ungaria, Jobbik - Mișcarea pentru o Ungarie mai bună - este a doua forță din Parlament, cu 24 de deputați. Și am putea continua.

Nu în ultimul rând, Catalonia devine un exemplu și constituie un precedent periculos în privința degenerărilor și extremismelor cu caracter naționalist, dar și etnic separatist, care conduc către secesiune.

Să privim, așadar, cu atenție aceste evoluții din spațiul Uniunii Europene și să ne întrebăm legitim de ce orientările politice naționaliste din România se sting subit, de ce sucombă abrupt înainte de a trece pragul electoral? Sunt românii oare mai puțin naționaliști, comparativ cu ceilalți europeni? E o întrebare care rămâne deschisă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Giureci-Slobodan Ghera - declarație politică: Președintele Republicii Croația, Excelența Sa, doamna Kolinda Grabar - Kitaroviæ, pe 4 octombrie a.c., a vizitat comunitatea croată din județul Caraș-Severin;

Domnul Ghera Slobodan. Vă rog.

 

Domnul Giureci-Slobodan Ghera:

Mulțumesc frumos.

Declarația mea politică se intitulează "Președintele Republicii Croația, Excelența Sa, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, pe 4 octombrie a.c., a vizitat comunitatea croată din județul Caraș-Severin".

Stimați colegi,

Stimate colege,

După vizita oficială a președintelui României, Klaus Werner Iohannis, în Republica Croația, pe 15-16 iunie 2015 - unde am avut onoarea de a participa și eu, în calitate de deputat din partea minorității croate, la invitația președintelui României -, pe 2-4 octombrie 2017 a avut loc vizita oficială a președintelui Republicii Croația, a Excelenței Sale, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, în România.

Această vizită a venit într-un moment aniversar deosebit de important, și anume în contextul când România și Croația își aniversează 25 de ani de relații diplomatice româno-croate, fapt ce a aprofundat și mai mult relațiile bilaterale excelente între cele două state prietene.

Dialogul politic, purtat la București pe 2 și 3 octombrie, a atins mai multe subiecte importante, precum importanța cooperării și asigurării securității și a stabilității Europei de sud-est, problematica vecinătății estice, Summitul "Inițiativei celor Trei Mări", inițiat de Croația și România în 2015, la New York, cooperarea NATO și rolul Alianței la nivel mondial, perspectiva exercitării a ambelor țări a Președinției Consiliului U.E. în 2019, discuții privind stimularea mediului de afaceri dintre cele două state pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale economice și a investițiilor reciproce și, nu în ultimul rând, despre importanța minorității croate din România și comunității române din Croația.

În urma discuțiilor de la București, din data de 4 octombrie 2017, prima femeie președinte a Republicii Croația, Kolinda Grabar-Kitarović, a vizitat și comunitatea croată din județul Caraș-Severin, momentul principal al primirii fiind la Sediul central al Uniunii Croaților din România, la Carașova, respectiv vizita la Clocotici și Lupac.

După Stipe Mesić, care a vizitat comunitatea croată în 26 mai 2004 și Ivo Iosipović, în 3 iulie 2012, este a treia vizită oficială a unui președinte de stat din Croația care vizitează croații din România.

Pentru minoritatea croată din România, această vizită istorică este, înainte de toate, o mare onoare și un gest de apreciere și recunoaștere pentru cea mai veche diasporă a Croației, pentru croații din România, care și-au păstrat vie limba, religia, cultura, folclorul și tradițiile, peste șapte secole, pe aceste meleaguri pitorești.

În calitate de deputat al Uniunii Croaților din România, la ceas de aniversare, doresc doar să îmi exprim și pe această cale, de la tribuna Parlamentului României, toată recunoștința și mulțumirea față de deschiderea statului croat și, în mod special, celui românesc pentru grija pe care o poartă pentru minoritatea croată din România, pe care o consider o mică bijuterie unică și o bogăție cultural inedită a României și a Croației.

Mulțumesc pe această cale și Excelenței Sale, domnului președinte Klaus Werner Iohannis pentru invitația lansată doamnei președinte Kolinda Grabar-Kitarović, să viziteze România, precum și doamnei președinte a Croației pentru vizita în comunitatea croată, și nu în ultimul rând, aduc sincere mulțumiri concetățenilor și croaților din satele carașovenești și tuturor celor care au venit în număr mare să o întâmpine pe doamna președinte Kitarović în comunitatea croată.

Vă mulțumesc.

Cu deosebit respect, Ghera Giureci-Slobodan, deputat al Uniunii Croaților din România.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc frumos.

 
Alina Teiș - declarație politică cu titlul: Să facem dreptate pământului;

Doamna Alina Teiș. Vă rog.

 

Doamna Alina Teiș:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Titlul declarației mele politice de astăzi este "Să facem dreptate pământului".

Ne aflăm la peste 25 ani de când, odată cu apariția Legii nr. 18/1991, Legea fondului funciar, Parlamentul României a încercat să pună în practică "dreptatea pământului", adică să redea foștilor proprietari de pământ suprafețele de teren confiscate abuziv de vechiul regim, să reconstituie, prin intermediul comisiilor locale și județene de fond funciar, dreptul de proprietate al acestor oameni, ce îl au natural asupra pământului, ei sau înaintașii lor.

Anii au trecut și cetățenii proprietari, care aveau în jur de 40-50 de ani în perioada 1959-1962, când abuziv pământul a fost comasat în C.A.P.-uri, acum se apropie să își aniverseze centenarul, dacă între timp mulți, foarte mulți nu au trecut în lumea celor drepți.

Stimați colegi deputați,

Una din problemele cel mai adesea reieșite din întâlnirile în teritoriu cu cetățenii a fost și întârzierea punerii în posesie cu pământurile pe care le-au deținut și care, între timp, au ajuns să fie gestionate de către Agenția Domeniilor Statului.

Pe lângă problemele existente în Comisiile locale și județene de fond funciar apare, ca factor perturbator, și o agenție a statului care face tot posibilul să întârzie acest proces de reconstituire, chiar și astăzi, la peste 25 de ani de la apariția primei Legi a fondului funciar.

Această agenție, deși invocă o proprietate a statului, nu înțelege întotdeauna că nu poți fi proprietar decât în baza unui titlu, iar terenurile proprietarilor deposedați abuziv trebuie redate acestora sau urmașilor.

Sunt dosare de restituire întocmite în baza unor sentințe civile, dar și acestea sunt tergiversate de Agenția Domeniilor Statului care, de fiecare dată, găsește alte obiecțiuni.

Nu mai trebuie tolerată tergiversarea în această agenție!

Nu mai trebuie tolerată concesionarea ilegală a terenurilor și, mai ales, a terenurilor aparținând persoanelor fizice!

Trebuie urgentată trecerea terenului, fost proprietate particulară, din domeniul public, în domeniul privat al statului.

Trebuie urgentată întocmirea protocoalelor de predare a terenurilor la Comisiile locale de fond funciar, chiar dacă este nevoie de un efort comun al celor două Camere ale Parlamentului, de schimbare a legislației funciare.

Să încercăm să redăm satisfacție celor din ce în ce mai puțini, care au luptat pentru întregirea proprietăților confiscate abuziv de la ei sau de la părinții lor.

Să facem dreptate pământului!

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Mehedinți, profesor Alina Teiș.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Nicolae Neagu - declarație politică: Transferul contribuțiilor sociale, experiment unic în Uniunea Europeană;

Doamna Antoneta Ioniță? Nu este.

Domnul Nicolae Neagu?

Doamna Angelica Fădor. Vă rog.

Sunteți? Domnul Nicolae Neagu, da?

 

Domnul Nicolae Neagu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi "Transferul contribuțiilor sociale, experiment unic în Uniunea Europeană".

Guvernul majorității parlamentare PSD-ALDE inovează, prin mutarea contribuțiilor sociale de la angajator, la angajat. Această inițiativă care ține de modificarea relațiilor de muncă și securitate socială, nediscutată serios cu partenerii sociali, în scopul consultării publice, creează extrem de multe probleme: va neutraliza majorările salariale promise, existând riscul unei diminuări ale salariului net; duce la scăderea dramatică a valorii contribuțiilor la Pilonul I de pensii; pot rămâne neacoperite în finanțare asigurările de șomaj, asigurările de accidente de muncă și boli profesionale, garantarea creanțelor salariale în cazul insolvenței angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale și indemnizații, dacă acestea nu vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului.

În acest moment, nimeni nu poate anticipa impactul social și dezechilibrele care pot avea loc în piața muncii, și nu numai.

Pe fond, dacă ea va fi aplicată, creșterea de 25% a salariilor bugetare, prevăzute pentru 1 ianuarie 2018, prin scăderea taxelor sociale de 20%, ca urmare a acestui transfer, poate să conducă la o creștere brută a salariului bugetarului de numai 5%.

Cum rămâne însă cu mediul privat?

De ce atâta ostilitate față de cel care este coloana vertebrală a oricărui buget guvernamental?

Ideea că ar crește pensiile în viitor, prin creșterea contribuțiilor, iarăși nu ține.

Deși vor fi strânse sume mari la bugetul de pensii, ele vor fi mai mari pentru toți salariații, deci prin raportare nu se poate modifica punctul de pensie.

Atunci, pentru ce această inovație marca PSD-ALDE, când nu are nimeni nimic de câștigat, ci dimpotrivă?!

Ce urmărește, în fapt, Guvernul PSD-ALDE? Simplu. Să reducă subvențiile de la bugetul de stat, pentru a menține un rezultat de deficit public, în jurul a 3%.

Deci PSD agresează mediul de afaceri, face promisiuni nesustenabile bugetarilor și pensionarilor, omoară conștient investițiile publice, care sunt motorul dezvoltării sustenabile ale României și baza creșterii reale a câștigului românului, pentru a masca dezastrul guvernării și a menține artificial deficitul bugetar de 3%.

Domnule premier Tudose,

Domnule președinte al PSD Dragnea,

Renunțați de a mai face experimente care nu aduc beneficii nimănui, nici românilor, fie ei angajați, angajatori sau pensionari, și nici României!

De ce ne este frică, nu scăpăm!

Deputat al PNL de Sibiu, Nicolae Neagu.

 
Lavinia-Corina Cosma - declarație politică despre salvarea Casei memoriale Iuliu Maniu, de la Bădăcin, județul Sălaj;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamna Lavinia Cosma. Vă rog.

 

Doamna Lavinia-Corina Cosma:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Dragi colegi,

Vreau să vă vorbesc astăzi despre salvarea Casei memoriale "Iuliu Maniu", de la Bădăcin, județul Sălaj.

În această perioadă vorbim cu toții, cu foarte mută pasiune, despre Centenarul Marii Uniri, despre ce înseamnă Centenarul pentru România, avem foarte multe idei despre cum ar trebui să avem activitățile de sărbătorire a lui.

Ne încearcă un sentiment de mândrie națională, în momentul în care vorbim despre Centenar, însă eu cred că sărbătorirea Centenarului Marii Uniri trebuie să fie, dincolo de vorbe frumoase, despre fapte.

Există la Bădăcin, lângă Șimleu Silvaniei, în județul Sălaj, casa în care a trăit Iuliu Maniu. De ani de zile, cei din comunitatea locală duc o luptă acerbă pentru a obține finanțarea necesară pentru a restaura această casă memorială, care se află într-o stare continuă de degradare.

Vreau să fac, pe această cale, un apel la ministrul culturii.

Domnule ministru,

Vă adresez public rugămintea de a aloca banii necesari salvării Casei memoriale "Iuliu Maniu", care poate deveni un simbol al Centenarului, așa cum Iuliu Maniu a reprezentat un simbol al acelor vremuri.

S-au depus proiecte, s-au făcut fel și fel de documentații tehnice care, din păcate, până în momentul de față, nu au primit un răspuns favorabil.

În același timp, vreau să fac un apel către dumneavoastră, să nu dăm uitării un loc din care familia Maniu s-a implicat în educație, cultură, politică și administrație.

Avem multe de învățat din acea perioadă. Intelectualii vremii, profesori, medici, avocați s-au implicat în administrație, până când au fost formați primii oameni de administrație. Au acționat cu o responsabilitate socială, care poate fi și azi un exemplu pentru noi, toți. Nu e suficient să dăm citate din Iuliu Maniu, ca să dea bine la televiziune, e nevoie să acționăm.

Haideți să salvăm împreună Casa memorială "Iuliu Maniu"!

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Constantin Codreanu - declarație politică cu titlul: Deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile din Republica Moldova;

Domnul Codreanu Constantin. Vă rog.

Domnul Petru Movilă a depus în scris.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi.

Declarația mea politică are titlul "Deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile din Republica Moldova".

Reiau un mesaj pe care l-am mai transmis de la această tribună, și anume că orice ajutor acordat de București, Chișinău nu trebuie condiționat.

Peste 27 de milioane - acesta este deficitul de carte românească din bibliotecile publice și școlare din Republica Moldova. Totodată, aceste biblioteci cuprind milioane de cărți editate în timpul ocupației sovietice cu alfabet rusesc sau în limba rusă, marcate ideologic, un adevărat balast. Cărțile vechi, moștenite din comunismul sovietic, nu pot fi casate decât dacă sunt înlocuite cu altele noi. În foarte multe biblioteci școlare lipsesc operele literare studiate conform programei școlare. Guvernul nu finanțează dotarea bibliotecilor sătești, sarcina revenindu-le primăriilor destul de sărace.

Au existat multiple cazuri când camioane cu cărți în limba română, donate de consilii județene sau primării din dreapta Prutului, înfrățite cu raioane și primării din stânga Prutului, au fost întoarse din vama moldoveană pe motivul lipsei unei hotărâri a Comisiei interdepartamentale abilitate cu "administrarea și coordonarea activității de recepționare și distribuire eficientă a ajutoarelor umanitare". Aceleași probleme le întâmpină Patriarhia Română, atunci când transmite donații de carte de cult și religioasă către Mitropolia Basarabiei, așezământul său canonic local.

Comisia-filtru de la Chișinău nu decide dacă nu are și alte avize, a căror obținere durează. Potrivit art. 221: "Introducerea în țară a literaturii și obiectelor cu semnificație culturală sau etnică", a Legii cu privire la ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova nr. 1491 din 2002 - "Introducerea în țară a manualelor școlare, a literaturii științifice și metodologice, precum și a suporturilor didactice cu caracter informativ, se efectuează în baza avizului Ministerului Educației și, după caz, al Academiei de Științe a Moldovei". Procedurile de transmitere din România către o bibliotecă din Republica Moldova, fie că este vorba despre 10 cărți sau 1.000 de cărți, calificate ca având "semnificație etnică", durează, de obicei, câteva luni. Prin "obiecte cu semnificație etnică", legea moldoveană are în vedere inclusiv tricolorul românesc și orice reproducere a simbolurilor naționale ale României, în condițiile în care circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova și-au redobândit deja cetățenia României.

În această situație, cer Guvernului României să condiționeze acordarea oricărui ajutor Guvernului Republicii Moldova, de deblocare a donațiilor de carte românească pentru bibliotecile de peste Prut, prin eliminarea obligațiilor de avizare și aprobare prealabilă atunci când aceste donații sunt transmise instituțional.

Totodată, fac apel oficial către Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova, nu doar să vorbească despre două inimi gemene care bat la fel, ci să anuleze condiționarea donațiilor de carte românească făcute, la cerere, de către instituții din România bibliotecilor și primăriilor din Republica Moldova.

Domnule Adrian Candu,

Domnule Pavel Filip,

Inimile gemene vor bate la fel atunci când cartea românească va circula liber între cele două state ale noastre, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică.

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu, Circumscripția electorală nr. 43 diaspora, PMP.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Ana Birchall - declarație politică despre amenințările provenite din mediul cibernetic și pericolele pe care le transpun asupra cetățenilor;

Doamna Ana Birchall.

 

Doamna Ana Birchall:

Mulțumesc mult, doamnă președinte de ședință.

Pe parcursul acestui an am asistat la o serie de atacuri cibernetice de o anvergură nemaiîntâlnită până acum, și care au demonstrat, odată în plus, cât de vulnerabilă este societatea noastră la astfel de amenințări, cu atât mai mult cu cât au afectat în egală măsură state diferite, entități private din medii diferite, și cetățeni, indiferent de mediul sau de locul de proveniență. Aceste atacuri au reconfirmat necesitatea întăririi capacităților noastre și a dezvoltării cooperării în plan intern și extern, pentru a ne asigura nu doar că vom putea face față unor astfel de atacuri, sau le vom putea contracara pe viitor, dar poate, mai ales, că vom putea asigura protecția cetățenilor și perpetuarea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora.

În declarația politică de astăzi doresc să vorbesc, la fel cum am făcut-o în repetate rânduri, despre subiectul amenințărilor provenite din mediul cibernetic, al implicațiilor acestora asupra noastră și al pericolelor pe care le transpun asupra cetățenilor noștri, în fața cărora trebuie să răspundem la un nivel adecvat.

Stimate colege,

Stimați colegi,

România este, în momentul de față, una dintre țările cele mai bine dezvoltate în domeniul securității cibernetice, un trend pe care trebuie să îl menținem și să îl dezvoltăm la maximum și în viitor.

În fața procesului de modernizare și adaptare continuă la contextul extern și la noutățile pe care acesta le aduce, România trebuie să răspundă într-o manieră activă atât la provocările convenționale, cât și la cele emergente, asimetrice sau din sfera războiului hibrid, a căror dezvoltare dinamică impune nu doar o atenție și o conștientizare sporită, dar și măsuri care să creeze instrumentele necesare.

În timpul mandatului meu de ministru delegat pentru Afaceri Europene am susținut în mod constant și la toate nivelurile necesitatea întăririi securității cibernetice, inclusiv în ceea ce privește includerea acestei teme fundamentale în rândul priorităților Președinției române, a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

După cum am afirmat în repetate rânduri, Președinția română a Consiliului UE reprezintă o oportunitate și o provocare pentru noi să așezăm România în rândul statelor care scriu istorie, și nu al celor pentru care doar se scrie istorie.

Acest eveniment trebuie să devină proiectul de țară care să beneficieze de suportul și implicarea întregii societăți și care să consolideze statul român, ca actor regional și european important și relevant în toate domeniile considerate strategice pentru noi.

Din acest punct de vedere, voi continua să susțin ca, printre prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, să se regăsească asigurarea și consolidarea securității cibernetice, împreună cu lupta împotriva terorismului și a criminalității cibernetice.

România are un istoric bogat, ca actor relevant în plan european și internațional în domeniul securității cibernetice, beneficiind de un cadru strategic în acest domeniu, care stabilește liniile directoare pentru instituțiile implicate în asigurarea infrastructurii cibernetice de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul virtual.

De asemenea, România se remarcă printr-o strategie de securitate cibernetică, care accentuează necesitatea consolidării securității...

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute...

 
 

Doamna Ana Birchall:

... cibernetice, atât prin întărirea constantă a cooperării dintre sectorul public și cel privat, cât și prin necesitatea implementării la nivel național a unor standarde minimale procedurale și de securitate pentru infrastructura cibernetică.

O să închei spunând că, din punctul meu de vedere, acest domeniu este extrem de important și dacă dorim să trăim într-o societate care este din ce în ce mai interconectată, sub influența globalizării, avem nevoie să putem înțelege și controla avansul tehnologic, nu să permitem ca acesta să devină o armă împotriva noastră.

Și, din acest punct de vedere, consider că securitatea, inclusiv în mediul on-line, trebuie să fie o realitate de zi cu zi, dar și din punctul de vedere al protecției.

Vă mulțumesc.

 
Cristinel Romanescu - declarație politică intitulată «Dezbină și stăpânește» sau «stilul PSD în acțiune»;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Cristinel Romanescu.

Vă rog.

 

Domnul Cristinel Romanescu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se intitulează "«Dezbină și stăpânește» sau «stilul PSD în acțiune»".

PNL are o datorie de onoare, moștenire venită din ideologia primului partid istoric românesc - să apere sectorul privat, inițiativa particulară, firmele și companiile care produc plusvaloare și aduc prosperitate unei țări. Liberalilor nu poate să le fie indiferent ce se întâmplă astăzi în România, iar atacurile concertate ale Guvernului PSD la adresa societăților comerciale, prin politica fiscală incoerentă și coercitivă, reprezintă o amenințare reală la adresa proprietății private.

Disperarea guvernării actuale, a PSD, de a aduce bani la bugetul de stat, cu orice preț și prin orice mijloace, poate produce o mare ruptură în economia românească. Din păcate, sectorul privat este cel sacrificat, lucru care e cum nu se poate mai nesănătos. Presiunea e pusă pe societăți și companii care ajung să producă exclusiv pentru a plăti dările la stat și cam atât. Profitul, la clientela de partid. Astfel, se creează un fenomen extrem de periculos - dihotomia dintre stat și privat. Ne aducem aminte cu groază cum președintele de onoare al social-democraților, Ion Iliescu, a creat, la începutul anilor ’90, falia dintre intelectuali și muncitori. Altfel nu putem înțelege deciziile din ultima perioadă pe care PSD le ia în privința noilor taxe și impozite, pe care le-a înființat sau reinventat.

Introducerea TVA split, reînființarea taxei pe acciza la carburanți de 7 eurocenți, mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar și neonorarea unor promisiuni din campania electorală transformă IMM-urile, și nu numai, în victime sigure. Dintr-o neputință generată de amatorismul guvernării, Cabinetul Tudose plasează România pe umilitorul prim loc în Uniunea Europeană, privind colectarea TVA. Într-un raport prezentat de Uniunea Europeană, în luna septembrie, țara noastră deține cel mai mare deficit de colectare a TVA, dintre membrii săi, cu un procent de 37%.

Prăpastia uriașă dintre promisiuni și deciziile luate devoalează marea minciună a guvernării PSD, pe care, bineînțeles, cei mulți refuză să o recunoască, deși o simt și o văd.

Guvernul social-democrat s-a grăbit să mărească veniturile clientelei politice, fără vreo analiză economică, și s-a trezit, peste noapte, că nu mai are bani pentru altele. Aici nu mai vorbim de investiții în infrastructură, care s-au dus către zero. Mai mult, atragerea de fonduri europene s-a dovedit a fi o himeră.

Cu ocazia unei întâlniri a membrilor Guvernului cu reprezentanții Camerei de Comerț Americane în România, domnul vicepremier Marcel Ciolacu a afirmat: "Vom căuta soluții fiscale prin care să îmbunătățim colectarea TVA, fără a afecta mediul de afaceri". Cu alte cuvinte, mediul de afaceri se află în pericol, după cum Domnia Sa a mărturisit, dar că...

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute. Vă rog.

 
 

Domnul Cristinel Romanescu:

În al doisprezecelea ceas, reiterez nevoia reală de a trăi într-un mediu social sănătos, echilibrat, rezultat al unei dezvoltări durabile a economiei de piață.

Deputat al PNL, Cristinel Romanescu, deputat de Buzău.

Mulțumesc.

 
Ionuț Simionca - declarație politică referitoare la guvernarea PSD;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Emanuel Ungureanu? Nu este.

Domnul Simionca Ionuț?

Vă rog.

 

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor,

În ultimele ore, am asistat la bătălii extrem de dure în PSD, principalul partid de guvernământ, pentru leadership și pentru supraviețuire.

Lupta voastră internă, domnilor, nu ajută românii, chiar, din contră, îi dezavantajează. Pe români nu-i interesează cine câștigă - Liviu Dragnea sau Tudose. Pe români îi interesează cine le rezolvă problemele, cine îi asigură că nu le cresc taxele și impozitele, cine îi asigură că nu le cresc accizele, cine îi asigură că primesc subvențiile la timp, cine îi asigură că documentele trimise la Bruxelles, pentru finanțări europene, sunt făcute bine.

Stimați colegi din PSD, l-ați schimbat pe Grindeanu, pentru lipsa de performanță, acum, pentru a doua oară, sunteți pe punctul de a arunca țara într-o criză politică și vreți să-l schimbați pe Tudose. Ați inventat pretextul că omul nu stă bine în sondaje. În fiecare zi, scoateți pe piață sondaje care dezinformează cetățenii. Unele situează PSD-ul la 50% și, în curând, ne așteptăm să aveți sondaje în care să aveți 120%. Nu aveți limite atunci când mințiți.

Mințiți, domnilor. Mințiți în fiecare zi, și unii și alții. Nu știți cum să vă scoateți cămașa, nu aveți curaj să recunoașteți, ca niște bărbați, că Programul de guvernare pe care vi l-ați asumat nu funcționează, și continuați să dezinformați, să mințiți românii și să distrugeți această țară.

Nimic nu funcționează, începând de la Guvern, unde miniștrii nu merg la ședințele de Guvern și trimit secretarii de stat, doar secretarii de stat.

Da, domnilor, așa funcționează Guvernul României, o instituție în care, în ultimele luni, s-a ajuns la aproape 80 de angajați din Teleorman. Cred că Teleormanul este cea mai productivă zonă a României, când este vorba de oameni capabili și de profesioniști, că altfel nu pot să-mi închipui și să înțeleg cum se face că Liviu Dragnea și-a angajat aproape 80 de prieteni la Guvern.

Până când o să vă mai faceți că vă pasă de țara noastră? Și până când o să mai continuați cu această minciună?

Domnilor PSD-iști, zilele trecute ați vorbit de o remaniere.

Vă rog, domnilor, remaniați-vă cu toții! Plecați cu toții și lăsați-ne! Lăsați-ne! Nu mai distrugeți această țară!

Toate lucrurile pe care le faceți acum vor avea consecințe grave și iremediabile, iar la un moment dat veți plăti în fața românilor.

Plecați, domnilor! Plecați! Remaniați-vă, domnilor! Remaniați-vă!

Nu pârjoliți acest pământ sfânt, pentru care au luptat strămoșii noștri, și pe care doar păgânii l-au mai distrus așa!

Noi vrem să trăim aici. Vrem să ne creștem copiii, nepoții în țara noastră. Vrem ca ei să aibă un viitor. Vouă nu vă pasă.

Unii, ne-am întors acasă să punem umărul, să schimbăm în bine și să dezvoltăm România, în schimb, voi, cei de la guvernare, nu faceți altceva decât să regresați. Vă întoarceți în timp, alungați românii afară din țară, îi forțați să plece în alte țări pentru a-și găsi un viitor mai bun.

Stimați guvernanți PSD-ALDE, să vă fie rușine că ați distrus și speranțele de normalitate ale românilor! Să nu mai vorbim de visele românilor... Să vă fie rușine!

Toate acestea vi le spune, din suflet și cu supărare, un român.

Deputat Ionuț Simionca, Bistrița-Năsăud.

Mulțumesc.

 
Mirela Furtună - declarație politică cu tema: Referendumul din Catalonia - o idee neinspirată;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamna Mirela Furtună.

Vă rog.

 

Doamna Mirela Furtună:

Tema declarației mele de astăzi este "Referendumul din Catalonia - o idee neinspirată".

Stimați colegi,

După cum știți, cel mai important eveniment politic din Europa a fost așa-zisul referendum pentru independența Cataloniei.

Subliniez sintagma "așa-zisul referendum", deoarece referendumul desfășurat nu a respectat niciun principiu democratic privind exercitarea dreptului la vot. În primul rând, referendumul a fost organizat fără a se ține cont de cadrul legal spaniol, stabilit atât prin legi organice, cât și prin Constituția Spaniei. Mai mult, nu a existat nicio comisie electorală independentă, nu au existat garanții minime de securitate la secțiile de vot și nu a existat posibilitatea identificării votanților multipli. Un asemenea referendum nu poate fi numit în nicio țară democratică drept reprezentativ.

În al doilea rând, referendumul a fost organizat, deși exista o decizie a Tribunalului Constituțional care a declarat organizarea referendumului drept neconstituțională. Nu putem accepta, într-o Europă modernă și democratică, ca deciziile celei mai importante instanțe din țară să nu fie respectate.

Totuși, în ciuda eforturilor autorităților centrale spaniole, un simulacru de referendum a fost organizat, iar liderii secesioniști, în frunte cu Carles Puigdemont, insistă că rezultatul votului dă dreptul Cataloniei să-și declare independența.

Deși acest scenariu este puțin probabil, este interesant de aflat care vor fi efectele economice pentru regiunea Catalonia, în cazul declarării independenței. Câteva organizații financiare de prestigiu, printre care Citigroup, ING, Business Insider, au realizat o simulare și au tras următoarele concluzii:

PIB-ul Cataloniei ar scădea cu 30%;

Catalonia ar pierde fonduri structurale de peste 1,4 miliarde de euro;

Ieșirea Cataloniei din Uniunea Europeană va duce la introducerea de taxe vamale, tarife pentru comerț și bariere administrative care vor scădea competitivitatea exporturilor de produse catalane;

Moneda euro ar deveni în Catalonia monedă străină, conducând la creșterea costurilor de export și la scăderea competitivității acestei regiuni;

Crearea unui deficit de 4,692 miliarde de euro pentru pensiile catalane;

Un șomaj de aproximativ 35% în regiune.

Este evident că o astfel de variantă nu este favorabilă pentru populația catalană, de aceea trebuie identificate cele mai bune soluții la criza actuală.

Există trei opțiuni posibile, pe care le voi enumera pe scurt:

Activarea art. 155 din Constituție, care permite Guvernului să ia administrarea Cataloniei;

Menținerea cursului actual și declararea independenței regiunii Catalonia;

Deschiderea unui canal pentru dialog.

Opinia mea este că doar deschiderea unui canal pentru dialog este o soluție viabilă. Declararea independenței nu este în interesul niciuneia dintre părți. Catalonia nu va fi recunoscută ca stat la nivel internațional. Iar activarea art. 155 ar duce la adâncirea...

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute...

 
 

Doamna Mirela Furtună:

... clivajelor dintre populația din Catalonia, care-și dorește independența, și ceilalți, ceea ce ar exacerba situația de criză.

Ca membră a Comisiei pentru politică externă, pledez pentru un dialog deschis și onest între autoritățile din Catalonia și autoritățile Guvernului central spaniol, respectându-se cadrul legal existent, suveranitatea, integritatea și unitatea teritorială a Spaniei.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică despre derapajele politice, economice, guvernamentale;

Domnul Nicolae Neagu...

Domnul Daniel Gheorghe.

Vă rog.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Astăzi voi vorbi despre derapajele politice, economice, guvernamentale.

Astăzi, domnul ministru al finanțelor ar fi trebuit să fie aici, la "Ora Guvernului", invitat în plenul Camerei Deputaților. Din păcate, a ales să meargă să se întâlnească cu cei de la FMI.

Din punctul meu de vedere, o întâlnire cu FMI-ul nu poate fi niciodată productivă și nu poate rezolva nicio problemă macroeconomică a României. Aș fi preferat ca domnul ministru să plece într-o vacanță, cât mai lungă cu putință, decât să se ducă să se întâlnească cu reprezentanții FMI.

O serie de măsuri absolut bizare au fost propuse și chiar adoptate de Guvern, parțial, în ultima perioadă. Și mă refer aici la split TVA. Split TVA, care are un impact negativ asupra companiilor publice, mai ales a companiilor private, și care duce la decapitalizarea întreprinzătorilor, în special a celor mici și mijlocii.

De asemenea, split TVA nu face decât să crească evaziunea fiscală, să blocheze fluxurile de capital și să restrângă încasările din taxe și impozite la bugetul public.

O altă măsură controversată o reprezintă trecerea contribuțiilor sociale dinspre angajator spre angajat. Și nu mai vorbim de o altă idee - pe undeva absolut aiurea aplicată, părerea mea -, reintroducerea supraaccizei la carburanți.

Cred că în industria energetică, în zona exploatării petrolului și a gazelor, avem nevoie de o creștere a redevențelor. Avem nevoie de aplicarea unui sistem de redevențe compatibil cu cel european, nicidecum de creșterea accizelor, de o supraacciză și de alte măsuri care nu fac decât să pună presiune pe consumator și să genereze reducerea transferurilor de capital între companiile private.

De asemenea, cred că ar fi timpul ca Guvernul României să adopte, să transpună în practică Directiva 1.164 cu privire la impozitarea la sursă a companiilor care practică metode de optimizare fiscală, prin care profiturile, rezultate în urma activităților economice desfășurate în România, sunt exportate pe diverse căi spre anumite țări - unele paradisuri fiscale, iar altele de o altă factură - și se declară la bugetul public un profit inexistent sau în zona de zero.

Acestea ar fi prioritățile. Și cred că pentru economia românească aplicarea split TVA ar trebui să fie un dezastru, iar actualul ministru al finanțelor publice ne este dator cu explicații.

Domnilor guvernanți, creșteți redevențele la un nivel decent și aplicați Directiva 1.164 cu privire la impozitarea la sursă a profiturilor companiilor care externalizează capitalurile!

Vă mulțumesc.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Anișoara Radu - declarație politică: Delta-Dunării - omul și biosfera;

O să vă rog să închideți microfonul, după ce vă epuizați intervenția.

Domnul Emanuel Ungureanu? Nu.

Doamna Anișoara Radu?

Vă rog.

 

Doamna Anișoara Radu:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Declarația mea politică se numește "Delta Dunării - omul și biosfera".

Stimați colegi,

Rezervația Biosferei "Delta Dunării" reprezintă cel mai important sit natural din România, dar și unul dintre cele mai importante din lume. Acest statut este asigurat de intrarea în patrimoniul mondial UNESCO, încă din 1991, a Deltei.

Tot UNESCO a promovat principiul "Omul și Biosfera" prin care propune ca fiecare comunitate locală și mediu asociativ să facă parte din managementul decizional.

Reprezentanții UNESCO înțeleg necesitatea implicării comunităților locale și a structurilor asociative din Delta Dunării în procesul de consultare cu privire la deciziile care se iau la nivel central, prin Administrația Rezervației "Delta Dunării". Singura soluție utilă și viabilă este dezvoltarea unor proiecte sustenabile în toate domeniile socio-economice din Deltă.

Pentru a înțelege mai bine situația din Delta Dunării vreau să subliniez câteva elemente:

Astăzi se pescuiesc 3.000 de tone de pește, anual, spre deosebire de 12.000 de tone, în 1990;

100.000 ha de amenajări piscicole din Deltă au fost transformate în amenajări agricole sau în cluburi de pescuit cu circuit închis;

Nu au fost refăcute zonele de reproducere naturală a peștelui;

Calitatea apei a fost deteriorată sistematic prin folosirea de pesticide în exces, în agricultură;

Colmatarea lacurilor până la un nivel la care nici peștele nu se mai poate dezvolta; aproximativ 80% din suprafața Deltei necesită lucrări de decolmatare;

Blocarea rutelor de migrație a peștelui, prin inacțiunea factorilor de decizie;

Creșterea numărului pelicanilor și cormoranilor de 10 ori în ultimii 20 de ani, de la 2.000, la peste 20.000 - în cazul pelicanilor și de la 10.000, la peste 100.000 - în cazul cormoranilor, fără repopulări semnificative cu pește pentru hrănirea acestor populații.

Toate aceste elemente vor duce la pierderea statutului de sit natural aflat în patrimoniul UNESCO, dacă nu se intervine cu măsuri serioase pentru salvarea efectivelor de păsări sălbatice, pentru repopularea cu pește a Deltei și pentru decolmatarea zonelor afectate.

Din cauza acestei situații, în data de 3 octombrie, la Tulcea, a fost redactată o scrisoare deschisă, extrem de dură, semnată de toți primarii din Deltă, de reprezentantul Asociației de pescari...

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute, vă rog...

 
 

Doamna Anișoara Radu:

... și de reprezentantul Asociației Patronatului din Turism, printre care și Ivan Patzachin. Această scrisoare a fost transmisă domnului prim-ministru, Mihai Tudose, pentru a se lua măsuri în vederea reorganizării ARBDD-ului.

În calitate de tulceancă, înțeleg necesitatea implicării comunităților și structurilor asociative în deciziile ce se iau cu privire la Delta Dunării și mă angajez să promovez, alături de colegii mei, un proiect de modificare a Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei "Delta Dunării".

Consider însă...

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Ați depășit cele trei minute de mult, vă rog...

 
 

Doamna Anișoara Radu:

... că este nevoie și de un management serios la nivelul ARBDD-ului.

Mulțumesc frumos.

Deputat de Tulcea, Anișoara Radu.

 
Angelica Fădor - declarație politică intitulată Promisiunile din Programul de guvernare versus realitatea din România de la 1 ianuarie 2018;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamna deputat Angelica Fădor?

Ultimul vorbitor.

Au mai depus în scris următorii colegi: Ana Birchall, Ioan Sorin Roman, Tudor Ciuhodaru, Petru Marica, Ioan Dîrzu, Mihaela Huncă, Maricela Cobuz, Silviu Macovei, Petru-Sorin Marica, Nicu Niță, Ioan Dîrzu, Cristina Burciu, Angel Tîlvăr, Nicolae Velcea, Vasile Axinte, Alexandru Rădulescu, Vasile Cîtea, Nicolae Georgescu, Ion Spânu, Liviu Balint, Costel Lupașcu, Radu Babuș, Răzvan Rotaru, Simona-Bucura Oprescu, Ștefan Mușoiu, Mihăiță Găină - de la PSD; de la PNL - domnii deputați: Marius Bodea, Costel Alexe, Constantin Șovăială, Glad Varga, Vasile Gudu, Dumitru Oprea, Claudiu Răcuci, Ioan Balan, Nicolae Giugea, și atât.

Mulțumesc.

 

Doamna Angelica Fădor:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația de astăzi se intitulează "Promisiunile din Programul de guvernare versus realitatea din România de la 1 ianuarie 2018".

Începând cu 2018, în România, conform Programului de guvernare, ar trebui să curgă lapte și miere, salariile și pensiile ar urma să crească, iar taxele și contribuțiile să scadă.

În fapt, românii trebuie să se pregătească de introducerea de noi taxe. Potrivit Programului de guvernare al Cabinetului Tudose, începând cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut ar trebui să ajungă la 2000 de lei, pensia minimă ar urca de la 520 de lei, la 640 de lei, medicii nu vor mai avea impozit pe venit de 16%, contribuțiile sociale vor scădea de la 39,25%, la 35%, iar impozitul pe venit, de la 16%, la 10%.

Tinerii ar trebui să acceseze credite de maximum 40.000 lei, garantate în proporție de 80% de către stat, iar impozitul pe terenul agricol lucrat ar urma să fie eliminat. Numărul taxelor nu ar trebui să fie mai mare de 40 pentru mediul privat, iar pentru populație nu ar trebui să fie mai mare de 10.

Sună a țară de poveste ceea ce prevede Programul de guvernare, dar realitatea este cu totul alta.

Deja, Guvernul a renunțat la o serie de măsuri prevăzute în Programul de guvernare. Premierul Mihai Tudose a anunțat deja că poate fi trecută la capitolul "discutată și uitată" taxa de solidaritate, iar scăderea TVA de la 19%, la 18% a fost amânată pentru 1 ianuarie 2019.

Totodată, statul a renunțat în 2017 și la impozitul pe venitul global, care nu poate fi aplicat, în timp ce nici eliminarea impozitului pe venit pentru medici nu va mai avea loc.

A fost însă reintrodusă supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de carburant, ceea ce a făcut ca benzina și motorina să treacă de 5 lei pe litru.

Pe de altă parte, România trebuie să se pregătească de o adevărată avalanșă de modificări fiscale.

Extrem de importantă - trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, începând cu 1 ianuarie 2018. Prin aplicarea acesteia, salariile vor fi majorate doar cu 4%-5%, față de 25%, cât promitea Guvernul. Începând cu 2018 vor fi aproximativ 100.000 de salariați cărora li se vor micșora veniturile.

Totodată, din cauza trecerii contribuțiilor la salariat, alți 600.000 de români vor plăti impozite mai mari - e vorba de cei ce au cabinete medicale, notariale, avocați, PFA-uri.

O altă modificare fiscală importantă se referă la contul separat de TVA, care este opțional de la 1 octombrie, dar obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Prin această măsură, statul își bagă, practic, mâinile în banii firmelor private.

Se discută totodată de introducerea unei noi taxe auto.

Românii trebuie să se aștepte și la renunțarea la alte măsuri asumate de Guvern, pentru că, altfel, acesta nu se va putea încadra în deficitul bugetar de 3% din PIB, prevăzut în tratatele europene.

Vedem astfel că laptele și mierea promise de Guvern nu există, bunăstarea promisă nu există, ci există doar minciunile cu care PSD a câștigat voturile românilor.

În zece luni de guvernare, PSD a ținut țara într-o criză continuă prin măsurile luate, a sacrificat șansele de dezvoltare ale acesteia, a contrazis sistematic mandatul primit în alegeri.

Fădor Angelica, deputat al PNL de Suceava.

 
 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Încheiem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Nechita-Adrian Oros - declarație politică intitulată Domnule Tudose, de ce compania la care sunteți acționar nu a ales sistemul «Split TVA»;

Domnul Nechita-Adrian Oros:

"Domnule Tudose, de ce compania la care sunteți acționar nu a ales sistemul «Split TVA»?"

Guvernul Tudose instituie plata defalcată a TVA. Este cea mai contestată măsură a Cabinetului Tudose, după încercarea de introducere a impozitului pe cifra de afaceri. Tot mediul de afaceri, analiști, reprezentanții unor mari firme de consultanță financiară, mediul on-line s-au coalizat împotriva ei. Aplicarea acestei măsuri va afecta grav economia privată, va trimite multe firme în faliment, va genera pierderi de locuri de muncă și va încetini creșterea economică.

Întrebarea care se pune pentru guvernanții actuali, care spun că "Split TVA" este o măsură benefică, este de ce niciuna dintre firmele la care membrii Guvernului sunt acționari sau pe care le dețin, nu s-au înscris la plata defalcată a acestei taxe, până la data de 1 octombrie. Potrivit declarațiilor de avere, afișate pe site-ul Guvernului, 11 membri din Executiv dețin firme sau sunt acționari în societăți comerciale, dar niciuna dintre acestea nu a intrat în sistemul opțional al plăților defalcate ale TVA. Într-o democrație funcțională, puterea exemplului personal este folosită pentru a dovedi corectitudinea unei decizii luate de un Guvern.

Compania la care premierul Mihai Tudose are acțiuni nu a ales sistemul de plată defalcată a TVA. Se înțelege că pe durata mandatului, membrii Guvernului au predat "cheile" afacerilor, dar dacă măsurile adoptate sunt considerate excepționale, ești primul care recomanzi aplicarea lor. Nici premierul, nici vicepremierul, nici alți 9 membri ai Executivului nu s-au grăbit să recomande celor care li se ocupă de afaceri, să nu rateze asemenea oportunitate.

Acesta este astăzi PSD-ul - agresiune sistematică împotriva mediului de afaceri. Gândiți-vă cât a pierdut România în aceste luni de zile în care oamenii de afaceri au fost amenințați cu taxa de solidaritate, cu "Split TVA", au crescut prețurile la combustibil, au fost amenințate cu toate măririle fiscale care mai de care mai aberante. Câți investitori care voiau să investească în România s-au oprit la graniță și au renunțat să mai investească.

Mai mult, această măsură nu va reuși să crească încasările la TVA. Nu-i va afecta în niciun fel pe rău-platnicii care au făcut evaziune pe TVA și vor continua să o facă. Nu va face altceva decât să-i penalizeze pe bunii-platnici prin costuri suplimentare, birocrație infernală, blocaje financiare și, în multe cazuri, prin faliment.

  Angel Tîlvăr - despre Conferința Internațională privind traficul de persoane - aspecte evidențiate și concluzii privind mecanismele, modelele și metodele de luptă împotriva traficului de ființe umane;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Conferința Internațională privind traficul de persoane - aspecte evidențiate și concluzii privind mecanismele, modelele și metodele de luptă împotriva traficului de ființe umane"

La 26 septembrie 2017, Sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului a găzduit lucrările Conferinței Internaționale privind Traficul de Persoane, eveniment organizat de Grupul pentru Combaterea Traficului de Persoane, care funcționează în Parlamentul României.

Evenimentul s-a bucurat de un larg interes, printre participanți aflându-se reprezentanți ai unor instituții naționale, parlamentari, membri ai corpului diplomatic acreditat în România, reprezentanți ai cultelor și ai mediului academic, oameni de cultură, jurnaliști, precum și reprezentanți ai numeroaselor organizații nonguvernamentale din România și din străinătate.

Scopul principal avut în vedere la organizarea Conferinței a fost acela de a aduce împreună toți acei factori interesați de acest flagel cu care România, ca și întreaga lume, se confruntă și, totodată, de a stimula dialogul și colaborarea în combaterea traficului de ființe umane și a sclaviei moderne.

Intervențiile prestigioșilor vorbitori au oferit numeroase informații interesante și utile pe acest subiect, cifre și date cu privire la mecanismele și metodele de luptă împotriva traficului de persoane, precum și la modelele de parteneriat care pot fi dezvoltate în această privință.

Reprezentanții autorităților române cu responsabilități specifice la nivel parlamentar sau în sfera executivă au evidențiat provocările generate de traficarea ființelor umane la nivel național ori local, precum și politicile și procedurile dezvoltate de țara noastră, în scopul prevenirii și combaterii acestui flagel, precum și al salvării și al reintegrării celor afectați de acest tip de criminalitate.

În calitate de coordonator al Grupului pentru Combaterea Traficului de Persoane, care își desfășoară activitatea în Parlamentul României, am subliniat preocuparea existentă la nivelul Legislativului, pentru a răspunde îngrijorării cetățenilor, cu privire la fenomenul care a constituit subiectul Conferinței.

Prin monitorizarea consecventă, prin elaborarea rapoartelor anuale, dar și a unor propuneri legislative adecvate, dorim să transmitem în spațiul public un semnal limpede cu privire la faptul că, la nivel parlamentar, activitatea pe această temă este extrem de importantă.

Faptul că evenimentul se află la cea de-a V-a ediție demonstrează interesul generat, precum și dorința parlamentarilor români de a se poziționa în centrul dezbaterii legate de acest flagel.

Trebuie menționat și faptul că Parlamentul României este singurul for legislativ care face un raport anual, având ca subiect combaterea traficului de persoane.

Ca un semn de recunoaștere a relevanței acestei activități, reprezentanți ai Grupului sunt invitați să împărtășească din bunele practici pe care le aplică, ținând cont de caracterul transnațional al acestui flagel, care necesită eforturi conjugate la nivel european și global, pentru reducerea sa.

Dezbaterile generate în cadrul Conferinței Internaționale privind Traficul de Persoane au oferit o privire de ansamblu asupra dimensiunii curente a fenomenului și asupra eficienței măsurilor luate până la acest moment.

Totodată, au reprezentant o excelentă oportunitate pentru un schimb de experiență fructuos și un punct de plecare real pentru dezvoltarea de noi forme de colaborare, în beneficiul tuturor celor afectați de traficul de persoane.

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică cu titlul PNL susține ca aplicarea plății defalcate a TVA să fie una opțională, și nu obligatorie;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"PNL susține ca aplicarea plății defalcate a TVA-ului să fie una opțională, și nu obligatorie"

Deși "Split TVA" reprezintă, până acum, cea mai contestată măsură a Guvernului Tudose, întreg mediul de afaceri - și nu numai -, fiindu-i împotrivă la sfârșitul lunii septembrie a.c., în cadrul dezbaterilor Comisiei pentru buget a Senatului, s-a decis ca doar în anul 2018 măsura de aplicare a plății defalcate a TVA să fie una opțională, iar începând cu anul 2019 să devină obligatorie pentru toți agenții economici, și aceasta în condițiile în care PNL a solicitat anularea măsurii sau aprobarea ca ea să devină una strict opțională pentru întreprinzători, aplicabilă efectiv doar acelor societăți comerciale care doresc să opteze pentru acest sistem.

Practic, Guvernul PSD-ALDE dorește prin implementarea "Split TVA" ca firmele plătitoare de TVA să fie silite, de la 1 ianuarie 2018, să facă două plăți pentru fiecare factură - una pentru TVA, în contul special, iar cealaltă, fără TVA, în contul obișnuit. Astfel, 300.000 de firme vor fi nevoite să-și deschidă noi conturi la bănci și la Trezorerie, să-și modifice sistemele informatice, pentru a putea ține evidența TVA în timp real, să aibă angajați care să nu greșească niciodată, pentru că, altminteri, vor risca penalizări severe - până la confiscarea, de exemplu, a jumătate din suma care reprezintă TVA pentru o factură!

PNL consideră că, prin acest demers, Guvernul Tudose nu va reuși altceva decât să crească exponențial birocrația și să afecteze grav economia privată, deoarece "Split TVA" va avea ca efect direct trimiterea multor firme în faliment, generând, astfel, numeroase pierderi de locuri de muncă, lucru care va conduce în mod inevitabil și la încetinirea creșterii economice.

PNL atrage încă o dată atenția că mediul privat este cel care reprezintă motorul economiei românești și nu PSD sau Guvernele sale! Este limpede faptul că atunci când faci promisiuni nefondate începi să cauți bani în toate buzunarele posibile, dar nu credem că vreun Guvern are dreptul să se folosească de banii firmelor private, doar pentru că este incapabil să îmbunătățească colectarea și să reducă evaziunea!

PNL consideră că evaziunea nu poate fi eradicată de Guvernul Tudose prin împovărarea excesivă a mediului privat, prin tot felul de tertipuri, care nu au, în niciun caz, menirea de a stimula și de a susține întreprinzătorii! Dimpotrivă, acestea nu fac altceva decât să le îngreuneze foarte mult activitatea firmelor din mediul privat, punându-le în imposibilitatea de a mai avea lichidități și, prin urmare, de a nu reuși să-și mai facă la timp plățile ori de a-și mai putea menține angajații sau de a mai putea investi în propria dezvoltare.

Din aceste considerente, PNL cere coaliției parlamentare PSD-ALDE să respingă Ordonanța "Split TVA" sau, cel mult, dacă aceasta va fi adoptată, să fie aprobat în același timp și amendamentul liberal, prin care se cere ca aplicarea plății defalcate a TVA-ului să fie una opțională, și nu obligatorie.

  Simona Bucura-Oprescu - despre legislația în domeniul achizițiilor publice;

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

"Despre legislația în domeniul achizițiilor publice"

În multe zone din țară și la mai toate nivelurile avem de-a face, în momentul de față, cu blocaje privind investițiile publice generate de contestarea licitațiilor. Pe lângă termenele lungi prevăzute de legislație pentru procedurile în sine, acestea pot fi prelungite și de contestațiile care, de multe ori, ajung în instanțele de judecată. Așa se ajunge în situații aberante, ca investiții programate în anul 2016 să fie derulate de-abia în 2017, după ce instanțele au dat o soluție. În alte cazuri, a fost nevoie de reluarea procedurilor.

România este aproape blocată, din cauza contestațiilor. O să vin cu câteva exemple concrete din județul Argeș.

În cazul Autostrăzii Pitești - Sibiu, termenul de depunere a ofertelor pentru secțiunea 1 - Sibiu - Boița și secțiunea 5 - Curtea de Argeș - Pitești a fost amânat până pe 26-27 octombrie. O primă amânare a avut loc și în cazul drumului de mare viteză Pitești - Craiova, unde "Strabag" cere acum o altă prelungire a termenului de depunere a ofertelor, dar și suspendarea procedurii, până la soluționarea contestației.

Este contestată în instanță și licitația de 13 milioane de lei pentru achiziția și montarea de platforme de gunoi îngropate la Pitești.

De asemenea, se află în instanță și situația terenului de lângă "Arpechim", destinat unui parc industrial.

Sunt numai câteva exemple care arată cu proiecte vitale bat pasul pe loc din cauza, în primul rând, unor aspecte care țin de legislație. Consider că schimbarea legislației achizițiilor publice este cea mai simplă metodă de ieșire din impas. Stă în puterea noastră să facem acest lucru, astfel încât investițiile să poată fi derulate în condiții de siguranță și calitate, iar contestatarii de profesie să dispară. Numai așa putem merge înainte, pe drumul spre o Românie pe care ne-o dorim cu toții, modernă și cu adevărat integrată în Uniunea Europeană!

  Cristina Burciu - declarație politică cu tema Problemele de infrastructură a municipiului Turda, în atenția preocupărilor Guvernului;

Doamna Cristina Burciu:

"Problemele de infrastructură a municipiului Turda, în atenția preocupărilor Guvernului"

Consiliul Civic Local Cluj Napoca a organizat recent o dezbatere cu parlamentarii clujeni, pe care o consider fructuoasă și dătătoare de speranțe pentru implicarea aleșilor în dezvoltarea județului Cluj. Am răspuns punctual temelor puse în discuție și am salutat intenția organizatorilor de a impune un spirit de solidaritate între deputații și senatorii clujeni, în scopul susținerii unor deziderate comune.

Referitor la primul subiect, "Stadiul proiectelor promise de dumneavoastră clujenilor în campania electorală de alegeri", am subliniat că în campania electorală de anul trecut, alături de colegii mei, parlamentari ai PSD Cluj, am vorbit clujenilor și turdenilor îndeosebi, despre Programul de guvernare al partidului nostru, fără a promite proiecte specifice, deoarece nu era cazul. Am amintit însă, la acest punct, disponibilitatea mea de a sprijini primarii clujeni în a-și realiza obiectivele de investiții propuse, cărora, de altfel, le-am transmis personal tot suportul, pentru ca împreună să contribuim la reușita proiectelor legate de dezvoltarea localităților județului și implicit la creșterea calității vieții oamenilor de aici.

Privitor la a doua temă, "Modalitățile în care vedeți posibilă susținerea proiectelor de infrastructură ale Clujului și ale Transilvaniei, de toți parlamentarii clujeni", am abordat intervențiile mele parlamentare din acest prim an de mandat în Camera Deputaților. M-am referit la întrebările și interpelările adresate ministrului transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, prima dintre acestea survenind în urma solicitării Primăriei municipiului Turda de a promova cât mai repede Hotărârile de Guvern necesare pentru preluarea în administrarea Ministerului Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., a unor sectoare de drum național aflate la acea dată în administrarea UAT - municipiul Turda.

De asemenea, am abordat subiectul Centurii de nord a municipiului Turda. Drumul de legătură dintre localitatea Tureni și Autostrada Transilvania, în lungime de 5,4 kilometri, este de importanță deosebită pentru locuitorii municipiului Turda și pentru economia din zonă. Traficul greu care sufocă zi de zi intrarea și ieșirea din oraș fac din această șosea o necesitate imediată pentru reducerea poluării cu noxe, a poluării fonice și a bunei întrețineri a orașului.

Am reamintit că discuțiile despre această arteră rutieră datează de mai bine de patru ani, iar ultimele date fac referire la o întârziere a studiului de fezabilitate.

Nu în ultimul rând, am adresat o interpelare ministrului finanțelor publice, Ionuț Mișa, referitoare la imposibilitatea colectării sumelor provenite din amenzile rutiere aplicate cetățenilor străini, situație cu care se confruntă administrațiile publice locale din toate localitățile urbane ale județului Cluj, cât și din țară. Am primit sesizarea din partea Primăriei municipiului Turda, și, având în vedere caracterul general valabil al acestei probleme extrem de importante, sub aspectul colectării sumelor la bugetele locale, sper ca oficialii guvernamentali să găsească o soluție pentru a rezolva această doleanță a autorităților locale, precum și vidul legislativ astfel semnalat.

În cadrul întâlnirii, am reamintit că voi rămâne deschisă cooperării cu toți parlamentarii clujeni, cu toți reprezentanții administrațiilor publice locale și ai instituțiilor statului din județ, precum și cu membrii Consiliului Civic Local Cluj Napoca, pentru ca împreună să colaborăm concret și dinamic în vederea dezvoltării localităților Clujului și a creșterii calității vieții cetățenilor.

Subliniez că voi urmări îndeaproape demersurile mele parlamentare, pentru a informa corect cetățenii din municipiul Turda și județul Cluj în legătură cu finalitatea acestora, astfel încât problemele abordate să primească rezolvările așteptate de oameni și autoritățile locale. Este extrem de important să urmărim realizarea proiectelor și a acțiunilor inițiate, deoarece cetățenii doresc răspunsuri adevărate și, mai ales, soluții pragmatice la doleanțele exprimate.

  Constantin Avram - considerații referitoare la interesul exagerat pentru protecția animalelor, în raport cu interesul pentru protecția copiilor;

Domnul Constantin Avram:

Dacă am încerca să înțelegem interesul exagerat pentru protecția animalelor, în raport cu interesul pentru protecția copiilor rămași fără părinții plecați la muncă pe alte meleaguri, fiind doar în grija bunicilor sau a rudelor de gradul I, am constata diferența clară în defavoarea protecției copiilor, deși avem în România, instituții de specialitate.

Pentru mine, este evident că interesul tot mai crescut în domeniul protecției animalelor este strâns legat de interesele financiare aferente asigurării hranei zilnice a acestora, dar și asigurării asistenței medicale a câinilor comunitari. Autoritățile locale au mișcat câte ceva, dar totul s-a redus la o afacere profitabilă.

Nimic rău în asta, dar a fi martori ai alocării unor norme de hrană supradimensionată, ai unor cheltuieli exagerate privind construcția adăposturilor pentru câinii fără stăpâni, ai cheltuielilor necesare pentru vaccinarea antirabică a acestora, când pe toate posturile de radio sau TV se invocă de câțiva ani buni lipsurile, chiar de ordin legislativ, cu care "se confruntă" ONG-urile din domeniu, mi se pare o manipulare fără margini.

Și ca orice cetățean român, normal la cap, mă întreb dacă viața unui animal este mai importantă pentru societatea românească, decât viața și educația unui copil orfan, fără nicio speranță?!

Asist, deocamdată pasiv, la o înghesuială "mediatică", în problema protecției animalelor, și la acceptul tăcut al românilor de a lua în îngrijire un animal mai degrabă, decât un copil rămas fără părinți. Culmea, se mediatizează cu prioritate, abandonul copiilor de către părinți, cărora li se retrag drepturile părintești. Rezolvă această măsură problemele copiilor? Eu cred că în niciun caz! Poate că sunt și considerente economice la mijloc, dar, oricum am privi acest fenomen, observăm că, nouă, unora dintre români, ne-a dispărut sentimentul de solidaritate, de îngăduință, de răbdare, de "milă creștină" dacă vreți, față de ființa umană. Oare ne îndreptăm spre răceala accentuată a relațiilor sociale, spre nepăsare la necazul altora, spre uitare a faptului că suntem o națiune?!

Ce suflet trebuie să ai, să dai prioritate animalelor, în dauna adopției unei ființe omenești? Greu de găsit un răspuns, chiar într-un moment social în care indicii demografici ai României sunt la pământ. Analizele statistice pe acest subiect le putem sintetiza ca fiind devastatoare, din moment ce se estimează că în 20-30 de ani, vom rămâne pe aceste meleaguri doar 14-15 milioane.

Avem un caz în țara noastră, în care un preot are în grijă de aproximativ 40 de copii, cărora le asigură adăpost, hrană zilnică și educație! Este de toată lauda și respectul acest exemplu, dar, credeți-mă... este mult prea puțin! Atunci, noi ceilalți, ce facem?!

  Constantin Șovăială - declarație politică intitulată Copșa Mică merită atenția guvernanților!;

Domnul Constantin Șovăială:

"Copșa Mică merită atenția guvernanților!"

Nu știu dacă cei din majoritatea parlamentară urmăresc știrile, dar în această perioadă s-a mediatizat un caz al unui primar din orașul Copșa Mică, Tudor Mihalache, care a ales să facă un drum pe jos, din orașul său până în București, pentru a atrage atenția guvernanților, adică oamenilor pe care dumneavoastră i-ați pus, că orașul Copșa Mică este la un pas de faliment, ca urmare a unor întâmplări care mai de care mai nefericite și la mai puțin de un pas de o situație absurdă și anume, aceea de a cumpăra apă brută, de proastă calitate, dintr-o sursă neprotejată și livrată printr-o stație de epurare improprie și de la mare distanță.

Domnul primar și-a adăugat încă un drum în "palmaresul" deplasărilor multiple, și inutile până acum, la București. Chiar nu le pasă persoanelor responsabile de oamenii din acel oraș? Cum se poate ca într-un oraș din România să ne confruntăm cu o asemenea situație? Pe această cale îi somez pe cei din Guvernul Tudose să permită deblocarea situației cu care se confruntă comunitatea de acolo, Copșa Mică să nu rămână în continuare fără canalizare și apă potabilă! Sper ca Guvernul Tudose să aloce bani pentru investiții în orașul Copșa Mică, deoarece această situație trebuie rezolvată indiferent de motivele care au condus la ea și, mai ales, indiferent de culoarea politică a primarului care reprezintă comunitatea.

Tudor Mihalache a făcut mii de kilometri la București cu mașina pentru a rezolva această problemă, la care se mai adaugă încă 320 de kilometri parcurși pe jos. Această problemă este a câtorva mii de oameni dintr-un oraș din județul Sibiu. Haideți să arătăm că ne pasă!

  Costel Alexe - declarație politică Uite guvernarea, nu e guvernarea;

Domnul Costel Alexe:

"Uite guvernarea, nu e guvernarea"

Vin în fața Domniilor Voastre pentru a vă reaminti că mulți ați ajuns în aceste funcții sub sloganul "Îndrăznește să crezi în România" și noi, opoziția, respectăm scorul electoral din 2016 și totodată dreptul Alianței PSD-ALDE de a guverna România după Programul de guvernare propus românilor.

Din păcate, de zece luni suntem pe agenda cancelariilor occidentale, ținem paginile ziarelor internaționale și am reușit să "obținem" statutul de "copil problemă" al Uniunii Europene, în strânsă competiție cu Ungaria lui Viktor Orbán și cu Polonia. Nu cred că este vreun demnitar de la Bruxelles, Paris, Londra sau Berlin, care să nu fi auzit că în România partidul de guvernământ și-a demis propriul Guvern prin moțiune de cenzură, că în România de 10 luni "eforturile" Guvernului sunt de a controla justiția și de a acapara instituțiile anticorupție, că în România frecvent "dușmanul bunăstării" sunt multinaționalele și investitorii străini.

Când avem impresia că apele se liniștesc și într-adevăr cei îndrituiți să guverneze țara se apucă de treabă, apare o altă reglare de conturi în cadrul PSD, și țara este aruncată în altă criză cu efecte economice devastatoare. Să nu uitați că fiecare criză politică înseamnă blocaj instituțional: miniștri, secretari de stat, funcționari din ministere - cu toții sunt în expectativă, nu semnează acte, amână luarea deciziilor, pentru a vedea care tabără câștigă confruntarea. Fiecare clipă pierdută înseamnă pierderi economice enorme!

Dacă justiția s-a dovedit o "nucă tare" pentru Guvernele Dragnea, iată că economia este terenul preferat de joacă pentru strategii PSD. Spun asta, pentru că săptămânal apar versiuni diferite la aceeași lege, în funcție de creierul din spatele amendamentului. Așa s-a ajuns ca faimoasa măsură "Split TVA", creionată de Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, să ajungă în această săptămână la a 4-a variantă de la lansare, fiind aplicabilă doar la firmele de stat, în faliment sau în insolvență, în opinia premierul Mihai Tudose.

O altă măsură economică introdusă în august și care a fost respinsă în Senat, la 2 luni de la aplicare, este Ordonanța care obligă firmele să plătească contribuțiile la nivelul salariului minim brut pentru angajații part-time. Din păcate, în aceste luni o parte dintre cei 500.000 de angajați part-time și-au pierdut locul de muncă.

Putem discuta despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, o măsură care va duce la scăderea salariului net, despre Legea salarizării, care a aruncat numeroase primării și consilii județene în incapacitate de plată pe finalul anului, accizele la carburant și multe experimente economice anunțate de un ministru, schimbate de altul și abrogate de al 3-lea, după ce au avut impact negativ.

Ceea ce nu înțeleg nici Liviu Dragnea, nici Mihai Tudose și nici domnii Vâlcov și Teodorovici, este că țara asta are nevoie de stabilitate, iar investitorii au nevoie de predictibilitate și, în timp ce ei se joacă de-a guvernarea, această nesiguranță dăunează economiei și mediului privat din România.

  Dumitru Mihalescul - declarație politică cu titlul Energia care ne taie avântul!;

Domnul Dumitru Mihalescul:

"Energia care ne taie avântul!"

Economia României este pe creștere economică de mai bine de cinci ani, iar anul acesta a reușit performanța de a înregistra chiar una dintre cele mai mari rate de creștere din Uniunea Europeană. Este drept că majoritatea economiștilor atrage atenția asupra structurii creșterii economice, că economia este vulnerabilă și că stimularea consumului nu se poate face la nesfârșit. Altfel spus, acest model economic nu ne va produce bucurii pe termen lung și nu este niciun stimulator real al consolidării capitalului autohton și niciun generator de modernizare pentru România. Din păcate, temerile specialiștilor se confirmă în realitate - deși economia crește, puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut, deși economia crește, în România nu se construiește nimic, deși economia crește, agentul economic român nu este mai puternic, ci chiar mai slăbit decât în perioada de criză economică.

Așadar, creșterea economică ar fi trebuit să fie o oportunitate uriașă, care să conducă la o consolidare a competitivității agenților economici din România. Sutele de mii de IMM-uri care țin România în spate ar fi trebuit să fie sprijinite de Guvern în aceste momente favorabile. Dacă în vremurile bune nu se poate face acest lucru, atunci cum să sperăm că Guvernul va sprijini mediul de afaceri în vremurile rele? Din păcate, ca și în urmă cu mai bine de zece ani, România ratează o nouă șansă de a crea un mediu de afaceri puternic, doar pentru că Guvernul acționează numai cu telecomanda într-o mână și cu sondajele în cealaltă mână.

Din păcate, de la 1 octombrie 2017, fie că nu recunoaște, fie că este incompetent, Guvernul a luat mai multe măsuri profund nocive care au condus la scumpirea tuturor componentelor energetice. Benzina și motorina sunt mai scumpe cu peste 10%, energia electrică cu peste 6%, gazele naturale vin și ele din urmă cu viteză și vor încărca facturile tuturor. În goana oarbă a Guvernului de a mai strânge doi bănuți în pușculița națională, acesta a pierdut din vedere faptul că energia este o componentă de cost extrem de importantă pentru toate afacerile din România.

Se vor scumpi toate - au afirmat alertați și angajații, și pensionarii, și specialiștii, și oamenii politici din opoziție. Este drept, așa se va întâmpla, dacă nu cumva s-a și întâmplat deja. Se vor scumpi toate, cu procente consistente, care vor tăia încă o dată din puterea de cumpărare a pensionarilor și a angajaților. Însă pierderea puterii de cumpărare pe care o constată populația este doar o parte a răului pe care l-a provocat inflația prețurilor din sectorul energetic.

Numai cine nu a fost niciodată agent economic, numai cine nu a lucrat niciodată într-o întreprindere privată nu cunoaște efortul uriaș pe care îl face un IMM pentru a cumpăra și a vinde competitiv, pentru a optimiza costurile, pentru a cumpăra materii prime și a produce mai mult și mai bine decât ceilalți ofertanți din piață. Or, când prețul energiei crește peste noapte, fără justificări economice, acest lucru echivalează cu o lovitură de tip knockout, aplicată direct competitivității agenților economici români.

Cine își poate imagina că agentul economic român va mai putea să reziste în fața concurenței venite din Uniunea Europeană, atâta vreme cât Kilowatul este mai scump în România decât în Franța, Austria sau Germania, iar prețul carburanților ne plasează în topul țărilor cu benzină și motorină foarte scumpă? Cine își mai poate imagina că un agent economic român va mai transporta marfa mii de kilometri, pentru a o exporta, atâta vreme cât transportul mai scump îi va dubla prețul produsului și îl va face mai puțin atractiv pe piața europeană? Cine oare își mai poate imagina că importurile nu se vor scumpi, iar cumpărătorul român nu va avea de suferit?

Așadar, putem constata cu toții, în mod direct, faptul că deciziile iraționale ale Guvernului PSD-ALDE lovesc exact acolo unde ar fi trebuit să sprijine, adică în agentul economic român, de mici dimensiuni, care rezistă cu greu de unul singur într-o piață atât de mare și atât de concurențială. Creșterea prețului la componentele energetice reprezintă, din păcate, numai una dintre multiplele lovituri aplicate de Guvern celor care acționează în economia reală, iar povestea tristă pare că este abia la început.

Vreau să cred că Mihai Tudose, dacă va mai fi prim-ministru la 1 ianuarie 2018, va conștientiza răul pe care îl vor face economiei toate măsurile anunțate a se implementa de la această dată. Sper să-și aducă aminte că este prim-ministrul României, și nu doar un alt slujitor al PSD.

  Dumitru Oprea - declarație politică intitulată Au guvernat și ne-au condamnat, din nou, la subdezvoltare!;

Domnul Dumitru Oprea:

"Au guvernat și ne-au condamnat, din nou, la subdezvoltare!"

Cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană se va transforma, conform previziunilor Comisiei Europene, în cel mai mare deficit de cont curent din spațiul intracomunitar în 2018. Economiștii au calculat, pentru începutul anului viitor, o rată a inflației de 4%, fiind de așteptat ca în ultimul trimestru al acestui an să înregistreze o creștere galopantă. Cum poate o țară cu o așa-zisă economie "tigru al Europei" să ia repede viteză și să se îndrepte, în mod conștient, spre zid?

O serie de date, prezentate recent de Consiliul Fiscal, dar și de economiști care au altă menire decât să mascheze dezastrul guvernării PSD-ALDE, explică, într-un mod cât se poate de limpede, cum am ajuns, după doar nouă luni de guvernare a noii puteri, să vedem distruse pe termen mediu echilibrele macroeconomice ale țării.

 1. În plin boom economic, datorat aproape exclusiv consumului, România cheltuiește în 2017 cei mai puțini bani pe investiții din toți anii de după criză. Puțin peste 2% din PIB s-au cheltuit pe primele trei trimestre ale anului pe lucrări publice, sub media UE. Cheltuielile noastre sunt mai mici decât ale Germaniei, deși, în mod evident, nevoile sunt uriașe. Guvernarea Tudose ne condamnă la subdezvoltare. Creșterea din bugetul de stat prognozată inițial, de +33%, a fost schimbată în -30%!
 2. Combinația "mărim salarii, scădem impozite" a produs exact efectele anticipate. Suntem în boom economic, dar colectăm cu 1,7% mai puțin TVA decât în 2016, se colectează mai puțini bani din accize. Cheltuielile cu salariile, în bugetul pentru 2017, au crescut de la +12% la +21%, fără ca încasările să țină pasul!
 3. Retorica antimultinaționale a actualei puteri, coroborată cu schimbări în regimul taxelor și impozitelor - deja operate sau doar anunțate - nu au rămas fără urmări. Investițiile străine au scăzut în 2017 cu 18% față de anul precedent. În plus, acest an rămâne și el unul rușinos la capitolul absorbției de fonduri europene. Pe un fond de consum tot mai crescut, pârghiile de finanțare a deficitului de cont curent ar fi fost banii europeni și injecțiile de capital din afara țării. Rezultate: zero!

Din păcate, creșterea economică înregistrată în prezent ține mai mult de conjunctură și, în mod sigur, nu se va mai repeta. Nu este pentru prima oară când România generează, prin decizii politice hazardate, dezechilibre, și periclitează, în anii imediat următori, starea întregii națiuni. Chiar și în preajma Centenarului Marii Uniri demonstrăm că nu învățăm nimic din istorie, nici măcar din cea foarte recentă.

  Mihăiță Găină - declarație politică având ca subiect Producătorii agricoli au primit un nou sprijin financiar;

Domnul Mihăiță Găină:

"Producătorii agricoli au primit un nou sprijin financiar"

"Toamna se numără bobocii", după cum spune o vorbă românească, la fel și măsurile Guvernului. Executivul PSD vine cu o nouă veste bună pentru o parte dintre fermieri. Executivul a aprobat o Hotărâre privind acordarea de ajutor financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative din sectorul fructelor și al legumelor.

Actul normativ creează cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar din Fondul European de Garantare Agricolă, ca urmare a modificării legislației Uniunii Europene în sectorul fructelor și legumelor.

Prin acordarea acestui ajutor financiar, se continuă procesul de consolidare a formelor asociative în sectorul fructelor și legumelor, având în vedere stimularea înființării și funcționării organizațiilor de producători. Această decizie asigură obținerea de producții continue și constante, în directă legătură cu exigențele marilor lanțuri de magazine, precum și obținerea unui disponibil de fructe și legume pentru export. Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene va fi egal cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor sau ale organizației de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizația de producători, conform programului operațional aprobat.

Trebuie să subliniez că, pentru a accesa noul ajutor financiar, beneficiarii trebuie să depună și să aibă aprobat un program operațional. Programele operaționale au o durată minimă de 3 ani și maximă de 5 ani.

Organizațiile de producători recunoscute până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri își păstrează recunoașterea și pot beneficia de prevederile acesteia, cu condiția respectării obligațiilor asumate la data recunoașterii. Acestea trebuie doar să solicite în scris, la centrele județene ale APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, după caz continuarea/modificarea/înlocuirea programului operațional, pentru a beneficia de prevederile hotărârii.

Așadar, Guvernul PSD a mai bifat încă o măsură de succes în domeniul agricol!

  Găvrilă Ghilea - declarație politică cu titlul Vremuri tulburi, timpuri grele...;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Vremuri tulburi, timpuri grele..."

Baloanele cu promisiuni multicolore din Programul de guvernare a PSD-ALDE se dezumflă unul după altul. Reintroducerea accizelor la carburanți a dat deja tonul scumpirilor de toamnă, iar tăvălugul majorării prețurilor va face una cu pământul veniturile românilor care încă mai visează la majorarea acestora cu 25% începând cu 1 ianuarie 2018.

Creșterea salariului minim brut pe economie la 2.000 de lei și neimpozitarea veniturilor sub această sumă, deși prezentate ca puncte forte ale campaniei electorale, au fost deja date uitării.

În acest moment, singura preocupare a statului este să se spele pe mâini de plata contribuțiilor sociale, transferând exclusiv în sarcina salariatului această grea povară fiscală, ceea ce nu se mai întâmplă în nicio altă țară din Europa.

Că nu se vor alege cu niciun ban în plus, angajații vor afla abia după ce vor descifra cel dintâi fluturaș de salariu pe anul viitor.

Fără impunerea ingineriei financiare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, Legea salarizării unitare va rămâne doar o formă fără fond, iar efectele sociale ale acestui posibil deznodământ vor fi greu de estimat.

Deja se vede fundul sacului bugetar, iar eșecul negocierilor dintre Guvern și sindicate este un semn că pacea socială e pe sfârșite și că securea războiului poate fi oricând dezgropată.

Guvernul a împărțit România în două, sperând să păstreze măcar bugetarii de partea sa. Acum amenință cu demisia și cu aruncarea în aer a întregii arhitecturi a salarizării unitare.

Vin vremuri tulburi pentru coaliția de la guvernare și timpuri grele pentru români, care vor descoperi că au fost mințiți fără rușine și transformați în cobai pentru experimentele sociale ale unor politicieni fără scrupule.

La nici un an de la câștigarea alegerilor și preluarea guvernării, PSD și aliații săi trebuie să facă un pas înapoi, altminteri efectul de bumerang al promisiunilor fără acoperire va fi devastator pentru cei care le-au lansat.

  Nicolae Georgescu - declarație politică cu tema Criminalitatea informatică ia amploare în Europa;

Domnul Nicolae Georgescu:

"Criminalitatea informatică ia amploare în Europa"

Calculatoarele, telefoanele, tabletele, în general orice aparat electronic, au devenit indispensabile în dezvoltarea diverselor activități la toate nivelurile societății omenești. Nicio altă invenție, la acest început de mileniu, nu a avut un impact atât de puternic asupra vieții cotidiene, precum acestea.

Trăim într-o lume globalizată, iar Internetul reprezintă unul dintre principalii săi piloni de susținere. Aproape tot ce vrei să afli sau să comunici, să vinzi sau să cumperi, găsești pe această bază de date aparent infinită. Niciodată omenirea nu a beneficiat de un suport de date care să ofere atâtea facilități, atâtea informații care necesită doar un efort absolut neglijabil pentru a fi accesate.

Dar Internetul este mult mai mult decât atât. Din păcate, tocmai vastitatea acestei lumi virtuale și ușurința cu care poate fi accesată oricare dintre componentele sale reprezintă nu doar un sprijin, ci și un pericol major, atunci când este neadecvat folosită, pentru că Internetul nu este doar spațiul care facilitează comunicarea rapidă, ci și imperiul hackerilor, al traficanților de droguri sau de persoane, al prostituției și al pornografiei.

Spațiul cibernetic deschis a încurajat relaționarea socială și politică la nivel mondial, a rupt obstacolele dintre țări, cetățeni și etnii, permițând relaționarea și schimbul de informații și idei la nivel planetar. Toate acestea sunt posibile prin intermediul legislației privind libertatea de exprimare și prin exercitarea drepturilor fundamentale ale omului. Valorile, principiile și normele pe care atât comunitatea europeană, cât și cea internațională le promovează și le susțin trebuie aplicate în mediul on-line, pentru ca spațiul cibernetic să rămână liber și deschis. Drepturile fundamentale ale cetățenilor, ale democrației și ale statului de drept trebuie să fie protejate și în mediul cibernetic.

Libertatea on-line necesită siguranță și securitate. Internetul ar trebui să fie protejat de activitățile cu intenții răuvoitoare, abuzuri și incidente. Pentru realizarea acestor deziderate, Guvernele tuturor statelor au un rol important în asigurarea unui spațiu cibernetic liber și de asigurare a condițiilor de siguranță. Pe lângă toate acestea, Guvernele au sarcina de a proteja accesul și de a respecta drepturile fundamentale on-line, de a menține fiabilitatea și interoperabilitatea internetului. Este necesar să se recunoască rolul de lider al statelor în domeniul securității cibernetice, chiar dacă scopul acestuia este numai de crea cadrul legislativ necesar desfășurării activităților în acest areal.

Incidentele din spațiul cibernetic, fie intenționate sau accidentale, sunt în creștere la un nivel alarmant și încep să perturbe elemente cheie, precum furnizarea de servicii esențiale - cum ar fi cele de apă, sănătate, energie electrică sau serviciile de telefonie mobilă. Amenințările au origini diferite: motivate politic, atacuri teroriste sau sponsorizate de state, dezastre naturale sau greșeli neintenționate.

Infractorii din mediul virtual folosesc metode din ce în ce mai complexe pentru pătrunderea în sistemele informatice, cum ar fi furtul de date critice sau holdinguri de răscumpărare.

Creșterea spionajului economic și a activităților sponsorizate de stat în spațiul virtual reprezintă o nouă categorie de amenințări pentru Guverne și pentru companiile din întreaga lume. În unele state, Guvernele pot abuza de spațiul virtual pentru supravegherea și controlul propriilor lor cetățeni.

Toți acești factori explică de ce Guvernele din întreaga lume au început să dezvolte strategii proprii de securitate cibernetică și să ia în considerare spațiul cibernetic ca o problemă internațională din ce în ce mai importantă.

În România, ca instituții cu atribuții în lupta împotriva infracționalității informatice, trebuie menționate: Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, creat în anul 2003 - funcționează în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și este structura specializată din cadrul Poliției Române, care are competențe privind prevenirea, investigarea și cercetarea criminalității informatice și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Din punctul de vedere al legislației în domeniu, noul Cod penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, preia și modifică textele ce incriminau infracțiunile informatice principale, prevăzute anterior de Legea nr. 161/2003 și din alte legi. Totodată, în cadrul Strategiei Naționale de Ordine și Siguranță Publică 2015-2020, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 779/2015, criminalitatea informațională reprezintă un capitol distinct, cu obiective generale și specifice.

De asemenea, prin Hotărârea de Guvern nr. 271/2013 s-a aprobat Strategia de securitate cibernetică a României și Planul de acțiune la nivel național privind implementarea Sistemului național de securitate cibernetică.

Strategia de securitate internă a Uniunii Europene - Către un model european de securitate - adoptată în anul 2010 și Strategia în domeniul securității cibernetice - Un spațiu cibernetic deschis, sigur și securizat, din anul 2013, reprezintă viziunea globală a Uniunii Europene asupra celor mai bune modalități de a preveni și de a gestiona perturbările și atacurile cibernetice. Prin Agenda europeană privind securitatea pentru perioada 2015-2020, Comisia Europeană dorește să sprijine cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește combaterea amenințărilor la adresa securității și să intensifice eforturile noastre comune depuse în lupta împotriva terorismului, a criminalității organizate și a criminalității informatice.

Strategia de securitate cibernetică a Uniunii Europene ar trebui să stabilească strategia Uniunii Europene de prevenire și de reacție la perturbările și atacurile care afectează sistemele de telecomunicații ale Europei. Propunerea a fost publicată în două părți, la 7 februarie 2013. Prima parte este o comunicare din partea Comisiei și a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în care se conturează o Strategie de securitate, cibernetică a Uniunii Europene. Aceasta este susținută de al doilea element al strategiei, o Propunere de Directivă privind securitatea rețelelor și a informației, elaborată de Comisia Europeană. Directiva propusă ar impune un nivel minim de securitate pentru tehnologiile, rețelele și serviciile digitale în toate statele membre. Aceasta propune, de asemenea, ca anumite întreprinderi și organizații să fie obligate să raporteze incidentele cibernetice semnificative. Lista acestora include motoare de căutare, furnizori de servicii de tip "cloud", rețele sociale, administrații publice, platforme de plăți on-line precum PayPal și site-uri importante de comerț electronic precum Amazon.

Creșterea infracțiunilor și a fraudelor în domeniul IT și inadecvarea măsurilor de prevenire a atacurilor împotriva infrastructurilor critice sau a abuzului sexual on-line au determinat reincluderea acestui subiect pe agenda parlamentară europeană din 3 octombrie 2017.

În acest sens, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Piața unică digitală, domnul Andrus Ansip, a declarat: "Securitatea cibernetică este fundamentul lumii digitale, este responsabilitatea noastră comună, a tuturor, în fiecare zi. Susțin aceste eforturi comune pentru a promova conștientizarea și acțiunile concrete pentru securitatea cibernetică în Europa."

Este important de amintit și faptul că octombrie este "Luna europeană a securității cibernetice", iar anul 2017 marchează cea de-a 5-a aniversare a campaniei. Peste 300 de activități de promovare a siguranței on-line au loc în Europa în această lună: conferințe, ateliere, sesiuni de instruire, summituri, prezentări generale pentru utilizatori și campanii on-line. Campania din 2017 se va concentra asupra securității cibernetice la locul de muncă și acasă, guvernanță și protecția vieții private, a datelor și a dezvoltării competențelor specifice domeniului.

Uniunea Europeană trebuie să-și intensifice acțiunile în acest domeniu, în vederea elaborării unei Strategii de securitate cibernetică a mediului virtual, care să prezinte viziunea sa în acest domeniu, clarificând rolurile și responsabilitățile statelor membre și să stabilească acțiunile viitoare necesare, bazate pe o protecție puternică și eficientă și de promovare a drepturilor și libertăților cetățenilor, care să facă din mediul on-line al Uniunii Europene cel mai sigur spațiu cibernetic din lume.

Dintre toate amenințările sfârșitului de secol XX, care au continuat să se manifeste și în zilele noastre - narcoticele, traficul de persoane, munca forțată - putem spune că fenomenul criminalității informatice este cel care progresează cu pașii cei mai semnificativi, evoluând prin sine însuși în forme din ce în ce mai surprinzătoare, dar servind și pentru alte tipuri de infracțiuni, ca pornografia infantilă sau furtul de identitate.

  Ioan Balan - declarație politică intitulată 2017 - un an ratat pentru dezvoltarea României pe fonduri europene;

Domnul Ioan Balan:

"2017 - un an ratat pentru dezvoltarea României, pe fonduri europene"

Guvernarea condusă indirect de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov și direct și fără relevanță de Mihai Tudose a intrat deja în istoria neagră a guvernărilor, prin cel mai mare număr de miniștri cuprinși într-un singur Cabinet - nu mai puțin de 27 de miniștri, la care se adaugă și prim-ministrul - dar și prin cel mai mare număr de secretari și subsecretari de stat din istoria postrevoluționară - 135, iar numărul lor crește de la o zi la alta. Oricine ar vedea aceste cifre ar avea tendința să spună că, o țară ca România, cu peste 150 de demnitari cu rang de ministru, plătiți la acest nivel, are o guvernare eficientă și eficace, care poate să servească drept ghid de bună practică pentru guvernele altor țări.

Ei bine, constatăm cu toții că lucrurile stau exact pe invers și că, în pofida puzderiei de miniștri, secretari de stat, subsecretari de stat, treburile guvernării merg din șanț în șanț, fără viziune, fără coerență, fără eficiența actului administrativ. Pentru acest motiv, nu sunt condamnabile temerile economiștilor care, văzând efectele nocive ale guvernării, se așteaptă și previzionează tot ce-i mai rău pentru România, nu peste ani, ci chiar în viitorul apropiat. La un moment dat am apreciat faptul că nu unul, nu doi, ci chiar trei miniștri din Guvernul PSD-ALDE au în fișa postului relația cu autoritățile europene și, mult mai precis, sarcina atragerii și utilizării corespunzătoare a fondurilor europene.

Este drept că, așa cum s-a întâmplat și la alte portofolii, miniștrii care ar fi trebuit să atragă banii de la Uniune au fost schimbați pe bandă, durata medie a mandatului fiind de puțin peste două luni și jumătate. În ciuda acestui fapt, cu trei miniștri pentru o singură misiune importantă - atragerea și valorificarea pentru România a fondurilor europene - ne-am fi așteptat ca rata de absorbție să explodeze în acest an, de la 0%, cât a lăsat-o Ponta și Cioloș, la măcar un 10-15% din totalul fondurilor alocate României în cadrul financiar multianual 2014-2020. Cu trei miniștri pentru o singură treabă, constatăm acum că de la 0% România a ajuns la 0,04%, adică am plecat de la nimic și am ajuns la nimic și ceva. Mai mult decât atât, în loc ca Guvernul PSD-ALDE să utilizeze acești bani pentru modernizarea și dezvoltarea României, pentru finanțarea deficitelor interne, i s-a părut mai ușor să ia banii de la români, prin taxe mai mari, prin prețuri mai mari la carburanți și produsele de bază, prin impozite noi. Putem, fără îndoială, să spunem că privim o piesă de teatru proastă, în care și regizorul, Liviu Dragnea, și scenaristul, Darius Vâlcov, dar și actorii, miniștrii din Guvernul Tudose, joacă fie dramă, fie comedie, pe seama vieții românilor de rând.

0,04% absorbție de fonduri europene are implicații diferite asupra județelor și regiunilor țării. Nu putem să ne facem că nu vedem faptul că anumite zone din țară sunt dezvoltate, iar altele nu reușesc să iasă din spirala sărăciei și a subdezvoltării. De exemplu, pentru cea mai săracă regiune din Europa și din România, Regiunea de Nord-Est, utilizarea eficientă a fondurilor europene rămăsese singura opțiune reală pentru a lega această regiune de restul țării și pentru a dezvolta locuri de muncă bine plătite pentru localnici. Chiar de la începutul acestui an, după aprobarea bugetului de stat, am interpelat o mare parte dintre miniștri cu atribuții în zona investițiilor din fonduri europene - vorbim despre transporturi, sănătate, educație, turism - și le-am cerut angajamente ferme, că se vor lupta să atragă acei bani pentru a realiza obiectivele aprobate de Parlament: reabilitări de drumuri naționale, modernizări de drumuri europene și căi ferate, construirea de spitale regionale, investiții în școli și universități, programe de dezvoltare a infrastructurii turistice bucovinene.

Am răspunsurile semnate, de la acești miniștri, în care mă liniștesc prietenește să nu-mi fac griji, căci, la cât sunt ei de competenți, vor atrage toate fondurile de la Uniune dintr-o suflare, iar proiectele finanțare din fonduri europene vor răsări precum ciupercile după ploaie. I-am creditat pe toți aceștia cu bună-credință și am zis că nu contează de la ce partid este ministrul, căci, dacă el face bine oamenilor, eu îl voi susține! Astăzi, când măsurăm vitejia acestui Guvern, oricum am măsura, tot 0,04% ne dă, în ceea ce privește absorbția fondurilor europene.

Or, stau și vă întreb, dacă tot știau că nu vor absorbi niciun leu de la Uniunea Europeană, de ce i-au mai amăgit pe bucovineni? A fost incompetență, prostie sau cinism?

Ieri revedeam unul dintre angajamentele luate, chiar la finalul anului trecut, de Liviu Dragnea, prin care se angaja să respecte cu sfințenie atât Programul de guvernare votat de Parlament, cât și legile statului român, în caz contrar, atunci fie ministrul incompetent, fie Guvernul trebuie să plece! Dacă 0,04% absorbția fondurilor europene gratuite nu reprezintă un motiv întemeiat pentru demiterea tuturor miniștrilor cu atribuții în domeniu, atunci ce dezastru mai mare ar trebui să facă un ministru ca să fie demis?

Nu am speranțe ca PSD să recunoască un nou eșec. Cel mai probabil, pentru acest eșec va fi vinovat tot vreun uragan din America sau doar românii, pentru că au sperat...

  Petru-Sorin Marica - O nouă Lege a minelor este absolut necesară;

Domnul Petru-Sorin Marica:

"O nouă Lege a minelor este absolut necesară"

Accidentul minier de săptămâna trecută de la Mina Lupeni a readus în atenție necesitatea redefinirii cadrului legal în care funcționează industria extractivă din România.

Avem nevoie de această lege cât mai repede și iată de ce.

Politica de închidere a mineritului, începută în anul 1997, la nivel național, a costat peste 350 de milioane de euro și a dus la dispariția a 533 de mine și cariere. Înainte de 1989, numărul persoanelor care lucrau direct în industria mineritului era de 350.000. Indirect, alte 700.000 de persoane depindeau de această activitate. Din cauza închiderii minelor considerate neviabile, după anul 1998, numărul minerilor s-a diminuat considerabil. În ultimul deceniu, în companiile miniere deținute de stat au mai rămas doar circa 20.000 de persoane, majoritatea fiind angajați în sectorul de cărbuni. Dezastrul este și mai mare în sectorul minier neenergetic, unde, în prezent, mai lucrează doar câteva sute de muncitori. Rând pe rând, marile exploatări de la Roșia Montană sau Certej și-au închis porțile. Mii de localnici au rămas șomeri.

Dar criza financiară globală din 2008 a avut ca efect și reevaluarea resurselor naturale ca importanță. În acei ani dificili, prețul aurului, al metalelor prețioase a crescut spectaculos la bursă, ca o alternativă viabilă față de capitalul financiar monetar. Atenția economiștilor și a finanțiștilor s-a îndreptat încă o dată spre industria extractivă.

Astăzi constatăm că o parte dintre minele închise au început să prezinte interes pentru investitorii străini, astfel că se pune în discuție redeschiderea lor. Iar, pe de altă parte, după dispariția unităților metalurgice de la Zlatna și Baia Mare, România a ajuns să exporte minereu și să importe produse finite la prețuri mai mari.

În aceste condiții, o nouă Lege a minelor este nu numai o necesitate obiectivă, dar și o prioritate absolută. Proiectul Legii minelor aflat în dezbatere publică în aceste zile la Ministerul Economiei aduce o serie de prevederi noi.

Doresc să mă opresc în primul rând asupra beneficiilor sociale ample ale acestui proiect de lege. Textul răspunde unei nevoi identificate în societate pentru o mai bună informare și un mai bun control asupra gestiunii resurselor naturale naționale. De asemenea, este avută în vedere o mai mare siguranță în ceea ce privește practicile de exploatare a resurselor utilizate. Nu în ultimul rând, cetățeanul capătă un cuvânt de spus în acordarea licențelor de prospectare și exploatare a resurselor naturale, obține acces la toată informația relevantă și este pus la adăpost de exproprieri abuzive și de practici de exploatare dăunătoare sănătății și mediului înconjurător.

Mai mult, prin măsurile propuse, locurile de muncă create prin proiectele de exploatare a resurselor naturale naționale vor fi sustenabile, accentul vă fi pe dezvoltarea durabilă a comunităților din zonele de exploatare, iar în urma încheierii proiectului, cei care au lucrat în cadrul său vor fi recalificați și reinserați pe piața muncii.

De asemenea, prin noua Lege se instituie obligația în sarcina titularului de licență să utilizeze tehnologii recunoscute, la momentul autorizării, ca fiind printre cele mai bune disponibile la nivel industrial, minimalizându-se astfel șansa producerii unui accident de muncă sau ecologic.

Sună încurajator și sunt convins că noua Lege a minelor va contribui la relansarea industriei extractive în general, dar și la reluarea exploatărilor de aur și alte bogații naturale ale subsolului României.

Reprezint în Parlamentul României județul Hunedoara, un județ în care mineritul și metalurgia au devenit embleme economice. Cunosc foarte bine toate problemele acestor activități industriale și actul normativ aflat acum în dezbatere publică oferă soluții fiabile pentru o bună parte dintre acestea. De aceea, îmi doresc ca proiectul acesta să intre cât mai repede în dezbaterea Parlamentului, pentru ca mineritul să își regăsească normalitatea și importanța într-un cadru legal, coerent și eficient.

  Marius Bodea - declarație politică intitulată Primarul Iașiului, domnul Chirica, umple orașul de rușine!;

Domnul Marius Bodea:

"Primarul Iașiului, domnul Chirica, umple orașul de rușine!"

La doar 3 zile de când domnul Chirica a acuzat PNL Iași că minte în privința afacerii scandaloase din jurul achiziției, la un preț de două ori și jumătate mai scump decât prețul normal al stâlpilor de iluminat de pe Splaiul Bahlui, informațiile prezentate de noi au fost confirmate de alte două investigații diferite ale jurnaliștilor din Iași.

Domnul Chirica a rămas acum dezbrăcat de ironii, de povești și manipulări media, și ieșenii trebuie să îl privească acum, așa cum este de fapt: mincinos, implicat fără dubii într-o altă afacere penală și risipitor al banilor ieșenilor.

Dovezile incontestabile astăzi sunt:

 1. Primăria Iași, sub comanda domnului Chirica, a plătit în mod ilegal stâlpi de iluminat care nu respectă documentația tehnică legală, recepționând stâlpi din țeavă obișnuită, în loc de stâlpi trainici din fontă, dar prețul plătit fiind pentru cei din fontă;
 2. Primăria Iași, prin domnul Chirica, a refuzat în mod ilegal achiziția acestor stâlpi direct de la producător, care avea și oferta conformă și prețul cel mai corect;
 3. Domnul Chirica a păgubit bugetul ieșenilor cu peste 400.000 de euro, permițând, premeditat, ca niște intermediari între producătorul real și Primăria Iași să-și pună un "capac" în bani, de două ori și jumătate mai mare decât prețul real al produselor;
 4. Domnul Chirica a mințit public că prietenul său de concedii, administratorul firmei Infra Data, nu ar fi implicat în această intermediere, dovezile incontestabile arătând că firma în cauză a intermediat vânzarea acestor produse, cel puțin pentru lucrarea de pe malul drept, adăugând un comision uriaș, complet nejustificat, pentru acestor produse;
 5. Pe ambele maluri ale Splaiului Bahlui, ieșenii au plătit pentru fontă și au primit țeavă ordinară de fier.

Paradoxal, față de situația prezentată ironic în culori deschise, duminica trecută, de domnul primar Chirica, astăzi probele sunt chiar mai grave decât le-am prezentat noi liberalii vineri în teren. Pentru Splaiul drept Bahlui, "capacul" intermediarului, personaj apropiat primarului, este chiar mai mare, acești stâlpi nefiind nici măcar autentici, cel mai probabil fiind produși în China, pe baza unei mostre prelevate de pe malul stâng.

Accesoriile de proveniență asiatică, montate pe acești stâlpi, declarațiile producătorului român, declarațiile mincinoase și complice ale primarului, derularea ilegală a procedurii de achiziție și realitatea din teren - sunt dovezi primare ce devoalează existența unei mafii bine organizate la nivelul Primăriei Municipiului Iași.

Vom face toate diligențele pentru ca toți cei vinovați să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat, să pună din buzunarul propriu cei peste 400.000 de euro care au fost efectiv subtilizați din buzunarul ieșenilor și, nu în ultimul rând, să ajungem și noi în Iași să trăim într-un mediu civilizat cu o administrație onestă și dedicată comunității.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică Viitorul nostru se numește România!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Viitorul nostru se numește România!"

România este și va rămâne o singură țară, un stat unitar, cu un singur Guvern și Parlament și cu o lege care va fi aceeași pentru toate județele țării! România este un exemplu evocat peste tot în lume, grație politicilor sale protecționiste, oferite minoritățile etnice.

Indiferent de unele manevre politice de succes sau mai puțin abile, viitorul românilor și al maghiarilor din țara noastră se numește simplu, dar cuprinzător, România și limba română. Nu girăm, nu construim alte țărișoare sau ținuturi în cadrul statului unitar român, indiferent de presiunile la care partidul de guvernământ este supus.

Noi, cei de la PSD, am fost întotdeauna de acord cu multiculturalismul și l-am susținut din plin. La fel am procedat și cu celelalte forme de expresie identitare și etnice, cu tradițiile și obiceiurile tuturor minorităților naționale. Tocmai din acest motiv nicio altă minoritate națională, exceptând-o pe cea maghiară, nu a ridicat niciodată atât de multe pretenții, nu a clamat drepturi în plus față de majoritari. Împingând imaginația pe direcția pe care vor să o creioneze o parte dintre reprezentanții etnicilor maghiari, s-ar ajunge nu doar la o formă de discriminare pozitivă a minorităților în defavoarea majorității, ci și la impunerea de dublu standard, ba chiar la o situație fără precedent în lume.

Tocmai din acest raționament, cred că principiul multiculturalismului trebuie să se aplice egal și acolo unde etnicii maghiari sunt minoritari, dar și acolo unde sunt cei mai numeroși.

Pentru majoritatea noastră, toți maghiarii care trăiesc în România sunt cetățeni români și trebuie să se bucure de exact aceleași drepturi ca și celelalte etnii. Și știu că au parte de ele și de aceleași libertăți ca restul națiunii, pentru că am câțiva prieteni de alte etnii. Așa cum nu facem o regiune numai pentru români, una numai pentru tătari, alta numai pentru romi, tot așa nu vom face niciodată o regiune numai pentru maghiari.

  Nicolae Giugea - declarație politică cu titlul «Grânarul Europei»... importator net de alimente;

Domnul Nicolae Giugea:

"«Grânarul Europei» ... importator net de alimente"

În anul 1979, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a declarat ziua de 16 octombrie ca Ziua mondială de luptă împotriva foametei și a sărăciei. Este o zi cu un simbolism cu totul aparte, care ne aduce aminte faptul că, la nivel planetar, una dintre principalele probleme ale umanității este astăzi legată de accesul la hrană.

De mici copii, chiar din școală, am fost învățați că România are un potențial agricol de invidiat, pe care l-a constatat însuși Alexandru Macedon, în campaniile sale expansioniste, dar și împărații romani cuceritori, precum și, mai târziu, puterile angrenate în cel de-al Doilea Război Mondial. Frecvent, ni s-a spus că luncile și câmpiile Dunării sunt atât de bogate, încât pot să asigure o masă bogată și sănătoasă pentru mai bine de 80 de milioane de locuitori. Am fost mereu mândri de acest potențial, l-am promovat ca deviză națională mai mereu, însă aproape niciodată el nu a prins consistență în realitate.

Încă de la celebrele lucrări ale Clubului de la Roma, din anii ’70, savanții au avertizat că principala provocare pe care o va avea de înfruntat umanitatea în secolul XXI va fi accesul la resursele alimentare. Încă de atunci s-a prefigurat o creștere accelerată a populației globului, o scădere accentuată a suprafețelor fertile care pot fi destinate culturilor agricole și o creștere a prețurilor materiilor prime utilizate în agricultură. S-au scurs aproape 50 de ani de la primele avertizări, iar statele cu relativă conștiință pentru prosperitatea propriilor popoare au luat măsuri adecvate, și astăzi nu numai că satisfac pe deplin cererea internă, dar sunt și exportatori de produse agroalimentare către statele fără potențial sau către cele cu o agricultură slab guvernată. În această din urmă categorie de state se numără și România. În ciuda potențialului agricol uriaș, agricultura românească se zbate între indecizii, slabă finanțare, prost management și ineficiență în gestionarea producției agricole și a valorificării, în condiții optime a acestora. Pentru această stare de lucruri nu putem da vina nici pe factori externi sau pe inamici nevăzuți, ci doar pe incompetența guvernamentală care s-a succedat în România în ultimii douăzeci și șapte de ani.

Nu pot să contest faptul că în România, în ultimii ani, au apărut și există oaze de performanță în agricultură. Aici, prin efort propriu, fermierii au reușit să crească cantitativ producțiile, produsele lor să fie superioare calitativ, iar competitivitatea acestora să fie tot mai puternică. Din păcate, cazurile sunt puține, încă neconsolidate concurențial și încă vulnerabile în fața celorlalți producători europeni. Acestea sunt numai excepțiile favorabile. Din păcate însă producția agricolă generală se judecă, de cele mai multe ori prin cifre, pe medii naționale și prin comparații cu sistemele performante. De exemplu, deși anul 2017 este un an agricol de excepție, producția medie, de pildă, la un hectar de grâu trece puțin peste 4 tone, în vreme ce producția medie în Germania este de aproape 8 tone la hectar. Și acesta este doar un singur exemplu. Apoi, trebuie să vedem că, deși pământul românesc este roditor, nu tot este cultivat, nu tot este lucrat. Încă mai avem în România câteva sute de mii de hectare care zac în pârloagă.

Așadar, în anul 2017 am ajuns în situația cu totul absurdă, în care pe mesele românilor ajunge mai multă mâncare din import, decât cea produsă în România. Pentru că cifrele vorbesc de la sine, gândiți-vă, vă rog, că România importă de 6 ori mai multe legume decât exportă, deși la export produsele românești ar fi valorificate la prețuri mai mari, iar fermierul ar avea mai mult de câștigat. Dar noi continuăm să adâncim dependența de agricultura altor state și să importăm de 25 de ori mai mulți pepeni, decât exportăm, de 50 ori mai multă varză și salată verde, decât exportăm, de 25 de ori mai multe tomate proaspete și importăm de 15 ori mai mulți cartofi, morcovi sau alte rădăcinoase, decât exportăm. La fel de rău stă situația și în cazul fructelor, unde importurile sunt de 10 ori mai mari decât exporturile. România, țara podgoriilor și a vinului, importă de 100 de ori mai mulți struguri, decât exportă. Este drept că, din cauza legislației comunitare defectuoase, România se poate lăuda că este exportator important de banane, nucă de cocos și citrice. Știu, acest din urmă aspect ne amuză, dar ne și întristează, în același timp.

Mulți ani chestiunea alimentației și a producției agricole autohtone a fost luată în râs sau tratată cu maximă superficialitate, fie pentru că destinele agriculturii au încăput pe mâna unor amatori, nepricepuți, fie rău-intenționați. Cu toate acestea, timpul nu stă în loc. Numai în ultimii zece ani, prețul mâncării a crescut, la nivel mondial, cu peste 100%. Eu nu fac parte dintre cei care se tem că nu vom avea ce mânca peste 20-30 de ani. Eu sunt printre cei care afirmă și se teme că, fără o consolidare a producției autohtone, mâncarea nu va dispărea românilor, dar ea va deveni atât de scumpă, încât tot mai puțini oameni vor avea acces la o alimentație corespunzătoare.

De asemenea, mai consider că doar elogiind oaia de dimineața până seara, un ministru nu poate rezolva adevăratele probleme ale agriculturii românești. Agricultura românească are nevoie rapidă de mecanizare, de sisteme de irigații și de apă, de semințe de calitate, de carburanți ieftini și de personal de specialitate calificat pentru o agricultură modernă, eficientă, competitivă. Fără investiții reale, acolo unde agricultura chiar are nevoie, vom continua să susținem, pe calea importurilor, locuri de muncă în agricultura unor state performante din Europa, doar pentru că românii vor cumpăra produsele lor mai ieftine, nu neapărat mai bune calitativ.

Ar fi bine ca, la fiecare dată de 16 octombrie când se sărbătorește Ziua mondială de luptă împotriva foametei și a sărăciei, să tragem linie și să evaluăm ce s-a făcut pentru ca românii să mănânce mai ieftin și mai bine. De asemenea, ar fi bine să ne amintim că, în fiecare zi de 10 octombrie, România sărbătorește Ziua produselor agroalimentare românești, iar această zi trebuie sărbătorită nu doar prin vorbe și prin târguri, ci și prin politici responsabile, corecte și coerente, care să sprijine producția fermierilor români.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică având ca subiect Un monument al naturii riscă să dispară chiar de sub ochii autorităților!;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"Un monument al naturii riscă să dispară chiar de sub ochii autorităților!"

Vă aduc în atenție cazul Rezervației Repedea, aflată în apropierea municipiului Iași, un loc cu o importanță deosebită pentru geologia românească și care în prezent riscă să se piardă definitiv. Rezervația de la Dealul Repedea, deși este arie protejată și se află în atenția autorităților, a ajuns de nerecunoscut și este în real pericol. În ultimii ani s-au făcut defrișări masive în zonă, iar grotele care fac parte din această rezervație naturală au ajuns loc de grătare, plimbări cu ATV-urile și multe altele. În aceste condiții, Rezervația a ajuns să fie distrusă sistematic, iar măsurile pentru protejarea acesteia nu au fost puse în aplicare.

Rezervația Repedea a fost declarată monument al naturii prin HCM nr. 1625 din 1 august 1955, această hotărâre fiind justificată ca urmare a bogăției faunistice fosile și a surprinderii unor succesiuni de straturi geologice în retragerea apelor marine, în urmă cu milioane de ani, de pe actualul teritoriu al Moldovei, în complexul fosilifer al Dealului Repedea.

În plus, zona a fost declarată monument de importanță comunitară printr-un Ordin al ministrului mediului și dezvoltării durabile, încă din decembrie 2007, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000. Ba mai mult, în anul 2012, Agenția pentru Protecția Mediului Iași a inițiat un Plan de măsuri pentru protejarea monumentelor naturale, plan care a inclus și Rezervația fosiliferă Repedea. Din păcate, nimic din acest plan nu a fost dus la îndeplinire, iar defrișările masive și furtul de piatră din zonă au făcut ca dealul Rezervației să fie în pericol să se surpe peste locuințele din satele învecinate.

Pentru evitarea unui dezastru ecologic, Agenția pentru Protecția Mediului a încercat să ia măsuri pentru ca acest sit natural să fie protejat și anume, elaborarea unui complex plan de management al sitului. Implementarea acestuia revine custodelui sitului, respectiv Direcția Silvică Iași, iar respectarea prevederilor acestuia este obligatorie atât pentru custode, cât și pentru autorități și toți cei care dețin terenuri/activități în sit sau în vecinătatea acestuia.

Din nefericire, chiar dacă pe hârtie au fost impuse toate aceste măsuri, ani la rând nu s-a întâmplat nimic. Acest lucru trebuie îndreptat în cel mai scurt timp cu putință, pentru a nu risca ca un monument al naturii să fie distrus definitiv.

Rezervația a ajuns să cuprindă în prezent aproximativ 6 hectare, din care 4 pe localitatea Bârnova și două pe municipiul Iași. Din păcate, niciuna dintre cele două unități administrativ-teritoriale nu poate interveni pentru protejarea monumentului natural, pentru că nu îl au în administrare.

Atrag atenția dumneavoastră, pentru a mă sprijini în eforturile mele ca parlamentar de Iași, pentru a mobiliza toate resursele disponibile autorităților de a proteja acest monument al naturii.

  Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică având subiectul Joaca de-a guvernarea destabilizează economia privată;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Joaca de-a guvernarea destabilizează economia privată"

Încă de la începutul preluării guvernării, Liviu Dragnea a reușit să transforme guvernarea într-o telenovelă de slabă calitate, în care orice actor care nu respectă scenariul este scos din scenă și înlocuit cu un altul și mai nepriceput și mai nociv pentru situația economică generală și pentru bunăstarea populației. Șase luni de mandat de premier și două luni și jumătate durata medie a mandatului unui ministru ne duce cu gândul că România trece prin crize politice profunde, ceea ce nu este nicidecum adevărat. Alimentarea crizelor politice direct de Liviu Dragnea și televizarea acestora în timp real au un singur scop - distragerea atenției de la ineficiența guvernamentală dovedită și de la promisiunile electorale neonorate. De la o zi la alta aflăm că altă promisiune, că altă măsură trece în categoria "discutată și uitată". La cât de absurde au fost unele dintre măsuri, poate că este mai bine așa.

PSD și ALDE nu guvernează România! Nu sunt capabili nici măcar să o administreze. Mai grav este că liderii ambelor partide văd guvernarea ca pe o joacă, fără să-și dea seama că, zilnic, incompetența lor produce victime și în economie și în societate. Despre societate, cuvântul de ordine este dispreț. Niciunul dintre liderii PSD și ALDE, dar nici vreun ministru nu văd creșterile de prețuri declanșate de măsurile guvernamentale proaste. Ei nu le văd sau, mai degrabă, nu vor să le vadă, deși douăzeci de milioane de români constată că sunt de la o zi la alta mai săraci, iar sacoșa lor mai goală. În ceea ce privește economia privată, aceasta rezistă cu greu șocurilor primite de la Guvern, aproape în fiecare săptămână.

În urmă cu mai puțin de șase luni, sute de mii de agenți economici din România, în special întreprinderi mici și mijlocii, adică aceia care duc greul economiei și care asigură peste 3 milioane de locuri de muncă, au avut la Guvern o singură solicitare - să nu modifice Codul fiscal, cel puțin pentru următorii 4 ani.

Așadar, agenții economici nu au cerut nici impozite mai mici, nici taxe mai puține, deși nu cred că ar fi fost cineva care nu s-ar fi bucurat, nu au solicitat nici facilități suplimentare de la Guvern, nici milă și nici alte ajutoare. Mediul de afaceri din România a cerut predictibilitatea politicii fiscale! Modul în care au acționat cele două Guverne PSD-ALDE față de mediul privat a relevat și ură și dispreț față de acesta, pentru că după această solicitare, Guvernul a acționat exact pe invers. Codul de procedură fiscală a fost în cea mai mare parte rescris, și nu în Parlament, ci printr-o Ordonanță de urgență dată în ultima zi a verii. Codul fiscal este modificat, aproape săptămânal, exact pe componentele sale principale, cu scopul vădit de a mai luat într-un fel sau altul pielea de pe agentul economic român. Birocrația fiscală, în loc să se diminueze, pare tot mai stufoasă și mai costisitoare pentru orice antreprenor de bună-credință.

Și, ca să ne demonstreze până la capăt incapacitatea lor de a înțelege pârghiile economice și sărăcia în care se zbate o pătură importantă a societății românești, au găsit soluția miraculoasă în fiscalizarea oului de sub cloșcă!

De mai bine de o lună, curg avertizările partenerilor economici, ale organizațiilor și instituțiilor financiare internaționale cu privire la direcția greșită spre care se îndreaptă economia României. Nu are cum să nu te apuce fiorii atunci când citești prognozele specialiștilor cu privire la evoluția cursului de schimb, a ratelor dobânzilor, a deficitului bugetar, inflația galopantă etc. Toate ne prefigurează un context economic mult mai rău decât cel care a precedat criza economică din 2009-2011. Cauzele sunt aceleași! Creșterea economică este ucisă chiar de Guvern, prin măsuri anti-economice, anti-dezvoltare, anti-piață și anti-societate. Mai grav este faptul că, spre deosebire de anul 2009, agenții economici români, acele IMM-uri care au scos România din criză și au reușit să nu concedieze oameni, astăzi sunt mult mai slăbiți decât acum 8 ani, nu din cauza lor, nu din cauze externe, ci din cauza măsurilor nocive luate de Guvernul României.

Am tot sperat că joaca de-a guvernarea a liderilor PSD-ALDE se va termina, când vor constata în ce fundătură au dus economia. Speranța moare ultima și consecvența în prostie este deja marcă înregistrată PSD-ALDE.

  Radu Babuș - declarație politică cu tema Reuniunea NATO la București, prilej de reafirmare a Parteneriatului Strategic dintre România și forțele aliate;

Domnul Radu Babuș:

"Reuniunea NATO la București, prilej de reafirmare a Parteneriatului Strategic dintre România și forțele aliate"

Cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO este a treia sesiune care are loc în România, după cele din 1997 și 2011, și, poate, una dintre cele mai importante reuniuni de până acum.

La eveniment au participat peste 50 de delegații parlamentare naționale, respectiv peste 300 de parlamentari din cele 29 de state membre și țări asociate, precum și numeroși invitați din România și din străinătate.

Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare NATO este cu siguranță de maximă importanță, deoarece se întâmplă într-o perioadă în care Alianța NATO este profund subminată prin încercarea de destabilizare a Europei, prin chiar destructurarea Uniunii Europene.

În Regiunea Balcanilor de Vest, pe flancul estic al Alianței, există încă tensiuni și pericole crescânde cu privire la siguranța la Marea Neagră, care afectează nu numai România, Bulgaria și alte țări care se învecinează cu Marea Neagră, dar și restul Europei.

Astăzi, România este parte a Uniunii Europene, recunoscută ca partener de dialog alături de puternice țări europene cu vechi tradiții democratice, și este un membru activ al Alianței Nord Atlantice, dovedind prin participarea la multiplele operațiuni din mai multe teatre de operațiuni seriozitatea cu care țara noastră și-a asumat responsabilitățile care-i revin.

Constituirea unei baze a NATO pe teritoriul României reprezintă expresia încrederii, a solidarității și a unității dintre membrii Alianței, precum și importanța acordată poziției geostrategice a României pe harta Europei.

Pentru că așa cum sublinia președintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli, "Apărarea granițelor noastre din Est nu înseamnă doar apărarea României sau a Statelor Baltice, ci apărarea întregii Alianțe".

  Raluca Turcan - declarație politică cu titlul Problemele în interiorul PSD sunt atât de mari, încât este într-o incapacitate funcțională de a avea rezultate pe domeniile de interes major pentru români;

Doamna Raluca Turcan:

"Problemele în interiorul PSD sunt atât de mari, încât este într-o incapacitate funcțională de a avea rezultate pe domeniile de interes major pentru români"

Să o luăm pe rând:

 • Niciun rezultat pe infrastructură;
 • Zero rezultate pe fonduri europene;
 • Haos incredibil în educație;
 • Crimă cu premeditare în sănătate;
 • Aruncarea în haos a mediului de afaceri românesc.

  PSD nu poate oferi nimic bun României cu acest fel de corupție internă și cu o conducere blocată în anchetele DNA.

  Sentimentul pe care PSD și ALDE au reușit să-l transmită românilor în aceste luni este acela că guvernarea României a ajuns să fie confiscată de grupuri de interese mafiote. Apără interesele lui Liviu Dragnea, ale lui Călin Popescu-Tăriceanu, iar o parte din Guvern funcționează ineficient, din cauza protecției politice pe care Liviu Dragnea o oferă unor incompetenți sau oameni cu probleme penale.

  PSD rămâne același partid corupt și ineficient.

  Originea problemei este că întreaga structură a PSD este pe sistem de clan.

  Cât ar mai putea tolera România o guvernare pur și simplu dementă?

  Sunt izolați în plan internațional.

  Sunt înțepeniți în probleme structurale pe plan intern.

  Această ultimă criză este doar o ultimă etapă.

  Șeful de partid, condamnat fiind, a vrut să-și pună prim-ministru un interpus.

  A doua oară și-a dat jos propriul Guvern.

  Acum își sabotează al doilea Guvern.

  Concluzia e că nimic bun nu poate primi România de la un PSD aflat într-o asemenea structură și cu un asemenea lider.

 •   Aurel-Robert Boroianu - declarație politică cu titlul PNL consideră că ministrul sănătății, Florian Bodog, trebuie să răspundă pentru criza vaccinurilor și pentru slaba gestionare a Ministerului Sănătății;

  Domnul Aurel-Robert Boroianu:

  "PNL consideră că ministrul sănătății, Florian Bodog, trebuie să răspundă pentru criza vaccinurilor și pentru slaba gestionare a Ministerului Sănătății"

  Ieri s-a prezentat și s-a dezbătut în plenul Camerei Deputaților moțiunea simplă pe sănătate cu titlul "PSD dăunează grav sănătății", moțiune care a fost inițiată de noi, parlamentarii PNL, la care ni s-au alăturat ca semnatari și alți parlamentari din opoziție.

  PNL a decis să inițieze această moțiune simplă, deoarece a considerat necesar să tragă un semnal de alarmă asupra unor probleme stringente din sistemul de sănătate, care, din păcate, sunt tergiversate de prea multă vreme, deși consecințele au fost chiar deosebit de grave în cazul epidemiei de rujeolă, iar Guvernul Tudose nu a reacționat în mod responsabil și competent până în prezent.

  Este îngrijorător că, după aproape un an de mandat la conducerea Ministerului Sănătății, activitatea domnului Bodog s-a manifestat în principal prin ezitări, amânări și printr-o lipsă totală de asumare a unor decizii, lăsând să se prelungească în mod nepermis criza vaccinurilor, criză care a făcut peste 30 de victime numai în cazul rujeolei.

  Mai mult decât atât, deși la 11 septembrie elevii au început școala, copiii s-au întors în colectivități în care numai o parte dintre aceștia sunt imunizați împotriva unor astfel de riscuri de epidemii, care pot fi cauzate de lipsa vaccinării.

  PNL consideră că tolerarea acestor "disfuncționalități", după cum chiar ministrul Bodog le-a catalogat, reprezintă un atentat grav la sănătatea populației, prin neluarea măsurilor la timp reușindu-se "strălucita performanță" de a arunca România în rândul statelor din lumea a treia. În plus, această penurie de vaccinuri a fost înregistrată nu numai în cazul ROR, ci și în cazul altor imunizări obligatorii, cum ar fi: Hepatita B, dT - diftero-tetanic etc., în mai toate județele, inclusiv în județul Constanța, motiv pentru care o mare parte dintre copiii constănțeni nu au putut fi imunizați.

  PNL a avertizat de nenumărate ori pe actualul ministru al sănătății asupra faptului că un management superficial și iresponsabil al sistemului de sănătate publică reprezintă un atac la viața cetățenilor români și, implicit, un atac la siguranța națională, dar fără niciun rezultat concret.

  De aceea, PNL le cere azi, domnului Dragnea și Guvernului Tudose, să renunțe la ministrul Bodog și să vină cu un alt ministru, de această dată unul capabil să implementeze, în regim de urgență, o serie de programe de tip preventiv, precum și să asigure finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate, dar și a obiectivelor de investiții promise de către PSD-ALDE, așa cum sunt cele 3 spitale regionale.

    Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică intitulată Regele gafelor trebuie să predea conducerea învățământului românesc;

  Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

  "Regele gafelor trebuie să predea conducerea învățământului românesc"

  Am participat la o dezbatere despre starea învățământului românesc, organizată de Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, for al cărui secretar sunt. La această discuție, ministrul Liviu Pop, zis și "regele gafelor", s-a prezentat deplorabil. A avut o atitudine plină de aroganță, a evitat să răspundă concret la întrebările care nu i-au convenit și ne-a pus în vedere că nu va demisiona până când nu i-o va cere partidul din care face parte. Pentru "ilustrul" nostru ministru al educației, nu este importantă părerea elevilor, a profesorilor sau a părinților, ci a liderilor de partid, ale căror ordine le respectă cu sfințenie.

  Chiar dacă învățământul este la pământ, Liviu Pop vrea să rămână pe baricadele de pe care politizează chiar și ultima școală din România. Continuă să facă gafe zi de zi și să îngroape tot mai mult educația românească. I-am spus la dezbaterea menționată că a reușit performanța de a fi un ministru mai slab decât Ecaterina Andronescu. Și nu am glumit. Chiar dacă premierul Mihai Tudose a afirmat că-l admiră pe Pop pentru rezistența sa la presiuni, nu aceasta trebuie să fie principala calitate a unui ministru al educației.

  În primul rând, un ministru al educației trebuie să fie... educat. Liviu Pop este un agramat care dă chix până și la aritmetica pe care a predat-o.

  În al doilea rând, conducătorul învățământului românesc ar trebui să fie un lider de opinie, un om serios, demn de luat în seamă. Liviu Pop se remarcă doar prin gafe, fiind o țintă principală de ironii.

  În al treilea rând, un ministru al educației trebuie să fie corect, transparent, să lupte pentru interesele elevilor și ale profesorilor, să își dorească performanță, stabilitate legislativă în domeniu, școli moderne și un nivel de educație competitiv. Singurul interes major pentru care luptă Liviu Pop este cel al găștilor de partid, care trebuie mulțumite cu posturi de directori și de inspector școlari, ori cu licitații pentru manualele care ajung pe masa copiilor la jumătatea anului școlar.

  Pentru aceste motive, îi cer public, pentru a doua oară în această sesiune parlamentară, domnului ministru Liviu-Marian Pop să demisioneze de urgență din funcția pe care o ocupă și să lase locul unei persoane mânate de pricepere și de bune intenții.

    Tudor Ciuhodaru - declarație politică cu titlul Programul Național de sănătate a femeii devine realitate;

  Domnul Tudor Ciuhodaru:

  "Programul Național de Sănătate a femeii devine realitate"

  Toate româncele vor beneficia gratuit de infomare și de acces la toate consultațiile și la investigațiile necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul precoce a celor mai frecvente tipuri de cancer. Vor fi alocați doar în prima etapă 47 milioane de euro.

  Absența educației pentru sănătate și lipsa banilor au ajuns să producă zilnic drame în rândul femeilor din România.

  Cele 3 tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu, atunci când șansele de vindecare sunt reduse, pentru că există două bariere:

  1. Educația pentru sănătate; 52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient, iar 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor cancere.
  2. Accesibilitatea, mai exact gratuitatea și disponibilitatea, la programele naționale de screening pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin.

  Soluții există.

  1. Introducerea orelor de educație pentru sănătate - proiectul meu este la Senat - inclusiv cea de sănătatea reproducerii, pentru dobândirea unor cunoștințe și deprinderi legate de anatomie, fiziologie, metode de autoexaminare, examene periodice, simptome de alarmă.
  2. Accesul gratuit pentru toate doamnele și domnișoarele din România la toate consultațiile și investigațiile medicale necesare depistării precoce a acestor trei tipuri de cancer, mai precis:

   a) 47 de milioane de euro sunt destinați pentru Programul Național de depistare a cancerului de col, din care 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei de prevenție, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, HPV/Babeș Papanicolau, precum și pentru formarea personalului medical - medici și asistenți, tehnicieni de radiologie și anatomie patologică, fizicieni, psihologi - care va fi implicat efectiv în derularea acestor programe;

   b) câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a Programelor de prevenție, diagnostic și tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare: Nord-Vest, Nord-Est, Sud Muntenia și Centru.

    Vasile Axinte - declarație politică cu titlul Municipiul Pașcani iese din izolarea CFR-ului!;

  Domnul Vasile Axinte:

  "Municipiul Pașcani iese din izolarea CFR!"

  În primăvara acestui an, ziarele din municipiul Pașcani titrau "Pașcaniul tot mai izolat", cu referire la noua politică a CFR, de a sări acest municipiu din lista stațiilor pentru trenurile InterRegio, de pe ruta București-Suceava.

  Având în vedere cele precizate, am înaintat o interpelare, în luna martie a acestui an, Ministerului de resort, pentru a primi o explicație plauzibilă cu privire la noua politică de transport a CFR. Răspunsul necorespunzător a determinat o luare de poziție, la 3 mai 2017, de la tribuna Parlamentului României, în situația în care ministrul transporturilor a făcut trimitere, în răspunsul său, la anumite studii plătite de Compania CFR, studii plătite din bani publici și care rezumau că stația Pașcani nu mai este atractivă pentru companie, deoarece, în medie, doar 3 călători coboară din trenurile care tranzitează această stație, pierzându-se timp serios cu oprirea și repornirea, în cursă, a trenului.

  Cu alte cuvinte, CFR ne informa despre abilitatea sa de a "fila" călătorii care circulau în trenurile proprii, scopul final fiind verificarea gradului de atractivitate comercială a stației Pașcani.

  Din păcate, am fost nevoit să atrag atenția asupra faptului că CFR nu se preocupă îndeajuns de siguranța transportului de pe calea ferată și că angajații de la compania de transport preferă să urmărească tranziția călătorilor prin gările patriei, în loc să apere infrastructura CFR de furturile care produc pagube mult mai însemnate decât câteva minute de staționare, până la urmă, într-un municipiu.

  În urma demersurilor efectuate, Compania CFR a decis că, odată cu noul mers al trenurilor, stația Pașcani să existe, din nou, în nomenclatorul opririlor pentru cursele InterRegio, care leagă capitala țării de municipiul Suceava.

  Se pare că CFR a constatat că datele puse la dispoziția Ministerului de resort ori au fost inexacte, ori au fost interpretate necorespunzător de factorii decidenți. Pentru un municipiu care a reprezentat, ani de-a rândul, principalul nod feroviar al Regiunii Moldova, pentru un municipiu care conform Masterplanului General de Transport al României va deveni și un nod rutier important, legând două axe importante, și anume, capitala țării de granița de nord a României și Ardealul de granița de est a României, inclusiv cu prelungire spre capitala Republicii Moldova, Chișinău, izolarea care i-a fost impusă de CFR a fost o eroare fundamentală care trebuia urgent rezolvată.

  Mă bucur că factorii decidenți au reevaluat situația și au decis ca Pașcaniul să facă parte din harta feroviară a țării și pentru trenurile InterRegio, soluțiile propuse de Companie, inițial, însemnând un stres de minim 42 de kilometri pentru cetățenii municipiului Pașcani.

  În altă ordine de idei, de săptămâna aceasta încep, la Iași, festivitățile determinate de Sărbătorile Iașiului, cu desfășurarea concomitentă a celui mai mare Pelerinaj ortodox din țară, prilej cu care invit toți colegii din Parlamentul României să viziteze, în acest sfârșit de săptămână Iașiul, pentru a se bucura de ospitalitatea specifică Regiunii Moldova, cât și de un plus de spiritualitate creștină.

    Nicolae Velcea - scurte considerații privind Ziua Internațională a Educației;

  Domnul Nicolae Velcea:

  "Ziua Internațională a Educației"

  Sărbătorită anual la 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației aniversează semnarea Recomandării UNESCO din 1966, privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 stabilea cadrul principal de referință privind drepturile și responsabilitățile profesorilor la scară globală.

  Anul acesta, sărbătoarea Zilei Internaționale a Educației va marca, de asemenea, cea de-a 20-a aniversare a Recomandării UNESCO din 1997 privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior, cu accent deosebit pe autonomia instituțională și a libertății academice.

  Educația reprezintă nucleul vital al societății, cadrele didactice având misiunea și responsabilitatea uriașă de a forma și educa generațiile viitoare, în spiritul valorilor, culturii și al istoriei naționale.

  Cu această ocazie, doresc să adresez un mesaj de felicitare tuturor cadrelor didactice. Dumneavoastră sunteți cei care călăuziți pașii copiilor spre lumina învățăturii, îi ajutați să descopere și să exploreze lumea dincolo de paginile cărților, îi ocrotiți cu căldura părintească și îi formați pentru viitor, făcând din ei oameni puternici și încrezători, contribuind la dezvoltarea lor personală și profesională.

  Vă felicit pentru munca și performanțele dumneavoastră, vă transmit respectul și prețuirea mea și vă doresc succes în întreaga activitate!

    Viorica Cherecheș - declarație politică intitulată Actuala clasă politică, încotro?;

  Doamna Viorica Cherecheș:

  "Actuala clasă politică, încotro?"

  Sesiunea de toamnă a Parlamentului României, cea care a debutat în urmă cu mai bine de o lună, nu a adus schimbările pe care le așteaptă românii, schimbările pe care le dorim noi, cei care suntem în Opoziție.

  Parlamentarii PSD-ALDE, dar și membrii actualului Cabinet insistă pe aceleași orgolii și rivalități politice, iar acest lucru este resimțit acut de populația României.

  Se apropie sezonul rece, o perioadă grea, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social. Blocajul economico-financiar, ratele ridicate ale dobânzilor și tendința de depreciere a monedei naționale, creșterea evaziunii fiscale, tăierea banilor de la investiții, lipsa banilor în bugetul de stat, bani care ar trebui să acopere măsurile populiste ale guvernării PSD-ALDE - sunt adevăratele preocupări pe care ar trebui să le aveți în vedere.

  Vechile rivalități și orgolii personale, dar și maniera iresponsabilă cu care unii dintre dumneavoastră tratați aceste probleme nu fac decât să atragă și mai mult dezaprobarea celor afectați de măsurile impuse.

  Nu cred că este cazul să ne întrebăm de ce încrederea în mediul politic și economic românesc a scăzut dramatic în ultimele luni, tocmai pentru că o parte importantă a politicienilor români este mai interesată de mediatizare în cea mai necuviincioasă competiție de calomnii și acuzații publice.

  Pentru unii dintre colegii din Parlament a devenit o obișnuință să facă turul televiziunilor, în loc să se gândească la viața de zi cu zi și la greutățile celor care i-au trimis să-i reprezinte. Sunt lipsite de bun-simț ieșirile publice ale unor colegi, comentariile pe care le lansează în mediul public, dar și reacțiile pe care le au atunci când sunt criticați pentru acțiunile lor.

  Violența în limbaj, care este în ultima perioadă asimilată funcției de parlamentar, ar trebui să ne dea serios de gândit tuturor și să ne determine să luăm măsuri acolo unde este cazul. Nu cred că trebuie să vă reamintesc faptul că ați depus un jurământ la învestirea în această funcție.

  "Jur credință patriei mele, România;

  Jur să respect Constituția și legile țării;

  Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României;

  Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor;

  Așa să mă ajute Dumnezeu."

  Politicul autentic românesc, cel pentru care s-au sacrificat și au murit în închisori multe personalități, s-a transformat treptat într-o piesă de teatru de o calitate îndoielnică, iar exemplele sunt la îndemâna oricui prin intermediul emisiunilor politice. Oare această guvernare va întoarce privirea către popor?

    Florinel Stancu - declarație politică cu tema Programul «Prima împădurire» este cel mai bun proiect care va duce la creșterea suprafețelor forestiere;

  Domnul Florinel Stancu:

  "Programul «Prima împădurire» este cel mai bun proiect care va duce la creșterea suprafețelor forestiere"

  Când vine vorba despre păduri, situația din țara noastră se potrivește perfect cu următorul citat: "Discuțiile despre probleme creează probleme, discuțiile despre soluții creează soluții". Guvernul condus de domnul Mihai Tudose a lăsat deoparte polemicile, în schimbul unor politici publice eficiente și a unor campanii extinse de împădurire.

  La inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, am lansat programul "Prima împădurire", care va duce la creșterea suprafețelor forestiere. Este vorba despre un ajutor pentru cei care acceptă să-și împădurească terenurile agricole lăsate acum în paragină.

  Toți cei interesați vor primi câte 6.000 de euro pentru un hectar împădurit, o soluție pragmatică și eficientă de a înverzi România, una gândită pe termen lung, menită să asigure o utilizare eficientă a resurselor naturale, iar atunci când spun pe termen lung, mă refer la sprijinul de 2.700 de euro de hectar pe an, pe care, statul român, îi va acorda timp de 12 ani.

  Nu a existat până acum o atenție mai mare și un program de sprijin mai îndelungat pentru păduri. Acum depinde de dumneavoastră, locuitorii acestei țări, dacă doriți să producem schimbarea sau nu.

  Îndemn pe toți românii care știu că nu pot lucra pământul pe care-1 dețin, în special pe cei din sudul țării, să participe la acest mare proiect. Pentru el au fost alocate fonduri de 124 milioane de euro și a început deja. Este o inițiativă mare, de durată și serioasă, o inițiativă lansată din responsabilitate pentru țară.

    Ioan Dîrzu - declarație politică având ca subiect Adunarea Parlamentară a NATO - o misiune pentru întărirea securității naționale a României;

  Domnul Ioan Dîrzu:

  "Adunarea Parlamentară a NATO - o misiune pentru întărirea securității naționale a României"

  Parlamentul României a găzduit, în perioada 6-9 octombrie, a 63-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, AP NATO. Adunarea Parlamentară a NATO a reprezentat un important forum pentru dialogul parlamentar internațional cu privire la probleme actuale de securitate, politice, sociale și economice, probleme ce privesc direct și România.

  Prezența celor 50 de delegații parlamentare naționale ale statelor membre și statelor cu statut de asociat, de partener regional și mediteranean asociat și de observator, precum și invitați din România și din străinătate au oferit evenimentului de la București și țării noastre un puternic mesaj de încredere și o mare responsabilitate - continuarea bunelor tradiții de securitate în familia euroatlantică.

  Eforturile noastre uriașe de integrare în NATO se materializează prin organizarea Summitului din 2008 în format extins - NATO, Rusia și Ucraina - găzduirea a trei adunări parlamentare NATO, investiții de 2% din PIB pentru Apărare, contribuții uriașe la misiunile militare din Afganistan cu trupe și la Misiunea KFOR din Kosovo, precum și adoptarea și implementarea cu succes a sistemului de apărare antibalistică. Astfel, încă de mai bine de 14 ani, România a contribuit progresiv, dar sigur, la apărarea a peste un miliard de cetățeni din statele NATO.

  În urma acestui bilanț generos trebuie amintit efortul militarilor români care s-au perfecționat în centrele de comandă NATO din Germania, Belgia și SUA, care au venit acasă și au reformat sistemul de apărare național și care au luptat în teatrele de operațiuni. Multe mulțumiri trebuie să se îndrepte și către Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale care, animați de noua cultură de securitate euroatlantică, au adaptat arhitectura de intelligence și securitate națională la cerințele partenerilor strategici. Acum, datorită lor, România a devenit furnizor de securitate în cadrul NATO.

  Conceptul de securitate extinsă, adoptat și de România, a protejat viața și integritatea cetățenilor români, ferindu-i de amenințările cu caracter asimetric, neconvențional și dihotomic. România rămâne o insulă de pace și securitate într-o Europă zbuciumată de atacuri teroriste și mișcări liberale care pun la îndoială stabilitatea comunității de securitate a NATO. România, datorită profesioniștilor ei, își menține nivelul de alertă teroristă la nivel "albastru precaut".

  În ceea ce privește relația statelor NATO cu Federația Rusă, cred că România trebuie să fie și de această dată, la fel cum a fost în istoria relațiilor internaționale, un promotor al păcii și al cooperării în cadrul sistemului ONU. Ar fi de bun augur dacă Parlamentul României și Ministerul Afacerilor Europene ar deveni promotori ai reluării activităților specifice ale Consiliului NATO-Rusia. Îmi doresc ca viziunea de după această Adunare Parlamentară să fie una constructivă, din care să rezulte nevoia consolidării cooperării între toate statele, o diminuare a diferendelor prin utilizarea instrumentelor diplomației și uniunea politică împotriva actelor acelor state care aduc atingere păcii internaționale.

  Pe viitor, îmi doresc ca slăbiciuni sistemice ale Alianței - birocrația, povara bugetară a SUA, lipsa de implicare a statelor europene - să nu mai afecteze conceptul comunității de securitate. Chiar dacă amenințările vor continua să existe, chiar dacă nu la intensitatea din timpului Războiului Rece, existența în continuare a NATO, atât în Europa, cât mai ales în cadrul sistemului internațional este necesară pentru garantarea supraviețuirii lumii libere.

  Nu în ultimul rând, subliniez importanța adaptării Cyber Defence Policy and Action Plan la amenințările actuale, a extinderii Programului B-61 și a Programului WMD Control and Disarmament în domeniul politicilor de cyber-security, SUA și Europa trebuie să rămână păstrătoare ale procesului de "prevenție, detectare, apărare și recuperare a pagubelor". Acest proces impune o activitate coordonată care să implice și sprijinul Rusiei în combaterea amenințărilor asimetrice și emergente.

  În final, fac un apel la colegii parlamentari de la toate partidele politice parlamentare, un apel pentru promovarea valorilor NATO în comunitățile noastre, o invitație de a ne acorda timp și interes pentru a explica oamenilor politicile bune pe care NATO le implementează și pentru securitatea cetățenilor români.

    Mihaela Huncă - declarație politică cu tema Reglementarea orientării vacaționale pentru reducerea inegalității de gen în educație și pe piața muncii;

  Doamna Mihaela Huncă:

  "Reglementarea orientării vocaționale pentru reducerea inegalității de gen în educație și pe piața muncii"

  Aș dori să atrag atenția asupra cauzelor unui fenomen care se manifestă de mai mult timp în România, inegalitatea de gen și de șanse în ceea ce privește accesul la încadrarea în muncă, inclusiv la promovare, și la formarea profesională, precum și în ceea ce privește condițiile de muncă și securitate socială.

  Pentru a îndrepta efectele, trebuie să înțelegem cauzele și acționăm asupra lor. Ca parlamentari, nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Trebuie să facem un pas mai departe și să reglementăm domeniile în care se manifestă cauzele principale cate conduc la inegalitatea de gen.

  Prima cauză a inegalității de gen este orientarea timpurie în educație. Prin tradiție există o predilecție a părinților ca în primii ani de scoală să orienteze fetele către disciplinele umaniste, iar pe băieți către cele tehnice sau logico-matematice.

  Afectează acest lucru egalitatea de șanse? Cu siguranță da, pentru că băieții se vor pregăti ulterior pentru meserii mai solicitate pe piața muncii și mai bine plătite, cum ar fi construcțiile, finanțele sau domeniul tehnic, de inginer.

  Există o reglementare a orientării vocaționale? Nu.

  Deci, iată unul dintre motivele importante ale inegalității de șanse în ceea ce privește accesul femeilor la meserii căutate și bine plătite pe piața muncii. Din cauza orientării inițiale în formele școlare timpurii, femeile se vor pregăti pentru meserii mai puțin căutate și în general mai prost plătite decât în cazul bărbaților.

  O altă cauză majoră a inegalității de gen rezidă în responsabilitățile specifice femeilor în viața de familie și dificultatea de armonizare a acestora cu exigențele profesionale.

  Ne dorim să avem cât mai mulți copii, ca să aibă cine să ne plătească pensiile când vom ajunge la bătrânețe. Însă puțini se întreabă prin ce trece o femeie pentru a armoniza exigențele care îi revin ca mamă, cu exigențele pe care le are în viața profesională, mai ales dacă vorbim de funcții de conducere.

  Angajatorii nu își pun problema din perspectiva unei mame. Ei cer randament egal, dar nu iau în considerare în niciun fel condițiile inegale dintre bărbații și femeile care au copii în îngrijire. Femeia trebuie să se împartă între profesie și copil.

  În legislația muncii, cu excepția concediului post natal, nu se prevăd facilități pentru femeile care au copii în îngrijire. Nu se garantează un program flexibil care să permită femeii să acorde o îngrijire corespunzătoare copilului pe care îl are în îngrijire. Din acest motiv, toate studiile realizate la nivel european și în țara noastră, arată că rata de ocupare a femeilor scade odată cu creșterea numărului de copii.

  Atunci când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați sau între tineri și seniori, întâlnim foarte frecvent confuzia dintre drepturi și privilegii.

  Deseori, atunci când femeile cer să li se respecte drepturile, mulți înțeleg că femeile vor anumite privilegii și un tratament preferențial. În realitate, nimeni nu cere privilegii: nici femeile, nici tinerii, nici alte categorii care sunt afectate de anumite stereotipuri sociale și profesionale.

  Ceea ce cer femeile este egalitatea de șanse. Competiția este deschisă pentru toată lumea. Dar vrem garanția ca toți să plece de la aceeași linie de start și toată lumea să fie cronometrată cu același cronometru.

  E important să insistăm pe această distincție dintre drepturi și privilegii, mai ales ca parlamentari care avem puterea de a legifera, inclusiv în acest domeniu al egalității de șanse dintre femei și bărbați.

  Privilegiile se câștigă prin muncă, nu se acordă prin lege. Așadar, legea trebuie să garanteze drepturi fundamentale, nu să acorde privilegii.

  Vă rog așadar, stimați colegi din Parlament și din Guvern, să luăm în considerare propunerea de a crea o reglementare a orientării vocaționale, iar până atunci să pregătim împreună cadrul normativ pentru acest lucru.

    Maricela Cobuz - declarație politică privind Ziua Internațională a femeilor din mediul rural, 15 octombrie;

  Doamna Maricela Cobuz:

  "Ziua Internațională a femeilor din mediul rural, 15 octombrie"

  Începând cu anul 2008, la inițiativa ONU, la data de 15 octombrie este sărbătorită "Ziua Internațională a femeilor din mediul rural", zi care are ca scop aprecierea importanței, cât și contribuția femeilor din mediul rural în procesul de dezvoltare a societății.

  Astfel, femeia din mediul rural a obținut recunoașterea și susținerea pentru rolurile multiple pe care și le-a asumat de-a lungul timpului, de la creșterea copiilor, dezvoltarea agriculturii și creșterea de animale, până la crearea de mici afaceri, păstrarea și promovarea tradițiilor locale și bunăstarea familiei.

  Deși valorile satului românesc au început să fie promovate, odată cu ele și rolul femeii de la sat. Cu toate acestea, prejudecățile au rămas, iar inegalitatea între sexe, încă se păstrează. Femeia de la țară este încă nedreptățită, suportând zilnic tratamente discriminatorii, ea suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de violență și nesiguranță.

  Încurajarea egalității de șanse pentru femeile din mediul rural duce la crearea unui cadru propice privind accesul pe piața forței de muncă a acestora, la conștientizarea șanselor pe care le pot avea, dar și posibilitățile de obținere a unui loc de muncă.

  În acest sens, Guvernul PSD își propune, prin Programul de guvernare, să înființeze și să organizeze agenții de mediere între cererea și oferta de muncă din mediul rural, să asigure politici agricole și de dezvoltare rurală care vor stimula crearea de noi locuri de muncă.

  Ca deputat, voi propune legi care să sprijine femeile din mediul rural, ele reprezentând o parte importantă a societății pe care nu trebuie să o eludăm.

    Răzvan-Ilie Rotaru - despre programele de sprijinire a tinerilor antreprenori;

  Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

  Există resursele necesare pentru desfășurarea tuturor programelor de sprijinire a tinerilor antreprenori.

  În urma lansării programelor pentru sprijinirea antreprenoriatului s-a înregistrat la nivel național un număr foarte mare de tineri interesați să acceseze fondurile alocate de Guvern.

  Astfel, vreau să vă anunț că pentru fiecare program există solicitări mai mari decât estimările inițiale. Totodată, există și fondurile necesare pentru fiecare măsură.

  În cazul Programului "Start-up Nation România", până în acest moment, sunt peste 10.500 de dosare cu planuri de afaceri admise. Numărul total al dosarelor transmise depășește 20.000. Conform calculelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, 10.500 de planuri de afaceri din cele circa 20.000 vor putea fi finanțate din bugetul alocat anul acesta Programului "Start-up Nation România", circa 1,7 miliarde lei, din care 500 milioane de lei fonduri europene. S-au semnat deja primele contracte de finanțare efectivă, iar programul funcționează în parametri, nu sunt probleme.

  Pentru a pune capăt oricăror speculații vreau să vă spun că sunt bani pentru toate proiectele care au fost aprobate. De asemenea, sunt încheiate acorduri de finanțare cu trei bănci - BCR, Banca Transilvania și CEC Bank. Finanțarea acordată de aceste bănci este garantată și contragarantată de Fondul de Garantare și Fondul de Contragarantare.

  În ceea ce privește programul pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, cu cel puțin un an vechime, se acordă de la stat suma maximă de 400.000 de lei pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor antreprenori. Pentru acest an sunt prevăzute fonduri pentru minimum 165 de beneficiari, resursa alocată fiind de 74,36 milioane de lei.

  În legătură cu același program, însă pentru firmele care desfășoară activități de comercializare a produselor și serviciilor de piață, se alocă suma de maxim 250.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Resursa disponibilă în acest an este de 49,95 milioane lei, ceea ce înseamnă 319 planuri de afaceri care pot fi finanțate în 2017.

  Programul destinat promovării produselor și serviciilor întreprinderilor mici și mijlocii românești pe piețele externe prevede alocarea a 50.000 de lei/an/beneficiar, din care 10% trebuie să fie contribuție proprie. În prezent sunt 383 de companii înregistrate, iar sumele solicitate de antreprenori au fost de 3,44 de ori mai mari decât bugetul alocat. În acest caz fondurile vor fi suplimentate pentru a fi sprijinite toate firmele înscrise în proiect.

  Așadar, PSD își respectă promisiunile și duce la îndeplinire toate angajamentele luate față de tineri.

    Costel Lupașcu - declarație politică având ca subiect Măsuri concrete pentru recuperarea taxelor de poluare și a timbrului de mediu pentru autovehicule și stimularea achiziției de mașini noi;

  Domnul Costel Lupașcu:

  "Măsuri concrete pentru recuperarea taxelor de poluare și a timbrului de mediu pentru autovehicule și stimularea achiziției de mașini noi"

  Am promis în decembrie 2016 că dacă vom ajunge să avem majoritatea în Parlament vom elimina imediat timbrul de mediu pentru autoturisme. Ne-am ținut de cuvânt și am eliminat această taxă, care a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiție.

  Acum Guvernul a promovat două acte normative, prin care, pe parcursul anului 2018, Fondul pentru mediu va restitui banii tuturor persoanelor care au plătit taxa specială, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

  Așadar, Coaliția PSD-ALDE nu doar că a oprit încasarea acestei taxe, dar a și luat măsurile necesare pentru recuperarea banilor plătiți de fiecare cetățean care și-a cumpărat un autoturism în ultimii ani.

  În același timp, vreau să pun capăt speculațiilor care au apărut în spațiul public și vă anunț că nu va fi nicio taxă de înmatriculare, nu va fi nicio taxă împotriva mașinilor second-hand.

  Guvernul va avea o politică de stimulare a achiziției de mașini cu grad scăzut de poluare, pentru că poluarea afectează sănătatea tuturor și în primul rând sănătatea copiilor noștri.

  Actualul Executiv va continua politicile de stimulare a achiziției de mașini noi, cu grad scăzut de poluare, lucru care se poate constata prin creșterea permanentă a numărului de tichete, prin Programul Rabla, prin care se subvenționează cumpărarea de mașini noi.

  Cu toate acestea, trebuie să avem o politică foarte clară împotriva poluării, pentru că toți copiii noștri respiră aerul acestei țări. Totodată, consider că trebuie să luăm măsuri împotriva accesului în trafic a autovehiculelor nesigure din punct de vedere tehnic. Este important pentru viața noastră.

  Încă o dată vă repet că nu există nicio politică împotriva mașinilor second-hand.

  În schimb, la fel ca și cetățenii din alte state, precum SUA sau Germania, este bine ca cei mai mulți dintre români să aibă ca primă opțiune achiziția unei mașini noi, produsă la noi în țară. Acest lucru nu poate fi reglementat, dar merită încurajat. Fiecare mașină produsă la noi în țară înseamnă locuri de muncă, venituri mai mari, școli și spitale mai bune.

    Liviu-Ioan Balint - declarație politică intitulată România, un aliat responsabil pentru Adunarea Parlamentară a NATO;

  Domnul Liviu-Ioan Balint:

  "România, un aliat responsabil pentru Adunarea Parlamentară a NATO"

  Este o onoare și o mare responsabilitate să găzduim în Palatul Parlamentului cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, cunoscută inițial sub numele de "Conferința Parlamentarilor NATO", înființată în 1955, la Paris.

  Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de o alianță puternică bazată pe o legătură transatlantică solidă, datorită amenințărilor cibernetice, terorismului, acțiunile agresive ale unor actori statali sau nonstatali, relațiile tensionate cu Federația Rusă, conflictele înghețate sau amenințările hibride, toate acestea fiind priorități în agenda comună a statelor membre NATO.

  România a dovedit că este un aliat responsabil, credibil, dar și solid asupra angajamentelor care decurg prin contribuțiile semnificative la operațiile și misiunile NATO din Afganistan și Kosovo.

  Importanța acestei reuniuni, cu participarea a peste 50 de delegații naționale, este de a crea un scut puternic asupra vremurilor pe care le trăim astăzi, ce impun nevoia unei dezbateri, cu precădere la nivel parlamentar, asupra evoluțiilor de securitate și provocările cu care se confruntă țările noastre, dar și sensibilizarea parlamentarilor față de problemele de apărare și securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate, a schimba opinii, a înțelege punctele de vedere ale celorlalți.

  Prin urmare, doresc să adresez o felicitare Secretarului General al Camerei Deputaților, doamna Silvia Mihalcea, staffului tehnic, dar și întregii conduceri a Parlamentului României.

    Ion Spânu - declarație politică cu tema Dezastrele naturale - un pericol real pentru România;

  Domnul Ion Spânu:

  "Dezastrele naturale - un pericol real pentru România"

  Ziua Internațională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale a fost desemnată prin Rezoluția nr. 44/236 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 22 decembrie 1989, cu scopul promovării unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor naturale, prevenirea și diminuarea acestora. Sărbătorită la 13 octombrie, ziua celebrează modul în care oamenii și comunitățile din întreaga lume își reduc expunerea la dezastru și conștientizează importanța riscurilor cu care se confruntă.

  Este cunoscut faptul că 90% dintre toate calamitățile naturale sunt legate de vreme, climă și apă. Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamități naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendință de creștere, atât după intensitate, cât și după frecvența lor. Aceasta duce la creșterea pagubelor materiale și a numărului de jertfe umane.

  Schimbările climaterice la scară globală și regională contribuie la accentuarea intensității și la creșterea frecvenței fenomenelor și proceselor periculoase ca secetele, aversele de ploaie, inundațiile, înghețurile etc. Pentru realizarea cu succes a luptei cu urmările negative a influenței fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, este necesară studierea multilaterală a acestor fenomene, perfecționarea metodelor de prognozare a lor și în special a măsurilor de prevenire sau reducere a daunelor de pe urma influenței acestora asupra economiei naționale și a securității oamenilor.

  Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ, în primul rând, pierderile de vieți omenești și pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populația să fie informată.

  Potrivit unui studiu al World Risk Report din 2015, România se afla pe locul 87 din 171 în topul țărilor cu cele mai mari riscuri de dezastre naturale, unde pe primul loc se afla Vanuatu, cu cel mai mare risc, de 36,72%, iar pe ultimul este Qatar, cu un risc de dezastru natural de doar 0,08%.

  În ceea ce privește țara noastră, 75% din populația României și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului unui cutremur, iar probabilitatea unui cutremur major în 30-40 de ani este o realitate statistică.

  În ultimii ani, în România, inundațiile au provocat mari pierderi materiale. Județele Galați și Tulcea pot fi printre zonele cele mai afectate de inundații, dar și Bacău, Vrancea, Vaslui, Teleorman, Olt și Dolj pot fi într-o situație similară, potrivit IGSU. Siretul, Mureșul, Crișurile, Oltul, Prutul și Dunărea pot provoca pagube extrem de mari.

  "Potrivit unor evaluări, pagubele înregistrate de țara noastră, ca efect al inundațiilor din ultimii 12 ani, au avut o valoare de 4 miliarde de euro, reprezentând circa 2,7% din PIB", a declarat, în 2016, Iulian Jugan, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

  Conform datelor publice, în România, inundațiile și furtunile au afectat aproximativ 656.392 de hectare de terenuri agricole, 10.420 de kilometri de drumuri, 23,8 de kilometri de cale ferată, 9.113 de poduri și picioare de pod și 90.394 de fântâni.

  Este foarte important de precizat că, pe lângă aceste distrugeri materiale, inundațiile au provocat, din păcate, și pierderi de vieți omenești. Numai în timpul inundațiilor din 2005 și 2006 s-au înregistrat peste 90 de decese, iar în total, începând cu 2001, inundațiile au dus la peste 180 de vieți omenești pierdute, fenomen cu atât mai îngrijorător.

  Prin deciziile pe care le ia în cadrul actului de guvernare, PSD încearcă să sporească gradul de conștientizare privind acțiunile, politicile și practicile eficiente luate pentru a reduce expunerea la riscul de dezastre la nivel comunitar, contribuind astfel la salvarea locuințelor și a mijloacelor de subzistență. Aceasta este o provocare considerabilă care se poate realiza numai prin coordonare, cooperare și colaborare între actorii implicați direct.

  Nimeni nu știe unde vrea natura să se manifeste, să se dezlănțuie. Nu ne rămâne decât să fim pregătiți, sufletește și fizic. Trebuie să ne maturizăm și să fim conștienți de faptul că multe din acțiunile noastre contribuie la dezvoltarea dezastrelor. Tăierile de arbori, proasta exploatare a albiilor râurilor, incendierile pajiștilor, necurățarea rigolelor, gunoaiele aruncate la întâmplare etc. - toate acestea formează cadrul propice dezvoltării unor posibile dezastre. Astăzi avem inundații, viituri care spală zeci de case, mâine se pot isca alunecări de teren care să înghită într-o clipă localități întregi fără a acorda vreo șansă vieții. Riscurile, indiferent de natura lor, nu trebuie ignorate. Un versant defrișat accelerează șuvoaiele de apă, un incendiu scăpat de sub control se poate transforma într-unul de masă, aproape imposibil de oprit, și lista situațiilor minore ce pot degenera în dezastre rămâne deschisă...

    Vasile Gudu - declarație politică privind Marile lipsuri ale învățământului superior.

  Domnul Vasile Gudu:

  "Marile lipsuri ale învățământului superior"

  A venit rândul învățământului superior. Trist, greu de înțeles și explicat, dar crud de real. Avem nevoie de reformă în învățământul superior? Da, însă, ca de obicei, doar se clamează acest lucru. Avem nevoie de calitate? Da, dar ea trebuie asigurată. Cum? În România se pare că nimeni nu știe.

  Stimați guvernanți, am început anul universitar cu resurse educaționale învechite, fără spații de cazare suficiente și cu sabia abandonului universitar deasupra capului. Putem vorbi la infinit despre neajunsurile și efectele negative ale unui sistem de educație condus la voia întâmplării și după bunul plac al acelorași oameni care nu înțeleg că era lor a apus.

  Haideți să tragem linie și să tratăm cauza molimei care se răsfrânge asupra întregului sistem de învățământ. Nu putem să satisfacem la infinit doar viziunile demodate, desuete, ale unor oameni care se îmbogățesc doar financiar de pe urma unui învățământ superior care se desfășoară cu o autonomie prost înțeleasă și sub auspiciile unora care promovează politici inadecvate în domeniu.

  Domnule ministru, așezați-vă la pupitrul ministerului, în aula unei universități, și încercați, oricât de greu v-ar fi, să intrați în pielea unui student care și-a pus toate speranțele în formarea pe care o va primi în vederea găsirii unui loc de muncă. Întrebați-vă în fiecare zi de ce au nevoie cei care reprezintă cea mai importantă resursă a unei țări.

  Dat fiind faptul că vorbim de educație, îndrăznesc să vă rog ceva. Când veți identifica măsurile, să nu uitați că este nevoie de standarde, de tehnici, de metode, de instrumente și de motivație. Mai mult decât atât, îmi doresc, ca și dumneavoastră, sper, ca nicio măsură menită să reformeze să nu conțină confuzii, erori, ambiguități, dedesubturi ori lacune.

  Când sunteți gata, faceți un calcul și dispuneți măsuri pentru finanțarea învățământului superior și nu numai, așa cum ați promis. Dacă aveți toate răspunsurile sau deja știți cum stau lucrurile, nu este nevoie să veniți în fața nimănui pentru a le enumera. Scrieți acte normative, adoptați-le și rezultatele se vor vedea pe termen lung.

       

  Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 ianuarie 2019, 7:33
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro