Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.19 Petru Movilă - declarație politică intitulată "Statul paralel, de 1 Decembrie";

Domnul Florin Iordache:

În continuare, domnul Petru Movilă.

Se pregătește domnul Florin Roman, de la PNL.

Domnul Petru Movilă:

Bună dimineața, stimați colegi, domnule președinte.

Declarația se numește "Statul paralel de 1 Decembrie".

Acum aproape 100 de ani, o mână de oameni au făcut imposibilul: au înfăptuit Marea Unire și au împlinit visul tuturor românilor. Între timp unitatea, mândria națională, mândria de a fi român au devenit uneori doar vorbe goale, idealuri care de-a lungul timpului și-au pierdut din însemnătate și care, de cele mai multe ori, poartă o conotație negativă. Câți dintre noi nu se vor gândi de 1 decembrie că viitorul acestei țări este incert, că hoția este la ea acasă și că lucrurile merg din ce în ce mai rău?

Nu-mi aduc aminte să fi avut în ultimi ani, stimați colegi, un 1 decembrie atât de dezbinat, cu dispute și contre atât de dure între clasa politică și cetățeni. Cele mai recente discursuri ale politicienilor aflați la putere împotriva românilor care consideră că țara lor merge din ce în ce mai rău și care-și apără drepturile în stradă sunt frapante. Protestatarii au fost asemănați unor hoți de buzunare, au fost făcuți "inculți", "ignoranți", "manipulați" și nu numai. Astfel de declarații, din partea unor oameni care au avut șansa de a se afla pe listele PSD-ALDE la alegeri și care nu s-au remarcat cu nimic, nu fac cinste clasei politice.

Ce respect să aibă românii pentru Guvernul care ia hotărâri doar în favoarea colegilor de partid și în defavoarea populației? Cât respect să mai ai pentru cei care dau legi doar ca să-și apere propriile interese sau să-și scutească de la plata impozitelor și taxelor locale lacurile pe care și le-au luat datorită influenței și prietenilor pe care i-au avut în funcții cheie?

Nu poți să tratezi cu atâta dispreț milioane de oameni, să-i duci la sapă de lemn pe cei care și-au deschis afaceri, să-i afunzi și mai tare în sărăcie pe cei care deja sunt săraci și apoi să spui că cei care te blamează trăiesc într-un stat paralel.

Dar cei din Regiunea Moldovei cer o autostradă, cer ca în țara în care trăiesc, domnule Tudose, să aibă autostrada Ungheni - Iași - Târgu Mureș. Sau cetățenii ce-și plătesc taxele și impozitele la zi, dar sunt nevoiți să meargă zilnic la serviciu pe niște drumuri județene de pământ? De ce este mai greu să rezolvi o problemă a unui județ întreg decât a unui om care dorește să aibă în proprietate Lacul Belina? Două milioane de români depind de o autostradă, dar dumneavoastră, cei din Guvern, sunteți mai interesați să rezolvați problemele celor puțini, dar apropiați.

Dumneavoastră ce faceți de 1 decembrie, domnule prim-ministru? Vă pregătiți discursul pentru Marea Unire?

Veniți la Iași și veți găsi români uniți în jurul proiectului autostrăzii. Veniți la Iași să vedeți ce înseamnă oameni uniți pentru același țel. Dar veniți cu dovada că veți construi autostrada Ungheni - Iași - Târgu Mureș. Altfel, Guvernul României nu are ce căuta la Iași.

Vă mulțumesc.

Deputat de Iași, Petru Movilă.