Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.47 Ioan Balan - declarație politică cu tema: "[Statul paralel] te arde la buzunar!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ioan Balan:

"«Statul paralel» te arde la buzunar!"

Românii simt tot mai puternic efectele unei guvernări slabe, dezorientate, pe alocuri antieuropeană, care a reușit să destabilizeze practic toate echilibrele câștigate cu greu în ultimii ani. Dobânzile nu se mai opresc din creștere, cursul leu/euro a depășit și deprecierea maximă din perioada crizei economice, prețurile la toate bunurile din coșul zilnic al românilor au luat-o razna, iar veniturile și puterea de cumpărare a populației continuă să se deprecieze. Aceasta este realitatea pe care o trăiesc românii și nimeni nu poate să o conteste. Cum se întâmplă ca în an de creștere economică să se declanșeze, ca într-un joc de domino, toate aceste efecte negative, se explică simplu - toate sunt cauzate de măsurile proaste luate de Guvern.

Incompetența și eșecul Guvernului PSD-ALDE nu trebuie să dea satisfacție nimănui, pentru că nu este eșecul acestor partide sau al liderilor lor, ci este eșecul românilor și al României. Este un eșec decontat de toți. Un Guvern incompetent nu poate să bucure pe nimeni, nici măcar pe competitorii politici, pentru că incompetența sa se răsfrânge asupra stabilității financiare a țării, asupra atragerii efective de fonduri europene, asupra competitivității agenților economici români, asupra salariilor, pensiilor, alocațiilor, locurilor de muncă. Or, toate acestea chiar se văd în România de astăzi: deficitul bugetar este dublu față de anul trecut, din fondurile europene nu s-a luat mai nimic și există riscul suspendării acestora, agenții economici sunt loviți săptămânal prin actele normative emise de Guvern, salariile sunt tot mai slabe ca putere de cumpărare, majorarea pensiilor este amânată încă o dată, școlile, spitalele și infrastructura nu resimt în niciun fel creșterea economică. Aceasta este demonstrația cea mai clară a eșecului guvernamental.

În viață, când greșești, e bine să recunoști și să-ți asumi eșecul. La fel este și în politică! Omul politic responsabil, "bărbatul" politic al cărui program a eșuat își asumă eșecul și pleacă, nu persistă în greșeală! Nu se agață de funcții, chiar dacă o societate întreagă i-o cere! Nu am mai avut, în cei 27 de ani care au trecut de la căderea comunismului, o situație în care Guvernul, din cauza măsurilor nocive, să ajungă să coalizeze împotriva sa practic întreaga societate: patronate, sindicate, angajați, pensionari, societatea civilă, intelectuali și mare parte din mass-media.

Cine a sperat că Dragnea, Tăriceanu, Tudose, Olguța Vasilescu și alți lideri ai coaliției de guvernare își vor asuma eșecul, își vor cere scuze electoratului pentru această mare înșelătorie care poartă numele Programului de guvernare "Îndrăznește să crezi" și vor pleca acasă rușinați pentru că i-au păcălit pe români, s-a înșelat amarnic. PSD-ul a fost mai tot timpul la guvernare în ultimii 27 de ani și nu a plecat niciodată de la guvernare, ori de câte ori a guvernat împotriva românilor, decât gonit de furia poporului. Vă rog să vă uitați la ultima născocire a acestora, prin care aruncă vina pentru toată incompetența lor, pentru toată nepriceperea și pentru eșecul guvernării pe un inamic nou, inventat în laboratoarele propagandei PSD. Cine-i vinovat pentru toate? Statul paralel!

Statul paralel este responsabil pentru tot eșecul guvernamental! Și pentru creșterile de prețuri, și pentru salarii scăzute de la 1 ianuarie 2018, și pentru amânarea majorării pensiilor, și pentru zero investiții în infrastructură și pentru posibila înghețare a fondurilor europene. Da, statul paralel i-a mințit pe români în 2016 că le va crește veniturile peste noapte și prețurile vor scădea. Statul paralel promovează legi ale justiției care să-i ducă pe procurori și judecători să dea explicații în fața CEx al PSD. Statul paralel a tăiat din finanțarea administrațiilor publice locale, încât le-a dus în sapă de lemn. Statul paralel i-a mai păcălit, încă o dată, pe profesori, medici și funcționari cu dublări de salarii, iar acum poate le va da un 2-3%, adică mai puțin decât au crescut prețurile în 2017. Statul paralel i-a amăgit pe toți pensionarii cu o viață mai bună și tot statul paralel a atentat la drepturile persoanelor cu dizabilități. Tot statul paralel și-a bătut joc și de tinerii absolvenți de medicină, la examenul de rezidențiat, și tot statul paralel a fost incapabil să cumpere vaccinuri împotriva rujeolei, pentru a stopa decesele în rândul copiilor.

Așa este! Statul ăsta paralel chiar este extrem de nociv! A făcut enorm de mult rău românilor. Dincolo de ironie, această invenție a PSD o iau ca pe un gest de sinceritate a liderilor săi, pentru că așa cum reiese din realitatea pe care o trăim cu toți, statul paralel este chiar PSD! PSD este paralel cu realitățile din România. Degeaba încearcă liderii PSD-ALDE să mai caute inamici nevăzuți pentru a-și justifica eșecul guvernamental, pentru că nu mai au niciun fel de credibilitate în societatea românească. Românii au fost păcăliți, iar asta nu se iartă și nu se uită așa ușor!