Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Laura-Mihaela Moagher - intervenție cu titlul: "România este a românilor";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Laura-Mihaela Moagher:

"România este a românilor"

Poporul român se afla pe aceste meleaguri încă din cele mai îndepărtate timpuri ale istoriei.

Suntem un popor de oameni liniștiți și înțelepți, suntem un popor de oameni muncitori și cinstiți, suntem un popor de oameni care știu să prețuiască adevăratele valori morale ale unui om, suntem un popor de oameni care au învățat de-a lungul istoriei că se poate trăi în pace și înțelegere, indiferent de religie, naționalitate sau culoare.

Istoria și-a întipărit adânc amprentele în viața acestui popor minunat, un popor care de fiecare dată când a fost nevoie a știut să arate că locul lui este aici pe acest pământ, situat la nord de Dunăre, așa cum menționau istoricii de-a lungul vremii. Elocvente sunt Răscoala de la 1848, Războiul de Independență de la 1877-1878 și Revoluția din Decembrie 1989.

Numeroase popoare au cotropit aceste plaiuri minunate încercând să ne subjuge, însă niciodată nu au reușit să ne dezrădăcineze. Contopirea românului cu natura și legătura puternică dintre oameni, calități menționate în mai toate capodoperele literare românești, au făcut ca acest popor să iasă învingător de fiecare dată.

Pe pământurile noastre au trecut multe popoare. Au venit și au plecat. Câțiva dintre ei au ales să rămână aici, fermecați fiind de frumusețea și liniștea acestor minunate locuri.

Românii i-au primit cu brațele deschise, i-au tratat ca pe frații lor, i-au îngăduit și i-au respectat. Le-au respectat tradițiile, le-au respectat portul, le-au respectat limba, i-au făcut români.

Maghiari, sași, svabi, romi, turci, tătari, sârbi, croați, bulgari, ucraineni, evrei, ruși lipoveni sunt doar câteva dintre etniile care au ales să-și trăiască viața sub numele de români pe aceste meleaguri pline de frumusețe și liniște.

Avem o țară bogată plină de oameni minunați, o țară greu încercată de-a lungul istoriei, o țară în care bunătatea, cinstea și hărnicia sunt caracteristici relevante pentru locuitorii ei.

Suntem mulți Români și trăim într-o țară în care vrajba între etnii a devenit tema de campanie electorală, trăim într-o țară din care milioane de locuitori fug care încotro.

Chiar dacă suntem de naționalități diferite, atâta vreme cât trăim pe aceste meleaguri, atâta vreme cât mândria de a fi român încă ne înfierbântă sângele în vene, atâta vreme cât putem trăi liniștiți pe aceste plaiuri, putem spune cu toții la unison că România este a românilor.