Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.51 Marilen-Gabriel Pirtea - declarație politică: "Atac inițiat de PSD asupra societății civile - proiectul de supracontrol al activității organizațiilor civile de utilitate publică este inacceptabil pentru o societate democratică";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

"Atac inițiat de PSD asupra societății civile - proiectul de supracontrol al activității organizațiilor civice de utilitate publică este inacceptabil pentru o societate democratică"

Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, inițiat de către domnii senatori Nicolae Șerban și Liviu Ioan Adrian Pleșoianu, se află în etapa de adoptare tacită la Senat.

În opinia mea, forma și spiritul acestei inițiative, care va ajunge în dezbatere la Camera Deputaților, reprezintă un grav atac asupra societății civile, introducând mecanisme de supracontrol asupra organizațiilor neguvernamentale, fundații și asociații de utilitate publică. Prin urmare, le solicit doamnelor și domnilor deputați să ia în considerare importanța respingerii acestei inițiative nedorite pentru orice societate democratică.

Proiectul inițiat la Senat prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli, în care să fie menționată fiecare persoană care a donat bani respectivei fundații sau asociații, cât și valoarea acestei donații. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv ar urma să-și înceteze de îndată activitatea.

Aceste prevederi sunt de natură să provoace discriminări semnificative între organizațiile neguvernamentale, cele de utilitate publică urmând să fie obligate să publice mult mai multe date despre veniturile și cheltuielile pe care le au, date pe care celelalte organizații neguvernamentale le raportează legal o dată pe an. Mai mult decât atât, proiectul inițiat la Senat introduce condiții și obligații noi față de legislația actuală, discutabile și nerelevante: introduce un algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor nonguvernamentale: 40% - Servicii Sociale (Asistență-Protecție-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate și Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport; 30% - Educație; 10% - Știință, Cercetare, Inovație, Mediu și Protecția Animalelor, Protecția Consumatorului; 10% - Valori naționale și ale minorităților naționale - Tradiții și Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomație și Relații Internaționale, Militar-Apărare-Cultul eroilor. Cine își poate asuma prin inițiativă legislativă direcționarea vieții civice printr-un astfel de algoritm artificial?

Toate aceste prevederi ale proiectului de modificare a legii sunt de natură să aducă grave prejudicii ONG-urilor de utilitate publică, prejudicii produse prin efectul de discriminare cu care ar urma să fie tratate prin prevederile legale organizațiile neguvernamentale de utilitate publică. Probabil că pentru oamenii fideli actualei guvernări sunt normale aceste acte de supracontrol în activitatea societății civile, dar nouă, tuturor celor care credem în rolul democratic al instituțiilor societății civile, ne este imposibil să girăm o inițiativă ce nu are alt rol decât acela de a cenzura manifestările și expresiile democratice ale societății civile. Oare această inițiativă nu este cumva menită să aducă pe masa guvernanților lista de contributori din societatea civilă care au susținut financiar organizațiile neguvernamentale ce au dezvăluit afacerile cu iz de ilegalitate ale liderilor PSD?