Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.53 Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - intervenție: "1 Decembrie, zi de unitate națională";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"1 Decembrie, zi de unitate națională"

La 1 Decembrie sărbătorim împreună 99 de ani de la Marea Unire, un eveniment sublim al istorie noastre naționale. 1 Decembrie este un moment în care fiecare dintre noi trebuie să aducă un omagiu profund celor care au făcut jertfa supremă pentru apărarea și întregirea teritoriului național. Generației eroice de la 1918 îi datorăm respectul nostru profund pentru cugetul, curajul, onoarea și dragostea de țară.

Privesc cu mândrie și recunoștință spre trecut, dar și cu încredere și speranță spre viitor, un viitor pe care noi, ca națiune, alegem să-l construim.

Astăzi, poporul român are nevoie mai mult ca oricând să rămână unit. Încrederea reciprocă trebuie să constituie temelia unei viziuni coerente, în care fiecare dintre noi să aibă un rol bine determinat. Aripile identității naționale ale României trebuie să rămână puternice în ciuda unor evenimente consumate sub auspicii incerte.

1 Decembrie este prin excelență un îndemn la unitate, solidaritate, cumpătare și mândrie națională. Cred că națiunea română are resurse umane și materiale pentru a-și îndeplini idealurile. Nimeni nu le poate lua românilor curajul, jertfa și spiritul de sacrificiu, elemente adânc înrădăcinate în ființa națională.

România are nevoie mai mult ca oricând de un proiect de țară, un proiect pe care l-a mai avut, și aici amintesc faptul că Moldova istorică a oferit un astfel de proiect în 1917, într-un moment de grea încercare pentru poporul român. Uitându-mă spre trecut, văd o istorie plină de încercări pentru România, cu dictatură regală, dictatură în regim de război, dictatură comunistă, care nu au slăbit ființa națională.

Îmi doresc o Românie stabilă având în centrul ei cetățeanul. Avem nevoie de profesionalism și responsabilitate în ceea ce facem și ne propunem să facem, de încredere și devotament față de valorile noastre comune. Țara noastră este un partener de încredere, respectat la nivelul instituțiilor din care face parte, prin modul cum și-a îndeplinit atribuțiile. România nu are nevoie de egoism, și, mai ales de egoism politic, nu are nevoie de lupte interne care să servească interese personale.

Folosesc acest prilej pentru a le transmite tuturor românilor un mesaj: aveți încredere în voi înșivă, aveți încredere în România și astfel vom reuși să transmitem generațiilor viitoare ceea ce generațiile trecute ne-au transmis nouă: dorința de a fi o națiune mai puternică și mai bună.

La mulți ani, români! La mulți ani, România!