Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.55 Nicolae Giugea - declarație politică intitulată "Găina nu se plimbă cu mașina. Oul, carnea și brânza... da!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nicolae Giugea:

"Găina nu se plimbă cu mașina. Oul, carnea și brânza... da!"

Un Guvern nu se poate conduce doar în glumă, doar cu ironii ieftine, prin minciuni și prin încercări eșuate de găsire a unor inamici inexistenți, care să justifice eșecul și incompetența miniștrilor în funcție. Un Guvern nu poate performa și nu poate produce efecte favorabile pentru cetățeni, atâta vreme cât acesta este total debranșat de la realitățile economice și sociale, le neagă în mod absolut și, mai mult, încearcă să deformeze realitatea cu o realitate paralelă.

Nu cred că este vreun cetățean român care să nu se fi minunat atunci când unul din cei doi lideri ai coaliției actuale de guvernare, fost liberal și al doilea om în statul român, spunea cu toată gura că el nu a văzut nicăieri ca benzina să se fi scumpit, ca urmare a creșterii accizei la carburanți. Din păcate, domnul Tăriceanu nu a fost nici primul și nici ultimul dintre liderii actualei coaliții, care găsesc justificări, care mai de care mai trăsnite pentru a justifica efectele negative resimțite de populație, ultima "inovație" fiind invenția năstrușnică a existenței unui "stat paralel". Da! "Statul paralel" este vinovat pentru toate nereușitele Guvernului, pentru toate promisiunile făcute de Liviu Dragnea și PSD, uitate la numai un an de la alegerile generale.

Din acest peisaj guvernamental sinistru nu putea să lipsească și domnul ministru Petre Daea, care, chestionat pe marginea scumpirii fără precedent a unor bunuri alimentare din coșul de bază al consumatorului român, în special legat de explozia prețului la ouă și influența negativă a scumpirii cu aproape 20% a carburanților, domnul Daea a crezut că, prin gluma "găina nu se plimbă cu mașina", va acoperi rușinea unui Guvern care face, de la o zi la alta, tot mai scumpă viața românilor.

Este drept faptul că găinile nu se plimbă cu autoturismele, însă ouăle da, iar tot ciclul de producție al unui ou este influențat în foarte mare măsură de prețul carburanților. Producția agricolă este mai scumpă, pentru că lucrările agricole se fac cu ajutorul carburanților, transportul producției agricole, al produselor procesate pentru hrana animalelor și încălzirea halelor de producție sunt influențate în mod decisiv de prețul la produsele energetice - gaz mai scump cu peste 6%, energie electrică mai scumpă cu aproape 10%, carburanți mai scumpi cu cca. 20%. Din păcate, explozia prețului la ouă, de peste 200%, a acoperit și alte creșteri de prețuri la produsele de bază, cum ar fi carnea, laptele, brânzeturile, legumele și fructele.

Vreau să cred și sper că prin această afirmație, domnul Petre Daea nu și-a exprimat adevăratele intenții și adevărata sa viziune asupra agriculturii românești. Vreau să cred că este doar o scăpare produsă de intenția de a nu lipsi și el din corul bocitoarelor PSD, care acuză "statul paralel". O agricultură care nu este influențată de prețul carburanților este o agricultură rudimentară, care nu se realizează cu metode moderne, cu utilaje și mecanizare, cu tractoare și treierătoare. Nu știu dacă domnul Daea a aflat că în economiile agrare moderne, porumbul nu se mai cultivă cu sapa, iar cerealele nu se mai recoltează cu secera, ci mecanizat, irigațiile nu se mai fac cu găleata și cana, ci cu motopompe care consumă combustibili. Nici găina, ca să producă ouă și în anotimpul rece, nu se mai plimbă, ca odinioară, liberă pe islazuri, ci este crescută în locuri încălzite, luminate și este hrănită corespunzător.

Oricâte tertipuri vor căuta cei din PSD și ALDE pentru a justifica pierderea de bunăstare pe care a adus-o guvernarea Dragnea, nu vor reuși, pentru că oamenii au înțeles deja faptul că viața mai scumpă, facturile tot mai mari, ratele bancare tot mai greu de onorat sunt rezultatul unei guvernări incompetente, care a demonstrat deja că are cu totul alte obiective decât cele care privesc creșterea standardului de viață al populației.

A trecut un an de zile și niciun român nu poate spune că trăiește astăzi mai bine decât trăia anul trecut, pe aceeași vreme, sau față de acum doi ani. Toată lumea a așteptat de la această coaliție un singur lucru: să pună în aplicare acel program fantastic de guvernare. Nimic mai mult. Acesta era în fapt testul dacă programul și promisiunile făcute în campanie sunt sau nu mincinoase. Or, adevărul a ieșit singur la suprafață și ne arată astăzi că românii au fost înșelați îngrozitor, pe toate palierele de așteptare publică: pensii, salarii, investiții, debirocratizare, respect pentru instituții și lista poate continua.

În ceea ce privește atitudinea domnului Daea, care, ca ministru, a avut și unele foarte mici realizări, eu, personal, i-aș recomanda să se preocupe mai degrabă de soarta fermierilor, de scoaterea acestora din subzistență, de sprijinirea lor prin investiții guvernamentale serioase și să lase propagandei de partid sarcina de a se ocupa de spălarea rușinii Guvernului condus de Dragnea și Tudose.

Domnul Petre Daea știe foarte bine faptul că nici oaia, nici vaca și nici porcul nu se plimbă cu autoturismul, însă carnea, brânza și lâna o fac din plin, iar creșterea prețurilor de la raft pentru produsele alimentare nu poate fi aruncată la infinit pe spinarea altora, când cauzele, care sfidează evidența, sunt chiar în curtea Guvernului.