Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.60 Aurel-Robert Boroianu - declarație politică: "Guvernul Tudose pune în pericol șansa ca fermierii români să beneficieze de fonduri europene și plăți directe după anul 2020!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Guvernul Tudose pune în pericol șansa ca fermierii români să beneficieze de fonduri europene și plăți directe după anul 2020!"

Deja a devenit un clișeu ca promisiunile făcute în campanie românilor de către PSD să rămână nerespectate. Astfel, parte dintre promisiunile importante ale puterii actuale sunt fie amânate, fie blocate sau chiar uitate definitiv, iar consecințele acestor tertipuri devin din ce în ce mai grave.

Din păcate, una dintre cele mai mari probleme, pe care le generează guvernarea PSD-ALDE, o reprezintă blocarea investițiilor prin retragerea finanțării necesare derulării acestora, cum este și cazul sacrificării programului care prevedea cadastrarea gratuită a imobilelor și a terenurilor agricole.

Adică, prin retragerea de către Guvernul Tudose a celor două milioane de lei puse la dispoziția OCPI și a primăriilor pentru acest program, care este oricum unul destul de dificil de implementat, se pune în pericol posibilitatea ca fermierii români să mai poată beneficia de fonduri europene și plăți directe după anul 2020.

Mai trebuie spus și faptul că Programul Național de Cadastru prevede înregistrarea, până în 2023, a tuturor imobilelor din România, fie că acestea reprezintă clădiri sau terenuri agricole. În acest an, ANCPI a cadastrat doar puțin peste 300.000 de imobile. Din acest motiv, primarii se tem de faptul că, în lipsa banilor alocați de către Guvern, autoritatea de resort nu va mai putea, sub nicio formă, să reușească să ducă programul de cadastrare la capăt doar din fondurile proprii.

Mai mult decât atât, Guvernul PSD-ALDE se pregătește, potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Dezvoltării, să sisteze plata subvențiilor nu numai pentru anul următor, ci pe următorii 4 ani pentru cadastrare, suma totală economisită astfel fiind de două miliarde lei, astfel încât ANCPI va fi aruncată în aer dacă nu va găsi rapid alte metode pentru a asigura integral toate cheltuielile de cadastrare.

Deci, cu alte cuvinte, guvernanții domnului Dragnea intenționează să retragă subvențiile de două miliarde lei, pe care trebuia să le plătească prin ANCPI în următorii 4 ani, chiar dacă instituția menționată are în derulare un program prin care se obligă să cadastreze gratuit toate imobilele și terenurile agricole din țară.

Consider că retragerea fondurilor alocate de către Guvernul României pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole reprezintă un gest absolut iresponsabil, care poate crea grave prejudicii fermierilor români, precum și întregului sector agricol și de aceea - ca parlamentar liberal, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, ținând cont de faptul că oricum fermierii din România se confruntă cu numeroase probleme, reușind să supraviețuiască cu greu pe o piață concurențială acerbă - îi solicit Premierului Tudose să anuleze acest demers al Ministerului Dezvoltării și să nu adopte ordonanța prin care se vor retrage subvențiile pentru cadastrare!