Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

20. Informare privind redepunerea moțiunii simple intitulate "România în beznă. PSD și ALDE fură curent!", inițiate de parlamentari ai Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte de ședință,

Dragi colegi,

Partidul Național Liberal redepune astăzi moțiunea "România în beznă. PSD și ALDE fură curent". Este inițiată de deputați ai Partidului Național Liberal și vă reamintim că, prin refuzul dezbaterii în plenul Camerei Deputaților, a acestei moțiuni, dumneavoastră comiteți un abuz de drept, pentru că v-am adus spre înștiințare celelalte moțiuni, pe care dumneavoastră, în calitate de parlamentari ai opoziției, le-ați depus și unde încălcați în mod flagrant articolul din Regulament, art. 186, pe care dumneavoastră îl invocați.

Vă dau exemplu.

Moțiunea "Minciuna - adevărul justiției Macovei", moțiune prin care solicitați - citez -"demiterea ministrului justiției".

"Drepturile omului nu sunt un lux!" - este moțiunea prin care solicitați înlăturarea neîntârziată, de șeful Guvernului, din orice poziție de decizie publică.

Moțiunea Achim Irimescu - "Cel mai mare dezastru", moțiune prin care dumneavoastră solicitați demiterea și faptul că acest ministru trebuie să plece astăzi.

Așadar, vă atrag atenția aici, în plenul Camerei Deputaților, să încetați prin a mai folosi această instituție după bunul plan.

Există decizii ale Curții Constituționale, care susțin dreptul unui grup parlamentar de a iniția moțiuni de cenzură și moțiuni simple, atât timp cât ele nu produc un efect juridic prin votul dat.

Așadar, o moțiune simplă nu duce la demiterea ministrului justiției. Noi putem să solicităm ministrului sau prim-ministrului să-l demită pe ministrul respectiv, însă nu confundați lucrurile și nu faceți din nou un abuz în Camera Deputaților.

Subiectul este într-adevăr unul foarte sensibil pentru dumneavoastră, pentru că suntem în prag de iarnă și populația este în pericol cu asigurarea rezervelor de energie.

De asemenea, prețul la energie și la facturi a crescut într-un mod alarmant. (Vociferări.)

Dumneavoastră aveți obligația să purtăm în această instituție o dezbatere pe aceste chestiuni atât de importante.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Vă rog să-mi dați textul.

În viitoarea ședință a Biroului permanent vom discuta moțiunea depusă de dumneavoastră, dacă îndeplinește condițiile prevăzute de Regulament.

Mulțumesc.

Vă rog, domnule coleg.

Tot pe procedură înțeleg că aveți o intervenție.