Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 29-11-2017

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2017

22. Supunerea la votul final:  

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
 

Primul punct al ordinii de zi.

 
Proiectul de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2018 (PHCD 96/2017); (adoptat)

1. Proiectul de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaților pe anul 2018.

Comisia pentru buget propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

173 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă, două abțineri, un coleg care nu și-a exprimat votul. Adoptat.

Doamna Săftoiu.

Vă rog.

Explicarea votului, doamnă, da?

 
 

Doamna Ana Adriana Săftoiu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Am votat împotriva bugetului, altfel decât a votat într-adevăr Partidul Național Liberal. Și am votat împotriva bugetului nu pentru că e mare sau pentru că e mic, ci pentru că înainte să ne votăm majorarea bugetului Camerei Deputaților, cu aproape 36%, aș fi fost atât de bucuroasă ca după două sesiuni să ne modificăm măcar programul. Din 329 de parlamentari, astăzi, miercuri, suntem prezenți 185.

Iertați-mă, dar noi lucrăm pe o săptămână... (Vociferări.)

Lăsați-mă să termin! Puteți să-mi dați după aceea drept la replică, de la microfon.

Noi într-o săptămână lucrăm poate patru ore în plen. Cele mai multe comisii, în proporție de peste 85%, ne propun studiu individual.

La sfârșitul lunii iunie mai mulți parlamentari am depus modificări la Regulamentul Camerei Deputaților. Nu sunt perfecte, nu sunt poate bune, dar merita măcar să luăm în discuție aceste modificări, să vedem ce putem face, pentru că Parlamentul e una dintre instituțiile cu cea mai mică încredere.

Am refuzat să votez acest buget și să-l susțin, tocmai pentru că nu există nicio diferență între ceea ce era la începutul anului și acum, când ne-am mărit și indemnizația și suma forfetară.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Domnul Márton Árpád.

 
 

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

N-aș fi intervenit, dar, pe de o parte, fiecare parlamentar într-adevăr are acea sumă forfetară, din care cheltuiește cât poate deconta. Nimeni nu oprește niciun deputat să nu cheltuiască niciun leu și la finele anului să returneze totul la bugetul de stat. 1.

2. Propunerea e interesantă, sunt de acord să stăm mai mult la lucru și să participăm la dezbaterile în comisii.

Să modificăm Regulamentul. Foarte corect! Dar, pentru aceasta, membrii Comisiei pentru regulament să fie prezenți atunci când este convocată pentru dezbaterea, de exemplu, a propriului amendament de modificare a Regulamentului.

Știți, doamnă Săftoiu, că astăzi dimineață dumneavoastră, la 9,30, n-ați fost la comisie!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Săftoiu, drept la replică.

Vă rog, doamnă Săftoiu.

 
 

Doamna Ana Adriana Săftoiu:

Domnule Árpád, în primul rând modul în care se anunță aceste comisii de Regulament ... (Vociferări.)

Domnilor, puteți să vă opriți un pic? Pe bune! După care puteți...

Domnule Bacalbașa, pe dumneavoastră oricum de-abia vă aștept la microfon!

Domnule Márton Árpád, în primul rând modul în care se anunță comisiile de Regulament... P>Doi la mână. Între ora 9,00 și 10,00 dimineața, împreună cu alți colegi - îmi pare rău, nu-l văd pe Florin Manole aici - între 9,00 dimineața și 10,00 am fost în Camera Deputaților, întâlnindu-ne cu ONG-urile care susțin lupta împotriva violenței domestice. (Vociferări.)

Da, știu, nu vă convin! Dar ne-am întâlnit să discutăm despre pachetul de legi privind violența domestică.

Iar, domnule Árpád, dacă vreți să venim la comisii, nu ne anunțați seara, pe la ora 6,00, că la 9,30 avem comisie și uneori nici nu ne știm agenda comisiei.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Domnul Drulă.

 
 

Domnul Cătălin Drulă:

Avem un buget mai mare, mult mai mare. Din acest buget am fi putut, de exemplu, să luăm echipamentele necesare, pentru ca ședințele comisiilor să fie transmise, să fie înregistrate, cetățenii și oamenii interesați să poată vedea ce se întâmplă acolo.

Am depus în luna mai o propunere de modificare a Regulamentului în acest sens, care avea termen în luna iunie, dar domnul Nicolicea nu a întrunit Comisia pentru Regulament, timp de șapte luni. Acesta este un abuz, unul dintre multele pe care le faceți dumneavoastră, majoritatea. (Rumoare.)

Astăzi, după șapte luni și cu termenul depășit, s-a discutat și a fost respinsă această propunere de regulament, o propunere care are interesul transparenței, în interesul cetățenilor.

De ce avem creșteri de buget când nu le ducem spre interesul public, ci doar către buzunarele dumneavoastră?! (Aplauze.)

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Intervenții? Nu.

Declarațiile politice, totuși, au fost dimineață.

 
Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat (ca urmare a demisiei domnului deputat Dumitru Chiriță) (PH CD 102/2017); (adoptat)

2. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a demisiei domnului deputat Dumitru Chiriță.

Să înceapă votul.

 

203 voturi pentru, un vot împotrivă. Adoptat.

 
Proiectul de Lege privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș (PL-x 408/2017); (adoptat)

Legi ordinare. Adoptări.

3. Proiectul de Lege privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș.

Comisia pentru drepturile omului propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

Mulțumesc.

202 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, nicio abținere.

Vă rog.

Domnul Silviu Vexler, inițiator și reprezentantul minorităților.

Vă rog.

Unanimitate, domnule.... Consens.

 
 

Domnul Silviu Vexler:

"A bi gezunt! A git iur!", care se traduce prin "Să fie într-un ceas bun și într-un an bun!"

Stimați colegi,

Vă mulțumesc foarte mult pentru votul în unanimitate. Este un moment frumos și de suflet pentru mine și îl văd și ca pe un mod de recunoaștere publică a unui element deosebit de important al culturii evreiești din România și, nu în ultimul rând, pentru țara noastră, pentru România și în afara ei.

Profit de moment să-i mulțumesc domnului Ibram Iusein, colegul meu, și domnului președinte Nicolicea pentru sprijinul pe care l-am avut pe întregul proces legislativ, respectiv domnului președinte Munteanu și domnului deputat Pambuccian, pentru înțelegerea pe care au arătat-o față de mine și, nu în ultimul rând, domnului președinte pentru ședința de ieri.

Închei, spunându-vă că sunteți întotdeauna bineveniți să vizitați comunitățile evreiești din toată România, iar Teatrul Evreiesc de Stat este la cinci minute de Parlament.

Vă mulțumesc frumos.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Cu precizarea, ședința de luni, domnule coleg!

Domnul Petru Movilă.

Ședința de luni, nu de ieri; de alaltăieri.

Domnul Petru Movilă, vă rog. Grupul PMP.

 
 

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară a votat pentru.

Teatrul Evreiesc din România are o tradiție de 141 de ani, inaugurat pe 19 august 1876 la Iași, în vestita Grădină de vară "Pomul verde", când artistul și scriitorul Avram Goldfaden a pus bazele celui dintâi teatru evreiesc din lume.

Una dintre primele cronici la reprezentațiile lui Goldfaden a fost semnate de Mihai Eminescu, care aprecia jocul actorilor ca fiind foarte bun.

De asemenea, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Isaac Bashevis Singer spunea: "Unii vor găsi în idiș expresia cea mai fidelă a bucuriei și a pioșeniei, dragostea de viață, așteptarea lui Mesia, răbdarea și înțelegerea pentru defectele ființei umane. Umorul specific idiș este ancorat în mulțumirea pentru o zi trăită, grăitoare pentru orice succes și dragoste în oameni."

De aceea, ca ieșean, nu am putut să nu prezint poziția Partidului Mișcarea Populară, locul unde comunitatea evreiască din România, cu bune și cu rele, există, se manifestă și face parte integrantă din mediul de afaceri, din cultura, din învățământul nostru ieșean.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule coleg.

Următorul.

 
Proiectul de Lege pentru completarea art.28 din Legea tinerilor nr.350/2006 (PL-x 406/2017); (adoptat)

4. Proiectul de Lege pentru completarea art. 28 din Legea tinerilor nr. 350/2006.

Comisia pentru învățământ propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

Mulțumesc.

Unanimitate de voturi - 204 voturi pentru. Adoptat.

 
Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate (PL-x 331/2017); (adoptat)

5. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum și a modului de repartizare și de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate.

Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

 

156 de voturi pentru, 9 voturi împotrivă, 38 de abțineri. Adoptat.

Proiectul de Lege pentru aprobarea...

Vă rog.

Domnul Coliu? Nu.

Mulțumesc.

 
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.9/2017 privind prorogarea termenului prevăzut la art.IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.51/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice (PL-x 321/2017); (adoptat)

6. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2017 privind prorogarea termenului prevăzut la art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Comisia juridică și Comisia pentru agricultură propun adoptarea.

Să înceapă votul.

 

144 de voturi pentru, 35 de voturi împotrivă, 24 de abțineri, un coleg care nu și-a exprimat votul. Adoptat.

 
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.26/2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice (PL-x 356/2017); (adoptat)

7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Comisia pentru industrii propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

202 de voturi pentru, un coleg care nu-și exprimă votul. Adoptat.

 
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.28/2017 pentru completarea art.6 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia (PL-x 381/2017); (adoptat)

8. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 28/2017 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, precum și pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Comisia pentru administrație propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

198 de voturi pentru, o abținere. Adoptat.

 
Proiectul Legii prevenirii (PL-x 423/2017); (adoptat)

9. Proiectul Legii prevenirii.

Comisia juridică și Comisia pentru buget propun adoptarea proiectului de lege.

Să înceapă votul.

 

177 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă. Adoptat.

Proiectul de Lege pentru modificarea...

A, vă rog. Nu apare.

Domnule Cupșa, vă rog.

 
 

Domnul Ioan Cupșa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am ținut să explic, în numele Partidului Național Liberal, acest vot pe care astăzi l-am dat, pentru că este cu adevărat un moment care merită a fi subliniat.

Această lege, pe care noi astăzi am adoptat-o, nu este doar un act normativ în sine, este și o declarație politică deosebit de importantă.

În fapt, Parlamentul, astăzi, ca unică putere legiuitoare, schimbă filosofia aplicării sancțiunilor contravenționale, ceea ce este un lucru absolut pozitiv.

Norma juridică, îndeobște, este un model comportamental ideal, un model comportamental ideal căruia ar trebui cu toții să ne supunem, sub sancțiunea forței de constrângere a statului.

Ce se întâmplă, însă, dacă eu, ca cetățean, sunt în imposibilitate să știu care este acel comportament ideal pe care statul mi-l impune și de ce n-o pot face?

Păi n-o pot face, pentru că, așa cum bine știți, complexitatea vieții sociale sporește de la o zi la alta. Drept urmare, relațiile sociale specifice sunt din ce în ce mai complicate și înțelegem din ce în ce mai greu ce ne cere statul.

De asemenea, este evident că păcătuim în a reuși să le explicăm cetățenilor noștri, în a reuși a-i informa pe ai noștri cetățeni care sunt legile care se aplică pentru fiecare dintre aceste momente ale vieții lor.

Altfel spus, faptul că prin această lege se nasc obligații clare pentru instituțiile și autoritățile publice de a informa, de a instrui și de a îndruma cetățenii, ne ajută, pe fiecare dintre noi, ca cetățeni, să ne conformăm și, mai mult decât atât, întărește domnia legii în România, legea fiind ușor de interpretat, ușor de aplicat, respectată de noi toți.

Este foarte important că se nasc și acele mecanisme care nu vor mai duce la sancționarea deîndată a contravenientului care a încălcat norma juridică, însă felul în care a făcut-o merită a nu-i atrage o sancțiune pecuniară sau de altă natură, ci a i se aplica un avertisment, a i se arăta ceea ce trebuie să facă și a i se permite prin acel plan de îndrumare să se conformeze modelului ideal pe care noi l-am impus prin lege.

Subliniez încă o dată, este un moment deosebit de important și atrag atenția fiecăruia dintre dumneavoastră - fiți atenți la felul în care legiferăm! Faceți în așa fel încât să avem timp suficient, suficientă minte, suficienți consilieri lângă noi, pentru ca toate normele juridice pe care le vom adopta să poată fi aplicate în practică.

Eu vă mulțumesc tuturor.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Haideți să respectăm, totuși, Regulamentul, să ne încadrăm în două minute.

Grupul USR.

Domnul Stanciu Viziteu.

 
 

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Bună ziua!

Grupul USR a votat împotriva acestui text de lege.

Într-adevăr, sunt de acord că este un principiu bun și este un semnal bun pentru societate, care va arăta că forțele statului trebuie să vină în sprijinul mediului de afaceri, nu împotriva acestuia.

Totuși, în dezbaterea de la Senat, Grupul USR a depus amendamente care au fost acceptate, iar apoi în Camera Deputaților ele au devenit parte dintr-o anexă care nu mai este la latitudinea legislativului, și la latitudinea Guvernului, lucru care încalcă acest principiu.

Din acest motiv, și pentru că Guvernul poate în mod discreționar să aleagă pe cine sancționează mai mult sau mai puțin, fiind aici nu un arbitru imparțial, ci unul care să își susțină propriile idei, credem că acest principiu nu a fost respectat în proiectul de lege.

Deci susținem principiul, dar credem că modul în care el a fost dezbătut și adoptat în final în Comisia juridică din Camera Deputaților încalcă motivele inițiale pentru care această lege a fost propusă.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Domnule Băișanu, vă rog.

 
 

Domnul Ștefan-Alexandru Băișanu:

Grupul ALDE a votat pentru dintr-un simplu motiv. Mi se pare normal ca toți cei care muncesc în țara aceasta, care aduc profit, care plătesc impozite la stat, care plătesc angajați și impozite pe muncă, să fie îndrumați, să fie ajutați, nu să fie executați de instituțiile de forță ale statului, fără a oferi nimic în schimb.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Alte intervenții? Nu.

Au fost exprimate toate punctele de vedere de la grupurile parlamentare.

 
Proiectul de Lege pentru modificarea anexei nr.2 la Ordonanța Guvernului nr.20/2012 privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor generate de nave și a reziduurilor mărfii (PL-x 341/2017); (adoptat)

10. Proiectul de Lege pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 20/2012 privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor generate de nave și a reziduurilor mărfii.

Comisia pentru mediu și Comisia pentru industrii propun adoptarea.

Să înceapă votul.

 

198 de voturi pentru. Unanimitate. Adoptat.

 
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.22/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile (PL-x 370/2017); (adoptat)

11. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 22/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile.

Comisia pentru sănătate propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

195 de voturi pentru și o abținere. Adoptat.

 
Proiectul de Lege privind stabilirea cerințelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuși organici volatili (COV) rezultați din depozitarea benzinei și din distribuția acesteia de la terminale la stațiile de distribuție a benzinei precum și în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină (PL-x 273/2017); (adoptat)

12. Proiectul de Lege privind stabilirea cerințelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuși organici volatili (COV) rezultați din depozitarea benzinei și din distribuția acesteia de la terminale la stațiile de distribuție a benzinei precum și în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină.

Comisia pentru mediu și Comisia pentru transporturi propun adoptarea.

Să înceapă votul.

 

Adoptat în unanimitate - 196 de voturi.

 
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.40/2017 pentru modificarea art.4 alin.(1) lit. c) și d) din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (PL-x 340/2017); (adoptat)

13. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2017 pentru modificarea art. 4 alin. (1) lit. c) și d) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Comisia juridică și Comisia pentru administrație propun adoptarea.

Să înceapă votul.

 

163 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă, 10 abțineri. Adoptat.

 
Propunerea legislativă pentru modificarea art. 84 alin.(1) și (4) din Legea educației naționale nr.1/2011 (Pl-x 291/2017). (adoptată)

Secțiunea III. Legi organice. Adoptări.

14. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 84 alin. (1) și alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011.

Comisia pentru învățământ propune adoptarea.

Să înceapă votul.

 

197 de voturi pentru - în unanimitate adoptată.

Vă mulțumesc, stimați colegi.

Încheiem aici ședința noastră de plen.

La revedere!

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 13,07.