Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.1/04-01-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-12-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 decembrie 2017

23. Supunerea la votul final:  
  23.16 Proiectul de Lege privind transmiterea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului și din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, județul Brașov, în domeniul public al municipiului Brașov, pentru realizarea obiectivului de investiție Construire Spital Clinic Regional de Urgență Brașov (PL-x 476/2017); (adoptat)
 
consultă fișa PL nr. 476/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

16. Proiectul de Lege privind transmiterea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului și din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, județul Brașov, în domeniul public al municipiului Brașov, pentru realizarea Obiectivului de investiție "Construire Spital Clinic Regional de Urgență Brașov".

Comisia juridică și Comisia pentru agricultură propun adoptarea.

Vă rog, vot.

264 de voturi pentru, două voturi împotrivă, 3 abțineri. Adoptat.

Vă rog, doamnă Mara Mareș.

Doamna Mara Mareș:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Partidul Național Liberal a votat pentru acest proiect de lege. Într-adevăr, Brașovul are nevoie de un spital nou.

Vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră, iar această colaborare transpartinică este într-adevăr lăudabilă. Mai puțin lăudabil este faptul că nu s-au ținut promisiunile inițiale, dar nici aici nu este timpul pierdut și putem să corectăm și acest lucru.

Chiar dacă în bugetul pentru anul 2018 există finanțare zero pentru Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov, vă solicităm, stimați colegi din majoritate, să ne demonstrați că introducerea termenului de "regional" este de bună-credință și va grăbi, nu va încetini construcția spitalului, să finanțați studiul de fezabilitate pentru Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov. (Aplauze.)

Vă mulțumim.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

(Domnul deputat Remus-Adrian Borza solicită să ia cuvântul.)

Domnule Borza, deputații neafiliați explică votul la finalul ședinței de vot.

Vă rog, dați-i microfonul. (Se adresează staffului tehnic.)

Domnul Remus-Adrian Borza:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Ca unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege, în primul rând, mă adresez dumneavoastră pentru a vă mulțumi. Sigur, o largă majoritate, doar 3 voturi împotrivă. Iată ce înseamnă conlucrarea parlamentară, în vederea realizării unor proiecte de interes public.

Într-adevăr, actualul sistem sanitar din județul Brașov este unul depășit, spitale pavilionare din 1974 sau chiar mai vechi, un spital județean care, inițial, era pe 7 clădiri, dintre care două au fost dezafectate, pentru că nu mai corespund dinamicii sanitare și populației - să nu uităm, Brașovul este un județ cu peste 600.000 de locuitori. Adresabilitatea unui astfel de spital clinic, universitar - de fapt este una regională - și lucrul acesta s-a dovedit în ultimii 10-15 ani de adresabilitate, foarte mulți pacienți... și din cauza acestei dinamici foarte mari a turismului din Brașov... după București, Brașovul, iată, este județul care atrage cel mai mare flux de turiști.

Din acest punct de vedere, în numele tuturor...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Abuzați, deja!

 

Domnul Remus-Adrian Borza:

... tuturor cetățenilor județului Brașov...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Abuzați, domnule...

Domnul Remus-Adrian Borza:

... atât a parlamentarilor de Brașov, vă mulțumim tuturor pentru acest vot.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Și noi vă mulțumim!

Domnul Benga?

Nu mai vreți, domnule Benga.

Doamna Mînzatu.

Doamna Roxana Mînzatu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul PSD susține, evident, acest proiect de lege și îl susține tocmai pentru că Guvernul PSD are în strategie, conform Memorandumului adoptat recent, construirea unui spital regional la Brașov.

Susținerea pe care Grupul PSD o oferă se reflectă și în colaborarea cu autoritățile locale din municipiul Brașov, cu Primăria municipiului Brașov, pe teritoriul căreia se va construi acest spital.

Eu le mulțumesc, în mod special, celor din Comisia pentru agricultură și celor din Comisia juridică, care au dat raport favorabil acestui proiect și vă asigur că deja demersurile pentru finanțarea documentației, cât și a investiției sunt pornite, atât la nivel local, în discuțiile cu BERD, cât și la nivelul Guvernului României, în discuțiile cu Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, prin mesajele trimise de ministrul sănătății și de ministrul fondurilor europene.

Așa cum știți, soluții de finanțare există. Este bine că noi astăzi am reușit să dăm acest mesaj brașovenilor, că susținem crearea unui nou spital la Brașov.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Benga.

Domnul Tudor-Vlad Benga:

Dragi colegi,

Nu o să mă auziți dumneavoastră prea des pe mine mulțumind majorității, dar aceasta este una dintre situațiile în care trebuie să o fac.

Mulțumim pentru sprijin, pentru transferul acestui teren. Este un pas legislativ important. Mă bucur că a beneficiat de suport transpartinic. Sper din tot sufletul să se și realizeze și rămân la ceea ce am spus și mai devreme, în cursul dezbaterilor, sper ca într-adevăr majoritatea să fi operat această modificare, cu introducerea titulaturii "regional", pentru a sprijini acest proiect, și nu pentru a-l bloca.

Mulțumim frumos.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Stamatian.

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ca medic, nu pot decât să mă bucur atunci când se propune înființarea unui spital. Dar eu sper să fie aceeași colaborare interpartinică, atunci când vom discuta alocarea de fonduri pentru construirea acestui spital și voi fi la fel de fericit atunci când se vor aloca fonduri pentru cercetare, pentru că luarea de teren de la un institut de cercetare înseamnă diminuarea capacității de funcționare a acestuia.

Cunosc Brașovul, sunt profesor onorific al Universității din Brașov. Maternitatea din Brașov a fost reabilitată de curând. Este nevoie de un spital mare, pentru că Brașovul este și centru turistic și este în centrul țării.

Dar, vă rog, atunci când vom ajunge la amendamentele pentru Ministerul Sănătății, să existe vot și pentru alocarea de fonduri pentru construirea de spitale.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Bichineț?

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Întotdeauna când operăm cu propoziții universal-afirmative - toate lebedele sunt albe, toți stârcii sunt albaștri - greșim.

Iată, nu putem spune că toți parlamentarii de la PSD sunt foarte buni și cei din opoziție, toți, fără excepție, sunt foarte răi.

De exemplu, discutăm despre Partidul Mișcarea Populară, partid de opoziție. Ați sesizat, de-a lungul acestui an, și sper să fiți atenți cu toții - seriozitatea noastră. În primul rând, faptul că venim la activitate. În al doilea rând, studiem documentele, înțelegem și votăm în funcție de proiect. Dacă un proiect de lege este bun, îl susținem, dacă nu este bun, îl respingem. (Rumoare.)

Ați văzut, colegii de la USR, care trec printr-un proces de metamorfoză, extraordinar... (Râsete.) Ați încercat de multe ori să-i ironizați, și ați greșit! 7,8,10 dintre ei sunt de excepție, foarte, foarte buni. Și nu spun asta pentru că vreau să captez bunăvoința cumva. Oricum îi vom recupera noi, mai târziu. (Râsete.)

În legătură cu ce se întâmplă aici, ați observat că fiecare încearcă să se poziționeze. Pentru că urmează după o oră, după două ore bugetul, voi reitera ideea profesorului universitar, medicul de la ... un om care are o carieră extraordinară în spate... "Domnule, degeaba facem proiecte bune, dacă nu le asigurăm finanțarea!"

Vorbim de spitale regionale. Este prima mișcare pe care o facem astăzi, votând pentru Brașov. Să vedem dacă se va întâmpla ca, acolo, în următorul an, 2018, să se pună o fundație, să se zidească o cărămidă. După care urmează celelalte spitale regionale, în România. Pentru că, ați văzut, avem destui doctori aici, dar sunt și destui pacienți.

Mulțumesc. (Râsete.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, de la UDMR.

Domnul Vass Levente:

Încet, încet, toate drumurile din Transilvania duc spre Brașov sau duc în Brașov.

Ca centru universitar, Târgu Mureș a susținut educația medicală din Brașov, ani întregi. Cei de acolo au venit să dea diploma, să zic așa, să dea licența la Târgu Mureș. Eu tare m-aș bucura dacă deputații de Brașov ne-ar susține și atunci, când Târgu Mureș cere, împreună cu Iașiul și cu județele din Moldova, ca autostrada să treacă totuși prin Târgu Mureș. Este un lucru foarte important, să știți.

Suntem de acord să se dezvolte și din punct de vedere medical Brașovul, dar trebuie să acceptați că avem și noi niște cereri, rugăminți, ca Târgu-Mureș, printre altele, să nu fie capăt de autostradă.

Mulțumesc mult. (Vociferări.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Continuăm.

Mai este cineva din Brașov? (Râsete.)

De la Sfântu Gheorghe, atunci.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 ianuarie 2019, 14:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro