Plen
Ședința Camerei Deputaților din 21 decembrie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.4/11-01-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-12-2018 (comună)
12-12-2018
10-12-2018
05-12-2018
28-11-2018 (comună)
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 21-12-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 21 decembrie 2017

2. Aprobarea modificării ordinii de zi.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Vă fac o propunere de procedură, ca punctul 2 să nu figureze astăzi pe ordinea de zi, din mai multe motive procedurale. Și o să vă rog să supuneți votului.

Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 23/2013 a fost pus pe ordinea de zi în baza unui Memorandum intern, prezentat de Secretariatul General, și care nu are expunere de motive și, de asemenea, încalcă Regulamentul, prin faptul că nu este asumat de entități care au drept de inițiativă a unei hotărâri parlamentare.

Pentru clarificarea tuturor colegilor care nu au văzut ordinea de zi, este un Memorandum intern, prin care funcțiile de conducere din serviciile Camerei Deputaților, care se regăsesc în statul de funcții prevăzut în anexa funcțiilor publice, devin, deci funcțiile de conducere devin funcții de conducere corespunzătoare pentru funcționari parlamentari.

Cu alte cuvinte, persoane care au fost angajate în Camera Deputaților - nu se știe dacă pe perioadă determinată sau nedeterminată, pentru că nu există o expunere de motive, nu există nicio evidență a acestor persoane - devin funcționari parlamentari, cu un statut pe care foarte mulți angajați ai Camerei Deputaților l-au obținut în urma unor concursuri și parcurgând anumite etape de evoluție în carieră.

Cu alte cuvinte, prin acest Memorandum, din pixul cuiva, niște oameni - posibil foarte mulți competenți, dar nu știm exact care sunt - devin, cu același rang de conducere în Camera Deputaților, ca și colegi de-ai lor care au parcurs toate etapele și toate examenele pentru funcțiile publice parlamentare.

Ca atare, o să vă rog să reflectați cu maximă atenție și să nu acționăm astăzi printr-o încălcare a Regulamentului, printr-o forțare, nu se știe cu ce scop, printr-o discriminare între angajați ai Camerei Deputaților - mulți dintre ei cu aceeași pregătire, cu aceeași vechime - și să amânăm acest punct al ordinii de zi, să ne fie prezentat de către cine vrea să și-l asume, pentru că trebuie să fie asumat în mod regulamentar, și să știm și noi care sunt aceste persoane vizate de hotărârea Parlamentului.

O să vă rog frumos să supuneți votului și să reflectați bine dacă în ziua în care comemorăm 28 de ani de la Revoluția Română, în ziua în care, astăzi, vom avea o ședință solemnă, merită să încălcați și să forțați din nou Regulamentul, să treceți peste orice procedură, să faceți niște discriminări între niște oameni care nu au nicio vină. Vă spun, posibil, foarte mulți dintre ei au fost angajați pentru că sunt competenți. Dar ce vină au ceilalți, care sunt la fel de competenți, ca ei să nu aibă același statut?

Nu merită să faceți lucrurile acestea, în această zi. În timpul perioadei care se va scurge de acum înainte, vom putea analiza și acești oameni, mulți dintre ei pe bune, să ajungă să dețină funcții parlamentare.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Care era propunerea, doamnă?

Doamna Raluca Turcan:

Scoaterea punctului 2, de pe ordinea de zi.

Cu încălcarea procedurilor de lipsă de inițiativă parlamentară și, de asemenea, lipsa expunerii de motive.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eu știu că Biroul permanent a aprobat introducerea pe ordinea de zi, dar mă rog...

Vă rog să vă pregătiți cartelele!

Vot.

 

Voci din sală:

Bravo! (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Continuăm.

Propunerea...

Stați un pic, că am...

Dar nu înțeleg... dacă vorbiți toți cu mine! Veniți... liderul până aici. Nu înțeleg ce vreți.

Domnule Roman ați cerut cuvântul.

Vă rog.

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte,

Vă rog să anunțați rezultatul votului și faptul că s-a scos de pe ordinea de zi, nu?

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da, mă scuzați!

Dar ați început să strigați la mine și nu înțelegeam ce am făcut.

Puteți să-mi arătați încă o dată? (Se adresează staffului tehnic.)

52 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă, două abțineri. Propunerea a fost aprobată.

Domnul Roman.

Microfonul, la tribună!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Bună dimineața, stimați colegi!

Vă mulțumesc că mi-ați dat cuvântul.

M-aș aștepta să avem și un live. Din păcate, la ora aceasta, este prea devreme. (Vociferări.)

Stimați colegi, dați-mi voie!

Am o rugăminte la dumneavoastră, domnule președinte, pe procedură.

Punctul 3 de pe ordinea de zi nu-l putem discuta. Așa cum v-am spus și ieri, s-a dat un raport de adoptare ilegal, după ora 12,30, când Biroul permanent al Camerei Deputaților stabilise ora de vot final.

Prin urmare, vă rog foarte mult să consultați stenogramele de ședință și să dispuneți scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat,

Eu nu am încă raportul la acest punct, așa că nu am cum să îl pun în discuție. (Vociferări.)

Nu am niciun raport, deci nu intră în discuție!

Doamna Lungu Tudorița?

Din greșeală...

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Invoc art. 53 alin. (1): "Ședințele comisiilor parlamentare pot avea loc în același timp cu cele ale plenului Camerei Deputaților, pe baza aprobării date..."

O să vă rog să fiți atenți, pentru că este foarte important!

Domnule deputat Ödön...

Aș vrea să fiți atenți, pentru că acest subiect este unul foarte controversat, cu multe interese, unele dintre ele sunt suspicionate de a sta la baza votului pe Legile justiției. Și atunci vreau să înțelegeți că Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal este interesat ca un proiect controversat să fie dezbătut în mod regulamentar și să nu planeze nicio suspiciune cu privire la democrația în care a fost dat votul pe el.

Așadar, conform art. 53 alin. (1), ședințele comisiilor parlamentare nu pot avea loc concomitent cu plenul decât dacă există o decizie a Biroului permanent în acest sens.

Din nefericire, ieri, la ora 11,30, a avut loc ședința Comisiei pentru învățământ, unde s-a discutat acest proiect privind înființarea Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș.

La ora... cred că 14,30 sau 15,00 a avut loc ședința Biroului permanent, unde a venit solicitarea să se aprobe Comisiei pentru învățământ să lucreze în paralel cu plenul, adică post factum, după ce această comisie s-a întrunit și a dat un vot, un vot cu multe tensiuni foarte controversate. Dar, mă rog, a fost un vot, și suveranitatea votului primează.

Așadar, vă solicităm să retrimiteți acest proiect de lege comisiei, să faceți un Birou permanent în care să se aprobe comisiei să lucreze în paralel cu plenul, să purtăm dezbateri și, ulterior, dacă doriți, să-l supunem votului în plenul Parlamentului.

Dar, până atunci, vă supun votului prima propunere de procedură, și anume să mutați acest punct, de pe punctul 3 la punctul 30, ca să nu existe această presiune de a da un vot cât se poate de repede.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamnă Turcan, mi-ați cerut și retrimitere, și mutare...

Hotărâți-vă, că nu pot să fac 10 voturi pe același subiect.

Doamnă Turcan, mi-ați cerut și retrimitere, și mutare...

Faceți o cerere, să știu ce supun votului acestor oameni!

Doamna Raluca Turcan:

Prima este mutarea la punctul 30.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, vot.

Respins.

Vă informez că raportul este gata, semnat, îl așteptăm de la redactare, și când va veni, vom face dezbaterea pe punctul...

Deci nu îl fac acum.

Doamna Raluca Turcan:

Tocmai dumneavoastră ați menționat, domnule președinte de ședință, că raportul este gata. Care raport? Un raport al unei comisii care s-a întrunit neregulamentar.

Deci, domnule președinte, este nefiresc ca în plenul Camerei Deputaților să vină un raport al unei comisii care nu avea dreptul să se întrunească. Este ca și cum un grup de parlamentari se duce într-o sală și convoacă o ședință și fac un raport. Creați un precedent înfiorător, și anume că oricine vrea, un președinte de ședință poate să-și strângă parlamentarii și elaborează rapoarte pe proiecte de lege.

Deci, în felul acesta, domnule președinte, vă rog foarte mult să intrăm în Regulament, convocați Birou permanent, aprobăm funcționarea în paralel cu plenul a Comisiei pentru învățământ, se strânge Comisia pentru învățământ, votează acolo, după care vine raportul în plen.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Ați spus că mai aveți o propunere. Până acum nu ați făcut nimic.

Doamna Raluca Turcan:

Eu credeam că s-a înțeles. Vă cer să intrăm în Regulament, și anume să întoarceți acest proiect la comisie...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci cereți retrimiterea!

Doamna Raluca Turcan:

Comisia... exact... să se întrunească în mod regulamentar, să existe o decizie a Biroului permanent, pentru ca această comisie să funcționeze astăzi.

Deci procedura este - Birou permanent, comisie, vot, raport, plen. Asta este, dacă vreți să fiți regulamentari.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Cerere de retrimitere. Vă rog, vot.

44 de voturi pentru, 82 de voturi împotrivă, 4 abțineri. Respinsă.

Sub rezerva primirii raportului, voi reveni la proiect.

La punctul 4, la fel.

La punctul 5, la fel.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 decembrie 2018, 14:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro