Plen
Ședința Camerei Deputaților din 7 martie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.40/15-03-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 07-03-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 7 martie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 08,32.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Mircea-Gheorghe Drăghici și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 7 martie 2018, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Pentru început, dați-mi voie să vă reamintesc dispozițiile regulamentare cu privire la declarațiile politice.

Declarațiile politice sau alte intervenții se prezintă în scris sau verbal. Dacă declarațiile sau intervențiile se prezintă verbal, acestea nu vor depăși trei minute. Dacă deputatul depășește timpul alocat, președintele de ședință are dreptul să-i retragă cuvântul.

Ordinea luărilor de cuvânt va fi alternativă și se va face pe grupuri parlamentare.

Niciun deputat nu poate prezenta verbal sau depune în scris mai mult de o declarație sau intervenție în aceeași ședință.

În continuare, dați-mi voie să citesc lista deputaților care vor avea declarații în dimineața aceasta.

 
Tudorița-Rodica Boboc - declarație politică intitulată 8 martie - Ziua Internațională a Femeii;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna Tudorița-Rodica Boboc.

Vă rog.

 

Doamna Tudorița-Rodica Boboc:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

"8 Martie - Ziua Internațională a Femeii"

Anul acesta se împlinesc 107 ani de când s-a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Internațională a Femeii. Timp de peste un secol, femeile din toată lumea au militat pentru drepturile lor. Dacă la început ele au luptat pentru dreptul la vot, la muncă, la educație, la sănătate, astăzi femeile luptă pentru a participa în alegeri pe listele electorale.

În toată lumea, sub o formă sau alta, femeile își manifestă interesul și voința de a se implica în viața societății și în poziții de decizie, ele au devenit mai radicale în mesaje, revendicări și în acțiune.

Cele mai bune rezultate în acest sens îl au femeile din țările nord-europene, care, sprijinite de o legislație favorabilă, au reușit să învingă stereotipurile și misoginismul; este vorba de Suedia, Irlanda, Norvegia, Danemarca. Dar sunt, la ora actuală, țări, în lume, unde femeile nu au nici măcar dreptul la vot, precum și alte drepturi ce derivă din drepturile fundamentale ale omului. Am în vedere unele țări din Africa și din țările arabe.

Viața a demonstrat că atunci când femeile au drepturi politice și de decizie, standardele de viață sunt mai înalte, democrația este în câștig. Rolul femeii trebuie interpretat ca o valoare a democrației.

Promovarea femeii nu este doar un factor de justiție socială, ci un factor al eficienței, al unei dezvoltări durabile.

În ceea ce privește România, la ora actuală există o legislație corespunzătoare, de asemenea, se respectă, în mare, Directivele și normele europene privind protecția drepturilor femeii, doar că acestea trebuie aplicate cu mai multă rigurozitate.

Îmi exprim satisfacția, cu acest prilej, că Partidul Social Democrat, al cărui membru sunt, în ultimii ani, a acționat și a luat măsuri hotărâte pentru promovarea femeilor în politică și în administrație.

Faptul că România, la ora actuală, are o femeie în funcția de prim-ministru, opt femei miniștri și un număr apreciabil de femei secretari de stat, șefi de agenții de interes național, este dovada că pentru Partidul Social Democrat egalitatea de șanse nu este doar un principiu, ci o realitate. Acest lucru este confirmat și de faptul că, în urma alegerilor din 2016, atât la cele locale, cât și la cele parlamentare, femeile din Partidul Social Democrat au avut cel mai mare succes față de perioadele precedente.

În prezent sunt 53 de femei parlamentar, 89 de femei primar, 92 de femei viceprimar, peste 120 de consilieri județeni și peste 3.000 de consilieri locali.

În încheiere, fac un apel către toate colegele și colegii parlamentari să militeze pentru implementarea legislației în domeniu, astfel încât, la alegerile viitoare, să ne apropiem de directivele și normele europene privind reprezentarea femeilor în politică și în poziții de decizie.

Cu acest prilej, adresez felicitări tuturor femeilor din România, precum și îndemnul de a manifesta mai mult interes și implicare în viața societății noastre.

Deputat de Vrancea, Rodica Boboc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată Bucurii de 8 martie;

Și urez și eu tuturor doamnelor: La mulți ani!

Însă, vă rog frumos să respectăm timpii alocați, de trei minute.

Așadar, dau cuvântul, în continuare, domnului Cristian Buican. Nu este.

Doamna deputat Antoneta Ioniță.

La mulți ani, doamnă deputat!

Vă rog.

 

Doamna Antoneta Ioniță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Bucurii de 8 martie".

8 martie, Sărbătoarea Internațională a Femeii, ziua când toate doamnele sunt răsfățate cu flori, cadouri și mesaje care mai de care mai frumoase.

Sunt mamă, soție, activez în cadrul unei organizații puternice de doamne liberale și vă pot confirma că aproape toată lumea din jurul meu așteaptă să sărbătorească această zi a respectului față de femei.

Am spus "aproape toată lumea din jurul meu", gândindu-mă la excepții, la acele cazuri despre care se vorbește foarte puțin, în general, și aproape deloc într-o zi de 8 martie.

Este plăcut să ne înconjurăm de gesturi frumoase, dar este responsabil să ne aducem aminte că suntem pe locul I în Europa la capitolul nașteri în rândul minorelor, iar dacă această neonorantă poziție nu vă spune nimic, aflați că în România, peste 8.500 de minore devin mame în fiecare an.

Aceste tinere care provin, în cele mai multe cazuri, din familii defavorizate, devin mame, fără a avea conturată pe deplin responsabilitatea ce derivă dintr-o astfel de decizie.

Lipsa educației, încă din timpul școlii, lipsa unui program bine gândit pentru informarea tinerelor ce aleg să-și înceapă viața sexuală, neimplicarea instituțiilor responsabile, au făcut ca în țara noastră să existe peste 40.000 de copii abandonați, iar cifrele continuă să crească într-un trend ascendent.

Statisticile ne arată că tinerele expuse abuzurilor, violenței domestice și sărăciei, au riscuri mai mari pentru o sarcină prematură.

Aceste mame premature renunță, de cele mai multe ori, la școală, pentru a încerca să îngrijească un nou-născut, care de multe ori este privit de familie ca o rușine, iar într-o societate în care consilierea de specialitate are de suferit, generând astfel suferință, soluția pe care tinerele mame o au la îndemână este abandonul copilului.

Nu vreau să mă considerați un grinch al sărbătorii femeilor de pretutindeni, un monstruleț țâfnos, incapabil să se bucure de frumusețea gesturilor de 8 martie. Ce îmi doresc cu adevărat este ca de această zi să se poată bucura toate femeile din România.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Mihai-Cătălin Botez - câteva idei necesare pentru a veni în sprijinul antreprenorilor;

În continuare, din partea Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu. Nu este.

Doamna deputat Lavinia-Corina Cosma. Nu este.

Domnul deputat Stelian-Cristian Ion. Nu este.

Domnul deputat Emanuel-Dumitru Ungureanu. Nu este.

Domnul deputat Liviu-Ionuț Moșteanu. Nu este.

Domnul deputat Mihai-Cătălin Botez.

Vă rog, domnule deputat.

În sfârșit, un USR-ist care s-a trezit devreme!

 

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș vrea să vorbesc astăzi despre o situație pe care am întâlnit-o ieri și despre niște momente prin care am trecut ieri.

La o comisie parlamentară am văzut niște antreprenori care urmau să fie afectați de o lege care probabil că va intra, în curând, în vigoare. Aveau o solicitare de bun-simț, însă, din cauză că au venit prea târziu, chiar în ședința de raport, nu s-a mai putut face nimic și, practic, am văzut niște politicieni care au ignorat și au acuzat niște oameni care produc în țara aceasta, i-au acuzat că vin prea târziu în comisie.

Apoi, o altă situație de ieri. Am discutat cu mai mulți oameni, cu consultanți, o solicitare venită din partea antreprenorilor. Mulți antreprenori cinstiți, care au afaceri pe profit sau care funcționează bine sunt amendați de către ANAF, care amendează la plan, care trebuie să răspundă politic pentru acțiunile sale și care trebuie să colecteze amenzi.

Nu cred că este în spiritul unei economii funcționale ca ANAF să facă astfel de lucruri. ANAF trebuie să identifice zone în care se face evaziune fiscală și zone în care poate corecta niște lucruri, nu să meargă să forțeze legea și să amendeze, și să distrugă efectiv niște afaceri.

M-am gândit la ce am putea face, legislativ? Aș putea îndrepta, cumva, aceste lucruri? Aș putea să-i ajut pe antreprenori să depășească acest demers, să nu li se mai închidă afacerile abuziv? Și mi-am dat seama că nu prea am ce să fac, legea este bună, poate că perfectibilă, dar funcționează bine. Ce nu funcționează bine este decidentul politic, sunt oamenii care influențează activitatea acestei instituții și consider că avem nevoie de mai mulți oameni implicați în România, tocmai pentru că suntem în Anul Centenarului. Mai mult, avem datoria să ne implicăm, să ne implicăm civic, de ce nu, să ne implicăm și politic, să facem politica mai bună și mai responsabilă, pentru că România a fost făcută de oameni care n-au stat deoparte.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Dragoș Gabriel Zisopol - intervenție dedicată Zilei Mondiale a Limbii Elene;

Din partea Grupului parlamentar ALDE, domnul Mihai Niță. Nu este.

Domnul Constantin Avram? Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul Dragoș Gabriel Zisopol.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Îmi revine deosebita onoare să vă transmit mesajul domnului Terens Nikolaos Qouik, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Elene, adresat organizațiilor grecilor de peste hotare, în legătură cu Ziua Mondială a Limbii Elene - 9 februarie.

"Oficializarea Zilei Mondiale a Limbii Elene nu poate să fie considerată decât ca o acțiune de recunoaștere a rolului limbii grecești în cultura mondială, a acestei limbi care a contribuit și a oferit noțiunile de oraș și de politică. Ansamblul de norme și idealuri morale al conștiinței de sine grecești s-a exprimat în limba grecilor pentru prima dată în istoria lumii locuite, acești greci care au dat naștere eticii cetățenilor în cadrul unei societăți democratice.

Aristotel a scris, în opera sa «Politice», faptul că, cuvântul omului constituie dovada lui cea mai mare că omul este, prin natura sa, un animal politic.

Seferis a menționat, în opera «Încercări», că, de la epoca Apostolului Pavel până la Dionisios Solomos, poporul grec, în condițiile în care oricare alt popor ar fi sfârșit prin a-și pierde limba, a salvat-o, pentru a o transmite generațiilor viitoare.

Cugetătorul Evangelos Papanutsos a vorbit despre seva plină de simboluri a cuvintelor pe care le denumea «ființe vii». Numai un popor care vorbește în acest fel despre limba sa, ar fi putut să dea naștere unei culturi ce a exercitat o atracție irezistibilă în întreaga lume antică, până în cele mai îndepărtate podișuri ale Asiei.

Zbuciumata istorie greacă a transmis tuturor neamurilor și prin intermediul «Istoriilor» lui Herodot, complexitatea destinului și echilibrul dintre regulile geografiei și inițiativa individuală dinamică a grecilor din perioada primelor colonii, până la diaspora modernă.

Civilizația noastră vorbește despre noi, povestește și explică atitudinea noastră vizavi de evenimentele din jurul nostru, din fiecare epocă. Este marea noastră armă pașnică.

Nu putea să aparțină decât grecilor diasporei prima idee - conceptul inițial - a inițiativei amintite, de stabilire a unei Zile Mondiale a Limbii Elene. Comunitatea Elenă din Italia a fost prima care a propus-o, mobilizându-se pentru a o sprijini. Ministerul de Externe și Secretariatul General al Grecilor din diaspora s-au sensibilizat și au dat curs acestei inițiative. Comisia Specială Permanentă a Grecilor din diaspora și-a însușit-o, iar Parlamentul elen a acceptat-o, în unanimitate, și a legalizat-o.

Ziua Mondială a Limbii Elene amintește că limba grecilor a condus, conform textelor istorice, filosofice și literare, la nașterea valorilor mondiale ce dau sens lumii civilizate moderne, a transmis peste generații esența democrației și a contribuit major la răspândirea creștinismului.

Limba greacă are avantajul liniei invizibile care unește oamenii, fără să se limiteze la granițe.

Nenumărate sunt cuvintele grecești care îmbogățesc alte limbi, cele mai numeroase se regăsesc în literatura medicală internațională, în care aproximativ 80% din termenii științifici au rădăcină și origine grecească.

Această linie invizibilă a limbii elene are recunoaștere internațională oficială, în avantajul nu numai al grecilor, dar și al tuturor popoarelor care doresc să trăiască și să progreseze în pace. De altfel, cuvintele care în toată lumea dau sens conviețuirii armonioase - democrație și dialog - sunt cuvinte grecești."

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Elene - 9 februarie, Uniunea Elenă din România a organizat numeroase ateliere literare creative, lecturi publice, prezentări de carte și dezbateri referitoare la importanța limbii elene pe plan mondial.

În același context, am început demersurile parlamentare pentru realizarea unei inițiative legislative, prin care, în România, ziua de 9 februarie să fie declarată Ziua Limbii Elene.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Constantin Codreanu - declarație politică în legătură cu unele propuneri legislative benefice românilor de pretutindeni;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, dau cuvântul domnului deputat Constantin Codreanu.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi.

Declarația mea politică de astăzi prefațează o vizită de lucru pe care o voi întreprinde săptămâna aceasta în Spania; acolo unde, după cum bine știți, avem a doua cea mai mare concentrație de cetățeni români, după Italia.

În același timp, prin declarația pe care o fac astăzi de la tribuna Parlamentului vreau să invit cetățenii români și organizațiile reprezentative ale acestora să se implice în tot ceea ce înseamnă proces legislativ românesc, să se implice mai activ. Spun "mai activ", pentru că o implicare a existat deja și această implicare s-a văzut în proiecte de lege, pe care o parte dintre dumneavoastră le-ați susținut, în calitate de coinițiatori, în anul 2017.

Primul dintre ele este un proiect de lege care extinde perioada de contribuție, în mod retroactiv, la fondul de pensii, un proiect de lege care a fost preluat de Guvernul României - m-am bucurat că s-a întâmplat acest lucru - și care a extins această perioadă până la finalul lui 2017.

Un alt proiect de lege, iarăși preluat de Guvernul României - și nu sunt deloc supărat de acest lucru, dimpotrivă, mă bucur că inițiativele bune sunt preluate - a fost prelungirea valabilității pașapoartele de la 5 la 10 ani, un lucru care îi afectează atât pe actualii cetățeni români, din afara și din interiorul României, cât și pe viitori cetățeni români.

Sper ca în viitorul apropiat - am cerut deja acest lucru - să accelerăm procedurile parlamentare. Sper ca în viitorul apropiat, mai ales că suntem într-un an al Centenarului, să ajungem ca acest proiect de lege să devină lege și să prezentăm cetățenilor noștri din diaspora această reușită comună a noastră.

Spuneam mai devreme că îi invit pe cetățenii din diaspora să fie mai activ implicați în procesul legislativ. Mai activi, pentru că a existat un precedent, a existat o premieră în tot ceea ce înseamnă viață politică românească - un atelier legislativ pe care l-am organizat în capitala celui de-al doilea stat românesc, la Chișinău, în prima parte a anului 2017, care a rezultat în propuneri pentru completarea și amendarea Legii nr. 21/1991 a cetățeniei române.

Și, pe lângă aceste lucruri care s-au întâmplat deja, cu siguranță putem vorbi și de lucruri care se vor întâmpla în viitorul apropiat, mai ales că noi suntem în continuare deficitari la tot ceea de înseamnă reprezentare proporțională pentru cetățenii români care se află în acest moment în afara României și, din păcate, cele câteva milioane de cetățeni români sunt reprezentați în Parlamentul României de doar șase parlamentari - patru deputați și doi senatori -, în condițiile în care cel mai mic județ din România are 10 parlamentari.

Aceasta este o altă cerință pe care o au cetățenii noștri români și asupra căreia trebuie să lucrăm în viitorul apropiat, împreună cu - și închei aici - cu o altă propune legislativă pe care o voi supune iarăși, în câteva săptămâni, atenției dumneavoastră, și anume, ca în statele în care avem această mare concentrație de români - Spania, Italia -, să avem circumscripții separate, astfel încât să le oferim șansa acestor oameni să vină în Parlamentul României, să ne fie colegi și să legifereze alături de noi.

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu, Circumscripția electorală nr. 43 diaspora, PMP.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică dedicată Zilei Internaționale a Femeii;

Din partea deputaților neafiliați, doamna deputat Oana Bîzgan.

 

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colege,

Dragi colegi,

De Ziua Internațională a Femeii, sărbătorim realizările sociale, economice, culturale și politice ale femeilor; realizările antreprenoarelor, ale managerelor, ale doctorițelor și cadrelor medicale, ale asistentelor sociale și mediatoarelor sanitare, ale femeilor din tehnologie, din industrie, din inginerie, ale celor din poliție, aviație, armată, din administrația publică și din politică, ale tuturor femeilor care muncesc acasă sau și acasă. Contribuția lor la dezvoltarea societății trece adesea neobservată. Participarea și reprezentarea lor în viața publică rămân limitate.

Știm că, din 465 de parlamentari, doar 19% sunt femei, deși 52% din populația României sunt femei. În toate sectoarele de activitate reprezentarea femeilor scade, pe măsură ce remunerația, statutul și nivelul de expunere publică cresc.

Pe măsură ce avansăm pe linia ierarhică între structurile de conducere cu putere de decizie există tot mai puține femei, chiar și în domenii în care personalul este preponderent feminin, precum educația, de exemplu.

Dragi fete și femei,

Sunt onorată să fiu una dintre reprezentantele voastre în Parlamentul României și vă urez la mulți ani! de 8 Martie, chiar de la tribuna Camerei Deputaților.

În primul an de mandat parlamentar am promovat egalitatea de șanse și de gen, prin proiectele de lege pe care le-am elaborat și susținut, prin evenimentele la care am participat.

În numele milioanelor de românce care vor să contribuie la dezvoltarea țării, voi continua să susțin modernizarea și actualizarea legislației, ca garanție pentru egalitatea de șanse în familie, la locul de muncă, în școli, în universități și în relația cu statul.

De Ziua Internațională a Femeii, doresc demnitate și dreptate pentru fetele și femeile victime ale hărțuirii abuzului și violenței, doresc respect pentru fetele și femeile din toate colțurile țări, și din diaspora, doresc o voce mai puternică a fetelor și femeilor din România, doresc solidaritate și suroritate, inclusiv între toate femeile puternice din Parlament, doresc un angajament susținut pentru echitate și un parteneriat solid între femei și bărbați, pentru drepturi și șanse egale. Împreună, putem face schimbarea în bine pe care ne-o dorim pentru România.

La mulți ani!

Oana Bîzgan, deputat independent, București.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Elvira Șarapatin - declarație politică având titlul PNL dezinformează și minte că nu mai sunt bani de pensii și salarii, în timp ce PSD ia măsuri pentru creșterea veniturilor tuturor categoriilor sociale;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Elvira Șarapatin.

Vă rog, doamnă deputat.

 

Doamna Elvira Șarapatin:

Obiectul declarației mele politice, stimați colegi și stimate colege, este "PNL dezinformează și minte că nu mai sunt bani de pensii și salarii, în timp ce PSD ia măsuri pentru creșterea veniturilor tuturor categoriile sociale".

PNL dezinformează populația când spune că nu mai sunt bani de pensii și salarii. Deși realitatea i-a contrazis de fiecare dată, cei de la PNL continuă să se contrazică, punându-se într-o situație ridicolă. PNL se contrazice și repetă întruna că nu mai sunt bani de pensii și salarii, în timp ce pensiile și salariile au crescut treptat, de când coaliția PSD-ALDE a preluat guvernarea, din ianuarie 2017.

Nu înțeleg rațiunea politică de a înainta o moțiune pe educație săptămâna aceasta, pe muncă săptămâna trecută, adică exact în perioada în care au intrat în vigoare cele mai consistente majorări de salarii pe care le-a primit personalul din învățământ și din domeniul sanitar.

PNL sfidează regulile bunului-simț și îi insultă pe români, prin atitudinea și mesajul duplicitar pe care le promovează. De ce spun aceste lucruri? Tocmai pentru că semnatarii moțiuni în care se critică salarizarea necorespunzătoare a cadrelor didactice și a celorlalte categorii de bugetari din România sunt chiar parlamentarii care au votat pentru tăierea salariilor cu 25%.

Dragi colegi de la PNL, ne-ați criticat și în legătură cu noua legislație privind salarizarea din sistemul bugetar, exact atunci când creșteau salariile fiecărui angajat.

Nu înțeleg comportamentul dumneavoastră; când ați procedat corect, în 2010, când ați tăiat 25% din toate salariile din România, sau acum, când criticați majorările care s-au realizat în fiecare domeniu de activitate?

Aștept un răspuns, în mod special de la doamna Raluca Turcan, care este cea mai critică la adresa PSD-ului și la adresa coaliției, și de la ceilalți domni care critică, din PNL. Să știți că românii știu adevărul și nu se lasă impresionați de atitudinea și discursul dumneavoastră perfid și dualist.

Din momentul preluării guvernării de către coaliția PSD-ALDE, salariile cadrelor didactice au crescut cu 44%, în total. Aceste salarii vor fi primite efectiv în mână, la finalul lunii martie, și atunci se va vedea cine a avut dreptate și cine nu.

Vreau să știți că, atât eu, cât și colegii mei din Parlament și Guvern, ne-am respectat promisiunea din campania electorală, de a majora substanțial salariile medicilor și profesorilor, astfel încât aceștia să nu mai plece din țară și să ofere servicii de calitate în sănătate și educație.

PNL a amestecat laolaltă declarații ale ministrului muncii, făcute în contexte diferite, pe de o parte despre Codul fiscal, iar pe de altă parte...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă rog să vă apropiați de concluzii, doamnă deputat.

 
 

Doamna Elvira Șarapatin:

Da, închei imediat, domnule președinte!

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc.

 
 

Doamna Elvira Șarapatin:

Vreau să vă spun, stimați colegi, că de acum înainte nu vom asista tăcuți la atacurile nefondate pe care le lansați la adresa noastră, întrucât vreți să vă faceți imagine pe spatele cetățenilor acestei țări. Nu vă mai lăsăm să vă jucați cu astfel de afirmații, lansând minciuni și dezinformări în spațiul public.

Românii așteaptă de la toate partidele o altfel de politică care să aibă în centru cetățeanul și problemele lui, nu lupta pentru putere, interese personale sau deținerea de funcții. De aceea, noi, cei de la PSD, vom manifesta deschidere pentru susținerea și promovarea interesului celor care muncesc cinstit și plătesc taxe și impozite.

Mulțumesc, domnule președinte.

Deputat de Gorj, Elvira Șarapatin.

 
Corneliu Olar - declarație politică intitulată Dacă era parlamentar, doamna Dăncilă vota pentru proiectul PNL;

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Corneliu Olar.

 

Domnul Corneliu Olar:

... a dat cu piatra în mine, eu am dat cu pâine.

Sărut mâna și la mulți ani, doamnă!

"Dacă era parlamentar, doamna Dăncilă vota pentru proiectul PNL".

Stimați colegi,

Săptămânile trecute, când doamna prim-ministru s-a întâlnit cu reprezentanții administrațiilor publice locale, le-a promis acestora că 100% din impozitul pe venit încasat la buget va rămâne la nivelul administrațiilor publice locale, primării și consilii județene. E adevărat că, așa cum ne-a obișnuit PSD-ul, doamna premier a fost atentă și nu ne-a spus și data de la care se va aplica această măsură. Se va aplica în 2019, în 2020 sau niciodată.

Stimați colegi, am apreciat faptul că doamna prim-ministru citește proiectele legislative pe care le depunem noi, ca Partid Național Liberal, și, mai mult decât atât, le și asumă. Bravo, doamnă! Apreciem!

Să știți că noi, pe lângă proiectele legislative care se află acum la Senat, am avut și amendamente la bugetul pentru 2018, cu aceeași reglementare - ca 100% din impozitul pe venit să rămână la primării și consilii județene, pentru că administrațiile locale au pierdut în acest an câteva miliarde bune, prin scăderea cotei unice de la 16% la 10%.

Din păcate, colegii dumneavoastră, cei din PSD, au votat împotrivă fără să clipească, deși au știut că jumătate dintre primari nu-și pot acoperi cheltuielile curente sau de investiții în acest an, ci merg pe un buget minim de funcționare.

Păi, dumneavoastră știți ce înseamnă ca o primărie să meargă pe un buget minim de funcționare? Însemnă doar să-și plătească facturile și salariile, nimic mai mult.

Nu știu dacă parlamentarii PSD și ALDE au curajul să mai meargă în teritoriu și să se întâlnească cu primarii cărora le-au luat bani și din impozitul pe venit și din excedentele agonisite în cursul anilor.

Stimați colegi,

Eu am crezut-o pe doamna Dăncilă și vă garantez că, dacă ar fi parlamentar, Domnia Sa ar vota proiectul Partidului Național Liberal prin care 100% din impozitul pe venit să rămână la primării și consilii județene.

Am încredere că doamna Dăncilă va susține proiectul PNL, iar, din anul 2019, primăriile nu vor mai sta cu mâna întinsă la Guvernul României. Asta dacă nu chiar acest lucru și-l dorește domnul Dragnea - să aibă primarii la mâna lui.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Daniel Vasile - declarație politică având titlul S.O.S., copiii romi!;

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul Ilie Dan Barna. Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul Daniel Vasile.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Daniel Vasile:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

La mulți ani tuturor colegelor!

Declarația mea politică de astăzi este intitulată: "S.O.S., copiii romi!".

Cetățenii români de etnie romă din România, precum și romii din Europa se confruntă, în viața lor de zi cu zi, cu prejudecăți, intoleranță, discriminare și excluziune socială. Romii sunt marginalizați și trăiesc, în principal, în condiții socio-economice precare.

Există o suprapunere între sărăcia relativ bazată pe venit și vulnerabilități. Accesul la educație pentru copiii romi cei mai săraci, de la vârsta cea mai fragedă, este esențial pentru ruperea cercului vicios al sărăciei și pentru incluziunea lor socială reală.

Astfel, doi din zece copii de etnie romă nu merg la școală; rata de înscriere a copiilor romi la grădiniță este de 37%, în timp ce, în cazul populației majoritare, procentul este de 77%; 75% dintre copiii romi nu termină 8 clase; riscul mortalității infantile în rândul copiilor romi este de patru ori mai mare.

La nivelul populației adulte, 25% dintre romi nu au absolvit nicio școală; 26% au terminat primele patru clase; 34% au terminat doar gimnaziul; 17% urmează o școală profesională, un liceu sau studii superioare; în România există 625 de școli în care învață populație de etnie romă într-un procentaj majoritar, care nu au acces la apă, canalizare și sală de sport; 240.000 de elevi de etnie romă cu identitate asumată sunt cuprinși în sistemul educațional.

Romii reprezintă o importantă resursă umană, nu un grup vulnerabil. Romii sunt o populație tânără, singura categorie de populație cu rata natalității în creștere. O valoare inestimabilă, luând în considerare tendința scăderii constante a populației din statele membre ale Uniunii Europene.

În contextul șanselor, minoritatea romilor trebuie tratată ca resursă de dezvoltare.

În contextul resurselor, creșterea capitalului uman, ca strategie pe termen lung, este o prioritate majoră.

România ar trebui să ia măsuri specifice pentru a se asigura egalitatea de tratament și accesul deplin al romilor la un învățământ de calitate, cu scopul de a se elimina decalajul dintre romi și ceilalți elevi, în ceea ce privește participarea școlară, nivelul de performanță școlară, condițiile socio-economice și reducerea numărului de cazuri de discriminare și segregare din școli.

Aceste obiective ar trebui implementate prin intermediul unui program național care să vizeze: prevenirea segregării școlare; reducerea abandonului școlar; sporirea accesului la educație și îngrijire de calitate a elevilor romi; utilizarea metodelor incluzive și personalizate de predare/învățare; îmbunătățirea formării profesorilor și a medierii școlare; extinderea accesului la educație ca a doua șansă.

Vă mulțumesc.

Deputat Daniel Vasile, reprezentantul minorității romilor în Parlament.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Ionuț Simionca - declarație politică intitulată Tramvaiul 9 în cercul vicios al violenței domestice;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Ionuț Simionca.

 

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Tramvaiul 9 în cercul vicios al violenței domestice".

Cu gândul la ziua de 8 martie, o zi în care le sărbătorim pe doamne, domnișoare, mame, care ne înseninează și ne întregesc viața, am deschis televizorul și m-am întristat. Am aflat că ieri, la Timișoara, o femeie a fost înjunghiată în tramvaiul 9 de bărbatul cu care călătorea - iubitul ei, și că nimeni din tramvai nu a sărit să o ajute. Tot la știri am văzut că asistenta ucisă de iubitul ei într-un spital din Slatina a fost condusă pe ultimul drum.

Din păcate, această problematică nu este, în societatea noastră, una marginală, și spun acest lucru având în vedere doi indicatori extrem de relevanți:

 1. Un sfert din omorurile înregistrate în România într-un an au loc în familie;
 2. Una din trei femei din țara noastră este victimă a violenței domestice.

Am ales să ridic această problemă în fața dumneavoastră deoarece consider că avem obligația să îmbunătățim cadrul legislativ, să încurajăm administrațiile locale și să sprijinim ONG-urile, pentru ca femeile și copiii - victime ale violenței domestice - să beneficieze de consiliere și de o reală protecție în fața agresorilor lor.

Avem obligația să aliniem legislația națională Convenției de la Istanbul, ratificată de România în 2016. Mai precis, trebuie să introducem de urgență ordinul de protecție provizoriu - conform art. 52 din Convenție -, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă. De asemenea, trebuie să modificăm de urgență Codul penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea -conform art. 55 din Convenție.

Aceeași Convenție vorbește despre înființarea de centre specializate pentru cazurile de violență domestică și sexuală, cu personal specializat, care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală, precum și alocarea unor resurse, la nivel local și național, pentru aplicarea tuturor măsurilor de protecție corespunzătoare.

Reprezint în Parlament județul Bistrița-Năsăud, un județ în care nu există niciun fel de servicii de suport pentru victimele violenței domestice. Mă voi întoarce acasă și, de 8 martie, voi face un apel la autoritățile publice locale și la ONG-urile din județ, pentru identificarea de soluții pentru femeile care nu știu cum să depășească obstacolele cu care trebuie să se confrunte atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile domestice.

În final, vreau să le urez putere și încredere femeilor care nu știu cum să scape din cercul vicios al violenței domestice și să le asigur că vom face tot ce depinde de noi, să le deschidem noi perspective prin instituții de consiliere și protecție, astfel încât să nu mai fie posibilă o nouă crimă în tramvaiul 9.

Doamnelor, domnișoarelor, la mulți ani, fericire și sănătate!

Doamne ajută!

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Alexandra Presură - declarație politică având tema Rolul tinerilor noștri în Anul Centenarului;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Alexandra Presură.

 

Doamna Alexandra Presură:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Declarația mea de astăzi se numește "Rolul tinerilor noștri în Anul Centenarului".

"Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri", afirma Regele Mihai, în discursul istoric de la tribuna Parlamentului, din data de 25 octombrie 2011.

Cuvinte extrem de actuale și astăzi, în Anul Centenarului. Cuvinte mari la prima vedere, dar foarte importante pentru a putea schimba ceva în mod real.

A lua țara cu împrumut de la copiii noștri înseamnă, înainte de toate, a le oferi copiilor și tinerilor noștri o Românie demnă, în care să își dorească să studieze, să se maturizeze, iar mai apoi să rămână aici, pentru a pune umărul la dezideratul pe care îl auzim tot mai des - "Vrem o țară ca afară!".

Desigur, țara luată cu împrumut de la copiii noștri presupune și reversul medaliei. Nu le putem cere tinerilor implicare și dedicație, dacă statul nu reușește să ofere, la rându-i, condițiile optime și cel puțin decente pentru o dezvoltare armonioasă a tinerilor, precum și premisele rămânerii lor în țară.

Din acest punct de vedere, Guvernul PSD și-a fixat ca prioritate, în Programul de guvernare, o serie de măsuri și obiective pragmatice. Obiective care să permită tinerei generații atât accesul la un învățământ de calitate, cât și integrarea în piața muncii și oferirea unor condiții pentru un început încurajator al vieții de adult.

Între măsurile Executivului referitoare la tineret amintesc: implicarea în educația complementară a tinerilor; promovarea culturii și activităților vocaționale; implementarea programului național de consiliere și orientare în carieră; crearea unui program al egalității de șanse pentru tinerii proveniți din medii dezavantajate; asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toți studenții din România.

Nu în ultimul rând, Guvernul PSD a inițiat un program complex de stimulare a revenirii tinerilor plecați din țară, prin generarea unui set de stimulente financiare, precum: garantarea unui fond de investiții, scutirea de impozit pentru o anumită perioadă de timp și finanțări nerambursabile în scopul deschiderii unor afaceri în țară.

În ciuda evoluției tehnologice care ne-a învăluit în ultimii ani, cred cu tărie că patriotismul și iubirea de neam și țară nu sunt valori lăsate în plan secund, ci principii călăuzitoare pentru tinerii noștri.

Și dați-mi voie să vă spun, dragi colegi, tineretul din ziua de astăzi nu este deloc ignorant, așa cum ar părea la prima vedere, ci, din contră. Să cunoaștem adevărurile istorice ne face pe toți mai responsabili în a ne asuma prezentul. Mi se demonstrează pe zi ce trece că tinerii generației actuale doresc să pună în aplicare pregătirea, capacitatea...

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă rog să vă apropiați de concluzii.

 
 

Doamna Alexandra Presură:

... și puterea de muncă, în scopul progresului general al României.

România este o țară cu resurse umane incredibile. Avem copii și tineri excepționali, care domină an de an olimpiadele școlare internaționale la mai toate materiile.

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă rog să încheiați, doamnă deputat.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Alexandra Presură:

Tineri cu o inteligență sclipitoare și cu un talent nativ înnăscut.

Avem o moștenire culturală și istorică de excepție, a cărei continuitate revine în sarcina tinerilor noștri de astăzi.

Bineînțeles, statul român are încă multe de făcut pentru tineret. Sunt încredințată însă că o cointeresare reciprocă...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Doamnă deputat, mulțumim foarte mult.

Vă rog să spuneți concluzia...

 
   

Doamna Alexandra Presură:

Imediat...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

... încheierea.

Și, după aceea, trebuie să respectăm și timpul.

Mulțumesc tare mult.

 
 

Doamna Alexandra Presură:

Imediat.

Sunt încredințată însă că o cointeresare reciprocă, de tip parteneriat egal, va fi extrem de pozitivă, în interesul dezvoltării României.

În Anul Centenarului, am convingerea că tinerii României vor da măsura adevăratei lor valori și vor reuși, prin fapte, nu vorbe, să contribuie la relansarea țării...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
 

Doamna Alexandra Presură:

... în spiritul patriotismului...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim.

 
 

Doamna Alexandra Presură:

... și al drumului nostru european.

Vă mulțumesc.

Deputat Alexandra Presură.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă rog, pentru respectul celorlalți colegi, să păstrăm timpul de 3 minute, dacă nu doriți să întrerup alocuțiunea.

Mulțumesc.

 
George Ionescu - declarație politică referitoare la problemele pe care le întâmpină locuitorii din județul Prahova în legătură cu achiziționarea combustibilului pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul George Ionescu.

 

Domnul George Ionescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Declarația mea politică de astăzi se referă la problemele pe care le întâmpină locuitorii din județul Prahova, locuitori ai comunelor: Colceag, Baba-Ana, Boldești-Grădiște, Sălciile, Fulga, privind combustibilul pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă.

Domnule președinte,

Locuitorii acestor comune din județul Prahova folosesc combustibil solid pentru încălzirea locuințelor - lemn de foc sau cărbune - pe care îl achiziționează la un preț foarte mare, 650-700 de lei/tona, acest preț depășind foarte mult posibilitățile cetățenilor din aceste comune.

Menționez că în această zonă sunt exploatații de gaze naturale și în același timp sunt foraje în derulare, deoarece în această zona au fost identificate rezerve importante de gaze naturale. Cum vă spuneam, rezerve foarte mari, care duc la creșterea economică a acestei zone.

Din păcate, aceste localități nu beneficiază deloc de aceste resurse.

Domnule ministru al energiei, Anton Anton, vin cu rugămintea să faceți o evaluare și să găsiți o soluție pentru ca cetățenii din aceste localități să beneficieze de aceste resurse de gaze naturale ce sunt exploatate și introduse în sistemul național de distribuție a gazelor naturale din România.

Și, totodată, ar fi o discriminare ca locuitorii din alte localități din România să beneficieze de aceste resurse de gaze naturale, iar locuitorii din aceste localități, unde resursele de gaze sunt, în acest moment, cred că cele mai importante din România, să nu aibă măcar acces la aceste resurse.

Doamnelor din Parlament,

Doamnelor din România,

Vă urez să aveți un an foarte bun.

La mulți ani!

Și multă sănătate!

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică intitulată 700 de elevi - bătaia de joc a unui primar;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Robert Turcescu.

 

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună dimineața!

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "700 de elevi - bătaia de joc a unui primar".

Stimați colegi,

Am aflat ieri, în timpul ședinței Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților, despre cazul revoltător a două licee din Râmnicu Vâlcea - Liceul Tehnologic "Henri Coandă" și Liceul "Oltchim", care urmează să fie desființate prin divizare, ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local din luna decembrie.

Pe scurt, este vorba de două unități de învățământ care sunt supuse dizolvării, printr-o decizie bizară luată de administrația locală, în frunte cu primarul Mircia Gutău. Părinții elevilor și profesorii de la Liceul Tehnologic "Henri Coandă", prezenți ieri la lucrările Comisiei pentru învățământ, susțin că primarul ar fi declarat ulterior emiterii hotărârii de consiliu local că nu va mai desființa cele două unități școlare dacă Oltchim va convinge Executivul să dea o hotărâre de Guvern prin care primăria să obțină aproximativ 25 de hectare de teren la Vlădești, o localitate din județ.

Practic, cele două unități de învățământ sunt victime colaterale ale unui război imobiliar care are drept miză 25 de hectare de teren. Dacă lucrurile nu ies așa cum vrea primarul, zeci de profesori vor rămâne fără posturi și peste 700 de elevi vor fi nevoiți să își găsească alte școli în care să învețe. Riscul de abandon școlar este imens, majoritatea elevilor de la cele două școli fiind din mediul rural. Vorbim de copii care s-au înscris la liceele tehnologice pentru a învăța o meserie și care s-ar putea să nu aibă posibilitatea sau să nu fie interesați de continuarea studiilor într-un liceu teoretic.

Până la urmă, Comisia pentru învățământ a decis înființarea unei subcomisii de lucru care să se ocupe de această problemă.

Vreau să merg, împreună cu colegii din acest for, la fața locului, pentru a discuta cu toate părțile implicate în această poveste.

Fac apel, de asemenea, la toți parlamentarii din județul Vâlcea, să ne sprijine în acest demers și să facem un efort comun pentru a descurca ițele acestei situații încâlcite, ale cărei victime sunt sute de elevi, zeci de profesori și două licee absolut necesare în zonă.

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP, Robert-Nicolae Turcescu, Circumscripția nr. 14 Constanța.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Alina Teiș - declarație politică având titlul A fi profesor este mai mult decât o meserie, este o vocație;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, dau cuvântul doamnei deputat Alina Teiș.

Vă rog, doamnă deputat.

 

Doamna Alina Teiș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Titlul declarației mele politice de astăzi este: "A fi profesor este mai mult decât o meserie, este o vocație".

Stimați colegi,

Azi vreau să vă vorbesc despre sistemul de educație românesc. Dar și despre o parte importantă a acestuia - profesorii. Și tocmai pentru că sunt și eu profesor, știu bine că această meserie n-ai cum să o faci fără pasiune, fără dragoste pentru elevi, fără răbdarea de a-i învăța, de a le explica și de a-i ajuta să devină, mai apoi, adulți responsabili.

Știm însă că, oricât de mult le-ar plăcea tot ceea ce fac, și profesorii au nevoie să fie răsplătiți pentru munca lor, au nevoie de un trai decent. De altfel, sindicatele din învățământ au semnalat faptul că angajații din educație au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, comparativ cu alte categorii de angajați, care nu prestează aceeași muncă. Ba chiar am asistat, în ultima perioadă, la proteste din partea mai multor cadre didactice nemulțumite de salarii.

Începutul de primăvară vine însă cu o veste bună pentru profesori. Conform noii grile de salarizare, vor primi salarii mărite cu 20%. Astfel că, dacă un profesor universitar cu o vechime de 10-15 ani a încasat în luna decembrie a anului trecut un salariu brut de 4.858 de lei, în ianuarie 2018 a primit cu peste 1.000 de lei mai mult, la majorarea de atunci. Iar de luna aceasta va ajunge la aproape 7.300 de lei brut.

Despre aceste măsuri, nu pot decât să vă spun că mă bucură. Mă bucură că aceste inițiative s-au concretizat și că acest lucru se va putea vedea și pe fluturașul de salariu.

Știu că poate ar fi trebuit să crească mai mult, având în vedere munca depusă, atât în timpul orelor, cât și munca depusă pe drumul parcurs până la angajare. Însă cred că noile reglementări vor veni și vor schimba ceva în sistemul de educație românesc. Că actul de predare va fi unul de calitate, că profesorii vor fi mai mulțumiți și mai devotați, și că îi vor face pe elevi să vină cu drag la ore. Și că mai apoi toate aceste lucruri se vor concretiza în rezultate mai bune pe care le vom obține la examene.

Îmi doresc ca aceste creșteri salariale să fie doar începutul. Și să asistăm, în perioada următoare, și la altele. Sper ca, în felul acesta, școala românească să se îndrepte, încetul cu încetul, spre Vest, din punctul de vedere al salariilor.

Avem în România, avem în Mehedinți profesori valoroși, care aduc speranță, vindecă și schimbă. Oameni care lasă ceva bun în urma lor, știind că drumul nu a fost fără sens.

Cu siguranță că omenia și bunătatea sunt semne ale profesorilor, semne de înțelepciune, înțelegere și putere interioară. Profesorii fac diferența. Lumea are nevoie de noi pentru a se vindeca de ură, prejudecăți, etichete.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Mehedinți, Alina Teiș.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

Și la mulți ani!

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică intitulată Cine răspunde pentru jaful din industria românească?;

În continuare, dau cuvântul Grupului parlamentar al PNL, domnului deputat Andei Daniel Gheorghe.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

"Cine răspunde pentru jaful din industria românească?".

Astăzi se văd cu ochiul liber care sunt consecințele devalizării industriei românești în urma așa-zisului proces de privatizare. Tranziția economiei etatiste spre cea capitalistă s-a dovedit a fi mai curând un fiasco. Mai toate întreprinderile au fost transformate în mormane de fier vechi, iar apoi, terenurile, vândute pentru a se construi mall-uri.

Economia de piață a devenit o economie de consum, dezvoltarea României bazându-se pe consum, nu pe producție. Avem exemple multiple ale modului în care a fost gândită, după 1989 privatizarea fabricilor ridicate în vremea anterioară. În loc de restructurare, adaptare și găsirea de .piețe de desfacere, industria a fost pusă la pământ.

Un caz revoltător este modul în care a fost privatizat sectorul metalurgiei românești.

În mare parte, fabricile din această ramură a economiei românești au ajuns pe mâna unor companii rusești, care nu au avut interesul de a le dezvolta și a le scoate pe piața internațională, ci de a le falimenta și a face loc propriilor produse. Investiția făcută prin achiziționarea acestor întreprinderi a fost rapid amortizată numai din vânzarea la fier vechi a utilajelor și halelor din complexele industriale. O acțiune concertată a intereselor rusești, dusă la îndeplinire numai prin complicitatea autorităților române, indolente și corupte.

Zilele acestea am aflat despre distrugerea ultimelor unități de producție de la Combinatul de Oțeluri de la Târgoviște, una dintre cele mai mari fabrici de profil din lume. Presa locală și centrală relatează faptul că Forja de Blocuri și Bare va fi topită la fier vechi. Aceasta a fost construită cu o investiție de 90 de milioane de dolari, între 1971 și 1986, fiind dotată cu mașini de forjat radial de ultimă generație, unice în Europa de Est, fiind certificate de NATO. Unele utilaje mai performante au fost scoase din țară în 2008, fiind duse la uzinele Mechel din Chelyabinsk. O decizie ilegală, în afara prevederilor cuprinse în contractul de privatizare. S-a sesizat cineva? Este oare cineva interesat să sancționeze investitorul rus?

Ziariștii atrag atenția că sunt pe ducă și alte secții. Iar după distrugerea completă a fabricii este posibil, potrivit presei, ca rușii să vândă terenul la prețul pieței, reducând întregul combinat la dimensiunea unei afaceri imobiliare.

COS Târgoviște a fost privatizată pe vremea Guvernului Năstase și vândută Companiei rusești, Mechel Internațional Holding, care a mai cumpărat și combinatele de la Câmpia Turzii și Ductil Steel SA, aduse și acestea în stare de faliment.

Un alt caz revoltător, semnalat de presă, a fost privatizarea UPET Târgoviște, cel mai mare combinat producător de utilaj tehnologic din Europa, care a fost înstrăinat în 2001 către o companie rusească, OMZ. Au cumpărat UPET cu suma de 1,8 milioane de euro, bani pe care rușii i-au recuperat numai din vânzarea câtorva utilaje la fier vechi.

În același timp, perla industriei metalurgice, UPET Târgoviște, a fost dezmembrată, bucată cu bucată. Au fost vândute: uzina producătoare de oxigen, o hală de oxigen, o hală de cazane pentru aburi, un laborator de metrologie, conducte de canalizare și de alimentare cu apă, o hală de beton, un drum "uzinal macadam"...

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Acum, UPET Târgoviște este în stare de faliment. Un adevărat jaf la drumul mare! Ca după al Doilea Război Mondial, când URSS a destructurat și a cărat, în Rusia, multe fabrici românești, în contul despăgubirilor de război.

În încheiere, lipsa oricărui tip de control post-privatizare și jena permanentă a organelor române abilitate spre respectarea legii au transformat contractele de privatizare din economia românească în acte de devalizare sistematică a industriei și de jaf al patrimoniului economic românesc.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Corneliu Bichineț - semnalarea unor probleme ale județului Vaslui;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, însuși domnul Corneliu Bichineț.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În strădania mea a de a prezenta adevărata față a județului Vaslui, v-am prezentat în urmă cu două săptămâni comuna Roșiești, care a dat țării un mitropolit, Veniam Costache, și, dintr-o familie de învățători, doi copii au ajuns academicieni - frații Dumitru și Nicolae Bagdasar.

La 35 de kilometri de Vaslui, pierdut printre dealurile Dăneștiului, este un sat cunoscut la noi - aflați și dumneavoastră, domnule Botez, Șurănești, sunteți parlamentar de Vaslui - satul cu academicieni. Numai trei s-au născut în acel sat și au făcut carieră în România: Grigore T. Popa, excelând în medicină, Emil Racoviță - nu trebuie să vă mai spun cu ce s-a ocupat - și Emil Condurache, marele istoric.

Dar să-i lăsăm pe cei din Vaslui să aștepte primăvara și să înceapă munca câmpului, și să dialogăm puțin cu doamna Viorica Dăncilă.

Poate ați aflat, stimată doamnă, și dumneavoastră, din presă, că de o bucată de vreme sunteți prim-ministru. Ce i-o fi trecut domnului Dragnea prin minte, să vă strice el confortul de la Bruxelles, să vă arunce în groapa cu lei, să lucrați cu miniștri certați cu gramatica, unii cu legea, indolenți, și care nu vin la întâlnirile cu parlamentarii decât atunci când se prezintă moțiuni împotriva lor. Trimit la răspunsurile la interpelările și întrebările deputaților tot felul de țucălari, care dau răspunsuri halucinante, în sensul că una întrebi, alta răspund.

După cum cred că nu știți, doamnă prim-ministru, în acest Parlament, mai exact, în Camera Deputaților, există un om - eu, adică Corneliu Bichineț - care pune probleme miniștrilor, ridică probleme care frământă societatea românească în ansamblu, zona din care vine, Moldova și județul Vaslui.

Nu mă jenez și nu-mi este rușine să pronunț, săptămână de săptămână, Vaslui, Bârlad, Huși, Murgeni, Negrești și alte nume de localități unde e nevoie de investiții.

Pentru că am înțeles că nu pot obține nimic de la miniștrii pe care îi aveți în coordonare, stimată doamnă, am început, de o lună de zile, să vă adresez dumneavoastră întrebări și interpelări.

De asemenea, doamnă prim-ministru, vă aduc la cunoștință că peste 100 de localități din Basarabia și-au exprimat, prin hotărâri de consilii locale, dorința de unire cu România.

Îmi imaginez că ați fi foarte bucuroasă ca lucrul acesta să se întâmple în Anul Centenarului și în timpul mandatului dumneavoastră.

Pentru că m-am apropiat de 3 minute, cu domnul președinte Klaus Iohannnis, pe care l-am susținut și nu-mi pare rău, o să discut săptămâna viitoare, pentru că am înțeles că Domnia Sa a făcut primul pas și eu îl aștept pe al doilea.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Eugen Neață - declarație politică având titlul Reorganizarea Ministerului Afacerilor Interne - o prioritate a zilelor noastre;

Dau, în continuare cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PSD, domnului deputat Eugen Neață.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Eugen Neață:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi are ca titlu: "Reorganizarea Ministerului Afacerilor Interne - o prioritate a zilelor noastre".

Ultimii ani au amplificat cererea de securitate la nivelul tuturor comunităților umane, fapt cauzat de o criminalitate din ce în ce mai diversificată și de incapacitatea instituțiilor specializate ale statului de a asigura protecția tuturor persoanelor și a bunurilor acestora.

Statele europene, cu mulți ani în urmă, au trecut la strategii de prevenire a criminalității, elaborând programe temeinic fundamentate și înființând structuri organizaționale menite să asigure o prevenire eficientă. Și România recunoaște prevenirea criminalității ca pe o activitate însemnată, însă, din păcate, practica este axată pe măsuri reactive.

Lipsa unei strategii axate pe prevenire, cu obiective, acțiuni și evaluări ce iau în calcul aspectul preventiv, legislația stufoasă și neclară, dar și folosirea nerațională a resurselor fac ca în România prevenția să fie o prioritate doar pe hârtie.

În ultima perioadă, pe fondul deficitului de personal, a fost inițiat un program de recrutare a personalului din sursă externă și de pregătire a acestuia prin școlarizări intensive.

Prin adoptarea Proiectului de Lege privind autoritatea polițistului, prin atenția acordată salarizării personalului, dar și prin noile politici de acțiune, conducerea ministerului dovedește că are voința și competența necesare pentru a proceda la o reorganizare, care să aibă în vedere folosirea resurselor prioritare pentru asigurarea unei prevenții și a unei protecții reale pentru cetățeni.

Apreciez că starea actuală din cadrul ministerului este una ideală pentru a se proceda la reorganizare.

O primă propunere de reorganizare este aceea de trecere a compartimentelor de prevenire, asigurare și menținere a ordinii publice, din cadrul Jandarmeriei, în subordinea Poliției Române, și crearea unui corp de prevenire a criminalității unic, cu coordonare unitară, atribuții și responsabilități clare.

Unificarea structurilor de siguranță publică va crea o serie de avantaje, precum: asigurarea unei coerențe în desfășurarea acțiunilor, asigurarea necesarului de resurse umane, organizarea eficientă a activității de prevenire, creșterea operativității și armonizarea activităților comune cu alte instituții.

În urma unificării, funcțiile ocupate de personalul transferat vor fi radiate, constituindu-se într-o importantă reducere a cheltuielilor cu personalul.

Cea de-a doua propunere de schimbare este una profundă, ce atinge toate segmentele cu atribuții pe linia asigurării și menținerii ordinii publice. În esență, aceasta se referă la: desființarea tuturor verigilor intermediare, crearea unor structuri manageriale suple, apropiate de factorul de execuție, și redistribuirea personalului, pentru realizarea eficientă a prevenirii.

Consider oportun a fi desființate inspectoratele generale de armă, verigi intermediare între minister și structurile teritoriale.

Pentru asigurarea unor direcții principale de acțiune...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
 

Domnul Eugen Neață:

... propun înființarea, în cadrul ministerului, a unor departamente pe tipuri de armă.

Reorganizarea propusă va atinge concomitent...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă rog să vă apropiați de concluzii.

Mulțumesc tare mult.

 
 

Domnul Eugen Neață:

... și anumite sectoare birocratice din cadrul inspectoratelor județene.

În urma acestei reorganizări, resursele umane rezultate din desființarea verigilor centrale și teritoriale neoperative vor fi redistribuite în zona stradală.

Cu toate că organizarea statală este diferită de la stat la stat...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Domnule deputat, mulțumim tare mult.

Citiți concluziile, vă rog frumos, ca să nu vă opresc microfonul.

 
 

Domnul Eugen Neață:

Sunt la concluzii.

Cu toate că organizarea statală este diferită de la stat la stat, abordarea problematicii privind prevenirea și combaterea criminalității în țările europene este efectuată în mod asemănător acestor propuneri. Cele mai sigure state din lume au o asemenea organizare.

Iată motive în plus, pentru care consider că o amplă reformă a sistemului național de ordine și siguranță publică... (Voci suprapuse.)

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Domnule deputat, vă rog frumos să vă opriți, ca să nu vă opresc eu microfonul. Vă rog să încheiați.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Neață:

... este necesar și oportun a se efectua în România.

Deputat Eugen Neață, PSD Vâlcea.

 
Florica Cherecheș - declarație politică intitulată Foamea Guvernului după bani face victime și în rândul ONG-urilor;

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Din partea Grupului parlamentar al PNL, dau cuvântul doamnei deputat Florica Cherecheș.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Foamea Guvernului după bani face victime și în rândul ONG-urilor".

Așa-zisa "revoluție fiscală" a făcut multe victime și în rândul ONG-urilor, unele aflându-se în situația în care nu-și vor mai putea continua activitatea, în condițiile în care subvențiile de la stat sunt din ce în ce mai mici și posibilitățile de implicare oferite persoanelor fizice sau firmelor sunt mult diminuate sau dispar pur și simplu.

După ce, inițial, interzicea acest lucru, Ministerul Finanțelor a anunțat că Formularele 230, prin care persoanele fizice pot direcționa până la 2% din impozitul anual către ONG-uri, vor putea fi depuse și de angajatori. E bine că s-a revenit la acest lucru și statul nu obligă contributorii să se ducă să-și depună individual declarațiile.

Din păcate, deși organizațiile neguvernamentale care asigură servicii sociale oferă ceea ce statul nu poate sau nu vrea să dea, sprijinul de la stat este extrem de redus.

O altă eroare a fost adoptarea Ordonanței nr. 60, care modifică Legea nr. 448/2006, astfel încât firmele cu peste 50 de salariați care nu au 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu dizabilități plătesc dublu la stat, respectiv salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de persoane pe care trebuia să le angajeze, fără a li se oferi alternativa achiziționării de produse de la atelierele protejate.

Măsurile legate de plata contribuțiilor, respectiv plata acestora pentru angajații part-time la nivelul salariului minim și transferul contribuțiilor către angajat au afectat, de asemenea, situația financiară precară a ONG-urilor, care fac cu greu față acestor modificări.

O altă măsură care afectează grav sustenabilitatea financiară a ONG-urilor este legată de sponsorizările deductibile ale firmelor. Numărul microîntreprinderilor care vor putea face astfel de sponsorizări s-a redus semnificativ după ce Codul fiscal a redefinit aceste firme ca fiind acele companii care au cifra de afaceri de până la un milion de euro, excluzând astfel aproximativ 80% din firmele care obișnuiau să facă sponsorizări.

Este de neînțeles că Guvernul persistă în a lua măsuri care afectează grav capacitatea ONG-urilor de a oferi servicii sociale pe care statul nu le oferă sau le oferă în mod ineficient. Un studiu recent arată că statul are nevoie de 6 lei pentru a ajunge la același rezultat obținut de un ONG cu o cheltuială de doar un leu.

Cu toate acestea, măsurile fiscale luate împotriva ONG-urilor și reducerea semnificativă a subvențiilor pe care acestea le obțin de la bugetul central sau local, le afectează grav activitatea.

Vă cer, stimați guvernanți și dragi colegi, să ne aplecăm cu toată responsabilitatea asupra legilor menționate mai sus și să încercăm să corectăm măsurile luate în mod intempestiv, fără studii de impact și fără a oferi alternative celor care se dedică cu mult profesionalism rezolvării problemelor sociale sau socio-medicale ale semenilor noștri.

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

Și la mulți ani, și dumneavoastră!

 
Ioan Dîrzu - declarație politică având titlul Dictatura funcționarilor publici;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, dau în continuare cuvântul domnului deputat Ioan Dîrzu.

 

Domnul Ioan Dîrzu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Ținând cont că mâine este o zi importantă pentru toate femeile din România, dați-mi voie să le spun și eu: la mulți ani, cu sănătate și bucurii!

Declarația mea politică de astăzi se numește "Dictatura funcționarilor publici".

Moștenirea administrației de stat din regimul comunist este mai vie ca niciodată în administrația publică centrală de astăzi. Criticile doamnei primar Firea față de lipsa de cooperare a unor ministere sunt întemeiate. Ele nu se referă la inactivitatea miniștrilor, ci la capacitatea de rezistență la schimbare a funcționarilor publici.

Funcționarii publici din ministere au prea multă putere. Putere care, de prea multe ori, subjugă autoritatea demnitarului. Am ajuns în situații nefericite în care funcționarii publici decid ce autostrăzi se fac, ce medicamente se subvenționează sau câți bani se dau pentru construcția de școli și licee. Am ajuns în situații absurde în care funcționarii publici decid ce avize se dau autorităților administrației publice locale, avize care de multe ori întârzie lucrări importante pentru comunitățile locale.

Foarte multe dintre dosarele penale pe abuz în serviciu, ale unor aleși locali, sunt rezultatul unei activități defectuoase a funcționarilor publici care, de multe ori, din dorința de a se răzbuna, instigă la săvârșirea de infracțiuni prin falsificarea de înscrisuri, prezentarea unor neadevăruri, inducerea în eroare a alesului sau simpla abstinență în a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

În altă ordine de idei, descentralizarea competențelor și serviciilor publice întârzie nepermis din cauză că unii funcționari se tem să nu-și piardă funcțiile din ministere și să nu fie transferați în teritoriu. România stagnează din punctul de vedere al reformei administrative, din cauza unor oameni lipsiți de viziune, lacomi, care uită că sunt în slujba cetățeanului.

Codul administrativ trebuie să înăsprească tragerea la răspundere disciplinară a funcționarului public și să ofere demnitarului mai multă autoritatea în ceea ce înseamnă destituirea din funcția publică a funcționarului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, boicotează implementarea Programului de guvernare.

Fac un apel public către toate forțele politice parlamentare să-și dea mâna în vederea adoptării unui Cod administrativ care să întărească autoritatea demnitarului, atât la nivelul administrației centrale, cât mai ales la nivelul administrației locale.

România a avut experiența nefericită de a fi condusă de tehnocrați, oameni fără responsabilitate politică și viziune, foști funcționari, iar efectele catastrofale ale guvernării s-au resimțit în economie și societate. Astăzi este menirea noastră, a Parlamentului, să redefinim rolul politicului în actul guvernării și al administrației publice. Politicile publice trebuie să fie voința omului politic ales, nu a unui funcționar public, numit.

În 10 martie va avea loc Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, congres la care sper să adoptăm o rezoluție prin care să ne asumăm reformarea administrației publice prin descentralizare, întărirea funcției de demnitate publică și creșterea autorității asupra funcționarilor publici. România nu este o tehnocrație, ci o democrație. România trebuie condusă de oameni politici, nu de tehnocrați care nu au nicio responsabilitate față de cetățeni.

Sunt convins că PSD va înțelege să schimbe optica managementului aplicat de miniștri în ministere, o optică ce trebuie să privească o activitate de coordonare, monitorizare, evaluare a funcționarilor publici mai serioasă și riguroasă. Nu ne permitem sacrificarea unui întreg...

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
 

Domnul Ioan Dîrzu:

... program de guvernare și a visurilor oamenilor, pentru interesele particulare și setea de control despotic al funcționarilor publici.

Parlamentar de Alba, deputatul Ioan Dîrzu.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Daniel Olteanu - apel pentru susținerea investițiilor Ministerului Transporturilor în Moldova;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Daniel Olteanu.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Domnule ministru al transporturilor, Lucian Șova, am prezentat de-a lungul timpului, în Parlament și în spațiul public în general, nenumărate argumente pentru a susține investițiile Ministerului Transporturilor în Moldova.

Sunt încercări aproape disperate, ca și ale altor colegi, de a vă face să înțelegeți că o Moldovă depopulată și rămasă în secolul trecut, din punctul de vedere al infrastructurii, este un adevărat atentat la siguranța națională.

M-am obișnuit, de un an și jumătate, în Parlament, ca niciun ministru al transporturilor să nu respecte ceea ce promite și ca toate amendamentele la Legea bugetului să fie respinse pe repede înainte, fără remușcări.

Nu am crezut însă - nici în cele mai negre coșmaruri - că politica de abandonare a Moldovei e una programată, așa cum fusesem avertizat nu o dată.

Am luat foarte în serios declarațiile ministrului transporturilor de la audieri, atunci când domnul Șova a spus că ne-am obișnuit ca bugetul ministerului să fie folosit ca un buffer pentru bugetul de stat, să fie spațiul pentru tăieri la rectificări. Cu alte cuvinte, sunt bugetate proiecte imposibil de executat, iar cele în execuție au o parte de evoluție lentă, dar nu din vina ministerului.

Toată această construcție a domnului ministru este însă răsturnată de un document al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri - CNAIR - document ulterior declarațiilor.

În februarie, după votarea bugetului, CNAIR șochează și transmite că pentru o investiție în execuție, DN 18, care leagă Moldova de Transilvania, Bucovina de Maramureș, bugetul este insuficient și - citez din documentul CNAIR, datat februarie 2018: "Lot 1 Moisei - Borșa, buget insuficient; Lot 2 Borșa - Șesuri, buget insuficient; Lot 3 Șesuri - Cârlibaba, buget insuficient; Lot 4 Cârlibaba - Iacobeni, buget insuficient efectuării plăților către antreprenor".

Domnule ministru, aveți dovada faptului că vorbim de o politică guvernamentală programată, de abandonare a Moldovei.

Înțeleg că nu se doresc mari investiții în infrastructura Moldovei. Înțeleg că Bucureștiul dorește să existe mereu un vinovat de serviciu, cum ar fi județul Vaslui, pe care să-l arate cu degetul. Dar această sfidare, ca nici pentru proiectele în execuție să nu se aloce fonduri - culmea, proiecte executate de firme românești - este inimaginabilă. Cu atât mai mult, domnule ministru, cu cât sunteți moldovean.

Mai vreau să atrag atenția asupra unui alte capcane care ne este întinsă prin Programul de guvernare. M-aș fi așteptat, din partea unui Guvern în majoritate social democrat, să existe o atenție mai mare pentru echitate, pentru distribuirea echilibrată și echitabilă a resurselor. M-aș fi așteptat ca peste patru milioane de moldoveni să nu privească umiliți la alocările pe care le primesc două milioane de bucureșteni. Și mi-aș fi dorit ca cei peste 400.000 de vasluieni să nu aibă parte, în domeniul investițiilor în infrastructură, de alocări procentuale care încep cu zero.

Din această perspectivă, nu sunt deloc entuziasmat de obiectivul prezentat în Programul de guvernare, la pagina 26, conform căruia în anul 2020, peste un milion de cetățeni ar urma să aibă salariul brut de minimum 1.000 de euro, asta însemnând că vor face parte din clasa de mijloc.

Dincolo de acest tip de ambiție sau poate fantezie, pe mine, ca vasluian, ca moldovean, acest obiectiv mă pune pe gânduri. Pentru că Programul de guvernare nu spune și unde anume vor fi aceste salarii, care va fi distribuția lor pe regiuni, pe județe. Mi-e teamă că proporțional va fi ca la autostrăzi - dacă privim de sus, da, avem 700 de kilometri; dacă apropiem oglinda, vedem că Moldova are zero, iar județe precum Vaslui sau Botoșani sunt condamnate.

Din acest punct de vedere, stimați colegi, mă pune pe gânduri obiectivul cu un milion de cetățeni cu salariu de peste 1.000 de euro, pentru că, dacă vom avea parte de aceeași abordare ca în guvernările anterioare, abia 1% din aceste salarii vor fi probabil în Moldova. Iar Bucureștiul și regiunile bogate vor avea 80% din cetățenii cu venituri mari.

Tot ceea ce se întâmplă acum la nivelul infrastructurii, cu șantiere mari, deschise exclusiv în București și în Transilvania, mă face să cred că moldovenii care vor salarii mari, cei care vor acei 1.000 de euro în 2020, trebuie să-și părăsească în continuare locurile natale.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Daniel Olteanu.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Ștefan Mușoiu - declarație politică intitulată România prezidează un nou grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna Cristina-Elena Dinu. Nu este.

Domnul Ștefan Mușoiu.

Vă rog, domnule deputat, vă ascultăm cu mare interes.

 

Domnul Ștefan Mușoiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează: "România prezidează un nou grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene".

Stimați colegi,

România se implică activ în implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, prin prezidarea unui nou grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă "Transformarea lumii în care trăim" a fost adoptată la Summit-ul ONU privind dezvoltarea durabilă, încă din 2015, la New York. Aceasta include un set de obiective globale de dezvoltare durabilă care au înlocuit țintele de dezvoltare ale mileniului, de la 1 ianuarie 2016.

Agenda 2030 oferă un răspuns provocărilor de la nivel global, abordând într-o manieră cuprinzătoare problema eradicării sărăciei, cât și dimensiunile economice, sociale și de mediu ale dezvoltării durabile. Cele 17 noi obiective de dezvoltare durabilă, împreună cu cele 169 de targeturi aferente vizează domeniile-cheie, precum: sărăcia, drepturile omului, securitatea alimentară, sănătatea, consumul și producția sustenabilă, creșterea economică, ocuparea forței de muncă, infrastructura, gestionarea durabilă a resurselor naturale, schimbările climatice și egalitatea de gen.

Consiliul a solicitat ca până la jumătatea anului 2018 să se vină cu o strategie de punere în aplicare a tuturor politicilor și a măsurilor concrete și cu date fixe de implementare. De asemenea, grupul de lucru ar trebui să identifice, lunile viitoare, lacunele în privința cărora Uniunea Europeană trebuie să facă mai multe eforturi până în 2030, în domeniile de politică, legislație, structuri de guvernanță pentru coerență orizontală și punere în aplicare.

Uniunea Europeană face apel la alte state membre ale ONU și la toate părțile interesate, inclusiv societatea civilă și sectorul privat, să contribuie la punerea în aplicare a Agendei 2030.

Din aceste motive trebuie să salutăm faptul că România s-a angajat să depună mai multe eforturi de promovare a Agendei 2030 față de alte state, prin asumarea conducerii unui nou grup de lucru al Consiliului Uniunii Europene, dar și să atragă participarea cât mai multor cetățeni comunitari și să sensibilizeze și alte națiuni prin intermediul programelor politice propuse.

Vă mulțumesc.

Deputat Ștefan Mușoiu, de Ialomița.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Vasile Gudu - declarație politică având titlul Înapoi în viitor - anul de grație 2022;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Vasile Gudu.

 

Domnul Vasile Gudu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Înapoi în viitor - anul de grație 2022".

Nici primăvara nu mai este ce a fost. Avem atâtea promisiuni de la noul Guvern și vechiul ministru al muncii, încât, în așteptarea soarelui, ne-am trezit cu ger și zăpadă.

De Mărțisor, iată cu ce se lăuda ministrul muncii: de la 1 martie salariile profesorilor și medicilor vor fi cele din anul 2022, astfel încât cel care va fi ministru la acea dată poate să stea liniștit, iar respectivii bugetari să se bucure de un film SF prost.

Cel mai capabil ministru al muncii ne spune că s-au majorat salariile la nivelul anului 2022, ca să nu mai fie sporuri prea mari, pentru ca mai apoi să ne spună că se negociază regulamentul de sporuri, cu fiecare minister în parte.

Am înțeles tot - mărim salariile ca să nu mai fie sporuri, dar negociem și regulamentul de sporuri. Este clar, ce nu înțelegeți? Este "revoluție fiscală" și, dacă este "revoluție", rezultatul nu se cunoaște.

Ceea ce cunoaștem este că o mare Coaliție de guvernare, din păcate, PSD-ALDE, a început o "revoluție fiscală" care a bulversat întregul sistem bugetar de pensii și salarii, ceea ce a dus România pe noi culmi de civilizație și bunăstare, un nou model de creștere economică mondială care a făcut saltul în timp.

Deja marile economii mondiale vor să "patenteze" acest model de creștere economică și bunăstare a populației, dar, din păcate, guvernanții noștri nu vor să se raporteze la salariile "mici" din acele țări.

Așadar și prin urmare, dragi angajați din sănătate și învățământ, după cum ați constatat în primele luni ale acestui an, anul 2022 nu va fi unul prea fericit pentru dumneavoastră dacă va rămâne același Guvern la conducerea țării.

Cred că este mai bine să ne întoarcem înapoi în viitor. Numai așa vi se va arăta respectul cuvenit pentru activitatea pe care o desfășurați.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Tulcea, Vasile Gudu.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Florinel Stancu - declarație politică intitulată Extinderea perdelelor forestiere de protecție - obiectiv strategic național;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Florinel Stancu.

 

Domnul Florinel Stancu:

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Județul Dolj este cunoscut pentru solurile nisipoase din sud, chiar dacă nu a fost dintotdeauna așa. Autostrăzile A1 și A2 s-au confruntat săptămânile trecute cu noi troiene de zăpadă viscolită de pe câmp pe carosabil, chiar dacă acest fenomen poate fi parțial prevenit. În fiecare vară seceta scade producția agricolă în anumite zone din țară fără ca țăranii să poată să facă ceva.

Toate aceste probleme pot fi stabilizate și rezolvate dacă mărim suprafețele de perdele forestiere de protecție.

Din păcate, miniștrii care s-au ocupat de păduri, până în anul 2016, au ignorat acest capitol. Eu cred că au greșit foarte mult față de țară și față de cetățeni. Ca măsuri adoptate - Parlamentul a dat o lege care reglementează plantarea, existența și protecția perdelelor forestiere; Guvernele au dat ordonanțe în acest sens. În realitate, suprafețele au rămas tot mici și nesemnificative.

Abia în timpul mandatelor doamnei Adriana Petcu și doamnei Doina Pană s-au văzut acțiuni concrete în acest sens.

Apreciez foarte mult efortul pe care l-au depus, dar vreau să vă spun că suprafețele de perdele forestiere de protecție pe care le-au creat nu sunt suficiente pentru situația în care se află România. Avem nevoie de coerență, de continuitate, de o concentrare mai mare pe acest capitol. Personal, am cerut Ministerului Apelor și Pădurilor să treacă această problemă pe lista de priorități.

Anul trecut, Comisia tehnico-economică a Ministerului Apelor și Pădurilor a avizat șase studii de fezabilitate privind înființarea perdelelor forestiere. În județele Buzău, Brăila, Vrancea și Dolj se plantează în continuare. Direcția Silvică Dolj, prin Ocoalele Silvice Dăbuleni și Sadova, administrează 1.410 hectare de perdele forestiere. Le solicit public să continue extinderea lor.

A venit timpul să înțelegem că perdelele forestiere trebuie să fie un obiectiv primordial pentru oricine ocupă funcția de ministru al apelor și pădurilor. Eu cu asta aș începe orice program în acest minister. Sunt rentabile pe termen lung, recomandate pentru o agricultură mai bună, frumoase și importante pentru țară și mediul înconjurător. Iar bani pentru asta sunt suficienți.

Vă mulțumesc.

Florinel Stancu, deputat al PSD Dolj.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim.

 
Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Îndrăznește să mai crezi cum te minte PSD!;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, dau cuvântul domnului deputat Florin Roman.

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația politică se numește: "Îndrăznește să mai crezi cum te minte PSD!".

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Noua Lege unitară a pensiilor ar fi trebuit să fie gata la 1 iulie 2017, dacă ne uităm la promisiunile pe care ni le-au făcut toate Guvernele PSD-ALDE de până acum. Dar această lege a fost amânată, inițial, pentru 1 octombrie 2017, apoi, la începutul lunii decembrie a anului trecut, ministrul muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu, anunța că Legea pensiilor ar fi trebuit să iasă după apariția Codului fiscal, însă acesta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Mai mult decât atât, chiar domnul Dragnea, președintele PSD, anunța în septembrie 2017, faptul că "Legea pensiilor este finalizată practic ca și document. În perioada următoare se face evaluarea financiară", subliniind că: "sunt șanse ca noua lege să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018" și precizând că este vorba de 5 milioane de dosare de pensii care trebuie recalculate.

Am ajuns în martie 2018, de Mărțișor, iar Guvernele PSD-ALDE nu numai că nu au respectat termenele îndelung trâmbițate, referitoare la recalcularea pensiilor, dar nici nu au indexat punctul de pensie, de la 1 ianuarie 2018, așa cum prevede legea, astfel încât punctul de pensie să crească de la începutul anului, și nu de la mijlocul anului.

Luând în considerare faptul că prorogarea de către Guvernul PSD-ALDE a fost de 6 luni, raportându-ne la diferența punctului de pensie, pe care ar fi trebuit să o primească fiecare pensionar în plus, constatăm că acestuia i se fură practic din buzunar minimum suma de 840 de lei, în acest an.

Doamnelor și domnilor deputați,

Același lucru este, din păcate, valabil și în cazul pensiei minime, a cărei creștere a fost prorogată tot cu 6 luni, fapt pentru care un pensionar cu pensia minimă pierde 720 de lei, în acest an.

Aș vrea ca doamna ministru Olguța Vasilescu să-mi răspundă clar, cât îi mai minte pe pensionari asupra faptului că le va mai crește pensiile, când, de fapt, ele scad?!

De asemenea, vreau să mai îmi răspundă, doamna ministru Olguța Vasilescu, și care dintre termenele înaintate de către dumneaei și de către șeful dumneaei de partid au fost respectate în cazul noii Legi a pensiilor, ținând cont de faptul că suntem deja în martie 2018?

Deputat al PNL de Alba, Florin Roman.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Mirela Furtună - declarație politică intitulată România sprijină cu burse individuale de studiu etnicii români din Ucraina;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Mirela Furtună.

Și îi spun și Domniei Sale la mulți ani!

 

Doamna Mirela Furtună:

"România sprijină cu burse individuale de studiu etnicii români din Ucraina"

Azi, mai mult ca niciodată, în anul Centenarului, statul român trebuie să consolideze legăturile cu românii care trăiesc în afara granițelor țării. În contextul mai larg al problemei păstrării identității românilor de pretutindeni, o situație specială este, bineînțeles, cea a etnicilor români din Ucraina.

După ce Kievul a adoptat o nouă Lege a învățământului, la sfârșitul anului trecut, care prin intermediul art. 7 restrângea exercitarea dreptului la educație în limba maternă pentru elevii din ciclurile gimnazial și liceal pentru comunitatea românească din statul vecin, această decizie politică a fost un adevărat șoc. Desigur, mobilizarea politică și diplomatică românească, dar și a numeroaselor asociații ale etnicilor români de pe teritoriul ucrainean, prin proteste către autoritățile din Kiev, precum și presiunile internaționale și ale Comisiei de la Veneția, au dus la amânarea implementării art. 7 până în 2023.

În acest context, este obligația Parlamentului României să sprijine românii din Ucraina, prin intermediul adoptării unei legi de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum și pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina.

Practic, Parlamentul va da undă verde. Acest lucru s-a întâmplat deja în Comisia pentru politică externă, cu un aviz pozitiv ordonanței de urgență care va crea cadrul legal pentru acordarea unor burse individuale de studiu în limba română pe teritoriul ucrainean, venind, astfel, în întâmpinarea eforturilor etnicilor români de a prezerva identitatea națională, în condițiile nu foarte fericite din statul vecin. Proiectul de lege își urmează, astfel, parcursul legislativ, urmând ca în scurt timp să fie adoptat în plenul legislativului.

Sprijinul pentru românii din afara granițelor, în speță românii din Ucraina, este, totuși, un imperativ constituțional, politic, național, diplomatic, pe care nu avem cum să-l abandonăm niciodată, iar acordarea burselor, un obiectiv clar al Programului de guvernare al Cabinetului Dăncilă.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

Înainte de încheierea ședinței, dați-mi voie să dau citire listei celor care au depus în scris declarațiile politice.

Din partea Grupului parlamentar al PSD: Ionela Viorela Dobrică, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Anișoara Radu, Nicolae Iftimie, Mihăiță Găină, Mihaela Huncă, Ileana-Cristina Dumitrache, Costel Lupașcu, Florin Popa, Răzvan-Ilie Rotaru, Tamara-Dorina Ciofu, Marius-Constantin Budăi, Cristina Burciu, Angel Tîlvăr, Maricela Cobuz, Radu-Adrian Pau, Natalia-Elena Intotero, Laurențiu Nistor, Camelia Gavrilă, Nicolae Georgescu, Macovei Silviu.

Din partea Grupului parlamentar al PNL au depus în scris: Cristian Buican, Sorin-Ioan Bumb, Găvrilă Ghilea, Aurel-Robert Boroianu, Bogdan-Iulian Huțucă, Nicolae Neagu, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Corneliu Cozmanciuc, Constantin Șovăială, Ioan Balan, Nicolae Giugea, Dănuț Bica, Claudiu-Vasile Răcuci, Vasile-Florin Stamatian, Viorica Cherecheș, Glad-Aurel Varga, Dumitru Oprea, Victor-Paul Dobre, Dumitru Mihalescul, Ionuț-Marian Stroe, Marius Bode, Costel Alexe, George Șișcu.

Din partea Grupului parlamentar ALDE: Mihai Niță, Constantin Avram.

Din partea Grupului parlamentar al PMP: Cornel Sămărtinean, Eugen Tomac, Petru Movilă, Adrian Mocanu, Nicolae-Cătălina Bozianu, Adrian-Mihăiță Todoran.

Doamnelor și domnilor,

Înainte de a încheia ședința de astăzi, dați-mi voie să urez tuturor doamnelor și domnișoarelor la mulți ani, să vă doresc o zi excepțională.

Declar, astfel, închisă, prima parte a ședinței noastre de astăzi, 7 martie 2018, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

O zi bună vă doresc!

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Angel Tîlvăr - declarație politică cu titlul Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeilor și pacea internațională;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeilor și pacea internațională"

Începând cu anul 1975, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite, ziua de 8 martie a fost dedicată drepturilor femeilor și păcii internaționale. Această dată are o semnificație aparte încă din anul 1903, atunci când, în Statele Unite ale Americii, a fost declanșată prima mișcare a Ligii Uniunii Sindicale a femeilor. La acea vreme, ele militau pentru obținerea dreptului de vot, un prim pas spre egalitatea în drepturi și punct de pornire al următoarelor manifestații care aveau scopul de a garanta drepturi salariale și condiții de muncă echitabile pentru femei.

Mult mai târziu, prin Rezoluția 32/142 din 1977 a Adunării Generale a ONU, statele lumii au recunoscut egalitatea de șanse și contribuția femeilor în viața socială și au condamnat orice formă de discriminare de gen. La nivel global, această zi importantă își propune să atragă atenția asupra obstacolelor cu care de confruntă și asupra abuzurilor la care sunt supuse un număr alarmant de femei din întreaga lume.

Aspirația femeilor către emancipare, egalitate și respect rămâne un subiect de maxim interes al agendei publice, sociale și politice, la nivel internațional, un subiect asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu implicare și consecvență. Desigur, progresele înregistrate sunt enorme și avem astăzi nenumărate femei care se fac remarcate prin profesionalism și performanță în domenii până nu demult considerate a fi destinate exclusiv bărbaților.

De 8 martie, alături de floarea destinată celor care ne sunt mame, soții, fiice ori colege, avem obligația de a adăuga recunoștința și profundul nostru respect pentru femeile din lumea întreagă.

  Ioan Balan - declarație politică intitulată «Revoluția fiscală» a lovit exact în cei care aveau nevoie de ajutor;

Domnul Ioan Balan:

"«Revoluția fiscală» a lovit exact în cei care aveau nevoie de ajutor"

Au trecut deja două luni de la implementarea reglementărilor absurde ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, denumită pompos "revoluție fiscală" și încă nu identificăm vreun câștigător al acestor măsuri. Dimpotrivă, nu cred că este vreo categorie socială din România care să nu acuze faptul că "revoluția fiscală" a făcut numai rău, iar binele încă se lasă așteptat. Este pentru prima dată când un Guvern reușește, prin măsuri evident greșite, să realizeze un consens între sindicatele și patronatele din țară. Nu-mi aduc aminte să mai fi reușit vreun guvern această contraperformanță. Angajații au pierdut consistent din venituri, în special cei peste 3,8 milioane de angajați din sectorul privat. Angajatorii au scos mai mulți bani din buzunar, pentru a plăti birocrația suplimentară decisă de Guvern.

Din păcate, sunt puțini cei care au privit cu atenție ultimele date furnizate de Registrul Comerțului din România, pentru că informațiile de la începutul anului reprezintă indicii clare că Guvernele lui Dragnea au destabilizat puternic economia privată. Astfel, numărul de firme noi care se înscriu în Registrul Comerțului a ajuns la nivelul înregistrat imediat după criza economică. Și, de parcă nu ar fi îndeajuns, numărul firmelor care se radiază, care intră în insolvență sau se suspendă s-a dublat în numai o lună! O fi venit deja criza și noi nu am aflat? Nu, criza încă nu a venit, însă instabilitatea politică, economică și fiscală instalată în România de 3 Guverne PSD-ALDE au lovit cu putere în agenții economici români, în cei care nu aveau nevoie de lovituri de la Guvern, ci aveau nevoie de sprijin pentru a se consolida. Să nu cumva să ne mai plângem că vin străinii și ne vând mâncare, ne vând haine și alte produse din coșul zilnic de consum! Agenții economici străini sunt sprijiniți de Guvernele lor naționale, în vreme ce agentul economic român este lovit chiar de Guvernul său, pe toate căile: destabilizat fiscal, intoxicat birocratic, supracontrolat de zeci de autorități de control, deși este cinstit și își plătește datoriile la timp. Mai mult, Guvernul, preponderent prin ministrul muncii, îi amenință aproape săptămânal pe agenții economici sau îi face de-a dreptul "hoți".

Ordonanța toxică nr. 79/2017 va intra în istoria neagră a României nu numai pentru efectele negative pe care le-a adus asupra angajaților și angajatorilor, dar și asupra finanțării adecvate a administrațiilor publice locale. Puțini știu că, prin această ordonanță, administrațiile publice locale din România au pierdut, dintr-un foc, aproape 6 miliarde de lei, din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat. Guvernul a cântat extrem de fals melodia finanțării minimale a administrației publice, spunând că administrațiile publice locale vor avea asigurat un buget minim de funcționare. Adică, în plină creștere economică, administrațiile locale să fie mulțumite dacă au bani să plătească salariile angajaților și facturile la utilități. Despre investiții, nici nu poate fi vorba. România trebuie să arate ca un Teleorman mai mare, fără investiții publice și private consistente, fără utilități, fără modernizare și fără locuri de muncă bine plătite.

Vreau să vă spun că Guvernul cu numărul 3, condus de doamna Dăncilă, nu este cu nimic diferit de precedentele două Guverne PSD-ALDE. Promite și minte populația cu aceeași nerușinare. Dacă Grindeanu promitea profesorilor salarii uriașe de la 1 iulie și nu s-a ținut de cuvânt, iar Tudose a promis salarii mai mari cu 25%, majorare care a însemnat, în final, chiar și tăieri de salarii, doamna Dăncilă vine acum cu marea minciună a alocării în integralitate, adică 100% a impozitului pe venit către administrațiile publice locale.

Mă cunoașteți foarte bine și știți că nu fac acuzații fără fundament. Însă de data aceasta minciuna este în formă scrisă. Mai concret, în data de 22 februarie 2018, doamna prim-ministru Dăncilă a promis, în fața aleșilor locali și a camerelor de televiziune, că prioritatea Domniei Sale este alocarea a 100% din impozitul pe venit, către autoritățile locale. Rețineți, joi, 22 februarie 2018!

La mai puțin de 24 de ore, vineri, 23 februarie 2018, aceeași doamnă Dăncilă semna, ca prim-ministru, un punct de vedere negativ asupra proiectului legislativ al PNL, de alocare a 100% din impozitul pe venit, către administrațiile locale. Așadar, toți cei care au sperat că declarațiile doamnei Dăncilă făcute în 22 februarie 2018 se vor pune în practică, au fost mințiți cu nerușinare!

Vă asigur că oricâte guverne va mai schimba Liviu Dragnea, deja românii știu că nu mai pot avea încredere în ceea spun. S-au încurcat în minciuni și nu mai știu pe unde să scoată cămașa. Cert este că mult lăudata "revoluție fiscală" a lovit exact în cei pe care ar fi trebuit să-i ajute.

  Dănuț Bica - declarație politică intitulată Eșecul investițiilor în turism îi determină pe români să-și petreacă vacanțele peste hotare;

Domnul Dănuț Bica:

"Eșecul investițiilor în turism îi determină pe români să-și petreacă vacanțele peste hotare"

Actuala coaliție de guvernare poate fi acuzată de incompetență și rea-credință, pentru că a abandonat cu totul marile proiecte de investiții în infrastructură, iar investițiile mai mici, care ar fi trebuit să impulsioneze dezvoltarea turismului, au rămas la stadiul de proiect și nu vor fi realizate nici în viitorul apropiat.

Parlamentarii din majoritatea PSD-ALDE ar trebui să le reamintească liderilor lor, care conduc astăzi România, că nu mai sunt în campanie electorală. Vremea promisiunilor a trecut. De 14 luni, PSD și ALDE dețin puterea și ar fi trebuit deja să demonstreze că nu au mințit atunci când au promis modernizarea țării. Din păcate, cele trei Guverne PSD-ALDE au eșuat lamentabil nu numai în materializarea intenției de majorare a salariilor și a pensiilor, ci și în realizarea unei minime investiții în domeniul infrastructurii, care să genereze o dezvoltare economică sănătoasă a României. Tocmai de aceea, mult trâmbițata creștere economică record realizată de țara noastră în anul 2017, susținută în cea mai mare parte de consum, nu se simte deloc și în buzunarele românilor.

De la autostrăzi, drumuri rapide și căi ferate noi chiar ne-am luat gândul, căci nu se mișcă nimic în domeniu, nici măcar la nivel de organizare a licitațiilor, iar până când vom vedea șantierele deschise, va mai curge multă apă pe Dunăre. Dacă în ceea ce privește implementarea marilor proiecte de infrastructură actualii guvernanți fie nu se pricep, fie nu sunt interesați să le demareze, ne-am fi așteptat cu toții ca măcar investiții mai mici să se realizeze în România. Acestea nu ar fi costat foarte mult, iar unele dintre ele ar fi putut fi deja finalizate. În această categorie intră, fără îndoială, și investițiile care contribuie la dezvoltarea turismului: infrastructura de acces în stațiunile turistice și la obiectivele cu impact turistic semnificativ - mănăstiri, monumente, parcuri naturale etc. - rețelele de utilități publice în zonele turistice existente și în cele ce urmează a fi dezvoltate, din punct de vedere turistic, pârtiile de schi, telecabinele, reabilitarea unor infrastructuri balneare și multe altele.

Deși o vorbă românească din bătrâni spune că speranța moare ultima, în domeniul despre care discutăm, aceasta s-a stins odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 558 din 4 august 2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism, Masterplanul investițiilor în turism, și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism. Prin adoptarea acestui act normativ, ne așteptam la impunerea unor decizii profesioniste, nu doar la o modificare a Hotărârii Guvernului nr. 120/2010, emisă pe vremea premierului Emil Boc. Măcar în acea perioadă s-a mai realizat câte ceva în domeniul turismului. Acum nu se construiește absolut nimic. Studiind acest Masterplan, constatăm că Guvernul nici măcar nu-și propune să finanțeze investiții serioase în turismul din România. În acest sens, vă dau exemplul județului Argeș, pentru care a fost prevăzut un singur obiectiv de investiții, "Schi în România, Albeștii de Muscel", deși județul nostru are un potențial turistic uriaș, situându-se pe unul dintre primele locuri din țară în domeniu. Și oricum nu ne facem iluzii, deoarece, chiar dacă Guvernul a decis să finanțeze un singur obiectiv de investiții în turismul din Argeș, nici măcar realizarea aceluia nu va demara prea curând, dacă avem în vedere că bani alocați în acest scop nu există în bugetul pentru 2018.

Și la capitolul utilizării fondurilor europene nerambursabile pentru realizarea investițiilor din turism rezultatul a fost același la nivelul anului 2017, eșec total.

Românii nu au nicio vină pentru că aleg să-și petreacă concediile în străinătate și nici turiștii străini nu pot fi acuzați pentru că ocolesc țara noastră, deoarece turismul din România a devenit neatractiv, serviciile specifice fiind mai scumpe decât în străinătate și inferioare din punct de vedere calitativ, chiar și în comparație cu cele furnizate în țările vecine.

Începând din anul 2007, Guvernele României au căpătat obiceiul de a compara situația din țara noastră cu cea din Bulgaria, pentru a demonstra că nu suntem ultimii din Uniunea Europeană într-un domeniu sau altul. Dacă Guvernul PSD-ALDE va face acest exercițiu și acum, va constata că în ceea ce privește serviciile turistice ne poziționăm clar în dezavantaj. Popularitatea Bulgariei ca destinație turistică sporește constant, iar numărul turiștilor străini care vizitează țara și veniturile obținute din turism cresc în fiecare an. O mare parte din această creștere se realizează chiar prin contribuția turiștilor români, pentru care a devenit mai atractiv și mai rentabil să-și petreacă vacanțele în țara vecină decât la noi.

Nu românii sunt vinovați pentru că aleg servicii turistice mai bune și mai ieftine, așa cum insinua fostul ministru român al turismului, ci Guvernul României, pentru că a amânat la nesfârșit realizarea unor investiții esențiale în acest domeniu. Sunt obiective de investiții în turism demarate prin anii 2010-2011 care nici astăzi nu sunt recepționate, pentru că nu au fost repartizați banii necesari pentru finalizarea lor. Nici turiștii străini nu pot fi condamnați pentru că nu pun România pe harta călătoriilor lor, deoarece numărul locurilor de cazare din țară a scăzut în ultimii ani, condițiile nu s-au îmbunătățit, activități de divertisment nu le sunt oferite, iar prețurile sunt mai mari decât în multe stațiuni exclusiviste din lume.

Am înțeles foarte bine că Guvernele PSD-ALDE nici nu vor și nici nu pot să facă investiții care să impulsioneze turismul, sectorul economic cu cea mai rapidă creștere a valorii adăugate. În anul 2017, dintre cele 14 măsuri promise pentru turism în Programul de guvernare, una singură a fost îndeplinită integral și altele două parțial. Execuția bugetară slabă pune în pericol funcționarea turismului, face imposibilă promovarea eficientă a produsului turistic românesc și anulează dezvoltarea sustenabilă a turismului, prin sufocarea investițiilor, cu precădere la nivelul autorităților locale. Iar dacă Guvernul este neputincios, de ce mai pune și piedici în calea agenților economici care doresc să aducă bani în țară și să investească în infrastructura turistică? Sunt nenumărați antreprenori care ar face minuni în România, dacă ar fi lăsați, dacă Guvernul nu s-ar manifesta ca principalul inamic al inițiativelor lor. Nici nu mai intră în discuție cum s-ar dezvolta turismul românesc, dacă Guvernul l-ar mai și sprijini. Din păcate, miliarde de euro din fondurile europene rămân neabsorbite din vina Guvernului. Alte miliarde de euro, care ar putea veni din investiții străine directe, sunt ținute la graniță din cauza birocrației excesive și a incompetenței miniștrilor care s-au perindat prin Guvernele domnului Dragnea. Și toate acestea au determinat poziționarea României pe unul dintre ultimele locuri la nivel european și mondial în domeniul turismului în anul 2017, cu o contribuție directă în PIB a acestui sector, de numai 1,3%.

Dacă situația ar fi așa neagră numai în turism, poate că nu aș fi atât de critic la adresa Guvernelor PSD-ALDE. Din păcate, au trecut deja 14 luni de guvernare, pe care le resimțim cât 14 ani, iar starea turismului este caracteristică pentru toate domeniile în care România ar fi trebuit să realizeze progrese în ultimii doi ani: educație, sănătate, industrie, energie, transporturi, agricultură. Aceasta este modernizarea pe care o poate oferi PSD și ALDE românilor.

  Nicolae Giugea - declarație politică având ca subiect Ministrul care și-a trădat propria generație;

Domnul Nicolae Giugea:

"Ministrul care și-a trădat propria generație"

Nu este pentru prima dată când guvernanții PSD-ALDE reconfirmă înțelepciunea deosebită a pildei "cozii de topor". Cei care doar ei înșiși se autodefinesc drept social-democrați, pentru că în realitate nu sunt nici pe departe acest lucru, au lovit fără milă, prin măsurile adoptate în ultimele 14 luni, exact în interesele și în drepturile celor pe care ar fi trebuit să-i protejeze: în salariați, prin diminuarea salariilor, ca urmare a transferului de contribuții; în pensionari, prin creșterea stimulată a prețurilor de consum și prins scăderea puternică a puterii de cumpărare; în elevi, prin comasarea unor unități de învățământ și prin înghesuirea lor, cu zecile, într-o singură sală de clasă; în șomeri, prin cel mai slab ritm de realizare a investițiilor publice; în capitalul de stat, prin jupuirea acestuia de toate resursele și de tot profitul, acumulate în ultimii ani.

Din păcate, însă, povestea "cozii de topor" nu este nici pe departe încheiată. Așa cum creanga de copac s-a întors în pădure și a plecat la pământ, cel dintâi, exact copacul care o crescuse, așa se comportă și PSD-ALDE și unii miniștri susținuți de aceste partide. De pildă, de peste două luni, angajații din România, din privat sau de la stat, au fost puși în fața faptului împlinit. Salariile lor au scăzut simțitor, iar acest lucru doare tare rău pentru ei și pentru familiile lor. Urmează, în scurt timp, ca România să fie cobaiul unui alt experiment sinistru, nedezbătut încă public, care se va numi Legea pensiilor. Este de așteptat să genereze noi și noi inechități între oameni care au muncit la fel, dar care vor avea pensii diferite.

Mulți dintre dumneavoastră ați intuit foarte bine la ceea ce mă refer atunci când vorbesc despre coada de topor. Da, este vorba despre actualul ministru al muncii, doamna Olguța Vasilescu, care a aplicat deja mai multe lovituri și se pregătește să pună la pământ Pilonul II de pensii, adică acel sistem de pensii de care urmează să beneficieze chiar angajații, încă tineri, de vârsta Domniei Sale. Oare ce vor spune colegii săi de clasă, din școală, din liceu sau facultate, dacă o vor privi pe doamna Vasilescu și vor constata că tocmai lor le taie dreptul la o bătrânețe liniștită? Nu este doamna Vasilescu cel mai bun exemplu al cozii de topor care lovește chiar în generația din care face parte?

O mare ușurare pentru România a fost îndepărtarea din Guvern a domnului Mișa. A făcut atâtea prostii într-un timp atât de scurt, încât nu știu de câți deștepți va fi nevoie să se îndrepte măsurile greșite. Același domn Mișa este cel care a lansat în piață, în vederea testării reacțiilor opiniei publice, posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii. Eu știu foarte bine ceea ce a însemnat naționalizarea în România și cât încă mai plătesc românii pentru bunurile confiscate de comuniști. Domnul Mișa este prea tânăr să-l putem acuza că are mentalitate comunistă. La fel și doamna Vasilescu. Și totuși, de ce fac aceste prostii?

Din păcate, însă, doamna Vasilescu se joacă de-a dreptul cu focul. Știm cu toții că i-a mințit pe pensionari că le va crește pensiile, deși Domnia Sa nu a fost capabilă nici măcar să majoreze punctul de pensie de la 1 ianuarie 2018, așa cum scrie Legea. Acum, încurcată cu totul în propriile minciuni, caută soluții de salvare, iar ideea de a confisca, de a naționaliza pensiile celor peste 7 milioane de tineri, pare că nu-i mai dă liniște. Să sperăm că Liviu Dragnea nu va achiesa la viziunea simplistă și periculoasă a ministrului muncii, de a confisca pensiile viitoare, pentru a le plăti pe cele din prezent.

Nu știu alții cum sunt, însă eu, ca părinte, nu aș fi niciodată de acord să se ia din drepturile copilului meu și să mi se dea mie! Vreau să cred și vreau să sper că și doamna Vasilescu va ajunge la un moment dat să gândească așa și va înceta să mai atenteze la economiile pentru bătrânețe, făcute în ultimii zece ani, de milioane de tineri, iar numărul acestora, crește de la un an la altul.

Știți ce este cel mai trist? Pe pagina electronică a Camerei Deputaților, în CV-ul doamnei Vasilescu, figurează faptul că Domnia Sa a avut publicații științifice cu privire la opera lui Vilfredo Pareto, gigant al economiei și socilogiei mondiale. Nu am citit acea sau acele publicații, însă, dacă Domnia Sa l-ar fi citit într-adevăr pe Vilfredo Pareto, ar fi aflat că, în sectorul public, optimul social nu se realizează așa cum face Domnia Sa, adică luând de la unii și dând altora, mulțumind pe unii și nemulțumind pe alții. Optimul social al lui Pareto înseamnă că orice creștere de bunăstare socială pentru un individ să nu însemne o pierde de bunăstare pentru niciun alt individ. La modul în care acționează, tind să cred că doamna Vasilescu ori a citit printre rânduri, ori a citit opera în limba originală în care aceasta a fost scrisă și nu a înțeles-o, ori chiar știe ce prostie face și acționează conștientă împotriva acestui principiu de creștere a bunăstării sociale.

  Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică intitulată România, țara care nu investește nimic în viitorul său!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"România, țara care nu investește nimic în viitorul său!"

Cea mai bună, cea mai valoroasă și cea mai eficientă investiție pe care o poate face un stat este de departe investiția în educație. Investiția în educație nu doar că asigură un viitor luminos și liniștit, dar și unul prosper. Nu sunt eu primul care a constatat faptul că un leu investit astăzi în educație înseamnă foarte mulți lei în buzunarul statului în viitor, pentru că omul educat își găsește un loc de muncă mult mai ușor, nu are nevoie de asistența socială a statului și, mai mult decât atât, generează valoare adăugată pe tot parcursul vieții sale.

Îmi este rușine să constat faptul că, până și în bezna oribilă a comunismului, în România se construiau școli, grădinițe, iar copiii mergeau aproape toți la școală. Infrastructura școlară ajunsese și în mijlocul câmpiei, și în mijlocul pădurilor și chiar și la poalele munților. Cum Dumnezeu să nu-și piardă românii încrederea în regimul democratic și în economia de piață, atâta vreme cât în ultimii 28 de ani s-au închis școli pe bandă rulantă, nu s-au făcut deloc investiții, doi din zece copii nu mai ajung deloc la școală, 4 din 10 copii nu ajung să finalizeze studiile obligatorii, ci le abandonează pe parcurs, iar aproape unul din doi dascăli a părăsit învățământul din cauza lefurilor de mizerie și fac acum munca de jos prin statele europene

Și, de parcă nu ar fi tot acest peisaj complet, aflăm cu stupoare că tot mai mulți tineri români nu mai au încredere în țara lor. Nu vor să mai învețe aici, nu vor să mai muncească aici, nu vor să mai aibă un viitor construit în România, motiv pentru care numărul celor care părăsesc țara nu s-a diminuat nici măcar în anul în care Guvernul se lăuda că este tigrul Europei la creștere economică.

Am ales să mă opresc astăzi asupra unei minciuni mizerabile, cu care liderii PSD-ALDE, în frunte cu propagandistul-șef Liviu Dragnea, i-au mințit pe dascăli, și anume, majorările semnificative de salarii, atunci când vor veni ei la guvernare. Au venit la guvernare din anul 2016, dar salariile uriașe promise nu au venit și nu vor veni niciodată. Nu au venit până acum, pentru că Dragnea și Vâlcov nu au avut tăria să recunoască faptul că i-au mințit pe oameni. Salarii mari nu vor veni nici în viitorul apropiat sau mai îndepărtat, pentru că PSD și ALDE i-au umilit pe dascăli prin grila de salarizare impusă în Legea salarizării. Sub salariile dascălilor nu mai rămân decât muncitorii necalificați! Da, aceasta este diferența între ceea ce au promis și ceea ce au oferit în realitate.

Inițial am crezut că salarizarea atât de umilitoare pentru dascăli este rodul vreunei scăpări a doamnei Olguța Vasilescu. Este și motivul pentru care am lucrat câteva zile și am propus amendamente la o ordonanță care ar fi trebuit să mai îndrepte din nedreptățile Legii salarizării. Aș fi așteptat ca parlamentarii PSD și ALDE să recunoască faptul că au greșit, să voteze pentru creșteri salariale consistente pentru dascăli și să își certe ministrul pentru punerea în pericol a evaluărilor naționale și chiar a examenului de bacalaureat. Văzând cum s-au comportat toți cei care conduc astăzi destinele României, am înțeles faptul că umilirea dascălilor nu a fost nicidecum o scăpare, ci atitudinea lor față de viitorul României. Acum și astăzi îi înțeleg pe tinerii care pleacă din țară. Într-o Românie condusă de PSD mai bine de 22 de ani, din cei 28 de ani care au trecut de la Revoluție, țara și populația sunt tot mai departe de visul european, pentru că lupul PSD nu și-a schimbat nici părul și nici năravul.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică cu titlul Salvatorii din sistemul de urgență se vor putea pensiona la cerere, la 55 de ani;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Salvatorii din sistemul de urgență se vor putea pensiona la cerere, la 55 de ani"

Încă un medic din sistemul de urgență moare. Un anestezist de doar 38 de ani a murit în gardă. Probabil l-a răpus o tulburare paroxistică de ritm, infarct sau AVC, pe fondul epuizării. Este doar unul, dintr-un lung șir.

Am depus un proiect de lege prin care ATI, UPU, Salvarea și SMURD, toți cei care efectuează activitate medicală de urgență în condiții grele și extrem de dificile să se poată pensiona doar dacă vor, la 55 de ani, fără penalizare, similar altor meserii cu muncă grea. Vor beneficia de această pensie de serviciu toți cei ce îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

a) au vârsta minimă de 55 de ani;

b) au o vechime de cel puțin 20 de ani în activitatea medicală.

Tot personalul care desfășoară activități medicale în sistemul de urgență poate fi menținut în serviciu până la împlinirea vârstei standard de pensionare, la cerere, dacă starea de sănătate fizică și psihică, evaluată și certificată anual de medicul de medicina muncii, permite rezolvarea în foarte bune condiții a tuturor atribuțiilor.

Argumentele pentru acest demers legislativ:

 1. Activitatea medicală din aceste domenii are același specific.
 2. Este vorba de muncă grea, suprasolicitare, stres, riscuri similare.
 3. Acest tip de muncă dificilă este recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activități care deservesc urgențe.
 4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgență, pentru a nu crea discriminări.
 5. Vârsta de 55 de ani este pentru a realiza același statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă, precum radiologia.
 6. În unele dintre aceste domenii rata mortalității depășește chiar 15-30%. Doar ca reper, rata mortalității în rândul militarilor trimiși în zonele de conflict din Irak și Afganistan este de sub 1%.
 7. Uzura fizică și psihică sunt majore în aceste domenii și pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacție în rezolvarea cazurilor.

Prin proiectul pe care l-am depus, viața tuturor salvatorilor din sistemul de urgență va fi protejată.

Sper să susțineți acest demers și, la fel ca toți cei care spun că le pasă de sistemul de urgență, să votați acest proiect de lege.

  Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut trebuie urgent amendată!;

Domnul Vasile Cîtea:

"Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut trebuie urgent amendată!"

Prin Legea nr. 229/2016 s-a reglementat organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și înființarea organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România. Din păcate, din cauza lipsei normelor de aplicare ale Legii, dar și din cauza presiunilor care provin de la reprezentanții Colegiului, prin propunerile pe care acest colegiu le formulează, s-a instituit un adevărat monopol în materie, monopol discriminatoriu care afectează dreptul la libera muncă, precum și alte drepturi fundamentale, dar și dreptul de asociere, drepturi reglementate atât de Constituția României, cât și de actele normative în materie europeană.

Așadar, de la 1 decembrie 2021, conform prevederilor legale în materie care emit și efecte juridice la zi, Colegiul Fizioterapeuților va elibera autorizațiile de liberă practică, dar nu și Direcțiile de Sănătate Publică, perioada de până la acel moment fiind considerată o perioadă de tranziție pentru care se propune ca tratament legislativ măsuri compensatorii pentru următoarele categorii:

 • persoanele care au obținut titlul înaintea apariției actului normativ precizat și care nu au adunat 10 ani de practică în materie;
 • persoanele posesoare ale unui titlu în baza art. 11 din Legea nr. 229/2016;
 • studenții înscriși începând cu anul universitar 2017-2018, pentru care s-a găsit soluția compensării integrale în cei 3 ani de desfășurare a cursurilor universitare.

Compensarea nu înseamnă altceva decât completarea cunoștințelor necesare exercitării profesiei de fizioterapeut, fapt pentru care Colegiul Fizioterapeuților urmează să inițieze acorduri de colaborare cu instituții de învățământ superior care au program de licență acreditat.

Nu ar fi, în speță, nicio problemă dacă aceste modificări legislative, ca orice lege civilă, ar avea efecte doar pentru viitor, nu și pentru trecut însă, așa cum par a fi susținute modificările prezentate, acestea retroactivează cu singura excepție, a celor care pot demonstra că au împlinit, în baza titlului inițial, 10 ani de experiență în domeniu, fapt care este vădit neconstituțional. Pe lângă acest aspect de neconstituționalitate, se instituie, în materie, un adevărat monopol al Colegiului Fizioterapeuților.

În aceeași ordine de idei, înțelegem rațiunea pentru cei care au liberă practică de a face parte, obligatoriu, din Colegiul Fizioterapeuților, însă actul normativ menționat nu hotărăște și asupra organizării și funcționării Federației Române a Asociațiilor de Fizioterapie ori, din coroborarea mai multor articole ale legii rezultă că de fapt fizioterapeuții ar trebui să facă parte și din această federație, pentru a putea avea rol activ în amendarea dispozițiilor legale, ceea ce, din punctul nostru de vedere, încalcă grav dreptul constituțional și european al liberei asocieri, deținătorii de licențe de liberă practică având, în baza legii române și europene, dreptul de a se constitui în asociații și federații și nu obligația de a se constitui într-o anume federație.

Nu în ultimul rând, considerăm că, în cauză, este un vid legislativ, atât timp cât de la promulgarea acestei dispoziții legale Direcțiile de sănătate publică nu mai pot emite avize de liberă practică, însă nici Colegiul Fizioterapeuților nu le poate încă emite, din cauza lipsei normelor de aplicare ale legii deja menționate, ceea ce înseamnă că, în speță, în acest moment, nu se pot emite avize de liberă practică, procedural vorbind, deși eventualii candidați ar fi eligibili din punctul de vedere al îndeplinirii condițiilor de fond. Or, acest lucru înseamnă, din punctul nostru de vedere, încălcarea dreptului la muncă, dreptul la muncă fiind de asemenea un principiu constituțional și european deopotrivă.

Având în vedere toate acestea, dar și sesizările primite la Cabinetul parlamentar, cu privire la posibilele încălcări ale Legii fundamentale din România în această speță, îmi iau angajamentul ca în cel mai scurt timp să inițiez o propunere de modificare și completare legislativă care să repună lucrurile pe făgașul lor normal, în baza principiului legalității.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică intitulată Județul Iași are nevoie să i se întoarcă fiii acasă!;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"Județul Iași are nevoie să i se întoarcă fiii acasă!"

Săptămâna trecută mă adresam dumneavoastră în privința tragediei demografice care afectează România! Privind cu atenție cifrele publicate în ultimul raport al ONU privind migrația, și dacă excludem Siria care este în plin război civil, țara noastră este pe primul loc în lume la numărul de cetățeni proprii care își părăsesc voluntar teritoriul. Peste 2,5 milioane de cetățeni români cu domiciliul permanent în România sunt plecați din țară pentru mai mult de un an. Am adus, de asemenea, în atenția Parlamentului faptul că cea mai greu lovită de această migrație masivă este regiunea Nord-Est, mai concret fiind vorba despre aproape 18% dintre toți românii plecați în străinătate.

Fiind deputat ales în circumscripția Iași, constat cu foarte multă îngrijorare că județul Iași este printre cele mai afectate de acest fenomen al migrației populației, în special persoane active cu vârste între 25 și 49 de ani. Dintre cei peste 2,5 milioane de români plecați în afară, aproape 200.000 sunt ieșeni, aproape jumătate dintre cei 456.000 de români din regiunea Nord-Est care au plecat în străinătate.

Dacă ar fi să citez un spirit amar de glumă, noi, ieșenii, suntem cei mai bogați dintre cei mai săraci ai Uniunii Europene. De aceea, Iașiul a fost lovit cel mai crunt de plecarea forței de muncă calificată. Mai mult, raportul demografic între rural și urban arată că pentru fiecare țăran plecat sunt 2,6 orășeni care au părăsit țara. Iar dacă avem în vedere faptul că în mediul rural este mai des întâlnită migrația sezonieră, situația în urban, nu doar în municipiul Iași, dar și în urbanul mediu - Târgu Frumos, Hârlău, Pașcani - este foarte gravă din perspectiva forței de muncă specializate.

Guvernul PSD este practic singurul guvern din ultimii ani care a luat măsuri concrete pentru a reduce fenomenul plecării profesioniștilor din România. Doar în domeniul medical avem 16.000 de medici care au plecat în străinătate. Decizia radicală de a mări brusc salariile medicilor la nivelul unui trai decent și demn pe măsura pregătirii profesionale este una curajoasă și care își va arăta imediat efectele pozitive. Acordându-le medicilor remunerația potrivită meritelor, vom reduce exodul de personal medical spre țările vestice.

În aceiași direcție, lansarea programelor de start-up, destinate românilor din diaspora care doresc să se întoarcă în țară, cu finanțare de până la 40.000 euro, este una dintre măsurile gândite și puse în practică pentru a reduce fenomenul migrației masive și pentru reîntoarcerea românilor capabili de muncă.

Vă îndemn să susțineți intensificarea acestor măsuri guvernamentale și, în paralel, să solicităm intensificarea marilor investiții ale statului în regiunile cele mai afectate de migrația economică, precum este Iașiul și întreaga regiune Nord-Est!

  Vasile-Florin Stamatian - declarație politică cu titlul Criza forței de muncă se va amplifica în România!;

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

"Criza forței de muncă se va amplifica în România!"

Sub guvernarea dezastruoasă a coaliției PSD-ALDE, pe lângă alte multe probleme cu care ne confruntăm, iată că mai apare încă una, criza forței de muncă. Avem creștere economică, un indicator la care țara noastră se bate de la egal la egal cu China, o creștere economică realizată doar prin consum, nu prin investiții și noi locuri de muncă, nu prin atragere de fonduri europene, nu prin creșterea nivelului de trai.

Am obosit să auzim trimestrial de creșterea economică sub guvernarea PSD, o creștere pe care românul nu o resimte deloc, el continuă să plătească mai mult pe alimente, combustibil, gaze, curent, rate și medicamente.

Dezintegrarea socială este cea mai gravă criză generată de această guvernare, migrația masivă și prăbușirea demografică continuă să genereze o lipsă acută de personal calificat și se pare că nu faceți nimic în acest sens și nu sunteți conștienți că într-un viitor nu prea îndepărtat aceste probleme rămase nerezolvate vor lovi în sistemul de pensii și de asigurări sociale.

Din cauza măsurilor proaste luate de dumneavoastră, domnilor guvernanți, românii continuă să plece din țară, iar deficitul de specialiști de pe piața forței de muncă continuă să crească. În acest an, această criză se va amplifica, iar firmele vor fi nevoite să ducă un adevărat război pentru angajați, mai ales pentru cei specializați în anumite meserii.

În România, se poate constata că există serioase probleme de adecvare ale școlii românești la noile realități ale pieței muncii. Realitatea arată că școala românească nu a avut încă capacitatea de a răspunde prompt noilor cerințe ale pieței muncii și mulți tineri absolvenți își găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă, de cele mai multe ori părăsind țara.

Nu trebuie să fii un mare analist, ca să îți dai seama că în acest an decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și ofertă se va accentua, nu trebuie să fii specialist să îți dai seama că mâna de lucru va deveni mai scumpă pentru firme, pentru investitorii străini și aceasta din cauza schimbărilor legislative din ultima perioadă.

În acest sens, toți specialiștii au avertizat că această problemă nu se va rezolva nici în următorii ani, iar domeniile cele mai afectate sunt industria constructoare de mașini, IT-ul, construcțiile, retailul și centrele de servicii.

De ce nu sunteți în stare să accesați fonduri europene și să diminuați birocrația existentă, de ce nu vreți să ajutați stimularea mediului de afaceri, ci, dimpotrivă, încercați să îngropați mediul privat? De ce nu aveți strategii care să ducă la crearea de noi locuri de muncă, deci la scăderea șomajului, la creștere economică durabilă și sănătoasă, de care România are atâta nevoie?

Răspunsul se pare că îl cunoaștem cu toții. Rațiunile pur politice luate de guvernarea dumneavoastră în favoarea propriului electorat, numai pentru păstrarea puterii, nu vor face altceva decât să împingă România nu numai într-o criză a forței de muncă, ci într-o criză economică prin care românii nu mai vor să treacă.

  Sorin-Ioan Bumb - declarație politică intitulată PSD amanetează viitorul comunităților locale;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"PSD amanetează viitorul comunităților locale"

Ultima găselniță financiară a PSD, prin care Guvernul le permite primăriilor să folosească banii de dezvoltare pentru a plăti salarii și să se împrumute de la stat pentru a realiza proiecte pentru comunitate, este un nou exemplu al colapsului bugetar în care România a fost aruncată în urma revoluției fiscale eșuate.

Nu doar că este un model care penalizează primarii performanți, care au avut grijă, ca orice bun gospodar, să pună bani deoparte pentru investiții, dar perpetuează un model fanariot al dependenței față de tătucul de partid, care nu are nimic de-a face cu o administrație europeană.

Iată cum banii de investiții se duc în consum, iar comunitățile locale vor rămâne iarăși cu noroiul de pe străzi, cu fântânile de pe ulițe și cu toaletele din fundul curții, pentru că banii necesari infrastructurii vor fi folosiți pentru plata salariilor pe care PSD le-a mărit artificial, fără ca economia reală să suporte aceste majorări. Primarii sunt transformați și ei în niște simpli contabili, care nu vor mai putea decât să plătească salarii și ajutoare sociale.

În plus, PSD amanetează și viitorul comunităților locale, nu doar că le fură prezentul. Primarii care mai îndrăznesc să se gândească la proiecte de dezvoltare sau cei care au deja proiecte în derulare și au nevoie de fonduri pentru a le derula, vor putea să se împrumute la stat. Aici intervine însă o altă mare problemă. Sumele acordate de stat, cu titlu de împrumut, provin din privatizări, adică din vânzarea a ceea ce mai rămăsese de preț prin economia românească.

În loc să folosească banii din privatizări pentru proiectele mari de infrastructură care ar fi susținut economia și ar fi generat noi venituri la buget, compensând astfel activele vândute, statul le va folosi pentru a finanța investiții la nivel local, fără impact macro-economic.

Și uite așa rămânem și cu banii dați și cu activele profitabile vândute, pentru că alchimiștii PSD au crezut că pot inventa un perpetuum mobile financiar care i-ar fi surprins și pe cei din comitetul de acordare a Premiului Nobel pentru economie.

  Aurel-Robert Boroianu - declarație politică intitulată Minciuna Guvernelor PSD-ALDE, în privința creșterilor salariale, are picioare scurte!;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Minciuna Guvernelor PSD-ALDE, în privința creșterilor salariale, are picioare scurte!"

În urmă cu două săptămâni, PNL a chemat-o pe doamna Olguța Vasilescu, ministrul muncii, să dea explicații în Parlament, în cadrul dezbaterii Moțiunii simple cu privire la harababura creată în mai toate domeniile de activitate, prin noua Lege-cadru a salarizării, cât și prin mutarea integrală a contribuțiilor de la angajator la angajat.

În cadrul dezbaterii Moțiunii simple adresate ministrului muncii, s-a dovedit că doamna Lia Olguța Vasilescu a mințit în fața plenului Camerei Deputaților, spunându-ne că Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice este una bună, deoarece la puțin timp după promovarea acesteia, a adoptat și O.U.G. nr. 91/2017, care încearcă, de fapt, să cârpească o mică parte din haosul generat de Legea salarizării și semnalat de numeroase categorii profesionale.

Din păcate, deși au auzit timp de mai bine de un an cum li se vor dubla salariile începând de la 1 ianuarie 2018, bugetarii au simțit pe propria piele că majorarea a însemnat de fapt o scădere, iar dublarea a însemnat cel mult o infimă creștere de maximum 3-4 procente pentru o parte dintre aceștia.

Mai mult decât atât, chiar și angajații din mediul privat s-au trezit în luna februarie fie cu salarii mai mici, ca urmare a "revoluției fiscale" marca PSDragnea, și a artificiului mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, fie că au fost nevoiți să aducă bani de acasă, pentru că erau angajați part-time.

S-ar mai fi dezbătut acum în Parlament O.U.G. nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dacă cea din urmă era o lege bună, așa cum susține doamna ministru Vasilescu?!

PNL propune corectarea nedreptăților făcute de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin adoptarea celor două acte normative și anume, Legea-cadru nr. 153/2017 și O.U.G. nr. 91/2017, printr-o serie de amendamente depuse la O.U.G. nr. 91/2017, amendamente care vizează următoarele modificări: acordarea indemnizației privind sporul de doctorat în mod unitar; aplicarea sporurilor pentru personalul din sănătate și din domeniul asistenței sociale, de la momentul publicării prin HG a Regulamentului de acordare elaborat de Ministerul Sănătății, și nu de la 1 martie 2018; introducerea posibilității cumulării în cazuri de posturi vacante și temporar vacante și pentru personalul didactic auxiliar, nu numai pentru cel aferent funcțiilor de predare; introducerea prevederii ca, începând cu 1 martie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic și nedidactic din unitățile și instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar de stat, inclusiv unitățile conexe și inspectoratele școlare, să se majoreze cu 20% față de nivelul acordat pentru luna februarie 2018; majorarea salariului de bază pentru personalul din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, întrucât salariile angajaților au scăzut de la 1 ianuarie 2018 etc.

Cred că este fără echivoc faptul că Legea salarizării s-a dovedit a fi încă un eșec de marcă al actualei coaliții PSD-ALDE, iar doamna Olguța Vasilescu se face vinovată de nerespectarea promisiunilor din Programul de guvernare și, mai grav, de o dezechilibrare a politicilor salariale!

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică intitulată PNL consideră că O.U.G. nr. 82/2017 reprezintă un furt al Guvernelor PSDragnea din pensia angajaților de azi!;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"PNL consideră că O.U.G. nr. 82/2017 reprezintă un furt al Guvernelor PSDragnea din pensia angajaților de azi!"

În Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, zace în sertar, încă de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, o altă ordonanță de urgență a Guvernului, controversată, marca PSDragnea, și anume, O.U.G. nr. 82/2017, prin care actuala putere taie cota de contribuție la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75%.

Mai mult decât atât, trebuie să precizez și faptul că acest lucru se întâmplă în condițiile în care, la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, s-a intenționat ca, în termen de 9 ani de la începerea activității de colectare, cota de contribuție la fondul de pensii să se majoreze la 6%.

Din momentul intrării în vigoare a acestei ordonanțe care încalcă drepturile constituționale ale românilor la pensie și la proprietate, prin diminuarea forțată a contribuției la Pilonul II - și se pare că există în cadrul ultimului Guvern PSDragnea și intenția de confiscare a fondurilor acumulate până în prezent -, PNL a făcut mai multe demersuri, pentru a opri acest jaf al puterii.

În acest sens, întâi am solicitat Avocatului Poporului să atace actul normativ la Curtea Constituțională, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat, deoarece domnul Ciorbea înțelege că prin funcția de Avocat al Poporului pe care o deține, trebuie să apere exclusiv interesele PSD-ALDE și nu pe cele ale românilor și, evident, pe cele ale salariaților care au contribuit, timp de 10 ani, la fondurile de pensii private, respectând o lege în vigoare, și care se trezesc acum că li s-a amanetat viitorul, pentru că "PSD poate"!

Apoi, PNL a depus mai multe amendamente de modificare a acestei ordonanțe incalificabile, prin care, nu numai că s-a diminuat procentul contribuțiilor la fondurile de pensii administrate privat, ci s-a mai amânat, pentru prima dată în ultimii ani, și majorarea punctului de pensie pentru data de 1 iulie 2018, majorare prevăzută la 1 ianuarie 2018. O altă modificare controversată a acestei ordonanțe este și schimbarea modului de calcul a indemnizației pentru mame, prin raportarea acesteia la ISR, indicele social de referință), și nu la salariul minim brut.

Ținând cont de toate aceste efecte negative pe care le produce O.U.G. nr. 82/2017, PNL propune următoarele amendamentele: mărirea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2018 - 1.100 de lei; contribuția la Pilonul II să fie de 6% începând cu 1 ianuarie 2018; eliminarea plafonului la indemnizația pentru mame și corelarea pragului minim cu salariul minim pe economie, eliminarea prorogării intrării în vigoare a venitului minim de incluziune și aplicarea sa cu 1 aprilie 2018.

PNL va lupta până la capăt în Camera decizională pentru susținerea amendamentelor mai sus menționate, atât în Comisia pentru muncă și protecție socială, cât și ulterior, în plen, pentru respingerea acestei ordonanțe de urgență, dacă amendamentele PNL vor fi respinse. Iar dacă parlamentarii PSD-ALDE nu înțeleg că această ordonanță, în forma adoptată de Guvern, este din nou una anticonstituțională, care afectează în mod nepermis siguranța veniturilor viitoare ale românilor activi în prezent pe piața muncii, confiscându-le o parte bună din contribuția la Pilonul II de pensii, PNL va continua demersurile sale împotriva acestui act normativ, prin atacarea lui la Curtea Constituțională!

  Cornel-Mircea Sămărtinean - declarație politică cu tema Criza economiei românești, o certitudine a guvernării PSD-ALDE;

Domnul Cornel-Mircea Sămărtinean:

"Criza economiei românești, o certitudine a guvernării PSD-ALDE"

Guvernul PSD-ALDE nu pare deloc îngrijorat de degradarea continuă a mediului economic și social din România, pe fondul scăderii dramatice a investițiilor și al diminuării semnificative a puterii de cumpărare a cetățenilor. Managementul "performant" al acestei guvernări se reflectă, în schimb, în alocarea banilor publici, cu dedicație, consiliilor județene, consiliilor locale și primăriilor fidele, clientele de partid.

De un an ne demonstrează, zilnic, că economia de piață este un concept paralel pentru ei. Au o singură soluție, mai multă intervenție a statului în economie. Intervin brutal în relațiile private dintre antreprenori, dintre antreprenori și angajați sau dintre antreprenori și consumatori.

Guvernarea PSD-ALDE nu se lasă până nu ne arată în fiecare zi cât sunt de nepregătiți profesional. Mai nou, ne arată că și politica monetară este o noțiune străină pentru ei, deși de 28 de ani votează rapoarte anuale ale Băncii Naționale prezentate în Parlamentul României.

Implementarea a doar 5% din Programul lor de guvernare a afectat grav economia României cu efecte pe termen mediu și lung. Populismul costă scump, iar noi suntem prea săraci să plătim prețul acestei guvernări.

Datele statistice ne arată că acesta este Guvernul care a reușit să urce România 16 locuri în topul sărăciei în doar 12 luni. La un an de la preluarea guvernării, coaliția PSD-ALDE a dus rata inflației de la 0,5% la 4,3%. În acest ritm, până la sfârșitul anului 2018, rata inflației ar putea ajunge la 10%.

Toți indicatorii ne demonstrează faptul că România este într-o criză economică, că avem o economie fragilă, inflație, deficit comercial, deficit bugetar, datorie publică, procentul din venituri fiscale folosit pentru cheltuieli neproductive, procentul din PIB cheltuit pentru investiții, privat plus public.

Astăzi, România aleargă cu viteza din ce în ce mai mare către etatism veritabil. Drumul pe care ne duce această guvernare este un drum către servitute. Este un drum către o economie cu inflație galopantă, dobânzi mari, falimente ale companiilor mici și mijlocii, șomaj, aparat public supradimensionat. Iar pentru a putea menține acest aparat supradimensionat, guvernanții vor suprareglementa economia, vor crește taxe, impozite, accize, amenzi și vor face tot posibilul pentru a stoarce și ultimul leu de la sectorul privat. Strategia economică a acestui guvern este caracterizată de lipsa de expertiză în înțelegerea problemelor și nevoilor economiei reale, de o politică fiscală haotică, incoerentă, lipsită de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri și economiei în general.

Aplicarea în continuare a politicii de supraimpozitare și tăiere a investițiilor va împinge România, cu siguranță, spre un dezastru economic și bugetar cu consecințe grave asupra mediului de afaceri și asupra nivelului de trai al românilor. Actuala coaliție aflată la guvernare nu are un plan de acțiune concret pentru redresarea economiei și pentru crearea de locuri de muncă. Fără un plan economic coerent și cu politici fiscale greșite, coaliția PSD-ALDE duce România în sărăcie.

Românii nu vor să mai plece din România. Românii nu vor să trăiască și în următorii ani în cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Coaliția PSD-ALDE trebuie să plece de la guvernare, pentru că, la 29 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, românii nu vor să se întoarcă în comunism.

  Viorica Cherecheș - declarație politică Să ne prețuim seniorii și să valorificăm experiența lor!;

Doamna Viorica Cherecheș:

"Se ne prețuim seniorii și să valorificăm experiența lor!"

O înțeleaptă vorbă din bătrâni îi îndeamnă pe cei care nu au bătrâni să-și cumpere. Noi avem seniori, dar nu știm să-i prețuim, nu știm să-i punem în valoare, nu știm să ne folosim de experiența lor de viață, de cunoștințele acumulate de-a lungul anilor de muncă, pe care fiecare dintre ei îi are în spate.

Fiecare senior, indiferent de vârstă, are ceva de oferit și ar trebui să valorificăm la maximum acest potențial. Ei sunt cei care au construit societatea de astăzi, ei sunt cei care au muncit și s-au sacrificat pentru tot ce avem noi astăzi. Bogăția umană și spirituală a seniorilor, resursele de experiență și de chibzuință pot fi luate ca model de fiecare dintre noi.

Fiecare dintre noi asistă periodic la evenimente publice în cadrul cărora sunt omagiați eroii. Este inadmisibil și aberant să asistăm la o zi a veteranilor de război și să nu le permitem veteranilor, celor care mai trăiesc, să ia cuvântul sau să depună o coroană de flori la monumentele închinate colegilor lor care au pierit pe câmpul de luptă. S-a schimbat Legea protocolului și nu mai pot să ia cuvântul pentru a le spune generațiilor mai tinere cum au trăit și cum au luptat, pentru ca România să fie o țară liberă.

Străinii își fac fotografii cu bătrânii noștri care poartă cu mândrie straiele populare. În aceste fotografii nu li se văd însă palmele crăpate de munca depusă. Mulți dintre ei au pensii de doar câțiva lei și care nu le ajunge nici pentru pâine și medicamente, ce să mai vorbim despre facturi.

În acest moment nu avem prea multe programe pentru seniori. Ocazional, li se dă câte un pachet cu alimente venit de la Uniunea Europeană, bătaie de joc după o viață întreagă de muncă.

Trebuie să ne prețuim bătrânii, să le arătăm respectul pe care îl merită, să nu ne fie rușine cu ei, pentru că lor le datorăm în mare măsură ceea ce suntem azi și ceea ce avem!

  Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Justiția din România nu ar trebui politizată;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Justiția din România nu ar trebui politizată"

Atât anul 2017, cât și anul 2018 au avut o temă constantă de dezbatere, deopotrivă politică și publică și anume, justiția. Am asistat cu toții la procese susținute de eforturi asidue, nu pentru reformarea corectă a sistemului de justiție din România, ci mai degrabă la ciuntirea legislației în domeniu.

Un stat puternic este un stat în care legea este lege pentru toată lumea, iar România are nevoie de o justiție corectă, nu de justițiari. Este nevoie de dezbateri cumpătate, fundamentate pe experiență și pe rațiune, care să transceadă momentele de oportunism și inflexiune politică în ceea ce privește funcționarea sistemului de justiție. Consider că deciziile luate pripit pot influența direcția politică a României, pe plan intern și extern. Suntem și trebuie să rămânem stat membru al Uniunii Europene, cu drepturi depline, cu aceleași avantaje ca fiecare din statele membre.

Țara noastră a fost adusă în lumina reflectoarelor, la nivel internațional, printr-o serie de demersuri ale coaliției de guvernare, contrare principiilor democratice, cum ar fi întărirea statului de drept și justiția independentă. O.U.G. nr. 13, redefinirea sau dezincriminarea infracțiunilor specifice funcțiilor publice, soluțiile legislative controversate au înlocuit subiecte de interes major pentru România, din punct de vedere juridic, cum ar fi, de pildă, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare de Comisia Europeană.

Toate demersurile coaliției de guvernare în domeniul justiției nu au fost specificate în Programul de guvernare. Orice intervenție pe Legile justiției trebuie să fie dominată de profesionalism, predictibilitate, durabilitate și să fie fundamentată pe apărarea drepturilor și intereselor legitime ale fiecăruia dintre noi.

Ultimul episod, legat de revocarea procurorului-șef al DNA, solicitată de ministrul justiției, a avut clar rolul de a politiza subiectul, în încercarea de a acoperi problemele reale cu care se confruntă România. Raportul prezentat de ministrul justiției, într-o formă cel puțin discutabilă, pare a fi unul făcut cu mult timp în urmă, fără să cuprindă elemente de actualitate. Un motiv poate fi lipsa fondurilor pentru plata salariilor, criză care va izbucni mai devreme sau mai târziu. Sau poate un alt motiv ar putea fi pregătirea Congresului PSD și, astfel, să se poată arăta unei tabere, că i se oferă ceea ce își dorește. Este o mișcare greșită din punct de vedere politic și va avea repercusiuni.

Consider că președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin atribuțiile constituționale, vorbește cu adevărat de o separație a puterilor în stat și de echilibru. Aceste mesaje trebuie susținute. Trebuie să fim susținătorii unei democrații reale și corecte, deoarece nu este de dorit ca prin aceste demersuri să se adâncească clivajul existent deja în societate!

  Găvrilă Ghilea - declarație politică cu titlul Suntem campioni detașați la instabilitate legislativă;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Suntem campioni detașați la instabilitate legislativă"

Înființată la începutul anilor ’80, Agenția Grayling a devenit una dintre cele mai redutabile companii de cercetare de piață din lume, pe segmentul de relații publice, având subsidiare pe toate cele cinci continente.

Rapoartele agenției, pe care le elaborează periodic, analizează, cuantifică și ierarhizează teme majore ale agendei publice, care sunt interpretate în context local și extrapolate la nivel regional, iar concluziile pe care acestea le generează reprezintă o minuțioasă radiografie a domeniilor studiate.

Prezență constantă și în România, încă de la sfârșitul anilor ’90, Agenția Grayling a dat publicității recent Raportul AcTrend 2017, în care, pentru al patrulea an consecutiv, țara noastră este situată pe primul loc în clasamentul modificărilor legislative din șase foste state comuniste ale Europei Centrale și de Est.

Astfel, analizând un pachet legislativ format din peste 1.000 de acte normative adoptate pe parcursul unui singur an în cele șase țări, raportorii Agenției au concluzionat că România și-a asumat modificarea a numai puțin de 280 dintre acestea, urmată de Polonia, cu 220 de legi adoptate în același interval, respectiv de Ungaria, cu 200 de legi modificate.

Edificator pentru climatul de instabilitate legislativă care domnește în România este și faptul că, din totalul celor 280 de legi adoptate în intervalul de referință, aproape 45% au afectat direct companiile, 50 dintre acestea vizând mediul de afaceri, prin modificările pe care le-au impus Codului fiscal ori domeniilor concurenței și achizițiilor publice.

Să amintim doar recenta dezbatere națională iscată în jurul transferului cotelor de contribuții sociale de la angajator la angajat și întreaga peticeală legislativă ulterioară, necesară pentru a susține această operațiune.

Însă nu doar mediul de afaceri a fost bulversat de malaxorul modificărilor legislative, de aceeași atenție, demnă de o cauză mai bună, bucurându-se și alte domenii precum educația, cultura, justiția ori administrația, care au făcut obiectul a mai mult de jumătate din pachetul de acte normative adoptat.

Bunăoară, modificarea pachetului de legi în domeniul justiției, care a început cu stângul, în urmă cu un an, prin adoptarea pripită a celebrei Ordonanțe nr. 13, nu s-a încheiat nici astăzi, deși efectele sale nocive pentru statul de drept au început deja să-și facă simțită prezența.

În același raport, țara noastră se mai evidențiază și din punct de vedere al numărului de legi adoptate prin procedură extraordinară, în această situație fiind aproape jumătate din consistentul pachet legislativ studiat, dar și prin faptul că trei din patru legi au fost inițiate de Guvern, Parlamentul fiind transformat într-o simplă anexă a Executivului.

Pe de altă parte, chiar dacă parlamentarii români sunt clasați printre cei mai productivi din regiune, inițiativele legislative pe care aceștia le susțin și le promovează nu ajung decât în mică măsură să fie promulgate ca acte normative.

Această stare nefirească de lucruri va mai dura până când vom înțelege că, potrivit Constituției, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, iar Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată.

  Ionuț-Marian Stroe - declarație politică având ca obiect Sprijinul pentru cuplurile afectate de infertilitate trebuie să fie stabil și predictibil;

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

"Sprijinul pentru cuplurile afectate de infertilitate trebuie să fie stabil și predictibil"

Infertilitatea este o boală care afectează, în Europa, între 11% și 26% din cupluri, conform datelor făcute publice de Societatea Europeană pentru Reproducere Asistată și Embriologie, ESHRE. Conform calculelor făcute de specialiști, la momentul actual, 1.500 de cupluri la un milion de locuitori ar avea nevoie de tehnicile de reproducere asistată medical, pentru a putea concepe un copil.

Nici în România situația nu este mai bună. Estimările arată că în țara noastră un cuplu din șase se confruntă cu problema infertilității. Acest aspect medical se suprapune cu alți factori sociali și economici și face ca rata de creștere demografică în țara noastră să fie una negativă. Aceste tendințe demografice sunt deosebit de îngrijorătoare. Conform calculelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, există posibilitatea reală ca până în anul 2050 să mai rămână doar 15 milioane de cetățeni români. Este, așadar, o chestiune de interes vital pentru țara noastră să sprijine familiile care își doresc copii.

Din anul 2011, în România există un subprogram pentru fertilizarea in vitro, prin care o parte din costurile acestei proceduri deosebit de costisitoare sunt suportate de stat. Programul, inițiat în urma unei campanii susținute a societății civile, este util, însă are multe limitări. Spre deosebire de alte țări europene, cadrul rambursărilor nu este unul stabil și predictibil. Nivelul finanțării variază de la an de an și poate chiar lipsi cu totul, așa cum s-a întâmplat în anii 2012-2013. Mai mult decât atât, condițiile de eligibilitate sunt draconice, iar analizele medicale pe care cuplurile trebuie să le facă pentru a putea avea acces la subprogram nu sunt decontate, ceea ce face ca în final cuantumul finanțării să fie redus și mai mult.

Din aceste cauze, multe cupluri care ar avea nevoie de sprijin se găsesc în imposibilitatea de a accesa subprogramul. Într-o chestiune atât de importantă cum este viitorul nostru ca națiune, nu ne permitem șovăieli și ezitări. Cadrul prin care statul sprijină cuplurile infertile trebuie să fie mai flexibil, dar în același timp mai clar și mai predictibil.

  Nicolae Neagu - declarație politică Comisia Europeană nu acceptă «pași înapoi» în ceea ce privește statul de drept!;

Domnul Nicolae Neagu:

"Comisia Europeană nu acceptă «pași înapoi» în ceea ce privește statul de drept!"

Evenimentele cauzate de amestecul brusc al politicului în justiție, în ultimele două luni, îngrijorează oficialitățile europene.

La sfârșitul lunii ianuarie, situația sistemului judiciar din România a fost dezbătută o oră și jumătate în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a Parlamentului European. Comisarul european pe justiție, Věra Jourová, avertiza autoritățile române că în problematica reformelor în justiție trebuie consultată Comisia de la Veneția. Guvernarea PSD - ALDE ignoră asta!

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara în urmă cu o lună: "Dacă Legile justiției vor rămâne așa cum au ieșit din Parlament, fără a ține cont de deciziile CCR, discuțiile despre MCV, mecanismul de cooperare și verificare, și discuțiile despre Schengen se vor pune în alți termeni...". Din nou, PSD-ALDE ignoră!

Grupul de State împotriva corupției, GRECO, a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie și va publica un raport pe tema Legilor justiției adoptate de majoritatea parlamentară PSD- ALDE, în luna martie.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, personaj politic 100% al Guvernului PSD-ALDE, înțelege însă să ceară revocarea procurorului- șef al DNA din funcție. Nu contează că raportul făcut de dânsul nu este asumat de o echipă de specialiști de la Ministerul Justiției.

Nu contează faptul că cei 135 de procurori ai DNA spun că cererea de revocare este bazată pe neadevăruri și supoziții!

Nu contează scrisoarea deschisă a peste 1.000 de magistrați care semnalează neîncrederea indusă prin această cerere de revocare, în judecători și în procurori!

Contează doar că, având girul celor doi lideri ai PSD-ALDE, Dragnea și Tăriceanu, își permit să ignore toate avertismentele oficialilor europeni!

CSM respinge revocarea procurorului-șef al DNA. Din cei 7 membri ai secției de procurori, doar ministrul justiției, Tudorel Toader, a fost pentru aviz pozitiv, restul de 6 membri au dat aviz negativ. Înțelege însă ministrul să-și retragă cererea și să-și dea demisia?

Franz Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, din grupul politic al socialiștilor de altfel, vine săptămâna trecută la București și dă un mesaj clar celor mai importanți decidenți politici - Klaus Werner Iohannis, președintele României, Vasilica-Viorica Dăncilă - prim-ministrul României, și celor doi președinți ai Parlamentului, Nicolae-Liviu Dragnea și Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu - faptul că MCV nu se va încheia decât atunci când toate lucrurile care sunt în cadrul MCV vor fi respectate de România.

"Alergați, alergați, dar aveți grijă să alergați spre finish" - spune al doilea om al Comisiei Europene, exprimând percepția involuției României în ceea ce privește independența justiției, garantul statului de drept, al statului democratic european. Președintele țării este la capătul procedurii și răspunderea îi aparține. Dar, până la exprimarea președintelui, mă aștept ca în ceasul al douăsprezecelea, PSD-ALDE să înțeleagă că nu ne permitem, astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, ca România să fie marginalizată sau, și mai grav, sancționată politic de forurile europene cu posibile repercusiuni economice și financiare. PSD a câștigat alegerile, însă nu justiția!

Activarea art. 7 din Tratatul UE poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, Polonia fiind deocamdată singurul stat împotriva căruia s-a declanșat această procedură, din cauza amestecului politic în justiție. Și România nu este Polonia!

România nu are astăzi nici autostrăzi, nici spitale moderne, nici apă, canal în toate locuințele sau în toate școlile de la țară, nici toate drumurile locale nu sunt asfaltate sau măcar pietruite. Modernizarea României este dependentă de Bruxelles, de fondurile europene.

Bine ar fi să nu amestecăm politica și justiția și normal ar fi prin lege, să nu permitem persoanelor condamnate definitiv să acceadă într-o funcție de demnitate publică!

Demnitarul trebuie să înțeleagă că demnitatea sa este cea care îl legitimează în funcția de demnitate publică!

Altfel, de ceea ce ne este frică, nu scăpăm!

  Ileana Cristina Dumitrache - declarație politică având ca temă Pregătirea pentru viață presupune și o minimă educație sexuală, încă din școală;

Doamna Ileana Cristina Dumitrache:

"Pregătirea pentru viață presupune și o minimă educație sexuală, încă din școală"

Nu mai este un secret pentru nimeni că în prezent ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător în societatea românească și anume, creșterea numărului de sarcini la tinerele femei aflate încă la vârste foarte fragede.

Conform datelor statistice, un nivel scăzut al calității vieții, sărăcia, șomajul, dar și lipsa unei minime educații sexuale sunt principalele cauze care determină apariția sarcinii la adolescente. La nivel european, România ocupă primul loc în cazul femeilor însărcinate sub 20 de ani.

O educație sexuală adresată tinerilor a devenit o problemă la nivel global, indiferent de gradul de dezvoltare economică a țării, și reprezintă o măsură esențială pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente, pe lângă oferirea de servicii de sănătate a reproducerii performante.

În România, numărul total al fetelor care devin mame de la vârste fragede este de aproximativ 30.000 pe an. Poate părea puțin față de ceea ce se întâmplă peste ocean, însă, în procente, cifra de la noi este de fapt mai mare decât cea din SUA - 43 la mie, cea mai ridicată pondere din toată Uniunea Europeană. În Europa, alegerea de a deveni mamă se face tot mai târziu. Cifrele Eurostat, Institutul de Statistică al Uniunii Europene, arată că vârsta medie a femeilor care au dat pentru prima dată naștere unui copil, anul trecut, era în jurul a 30 de ani. La noi, sunt multe mame de 13, 14, 15 ani, fete care, deși nu sunt maturizate în adevăratul sens al cuvântului, biologic pot să aibă copii. De aici, și creșterea abandonului școlar sau a pruncuciderii.

Consfințirea, de Constituție, a libertății de a alege sau a dreptului parental reprezintă concepte care nu contravin valorilor fundamentale ale societății noastre, precum familia și dreptul la educație. Din contră, dreptul la educație ar trebui să asigure și educația sexuală pentru tineri încă din școală. România ar trebui să adopte o strategie națională privind sănătatea și drepturile sexuale și ale reproducerii și să introducă în mod obligatoriu în școli un program cuprinzător de educație sexuală, pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente. Comitetul ONU a subliniat că România a rămas în urma celorlalte state membre în ceea ce privește promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive ale adolescenților și femeilor.

Medicii sunt de părere că fenomenul este în creștere și este probabil legat de evoluția societății în general, consecința tuturor problemelor noastre sociale. Aceștia susțin că pericolul la care sunt supuse adolescentele însărcinate este dublu. Tinerele pot fi traumatizate din cauza sarcinii și a schimbărilor hormonale prin care trec și, în același timp, își riscă viața, pentru că sarcinile precoce prezintă deseori complicații. De asemenea, medicii subliniază importanța educării tinerilor cu privire la riscurile începerii premature a vieții sexuale, precum și legat de metodele de contracepție pe care le pot folosi. Educația precară în ceea ce privește problemele sexuale și prevenirea sarcinilor, lipsa informării, dar și proasta comunicare dintre părinți și copii nu fac altceva decât să crească numărul mamelor minore, al avorturilor, al copiilor abandonați sau, mai grav, uciși din fașă.

  Stelian-Cristian Ion - declarație politică Ce aveți de gând cu Șantierul Naval Mangalia?;

Domnul Stelian-Cristian Ion:

"Ce aveți de gând cu Șantierul Naval Mangalia?"

Declarația mea de astăzi se referă la Șantierul Naval Mangalia, cel mai important obiectiv economic din sudul județului Constanța. Șantierul Naval din Mangalia are ca obiect principal de activitate construcția, conversia și reparația de nave. Având în prezent circa 1.700 de angajați, Șantierul Naval Mangalia este în același timp și cel mai mare contribuitor la bugetul local al Municipiului Mangalia. Practic, soarta acestui municipiu depinde de soarta Șantierului Naval Mangalia. Acționari la Șantierul Naval Mangalia sunt grupul Daewoo - Daewoo Mangalia Heavy Industries - cu 51% din acțiuni și statul român, prin Șantierul Naval 2 Mai, cu 49%. În ultimii ani, rezultatele economice tot mai slabe l-au determinat pe acționarul coreean să ia în calcul vânzarea pachetului său de acțiuni. Evident, statul român a fost invitat să își exercite dreptul de preempțiune decurgând din calitatea sa de coacționar, însă acesta a refuzat. Ca urmare a acestui refuz, acționarul coreean și-a îndreptat atenția spre alți posibili cumpărători, iar în noiembrie 2017, după o perioadă de negocieri cu firma olandeză Damen și după parcurgerea unei proceduri în urma căreia s-a obținut și avizul Consiliului Concurenței pentru efectuarea transferului de acțiuni, stupoare!, premierul de atunci, Mihai Tudose, se trezește brusc din reverie, făcând public următoarea declarație: "Împreună cu ministrul economiei, care nici el nu comunică, și el e ardelean, stă 16 ore la muncă, am încercat să răscumpărăm 51% din acțiunile Daewoo la Șantierul Mangalia. Am constatat că împreună cu alte ministere, gen finanțe și justiție, statul român nu mai știe decât să vândă. Să redescoperim niște deprinderi, cum poate statul român să cumpere niște acțiuni, să avem și noi un șantier naval, că avem Dunăre, Marea Neagră. Vă spun că vom avea un șantier naval al statului. Trebuie niște fregate la armată, poate le facem noi. Să facem mentenanța la noi. Poate mai facem și noi o bărcuță acolo, poate nu iese cea mai frumoasă din prima".

Cu această declarație i s-a pus cruce tranzacției prin care se putea salva Șantierul Naval Mangalia. De unde, în urmă cu două luni, statul nu voia să audă de cumpărarea de acțiuni la Șantierul Naval Mangalia, deodată s-a sucit, exact când vânzarea acțiunilor trebuia să se perfecteze cu un privat. Rea-voință, incompetență, sau ambele?

De atunci, în ciuda repetatelor și disperatelor demersuri ale autorităților locale, ale sindicaliștilor, ale colegilor deputați și senatori care au formulat numeroase interpelări și declarații politice pe această temă, situația a rămas în continuare, la fel de neclară. Între timp, domnului Tudose i-a expirat mandatul semestrial de premier, iar doamna Dăncilă pare o umbră absentă instalată pentru un semestru în Palatul Victoria. Guvernul României, incompetent și iresponsabil, nu este preocupat câtuși de puțin de soarta a mii de angajați, de soarta unuia dintre cele mai importante municipii din Dobrogea, în general nu este preocupat decât de subminarea justiției și de lansarea unei perdele de fum prin luarea unor măsuri economice și fiscale pe cât de populiste și nesustenabile, pe atât de aberante.

Doamnă prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă, hotărâți-vă, ori exercitați dreptul de preempțiune, deși știți bine că nu putem construi fregate, deoarece nu deținem tehnologia și know-how-ul, ori dați drumul frânei de mână pe care a tras-o predecesorul dumneavoastră și permiteți transferul acțiunilor către un agent economic privat care să salveze Șantierul Naval Mangalia de la dezastru!

I-ați adus la capătul răbdării pe toți acești oameni care depind într-un fel sau altul de soarta Șantierului Naval, prin nehotărârea, lentoarea și iresponsabilitatea dumneavoastră! Fiecare dintre variante, vânzarea de acțiuni către privat sau către stat, prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, însă varianta cea mai periculoasă este trecerea timpului fără a lua nicio măsură.

Din păcate, este exact ceea ce faceți dumneavoastră. Cu cât perioada care trece este mai mare, cu atât aspectele negative cresc în intensitate. În ultimele zile a apărut chiar o a treia variantă, o companie italiană, dintre cele mai mari în acest domeniu din lume, care a trimis Guvernului o ofertă de management operațional, anunțându-și intenția de a cumpăra pachetul de acțiuni. Deși soluții există, în halele de lucru nu se întâmplă nimic în prezent, iar pierderile se ridică la sute de milioane de lei pe an.

Vă solicit, în final, deblocarea operațiunii de transfer de acțiuni, pentru că altfel veți fi complice la distrugerea celui mai important agent economic din sudul Dobrogei și la aruncarea în sărăcie a Municipiului Mangalia!

  Adrian Mocanu - Considerații despre cutremurul din 4 martie 1977 și despre vulnerabilitatea clădirilor din România;

Domnul Adrian Mocanu:

La începutul lunii martie, românii și-au adus aminte cu durere de nenorocirea abătută asupra țării noastre, în urmă cu 41 de ani, cutremurul din 4 martie 1977. Nu mulți dintre noi cunoaștem detaliile celui mai devastator eveniment din ultimii 50 de ani, de aceea este bine să ni le reamintim. În mai puțin de un minut, 35.000 de locuințe au fost puse la pământ sau avariate grav, aproape 1.000 de fabrici au fost afectate, 1.500 de persoane au murit și alte 11.000 au fost rănite. Seismul de 7,2 grade pe scara Richter a produs daune care nu au dispărut nici astăzi: amintirile dureroase ale supraviețuitorilor, teama generalizată de un nou cutremur și, poate cel mai grav, nepăsarea cruntă a autorităților responsabile în fața obligației de a reconsolida clădirile afectate.

La peste 41 de ani de la marele cutremur, există sute de clădiri cu gradul 1 de risc seismic, declarate pericol public, și alte câteva mii care prezintă vulnerabilități de rezistență pe care nimeni nu le-a băgat în seamă din 1977 încoace.

Consider că statul român are obligația de a schimba ceva în acest sens, de a se implica responsabil în elaborarea rapidă a unui plan de reabilitare a tuturor clădirilor cu risc seismic, pentru a evita noi tragedii. Trag acest semnal de alarmă, în condițiile în care specialiștii avertizează că un seism similar celui din 1977 ar provoca în România daune materiale de circa 6 miliarde de euro, în afara pierderilor de vieți omenești.

  Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică cu titlul Pledoarie de 8 martie, pentru mamele despărțite de copiii lor, din cauza incapacității guvernanților de a transforma România într-un loc mai bun de trăit;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"Pledoarie de 8 martie, pentru mamele despărțite de copiii lor, din cauza incapacității guvernanților de a transforma România într-un loc mai bun de trăit"

De Ziua femeii, ne-am obișnuit să ținem declarații pline de festivism și dulcegării la adresa femeilor. Mai nou, de când PSD și-a descoperit vocația feministă, guvernanții se laudă cu cote de gen, cu numărul mare de femei pe care - zic ei - vor să le promoveze în politică.

Există însă o categorie de femei despre care guvernanții nu vorbesc, o categorie de femei al căror număr se ridică la sute de mii, poate chiar la milioane. Sunt acele femei românce care nu au avut prea multe șanse într-o țară prost guvernată și care au ales calea străinătății pentru a-și putea asigura un trai decent lor și copiilor lor rămași acasă. Pentru aceste femei românce și pentru copiii lor, guvernarea PSD, care se împăunează cu cote de gen, nu face nimic.

Exodul femeilor românce este una dintre cauzele catastrofei demografice pe care o traversează România astăzi. Dar, în același timp, este cauza suferinței a mii de copii despărțiți de părinții lor, crescuți de bunici sau de rude, așa cum pot. Avem o întreagă generație de copii care cresc departe de familiile lor, fără afecțiunea părintească, fără o educație corespunzătoare, dar cu povara unei țări care nu le-a putut crea condiții pentru a se forma normal.

Acest fapt trebuie să înceteze și este de datoria atât a guvernanților, cât și a noastră, a femeilor implicate în politică, indiferent de partidul pe care-l reprezentăm, să acționăm astfel încât mamele acestor copii să aibă cât mai multe șanse de reușită acasă. Sau măcar să acționăm astfel încât copiii celor care decid, totuși, să plece, să aibă șansa unei creșteri și a unei educații normale acasă.

De asemenea, avem obligația de a ne implica în susținerea unor politici care încurajează natalitatea și familia. Avem nevoie de femei în politică, avem nevoie de femei-manager, dar, mai presus de orice, România are nevoie de mame. Iar mamele au nevoie de siguranța unui trai decent în familiile lor.

Cu prilejul zilei de 8 martie, cred că o pledoarie pentru aceste femei românce este mai importantă decât o pledoarie politicianistă de tip PSD, pentru creșterea prin ordin de partid a cantității de femei cu funcții politice.

  Eugen Tomac - despre reîntregirea României;

Domnul Eugen Tomac:

Vorbim zilnic despre evoluție. În calitate de parlamentari, le promitem românilor dezvoltare și un viitor mai bun. România promisiunilor futuristice uită însă esențialul. România de astăzi nu este întreagă. Pentru România de azi, evoluție înseamnă reîntoarcerea la realitatea de acum 100 de ani. Viitorul României de azi este refacerea trecutului lui 1918.

Atunci, la 27 martie, Basarabia fost prima dintre provinciile românești care a decis unirea cu țara-mamă, deschizând astfel drumul spre săvârșirea Marii Uniri. A trecut un secol de atunci. Suntem în anul Centenar, dar, din păcate, la București, nimic nu anunță desfășurarea lui pe măsură. În loc să avem un calendar unitar de celebrare a Centenarului, vorbim sec despre un an care "trebuie sărbătorit". În schimb, românii de peste Prut, mai ieri prigoniți și acuzați pe nedrept de prea puține sentimente românești, sunt astăzi cel mai frumos exemplu de patriotism și respect pentru istorie și pentru idealurile naționale.

La această oră, sunt deja cel puțin 60 de localități din Republica Moldova care au votat în consiliile locale unirea cu România. Săptămânal, numărul acestora crește. Puțini mai sunt cei care nu cred în succesul acestui demers. Fiecare declarație de unire este un uriaș pas înainte spre a doua mare Unire.

Procesul de reîntregire națională a început și este ireversibil. Chiar săptămâna trecută, am avut bucuria de a discuta cu un grup de primari unioniști din Republica Moldova. Entuziasmul și încrederea lor în reușita acestui proiect sunt de-a dreptul molipsitoare. Vă recomand să faceți același lucru. Vă vor convinge negreșit!

Anul 2018 nu este o povară. Anul 2018 este o responsabilitate, aceea de a consolida procesul de reîntregire națională. Pentru apropierea reală dintre România și Republica Moldova, este nevoie de proiecte concrete, este nevoie de resurse. Acestea există, trebuie doar să fie folosite cu cap și direcționate corect.

Să batem la ușa Palatului Victoria, să batem la ușa Palatului Cotroceni, să fim vizionari, să fim responsabili, să fim conștienți de adevăratul proiect de țară, acela al reîntregirii României!

  Petru Movilă - despre Ministerul Afacerilor Interne și violența în familie;

Domnul Petru Movilă:

De când PSD a înființat ministerele sezoniere, stăm cu toții și ne uităm cum lucrurile merg din rău în mai rău. Din păcate, lucrurile se agravează acolo unde ne doare cel mai tare, la Ministerul Afacerilor Interne, în rândul celor care trebuie să asigure siguranța românilor, și la Ministerul sănătății, înființat pentru a proteja viața tuturor.

De departe, Carmen Dan este poate cel mai nepriceput ministru. De când a preluat funcția, însăși Poliția Română se află în pericol. Protestele în rândul polițiștilor sunt la ordinea zilei, salariile acestora sunt puse sub semnul întrebării, criza de personal în urma pensionărilor de anul trecut se adâncește. Însă este bine că doamna ministru dă bine pe sticlă. De la televizor este simplu să spui că lucrurile merg bine și să sucești cifrele în așa fel încât să fie în favoarea ta.

Doamnă Dan, polițiștii, Jandarmeria și nu numai nu apară țara și viața românilor cu hârtii și cifre. Ei nu-și susțin familia cu și din cifre, ci cu banii din salariile pe care le primesc lunar. Haosul creat de PSD în ceea ce privește politica salarizării a lovit crunt în rândul angajaților din subordinea instituțiilor ministerului dumneavoastră.

Cum să te aștepți să te protejeze un om care tocmai și-a văzut salariul scăzând de la o lună la alta? Cum să-i ceri unui om să iasă zilnic în stradă când tu, în calitate de ministru, faci acuzații contradictorii, fără ca oamenii să mai înțeleagă ceva? În tot acest timp, violența în rândul populației crește de la zi la zi, zeci de abuzuri, în scări de bloc, în parcuri, în mijloacele de transport public și chiar pe stradă, în văzul tuturor.

În tot acest timp, constatăm că Jandarmeria a devenit serviciul privat de pază al membrilor Guvernului. DGPI și SPP au dispărut din ecuație, pentru că așa a dispus doamna pentru care domnul președinte Dragnea și-a scurtcircuitat propriul Guvern.

Referitor la ultimul subiect al temei de astăzi, cel al violenței în familie, aici, în calitate de inițiator al Proiectului de Lege privind combaterea violenței în familie, cel care a introdus conceptul de ordin de restricție și ordin de protecție, cred că cele mai recente modificări sunt necesare. Fundamentul legii inițiate de mine a permis că astăzi să discutăm despre îmbunătățirea unei legi care, de la momentul adoptării, din 2012 până în prezent, a protejat sute de victime ale violenței în familie.

Însă acest lucru nu este meritul celei care astăzi poate fi ușor catalogată drept cea mai mare catastrofă din MAI. Doamnă ministru, trăiți într-o altă lume. Ați reușit să creați un haos într-unul din ministerele cele mai importante. Dacă lucrurile continuă în același trend, cred că atât poliția, cât și jandarmeria vor fi nevoite să-și schimbe sloganul "Siguranța voastră, prioritatea noastră!" în "Siguranța voastră, nepăsarea noastră!"

  Marius-Constantin Budăi - declarație politică cu titlul Anul trecut, puterea de cumpărare a salariaților de la stat și din privat a crescut cu 12,7%;

Domnul Marius-Constantin Budăi:

"Anul trecut, puterea de cumpărare a salariaților de la stat și din privat a crescut cu 12,7%."

Începutul acestui an a fost marcat de publicarea Raportului BNR, în care au fost prezentate date privind evoluția inflației din România.

Opoziția s-a grăbit să spună că toate majorările de salarii de anul trecut sau de la începutul acestui an s-au topit în creșterile de prețuri. Ba mai mult, unii membri ai opoziției, mai zeloși, au susținut ideea că diferența dintre creșterea salariilor și creșterea prețurilor ar fi fost negativă și că puterea de cumpărare a românilor s-ar fi deteriorat.

Cum astfel de afirmații hazardate încep să circule în spațiul public, generând confuzie și îngrijorare în spațiul public, consider că se impune să fac câteva clarificări.

În ultima perioadă, Banca Națională a României a raportat trei cifre privind inflația.

Prima cifră a fost de 1,1% și s-a referit la inflația medie din 2017, care este confirmată și de către Eurostat.

A doua cifră a fost de 0,78% și se referă la creșterea medie a prețurilor în luna ianuarie 2018, față de luna decembrie 2017.

A treia cifră a fost de 4,3% și reprezintă creșterea prețurilor în ianuarie 2018, față de aceeași lună de anul trecut.

Așadar sunt trei cifre, iar atunci când vorbim despre inflație trebuie să știm la ce ne raportăm.

Din perspectiva populației, inflația de 4,3% a lunii ianuarie 2018, față de ianuarie 2017, este absolut irelevantă, pentru că nu reflectă în niciun fel impactul resimțit de cetățeni.

Dacă vrem să comparăm cu adevărat mere cu mere și să nu le amestecăm cu perele sau cu alte fructe, trebuie să vedem care a fost evoluția creșterilor de salarii pe întreg anul 2017 și să o comparăm cu inflația medie a întregului an 2017.

Deci, dacă luăm salariile bugetarilor, care au crescut în medie cu aproape 22% în 2017, și comparăm cu inflația medie a anului trecut de 1,1%, atunci vom constata că a avut loc cu adevărat o creștere consistentă a puterii de cumpărare.

Vreau însă să subliniez că salariile au crescut și în mediul privat, în primul rând ca efect direct al majorării salariului minim pe economie, iar în al doilea rând ca efect indirect al competiției pentru forța de muncă între stat și privat, care s-a reflectat într-o majorare a salariilor, de către angajatorii privați care au vrut să își păstreze angajații tentați de salariile de la stat - mă refer în principal la personalul medical, unde agenții privați au operat majorări importante de salarii pentru medici sau asistente.

Per ansamblu, puterea medie de cumpărare a tuturor salariaților din România, deci cei de la stat și cei din privat la un loc, a fost de 12,7%. Acest lucru s-a văzut într-o creștere a consumului, dar și într-o creștere a depozitelor în bănci ale populației.

Deci oricât de mult încearcă opoziția să obțină un beneficiu din această inflație, cifrele spun cu totul altceva. Nivelul de trai al românilor a crescut efectiv în această perioadă, evident că nu atât cât ne-am fi dorit. Salariile din România sunt încă mult mai mici în comparație cu cele din Uniunea Europeană, iar acest decalaj trebuie recuperat. Dar trebuie să admitem cu toții că în această guvernare s-au făcut cele mai consistente majorări de pensii și salarii, iar după cum am văzut acest lucru nu a afectat deloc economia, dimpotrivă, a stimulat-o și a condus la acea creștere de 7%.

Iar dacă tot am vorbit de inflație, aș vrea să mai demontez și acel mit că principala cauză a creșterii prețurilor ar fi fost majorarea supraaccizei din a doua jumătate a anului trecut. Vreau să vă spun că BNR a constatat că influența acestui factor a fost de doar 0,3 puncte procentuale, ceea ce reprezintă o valoare infimă față de ceilalți factori care au generat inflație și care nu au nicio legătură cu acțiunea guvernamentală.

Astfel, principalii factori inflaționiști au fost creșterea prețului internațional al petrolului, liberalizarea pieței de energie conform angajamentelor asumate de România, inflația medie din Uniunea Europeană care a generat creșteri ale prețurilor importate din această piață și crizele din Europa care au marcat producția unor alimente de bază, respectiv unt, ouă, legume și fructe.

Deci, dacă vrem să fim corecți, trebuie să spunem aceste lucruri care sunt confirmate în toate documentele oficiale ale BNR, Eurostat, Comisia Europeană ș.a.m.d.

  Cristina Burciu - declarație politică având ca subiect Anularea diferențelor de salarii și de pensii, între femei și bărbați, un deziderat extrem de necesar în România;

Doamna Cristina Burciu:

"Anularea diferențelor de salarii și de pensii, între femei și bărbați, un deziderat extrem de necesar în România"

Organizația de Femei a Grupului European al Socialiștilor și Democraților, PSE Woman, a lansat zilele trecute o campanie extrem de interesantă, referitoare la diferențele de remunerare între femei și bărbați. Tema abordată în acest an a fost cea a diferenței dintre pensiile femeilor și bărbaților din Uniunea Europeană, studiile relevând că în prezent bărbații primesc cu 39% mai mulți bani la pensionare decât femeile. Lansând acest delicat subiect în dezbaterea europeană, femeile socialiste și democrate din Europa își propun în mod direct și concret soluții privind eliminarea diferențelor de pensii, precum și a diferențelor de remunerare între femei și bărbați, după modelul islandez.

Demersul PES Women este de a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene referitoare la discrepanțele salariale și de pensii între femei și bărbați, nu doar prin intenții declarative, ci prin acțiuni pragmatice, concrete, din partea Uniunii Europene și a statelor membre. Combaterea remunerațiilor inegale este un deziderat de maximă actualitate, în contextul în care diferența de remunerare între femei și bărbați este actualmente de 16%, dar crește în cazul pensiilor, la 39%. Acest decalaj are drept consecință creșterea gradului de inegalitate între femei și bărbați, precum și sporirea procentului sărăciei în rândul femeilor, o realitate inacceptabilă pentru Europa unită a anului 2018. În aceste condiții, PES Women insistă pentru reducerea diferenței de salarizare cu 2% pe an pe fiecare stat membru al UE, astfel încât această falie imensă să fie surmontată în cel mai scurt timp.

În România, inegalitatea dintre sexe este o problemă sensibilă și încă nerezolvată. Româncele câștigă salarii mult mai mici decât bărbații, uneori la același nivel de muncă și pregătire, iar acest fenomen are un efect negativ asupra cuantumului pensiilor. În opinia mea, este de neacceptat ca o femeie să fie nevoită să efectueze ore suplimentare pentru a putea ajunge la salariul mediu al unui bărbat. Din păcate, diferența de remunerare dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților ar putea constitui un act de discriminare. Pentru rezolvarea acestei situații, se impune luarea unor decizii reparatorii. În aceste condiții, susțin ideea ca femeile să fie avansate în funcții de conducere, pentru eliminarea discriminării și promovarea în luarea deciziilor.

Axându-ne pe modelul islandez, consider că trebuie să punem și în România accent pe eliminarea diferențelor de pensii și a celor de remunerare între femei și bărbați. Avem nevoie de implementarea recomandărilor privitoare la asigurarea unor plăți egale. Printre deciziile necesare, amintesc introducerea în cadrul legal național a definițiilor "muncii egale" și a "muncii de valoare egală", aplicarea unui sistem echitabil de evaluare a funcțiilor, stabilirea măsurilor de sporire a transparenței în sistemul de salarizare, precum și instituirea mandatului clar pentru instituțiile de egalitate în prevenirea discriminării în domeniul remunerării.

  Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu titlul La 1 martie 2018 s-au majorat salariile medicilor, așa cum a fost prevăzut în Legea salarizării unitare;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"La 1 martie 2018 s-au majorat salariile medicilor, așa cum a fost prevăzut în Legea salarizării unitare."

Împreună cu colegii mei de la PSD și ALDE ne-am respectat promisiunea din campania electorală, de a majora substanțial salariile medicilor, astfel încât aceștia să nu mai plece din țară și să ofere servicii de calitate în sănătate.

Salariile medicilor și asistenților cresc până la nivelul maxim din grila de salarizare, prevăzut pentru anul 2022. Aceste salarii vor fi primite efectiv în mână la finalul lunii martie.

Fluturașii de salariu al medicilor pentru luna martie vor conține o sumă consistent mai mare în urma majorărilor de salarii prevăzute în Legea salarizării unitare. Pentru medici, creșterile de salarii merg până la 122% pe net, adică mai mult decât dublu, bani în mână. Astfel, se ajunge practic anticipat la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare din 2022.

Cu toate că mai este nevoie de investiții în sistemul de sănătate, în special în ceea ce privește infrastructura spitalicească, aparatură medicală și programele naționale de prevenție, ne-am îndeplinit angajamentul luat față de personalul medical. Datorită acestor majorări, numărul medicilor care și-au depus dosarele la Colegiul Medicilor, pentru a pleca din țară, a scăzut cu 70% față de anul 2016.

În opinia mea, nu au de câștigat doar medicii. Consider că vor câștiga toți cetățenii acestei țări care vor beneficia de servicii medicale mai bune.

În același timp, vreau să vă anunț că a scăzut și șomajul. Astfel, unul dintre principalele angajamente ale PSD, și anume locuri de muncă pentru români, se îndeplinește. Așadar, au fost înființate 120.000 de noi locuri de muncă, iar numărul total al salariaților ajunsese la 4.850.400, în decembrie 2017.

După primul an de guvernare al coaliției PSD-ALDE, România are cel mai mic nivel al șomajului din ultimii 10 ani, respectiv 4,6%, la nivel național, potrivit Institutului Național de Statistică.

Esențial este că tendința de scădere accentuată a șomajului se menține. 2018 va fi un an de creștere economică consistentă, de cel puțin 5,5%, și în continuare se vor înființa noi locuri de muncă. În luna ianuarie au fost înființate cu 80% mai multe firme noi decât anul trecut, în aceeași perioadă. Este evident acum că transferul contribuțiilor și creșterea salariului minim la 1.900 de lei brut în niciun caz n-au determinat scăderi ale veniturilor, dimpotrivă, atât în mediul privat, cât și la stat veniturile salariale au crescut în medie cu 12% și totodată nici n-au produs micșorarea numărului de locuri de muncă.

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică cu titlul Guvernul PSD-ALDE a luat primele măsuri pentru informatizarea și debirocratizarea serviciilor oferite de administrațiile finanțelor publice;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Guvernul PSD-ALDE a luat primele măsuri pentru informatizarea și debirocratizarea serviciilor oferite de administrațiile finanțelor publice"

Reforma fiscală 2.0 a început și, așa cum am promis, Guvernul a făcut mult mai mult decât a rezolva problemele legate de Declarația 600. Astfel, a fost simplificată radical procedura, reformând din temelie sistemul de declarare și plată a taxelor pentru veniturile independente.

Priorități esențiale sunt simplificarea, prin reducerea masivă a numărului de formulare, declarații și plăți, și debirocratizarea, prin trecerea rapidă la operațiuni efectuate integral online.

Ce înseamnă procesul de simplificare?

Contribuabilul va depune o singură declarație în loc de șapte.

Se stabilește un singur termen de plată, respectiv, până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile, în loc de cinci termene de plată, cum sunt stabilite acum.

Plățile se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent, pentru impozitul pe venit, CAS și CASS.

A fost eliminată obligația plăților anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților pentru neplata la aceste termene.

Contribuabilul poate face plăți oricând în cursul anului și astfel își poate planifica și utiliza eficient resursele financiare.

Se acordă bonificații, se reduce suma de plată pentru plăți făcute înainte de termenul limită.

Cum s-a debirocratizat sistemul?

Comunicarea și transferurile de informații în modul online devin esențiale în relația contribuabil - organ fiscal. Din 2019, obiectivul este eliminarea completă a formularelor pe hârtie.

Contribuabilii își vor depune declarația și vor face plățile online, fără să se mai deplaseze la ghișeele ANAF.

Noul sistem prevede mai multe modalități electronice de interacțiune între reprezentanții administrațiilor finanțelor publice locale și persoanele fizice și cele juridice:

 • SPV, - Spațiul Privat Virtual, care folosește sistemul de identificare prin utilizator și parolă;
 • E-guvernare - semnătură electronică bazată pe certificat calificat.
 • Completarea cu asistența ANAF și a Primăriei, a formularului unic inteligent, și transmiterea acestuia la administrația financiară de pe calculatorul primăriei, fie prin SPV, fie prin e-guvernare;

Se dorește stimularea depunerii declarației unice prin Spațiul Privat Virtual, SPV, prin acordarea diferențiată a bonificațiilor la plată. Astfel, cei care depun declarația prin sistemul online vor beneficia de bonificații mai mari decât cei care depun declarația în format hârtie.

Contribuabilul își stabilește singur obligațiile de plată, fără intervenția organului fiscal.

Contribuabilul poate rectifica declarația unică în funcție de evoluția activității desfășurate pe parcursul anului.

Încadrarea ca plătitor de CAS și CASS se face în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.

Calitatea de asigurat se dobândește de la data depunerii declarației și nu de la data efectuării plății, așa cum este în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni, dacă plătesc CASS la nivelul a șase salarii minime brute, față de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent.

Așadar, se poate constata că în ceea ce privește relația dintre stat și mediul de afaceri ne ținem de cuvânt și implementăm toate măsurile de simplificare, debirocratizare și comunicare pe care le-am prevăzut în Programul de guvernare.

  Ionela Viorela Dobrică - despre Ziua internațională a femeii;

Doamna Ionela Viorela Dobrică:

"Ziua internațională a femeii"

Ziua femeii a fost marcată inițial în Statele Unite ale Americii, pentru a onora greva din 1908 a muncitoarelor din New York, femei care lucrau în industria textilă și care au protestat față de condițiile de muncă. În timp, statele lumii au început să adopte ca sărbătoare 8 martie, pentru a contribui la susținerea mișcării de emancipare a femeilor.

Temele luate în discuție în forurile internaționale, în această zi, variază de la dreptul femeii la educație până la cel de a putea decide pentru sine în privința carierei, a căsătoriei sau a gestionării finanțelor proprii.

Deși s-au împlinit 110 de ani de la greva care a dat startul sărbătorii cunoscute drept Ziua internațională a femeii, încă luptăm activ pentru egalitatea de șanse, pentru discriminarea pozitivă în cazul accesului femeilor în unele funcții, pentru crearea de condiții propice dezvoltării femeii, de cele mai multe ori fiind necesar un cadru legal care să oblige societatea să ia măsuri pentru protejarea acestora.

Și acesta este cel mai îngrijorător fapt, că trebuie să fie adoptate legi care să dispună ceea ce există în mod natural, drepturile femeii. În condițiile în care toți oamenii sunt egali și se nasc cu aceleași drepturi și obligații față de societate, nicio persoană nu ar trebui să fie nevoită să lupte pentru șansa de a fi egală în tratament cu o altă persoană.

Există numeroase acte normative care reglementează un aspect sau altul al drepturilor pe care le au femeile. În acest moment, astfel de reglementări sunt necesare. Dar cel mai important lucru care ar face ca toate mișcările de câștigare a unor drepturi să devină goale de conținut, este schimbarea mentalității, și nu doar a bărbaților în privința femeilor, ci și a femeilor în privința bărbaților și chiar a reprezentantelor aceluiași gen. Când vom înțelege că o soție este parte egală a unui mariaj, că o fiică trebuie să își aleagă propriul drum în viață, că un subaltern nu va fi niciodată eficient dacă simte că munca lui, aceeași cu a colegului, este desconsiderată pe criteriu de gen ori pentru că șansa de a avea un loc de muncă depinde de prestarea unor servicii de altă natură decât cea profesională, abia atunci vom putea sărbători cu adevărat femeia.

Până la îndeplinirea, sper eu cât mai rapidă, a acestui deziderat, apreciez faptul că inițiativele legislative din Parlamentul României în ceea ce privește egalitatea de șanse și tratament sunt susținute de reprezentanți ai întregului spectru politic, de femei și bărbați deopotrivă și vă mulțumesc!

De asemenea, pentru noi, femeile, faptul că această Zi internațională a fost instituită în urma unei acțiuni a predecesoarelor noastre, de câștigare a unor drepturi, trebuie să fie un reper, trebuie să ne facă să fim conștiente că, dacă noi nu luăm atitudine pentru a schimba modul în care suntem tratate, niciun bărbat nu va face asta pentru noi.

De aceea, vă încurajez să promovați instituirea unei stări de normalitate în ceea ce privește tratamentul femeilor, iar în anii care vor urma să putem sărbătorii grația și feminitatea, nu lupta pentru drepturi și egalitate.

  Mihăiță Găină - declarație politică intitulată Încă o formă de ajutor destinată preșcolarilor și elevilor;

Domnul Mihăiță Găină:

"Încă o formă de ajutor destinată preșcolarilor și elevilor"

Guvernarea PSD mai contabilizează un succes în privința descurajării abandonului școlar, prin continuarea implementării unei măsuri cu rezultate favorabile - acordarea unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi. Executivul Dăncilă a aprobat normele de aplicare ale celui de-al doilea Program-pilot destinat celor 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat din fiecare județ în parte. Pe lângă reguli, s-au aprobat și fondurile necesare finanțării programului. Bugetul destinat acestui ajutor acordat familiilor defavorizate social, dar ai căror copii doresc să-și continue studiile, se cifrează la peste 30 de milioane de lei. Această sumă este destinată întregului an școlar 2017-2018, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Țin să subliniez faptul că o atenție deosebită a acordat Guvernul în privința criteriilor de selecție a unităților de învățământ, astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin o grădiniță sau o școală inclusă în proiect. Totodată, s-a mers și pe ideea că doar unitățile educaționale din medii geografice izolate sau greu accesibile, ori din zone cu grad ridicat de pauperitate să fie cuprinse în acest program. Nu în ultimul rând, a contat și infrastructura necesară servirii mesei în cele 50 de școli, respectiv dacă există sau nu cantină și chiar spații pentru depozitarea alimentelor.

Potrivit deciziei Executivului, pachetul alimentar va fi asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, iar autorităților locale li s-a dat posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii. Și autoritățile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în școli sau grădinițe, în condițiile susținerii finanțării din venituri proprii. Și pentru a preîntâmpina orice temere a părinților minorilor care nu au mai beneficiat de această înlesnire, vreau să dau asigurări că toate produsele alimentare vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Mai mult, direcțiile județene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare a alimentației sănătoase, în distribuția produselor alimentare. Prima etapă a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi s-a aplicat în anul școlar 2016-2017 și a implicat tot 50 de unități școlare.

  Camelia Gavrilă - declarație politică având ca temă Educația actuală, dincolo de retorica politică;

Doamna Camelia Gavrilă:

"Educația actuală, dincolo de retorica politică"

Dincolo de retorica politică, o moțiune pe tema educației este un prilej important de a reflecta asupra unui domeniu esențial în viața unei societăți moderne și responsabile, iar pentru noi, pentru parlamentarii PSD, este o posibilitate de a sublinia prioritatea pe care am acordat-o învățământului în toate ipostazele acestuia, preuniversitar sau universitar, prin Programul de guvernare, prin strategii, măsuri, demersuri administrative sau legislative.

De fapt, este vorba despre abordarea unei teme majore tratate cu seriozitate și, poate, ar fi necesar un plus de decență, obiectivitate și analiză transpartinică atunci când vorbim despre educație.

Educația copiilor, școala, devenirea tinerilor sunt repere fundamentale pentru orice societate responsabilă. De aceea, repetabilitatea, clișeele politice, adevărurile trunchiate sau formulele imuabile sunt interzise. Continuăm proiecte, idei, dar trebuie să fim mereu creativi, deschiși, critici și novatori prin ceea ce conturam în lumea educației, ca profesori, ca directori sau ca inspectori care valorizează și analizează fiecare etapă parcursă, dar și în ipostaza de parlamentari, decidenți în zona guvernamentală, politicieni care trebuie să își păstreze măsura și obiectivitatea analizelor atunci când judecă politici educaționale, aspecte ale învățământului, depășind subiectivitatea și discursurile politice mărunte.

Cu certitudine, sistemul educațional are probleme și dificultăți legate de finanțare, de arhitectura curriculară, de conținuturi și de infrastructură precară. Semnalăm și noi nevoia de dotare și modernizare, de pregătire a elevilor pentru examenele naționale sau inserția absolvenților pe o piață a muncii dinamică, fluidă, deseori imprevizibilă. Și colegii din PNL sau PDL știu despre aceste probleme, pentru că au guvernat peste 12 ani și au fost parte a unui proces politic care ar fi trebuit să corecteze, să rezolve, să identifice soluții.

Moțiunea dezbătută recent a propus un colaj de probleme din sfera educației, prezentate incorect, prin frânturi de adevăruri și realități, împletite cu deformări, dificultăți hiperbolizate, într-o tiradă de comentarii depreciative, îngroșate stilistic, precipitare de acuze nedrepte, fără temei și suport argumentat.

Argumentele noastre pentru o politică educațională responsabilă, de sorginte social-democrată, vor fi expuse succint.

1. Elevul și studentul - sensul, nucleul și subiectul educației

Schimbările și reconfigurările curriculare se orientează spre un curriculum modern, relevant și esențializat, realizând modificarea etapizată a programelor școlare, reconfigurarea planurilor-cadru avizate deja pentru învățământul primar și gimnazial.

La momentul actual, ne aflăm în etapa dezbaterilor și a consultării publice asupra planurilor-cadru pentru liceu, proces transparent, de comunicare și deschidere, demers de reformare a arhitecturii curriculare, opțiune pentru libertate sporită, acordată școlilor în conceperea schemelor orare, a dozajului între disciplinele din trunchiul comun - elementele de curriculum diferențiat și zona opționalelor/ curriculum la decizia școlii.

Problema manualelor și Proiectul Legii manualului, dincolo de controverse și polemici, decupează în acest context unele soluții necesare, ale momentului, fiind o încercare logică și responsabilă de a instaura o ordine în dezordinea generală. Am asistat de ani de zile la întârzieri, la absența manualelor, am văzut lupta editurilor, licitații contestate, dificultăți la nivelul școlilor în organizarea procesului didactic. Nu voi susține sub nicio formă ideea de manual unic, pentru că sunt pedagog de formație umanistă, sunt alături de opiniile care cer diversitate, alternative, trasee și abordări didactice adaptate colectivelor de elevi. Cred că avem nevoie de manuale cu nivele diferite de complexitate, în corelație cu programele școlare. S-a observat clar că Ministerul Educației Naționale va promova competiția între autori, selecția a trei variante de manual, care pot fi o bază rezonabilă de opțiune pentru fiecare profesor. Deci spulberăm o legendă și un capăt de acuzare rostit insistent, cu virulență, speculând în zona propunerii legislative respective.

Alături de auxiliarele evaluate și avizate, de o platformă viabilă pentru resurse educaționale deschise, cu resurse bibliografice, cu oportunități ale documentării din spațiul virtual, considerăm că se conturează premisele unui demers didactic eficient și modern.

Trebuie să avem manuale în fața elevilor, la început de an școlar. Acestea reprezintă suport pentru învățare, un reper necesar pentru profesorii debutanți, un punct de plecare în actul didactic inițial, de la care pot porni apoi construcții spre performanță, abordări creative, inovare didactică și științifică.

2. Infrastructura școlară

Este știut că sunt încă școli care așteaptă reabilitarea, avizele sanitare sau de securitate contra incendiilor. Un program de guvernare atât de complex și de ambițios implică etape, evaluări și corecții, analize și împliniri succesive. Prin PNDL 2, prioritare sunt grădinițele, școlile, creșele, abordând, de altfel, sistemic toate comunitățile locale, mai ales zona învățământului rural. Cele 2.500 de creșe, de grădinițe și de școli se află deja pe agenda Guvernului în diferite etape. Unele sunt abordate alături de rețele de drumuri, apă-canal, reabilitare de dispensare, alocarea de finanțări bugetare, cât și cele 30 de miliarde credite angajament pentru perioada 2017-2020. Se adaugă și obiectivele care vor fi reabilitate, consolidate, prin finanțări din programele europene, cât și proiectele coordonate de Ministerul Educației Naționale, finalizate sau în curs de execuție. Apreciem ca importante realizarea unei complexe baze de date cu situația clădirilor din sistem și elaborarea Strategiei privind modernizarea infrastructurii educaționale, abordări pragmatice pentru intervențiile și alocările ulterioare de fonduri.

3. Programe sociale/ medii defavorizate/ riscuri și vulnerabilități

Într-o enumerare succintă a programelor sociale derulate în sistem, remarcăm preocuparea constantă a Guvernului PSD-ALDE privind asigurarea accesului la educație, principiul egalității de șanse prin susținerea copiilor, a elevilor pentru un traseu favorabil prin anii de școală: rechizite școlare, bani de liceu, Euro 200, bursa profesională, decontarea transportului, Programul-pilot de acordare a unei mese calde, acordarea de burse, Programul pentru școli ale României în perioada 2017-2023, corelat cu demersurile și politicile europene în domeniu, care include programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și Programul Laptele și cornul. Primele patru programe menționate, finanțate din bugetul Ministerului Educației Naționale, însumează 240,72 milioane lei, celelalte programe fiind finanțate din bugetele locale. Unele se adresează doar elevilor defavorizați, altele cuprind toții elevii din sistemul de învățământ preuniversitar.

Apreciem existența, la nivelul ministerului, a unor abordări europene ale diversității problemelor educaționale importante sau cu risc sporit, prin cele patru strategii referitoare la părăsirea timpurie a școlii, învățământul terțiar, învățământul profesional și tehnic și formarea continuă, învățarea pe tot parcursul vieții, fiind în curs de finalizare cea de-a cincea strategie sectorială - Strategia privind modernizarea infrastructurii educaționale. Strategiile menționate sunt complementare și cuprind măsuri și acțiuni care vor asigura accesul egal și participarea la educație, relevanța competențelor dobândite precum și eficiența și performanța sistemului.

4. Sub zodia performanței

În mod simetric față de temele anterioare, o preocupare similară de susținere și de finanțare se îndreaptă și spre zona excelenței, prin măsuri și demersuri care vizează performanță școlară, susținerea centrelor de excelență, încurajarea proiectelor europene, accesul la Programele Erasmus+, pregătirea pentru olimpiade și concursuri școlare. Oportunitățile din sfera educației nonformale, a palatelor și cluburilor copiilor sunt orientate spre a valorifica aptitudinile și vocațiile elevilor, forma de pregătire a tinerilor pentru o societate a cunoașterii și pentru lumea competițională a secolului XXI.

5. Profesorii - vectori ai schimbării, mentori și modele

Partidul Social Democrat acordă cadrelor didactice respectul, prețuirea autentică pentru o activitate dificilă de vocație, dar și de studiu și uzură psihică. Începând cu anul 2013, PSD a început să refacă ceea ce guvernarea anterioară a distrus, reașezând salarii, plătind diferențe, respectând hotărâri judecătorești, corectând pensii, dar și legislația aferentă. Măririle salariale din anul 2017, continuarea consecventă a procesului și în acest an, 20% majorări salariale din martie, vouchere de vacanță, sporul de stres neuropsihic etc., dar și creșterea salarială constantă în anii următori - toate sunt argumente ale unei politici salariale responsabile. Cu siguranță, nu este suficient și probabil analize ulterioare vor deschide și alte paliere de abordare.

Formarea continuă a cadrelor didactice este o necesitate logică într-o societate a cunoașterii, a progresului tehnologic, a diversității culturale. Există, în acest sens, un cumul de oportunități și de modalități de formare profesională, care propun peste 600 de programe de formare continuă pentru profesorii din învățământul preuniversitar și universitar, incluse în Registrul național al programelor de formare profesională continuă acreditate: prin casele corpului didactic, prin universități, furnizori de formare, programe europene. Să adăugăm și forme de pregătire continuă prin examenele de definitivare în învățământ și prin susținerea gradelor didactice, forme complexe de studiu și evoluție în cariera didactică.

Pentru formarea continuă a cadrelor didactice, în vederea creșterii calității educației, Ministerul Educației Naționale implementează Proiectul "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți", CRED, cu un buget de 196,5 milioane de lei, finanțat din fonduri europene, POCU. Prin intermediul activităților incluse în CRED, se urmărește creșterea relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurie a învățământului, prin implementarea de proiecte inovative, axate pe dezvoltarea competențelor-cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare, stimulative și motivaționale.

În cadrul proiectului se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice, în vederea unei abordări metodologice centrate pe competențe-cheie, în acord cu noul curriculum. În același timp, se urmărește formarea profesorilor în contextul adaptării activităților de învățare la nevoile specifice ale fiecărui elev, în special ale celor aflați în risc de abandon școlar. De asemenea, vor fi elaborate ghiduri metodologice pentru toate disciplinele prevăzute în noile Planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise, RED, pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă online de e-learning.

Credem că educația este un proces complex la care participă familia, școala, autoritățile locale, comunitatea. Comunicarea și parteneriatul autentic sunt absolut necesare și reprezintă o condiție fundamentală a succesului în educație. Școala aparține comunității, care trebuie să o asume cu toate responsabilitățile implicate. Filozofia noastră de politică educațională consideră școala parte componentă a cetății, a lumii, ea trebuie să ofere modele viabile, să formeze calități precum spiritul critic, deschidere spre studiu, capacitate de sinteză, competențe de comparare și de analiză, creativitate, abilitate de a lucra în echipă, comunicarea eficientă, ancorare în viața comunității.

"Educația este ceea ce supraviețuiește după ce tot ce a fost învățat a fost uitat" - B.F. Skinner - implicând necesitatea depășirii învățării mecanice, interiorizarea informațiilor și resemantizarea acestora pentru alte contexte de viață, de cunoaștere. Reluăm, poate, un nou mit al "eternei reîntoarceri" spre școală, spre studiu, spre educație. Educația trebuie să fie un proces de durată, un principiu existențial, luând forma educației permanente, a curiozității intelectuale, a spiritului interogativ.

Programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE urmărește coerent și aplicat compatibilizarea exigențelor școlii românești cu principiile și valorile europene: libertatea și responsabilitatea individului; formarea tinerilor printr-o educație adecvată; abordarea holistică a ființei umane/dezvoltarea socială, pregătirea competentă pentru profesie și pentru piața muncii, dar și dezvoltarea personală; înțelegerea și acceptarea diversității culturale; cetățenie activă, conduită civică.

În concluzie, moțiunea de față este de fapt un exercițiu politic firesc în arhitectura demersurilor parlamentare, un inventar de probleme sau pseudoprobleme din spațiul educației, un demers critic în mare parte fără temei, fără argumente viabile. Este important însă să reflectăm obiectiv și cu bună-credință la problemele domeniului, dar și la corolarul de măsuri luate de guvernarea PSD-ALDE la nivel local și național, guvernamental și parlamentar, pentru a susține strategiile și setul de măsuri destinate politicilor educaționale. Se știe totuși că printre paradoxurile lumii politice intră uneori și critica nejustificată, chiar în raport cu reușite și deziderate publice, onorate prin demersurile parlamentare și guvernamentale.

  Nicolae Georgescu - declarație politică având ca obiect Disciplina «Istorie», în Centenarul Marii Uniri;

Domnul Nicolae Georgescu:

"Disciplina «Istorie», în Centenarul Marii Uniri"

Idealul educațional al învățământului românesc, care decurge din cel social, presupune formarea integrală și armonioasă a unei personalități creative și autonome a elevului. Formarea unei personalități armonioase presupune ca elevul să primească o educație intelectuală, estetică, fizică, tehnologică, profesională, moral-civică și religioasă, iar această educație o primește în școală.

În acest context, Ministerul Educației Naționale, MEN, și Institutul de Științe ale Educației, ISE, au lansat în dezbatere publică, pe 29 decembrie 2017, trei variante privind Planurile-cadru pentru învățământul liceal, filiera teoretică. Cele trei variante de plan-cadru, puse în dezbatere, acoperă ciclul inferior și cel superior al liceului, filiera teoretică, fiind construite pornind de la competențele așteptate de la elevi la finalul claselor a X-a și a XII-a, așa cum sunt definite de profilul absolventului. Prima variantă este cea mai apropiată de actualele Planuri-cadru de învățământ aflate în vigoare, dar echilibrează alocările la nivel de arii/discipline. A doua variantă propune modificări mai ample față de actualele Planuri-cadru de învățământ, prin alocarea unui număr de ore diferit pe arii/discipline. A treia variantă acordă o mai mare putere de decizie școlilor în definirea parcursului educațional al elevilor, fiind indicat un număr minim-maxim de ore în cazul disciplinelor din Curriculum-ul diferențiat/Curriculum la decizia școlii (CD/CDS).

De mai bine de două decenii, importanța acordată disciplinei "Istorie" în procesul de educație s-a diminuat, ca urmare a reducerii succesive a numărului de ore săptămânale alocate ciclului gimnazial și liceal. În toate cele trei variante a Planurilor-cadru de învățământ pentru disciplina Istorie, se alocă, în cazul cel mai fericit, maximum trei ore pe săptămână, la profilul umanist, o oră fiind inclusă în trunchiul comun și restul în CD.

Disciplina "Istorie" este o disciplină cu un grad ridicat de abstractizare, care corespunde mai puțin particularităților de dezvoltare ale elevilor aflați la începutul ciclului gimnazial, când caracterul concret al gândirii este încă destul de accentuat, motiv pentru care ar trebui ca în cadrul liceului să i se acorde acesteia o pondere mai mare. Un număr mai mare de ore acordat disciplinei "Istorie" ar permite cu adevărat abordarea integrată a istoriei în sensul integrării istoriei locale, naționale, regionale, europene și universale.

Istoria ocupă un loc de frunte în ansamblul disciplinelor cu impact instructiv și educativ, pentru că permite reconstituirea trecutului și explicarea acestuia, având multiple valențe educative și formative.

Istoria este aceea care, alături de Litere și Arte, reprezintă un element de bază în construcția și în consolidarea reperelor identitare, implicit a celor europene. Ea oferă totodată o perspectivă mai mult decât necesară vizavi de conservarea și dezvoltarea educației culturale/umaniste. Comunicarea interculturală este o garanție a progresului social. Ignorarea trecutului istoric creează posibilitatea unor erori cu efecte geopolitice și culturale incalculabile, în special în rândul elitelor. Cunoașterea istoriei naționale, europene și universale asigură consolidarea și unitatea corpusurilor sociale, manifestarea conștiinței civice și a atașamentelor față de comunități.

De aceea, creșterea numărului de ore de Istorie, ar oferi posibilitatea unor abordări multi, inter sau transdisciplinare, pentru a realiza o învățare integrată, respectiv pentru a asigura legăturile necesare între cunoștințele asimilate, indiferent de disciplină sau de aria curriculară căreia îi aparține aceasta.

Analizând aceste Planuri-cadru, Societatea de Științe Istorice din România a transmis un punct de vedere în care preciza - "Cunoașterea istoriei are un rol decisiv în formarea modului în care oamenii înțeleg lumea în care trăiesc și acționează apoi, pentru a modela viitorul. Progresul lumii moderne a fost în mare măsură legat de creșterea însemnătății educației școlare cu privire la trecutul istoric și de capacitatea acesteia de a asigura un set comun de cunoștințe și valori care au modelat apoi acțiunea socială."

În anul Centenarului Marii Uniri, toți cetățenii României ar trebui să asimileze valorile care stau la baza formării identității naționale și a atitudinilor civice, abordând coerent și în profunzime disciplina școlară Istorie. Centenarul înseamnă educație. Este o educație plurivocă, valențele evenimentului implicând cinstirea memoriei înaintașilor, recuperarea și conservarea patrimoniului istoric, întărirea fundamentelor coeziunii naționale și sociale, educarea tinerei generații într-un spirit al cooperării și păcii.

Istoria este un imens laborator de unde putem extrage informații, cauze, consecințe, ca dovezi ale dezvoltării speciei umane pe toate palierele, în toată complexitatea sa. Studiind istoria, învățăm să analizăm și să contemplăm funcționarea lumii umane. În acest an, plin de trăiri și emoții, istoria este cea care ne oferă șansa și motivul unei sărbători. Este momentul în care orice profesor de istorie are prilejul să arate elevilor de ce este importantă studierea și cunoașterea istoriei, cum a ajuns România la ceea ce este astăzi.

Istoria este aceea care formează identitatea națională, conștiința istorică, oferă modele și repere, promovează valori esențiale și asigură educația democratică a cetățenilor. Este puțin lucru? Națiunea și democrația depind de modul cum este învățată istoria în școală, disciplina fiind una cu un înalt caracter formativ.

Când războiul și incertitudinea sunt o realitate în această epocă a turbulențelor, nu ne putem permite ignorarea educației istorice, cultivarea incompletă a tinerelor generații, prin trunchierea sistematică a trecutului, așa cum se întâmplă în prezent. Atitudinea de marginalizare a istoriei, de blamare a trecutului prin demitizare, au efecte distructive pe toate planurile.

Prin orele de istorie, se pot redeștepta patriotismului și conștiința națională. România nu va fi nici mândră, nici puternică, dacă tineretul ei nu este educat în spiritul unor valori autentice, al loialității față de țară. Spre exemplu, în Occident, în momentul evocării și celebrării unor momente istorice importante, orele de istorie au fost utilizate pentru a marca un astfel de moment istoric, în sprijinul profesorilor venind o mulțime de proiecte de sprijin, mijloace didactice construite special cu această ocazie a Centenarului. Vizite de studiu, schimburi culturale, digitalizarea unor obiecte de familie din acea perioadă, grija față de monumentele eroilor - reprezintă alte câteva moduri de a marca, în plan educațional, acest moment.

În acest an, plin de emoții și de trăiri, cu o încărcătură istorică unică, Ministerul Educației Naționale ar trebui să se implice și să înțeleagă importanța disciplinei Istorie și să o revalorizeze prin alocarea unui număr de două ore în trunchiul comun la filiera teoretică, profil uman și real, clasele IX-XII, precum și la toate clasele învățământului liceal tehnologic și vocațional.

Celebrarea Centenarului Marii Uniri trebuie să întărească legătura cu românii care se află în afara granițelor țării, să încurajeze manifestarea identității naționale oriunde ne-am afla, iar în fața comunității europene să fie un exemplu, pentru a determina modalitatea în care vom fi tratați pe viitor de statele membre ale Uniunii Europene.

  Mihaela Huncă - declarație politică cu titlul Coaliția PSD-ALDE își respectă promisiunea față de personalul din învățământ, prin majorarea treptată a salariilor și acordarea voucherelor de vacanță;

Doamna Mihaela Huncă:

"Coaliția PSD-ALDE își respectă promisiunea față de personalul din învățământ, prin majorarea treptată a salariilor și acordarea voucherelor de vacanță"

De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, a promovat și a adoptat măsuri pentru susținerea învățământului. Realitatea ne arată în mod obiectiv cum a dus-o România și ce s-a întâmplat în domeniul educației în diversele guvernări care s-au succedat de la Revoluție până în prezent. Cifrele nu fac politică, ne prezintă sec o statistică. Datele statistice și creșterea economică resimțită de toți cetățenii, inclusiv de cei care lucrează în educație, reprezintă o garanție că PSD a știut de fiecare dată cum să repare ce au greșit ceilalți și cum să aducă prosperitate în buzunarele românilor.

Încă din perioada 2012-2015, PSD și-a ținut promisiunile față de profesori și a majorat cu 25% salariile, a acordat stimulentele pentru dezvoltarea carierei și fonduri pentru reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ. De asemenea, au fost restituite integral sumele reținute pentru plata contribuțiilor sociale la asigurările de sănătate de către fostul PDL, care acum face parte din PNL.

În 2016, parlamentarii social-democrați au votat Legea pentru creșterea veniturilor profesorilor cu 15%, act normativ care a fost atacat la Curtea Constituțională de PNL și de premierul din perioada respectivă, domnul Dacian Cioloș. Acum, cei care au contestat măririle de salarii din 2018 au uitat ce au făcut în 2016 și critică decizia Guvernului PSD-ALDE, de majorare a salariilor pentru personalul din învățământ, programul pentru renovarea unităților școlare și construcția de noi creșe și grădinițe. Consider un gest de ipocrizie și politicianism atitudinea colegilor de la PNL de astăzi. Însă cei care vor judeca aceste comportamente sunt românii care vor sancționa la urne acest mesaj duplicitar al liberalilor care s-au opus creșterilor salariale pentru profesori în 2016.

Începând cu 1 martie, au intrat în vigoare mai multe creșteri salariale pentru angajați, dar cea mai importantă este cea pentru medici și pentru profesori, așa cum a fost prevăzut în Legea salarizării unitare. Astfel, salariile profesorilor cresc în medie cu 20%. Aceste salarii vor fi primite efectiv în mână la finalul lunii martie.

Orice cetățean de bună-credință poate să observe că actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE își respectă promisiunea din campania electorală, de a majora substanțial salariile medicilor și ale profesorilor, astfel încât aceștia să nu mai plece din țară și să ofere servicii de calitate în sănătate și educație.

Consider că nu au de câștigat doar medicii și profesorii. Vor câștiga toți cetățenii acestei țări care vor beneficia de servicii medicale mai bune, de educație de mai bună calitate pentru copiii lor.

Totodată, prin Programul de guvernare pentru perioada 2017-2020, Guvernul României s-a angajat că toți salariații din sistemul public vor beneficia de indemnizație de vacanță sau primă de vacanță, după caz, sub forma unui voucher de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut în plată în anul respectiv.

Astfel, începând cu acest an, nu doar anumite categorii de salariați din sistemul bugetar primesc vocuhere de vacanță, ci toți angajații de la stat, inclusiv cadrele didactice. Prin această măsură îi cresc veniturile reale fiecărei persoane care lucrează în sistemul de învățământ.

Indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, acordă o indemnizație sau o primă de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Voucherele de vacanță vor fi emise pe suport electronic și vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate din țara noastră. Astfel, va fi stimulată și industria turistică națională.

Nu în ultimul rând, încă din prima lună de guvernare a coaliției PSD-ALDE, la începutul anului trecut, a fost dublat fondul de burse pentru studenți și s-au acordat acestora gratuitate pe transportul CFR pe toată perioada anului.

Așadar, cu toate că mai sunt încă multe probleme de rezolvat în domeniul educației, atât în ceea ce privește nivelul veniturilor personalului din învățământ, astfel încât să ne apropiem cât mai mult față de media europeană din acest segment, cât și în privința infrastructurii școlare, consider că s-au făcut pași importanți în dezvoltarea sustenabilă a sistemului educațional preuniversitar și universitar din România.

Acest lucru dovedește că educația, alături de sănătate, reprezintă o prioritate atât a noastră, a parlamentarilor PSD și ai ALDE, cât și a colegilor noștri din administrația publică centrală.

  Neculai Iftimie - declarație politică având ca subiect Ridicarea mașinilor, o problemă la nivel național;

Domnul Neculai Iftimie:

"Ridicarea mașinilor, o problemă la nivel național"

Ridicarea mașinilor a devenit o reală problemă la nivel național. Zilnic sunt ridicate mii de mașini, din cauza parcării neregulamentare, în condițiile în care nu există suficiente locuri de parcare. În majoritatea cazurilor, șoferul este cel care a greșit. Există însă și cazuri în care firmele de ridicări auto acționează abuziv.

Majoritatea abuzurilor comise împotriva șoferilor rămân necunoscute din diverse motive. Pe de o parte, se mizează pe faptul că unii șoferi nu cunosc legislația. Pe de altă parte, șoferii care realizează că s-a comis un abuz consideră că nu vor avea niciodată câștig de cauză în fața celor care fac legea - firmele de ridicări auto, primării, servicii de poliție rutieră - astfel încât ajung să plătească taxa de recuperare a mașinii fără să mai tragă un semnal de alarmă privind abuzul comis. Și, nu în ultimul rând, sunt șoferi care ar vrea să-și ceară drepturile în instanță, însă, după ce au plătit o taxă de recuperare cât salariul mediu pe economie, nu mai au resurse financiare pentru a achita serviciile unui avocat pentru consultanță și reprezentare în instanță.

Ridicarea și depozitarea mașinilor staționate neregulamentar, de firme private, în nume propriu, este ilegală, raportat la dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002. Solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, de transport și depozitare, de firmele private, este, de asemenea, ilegală. Art. 64 alin. (2) dispune, într-adevăr, că aceste cheltuieli trebuie suportate de către deținătorul vehiculului.

Dar, așa cum am prezentat mai sus, ridicarea și depozitarea se pot face exclusiv în numele autorității publice locale, dacă între firma care ridică și depozitează vehiculul și deținătorul autovehiculului nu există raporturi contractuale privind prestarea de servicii de ridicare și depozitare. Astfel nu există nici obligația de plată, atât timp cât nu există vreun contract între cele două părți.

Este adevărat că firmele care prestează astfel de servicii invocă regulamente adoptate de consiliile locale, care le-ar da dreptul să procedeze astfel.

În momentul de față, în vigoare este Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, care dispune în ceea ce privește procedura de ridicare a autovehiculelor.

Prin urmare, ridicarea autovehiculelor trebuie să reprezinte o măsură excepțională, luată în cazul autovehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulație, având în vedere că nu există suficiente locuri de parcare, nu există alternative de parcare, dar există locuri unde ai putea parca fără a stânjeni traficul.

Ținând cont de faptul că sunt mai mult decât evidente lipsa de preocupare în crearea de locuri de parcare și de obținere în mod ilegal și abuziv, dar aparent legal și cuvenit, de fonduri, prin jecmănirea propriilor cetățeni, trebuie să dea de gândit unor autorități publice locale!

  Costel Lupașcu - declarație politică având ca obiect Continuarea demersurilor pentru organizarea referendumului privind definirea familiei;

Domnul Costel Lupașcu:

"Continuarea demersurilor pentru organizarea referendumului privind definirea familiei’’

În calitatea mea de deputat al partidului de guvernământ, astăzi voi vorbi despre ceea ce eu cred o adevărată prioritate a acestei sesiuni parlamentare - referendumul pentru definirea familiei.

În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a demarat perfect legitim și constituțional procedurile de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48 alin. (1) - Familia, pentru a înlocui termenul "soți" cu exprimarea "bărbat și femeie". Camera Deputaților a luat cunoștință de această inițiativă, iar răspunsul politic firesc, obligatoriu, la o inițiativă cetățenească solicitată și susținută de peste 3.000.000 de semnături, a fost acela de a vota în data de 9 mai pentru proiectul propus. În acest sens, consider că este important de specificat, pentru a nu exista confuzii, că Proiectul de Lege privește doar modificarea art. 48 alin. (1) din Constituția României. Forma actuală prevede: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor."

S-a considerat că formularea "soți" este un termen vag și deschis interpretărilor, iar din acest motiv forma propusă prevede: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor."

Senatorii au o misiune foarte importantă, dar sunt sigur că aceștia vor oferi un vot favorabil acestei inițiative cetățenești. Un vot favorabil înseamnă 91 de voturi pentru, iar următorul pas pe care trebuie să îl pregătim din timp este validarea populară prin referendum a modificării articolului corespunzător din Constituția României. Coaliția de guvernare PSD-ALDE a luat decizia politică fermă de a organiza referendumul pentru modificarea Constituției, pe tema definirii familiei. În acest sens poporul roman își va exprima voința suverană și va avea posibilitatea de a fundamenta valorile în care crede și să arate care este cu adevărat direcția morală, spirituală și socială a acestei națiuni.

Această modificare a Constituției, în sensul definirii familiei, ca fiind bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, nu este împotriva nimănui și nu va avea ca rezultat știrbirea vreunui drept fundamental. Așadar, societatea românească are dreptul să își definească propriile valori, familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie fiind singura relație interumană care asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației generațiilor viitoare.

Totodată, în calitatea mea de deputat, de soț și de părinte, voi continua să depun toate eforturile necesare pentru susținerea acestui referendum, pentru susținerea familiei întemeiată pe uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, dar și pe susținerea valorilor fundamentale în societatea românească.

  Radu-Adrian Pau - declarație politică având ca subiect Modernizarea satului românesc, o prioritate a Guvernului PSD;

Domnul Radu-Adrian Pau:

"Modernizarea satului românesc, o prioritate a Guvernului PSD"

Unul dintre obiectivele Guvernului PSD, enunțat public de prim-ministrul, Vasilica-Viorica Dăncilă, este reducerea decalajelor existente în prezent, dintre mediul urban si mediul rural, cu cel puțin 15%, până în anul 2020. În acest fel, Executivul își asumă o misiune deloc ușoară, iar tendința de egalizare între nivelul de trai al românilor de la orașe și sate este o dovadă a transpunerii creșterii economice în calitatea vieții oamenilor. Politicile strategice ale Guvernului Dăncilă se axează pe patru direcții definitorii: creșterea investițiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea majorării veniturilor populației, reformarea administrației și reducerea birocrației.

Până acum, în vederea reducerii decalajelor dintre zona urbană și cea rurală, un pilon important aflat deja în derulare este Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL 2, peste 80% din finanțările alocate prin acest program adresându-se dezvoltării comunelor din România. Modernizarea satului românesc este, așadar, în plină expansiune, o măsură concretă și aplicată, dacă ne gândim la faptul că numai anul trecut prin PNDL 2 au fost finanțate peste 6.800 de obiective de investiții, în valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei, din care 5.431 de obiective în zona rurală, în valoare de aproximativ 20,6 miliarde de lei.

Este lăudabil că guvernarea PSD este preocupată activ de aplicarea Programului propus populației, iar măsurile luate în ultima vreme, îndeosebi creșterile salariale din sănătate și din educație, își vor atinge cu siguranță țintele fixate - o viață mai bună pentru toți și oferirea condițiilor optime pentru ca tinerii sa nu mai plece din România.

Sunt convins că revitalizarea mediului rural românesc va fi un proiect dus la îndeplinire cu succes de Guvernul Viorica Dăncilă, iar accesarea PNDL 2, concomitent cu fondurile europene alocate pentru dezvoltarea rurală și cu măsurile de creștere a autonomiei financiare a autorităților locale, vor transforma acest deziderat în realitate.

  Anișoara Radu - declarație politică cu titlul Coaliția PSD-ALDE își respectă promisiunile față de pensionari;

Doamna Anișoara Radu:

"Coaliția PSD-ALDE își respectă promisiunile față de pensionari"

Partidul din care fac parte, acordă o atenție mai mare anumitor categorii sociale, cum sunt pensionarii.

În campania electorală, PSD a promis creșterea punctului de pensie în fiecare an. De asemenea, a promis creșterea pensiei minime.

În ultima perioadă, am tot fost acuzați că nu ne-am respectat aceste promisiuni și nu am mărit pensia la nivelul la care am promis.

Doresc să înlătur aceste acuzații nefondate și să arăt cum au crescut pensiile de când coaliția PSD-ALDE a preluat guvernarea acestei țări.

La momentul preluării guvernării, în ianuarie 2017, pensia minimă era de 400 de lei, de la 1 martie 2017 aceasta fiind crescută la 520 de lei prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, adică o creștere cu 30%, iar din 1 iulie 2018 pensia minimă va crește la 640 de lei, practic avem o creștere de 60% a pensiei minime într-un an și jumătate.

În cazul pensiilor avem, pe de o parte, creșteri succesive ale punctului de pensie, iar pe de altă parte o serie de măsuri fiscale care au dus la creșterea pensiilor, prin eliminarea sau limitarea unor impozite.

Astfel, în decembrie 2016 punctul de pensie era 871,7 lei, acesta a crescut la 917,5 lei în ianuarie 2017, iar în iulie 2017 a ajuns la 1.000 de lei. Punctul de pensie urmează să ajungă la 1.100 de lei în luna iulie din 2018.

Aceste creșteri succesive ale punctului de pensie au fost dublate de măsuri fiscale care le-au adus mai mulți bani pensionarilor. În acest sens, Guvernul PSD a adoptat încă din luna februarie a anului trecut eliminarea obligativității plății CASS pentru toți pensionarii, adică un procent 5,5%, tot din luna februarie a fost eliminat impozitul pe venit pentru pensiile de sub 2.000 de lei.

În plus față de aceste măsuri, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care toate persoanele care au pensii mai mici de 900 de lei, indiferent dacă mai au și alte surse de venit, să primească medicamente compensate cu un procent de 90%.

Nu în ultimul rând, pentru pensiile în cuantum de peste 2.000 de lei, din ianuarie 2018 a scăzut impozitul de la 16% la 10%.

Toate aceste măsuri au dus la creșterea nivelului de trai al pensionarilor și au demonstrat, în mod indubitabil, că PSD a respectat și chiar a depășit promisiunile electorale făcute pensionarilor.

  Valeria-Diana Schelean-Șomfelean - despre O sută de femei care au crescut România;

Doamna Valeria-Diana Schelean-Șomfelean:

"O sută de femei care au crescut România"

2018 este un an special pentru România, este anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani în care țara noastră s-a făcut cunoscută, definindu-și locul ei în Europa și în lume; 100 de ani în care românii au vorbit despre România, Europei și lumii întregi; 100 de ani în care femei din România și-au adus contribuția la dezvoltarea lumii, ne-au făcut pe toți să evoluăm, să depășim bariere. Lumea este așa cum este pentru că români, bărbați și femei, au fost și sunt primii în lume care au făcut sau fac un anumit lucru.

Dar pentru că se apropie 8 martie, Ziua internațională a femeii, folosesc acest prilej pentru a reaminti câteva nume ale unor femei care au fost primele în lume, în domeniile lor. Voi începe o înșiruire a numelor lor, într-o ordine aleatorie, pentru că măreția nu poate fi pusă într-un top și am să vă propun să o completați cu cel puțin un nume. În fiecare județ din România, găsim contribuția unor femei mărețe și cred că este un bun moment să vorbim despre ele. Să vorbim despre femeile care au construit localitățile noastre, care au construit România!

 1. Sarmiza Bilcescu - prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept.
 2. Sofia Ionescu-Ogrezeanu - prima femeie neurochirurg din lume. În anul V de facultate, în 1944, a făcut prima sa operație pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament.
 3. Smaranda Brăescu - prima femeie parașutist cu brevet din România, a fost prima aviatoare care a doborât, în 1931, recordul mondial pentru parașutismul practicat de femei printr-un salt de la 6.000 de metri. Ea a fost și primul pilot din Europa care a obținut brevet în SUA.
 4. Eliza Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din lume. Ingineră și inventatoare, șef al laboratoarelor Institutului Geologic al României, Membru al Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.
 5. Ana Aslan - medic român specialist în gerontologie, academician din 1974. A inventat, în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu, produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.
 6. Maria Cuțarida-Crătunescu - prima femeie deținătoare a titlului de doctor în medicină din lume, prima femeie medic din România. Militantă feministă activă, a înființat în 1897 Societatea maternă, iar în 1899 a organizat prima creșă din țară.
 7. Aurora Gruescu - a fost prima femeie inginer silvicultor din lume și prima româncă intrată în Guinness Book.
 8. Hariclea Darclée - prima soprană care a avut vreodată un rol principal într-un spectacol, scris special pentru ea - Tosca.
 9. Nadia Comăneci - prima gimnastă din lume care a reușit să obțină nota 10. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
 10. Elena Caragiani Stoenescu - Prima româncă aviator. S-a născut în 1887, a studiat la Aerial League School, dar i-a fost refuzată diploma de absolvire, pentru motivul că este femeie. Mai târziu, în 1914, a reușit să își ia brevetul de pilot în Franța.
 11. Elena Văcărescu - prima femeie româncă membru al Academiei Franceze, o persoană recunoscută pentru bogata sa activitate literară din Paris.
 12. Elena Ghica - prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvețieni. La vârsta de 10 ani vorbea deja 9 limbi străine, iar la 14 ani a tradus în germană "Iliada" lui Homer.
 13. Elisabeta Rizea - o femeie cu o forță incredibilă, care a luptat împotriva regimului comunist, iar din această cauză a stat la închisoare timp de șase ani. După ce a fost eliberată, a continuat să lupte, iar ulterior a fost arestată și încarcerată pentru 25 de ani. În 1964 a fost eliberată.
 14. Cecilia Cutescu-Storck - prima profesoară la o universitate de artă din Europa. Aceasta a fost pictor și a avut o influență majoră asupra artelor în perioada interbelică.
 15. Mariea Crâșmaru - prima femeie care a făcut turul lumii pe jos. Astăzi, în vârstă de 66 de ani, Mariea este deținătoarea recordului Guinness pentru cea mai lungă călătorie în jurul lumii fără întrerupere, pe jos - 3 ani și 5 luni i-a luat să parcurgă 120 de țări și 7 continente, între 1997-2001.

Și lista poate continua cu cele care scriu istorie astăzi și devin prima femeie din Europa sau din lume care...

România este o țară cu istorie bogată, pe care își poate construi viitorul. Trecutul nostru este plin de exemple, de modele, de oameni care au depășit bariere, de oameni care s-au sacrificat, de oameni care au construit pentru noi. De aici, mai departe, misiunea noastră este aceea de a construi România copiilor, a nepoților și a strănepoților noștri, iar aceasta este opera, deopotrivă, în mod egal,a bărbaților și a femeilor!

  Dumitru Mihalescul - declarație politică intitulată Anticorupția nu este o opțiune, dacă România nu vrea să trăiască în beznă!;

Domnul Dumitru Mihalescul:

"Anticorupția nu este o opțiune, dacă România nu vrea să trăiască în beznă!"

Personal, chiar nu înțeleg cum de s-a ajuns în situația în care în România să se acrediteze ideea falsă cum că anticorupția ar fi o opțiune. Cum că cineva ar putea să aleagă pentru lupta împotriva hoției sau împotriva acesteia. Nu, lupta împotriva corupției nu este o opțiune! Este o necesitate, un imperativ, dacă vrem ca această țară să progreseze, dacă vrem ca această țară să nu mai fie prăduită și dacă vrem să asigurăm copiilor noștri un viitor mai bun.

Cei care conduc astăzi România au făcut deja foarte mult rău țării noastre și românilor și pare că nu au obosit să se lupte cu ceea ce funcționa bine până să revină la guvernare. Reforma sistemului de salarizare a fost un eșec previzibil, ajungându-se la situația nepermisă ca astăzi angajații să se dușmănească între ei, pentru că fac aceeași muncă, dar au salarii diferite. Reforma fiscală, contestată de toată lumea, a vulnerabilizat și mai tare capitalul autohton, astfel încât, astăzi, numărul firmelor care intră în insolvență sau care își suspendă activitatea este aproape dublu față de anul trecut. Da, mii de firme își închid porțile în condițiile în care economia crește! Niciun ministru PSD-ALDE nu a avut curajul să recunoască faptul că economia nu crește sănătos. Investițiile masive promise în infrastructură au rămas doar la stadiul hărților mâzgălite de miniștri care au promis mii de kilometri de autostrăzi, dar care astăzi au demonstrat că nici măcar să deszăpezească drumurile deja existente nu sunt în stare. Or, în toată această goană de a fărâma tot ceea ce mai funcționează prin România, liderii PSD și ALDE au pus gând rău și singurei instituții care a spus clar nu furtului și nu corupției.

Dacă ar depinde doar de mine, aș propune ca relele făcute de corupție să fie făcute cunoscute românilor de la vârste fragede. Da! Din școală elevii ar trebui să învețe o dată pentru totdeauna că o țară coruptă le fură viitorul. Într-o țară coruptă ei, copiii, nu pot spera la școli moderne, la spitale curate, la niște locuri de muncă bine plătite, la o țară modernă și la respect pentru ei, ca cetățeni. Spun toate acestea în contextul în care unii lideri din arcul actualei puteri vor să acrediteze ideea că cine fură din banii publici este șmecher, că lupta împotriva corupției nu se justifică și că ar fi prea costisitoare. Toți acești lideri iresponsabili au reușit să creeze și imaginea modelului de om prosper, îngrășat peste noapte prin contracte cu statul, dezavantajoase pentru cel din urmă. Despre cum poate românul să ajungă la prosperitate prin muncă onestă nu o să auziți niciodată de la cei care conduc astăzi România.

Preocuparea principală a PSD și ALDE este și va fi și în lunile următoare despre modul în care vor încerca, dar nu vor reuși, să rupă mâinile și picioarele celei mai importante instituții anticorupție. Nu vor reuși, în primul rând, pentru că aproape toți românii s-au săturat de cât de mult au fost furați. Dacă liderii PSD și ALDE încă mai visează să întoarcă România în epoca baronilor și controlului justiției, aș vrea să le dau o veste tristă - România nu se va mai întoarce niciodată în acea epocă. De asemenea, oricât de mult ar încerca tertipuri pentru a îngenunchea lupta anticorupție, să știe încă de pe acum că nu vor reuși - avem un președinte care susține cu tărie lupta împotriva corupției și o populație care nu mai tolerează furtul din banii publici. Asta este, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu! Ghinion!

  Constantin Avram - despre autoritatea aleasă și autoritatea numită;

Domnul Constantin Avram:

De regulă, o dată la 4 ani, poporul român este chemat la urne să-si exercite dreptul de vot și în urma acestuia să-și aleagă reprezentanții în administrația publică locală, consilieri locali și județeni, primari, viceprimari, dar și în Parlamentul României, care prin majoritatea formată generează o structură a conducerii centrale, adică Guvernul României. În afara acestor două scrutine electorale, poporul român mai este chemat la urne pentru alegerea Președintelui României, dar o dată la 5 ani, așa cum prevede Constituția României.

Este foarte clar pentru toată lumea că în urma acestor alegeri, locale, parlamentare sau prezidențiale, cei aleși dobândesc o legitimitate electivă și odată cu ea autoritatea exercitării unei funcții publice, fundamentată exclusiv pe votul popular. Deci avem de-a face cu o autoritate aleasă, singura purtătoare a legitimității votului popular.

Ca un element de echilibru în exercitarea acestei autorități, persoanele alese sunt sancționate direct de poporul român, iar în anumite cazuri pot fi sancționate civil, administrativ sau penal, potrivit răspunderii pe care o au, de instituțiile abilitate ale statului.

Mai avem o categorie de persoane care în exercitarea unei funcții publice, obținută prin numire sau concurs, capătă o autoritate numită, dar sunt sancționate de instituții din același sistem. Vorbim în acest caz de magistrații din sistemul judiciar - adică puterea judecătorească - care se sancționează între ei, lăsând loc pentru abuzurile către simplii cetățeni români sau a înțelegerilor între ei, în diferitele spețe judiciare. Diferența între autoritatea aleasă și autoritatea numită ar trebui să o constituie imunitatea autorității alese care din nefericire se limitează numai la declarațiile politice. Știm cu toții că singura autoritate aleasă care are imunitate totală este Președintele României, poate pentru că este ales prin vot uninominal și nu pe liste cum sunt parlamentarii. Ar fi de înțeles acest lucru, dar tot nu este în regulă: adică din cele 3 puteri ale statului, numai puterea legislativă (Parlament) și executivă (Guvern și Președinte) pot fi sancționate din afara lor, adică prin votul popular, iar puterea judecătorească se sancționează singură...

În acest caz nu se mai poate vorbi de echilibrul puterilor în stat și se creează premisele periculoase pentru o democrație reală, de apariție din sânul puterii judecătorești a unor adevărați "Dumnezei pe pământ". Și dacă e așa, mă întreb cine ar putea să stopeze acest fenomen extrem de periculos pentru așa-zisul stat de drept - adică a domniei legii. Vă spun eu - nimeni! Și atunci izvorul abuzurilor din justiție asupra cetățenilor români își va tripla debitul.

Eu cred că nu este în regulă așa ceva, și pentru asta marii specialiști în drept ai țării, că avem destui, trebuie să găsească formule legislative care să definească clar raportul între autoritatea aleasă și autoritatea numită!

În caz contrar, nu am idee cine ar mai putea stopa dictatura justiției (nu a legilor...) în raport cu celelalte două puteri ale statului - legislativă și executivă!

  Mihai Niță - declarație politică intitulată 8 Martie, Ziua Internațională a femeii;

Domnul Mihai Niță:

"8 martie, Ziua Internațională a Femeii"

În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în zeci de state din întreaga lume. Această zi importantă pentru istoria civilizației umane are un istoric lung și zbuciumat. În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din Statele Unite, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a muncitoarelor din Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă în 1913. Printr-o rezoluție, Adunarea Generală a ONU a adoptat Ziua Internațională a Femeii în 1977, fiind sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie, în 1975, ca Anul Internațional al Femeii.

8 Martie este ziua în care femeia merită să primească flori sau alte cadouri în semn de respect și mulțumire, sentimente sincere pe care și noi, cei de față, le exprimăm față de colegele din Parlament, adresându-le urări călduroase de sănătate și fericire. La mulți ani tuturor colegelor, de ziua lor!

Se folosește adesea, la adresa femeilor, clișeul eronat că ar reprezenta sexul slab. Mahatma Gandhi era de altă părere: "Femeia nu este sexul slab. E cel mai nobil dintre cele două, prin puterea sa de sacrificiu, de suferință în tăcere, de umilință, credință și cunoaștere." Merită să luăm aminte la vorbele sale. În familie, femeia are un rol hotărâtor. Se află în postura de soție, mamă, sau bunică. Sunt responsabilități care definesc viața familială. Aceasta solicită implicarea femeii în creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, sarcina considerată ca cea mai grea și cea mai încărcată de răspundere, de dăruire și de sacrificiu. Politicianul american Brigham Young avea următoarea convingere: "Educi un bărbat, educi un bărbat. Educi o femeie, educi o întreagă generație." Sunt convins că avea dreptate.

Geniala Iulia Hașdeu, fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu, menționa în scrierile sale că "O femeie are nevoie de geniu și de o mare modestie pentru ca ceilalți să-i tolereze inteligența." Celebra actriță Marilyn Monroe supralicita, considerând că "Femeilor care caută să fie egale cu bărbații le lipsește ambiția."

Că nu au nevoie de a fi considerate egale cu bărbații, pentru că sunt posesoarele propriilor valori evidente, o demonstrează și o serie de femei celebre ale României, precum: Smaranda Brăescu - prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană și mondială; Ana Aslan - medic român, specialist în gerontologie; Eliza Leonida Zamfirescu - ingineră și inventatoare, prima femeie inginer din lume; Nadia Comăneci - prima gimnastă din lume care a reușit să obțină nota 10, una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile; Sofia Ionescu-Ogrezeanu - prima femeie neurochirurg din lume; Sarmiza Bilcescu - prima femeie din lume cu un doctorat în drept. Iar lista poate continua cu prisos.

Un autor anonim spunea că "O femeie își poartă lacrimile asemeni bijuteriilor." Sensibilitatea și noblețea lor nu trebuie să fie confundate cu slăbiciunea. Femeile nu reprezintă sexul slab, ci sexul frumos, iar noi le mulțumim pentru că există.

  Cristian Buican - declarație politică cu titlul PSD văduvește România de fondurile europene;

Domnul Cristian Buican:

"PSD văduvește România de fondurile europene"

Declarația mea politică de astăzi se referă la riscul pe care îl are România să piardă în anul 2018 sute de milioane de euro din fondurile europene alocate țării noastre pentru perioada 2014-2020. Acest risc a fost confirmat, în ultima perioadă, de mai mulți oficiali guvernamentali și europeni, majoritatea acestora fiind membrii PSD. Asta după ce în doi din ultimii trei ani de zile, reprezentanții PSD au condus Ministerul Fondurilor Europene. Și pentru ca lucrurile să fie clare, vreau să subliniez că actuala coaliție majoritară PSD-ALDE poartă întreaga responsabilitate și ar trebui să răspundă pentru asta.

După dezastrul înregistrat în anul 2017 în privința fondurilor europene, reprezentanții PSD din Guvern nu sunt în stare să prezinte un plan minimal de creștere accelerată a absorbției fondurilor europene. În afara înființării unor noi "comitete și comiții" și a unor promisiuni privind identificarea vinovaților, Guvernul PSD-ALDE nu a adoptat în ultimele două luni nicio măsură proactivă de reducere a riscului dezangajării acestor fonduri și nici nu a inițiat vreun act normativ care să elimine astfel de situații în anii ce vor urma.

Când însăși Comisarul European pentru Politici Regionale, doamna Corina Crețu, te avertizează în privința întârzierilor foarte mari privind depunerea documentațiile spitalelor regionale de la Cluj, Craiova și Iași, trebuie să iei măsuri urgente. Și pentru ca ridicolul situației să fie sublim, însăși prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, vorbește de pierderea a 800 de milioane de euro din fondurile europene în anul 2018, fără adoptarea niciunei măsuri de remediere a acestui fapt. Consider că este de datoria mea, în calitate de deputat, ca în astfel de cazuri de indiferență și incompetență crasă a guvernanților să trag acest semnal de alarmă.

Este inadmisibil și de prost-gust pentru cei de la PSD și ALDE să încerce să caute vinovați, după ce în anul 2017 au avut Guvern și majoritate în Parlament. Cu un astfel de comportament nu doar că jignesc inteligența românilor, dar văduvesc această țară de fonduri importante pentru dezvoltarea ei.

Fondurile europene reprezintă o resursă importantă aflată la dispoziția noastră pentru dezvoltarea României și este necesar, ca măcar în acest domeniu, să lăsam orgoliile deoparte și să ne apucăm de treabă. Este clar că din cauza incompetenței și indiferenței reprezentanților guvernamentali ai PSD-ALDE vom pierde, în acest an, aproape un miliard de euro din fondurile europene. Pe această cale, propun actualei majorități PSD-ALDE depolitizarea de urgență a structurilor administrative ce se ocupă de fonduri europene și atragerea unor specialiști care pot și știu ce trebuie făcut pentru accesarea acestor resurse.

  Raluca Turcan - declarație politică intitulată Protestele dascălilor sunt îndreptățite!;

Doamna Raluca Turcan:

"Protestele dascălilor sunt îndreptățite!"

Decizii greșite, care bulversează domenii întregi, sunt recunoscute și corectate în Parlament chiar de cei care le-au luat. Așa se întâmplă cu Legea salarizării care este atât de proastă, încât PSD-ALDE o corectează prin OUG 91.

În educație, erorile făcute au umplut paharul, determinând sindicatele să boicoteze simularea la evaluarea națională și să amenințe desfășurarea examenului de bacalaureat.

Aceste revendicări sunt pe deplin justificate și pot fi rezolvate. PNL a identificat soluții, le-a concretizat în amendamente, este nevoie doar de votul PSD-ALDE. În Comisia pentru Învățământ le-au susținut. PNL propune:

 • Majorarea salarială de la 1 martie 2018 să cuprindă și personalul auxiliar din educație - informaticieni, bibliotecari, femei de serviciu, portari etc
 • Creșterea cu măcar un punct a coeficientului de salarizare pentru profesori și personalul auxiliar. Cu această majorare, cu un punct a coeficienților, profesorii tot rămân în categoria celor mai slab plătiți, însă gradual putem să-i ducem acolo unde trebuie să le fie locul, în prima parte a grilei salariale.
 • Indemnizația de doctor să se acorde tuturor deținătorilor care lucrează în învățământ și în domeniul bugetar, dacă aceștia lucrează în domeniul în care au obținut titlul. Așa cum arată acum legea, unii iau, alții nu iau - rămâne la latitudinea exclusivă a ordonatorului și a modului în care acesta interpretează o lege neclară.
 • Personalul auxiliar să poată realiza cumul de funcții. Sunt fracțiuni de normă pentru posturi de curățenie sau pentru pază care nu se pot ocupa în actualul sistem de salarizare.
 • Sporul de dirigenție să se acorde cadrului didactic la nivelul salariului de bază, chiar dacă profesorul are norma fracționată la mai multe unități de învățământ.

Solicitările dascălilor nu sunt deloc greu de îndeplinit. Este nevoie doar de competență și voință din partea celor care au votul majoritar în Parlament.

  Glad-Aurel Varga - declarație politică având ca temă Programele naționale pentru sprijinirea IMM-urilor, un succes remarcabil doar pe hârtie;

Domnul Glad-Aurel Varga:

"Programele naționale pentru sprijinirea IMM-urilor, un succes remarcabil doar pe hârtie"

Un program național care să vină cu adevărat în sprijinul antreprenorilor ar putea fi una dintre măsurile sustenabile, ce poate avea ca scop diminuarea valului de emigrație a tinerilor din România. După cum știți, depopularea României continuă și, la momentul actual, suntem pe locul doi la nivel mondial, în ceea ce privește emigrația.

Intrigat de numeroasele cazuri de comercializare a afacerilor ce au intrat în programul Start-Up Nation, am adresat o întrebare ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, legată de cauzele ce au generat această situație. Dar, surpriză - și nu prea -, autoritatea publică centrală din domeniu consideră că fenomenul este echivalent cu "identificarea unor oportunități de afaceri", care "este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului". Restul precizărilor din răspuns pălesc în fața acestei explicații. Am aflat că "se va intensifica ritmicitatea consultărilor cu mediul de afaceri și că se vor căuta soluții de fluidizare a procedurilor pentru întreprinzătorii care văd în Programul "Start-Up Nation" șansa reală de a-și îndeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat și o viață mai bună".

La 30 ianuarie 2018, ar fi trebuit să fie aprobate de Guvern normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM INVEST România.

Și ghiciți ce? Suntem în martie și aceste norme sunt abia în proces de elaborare la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, conform unui alt răspuns pe care l-am primit. Și astfel, caracterul de urgență al actului normativ inițial nu justifică decât acțiunea populistă de bifare a unei măsuri din Programul de guvernare.

Beneficiarii acestui program s-au confruntat, încă de la început, cu o serie de probleme. Astfel, cel mai elocvent exemplu este faptul că, imediat după semnarea primelor contracte de finanțare, cele trei bănci comerciale nu știau condițiile în care puteau acorda antreprenorilor creditele punte necesare demarării proiectelor.

O altă problemă care a generat mari întârzieri a fost cauzată de imposibilitatea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - FNGCIMM - de a verifica și aproba un număr atât de mare de cereri de garantare a împrumuturilor bancare.

Apoi, expirarea certificatului fiscal, în perioada în care dosarul se află pentru verificare la bancă sau la FNGCIMM, determină reluarea procedurii de evaluare de la capăt, unii antreprenori fiind nevoiți să obțină, până în prezent, două sau mai multe certificate fiscale noi.

Astfel, toate aceste probleme și întârzieri au determinat mai mulți antreprenori să își vândă proiectele aprobate pentru finanțare și cu acordurile de finanțare încheiate, fără să fie interesați să le implementeze efectiv. Unii dintre aceștia au ales să își promoveze aceste anunțuri, prin intermediul unor platforme de anunțuri online, în speranța că vor putea găsi persoane interesate să preia afacerea.

Potrivit fostului ministru, Ilan Laufer, din cele 19.279 de dosare depuse, 10.000 au fost verificate, iar 1.469 de IMM-uri au fost respinse. Totodată, au fost încheiate 8.470 de contracte, iar la data de 19 ianuarie erau făcute 807 deconturi, mai puțin de 10% din numărul contractelor de finanțare încheiate.

Cu toate acestea, o nouă sesiune a Programului "Start-Up Nation" este programată pentru acest an. Valoarea bugetului aprobat este de două miliarde de lei, ceea ce ar însemna finanțarea unui număr de 10.000 de firme, mai multe decât cele care au semnat acordurile de finanțare, în anul 2017.

Un trai ridicat și o viață mai bună pentru tinerii antreprenori din România nu pot fi atinse doar prin programe cu o incontenstabilă valoare intrinsecă. Ele trebuie însoțite de predictibilitate, de stabilitate economică sau, măcar, de consecvență pe termen mediu. Iar acest lucru lipsește cu desăvârșire la guvernarea prin tatonare, pe care o practicați cu succes de trei Guverne încoace.

  Dumitru Oprea - declarație politică intitulată Ministrul Teodorovici, în epoca guvernării «Asta e!»;

Domnul Dumitru Oprea:

"Ministrul Teodorovici, în epoca guvernării «Asta e!»"

Cu o nonșalanță aproape puerilă, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, recunoaște că declarația conform căreia "formularele online se depun la etajul II" nu era o simplă glumă pe seama Fiscului, ci o realitate. Domnul Teodorovici a și explicat mecanismul: "se primeau online, se printau, se luau din nou la mână". Tot el spunea că nu i-a venit să creadă când a auzit această procedură, "dar asta e". "Asta e" pare să fie, de altfel, cea mai de preț prevedere nescrisă a celebrului Program de guvernare al coaliției PSD-ALDE.

Dacă domnul ministru ar fi făcut parte din prima colonie de pe Marte și s-ar fi întors deunăzi pe Pământ, la București, i-am fi înțeles mirarea. Însă el abia a revenit în fruntea Finanțelor, iar despre rezultatele mandatului anterior probabil spune tot "asta e".

Totuși, întrebarea celor mai mulți contribuabili este dacă, în continuare, vor depune la ghișeu "n" formulare scrise de mână, ce vor fi înregistrate ulterior, tot de mână, de funcționarii ANAF? Răspunsul oare va fi tot "asta e"?!

De asemenea, contribuabilii întreabă dacă vor fi obligați să se prezinte periodic la ghișeele Fiscului, pentru recensământ, doar pentru că se încăpățânează să obțină venituri și din alte surse decât salariul? Să fie răspunsul tot "asta e"!?

Mai are sau nu mediul economic dreptul la predictibilitate și la respectarea legii, fără modificarea din temelii, peste noapte, a codului fiscal, ignorând cele 6 luni pentru intrarea în vigoare? Se pare că nu, pentru că răspunsul este tot "asta e"!

Domnul Teodorovici crede că poate să împrumute, în numele românilor, sume uriașe pentru a plăti cheltuielile curente și pentru încadrarea în ținta de deficit, sacrificând investițiile? Se vede că da, din moment ce răspunsul este "asta e"!

Iată cum Eugen Teodorovici și-a pus singur eticheta pentru noul mandat la șefia Ministerului de Finanțe, de vreme ce la solicitările șefului de partid, de a duce, din punct de vedere financiar, țara în gard, răspunsul lui este "asta e!". Astfel, se demonstrează, încă o dată, că în Guvernarea PSD-ALDE funcția bate bunul-simț!

  George Șișcu - despre mortalitatea în rândul copiilor;

Domnul George Șișcu:

În România guvernată de domnul Dragnea, tinerii nu au un loc de muncă, pensionarii trăiesc la limita subzistenței, încercând să se descurce cu o pensie infimă, asistaților sociali nu li se dă nicio șansă, nevoile unui copil trebuie satisfăcute cu inadmisibila sumă de 84 de lei pe lună, și cel mai grav, sunt înregistrate cote record la capitolul mortalitatea infantilă.

Dintre toate statele europene, România este țara cu cei mai mulți nou-născuți morți în spitale. Tragedia se amplifică și pentru că multe dintre mamele acestora mor odată cu ei, România numărându-se printre țările cu cea mai mare mortalitate maternă.

Conform raportului INS de anul trecut, țara noastră este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 de născuți vii, de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene, de 3,6 la 1.000 de născuți vii.

Drept urmare, România este țara europeană în care este cel mai rău să fii mamă sau nou-născut. Aici, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea. Deși par simple cifre, grav este că, în spatele lor, se află nenumărate drame umane, care, cu voință și dedicare, ar fi putut fi prevenite.

Dacă s-ar aloca mai mulți bani pentru îngrijirea nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale, lucrurile ar sta cu totul altfel. În schimb, dumneavoastră stabiliți bugete nerealiste care nu asigură echipamentele medicale necesare și un personal suficient!

Deși în România se înregistrează o continuă scădere demografică, nu ați avut niciun fel de politică în acest domeniu, nu aveți un program susținut prin care toate sarcinile să fie urmărite, să fie depistate riscurile și nu ați venit cu niciun program de informare a mamelor din comunitățile defavorizate, așa cum era normal.

Stimați guvernanți,

Unul dintre drepturile fundamentale ale unui copil este dreptul la viață, dar, pentru dumneavoastră, această categorie a încetat să mai fie o preocupare!

  Marius Bodea - despre Spitalul Regional de Urgență din Iași;

Domnul Marius Bodea:

În intervenția mea de astăzi, doresc să aduc în discuție Spitalul Regional de Urgență din Iași.

Spitalul Regional de Urgență este unul dintre principalele obiective sociale din Moldova, cu impact asupra a minimum 5 milioane de oameni. Despre acest proiect se vorbește, deja, de peste 10 ani. Din păcate, după mai mulți ani de bâjbâieli în privința amplasamentului, bâjbâieli generate de incoerența actualei conduceri a Primăriei Iași, s-a luat decizia ca viitorul spital regional să fie construit lângă Aeroportul Iași, într-o zonă fără acces rutier corespunzător. Acest lucru s-a întâmplat cu opoziția specialiștilor din domeniul medical, cu opoziția liberalilor din CL și cu opoziția de a analiza alte amplasamente mai bune.

Suntem în situația revoltătoare în care un obiectiv de investiții de interes regional, care ar urma să deservească 5.000 de locuitori din RNE, să fie pus în pericol tocmai pentru că cei din conducerea Primăriei Iași au ales un amplasament inadecvat. Această decizie a fost luată pentru că în zona Moara de Vânt, unde este amplasamentul Spitalului Regional de Urgență, există interese imobiliare clare ale primarului Chirica și ale celor din anturajul său.

Există discuții oficiale privind riscul ca acest obiectiv de investiții să nu mai fie finanțat de către Uniunea Europeană, pentru că amplasamentul din zona Moara de Vânt, votat în plenul Consiliului Local, nu respectă prevederile Planului de mobilitate urbană durabilă. În acest document strategic, amplasamentul prevăzut pentru construcția spitalului regional de urgență era în altă zonă a orașului, dar, din motive ce țin de interesele private ale celor din Primărie, acest lucru s-a schimbat.

Din păcate, această schimbare s-a realizat într-un mod cel puțin dubios, în condițiile în care PMUD nu a fost predat Primăriei pe bază de proces-verbal sau prin alt mod care să asigure transmiterea dreptului de modificare/completare a documentului.

De 12 luni, de când a fost stabilit amplasamentul, singurele certitudini au fost mașinațiunile imobiliare, cu terenurile, din zona amplasamentului.

Singura certitudine a fost aceea că viceprimarul municipiului Iași a obținut 1,4 hectare teren, pe baza Legii nr. 10, chiar în Moara de Vânt, lângă viitorul amplasament al Spitalului Regional de Urgență.

Atrag atenția că riscul pierderii finanțării pentru Spitalul Regional de Urgență este din cauza întârzierilor cu care autoritățile locale au avansat cu acest proiect. Pierderea finanțării este din cauza intereselor meschine, private, ale unor oameni care pun mai presus interesul personal decât interesul public.

  Constantin Șovăială - declarație politică Când vom vedea investiții sustenabile în turism?!;

Domnul Constantin Șovăială:

"Când vom vedea investiții sustenabile în turism?!"

Foarte multe comunități de la munte sau chiar de la deal își doresc să investească în pârtii, să construiască stațiuni, să atragă turiști, doar că autoritățile ori le pun piedici, ori nu le oferă consultanța de specialitate pentru proiect. Cea mai mare problemă este că Executivul, în ultima perioadă, a făcut investiții doar de dragul de a mai irosi niște bani sau de a satisface orgoliile vreunui decident politic.

La Jina, județul Sibiu, s-a deschis acum trei ani o pârtie, în care s-au investit aproape 12 milioane de lei - un teleschi, două tunuri de zăpadă performante și un ratrack pentru bătut zăpada. Problema cea mare este că la Jina se depune zăpada doar în iernile foarte grele, iar acest lucru se întâmplă destul de rar, astfel încât pârtia înghite bani, în loc să fie rentabilă. Majoritatea oamenilor din zonă sunt nemulțumiți - și pe bună dreptate -, deoarece cu 12 milioane de lei se puteau face școli, drumuri, dispensare, grădinițe etc. Totodată, în România, din 102 instalații de urcare, doar 19 sunt noi, iar restul second-hand. Chiar dacă în perioada 2009-2011 a existat un program de milioane de euro ce trebuiau investiți în instalații de urcare și acces pe pârtii, nu s-a finalizat nimic concret.

O altă problemă avem la Vulcan, județul Hunedoara, unde telegondola de aici, lungă de 3.100 de metri, are probleme de funcționare. O investiție de șapte milioane de euro. Cele mai eficiente investiții în turism le-au avut tot privații, iar cel mai bun exemplu este la stațiunea Straja, unde câțiva privați au beneficiat și de fondurile guvernamentale și au dezvoltat un domeniu schiabil cu mare potențial. Sunt pârtii superbe pentru toate gradele de dificultate, cu un potențial de 5.000 de turiști. Ar putea să vină români din toată țara, doar că infrastructura rutieră lasă de dorit. Din păcate, și în Straja, investiția guvernamentală, care deși a fost consistentă -, aproape 20 de milioane de euro -, a fost abandonată. La baza pârtiilor, atmosfera de bâlci balcanic este dezolantă, înghesuiala și ignorarea regulilor de urbanism dau o imagine nemeritată locului. Din nefericire, sunt date prea ușor autorizațiile de construcții.

În alte țări, cei care investesc în infrastructura cu zăpadă artificială și în gondole sunt ajutați de stat - dar nu și la noi. Sunt investiții foarte mari care se recuperează într-un timp îndelungat. După ce creezi infrastructura, vin și banii din impozite. O parte dintre sutele de milioane de euro pe care îi cheltuie anual românii pe pârtiile din străinătate ar putea să rămână în țară, dar pentru acest lucru proiectele trebuie finalizate. Sunt multe proiecte începute și abandonate, iar acest obicei ar trebui să înceteze!

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică cu titlul Creșterile salariale pentru profesori și medici, încă o promisiune îndeplinită de PSD;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Creșterile salariale pentru profesori și medici, încă o promisiune îndeplinită de PSD"

Dacă data de 1 martie nu ne-a adus primăvara, așa cum ne-am fi așteptat toți, ea ne-a adus, totuși, o veste mult mai bună pentru două sectoare socio-profesionale de importanță vitală pentru un stat - învățământ și sănătate -, respectiv creșteri salariale importante, conform noii Legi a salarizării unitare.

Astfel, salariile profesorilor cresc, în medie, cu 20%, iar cele ale medicilor și asistenților cresc până la nivelul maxim din grila de salarizare, prevăzut pentru anul 2022, aceste salarii fiind primite efectiv în mână la finalul lunii martie.

Exemplele în acest sens sunt grăitoare și merită evidențiate, pentru că un profesor din învățământul preuniversitar, cu gradul I, care în 2016 avea un salariu de 3.436 de lei, are, de la 1 martie, 4.424 de lei.

De asemenea, creșteri spectaculoase de salarii se vor regăsi și la medici.

Un medic primar, care, în 2016, avea 4.510 lei, de la 1 martie va primi 12.500 de lei.

Nu voi continua cu alte exemple, pe care le puteți găsi ușor în lege, dar voi sublinia altceva, și anume, faptul că ele sunt importante, în măsura în care creează efectele scontate.

Mulți ne-au acuzat, și în special opoziția, că am acordat sume importante creșterilor salariale, în detrimentul investițiilor.

În primul rând, lor și tuturor celor care gândesc așa, le-aș răspunde că, întâi de toate, Guvernul a respectat programul pe care l-a prezentat românilor și care cuprinde toate măsurile de dezvoltare a României în următorii ani.

Așa cum am anunțat, încă din perioada electorală, sănătatea și învățământul se află printre prioritățile noastre, iar o măsură de extremă urgență era stoparea exodului medicilor.

Ar trebui să ne amintim, în fiecare zi, că închiderea spitalelor și tăierile nejustificate de salarii au dus la plecarea din țară, în doar câțiva ani, a peste 15.000 de medici, plecări care au dezechilibrat puternic sistemul de sănătate. De aceea, aceste creșteri salariale au rolul, pe lângă a răsplăti această nobilă meserie, de a-i readuce în țară pe cei plecați și de a-i determina pe proaspeții absolvenți să profeseze în unitățile medicale românești.

Iar efectele se văd, deoarece, datorită acestor majorări, dar și a altora, anterioare, numărul medicilor care și-au depus dosarele la Colegiul Medicilor, în anul 2017, pentru a pleca din țară, a scăzut cu 70%, față de anul 2016.

În ceea ce privește cadrele didactice, la profesori creșterea salarială este în medie de 20% pe net. În cazul lor, diferența rămasă, până la nivelul din 2022, va crește cu câte un sfert, în următorii patru ani.

Acestea sunt promisiuni care s-au concretizat în legi, în venituri sporite în buzunarele oamenilor.

Așa cum sublinia și premierul Viorica Dăncilă, este pentru prima dată când, după 1989, învățământul și sănătatea devin cu adevărat priorități naționale, care se reflectă și în nivelul de salarizare.

Și totuși, cel mai important lucru este că, în urma acestor majorări salariale, vor avea de câștigat toți cetățenii acestei țări care vor beneficia de servicii medicale mai bune și de o educație de calitate pentru copiii lor.

  Florin Popa - declarație politică Nu arunca medicamentele expirate la gunoi!;

Domnul Florin Popa:

"Nu arunca medicamentele expirate la gunoi!"

Din păcate, în România, majoritatea medicamentelor inutilizabile din gospodării ajung la deponeele de gunoi menajer. Din cifrele publicate de statisticile Eurostat, se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi, fapt care afectează ecosistemul și sănătatea oamenilor.

Medicamentele inutilizabile sunt încadrate în categoria deșeurilor periculoase și trebuie eliminate, în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale - H.G. nr. 856/2002.

Medicamentele inutilizabile sunt: cu termen de valabilitate expirat; neconsumate, în urma vindecării pacienților, schimbării tratamentului sau decesului; produse deteriorate pe perioada depozitării în locuință; medicamente retrase de la comercializare, la sugestia producătorului, aflate deja la pacienți.

Medicamentele expirate, cu ambalaje deteriorate sau medicamentele nefolosite, pe care nu le mai folosim, nu se aruncă la gunoi. Conform OMS nr. 119/2014, art. 38: - "Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Farmaciile au obligația să le preia de la populație și să le predea ulterior către operatori autorizați, pentru transport autorizat și eliminare, în condiții de maximă siguranță".

Problema este că populația nu cunoaște legislația, iar o mare parte din medicamentele folosite în gospodărie ajung la gunoi. Deși legislația prevede ca medicamentele expirate să fie depuse la farmacii, în momentul de față nu pare să fie aplicat acest articol de lege.

Legislația nu precizează care este procedura exactă de preluare și depozitare a medicamentelor provenite de la populație în interiorul farmaciei; acestea pot veni cu o încărcătură biologică suplimentară, precum germenii sau virusurile de la pacienți.

Din păcate, costurile pentru distrugerea medicamentelor expirate sunt ridicate, iar farmaciile trebuie să suporte aceste costuri din veniturile proprii. Este necesară inițierea unui proiect privind implicarea tuturor generatorilor de deșeuri periculoase, respectiv, producători, distribuitori și farmacii, care să suporte împreună costurile generate de distrugerea acestora.

Legislația nu precizează care sunt sancțiunile în cazul persoanelor care nu respectă obligația de a preda medicamentele neutilizate la o farmacie.

În România, nu se colectează selectiv medicamentele inutilizabile provenite de la populație, pentru că nu există o cultură publică în acest sens, iar instituțiile publice abilitate nu au comunicat eficient Hotărârea Ministerului Sănătății.

Ce se întâmplă dacă aruncăm medicamentele la gunoi? În timp, intemperiile distrug ambalajul, iar substanțele chimice prezente în medicamente sunt spălate de apa de ploaie, ajungând în final în pânza freatică, existând riscul ca apa să fie consumată de populație direct din puțuri și fântâni, fără a fi tratată în prealabil. De asemenea, apa și solul sunt populate de viețuitoare care, la rândul lor, sunt afectate.

Această sursă de poluare constituie și o faptă ilicită.

Acestea sunt periculoase nu numai pentru mediu, ci există și riscul să fie ingerate de copii sau bătrâni, fapt nu tocmai recomandat pentru sănătatea lor, întrucât pot da efecte adverse severe. Specialiștii recomandă, în general, păstrarea tuturor medicamentelor într-o singură cutie, depozitarea lor în spații greu accesibile copiilor, de exemplu, la înălțime, ideal sub cheie, și sortarea acestora periodic, prin separarea celor expirate sau cu ambalajul deteriorat.

De exemplu, în SUA, geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conțineau urme de substanțe din medicamente.

Trebuie dat exemplul Franței care, numai în 2016, a colectat circa 12.000 de tone de medicamente inutilizabile, circa 80% dintre francezi colectând și predând farmaciilor medicamentele nefolosite. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea și încălzirea pentru circa 7.000 de locuințe.

Toate acestea au fost posibile și datorită unor campanii consistente de educare și formare, scopul final fiind transformarea acestui gest, inițial inconfortabil, într-un reflex.

După ce medicamentele inutilizabile sunt duse la farmacii, acestea urmează următorul curs:

 • Ambalarea în saci PE, poziționați în containere securizate, din plastic rigid, cu un volum de 20 - 70 litri, marcate și etichetate -"Medicamente expirate colectate de la populație" -, exceptând psihotrope și stupefiante;
 • Transportul cu mașini ADR;
 • Eliminarea, doar prin incinerare ecologică, la temperaturi de minimum 850°C, în stațiile regionale, dotate cu sisteme de filtrare și monitorizare a noxelor.

Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deșeurilor anatomopatologice, a substanțelor cu regim special - cititoxice/citostatice - și a medicamentelor inutilizabile.

Este nevoie de o strânsă colaborare între decidenții politici, companiile specializate în eliminarea deșeurilor, prin incinerare, experții de mediu, comunitatea medicală, companiile din lanțul farmaceutic și societatea civilă.

Trebuie să avem o campanie puternică de conștientizare a populației; controale riguroase - pentru a se verifica în ce măsură legea este respectată; aplicarea de amenzi în cazul neregulilor.

În condițiile în care avem atâtea surse de poluare, adăugarea gestului inconștient și comod de a arunca medicamentele la gunoi este o poluare inutilă și evitabilă.

  Maricela Cobuz - declarație politică privind Ziua mondială a rinichiului, 8 martie 2018;

Doamna Maricela Cobuz:

"Ziua mondială a rinichiului, 8 martie 2018"

Ziua mondială a rinichiului este sărbătorită în fiecare an, în a doua joi a lunii martie. Anul acesta, Ziua rinichiului este marcată în aceeași zi cu Ziua Internațională a Femeii, motiv pentru care tema abordată este "Rinichiul și Sănătatea femeii: Implicare. Prețuire. Putere."

Cu acest prilej, Societatea Internațională de Nefrologie atenționează populația cu privire la bolile rinichilor, aducând la cunoștința publicului cele mai recente metode de tratament și prevenție.

Bolile cronice de rinichi au devenit o problemă importantă de sănătate publică, acestea afectând, până în prezent, peste 195 de milioane de femei din întreaga lume. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății a situat boala cronică de rinichi pe locul 8 în topul cauzelor de deces, în rândul femeilor.

Potrivit studiilor, femeile sunt mai predispuse de a dezvolta boala cronică de rinichi, în raport cu bărbații. Chiar și așa, numărul femeilor dializate este mult mai mic decât cel al bărbaților, principalul motiv fiind cel al progresiei mai lente a bolii cronice de rinichi, în rândul femeilor. Efectuarea transplantului renal întâmpină probleme, datorită diverselor aspecte de ordin social, cultural și psihologic, motiv pentru care se impune existența unei legislații mai clare, în acest domeniu.

În ceea ce privește România, potrivit specialiștilor, 1 din 10 români suferă de boala cronică de rinichi, iar în anul 2017, în registrele Agenției Naționale de Transplant, au figurat 2.146 de pacienți care au așteptat un transplant de rinichi și peste 9.000 de persoane dializate.

Diabetul reprezintă, în momentul de față, principala cauză a bolii cronice de rinichi, la nivel mondial. Persoanele cu diabet prezintă un risc de aproximativ 12 ori mai mare pentru boala renală. Gradul de afectare a funcției renale a persoanelor diagnosticate cu diabet crește progresiv, de la 7,3%, în momentul depistării bolii, până la 17,3%, după cinci ani, ajungând, după 15 ani, la 28%.

Anul acesta, Ziua mondială a rinichiului este marcată pe data de 8 Martie, cu scopul de a accentua importanța sănătății femeilor, în general, dar și a sănătății rinichilor. Totodată, anul acesta se promovează accesul egal la educația pentru sănătate, la asistența medicală și măsurile de prevenire a tuturor bolilor, fiind alocați mult mai mulți bani pentru sănătate.

  Laurențiu Nistor - declarație politică cu titlul 2018 - anul cu o creștere spectaculoasă a numărului de firme nou înființate;

Domnul Laurențiu Nistor:

"2018 - anul cu o creștere spectaculoasă a numărului de firme nou înființate"

Creșterea numărului de firme nou înființate este un semn de sănătate economică și de încredere în Programul de guvernare. În luna ianuarie a acestui an, numărul firmelor nou înființate a crescut cu peste 80%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Această evoluție remarcabilă completează firesc tendința anului trecut - 2017, care consemnează nu număr de firme nou înființate mai mare cu 29%, decât în 2016.

Oficiul Național al Registrului Comerțului - ONRC - a anunțat un număr de peste 9.000 de firme nou înființate, în ianuarie 2018, față de cele 3.914, din ianuarie 2017. Mai mult, mediul economic românesc actual este apreciat și de capitalul extern, dovadă creșterea numărului de firme străine. De altfel, ONRC comunică un număr mai mare cu 16%, în ianuarie 2018, față de ianuarie 2017, a firmelor cu capital străin nou înființate.

Este evident că România inspiră încredere și că politica economico-fiscală a actualei guvernări generează încredere pentru investitori. Investitorii vin acolo unde au încredere că lucrurile merg bine și unde pot obține profit.

În paralel, majorările salariale aplicate deja de PSD nu afectează în niciun fel avantajul competitiv al României de a avea una dintre cele mai accesibile forțe de muncă din Europa. Dimpotrivă, politica de creștere a salariului minim trebuie continuată, astfel încât românii să se apropie de media salariilor din Uniunea Europeană.

Politica PSD de a majora salariul minim nu are drept scop descurajarea investitorilor, din moment ce diferența față de media europeană este de peste 1.000 de euro, deci este loc consistent de creștere a salariului minim, fără nicio problemă.

Guvernarea PSD își propune mai mulți români în clasa de mijloc, iar acest lucru, după cum se vede, nu este doar un slogan.

  Natalia-Elena Intotero - declarație politică intitulată Guvernul României este preocupat de protejarea și promovarea drepturilor românilor din Ucraina;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Guvernul României este preocupat de protejarea și promovarea drepturilor românilor din Ucraina"

În perioada 2-3 martie 2018, am efectuat prima vizită de lucru de la preluarea mandatului, în Ucraina. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În demersurile noastre pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor care aparțin minorității române, punem accent pe menținerea neafectată a dreptului la educație și informare în limba română. De altfel, am solicitat preluarea, în totalitate, a recomandărilor formulate în Opinia Comisiei de la Veneția, inclusiv cu privire la modificarea art. 7 din Legea educației.

Comisia de la Veneția recomandă consultarea efectivă a reprezentanților minorității, în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

Totodată, am propus cooperarea cu autoritățile locale și regionale, în vederea renovării și amenajării Casei Memoriale "Aron Pumnul", dar și intensificarea eforturilor pentru deschiderea Centrului de informare de la Solotvino, în perioada imediat următoare.

În prima parte a vizitei, am avut întrevederi cu Oleksandr Fishchuk, guvernatorul regiunii Cernăuți, Ivan Muntean, președintele Consiliului Regional Cernăuți și Oleksei Kaspruk, primarul orașului Cernăuți, în cadrul cărora am punctat preocuparea constantă a Guvernului României, față de protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

De asemenea, am avut întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Cernăuți: lideri de societăți și asociații, reprezentanți ai mass-media, profesori și cadre didactice. De asemenea, am vizitat Școala Medie Ostrița din comuna Mahala.

Cea de-a doua parte a vizitei s-a derulat în Transcarpatia, unde am avut discuții punctuale cu Gheorghe Uhali, primarul orașului Solotvino, liderii comunității românești și o întrevedere constructivă cu Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia. În scopul promovării și protejării dreptului de a studia în limba maternă, am vizitat Școala de Limba Română de la Apșa de Jos și Liceul "Mihai Eminescu" din Solotvino.

  Ilie Dan Barna - declarație politică cu titlul Sinergia Mării Negre, o altă șansă pe care România o poate pierde, din cauza guvernării dezastruoase PSD-ALDE.

Domnul Ilie Dan Barna:

"Sinergia Mării Negre, o altă șansă pe care România o poate pierde, din cauza guvernării dezastruoase PSD-ALDE"

În contextul actualelor provocări cu care Uniunea Europeană se confruntă și care privesc, multe dintre acestea, și spațiul de vecinătate, una dintre cele mai dinamice zone din Europa și chiar din lume, atât din perspectivă economică ori politică, cât mai ales în ce privește evoluția relațiilor de putere și a ecuațiilor de securitate, este cea a Mării Negre. Indiferent dacă ne raportăm la cadrul istoric, ori la amenințările specifice ultimilor ani, Regiunea Mării Negre, sau Regiunea Extinsă a Mării Negre, dacă vrem să ne raportăm la un cadru mai larg, reprezintă un spațiu de întretăiere culturală, precum și o zonă cu mult potențial, fie că ne raportăm la contextul structurilor euroatlantice, fie la cel al regiunii per ansamblu.

Aflându-se la granița de Est, atât a Uniunii Europene, cât și a Alianței Nord-Atlantice, regiunea extinsă a Mării Negre acoperă unele dintre punctele nevralgice ale arhitecturii europene și euroatlantice de securitate, iar parcursul ultimilor ani a evidențiat o dinamică a evoluțiilor din regiune, pe care mulți nu o mai credeau posibilă, în contextul evoluțiilor post-Război Rece.

În egală măsură, avem de-a face cu una dintre regiunile cu cel mai ridicat potențial de dezvoltare, fie că ne referim la sfera relațiilor economice, cu sectorul energetic în prim plan, fie că ne raportăm la planul socio-cultural, adânc înrădăcinat în istorie, ori la cel al relațiilor politice, interstatale. Din acest punct de vedere, regiunea Mării Negre reprezintă una dintre zonele în care Uniunea Europeană sau NATO au, în continuare, un potențial ridicat de dezvoltare, sens în care cred că structurile euroatlantice au datoria de a nu abandona proiectele pe care le-au dezvoltat în regiune, ci din contră, trebuie să identifice, în continuare, modalități prin care acestea pot fi îmbunătățite și multiplicate.

Printre proiectele care vizează întărirea și diversificarea cooperării și implicării Uniunii Europene în această regiune, se numără și Sinergia Mării Negre, un proiect inițiat de România și Bulgaria pe care, însă, autoritățile noastre, pare că l-au uitat și abandonat destul de repede. În contextul discuțiilor tot mai frecvente, la nivel european, în legătură cu importanța strategiilor regionale, ori a obiectivului de realizare a unei mai bune și aprofundate integrări a strategiilor macroregionale, în politicile Uniunii Europene, astfel de programe pot cunoaște, pe viitor, un impuls notabil, iar statele implicate sau vizate de acestea ar putea avea mult de câștigat.

În poziționările pe care reprezentanții Guvernului de la București le-au avut, pe parcursul ultimilor ani, s-a remarcat obiectivul consolidării poziției României, în plan regional, ca pol de putere și stabilitate, ca și cel al proiectelor regionale care pot afecta în mod pozitiv țara noastră, așa cum este, pe bună dreptate, Strategia Dunării. Dincolo de vorbe, însă, reprezentanții Guvernului României nu au putut livra mai nimic în mod efectiv, iar guvernarea de astăzi, a PSD-ALDE, ne îndreaptă, pe zi ce trece, către o îndepărtare de valorile europene și către o dispariție din sfera relațiilor internaționale.

Într-o linie similară, "Sinergia Mării Negre", un proiect "născut" de România și Bulgaria pentru regiunea Mării Negre, care a fost temporar trecut oarecum în linia a doua, datorită priorității de care s-a bucurat Parteneriatul Estic, a fost, practic, abandonat de autoritățile de la București și este foarte probabil ca majoritatea guvernanților noștri de astăzi să nici nu fi auzit vreodată de acesta.

Mai nou, însă, proiectul "Sinergiei la Marea Neagră" este evidențiat de către oficialii europeni, care au subliniat în ultima perioadă importanța sa pentru cooperarea la Marea Neagră și pentru perspectivele pe care Uniunea la are în regiune, așa cum a fost cazul ultimei reuniuni a Conferinței Organelor Parlamentare, specializate în Afaceri Comunitare - COSAC -, desfășurată la Sofia, la începutul acestui an.

La nivel european, încep să capete din ce în ce mai multă importanță proiectele care vizează această regiune, așa cum este cazul programelor cu privire la monitorizarea mediului, ori Programul de cooperare transfrontalieră în Marea Neagră, care beneficiază de un buget semnificativ mai mare pentru actualul exercițiu financiar, față de cel precedent.

Desigur, există mult spațiu pentru îmbunătățiri și actualizări în cadrul acestui proiect, pentru aducerea acestuia la o formă care să corespundă contextului actual, inclusiv cel de securitate, însă obiectivele pe care "Sinergia Mării Negre" le propune, în forma sa inițială, demonstrează, în continuare, o reliefare fidelă a problemelor cu care se confruntă regiunea, în general.

Personal, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, cunosc cu atât mai mult potențialul ridicat pe care această regiune îl are și cadrul deosebit pe care îl oferă pentru dezvoltare, iar strategiile regionale ale Uniunii Europene și implicit cele care vizează Regiunea Mării Negre, oferă unul dintre cadrele cele mai potrivite pentru identificarea de soluții durabile pentru viitor.

Consolidarea cooperării în regiune, într-o linie care să corespundă cu principiile și valorile europene, dezvoltarea și consolidarea democrației, a educației, a bunei guvernări sau a mecanismelor de respectare și apărare a drepturilor omului, ori gestionarea unor domenii sensibile, precum energia, politica de mediu și migrația, toate acestea reprezintă linii trasate în urmă cu 10 ani și care necesită și astăzi aceeași prioritizare.

Nu pot să nu mă gândesc, în aceste condiții, la faptul că România are o șansă să își consolideze profilul regional, cu atât mai mult în condițiile apropiatei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care o vom deține în 2019, iar strategiile macroregionale din care facem sau am putea face parte ar putea deveni parte din prioritățile pe care le putem susține în acest context, dacă vom ști cum să fim profesioniști și, în același timp, dedicați în profunzime obiectivelor integratoare ale Uniunii.

În acest sens, dincolo de Strategia Dunării, avem la dispoziție și "Sinergia Mării Negre", care poate reprezenta nu doar un proiect pe care România l-a lansat, împreună cu Bulgaria și Grecia, în primul an după dobândirea statutului de stat membru al Uniunii Europene, dar și unul dintre acele demersuri pe care le avem la dispoziție pentru a ne dezvolta pe noi înșine, ca stat și ca societate, și pentru a ne consolida profilul la nivel european, un profil pe care PSD și ALDE îl degradează pe zi ce trece.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 4:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro