Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 14-03-2018

Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.7 Adrian Todor - declarație politică: "Aradul a devenit paradisul contractelor fără licitație";

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

Domnul Adrian Todor?

Vă rog.

Domnul Adrian Todor:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se numește "Aradul a devenit paradisul contractelor fără licitație".

În ultima perioadă, s-a discutat intens în spațiul public despre necesitatea modificării Legii achizițiilor publice, inclusiv la întâlnirea doamnei premier, Viorica Dăncilă, cu Asociația primarilor de municipii.

Cu siguranță este nevoie de această modificare, pentru că de multe ori proiectele administrației publice locale, ale ministerelor sunt blocate din cauza unor prevederi legislative. Inclusiv absorbția fondurilor europene este afectată grav de unele bariere legislative, care ar trebui urgent eliminate, așa cum solicită și primarii.

Numai că actuala lege are și alte lacune. Permite acordarea unor contracte de lucrări sau servicii publice prin proceduri profund corupte, care ocolesc sistemul național de licitații publice, numit SEAP.

Și vă dau exemplul Aradului, unde administrația locală, condusă de liberalul Gheorghe Falcă, un protejat al sistemului, alocă lucrări sau servicii de milioane de euro fără licitații publice. Gheorghe Falcă a dat cu dedicație serviciul de salubrizare și deszăpezire, în valoare de 15 milioane de lei, invocând procedura de urgență, fără a trece prin SEAP.

Bineînțeles, domnul primar Gheorghe Falcă nu a pățit nimic, știind că este protejatul sistemului și vedem cum și în ziua de astăzi dosarele Domniei Sale zac în sertarele procurorilor, chiar și ale procurorilor DNA.

La fel se atribuie în Arad și lucrările majore, care sunt realizate cu credite - credite BERD -, iar licitația, din cauza vidului legislativ, nu mai trece prin filtrul SEAP, câștigătorul fiind decis de bancă și de o comisie a Primăriei Arad. Având la dispoziție un sistem care poate stabili cine este câștigătorul licitației, primarul Falcă a ales în ultimii ani împrumuturile, în locul fondurilor europene. Drept urmare, Aradul este printre municipiile cu cele mai mari datorii la bănci și cu cele mai puține absorbții ale fondurilor europene.

Fac apel, pe această cale, la doamna premier Viorica Dăncilă, ca la momentul modificării legislației în domeniul achizițiilor publice să aibă în vedere și închiderea acestor portițe, prin care unii primari au posibilitatea de a acorda contracte de milioane de euro, ocolind Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Adrian Todor, deputat de Arad.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.