Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 14-03-2018

Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.25 Vasile Gudu - declarație politică intitulată "România în anul Centenarului marca PSD-ALDE";

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

Doamna Florica Cherecheș? Nu.

Domnul Vasile Gudu?

Vă rog.

Domnul Vasile Gudu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi este intitulată "România în anul Centenarului marca PSD-ALDE".

Cum arată România în anul Centenarului?

Oamenii plătesc asigurări și mor în spitale; jumătate dintre absolvenții de liceu sunt analfabeți funcționali; 2.500 de școli au grupurile sanitare în curte, fără apă și canalizare; nicio autostradă nu leagă o provincie istorică de alta; un număr îngrijorător de părinți plecați din țară și copii abandonați.

Aude și vede cineva în ce context aniversăm, doar la nivel declarativ, 100 de ani de la Marea Unire?

Aparent, doamna premier, care vorbește, în primele sale două discursuri, despre Centenar ca despre un proiect de țară. Mai bine zis, citește ortoepic de pe niște foi scrise corect gramatical, dar, în același timp, uită că provine din unul dintre cele mai sărace județe ale țării.

Stimată doamnă premier,

Proiect de țară nu înseamnă că un eveniment se desfășoară în toată țara, pe banii celor din fiecare comunitate locală!

Dorim ca în anul Centenar să prezentăm tot ce avem mai bun! Care noi?! În ce se materializează dorința?

Unitatea trebuie să fie cuvântul cheie în Anul Centenarului! Pe cuvântul Domniei Voastre? Cum dați dovadă de unitate? Prin lupte interne PSD și schimbări repetate la nivel guvernamental, care au dus la blocarea finanțărilor pentru proiectele dedicate Centenarului?

Suntem în fața unui eveniment care ar trebui sărbătorit cu decență și mare mândrie. Ce se prefigurează? O celebrare plină de scandaluri, acuzații, festivități serbezi și concerte gălăgioase pe străzi, în parcuri sau piețe. Și, dacă se poate, făcut totul la nivelul local european și pe banii strânși în urma unor chete, ale unor oameni ai locului, un fel de zi a localității respective. Nimic mai mult, nimic mai însemnat! Și totul adunat și trâmbițat!

Este deja prea târziu pentru proiecte și investiții cu notorietate și prestanță, dar niciodată nu este prea puțin pentru controverse politice și critici!

Anunțat ca o mare sărbătoare a unității naționale, anul Centenarului se transformă, încet-încet, într-un festival al incompetenței.

Suntem aproape de jumătatea lunii martie și Guvernul României nu a reușit nici măcar să definitiveze o listă de proiecte pe care le va finanța. Mai mult decât atât, așa cum bine știți, noul ministru al culturii l-a demis pe secretarul de stat care conducea Departamentul Identitate Națională, așa că procedura de validare a proiectelor se reia de la zero.

La noi, ca la nimeni! Această sărbătoare de mare însemnătate și mândrie națională este luată în derâdere de către decidenții acestei țări.

Oameni buni și de bună-credință, nu vă lăsați păcăliți de demagogia celor care clamează că fac bine acestei țări, dar nu înțeleg ce înseamnă dragostea de țară și dăruirea înaintașilor, care au pierdut noțiunea respectului și își văd de viața lor, ca și cum ar trăi izolați de noi, ceilalți!

O să ne unim forțele și vom da Unirii ce i se cuvinte după 100 de ani!

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Tulcea, Vasile Gudu.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Închidem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi.

 

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)