Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 14-03-2018

Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.40 Daniel Constantin - declarație politică despre rolul Parlamentului în societate;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Daniel Constantin:

Instituția principală a unei democrații, Parlamentul, joacă un rol fundamental într-o societate. Sunt însă momente în care votul majoritar exprimat de reprezentanții cetățenilor are nu doar o importanță istorică imensă, ci și una semnificativă în plan simbolic, capabilă să ofere peste generații un model de voință politică bună!

Actul prin care, la 14 martie 1881, Principatul României a fost înălțat la rang de regat, a reprezentat atunci nu doar un moment de sărbătoare al întregii națiuni, ci și un gest de extremă responsabilitate, atitudine patriotică și fermitate în acțiunea politică favorabilă demnității și suveranității poporului român. Ziua de 14 martie reprezintă acel moment pe care îl putem identifica drept oportun pentru reînțelegerea importanței pe care o au reprezentanții țării trimiși în Parlament pentru a configura pozitiv prezentul și viitorul țării prin legislația pe care o adoptă.

Asistăm astăzi la atitudini care nu par să vizeze binele comun, ci interesul personal, îngust și egoist, de cele mai multe ori iresponsabil, privitor la efectele pe care unele decizii le pot crea în societate. Vidul de inițiativă în favoarea cetățenilor poate duce la efecte extrem de negative pe termen lung, iar proasta dirijare de la nivelul vârfului ierarhiei politice poate duce România înapoi în istorie.

Este extrem de important să ne aducem aminte și să reactualizăm momente precum cel de la 14 martie 1881, pentru a înțelege oportunitățile pe care o țară le poate avea, dacă factorul responsabil la nivel decizional optează pentru acele tipuri de măsuri care sunt în interesele cetățenilor. Forța pe care Regatul României a dobândit-o odată cu momentul de la 1881 a fost incomparabilă după acel moment, lucru resimțit la toate nivelele societății. Forța economică a crescut exponențial, iar puterea de negociere cu partenerii politici externi a dobândit o cu totul altă anvergură. Iar astfel de schimbări nu pot avea loc decât cu oameni care au înțeles că rolul pe care îl au, având calitatea de demnitari ai statului, este crucial pentru viitorul a milioane de cetățeni pe care îi reprezintă.

Ne putem pune întrebarea la ce fel de moment asistăm astăzi, comparat cu cel de la 14 martie 1881; dacă instituția Legislativului mai poate avea rolul și impactul pe care l-a obținut cu acea ocazie, grație unor mari oameni de stat. Răspunsul este "da", însă doar cu condiția ca toți cei care astăzi reprezintă o piedică și o piatră de moară pentru evoluția normală și firească a României să fie în cele din urmă sancționați, în urma atitudinii discreționare și imorale pe care încearcă să o instaureze la toate nivelele societății. România are nevoie de altceva, de o politică altfel, de o politică matură și modernă. România trebuie să scape de trecut, chiar dacă zilnic asistăm la scene care ne vorbesc despre vremurile de cea mai tristă amintire.