Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 14-03-2018

Ședința Camerei Deputaților din 14 martie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.51 Mihaela Huncă - declarație politică intitulată "PSD încurajează egalitatea de șanse dintre bărbați și femei, atât în politică, cât și în dezvoltarea economică și socială a României";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Mihaela Huncă:

"PSD încurajează egalitatea de șanse dintre bărbați și femei, atât în politică, cât și în dezvoltarea economică și socială a României"

Cred că ne aflăm în fața unui moment marcant pentru societatea românească, un moment în care putem afirma că s-au depășit anumite prejudecăți și stereotipuri de gen, care pentru multă vreme au afectat prezența femeilor în funcții publice, precum și slaba reprezentare a acestora în anumite domenii de activitate, dominate de bărbați până în urmă cu câțiva ani.

PSD este singurul partid din România care a promovat cele mai multe femei în politică la toate nivelurile, începând de la administrația publică locală și până la Guvern, Parlament și Uniunea Europeană. Toate aceste femei au dovedit că pot reprezenta cetățenii cu cinste, demnitate și competență: doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prima femeie premier din România, doamna Corina Crețu, primul comisar european femeie care vine din țara noastră, dar și cele mai multe femei reprezentate într-un guvern politic, respectiv 8 miniștri, în afara prim-ministrului.

Trebuie să constat cu satisfacție că toate persoanele la care m-am referit au fost nominalizate de Partidul Social Democrat, care a dovedit în cel mai concret mod cu putință că este principalul partid din România care promovează egalitatea de șanse, nu doar în politică, ci și în funcțiile de conducere din stat.

Nu am făcut o analiză a listelor de candidați ai celorlalte partide politice. Dar în ceea ce privește listele PSD, la ultimele alegeri parlamentare, a fost pentru prima oară când numărul femeilor a reprezentat 40% din total. Acum, în urma ultimului Congres al PSD, avem paritate femei-bărbați și la nivelul funcțiilor de conducere a partidului.

Nu am cerut și nici nu voi cere vreodată să fiu susținută pentru că sunt femeie, ci vreau să fiu apreciată pentru ideile și principiile pe care le promovez. Nu cer și nu mi-aș dori în niciun caz să ocup o anumită funcție sau demnitate, doar pentru că sunt femeie. Îmi doresc însă să am șanse egale cu orice bărbat de a ocupa o funcție politică, dacă am pregătirea și competențele necesare pentru a ocupa acea funcție.

Vreau să atrag atenția că și datele EUROSTAT arată că munca femeilor din România este cea mai apreciată, comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană.

În România nu există, pe piața muncii, discriminare de gen. Munca femeilor este apreciată, iar salariile femeilor, atât la stat, cât și în mediul privat sunt aproape egale cu cele ale bărbaților.

România este un exemplu european. În România, nu se poate vorbi de discriminare salarială între femei și bărbați, așa cum este în alte țări ale Europei. În Germania, de exemplu, diferențele salariale sunt, în medie, de 21,5% în favoarea bărbaților.

Din acest punct de vedere, România dovedește că are un mediu economic echilibrat, care favorizează egalitatea de șanse.

Toate măsurile din Programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE încurajează egalitatea de șanse dintre bărbați și femei. În acest context, decizia PSD, de a promova și de a implica substanțial femeile în activitatea și în decizia politică, reprezintă recunoașterea firească a rolului pe care acestea o au în dezvoltarea economică și socială a României.