Plen
Ședința Camerei Deputaților din 11 aprilie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.61/19-04-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
21-11-2018
20-11-2018
19-11-2018
14-11-2018 (comună)
14-11-2018
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 11-04-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 aprilie 2018

3. Discuții procedurale asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 584/2017)
 
consultă fișa PL nr. 584/2017

Domnul Dan Vîlceanu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Pe ordinea de zi există trecută, sub rezerva primirii raportului, Ordonanța nr. 82.

Vă aduceți aminte de Ordonanța nr. 82, este vorba de acea ordonanță prin care dumneavoastră nu le-ați mai dat pensionarilor indexarea pensiilor de la 1 ianuarie, ci ați micșorat contribuția la Pilonul II, de la 5,1% la 3,75%.

Acum, termenul de raport a fost depășit. Ea poate fi dezbătută de plen și să intre la votul final.

Dacă mai țineți cât de cât la ce ați promis în campanie - pentru că n-ați promis în campanie că nu veți respecta Legea pensiilor și n-ați promis în campanie că veți micșora contribuția la Pilonul II -, dacă n-ați mințit cinic oamenii, atunci putem dezbate Ordonanța nr. 82. Pe regulament, se poate. Și ea să intre la votul final, să o respingem. Astfel încât oamenii să-și primească indexarea de la 1 ianuarie și contribuția la Pilonul II de pensii să nu mai scadă de la 5,1% la 3,75%.

Mulțumesc.

Și vă solicit, doamnă președinte, să supuneți votului.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Având termenul depășit, trebuie să facem o solicitare Biroului permanent. Trebuie s-o adresați Biroului permanent. Iar Comitetul liderilor să o introducă pe ordinea de zi. (Vociferări.)

Nu, ea este introdusă nefiind primit raportul, nu pentru că a fost termenul depășit. Ea e introdusă la punctul 6, într-adevăr, pe ordinea de zi, dar pentru că nu am primit raportul.

Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Doamnă președinte de ședință,

Există această solicitare făcută oficial către Biroul permanent, cu invocarea articolului de Regulament, că termenul de dezbatere pentru acest proiect de lege a fost cu mult depășit, cu câteva luni de zile.

În același timp, am invocat și un regim de urgență, pentru că vorbim de o ordonanță care se referă, pe de o parte, la indexarea pensiilor a milioane de pensionari, iar, pe de altă parte, la contribuția pentru Pilonul II de pensii, pe care sunt vizați, de asemenea, 4 milioane de români.

Așadar, măcar din respect față de aceste persoane vizate direct de o ordonanță de urgență cu un scop îndoielnic, cel puțin, dacă nu înșelător și distructiv, vă solicităm să supuneți votului dezbaterea acestei ordonanțe, fără raport. Așa cum ați procedat de nenumărate ori atunci când ați invocat diferite urgențe, cu toate că ele nu existau.

Din punct de vedere regulamentar, aveți toate documentele la dosar pentru ca această ordonanță să fie dezbătută fără raport. Și există și argumentele umane, pentru destinele a milioane de români care sunt vizați de această ordonanță.

V-aș mai spune că dacă această ordonanță continuă să producă efecte, contribuția la Pilonul II de pensii este în scădere. Și deja foarte mulți români au constatat că le-a scăzut această contribuție, ceea ce înseamnă, pentru oamenii care acum sunt în forța muncii și în deplinătatea puterii de muncă, pensii mai mici cu cel puțin 20%-30%, atunci când se vor pensiona.

Vă rugăm, așadar, să supuneți votului.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Stimați colegi,

Avem următoarea situație. La Biroul permanent - eu neavând niciun dosar în față și nicio mapă cu solicitările pe care dumneavoastră pretindeți că le-ați depus, și, cu siguranță, le-ați depus. Noi am avut un Birou permanent în care am inclus pe ordinea de zi, cu votul dumneavoastră, acest proiect de lege, la punctul 6, sub rezerva primirii raportului.

Astăzi avem o situație în care dumneavoastră constatați că termenul a fost depășit.

Ca atare, potrivit regulamentului, acest lucru îl putem face în ședința, eventual, de astăzi, a Biroului permanent, numai după ce Comitetul liderilor se întrunește și poate să introducă, să includă pe ordinea de zi, dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depășit.

Deci aceasta este procedura regulamentară normală.

Aflându-ne în această situație, vă rog frumos să încercăm să respectăm Regulamentul, pentru că explicațiile mele bănuiesc că au fost suficient de convingătoare, și lăsați-mă să merg mai departe.

(Domnul deputat Dan Vîlceanu solicită să ia cuvântul pe procedură.)

Vă rog.

Domnul Dan Vîlceanu:

Mulțumesc.

Doamnă președinte,

Cu tot respectul, plenul este suveran. Noi nu vă cerem altceva decât să supuneți votului ca această ordonanță să fie dezbătută. Dacă veți respinge, foarte bine, revenim la ce spuneți dumneavoastră.

Dar nu puteți să ne spuneți că nu a fost discutată în Biroul permanent, din moment ce ea e pe ordinea de zi.

Și, de asemenea, știți foarte bine și dumneavoastră, conform regulamentului, plenul este suveran.

Atât, vă cerem, supuneți la vot.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Plenul este suveran, dar, în același timp, avem două situații diferite.

Și dați-mi voie să vă mai explic încă o dată.

Prima situație - în care noi am introdus la Biroul permanent, ca urmare a deciziei Comitetului liderilor, acest proiect de lege, sub rezerva primirii raportului.

Acum este o situație nouă, da? Avem un termen depășit.

Haideți să respectăm regulamentul. Și astăzi o să o introducem pe ordinea de zi. Solicitarea dumneavoastră o introducem pe ordinea de zi la Biroul permanent, pentru că avem un termen, într-adevăr, depășit. Deci e o altă situație.

Dumneavoastră nu ați depus o solicitare pentru un termen depășit, la Biroul permanent.

Doamna Raluca Turcan:

Cu tot respectul, doamnă președinte de ședință, și prețuirea pentru că aveți răbdare și ne permiteți să intervenim pe acest subiect atât de important.

Aș dori să vă citesc art. 38 lit. c): "poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative la care termenul de depunere a raportului a fost depășit".

"Comitetul liderilor grupurilor parlamentare este alcătuit din liderii grupurilor parlamentare", și această discuție a existat și a fost validată de Biroul permanent.

Așadar, vă invoc, negru pe alb, textul de Regulament prin care plenul este suveran să includă pe ordinea de zi un proiect de lege de aprobare, sau de respingere, sperăm noi, și o să milităm cu toată forța și convingerea să respingem această ordonanță, care vizează deopotrivă 5 milioane de pensionari și 4 milioane de români aflați în câmpul muncii.

Nu este o mare filosofie. Nu vă cerem să votați că negrul este alb. Vă solicităm doar să aplicați un text de Regulament pentru ca astăzi plenul Camerei Deputaților să se pronunțe pe o ordonanță cu impact direct asupra a milioane de români care s-au uitat chiar cu încredere și speranță spre această guvernare.

E o rugăminte regulamentară, legală și decentă. Vă rugăm doar să supuneți votului.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun. Nu vreau să intru în polemici regulamentare aici. E vorba de Comitetul liderilor, nu de liderii de grup. E vorba de organismul, să zicem, entitatea dumneavoastră, care este formată din liderii de grup. Deci e vorba de Comitetul liderilor. Motiv pentru care rog liderii de grup să se apropie, să vină până la prezidiu.

Mulțumesc. (Consultări la prezidiu.)

Domnul deputat Daniel Suciu.

Vă rog frumos.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Am căzut de acord că n-am căzut de acord!

De atâtea ori am auzit că în Parlament trebuie să dezbatem proiecte de lege nu pe repede-nainte și nici într-un caz să ajungem, pentru că aceasta ne solicită opoziția, să discutăm despre proiecte de lege înainte de a fi dezbătute în comisie. Suntem într-o situație specială. Avem un proiect de lege, nu avem raport pe el, colegii noștri de la Partidul Național Liberal ne solicită să sărim peste această etapă, să-l discutăm direct în plen, iar PSD nu este de acord cu această procedură.

În condițiile actuale, ceea ce solicită liderul de grup al Partidului Național Liberal, noi vom vota împotrivă, adică așteptăm raportul Comisiei pentru muncă.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Varujan Pambuccian.

Vă rog.

Domnul Varujan Pambuccian:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Este o ordonanță mult prea importantă pentru a lăsa lucrurile așa, la o luptă la baionetă între putere și opoziție.

Sigur că ambele tabere pot veni cu argumente, sigur că ambele tabere pot avea dreptate în ochii propriilor votanți, numai că, până la urmă, oricum ai da-o, fără să fie discutată în comisie, unde este blocată de una dintre tabere - haideți să spunem adevărul -, nu poate să fie discutată serios în plen, acolo unde ar vrea cealaltă tabără să fie discutată.

În consecință, noi nu vom vota, în situația aceasta, pentru că nu vrem să transformăm o chestiune care până la urmă ține de administrarea unor pensii ale unor oameni absolut concreți, într-o luptă între două tabere.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Năsui Claudiu.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Vă reamintesc că, conform Regulamentului, dacă există cazul în care o comisie își dorește să blocheze o lege, plenul, fiind suveran, poate să treacă peste această comisie și să o voteze chiar și fără raport.

În cazul acestei legi, avem o tergiversare, credem noi, intenționată, și o încălcare a termenului de depunere a raportului, care era, conform datelor de pe site-ul Camerei Deputaților, conform deciziei Biroului permanent, de 6 februarie. Deci suntem pe 11 aprilie și de pe 6 februarie raportul la această lege nu a fost dat.

În condițiile acestea, și având în vedere importanța acestei ordonanțe, considerăm că ar trebui ca ea să poată să vină la plen și sperăm noi să fie respinsă așa cum ar trebui. Pentru că este o ordonanță prin care s-a ciuntit un drept de-al românilor, anume un drept al românilor la pensia din Pilonul II. Știți foarte bine că o parte din sumele pe care românii le plătesc, ca și CAS, se duceau în contribuția la Pilonul II, prin care sistemul de pensii poate deveni sustenabil, pot în sfârșit românii să contribuie undeva, să economisească banii și să-i acceseze la 65 de ani.

Suma aceea care se ducea către pensie a fost ciuntită prin acest OUG, din motive de presiune bugetară, nevoie de bani, nu mai intrăm în discuția aceasta.

Cert este că termenul de depunere a raportului este depășit, deci este regulamentar acum să putem vota asupra acestei legi și asupra acestei ordonanțe și sper eu să o respingem.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Resping categoric ideea de tabără, atunci când vorbim de contribuții la pensii și contribuții la pilonul de pensii.

Două zile i-au fost necesare comisiei speciale să treacă raportul pe legile justiției. Două zile!

Această ordonanță zace la comisia de specialitate, cu termen depășit din 6 februarie. Astăzi suntem, cred că în 10 aprilie, dacă stăm să ne gândim bine, sau 11!

Așadar, dragi colegi, oameni buni, vorbim de două lucruri extrem de importante. O dată, 5 milioane de pensionari ar trebui să beneficieze de aplicarea unei legi. Și anume, pensia să fie indexată în funcție de rata inflației și de nivelul venitului mediu.

În baza acestei legi, dacă s-ar aplica, pensiile lor ar ajunge să fie cu 20%-30% mai mari la finalul anului. Dumneavoastră, din păcate, le dați doar un procent infim, în funcție de ...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Cu respect, doamnă Turcan, vă atrag atenția că nu suntem la declarații politice și că sunt intervenții pe procedură!

Doamna Raluca Turcan:

Nu, vreau doar să vă explic!

Doamnă președinte,

Atât vă rog...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamnă Turcan, sunt intervenții pe procedură!

Doamna Raluca Turcan:

Vreau doar să vă explic de ce nu ține argumentul de a nu respecta raportul și procedurile...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamnă Turcan, vă rog frumos!

Doamna Raluca Turcan:

... parlamentare, atunci când este vorba de români. Când este vorba de Liviu Dragnea, lucrurile se mișcă mult mai repede!

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Sunt intervenții pe procedură, doamnă Turcan!

Doamna Raluca Turcan:

Când este vorba de cei din afară, lucrurile se blochează în Parlamentul României! Există o explicație rațională pentru acest lucru?

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamnă Turcan!

Doamna Raluca Turcan:

O explicație!

Vă rugăm frumos, de la acest microfon...

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamnă Turcan, sunt declarații politice!

Doamna Raluca Turcan:

...dați-ne o explicație rațională, pentru care procedurile parlamentare nu se respectă!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Cu tot respectul față de dumneavoastră și față de colegii dumneavoastră, doamnă! Chiar sunt declarații politice! Rezumați-vă la a interveni pe procedură!

Haideți să începem să ne respectăm!

Bun.

Supun votului - plenul fiind suveran -, propunerea PNL, de a discuta acest proiect de lege, fără raport, cu termen depășit.

Vot, vă rog.

Cu 46 de voturi pentru, 73 de voturi împotrivă, 13 abțineri și 3 colegi fără opțiune, propunerea nu a întrunit majoritatea voturilor.

Mergem mai departe.

Am avut punctul 10.

Intrăm la "Primă Cameră sesizată".

Punctul 11 de pe ordinea de zi.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 21 noiembrie 2018, 18:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro