Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.35 Cristina-Elena Dinu - declarație politică cu titlul "Politica PSD în domeniul sănătății își demonstrează eficiența - creșteri salariale și angajări masive";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Politica PSD în domeniul sănătății își demonstrează eficiența - creșteri salariale și angajări masive"

Am asistat, săptămâna trecută, la manifestații de protest ale unor categorii profesionale din sănătate, nemulțumite că veniturile lor au scăzut, în condițiile în care marea majoritate a salariilor a crescut substanțial.

Mă bucur că prin dialogul dintre sindicate și minister s-a aplanat acest conflict, existând, în acest fel, timp pentru găsirea unor soluții acceptabile de ambele părți.

Dincolo de dreptul fiecăruia de a-și apăra veniturile și de a protesta, există totuși o realitate care nu poate fi negată de nimeni - marea majoritate a salariilor din sănătate a crescut substanțial.

Vreau să-mi exprim admirația pentru doamna doctor care a postat pe Facebook fluturașul de salariu, pentru a demonstra creșterea salarială și, totodată, i-a îndemnat pe colegii noștri să lase deoparte ipocrizia și să recunoască realitatea. Pentru că aceasta este realitatea. Acolo unde sunt probleme, ele sunt punctuale, urmând să se găsească soluții.

Să nu uităm că sistemul sanitar, ani de zile subfinanțat și abandonat de autorități, a fost la un pas de colaps. Închiderea multor spitale la nivel național, lipsa creșterilor salariale și subfinanțarea unităților medicale au fost factori care au dus la un exod nemaiîntâlnit al medicilor și al asistentelor medicale!

În aceste condiții, măsurile luate de guvernarea PSD-ALDE în domeniul sănătății au avut ca prim scop oprirea acestui exod.

Să nu uităm că salariile absolut ale tuturor medicilor și asistentelor au urcat, de la 1 martie, pe grila din 2022, direct.

Rezultatele acestor politici au fost vizibile încă de anul trecut, când solicitările medicilor de a pleca din țară au scăzut cu 40% doar pe promisiunea creșterii salariilor.

Politica PSD în domeniul sănătății continuă să își demonstreze beneficiile, în ciuda intenției unora de a minimaliza sau chiar de a nega aceste efecte.

După creșterea remarcabilă a salariilor medicilor, care a oprit exodul acestora din țară, angajările masive - 4.000 în ianuarie - încep să rezolve criza acută de personal lăsată de guvernările anterioare.

Mai mult decât atât, celor 4.000 de noi angajați din ianuarie li s-a adăugat un număr aproximativ similar în februarie.

Sunt rezultate certe, concrete, pe care Guvernul le-a obținut prin politicile sale de refacere a sistemului sanitar, iar cine neagă aceste lucruri este ori neștiutor ori rău intenționat.

Un lucru extrem de important este și faptul că, simultan cu majorările salariale și noile angajări în sistem, s-au făcut dotări masive cu aparatură medicală de înaltă specializare - 12 Computere Tomograf, 21 RMN, 277 de aparate de anestezie - și investiții în renovarea, dotarea a zeci de unități de primiri urgențe și secții de spital în toată țara.

De asemenea, este în derulare un program de înnoire a parcului de ambulanțe, prin care vor fi cumpărate peste 2.000 de ambulanțe.

Totodată, prin acordul cu Banca Mondială, se vor construi secții noi ATI și UPU, centre de mari arși, blocuri operatorii. Amplul proiect de redresare a sistemului de sănătate va fi completat prin construcția spitalului republican și a spitalelor regionale.

De asemenea, comunitățile locale care au în administrare unitățile sanitare cu paturi fac eforturi susținute pentru ca acestea să beneficieze de fonduri pentru reabilitări sau achiziții de aparatură.

Iar aici, Consiliul Județean Giurgiu poate fi un exemplu de bune practici, prin implicarea în modernizarea și dotarea UPU a Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, proiect realizat cu fonduri europene, sau modernizarea și reabilitarea corpului de clădire "Spital nou", prin Compania Națională de Investiții.

De asemenea, cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean au fost și vor fi realizate lucrări de întreținere și de reparații, dar au fost cumpărate și echipamente medicale necesare mai multor secții ale Spitalului Județean de Urgență Giurgiu.

Aceste investiții au ca obiectiv creșterea accesibilității populației din județul Giurgiu la serviciile de sănătate oferite de Spitalul Județean de Urgență Giurgiu.

Acesta este Programul pe sănătate pe care PSD l-a promis românilor și pe care îl va duce la îndeplinire.

Revenind la protestele care tocmai au avut loc, mai trebuie spus că problema de fond nu o reprezintă salariile, care au crescut pentru toți angajații din sănătate, ci sunt doar situațiile punctuale unde au fost scăderi ale veniturilor salariale, adică salarii + gărzi + sporuri + prime.

Un lucru este clar. Toate salariile au crescut, Legea salarizării și-a făcut efectul chiar daca mai sunt lucruri de rezolvat.

Este de înțeles, de vreme ce de atât timp se tot promitea că se va da o lege a salarizării, dar nu se făcea nimic. Culmea este că tocmai cei care azi o critică cu atâta vehemență trebuiau să o elaboreze și să o pună în aplicare.