Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.38 Dumitru Oprea - declarație politică cu titlul "Exercitarea votului este singurul mod de a-i reda Iașiului locul pe harta economică și politică";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Dumitru Oprea:

"Exercitarea votului este singurul mod de a-i reda Iașiului locul pe harta economică și politică"

Așa cum se știe, inclusiv conform ultimelor date oferite de Institutul Național de Statistică, INS, orașul Iași este al doilea la nivel național, din punctul de vedere al numărului de locuitori, la o distanță apreciabilă față de locul al III-lea, ocupat de Timișoara. În ciuda acestui clasament, care oglindește mișcarea naturală a populației, Iașiul nu este nici pe departe pe locul II în privința prosperității locuitorilor săi. Pentru toți ieșenii, aceasta este un subiect dezbătut de foarte mulți ani. Însă a devenit tot mai evidentă lipsa perspectivei de dezvoltare de când coaliția PSD-ALDE a preluat guvernarea. Astfel, județul Iași a fost luat în derâdere prin alocările bugetare insignifiante, aceasta fiind întreținută și de cea mai slabă reprezentare pe care municipiul și județul Iași le-au avut de la revoluție încoace.

În ciuda tuturor piedicilor cu care se confruntă, orașul continuă să supraviețuiască și să aibă o minimă sursă de dezvoltare, datorită existenței unui domeniu în plină extindere și a mediului academic solid. Universitățile de elită și firmele din industria IT&C reușesc, fără niciun fel de ajutor guvernamental, să păstreze Iașiul în cursa pentru clasamentul orașelor regionale puternice ale României.

Ambițiile locuitorilor Iașiului nu par să se mai regăsească și în ambițiile celor care îl conduc din punct de vedere administrativ. Meritocrația a fost înlocuită cu slugărnicia de partid, iar conducătorii performanți de instituții au devenit o raritate. Bătăliile din sânul PSD Iași fac mult rău municipiului și județului. Vulnerabilitatea și poziția insignifiantă "la centru" a liderilor locali social-democrați determină ca resursele financiare guvernamentale să fie redirecționate spre alte zone ale țării, acolo unde sunt întreținuți baronii locali, în cadrul unei țesături de interese și jocuri de putere de tip medieval.

În aceste condiții, care sunt șansele Iașiului, când Executivul are un prim-ministru fără nicio putere de decizie? Ce așteptări să aibă la alocarea resurselor, când un ministru din Iași nu poate să apere nici măcar interesele universității de la conducerea căreia s-a suspendat? Cum se pot dezvolta investițiile, când Ministerul Dezvoltării împarte fondurile doar pe baza criteriilor stabilite de șeful partidului, iar conducerea locală este concentrată pe orice altceva decât dezvoltarea orașului și județului Iași? Și, nu în ultimul rând, care este vina ieșenilor în disputele medievale ale mai-marilor zilei?

În ceea ce privește situația din acest moment, se pare că nu prea mai poate fi făcut mare lucru. Însă poate această perioada nefastă prin care trecem va determina ieșenii să analizeze mai bine cine este preocupat cu adevărat de investițiile și de proiectele pentru Iași și cine vinde viitorul ieșenilor pentru foarte puțini arginți în interes personal. Nu există o altă armă în afara votului, prin care putem readuce Iașiul pe harta economică și politică a țării, anihilând forța actualei coaliții PSD-ALDE, pentru care nu există alte argumente decât propriile interese și buzunare.