Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.39 Eugen Tomac - declarație politică având ca subiect "Campania «Alege primarul în două tururi»";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Eugen Tomac:

"Campania «Alege primarul în două tururi»"

Avem astăzi în România monopolul celei mai toxice alianțe politice, monopol câștigat prin minciună, manipulare și dezinformare. Dincolo de acestea, însă, cel mai util instrument a fost, în mod convenabil, alegerea primarilor într-un singur tur. Astfel, avem astăzi la conducerea orașelor și comunelor oameni nereprezentativi, oameni nepregătiți, care nu merită să fie edili.

De aceea, Partidul Mișcarea Populară a lansat o campanie națională de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Ne propunem să adunăm un milion de semnături, pentru a demonstra că românii își doresc o administrație locală eficientă și reprezentativă.

Încă din anul 2015, eu am depus în Parlament o propunere legislativă în acest sens. Suntem în anul 2018, iar aceasta nu a fost supusă încă dezbaterii Camerei Deputaților. Trebuie să înțelegem că respectarea normelor democratice trebuie pusă deasupra intereselor de moment ale unuia sau altuia dintre partide. Interesul nostru comun trebuie să fie acela al intensificării legăturilor dintre cetățeni și aleși, nu de îndepărtare a politicii de oameni și de erodare a încrederii acestora față de instituțiile democratice.

Înțeleg că pentru PSD nu contează legitimitatea alesului, cât timp câștigă candidații lor, iar rețeaua de primari și baroni locali ai PSD crește, dar să recunoaștem, alegerea primarului într-un singur tur ne face rău. Din cauza acestui sistem eronat, avem astăzi în România primari aleși cu 7-10% din cetățenii cu drept de vot. De exemplu:

  • Primarul PSD al municipiului Craiova a fost ales cu 7,7% din totalul alegătorilor cu drept de vot înscriși pe liste;
  • Primarul PSD al Municipiului Galați a fost ales în funcție cu 9,45% din totalul alegătorilor cu drept de vot înscriși pe liste.

Este inacceptabil să ne confruntăm cu astfel de situații în România anului 2018, stat membru al Uniunii Europene, care și-a asumat respectarea și promovarea valorilor democratice.

Singura soluție viabilă este revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Fac promisiunea astăzi că PMP va aduna un milion de semnături pentru acest demers. Ba mai mult, vom da citire în plenul Camerei Deputaților tuturor numelor semnatarilor, astfel încât să ajungă și la urechile deputaților PSD și ALDE dorința românilor de a fi conduși de oameni care și-au câștigat acest drept în mod onest.