Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.51 Andrei Nicolae - declarație politică cu tema "Salarizarea în sănătate, realitatea versus manipulare";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Andrei Nicolae:

"Salarizarea în sănătate; realitatea versus manipulare"

Încă din timpul campaniei electorale din 2016, Partidul Social Democrat a declarat ca prioritară rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate și oprirea exodului cadrelor medicale în afara granițelor. Imediat după câștigarea alegerilor și formarea Guvernului de coaliția PSD-ALDE, primele măsuri luate au fost destinate eliminării taxelor și impozitelor, dar și reparării nedreptăților salariale din educație și sănătate.

Majoritatea parlamentară a girat o nouă lege-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice, ceea ce a făcut ca pentru prima dată grilele de salarizare din sistemul public să fie temeinic discutate cu toți factorii de decizie și apoi așezate într-un text de lege care să ofere o siguranță pe termen lung angajaților din sectorul public. Problemele punctuale apărute în cazul a maximum 3% dintre aceștia au fost ulterior corectate, iar în paralel cu aceste măsuri salariul minim pe economie a crescut constant.

Mai mult decât atât, Guvernul PSD-ALDE și-a ținut promisiunea legată de creșterea salariilor medicilor și asistentelor și, de la 1 martie 2018, Legea salarizării prevede saltul salarial până la grila din 2022, în cazul acestor două categorii fiind vorba de o urgență națională. Din aprilie 2016, salariile nete ale medicilor s-au dublat, ceea ce a făcut ca numărul celor care au decis să părăsească țara să scadă, conform statisticilor oficiale, cu 40%.

Sigur că problemele din sănătate nu se rezolvă doar prin creșterile salariale. Dar acesta a fost un prim pas, important, pe care majoritatea parlamentară și guvernamentală a îndrăznit să-l facă. Datorită acestui pas, în prima lună a anului, în sistemul de sănătate s-au angajat peste 4.000 de persoane, majoritatea acestora fiind tineri.

Simultan cu majorările salariale și cu noile angajări în sistem, s-au făcut dotări masive cu aparatură medicală de înaltă specializare - 12 Computere Tomograf, 21 RMN, 277 de aparate de anestezie - și investiții în renovarea, în dotarea a zeci de Unități de primiri urgențe și secții de spital în toată țara. Este în derulare un Program de înnoire a parcului de ambulanțe - vor fi cumpărate peste 2.000 de ambulanțe.

De asemenea, prin acordul cu Banca Mondială se vor construi secții noi ATI și UPU, centre de mari arși, blocuri operatorii. Amplul proiect de redresare a sistemului de sănătate va fi completat prin construcția spitalului republican și a spitalelor regionale, aceștia fiind în concret următorii pași firești pentru îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, modernizare și dotare a unităților spitalicești, tocmai pentru a continua să determinăm specialiști să rămână sau să revină în țară.

Așadar, prin politica dusă până în acest moment, Guvernul își îndeplinește punct cu punct angajamentele din Programul de guvernare în domeniul sănătății. Peste 90% dintre cei care lucrează în acest sistem se declară mulțumiți de modul cum evoluează lucrurile. Însă, așa cum era de așteptat, în cadrul unei legi atât de complexe au apărut și câteva erori în punerea sa în aplicare.

Problema de fond nu o reprezintă salariile, care au crescut pentru toți angajații din sănătate. Sunt doar situații punctuale, unde au fost scăderi ale veniturilor salariale, adică salarii + gărzi + sporuri + prime. Până în prezent, la Ministerul Sănătății nu a fost semnalat niciun caz în care veniturile din luna martie 2018 să fie inferioare celor din decembrie 2016.

În această perioadă se analizează cauzele care au dus la unele scăderi ale veniturilor pentru personalul auxiliar din sănătate în luna martie, față de februarie 2018. Există într-adevăr câteva situații punctuale atât în privința scăderii veniturilor, nu a salariilor, la unele categorii de personal auxiliar, care beneficiau de un regim de sporuri foarte generos, dar și unele diferențe în ceea ce privește creșterea veniturilor medicilor.

Toate aceste chestiuni de reglaj fin vor fi soluționate de un grup de lucru format din reprezentanții Ministerului Sănătății, managerii unor spitale, autorități locale și reprezentanți ai spitalelor monospecializate, unde s-au manifestat astfel de chestiuni punctuale.

Foarte multe spitale au reușit să se încadreze în limitele prevăzute de lege și în Regulamentul de sporuri, astfel încât niciun salariat să nu aibă venitul diminuat față de luna precedentă și, mai mult decât atât, veniturile medicilor și ale asistentelor să fie aproape duble sau chiar peste. Acest fapt arată că o posibilă cauză poate fi managementul defectuos al unor spitale din România ca o posibilă cauză de diminuare a veniturilor.

Unii angajați din personalul auxiliar au primit ani la rândul sporuri care depășeau inclusiv sporurile doctorilor. Faptul că acum aceste sporuri au fost limitate de ordonatorul de credite a condus în mod evident și la reconsiderarea din partea managerilor a nivelului acestor sporuri pentru acest tip de personal, care, în unele cazuri, obțineau venituri și de 3 ori mai mari decât funcții similare din alte instituții publice. Aceasta nu înseamnă că salariile lor nu vor crește constant până în 2022, așa cum prevede Legea salarizării.

Să nu uităm că cei care strigă acum împotriva măsurilor PSD-ALDE din sănătate sunt aceiași care, din incapacitate și din lipsă de programe concrete, au tăiat, au plafonat salarii și au închis spitale în întreaga țară. Încercările lor de manipulare a informațiilor vor fi desființate și de această dată de realitatea care confirmă, lună de lună, că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună atât în sănătate, cât și în întreg sistemul public.