Nicolae Giugea
Nicolae Giugea
Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.71/07-05-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
13-10-2021
12-10-2021
11-10-2021
05-10-2021 (comună)
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.52 Nicolae Giugea - declarație politică intitulată "Curând, pepenii de Dăbuleni vor fi doar «Made în Turcia»";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nicolae Giugea:

"Curând, pepenii de Dăbuleni vor fi doar «Made in Turcia»"

Românii sunt tot mai frecvent înșelați, prin magazine sau prin piețele agroalimentare de prin toată țara, că pepenii pe care-i cumpără, indiferent de anotimp, sunt pepeni de Dolj, de la Dăbuleni. Se vând, astfel, cu foarte mare succes, sute de mii de tone de pepeni, beneficiind de prestigiul comercial al celor mai gustoși pepeni din regiune, la fel cum se vinde șmecherește și telemeaua, cu blazonul "brânză de Sibiu".

Din păcate, cu excepția noastră, a celor din Dolj, românii nu știu că fermierii din Dăbuleni produc, de la un an la altul, tot mai puțin pepeni de Dăbuleni. Olteanul produce cu tot mai multă dificultate pepeni în bostănăriile tradiționale, din cauza fenomenelor naturale de deșertificare și din lipsa acută a apei pentru irigații. Tot mai mulți producători abandonează culturile de pepeni, pentru că ajung la costuri prea mari și nu mai pot face față concurenței pepenilor de calitate inferioară care vin pe calea importurilor din Turcia, Grecia și alte state din jurul Mării Mediterane.

Ca să înțelegem de ce românii au ajuns să mănânce tot mai mulți pepeni importați, crezând că mănâncă pepeni de Dăbuleni, trebuie să evaluăm, în primul rând, pasivitatea autorităților față de o marcă regională, amenințată cu dispariția. În primul rând, degradarea solului este rezultatul exclusiv al dispariției perdelelor forestiere care ar fi împiedicat transformarea solului roditor în nisip sterp, bun la nimic. Câte eforturi a făcut Ministerul Mediului sau Ministerul Agriculturii ca să reînființeze perdele forestiere în ultimii 28 de ani? Se vede cu ochiul liber că nu au mișcat un deget! Grav este că, deși perdele forestiere, ca bariere naturale, nu se reînființează, bani se cheltuiesc din greu pentru studii, analize, comisii și comitete, până când ogoarele din Lunca Dunării vor arăta ca un mare deșert.

Apoi, cu Dunărea la o aruncătură de piatră, fermierii sunt nevoiți să irige o cultură care are o nevoie uriașă de apă, forând puțuri într-o pânză freatică tot mai săracă. Știu că este trist, însă în țara cu cea mai bogată rețea hidrografică din România, fermierul român sapă după apă ca în plin deșert, iar acest lucru îi crește costurile de producție pentru culturi și de peste două ori.

Nu am sesizat nici măcar o preocupare din partea autorităților guvernamentale de a negocia cu marile rețele de supermarketuri, ca producțiile fermierilor români să ajungă și ele direct la rafturi, repede și la prețuri bune, atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori. Ajung însă, în supermarketuri, pepeni care călătoresc mii de kilometri și al căror preț se dublează numai prin valoarea transportului.

Nu este strigător la ceruri ca fermierul din zona Dăbuleni să vândă pepenii doar la capătul ogorului, unde obține cel mult 20 de bani pe kg, în vreme ce consumatorul plătește în piață sau la supermarket un preț și de 10 ori mai mare?

Când o să scăpăm de această năpastă, prin care cel care muncește și produce abia dacă nu moare de foame, iar intermediarii de produse agricole prosperă de la un an la altul, tot mai mult? Când o să vedem și noi Guvernul că se luptă pentru ca pepenele românesc să ajungă, pe calea exporturilor, pe mesele europenilor bogați, care ar plăti un preț bun pentru sudoarea fermierului român?

Nu aș vrea să trec cu vederea faptul că grecii, turcii, spaniolii sau italienii recunosc și apreciază marca românească "pepeni de Dăbuleni", numai autoritățile române nu o apreciază. Nu am știință ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să se fi "deranjat" și să fi înaintat autorităților de la Bruxelles un dosar pentru recunoașterea și protejarea indicației geografice și a denumirii de origine pentru "pepenele de Dăbuleni". Din tot ceea ce produce economia agricolă românească, pentru numai 4 produse s-a obținut această protecție și nu acum, de ultimele 3 Guverne din care a făcut parte și domnul Daea, ci cu mai mulți ani în urmă. Este vorba despre Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibănești și peștele Novac afumat din Țara Bârsei.

Din păcate, așa cum arată performanțele actualei guvernări, adică bune pe hârtie, inexistente în realitate, în 2-3 ani o să avem doar amintiri despre ceea ce a fost odată pepenele de Dăbuleni. Poate că vom mai pune pe masă pepeni de Dăbuleni, dar care vor fi produși pe undeva prin Turcia, Grecia sau Spania.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 17 octombrie 2021, 23:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro