Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.66 Viorel Stan - declarație politică privind "Tăierile ilegale de lemne";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Viorel Stan:

"Tăierile ilegale de lemne"

Se spune că pădurea este linia vieții planetei. Este esențială pentru viață și este cea care contribuie la bunăstarea noastră, prin producerea de oxigen, captarea dioxidului de carbon, purificarea și retenția apei, protecția împotriva inundațiilor și a alunecărilor de teren. Și deși este o parte importantă, fără de care n-a putea trăi, totuși 80% din pădurile lumii au fost distruse.

Iar România nu este nici ea ferită de defrișări. Deși aveam păduri sălbatice care adăpostesc floră și faună unice, dar și specii rare de animale, cu toate acestea țara noastră pierde trei hectare de pădure pe oră.

La nivel național, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XX-lea, ajungând azi la 28,95%. Iar fondul forestier național are o suprafață de 6.900.962 hectare, jumătate fiind proprietate publică a statului sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva R.A., iar cealaltă jumătate este proprietate privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale, a obștilor și a persoanelor fizice.

Dacă este să ne raportăm la defrișări, numai în 2016, la nivel național au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi. Dintre acestea, aproape jumătate, 42%, din tăierile ilegale de arbori depistate în 2016 au fost sesizate de populație, iar sancțiunile aplicate au fost de peste 33 milioane de lei. Așa arată un raport întocmit de Greenpeace România. Cât despre județele fruntașe la acest fenomen, pe primele trei locuri se află Mureș, Brașov și Olt.

Dosarele penale deschise în cauză se pare ca au protejat pe cei din vârful piramidei. Așa se face că, în ultimii 27 de ani, hoții care au ras de pe fața pământului păduri întregi din România s-au ales cu 5 miliarde de euro și 80 de milioane de metri cubi de lemn. Iar de plătit, n-a plătit nimeni. Cum autoritățile par depășite de situație, se mulțumesc să publice statistici din care reiese că se taie mai puțini copaci. Însă nu se spune nimic despre cine face asta sau despre politicienii care au înlesnit jaful din pădurile patriei. Și nu se spune nimic nici despre autoritățile de control care au închis ochii.

S-a vorbit despre interzicerea exportului de bușteni, însă acest subiect a fost redus la tăcere. Și, deși Serviciul Român de Informații a tras mai multe semnale de alarmă despre ceea ce se întâmplă în pădurile României, situația nu s-a îmbunătățit. Iar informațiile ajunse și la factorii decidenți n-au schimbat nimic. Pentru că, în continuare, drujbele au făcut ravagii.

Deși tăierile ilegale vin la pachet cu o mulțime de necazuri, totuși lipsa de reacție a autorităților competente este de neconceput, mai ales în condițiile în care instituțiile de informații din domeniul securității naționale au alertat autoritățile cu competență în domeniu, iar autoritățile nu au luat măsurile care se impuneau. Și așa numărul de cazuri de tăieri ilegale a crescut.

Într-adevăr, Radarul Pădurilor a avut impact direct cu privire la transporturile ilegale de lemn. Însă cred cu tărie că noi toți trebuie să facem ceva. O soluție ar fi interzicerea exportului de bușteni pe o perioadă de timp, iar alta ar fi un acord politic privind interzicerea, în următorii 5 ani, a tăierii arborilor.

De asemenea, cred că este absolut necesar ca instituțiile cu competență în domeniu să se autosesizeze în ceea ce privește defrișările ilegale. Este un act de crimă organizată, iar efectele le vedem cu toții - alunecări de teren, inundații, poluare și puțin aer curat.