Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.74 Oana-Silvia Vlăducă - declarație politică cu titlul "Două sărbători cu un numitor comun - cartea";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Oana-Silvia Vlăducă:

"Două sărbători cu un numitor comun - cartea"

Marcăm, în această săptămână, două evenimente extrem de importante pentru fiecare dintre noi și care au în centrul atenției cartea și cititorii. Este vorba despre Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor, serbată în același timp cu Ziua bibliotecarilor și a bibliotecilor publice, sărbătorite, în fiecare an, pe data de 23 aprilie. Cartea este, de altfel, unul dintre importantele daruri de suflet care ne stau alături de la cele mai fragede vârste și care ne însoțește pe tot parcursul vieții.

Fiecare dintre noi își amintește primele cărți de povești care au dat farmec și culoare copilăriei, urmate de captivantele cărți ale adolescenței pe care le citeam cu sufletul la gură, până la ultimul rând. Nu putem uita, firește, cărțile maturității, care ne-au îndemnat la reflecție și ne-au îmbogățit spiritual, fiecare dintre cărțile citite lărgind orizontul cunoașterii, contribuind în mod esențial la dezvoltarea imaginației și la consolidarea personalității.

Din anul 1996, la 23 aprilie, în aproape toate țările lumii sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și o serie de manifestări menite să încurajeze lectura, o activitate care trebuie să facă față provocărilor pe care le lansează vremurile actuale, în condițiile dezvoltării rapide a mijloacelor de informație moderne, a Internetului sau jocurilor electronice și a altor surse de divertisment.

Ziua internațională a cărții reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de carte din întreaga lume, să se dedice promovării lecturii și, nu în ultimul rând, să aducă un omagiu marilor scriitori care au creat un univers fascinant. Astfel, 23 aprilie este ziua în care ne amintim de autorii operelor literare, de creațiile lor care ne îmbogățesc moștenirea culturală și de inegalabila bucurie a lecturii, folosind, mai nou, tablete sau e-readere sau bucurându-ne de cărțile clasice, care poartă parfumul tiparului.

Fie că ne-au lăsat cărți care izvorăsc dintr-o minuțioasă cercetare științifică, fiind lucrări care constituie un prețios izvor de informații, fie că au imaginat romane cu intrigi captivante și cu personaje puternice, care pot constitui adevărate repere, fie că și-au așternut pe filele albe povestea fascinantă a vieții, alături de gânduri și trăiri, în jurnale de o inegalabilă valoare, autorii au prins între coperte o lume întreagă pe care o explorăm cu aceeași bucurie și emoție.

Și pentru că lectura nu poate fi concepută în afara bibliotecilor, locuri care pot fi considerate adevărate case ale cărții, prin Hotărârea Guvernului nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua bibliotecarului din România". Astfel că, în țara noastră, începând cu anul 2005, pe data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua bibliotecarului, primele demersuri în acest sens fiind făcute încă din anul 1998. Este o sărbătoare dedicată acestei profesiuni speciale și bibliotecarilor, cei care au transformat-o în vocație, prin efortul de a apropia persoanele de toate vârstele de tainele învățăturii, ale cunoașterii și culturii, valori care își găsesc sălașul în cărți.

Astfel, în ziua de 23 aprilie, toți bibliotecarii din România își sărbătoresc ziua profesiei, fiind organizate manifestări specifice meseriei. Este vorba despre sesiuni și comunicări, bilanțuri ale activității, premieri, cât și alte activități care pot conduce la atragerea de noi utilizatori și la fidelizarea celor care văd în bibliotecă locul unde găsesc întotdeauna cartea preferată, dar și atmosfera care îndeamnă la lectură. Cu această ocazie, bibliotecarii prezintă în fața colegilor de breaslă realizările profesionale și dezbat teme de interes, legate de profesia de bibliotecar.

Prin politicile promovate în acest domeniu, până acum extrem de important, ne-am propus să construim și să amenajăm biblioteci în cât mai multe localități din țară, asigurând funcționarea acestora în sedii care să garanteze desfășurarea în bune condiții a activității bibliotecarilor, păstrarea cărților în spații adecvate și creșterea numărului de abonați. Salarizarea corespunzătoare a celor care au îmbrățișat meseria de bibliotecar a fost un alt obiectiv pe care ni l-am asumat și pe care l-am realizat. Măsurile vor continua, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să aibă acces la diferite genuri de cărți, punând accent pe atragerea copiilor și tinerilor în biblioteci și pe dezvoltarea gustului lor pentru lectură.

Reperele tinerei generații pot fi găsite în universul vast al cărții. Îndrumarea copiilor spre lectură și educarea lor în spiritul cunoașterii constituie o misiune extrem de importantă pe care o avem față de copiii noștri, față de noi și, nu în ultimul rând, față de viitorul acestei țări.