Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.78 George Șișcu - despre necesitatea îmbunătățirii condițiilor de siguranță a circulației;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul George Șișcu:

Comisia Europeană publică anual un studiu efectuat în rândul țărilor membre, referitor la numărul accidentelor mortale la fiecare milion de locuitori. În ultimii ani, topul a rămas neschimbat. Țările din Nord și Vest sunt cele mai sigure la nivel de trafic rutier, iar țările din Est sunt cele mai periculoase.

Din păcate, România este pe primul loc, împreună cu Bulgaria, în aceste statistici, cu cel mai mare număr de decese din accidente rutiere, la milionul de locuitori. Deși numărul victimelor scade de la an la an, lipsa infrastructurii și, poate, agresivitatea șoferilor își spun în continuare cuvântul, asta deși țara noastră are obligația să reducă cu 50% numărul victimelor din accidente rutiere până în anul 2020, față de valorile înregistrate în 2010.

Din păcate, numărul accidentelor rutiere grave în țară este foarte mare, media zilnică fiind de circa cinci decese. Doar în anul 2017 au murit 1.951 de persoane, numărul persoanelor rănite grav fiind de peste 8.000.

Această creștere alarmantă a numărului de accidente rutiere este legată de numărul tot mai mare de vehicule pe șosele, de infrastructura nedezvoltată, de nerespectarea limitelor de viteză de conducătorii auto și de neadaptarea vitezei la condițiile de trafic.

Mă întreb, oare ce măsuri au luat stimabilii noștri guvernanți pentru a diminua aceste cifre alarmante, care reprezintă viețile unor oameni, care de multe ori mor nevinovați? Avem oare o bază de date a tuturor punctelor negre pentru identificarea sectoarelor rutiere periculoase? Avem oare reglementări și standarde tehnice actualizate de siguranță rutieră? Avem drumuri mai bune? S-au făcut sesiuni de instruire pentru toți factorii interesați în siguranța rutieră?

Acestea sunt câteva dintre recomandările Băncii Mondiale, instituție implicată în problema siguranței rutiere din România la solicitarea CNAIR, pentru îndeplinirea obiectivelor din Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră.

La acestea se adaugă instalarea unor obstacole pe mijlocul sau pe marginea străzilor, introducerea de linii de marcaje tactile pe mijlocul și pe marginea străzilor pentru alertarea conducătorilor auto. În intersecțiile din zonele cu viteze mari, să se instaleze un sens giratoriu pentru controlarea vitezei vehiculelor sau semne de circulație bine proiectate ș.a.m.d.

Din păcate, nimic dintre toate acestea nu s-a întâmplat, chiar dacă noi, cei din opoziție, am încercat să modificăm pe ici, pe colo legislația, sa o simplificăm, să o facem mai transparentă și mai flexibilă.

De aceea, somăm Ministerul Transporturilor să facă demersurile necesare, astfel încât să reușim să îmbunătățim condițiile de siguranța circulației și să demonstrăm astfel că suntem interesați de viețile cetățenilor acestei țări.