Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 25-04-2018

Ședința Camerei Deputaților din 25 aprilie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale domnilor deputați:
  1.80 Pavel Popescu - declarație politică "Siguranța informatică a României, pusă pe ultimul loc de Guvernul PSD-ALDE".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Pavel Popescu:

"Siguranța informatică a României, pusă pe ultimul loc de Guvernul PSD&ALDE"

Metoda de a lăsa pe mâine ce trebuie să faci azi, că poate nu mai este nevoie să faci, pare a fi strategia de lucru a celor de la PSD&ALDE. Deși au avut la dispoziție peste doi ani de zile să elaboreze un act normativ adaptat realităților în materie de securitate cibernetică, cei de la putere au lăsat totul pe ultima sută de metri. Cu chiu cu vai, în urmă cu două săptămâni, Executivul a aprobat proiectul de lege, inițiat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, ce vizează transpunerea la nivel național a Directivei Uniunii Europene (UE) 2016/1148 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune, fiind vorba despre directiva NIS.

Directiva NIS trebuie implementată până la data de 9 mai 2018, deci este clar că se va merge pe repede înainte, fără să existe timpul necesar pentru dezbateri serioase pe probleme atât de importante, care ar putea afecta inclusiv siguranța țării noastre. Sper că de data aceasta colegii din coaliția majoritară vor da dovadă de responsabilitate și nu vor încerca să modifice acest proiect de lege cu amendamente controversate. Nu de alta, dar au încercat deja acest lucru cu un alt proiect de lege la fel de important în domeniul digitalizării, respectiv regulamentul GDPR.

De ce este importantă directiva NIS pentru România? Directiva UE privind Securitatea Rețelelor și a Sistemelor Informatice (directiva NIS) urmează să sporească rezistența cibernetică, precum și sarcinile pe care le avea echipa de răspuns la incidente de securitate informatică. Totodată, sectoarele de activitate și tipurile de servicii ce vor intra sub incidența directivei sunt: transporturile, sectorul energetic, sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sănătatea, furnizarea și distribuirea de apă potabilă și infrastructura digitală. Proiectul se adresează și unor categorii de servicii digitale precum serviciile cloud, motoarele de căutare și piețele online.

Stimați colegi, poate pentru unii dintre dumneavoastră subiectul nu pare important, însă vă dau asigurări că este extrem de important. Orice încălcare a securității cibernetice ne poate afecta viața de zi cu zi. Drept urmare, sper că veți acorda importanța necesară acestui proiect, și Directiva NIS va fi implementată în România, pentru a ne asigura că țara noastră este capabilă să se apere așa cum se cuvine în fața unor viitoare tentative de atacuri cibernetice.