Plen
Ședința Camerei Deputaților din 23 mai 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.86/31-05-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
13-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 23-05-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 23 mai 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,30.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Mircea-Gheorghe Drăghici și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 23 mai 2018, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Pentru început, dați-mi voie să vă reamintesc dispozițiile regulamentare cu privire la declarațiile politice.

Declarațiile politice sau alte intervenții se prezintă în scris sau verbal. Dacă declarațiile sau intervențiile se prezintă verbal, acestea nu vor depăși 3 minute. Dacă deputatul depășește timpul alocat, președintele de ședință are dreptul să-i retragă cuvântul. Ordinea luărilor de cuvânt va fi alternativă și se va face pe grupuri parlamentare. Niciun deputat nu poate prezenta verbal sau depune în scris mai mult de o declarație sau intervenție în aceeași ședință.

 
Costel Lupașcu - declarație politică având ca obiect Reluarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Teatrului «Mihai Eminescu]»din Botoșani;

În continuare, dau cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PSD, domnului deputat Costel Lupașcu.

 

Domnul Costel Lupașcu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Obiectul declarației mele politice este: "Reluarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Teatrului «Mihai Eminescu» din Botoșani".

Stimați colegi,

În calitatea mea de deputat al Partidului de guvernământ, astăzi vă voi vorbi despre importanța reluării lucrărilor de consolidare și restaurare a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani, ceea ce eu cred că este o adevărată prioritate a Guvernului Dăncilă.

Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoșani are o vechime de 104 ani, fiind o bijuterie arhitectonică a Botoșaniului de la începutul secolului XX.

Teatrul este un simbol și un reper cultural al județului Botoșani, fiind unul dintre cele mai vechi monumente istorice din zona Moldovei.

În anul 2009, Consiliul Local al Municipiului Botoșani a depus, în baza Programului Operațional Regional 2007-2013, Proiectul "Restaurarea și consolidarea Teatrului «Mihai Eminescu», Botoșani, imobil de patrimoniu", bugetul proiectului fiind de 5 milioane de euro, avizat de ADR Nord-Est.

Pe parcursul efectuării lucrărilor, au fost descoperite deficiențe majore în structura de rezistență a clădirii, iar în urma unor expertize tehnice s-a dovedit faptul că este pusă în pericol siguranța actorilor și a spectatorilor. De aceea, proiectul a fost declarat nefuncțional. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că la realizarea proiectului inițial, depus, pentru finanțare, de primarul Municipiului Botoșani din acea perioadă, nu au fost incluse și lucrări la partea de consolidare a fundației clădirii. De aceea, lucrările s-au oprit, iar proiectul european nu a putut continua.

La începutul acestei sesiuni parlamentare, am tras un semnal de alarmă cu privire la situația structurii de rezistență a Teatrului "Mihai Eminescu", care este în stare avansată de degradare, iar în acest sens se impun măsuri de urgență pentru remedierea situației.

Starea de degradare constantă este cauzată, în mare parte, de factorii de mediu - temperaturi, umiditate, cicluri repetate îngheț-dezgheț, iar această stare de degradare se va accentua.

Clădirea monument a teatrului necesită lucrări de consolidare, având în vedere posibilitatea mai mult decât inerentă de degradare a lucrărilor executate până la această dată și a clădirii, în ansamblul ei.

În urma discuțiilor pe care parlamentarii PSD Botoșani le-au avut cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu specialiștii din minister, a fost identificată cea mai bună soluție pentru reluarea lucrărilor la Teatrul "Mihai Eminescu".

În acest sens, ministerul, prin Compania Națională de Investiții, va asigura finanțarea pentru realizarea structurii de rezistență a Teatrului "Mihai Eminescu", într-o primă etapă, iar în a doua etapă se vor face lucrările de restaurare a clădirii.

În calitatea mea de deputat al Parlamentului României, dar și de botoșănean, voi continua să depun toate eforturile necesare pentru susținerea și urgentarea finanțării acestui proiect.

Deputat al PSD, Costel Lupașcu, Circumscripția electorală nr. 7, Botoșani.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Corneliu Olar - declarație politică intitulată PSD-ALDE dă cu tifla banilor gratuiți, dar vrea să ia banii de la cei 7 milioane de români!;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, dau cuvântul domnului deputat Corneliu Olar.

 

Domnul Corneliu Olar:

"PSD-ALDE dă cu tifla banilor gratuiți, dar vrea să ia banii de la cei 7 milioane de români!"

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Săptămâna trecută, colegii mei din PNL au făcut public textul unei scrisori adresate de comisarul european Corina Crețu - colega dumneavoastră din PSD - în care se scrie, negru pe alb, cât de incompetente au fost și sunt Guvernele domnului Dragnea.

Ca să fim mai preciși, miliarde de euro nerambursabili, adică bani pe care nu-i mai dăm înapoi, stau în vistieria Uniunii Europene, nefolosiți, pentru că Guvernul de la București nu este în stare să îi ia. Miliarde de euro care s-ar putea duce în construcția de autostrăzi, în repararea drumurilor naționale sunt pe cale să fie pierduți. Din miliardele de euro care ar trebui să sprijine zonele defavorizate economic din Munții Apuseni, din Delta Dunării și din alte zone sărace ale României, nu s-a luat un sfanț! Miliardele de euro care ar trebui să meargă în calificarea tinerilor, în reconversia profesională a șomerilor nu sunt de interes pentru PSD și ALDE. Dintre toți cei care au guvernat astăzi România, doar domnul Mihai Tudose a avut un moment de sinceritate și a spus că banii europeni nu se aduc în România, pentru că din ei nu se fură sau se fură mai puțin. Este bine că domnul Tudose ne-a lămurit și pe noi care este cauza principală a acestui eșec.

Stimați colegi,

Când au venit la guvernare, cei din PSD declarau că sunt "mândri că sunt români". Văd că au renunțat la acest slogan și, în loc să ia banii gratuiți de la Uniunea Europeană, PSD-ALDE vrea să-i mai păcălească o dată pe români. I-a păcălit deja cu salariile triple și cu prețurile mai mici, i-a păcălit și cu școlile noi, spitalele regionale și sutele de kilometri de autostrăzi. Acum vor să-i înșele și cu pensiile.

Domnul Dragnea, care nu duce grija pensiei, vrea să prăduiască și cele 42 de miliarde de lei, agonisite de 7 milioane de români, la Pilonul II de pensii.

De ce, domnule Dragnea, pensionarul român să rămână pe veci la mila Guvernului? Vă este teamă că un cetățean independent financiar nu va mai vota cu PSD?

Și să zicem că veți cheltui și banii din Pilonul II, pentru că ați făcut economia praf! Anul viitor ce veți mai prădui? Cum veți mai umple găurile din buget?

A se consemna că termenul "gaură bugetară" nu-mi aparține, ci a fost brevetat chiar de domnul Dragnea, a doua zi după ce a preluat guvernarea.

Stimați colegi,

Guvernul PSD-ALDE a terminat banii de salarii, pe cei de pensii, pe cei de investiții nu i-a văzut nimeni, iar banii din Pilonul II au fost deja afectați și vor fi capturați anul acesta.

Nu-mi sunt dragi bancherii, însă nu pot să nu recunosc scenariul pe care toate băncile îl fac pentru a doua parte a acestui an și pentru anul următor, adică să ne așteptăm la taxe mai mari. Nu știu dacă vor majora, din nou, prețul la benzină și la mâncare, însă cert este că nimic bun nu se vede la orizont.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Mihai-Cătălin Botez - declarație politică privind lipsa donării de sânge;

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul Mihai- Cătălin Botez.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se referă la o situație gravă care afectează mii de pacienți și anume, lipsa donării de sânge.

Cifrele ne arată că doar 2% din potențialii donatori ajung să și facă această acțiune, aceștia fiind prea puțini pentru a suplini necesarul de sânge.

Acum câteva săptămâni am fost, alături de colegii mei de la USR Vaslui, să donez. Cunoscut fiind faptul că, chiar și cu stimulentele oferite pentru această activitate, interesul pentru a dona sânge este scăzut.

Totuși, donarea de sânge este un act care merită încurajat de statul român, prin orice mijloace. Iar apropierea fizică de localitățile în care locuiesc cetățenii poate determina interesul lor de a dona sau nu sânge, la un moment dat.

În județul Vaslui există un singur centru de transfuzie, la Bârlad, ceea ce face ca partea de nord a județului, unde jumătate din populație trăiește, să nu aibă posibilitatea imediată de a face acest act altruist.

Am decis să mă adresez Ministerului Sănătății, pentru a afla cum pot sprijini centrele mobile de transfuzie sangvină și cum pot susține deschiderea unui nou centru în Municipiul Vaslui, astfel încât și partea de nord a județului să aibă acces facil la un astfel de centru.

Din păcate, nu am aflat răspunsul la întrebările pe care le aveam. Ca de obicei, răspunsuri evazive.

Mai mult, ministerul îi jignește direct pe cetățenii Vasluiului și spune că distanța de 54 de kilometri este una ușor de parcurs, de la Vaslui la Bârlad.

Doamnelor și domnilor de la Ministerul Sănătății, oricât de altruiști ar fi oamenii, vor fi greu motivați să plătească aproximativ 25 de lei, drumul dus-întors de la Vaslui la Bârlad, și să facă și două ore dus-întors, pentru a dona sânge.

Facilitățile pentru a dona trebuie aduse cât mai aproape de cetățeni, eventual, centre mobile, care să vină fix în localitățile în care locuiesc.

O altă particularitate este infrastructura inexistentă în acest moment în centrele de pe teritoriul României. Spre exemplu, Centrul de Transfuzii din Bârlad are nevoie de o centrală termică, în acest moment încălzirea făcându-se pe bază de lemne.

Sunt convins că și alte centre au probleme, din punctul de vedere al dotărilor. Trebuie să venim cu soluții.

Autoritățile centrale trebuie să lucreze cu autoritățile locale în vederea promovării evenimentelor de donare de sânge, în special cu primăriile din orașele mici și comune, pentru a putea trimite centre de colectare mobilă.

Trebuie să-i stimulăm pe oameni, să facem campanii de informare, să construim noi centre fixe în localități și să-i informăm pe oameni de beneficiile donării de sânge, atât asupra altor persoane, poate chiar persoane dragi lor, dar și pentru ei, donarea de sânge fiind un act benefic, inclusiv pentru donator.

Nu uitați, dragi colegi, fiecare donare de sânge poate salva trei vieți. Și vă invit să faceți acest lucru cât mai curând!

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat al USR de Vaslui.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică intitulată Țara fără de muncitori;

Din partea Grupului parlamentar al ALDE, domnul Mihai Niță. Nu este.

Domnul Constantin Avram? Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, doamna Petronela-Mihaela Csokany. Nu este.

Domnul Giureci-Slobodan Ghera? Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Robert Turcescu.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Multe sunt lucrurile despre care discutăm în aceste zile și multe lucruri grave se întâmplă în România, dar zi de zi observ în țara noastră un fenomen deosebit de grav. Este vorba despre lipsa forței de muncă. Nu se mai găsesc croitori, cizmari, instalatori, electricieni pricepuți, zugravi. La mare și la munte, patronii duc lipsă de angajați în plin sezon. N-au suficienți ospătari sau suficiente cameriste, nu pentru că nu își doresc să facă angajări, ci pentru simplul motiv că nu mai au pe cine angaja. Dar sunt mereu singurii arătați cu degetul pentru lipsa de satisfacție a turiștilor în ceea ce privește serviciile oferite.

Bursa locurilor de muncă organizată lunar în fiecare județ este un spectacol trist, dezolant. Firmele vin cu sute de oferte de locuri de muncă pentru toate categoriile, dar patronii pleacă mereu dezamăgiți, pentru că nu găsesc forța de muncă necesară. Și nu vorbim aici doar despre oameni calificați într-un anumit domeniu, ci chiar și de muncitori necalificați sau de posturi pentru care nu este nevoie de o pregătire anume. Mulți dintre participanți vin doar pentru a face act de prezență și pleacă apoi cu o adeverință în mână care dovedește faptul că au fost la târgul de job-uri, doar ca să nu-și piardă ajutorul social sau ajutorul de șomaj.

În schimb, zi de zi sute de români aleg calea străinătății. Pleacă spre alte țări, spre locuri de muncă pentru care sunt supracalificați, dar pentru care sunt mult mai bine plătiți decât în țară.

România a devenit o țară a dezamăgiților și a resemnaților. Prima categorie ia drumul străinătății și nu se mai întoarce decât în vacanță, a doua categorie se mulțumește cu puțin și stă la mila ajutorului social. Între timp, țara se scufundă. Avem o țară depopulată, cu prea mulți pensionari față de numărul angajaților, cu prea multe ajutoare sociale față de salariile pentru care se plătesc taxe, impozite, asigurări de sănătate.

Este vremea să facem ceva, să ne ținem românii acasă și să îi încurajăm pe puținii rămași să muncească. Este vremea să oprim încurajarea lenei și a nemuncii și să le oferim oamenilor soluții viabile pentru un trai decent, aici, în țara lor.

Vă mulțumesc.

Robert Turcescu, Circumscripția nr. 14, Constanța.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Florinel Stancu - despre dezbaterile politice privind starea sistemului energetic național;

Din partea parlamentarilor neafiliați, doamna Oana Bîzgan? Nu este.

Domnul Adrian Dohotaru? Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Laura-Mihaela Moagher? Nu este.

Domnul Petru-Sorin Marica? Nu este.

Domnul Laurențiu Nistor? Nu este.

Domnul Florinel Stancu?

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Florinel Stancu:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi,

La solicitarea Grupului parlamentar al USR, săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaților, au avut loc dezbateri politice cu tema "Starea sistemului energetic național - raport al ministrului energiei", la care domnul Anton Anton, ministrul energiei, a luat parte.

Colegii din opoziție, mai exact cei de la USR, au spus, citez - "Guvernul PSD-ALDE a irosit creșterea economică și a jupuit fiecare leuț din companiile de stat din energie, care sunt singurele profitabile".

Apoi au acuzat faptul că aceste companii exploatează niște monopoluri și că este o lipsă crasă de investiții.

La fel, am auzit acuzații că ar exista un interes din partea noastră să blocăm exploatările de gaze din Marea Neagră.

Toate aceste afirmații sunt neadevărate.

Dragi colegi din opoziție, vă rugăm frumos să fiți mai responsabili și să nu-i mai dezinformați pe cetățenii acestei țări.

Dumneavoastră sunteți cei care transmiteți mesaje proaste investitorilor cu capital străin, nu noi.

Până acum asta ați făcut - ați criticat economia națională și orice s-a făcut în această țară. Ați optat pentru exportul resurselor acestei țări, în speță, gazele naturale, cu orice preț, la orice preț, fără a ține cont de faptul că putem exploata acest zăcământ, în primul rând, în favoarea României.

Noi ne dorim, de exemplu, ca românii să se încălzească cu gaze din Marea Neagră. Pentru aceasta, săptămâna trecută, am adoptat Proiectul de Lege nr. 58/2018 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, unde am adăugat și alimentarea cu gaze naturale la definiția serviciilor comunitare de utilități.

Prin amendamentele adoptate, birocrația proceselor de extindere de rețele este simplificată, iar autoritățile locale vor avea un rol important în procesul de extindere a rețelei de gaze.

În ceea ce privește acuzațiile legate de lipsa investițiilor în sistemul național energetic, vreau să vă aduc câteva exemple care vor combate acuzațiile pe care le-ați rostit de la această tribună.

Vreau să știți că Romgaz va investi aproximativ 400 de milioane de euro, până în 2025, în modernizarea depozitelor de gaze.

Transgaz se implică în proiectul conductei Tuzla-Podișor, iar în scurt timp proiectul va fi demarat.

Un alt proiect extrem de important este cel în care Transgaz va construi Gazoductul Ungheni-Chișinău, iar gazele care vor fi extrase din platoul continental românesc al Mării Negre ar putea ajunge în Republica Moldova, țară dependentă de gazele rusești.

În domeniul energiei electrice, vă aduc la cunoștință că Transelectrica a inaugurat, săptămâna trecută, o linie electrică aeriană de 400 kV, de interconexiune între Reșița și Pančevo din Serbia. Investiția depășește suma de 81...

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Domnule deputat, să vă apropiați de concluzii.

 
 

Domnul Florinel Stancu:

Imediat.

Exemplele pot continua. Investițiile în sistemul energetic național au loc. Sumele alocate vor crește în fiecare an.

Sper ca aceste argumente să vă convingă să renunțați la acuzații și să vă gândiți mai mult la România.

Mulțumesc.

Florinel Stancu, deputat al PSD Dolj.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim foarte mult.

 
Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică intitulată Statul român nu mai are bani pentru a plăti salariile cadrelor didactice!;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Laurențiu Leoreanu.

Vă mulțumesc.

 

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Declarația mea politică se intitulează: "Statul român nu mai are bani pentru a plăti salariile cadrelor didactice!"

În timp ce auzim de la domnul Liviu Dragnea și de la doamna Viorica Dăncilă cum duduie economia României și cum totul merge strună la noi în țară, cadrele didactice și directorii de școli sunt îngrijorați că nu își vor primi integral salariile și că statul le achită parțial, doar cât se poate, contribuțiile sociale.

Ceea ce vă spun acum nu este un simplu discurs politic. Spre deosebire de mulți dintre cei aflați la guvernare, noi, cei din PNL, stăm de vorbă cu oamenii și știm exact care este realitatea.

Zilele trecute am stat de vorbă cu directori de școli și cadre didactice din mediul preuniversitar din județul Neamț, care mi-au atras atenția asupra faptului că sistemul de învățământ este în pragul unui colaps. Ei se tem că Ministerul Educației nu mai are bani pentru salarii, în condițiile în care directorii de școli au fost chemați la inspectoratele școlare pentru a găsi soluții prin care să strângă cureaua. Ce li s-a sugerat? Să reanalizeze structura de personal, să comaseze clase, chiar să recurgă la disponibilizări.

Ba chiar am aflat că, în luna martie, contribuțiile cu asigurările de sănătate, pensii sau șomaj aferente personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic au fost achitate parțial, doar în proporție de 70%. Și, mai grav, în luna aprilie nivelul acestora nu atinge nici măcar 50%! Directorilor de școli le este teamă că li se vor bloca conturile, iar unii dintre ei deja au primit de la ANAF somații că înregistrează penalități. În aceste condiții, le este teamă să semneze statele de plată, pentru că astfel devin complicii unui sistem care este la un pas de a încălca legea.

Profesorii sunt și ei îngrijorați că nu li se plătesc contribuțiile și nu vor avea cum să meargă la medic, dacă au nevoie, sau vor avea o pensie mai mică. În plus, se întreabă dacă, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, nu vor fi și ei responsabili de neplata contribuțiilor prin acceptarea salariilor nete și prin asumarea tacită a plății parțiale a contribuțiilor.

Este inacceptabil că avem, acum, în anul 2018, astfel de discuții și nu știm dacă avem bani chiar și pentru achitarea salariilor profesorilor.

Ceea ce v-am relatat nu se întâmplă doar la nivelul județului Neamț, ci în toată țara.

Am câteva întrebări la care sper să răspundă în cât mai scurt timp atât Ministerul Educației Naționale, dar și Ministerul Finanțelor Publice.

Domnule Valentin Popa, domnule Eugen Teodorovici, cum explicați cadrelor didactice achitarea parțială a contribuțiilor sociale ale cadrelor didactice? Când vor fi ele achitate integral?

Domnule Valentin Popa, este adevărat că ministerul pe care îl conduceți a propus inspectoratelor școlare ca directorii de școli să reanalizeze structura de personal, să facă disponibilizări sau să comaseze clase pentru a se încadra în buget?

Și, domnule ministru Eugen Teodorovici, are oare Ministerul Finanțelor Publice capacitatea de a achita drepturile salariale tuturor cadrelor didactice, dar și personalului didactic auxiliar și nedidactic?

Sper ca doamna Viorica Dăncilă să trateze cu seriozitate acest subiect și să lase deoparte răfuielile cu președintele Iohannis, chiar dacă aceasta pare singura preocupare a Guvernului PSD.

Am fost profesor timp de 25 de ani, știu cât de dedicați sunt majoritatea profesorilor din România, ce probleme au și cum încearcă să le ascundă atunci când vin la catedră, în fața elevilor.

Haideți să îi tratăm cu respectul pe care îl merită, pe toți slujitorii învățământului românesc!

Deputat al PNL de Neamț, Circumscripția nr. 29, Laurențiu-Dan Leoreanu.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu - declarație politică cu titlul Moldova vreau autostradă!;

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu.

 

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

"Moldova vrea autostradă!"

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În calitatea mea de deputat ales în județul Bacău, mă solidarizez cu șoferii care au participat, sâmbătă, 19 mai 2018, la cea mai importantă mișcare de protest realizată de moldoveni, după mișcarea studenților din Iași, din 1987.

Pentru prima dată după 31 de ani, sucevenii, ieșenii, băcăuanii sau vasluienii s-au solidarizat într-un protest cu o miză importantă decât orgoliile locale ieftine și păguboase, de genul celor generate de traseul autostrăzii A8.

Îl întreb direct pe concitadinul meu, domnul Lucian Șova, ministrul transporturilor, dacă i-a făcut plăcere să i se claxoneze în poartă?

Fizic, nu s-a întâmplat asta, însă o mare parte dintre protestatari au trecut prin centrul Municipiului Bacău. Nu ca o provocare, ci pentru simplul fapt că Bacăul nu are șosea de centură.

La aproape 29 de ani de la Revoluție, în Moldova nu s-a construit vreun metru de autostradă.

În aceste condiții, n-ai cum să nu te solidarizezi cu toți moldovenii, care suferă cea mai cruntă izolare economică, prin lipsa totală de investiții în infrastructură.

Precizez aici că întreținerea drumurilor județene de către baronii PSD și cârpirea străzilor nu reprezintă investiții în infrastructură.

Mă nemulțumește totuși, în schimb, tăcerea nepermisă a băcăuanului, a moldoveanului din fruntea Ministerului Transporturilor.

Dacă nu a avut forța să iasă în fața protestatarilor sau măcar la una dintre televiziunile mai prietene, înseamnă că este extrem de grav, înseamnă că nu are ce să ne spună.

Dacă în 1987 studenții ieșeni scandau: "Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!", acum, noi, moldovenii scandăm: "Moldova vrea autostradă, ca să ne dezvoltăm!".

Nu vrem altceva decât condiții egale, ca aceia din Brașov, Constanța sau Cluj.

Am ajuns atât de izolați, încât orgoliile locale reprezintă adevărate obstacole în dezvoltarea regiunii.

După cum bine știți, Moldova este controlată aproape în totalitate de PSD. Ici-colo, sunt mici insule de supraviețuitori ai partidelor de opoziție.

În aceste condiții, singura explicație logică pentru politicile falimentare economic aplicate regiunii, de PSD, este că se vrea ca Moldova să fie subdezvoltată, dependentă de subvențiile de la centru, cu o administrație obedientă și dependentă de banii de la bugetul de stat, cu un electorat fără speranță și chiar terorizat de puterea absolută a baronilor roșii.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Corneliu Bichineț - despre paradoxurile din politica românească;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, însuși domnul Corneliu Bichineț.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Corneliu Bichineț:

O să încep în maniera lui Ion Creangă. Nu știu alții cum sunt, dar eu, de câte ori vin la acest pupitru și îl văd pe domnul Ben-Oni Ardelean la conducere, simt că PNL, un partid cu un trecut măreț și cu un prezent alambicat, va avea viitor.

Nu sunteți sursa mea de inspirație. Nu mă mai inspiră de multă vreme nici Alina Gorghiu, nici Raluca Turcan, nu mă inspiră nici chiar Andreea Cosma, nici celebra Chichirău.

Pentru mine, muză în această perioadă este domnul ministru Iordache, care, săptămâna trecută, în urma dialogului pe care l-am înfiripat aici, m-a determinat ca printr-o declarație politică să ajung la 350.000 de vizualizări și să primesc semnale chiar din partea unor deținuți, cel mai frumos fiind din partea unui deținut - am permisiunea să-i dau numele - Matei Nelu, pe care l-am sfătuit să stea liniștit acolo, să nu cumva să beneficieze de o eliberare condiționată, că afară este foarte rău.

Este rău și în pușcărie, dar afară este rău, tare de tot.

De asemenea, a venit la Bârlad, acolo de unde domnul Mihai Botez a semnalat o chestiune foarte bună - și vă felicit, domnule deputat.

A venit la audiență, cine credeți? Mama celebrului Pardalian Gălbează, care mi-a dat să citesc scrisoarea fiului său, scrisă caligrafic, cu semne de punctuație, ceea ce denotă că omul s-a școlit acolo în cei 8 ani de... nu 8 ani, 8 ture de detenție și poate deveni un prozator celebru.

Printre altele, femeia a cerut un ajutor material. I l-am acordat. Să faceți și dumneavoastră treaba aceasta, când vin oamenii la audiență!

Și vă spicuiesc din scrisoare.

"Dragă mamă,

Știu ce e în sufletul matale - că așa vorbesc moldovenii, cu "matale" -, e greu să aibă o mamă un fecior la pușcărie, d’apăi trei, cât ai matale, acum!"

Mergând mai departe.

În țara aceasta, explozii se întâmplă și pe linie politică.

Cioloș, fost prim-ministru, a făcut un partid, România Î. În limbajul doamnei Dăncilă, "România Î" înseamnă "România Împreună".

Nu știu cât va capta domnul Cioloș din electorat, pentru că, atunci când a avut posibilitatea să fie productiv, ca prim-ministru, nu prea a fost.

Gheorghe Funar, fost primar al Clujului, a captat, cred, filonul naționalist al PRM și a făcut Partidul România Noastră.

Le doresc succes, amândurora!

Dar, ce să vezi, iată cum trece timpul. Cel pe care Adrian Năstase îl alinta "micul Titulescu", domnul Victor Ponta, fost prim-ministru - statisticile arată, un prim-ministru bun -, și-a făcut, și Domnia Sa, partid - Pro România. Și îi dau un sfat, de la înălțimea acestei tribune. Să facă o voltă și, dacă vrea să aibă un succes mai mare decât și-l poate imagina, să dea mâna cu Traian Băsescu.

Acestea sunt paradoxurile în politica românească.

Acum, în față, domnul Victor Ponta are trei obstacole, ca în povești. Omul de pe locul 3, care țintește peste capul omului de pe locul 2, spre poziția numărul 1 în stat, un fel de frate de cruce al Domniei Sale, Liviu Dragnea, nu se dă deoparte. Nici cel de pe locul 2, care țintește și el locul 1, nici el nu se dă deoparte. Iar, ca un sfinx, domnul președinte Iohannis, un pic mai înalt decât ei, nici el nu se dă deoparte. Asta e frumos în politica românească!

Corneliu Bichineț, PMP Vaslui.

Și aceasta se cheamă declarație politică.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule Bichineț.

 
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - semnal de alarmă în legătură cu riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul tinerilor;

Din partea parlamentarilor neafiliați, doamna Oana Bîzgan.

 

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Dragi colege,

Dragi colegi,

România se confruntă cu o rată inacceptabilă de risc de sărăcie și excluziune socială. Sărăcia afectează inclusiv persoanele active pe piața muncii, în special femeile și tinerii. Una din cinci persoane în vârstă de până la 25 de ani este în șomaj și prezintă un risc accentuat de sărăcie. În același timp, 1 din 10 tineri care lucrează continuă să trăiască în sărăcie. Tinerii depind adesea de locuri de muncă temporare și prost plătite, ceea ce îi expune exploatării, le scade încrederea în sine și le înrăutățește condițiile de viață. Întrebați unde își văd viitorul, 1 din 2 tineri români spun că în următorii 5 ani au de gând să plece din țară. Trebuie să facem mai mult pentru ei.

În țara noastră, peste 15% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani se încadrează în așa-numita categorie NEET, adică persoane care nu sunt încadrate în piața muncii și nu sunt înscrise nici în programe educaționale, nici în alte programe de formare profesională. În plus, ne confruntăm cu o rată alarmantă de părăsire timpurie a școlii, care potențează riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul tinerilor. Studiile europene arată că foarte mulți dintre ei se simt descurajați în plan economic. Politicile de activare pe piața muncii și de încurajare a antreprenoriatului în rândul tinerilor sunt absolut necesare.

Tinerii noștri trebuie sprijiniți să se dezvolte, indiferent de mediul din care provin sau de dezavantajele pe care le au de înfruntat - sărăcie, discriminare pe bază de gen, vârstă, apartenență etnică sau grad de dizabilitate.

Am depus o serie de proiecte ai căror beneficiari direcți sunt copiii și tinerii, inclusiv cei care în fața legii sau a autorităților rămân invizibili, în lipsa unui CNP și a documentelor de identitate. Și ei trebuie să beneficieze de drepturile fundamentale la educație și îngrijire medicală.

Vreau ca toți copiii și tinerii din România să-și atingă potențialul deplin și să-și vadă visele împlinite aici, în România. Trebuie să ne îndreptăm eforturile înspre a crea o dezvoltare durabilă sub aspect social, economic, politic, care să ne asigure stabilitatea și prosperitatea, deja de astăzi și, bineînțeles, pentru viitor.

Voi continua demersurile pentru reducerea inechităților și contez pe sprijinul dumneavoastră, dragi colege și dragi colegi, în a asigura un viitor în care cu toții ne vom asuma rolul de a construi România pe care ne-o dorim.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Ioan Dîrzu - declarație politică intitulată Trebuie să spunem stop abuzurilor de contestații la achizițiile publice;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Ioan Dîrzu.

 

Domnul Ioan Dîrzu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se numește "Trebuie să spunem stop abuzurilor de contestații la achizițiile publice".

România va face un pas major în deblocarea investițiilor. Se modifică radical Legea achizițiilor publice, prin care vor fi înlăturate cele mai mari bariere care au frânat până acum dezvoltarea României.

Este a doua mare intervenție a Guvernului în deblocarea investițiilor, după ce a modificat Legea parteneriatului public-privat, asigurând totodată instrumentele prin care să nu se poată înstrăina și delapida proprietatea publică.

În această săptămână se va aproba unul dintre cele mai importante acte normative din acest an, o măsură așteptată cu mare interes de autoritățile locale, de investitori și de cetățeni, în general, care își doresc investiții în dezvoltarea României.

Se modifică Legea achizițiilor publice și vor fi înlăturate trei bariere majore care blocau investițiile în România:

  • se înlătură bariera abuzului de contestații, prin introducerea unei cauțiuni la depunerea contestației;
  • se înlătură bariera care ținea pe loc un proiect contestat până la pronunțarea definitivă și irevocabilă. Contractul se va putea semna imediat după verdictul primei instanțe;
  • se înlătură bariera controlului ex-ante, prin simplificarea drastică a acestei proceduri care se desfășoară înainte de atribuirea proiectului.

În plus, se simplifică achizițiile directe, după modelul Comisiei Europene, prioritatea aplicării directe a dreptului european fiind valabilă și pentru noi, românii.

Totodată se va înființa Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, prin care se vor cumpăra produsele necesare pentru toate autoritățile publice. Se obțin două avantaje majore:

1. Se termină harababura cu diferențele dintre prețurile de achiziție pentru aceleași produse, cumpărate în locuri diferite.

Și va scădea prețul de achiziție, pentru că se va negocia un volum mare de produse, deci vom face economii importante la buget.

Cea mai importantă va fi scăderea prețului de achiziție la medicamentele necesare unităților medicale din România. Din economiile făcute vom putea cumpăra mai multe medicamente și de o calitate mult mai bună.

Tot în acest sistem centralizat se vor mai achiziționa carburanți, autovehicule, echipamente IT și birotică-papetărie.

Vom opri jaful din administrația publică în procedura de achiziții.

Mulțumesc.

Deputat de Alba, Ioan Dîrzu.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Florica Cherecheș - declarație politică având titlul Asaltul asupra Pilonului II - între eroare și oroare!;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, doamna deputat Florica Cherecheș.

 

Doamna Florica Cherecheș:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Asaltul asupra Pilonului II - între eroare și oroare!".

Ne-am obișnuit să auzim despre erori de comunicare în cadrul PSD, sau, mai nou, documente postate din greșeală pe site-ul oficial al Guvernului, de parcă oricine ar putea posta pe acest site oficial. Din păcate însă nu e vorba de erori, ci de tentative ale PSD de a ne testa vigilența, de a vedea cum reacționează cele patru milioane de persoane direct afectate.

Asaltul asupra Pilonului II de pensii a pornit anul trecut, printr-o serie de "erori de comunicare". Însuși ministrul finanțelor anunța în vara anului trecut desființarea Pilonului II, ca apoi, în urma unei reacții puternice a Partidului Național Liberal și a societății civile, să se renunțe la această tentativă, fiind etichetată drept eroare de comunicare.

Pilonul II de pensii este o miză mult prea importantă pentru coaliția de guvernare, iar dacă desființarea directă a Pilonului II nu este posibilă, reducerea contribuției de la 5,1% la 3,75% a fost o măsură eficientă de a face rost de 1 miliard de euro și a-i direcționa spre bugetul de stat. Acest lucru, în contextul în care România și-a asumat, prin Programul de Aderare la Uniunea Europeană, o creștere la 6% a contribuției pentru Pilonul II de pensii, până în 2016.

Deoarece nici această măsură nu satisface setea de bani a coaliției de guvernare, s-a trecut la o strategie în mai mulți pași. Primul îl reprezintă suspendarea contribuției la Pilonul II, în perioada iulie-decembrie a anului curent, intenție cuprinsă în proiectul de hotărâre publicat pe site.

Acest Guvern și-a demonstrat incapacitatea de administrare a banilor publici, risipind sume enorme, fără a face investiții în infrastructură, educație sau sănătate. Iar acum, când banii încep să se termine, când împrumuturile sunt deja uriașe, atenția se îndreaptă spre banii privați, economisiți de contribuabili în Pilonul II, suma vizată fiind de 9 miliarde de euro.

Ne vom confrunta în anii ce urmează cu o situație extrem de dificilă, când o mare parte a populației active se va pensiona și numărul pensionarilor, raportat la cel al salariaților, va fi de 3 la 1. În această situație, banii economisiți în Pilonul II, considerat unul dintre cele mai eficiente sisteme din Europa, reprezintă singura soluție pentru generațiile viitoare.

Stimați colegi ai coaliției de guvernare, aveți și dumneavoastră copii și nepoți și cred că vă doriți ca aceștia să crească și să locuiască în România. Discutăm acum despre securitatea financiară a copiilor noștri, lăsând la o parte orice apartenențe politice. Trebuie să înțelegeți și să acceptați că acești bani aparțin în întregime contribuabililor și familiilor acestora și vor continua să le aparțină, nu aveți niciun drept să vă atingeți de ei! Acest aspect nu este negociabil! Și, da, acești bani sunt privați, nu reprezintă un act de bunăvoință a statului român.

Noi vom continua lupta pentru apărarea proprietății private și susținerea acestui sistem privat, complementar, de pensie, și vom cere creșterea contribuției spre Pilonul II la 6%, așa cum a fost prevăzută la înființarea acestuia.

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc.

 
Sergiu Cosmin Vlad - atenționare în legătură cu funcționarea defectuoasă a stației de epurare a apelor uzate din subordinea Companiei de Apă Arad;

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul Sergiu Cosmin Vlad.

 

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Bună dimineața!

Stimați colegi,

Doresc să aduc în atenția dumneavoastră o situație semnalată de cetățeni ai municipiului Arad, care se manifestă încă din anul 2010 și care este cauzată de funcționarea defectuoasă a stației de epurare a apelor uzate din subordinea Companiei de Apă Arad. Deși modernizată, această facilitate constituie în prezent o sursă de deranj pentru o bună parte a locuitorilor municipiului.

În perioada primăvară-toamnă a fiecărui an, dinspre stația de epurare, în zona cartierelor Pârneava, Alfa, Confecții și, parțial, Centru, din municipiul Arad, pătrunde un puternic miros de excremente. Populația din zonele amintite este supusă unui disconfort ridicat, care face aproape imposibilă orice activitate în aer liber, inclusiv aerisirea spațiilor de locuit. Menționez că aceste zone sunt rezidențiale, tot aici aflându-se și Aeroportul Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Penitenciarul Arad și campusul Universității de Vest "Vasile Goldiș", clinici private și de stat, precum și numeroase școli și grădinițe.

Doresc să întreb cum este posibil ca în anul 2018, într-un oraș din Uniunea Europeană, normele de mediu să fie călcate grosolan în picioare, iar autoritățile să ignore complet cetățenii? Pe de o parte, avem administrația locală, incapabilă să asigure servicii publice de calitate, iar, pe de altă parte, avem Ministerul Mediului, incapabil să constrângă prestatorul serviciului să respecte procesul tehnologic și normele privind poluarea.

Nu eu aștept măsuri care să conducă la eradicarea mirosurilor de hazna din orașul Arad, le așteaptă zeci de mii de cetățeni pe care îi reprezint.

Sergiu Vlad, deputat al USR de Arad.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Petru Movilă - declarație politică intitulată PSD-ALDE pe autostrada rușinii;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Petru Movilă.

 

Domnul Petru Movilă:

Bună ziua, stimați colegi.

Declarația politică se numește "PSD-ALDE pe autostrada rușinii".

Faptul că regiunea Moldovei, care reprezintă principalul bazin electoral al PSD, este uitată de ani la rând la capitolul investiții nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, nu mai miră pe nimeni.

Sâmbătă, 19 mai 2018, PSD-ALDE a pus din nou pumnul în gură societății civile, încercând prin tertipuri mișelești să facă nevăzut și neauzit marșul motorizat pentru Autostrada Iași - Târgu Mureș, organizat civilizat de două asociații civice din Iași.

Ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil, stimați colegi. Participanții la miting - intelectuali, oameni de afaceri, oameni simpli, muncitori, oameni cu spirit civic - au fost primiți cu pâine și sare de bucureșteni, iar de doamna primar Firea, cu jandarmii și poliția. Doamna primar, originară din regiunea Moldovei, din Bacău, mai exact, a ținut în mod expres să-i umilească pe acești oameni, transmițându-le în ultimul moment faptul că nu au primit autorizația pentru acest marș în Capitală.

Cât despre doamna ministru Carmen Dan, consider că o demisie rapidă ar scuti nevoia de explicații referitoare la modul și motivul pentru care poliția a șicanat și abuzat acest marș.

Stimate domnule președinte Dragnea, v-ați temut, alături de colegii dumneavoastră din PSD, ca acest marș să nu devină vocal, să nu capete importanța cuvenită pe agenda publică și ați încercat prin toate mecanismele avute la îndemână să le puneți pumnul în gură în cel mai grotesc mod posibil.

Astăzi, în Anul Centenarului, când ar trebui să vorbim despre unitatea neamului, despre echitate, regăsim o țară mai divizată ca oricând, cu o zonă mai săracă ca alta. Este o rușine, domnule președinte al PSD și colegi din PSD, faptul că nu sunteți în stare măcar să aduceți în discuție subiectul autostrăzii Ungheni - Iași - Târgu Mureș, nu sunteți capabili măcar să vă așezați la masă și să discutați despre acest proiect, astăzi, când toată puterea vă aparține!

Este, din nou, o rușine și faptul că Uniunea Europeană vă trage din ce în ce mai des de mânecă referitor la proiectul autostrăzii, vă anunță că sunt bani, vă invită să-i accesați, dar dumneavoastră nu sunteți capabili de acest lucru, asumându-vă astfel riscul de a pierde această șansă de a realiza proiectul autostrăzii pe bani europeni nerambursabili.

O rușine la fel de mare este modul în care conducerea PSD Iași se face că muncește, că aduce bani pentru Iași, dar marile proiecte nu există. Și mă refer la președintele Consiliului Județean Iași, la primarul Iașiului, parlamentari PSD, miniștri, membri din Cabinetul doamnei prim-ministru "He He".

În final, stimate domnule președinte Dragnea, vă transmit, dumneavoastră și colegilor dumneavoastră de partid și de guvernare, să vă fie rușine pentru pumnul pus din nou în gură ieșenilor și moldovenilor care au participat cu bună-credință și din proprie inițiativă la marșul pentru autostrada Ungheni - Iași - Târgu Mureș. Nu a fost un marș politic, ci unul cetățenesc, civic, dacă înțelegeți termenul.

Rușine, PSD! Rușine, ALDE!

 
Laurențiu Nistor - declarație politică intitulată PSD o susține necondiționat pe Viorica Dăncilă, premier legitim al României;

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Din partea Grupului parlamentar al PSD, dau cuvântul domnului deputat, domnului președinte Laurențiu Nistor.

 

Domnul Laurențiu Nistor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "PSD o susține necondiționat pe Viorica Dăncilă, premier legitim al României".

În ultima perioadă am asistat cu toții la încercările PNL, precum și ale președintelui Klaus Iohannis, de a înlătura un guvern legitim ales. Viorica Dăncilă are dreptul să rămână premier, fiindcă milioane de români i-au dat acest drept și legitimitatea de a-i reprezenta. Și o face foarte bine.

Așa cum arată toate datele, România este pe drumul cel bun. Avem o creștere economică sustenabilă - peste 500.000 de români au ieșit din riscul de sărăcie, potrivit ultimelor date ale Eurostat.

De altfel, chiar săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că își propune să atragă investiții de peste un miliard de euro, iar schema lansată este doar o parte din pachetul de stimulare a investițiilor în România.

Potrivit datelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, portofoliul InvestRomânia cuprinde 84 de proiecte - investiții străine, aflate în diferite stadii de implementare, cu un număr total de locuri de muncă create de peste 15.000. Valoarea investițiilor străine directe, pe primele trei luni ale anului 2018, a crescut cu 21,2% față de aceeași perioadă a anului 2017. Așadar, investitorii străini au încredere în potențialul economic al țării noastre.

În acest context, opoziția, în frunte cu Ludovic Orban și președintele României, face plângeri penale și cere demisia premierului. Fără nicio legătură cu realitatea.

Acuzațiile de înaltă trădare, uzurparea funcției publice, divulgarea de informații nepublice și prezentarea cu rea-credință de date inexacte președintelui României, în scopul ascunderii săvârșirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, demonstrează neseriozitatea unui demers care poate arunca țara în haos.

Am speranța că procurorii nu vor da curs acestei cacealmale politice și nu vor răsturna ordinea democratică și constituțională din România.

Organizația Județeană a PSD Hunedoara își reafirmă sprijinul necondiționat pentru premierul Viorica Dăncilă și pentru Guvernul legitim pe care îl conduce.

Laurențiu Nistor, deputat de Hunedoara.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Sorin-Ioan Bumb - declarație politică având titlul Subvențiile europene pentru agricultura românească, împuținate de incompetența PSD;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Sorin-Ioan Bumb.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Subvențiile europene pentru agricultura românească, împuținate de incompetența PSD".

Campania de depunere a cererilor unice de plată pentru subvențiile plătite de APIA, din această primăvară, se încheie cu apelul demagogic al ministrului agriculturii, lansat către fermieri cu două zile înainte de termenul final de a depune cererile de plată și cu amenințarea aceluiași ministru că după expirarea termenului sudează ușile.

Situația ar fi hilară dacă nu ar fi de o gravitate deosebită și dacă nu ar fi îmbrăcată în haina cinismului și demagogiei politice. Practic, domnul ministru pasează cartoful încins în brațele fermierilor, când, de fapt, toate problemele sunt la Ministerul Agriculturii. Lansând acest apel către fermieri, domnul ministru încearcă să inducă ideea că ei sunt de vină pentru rata scăzută a accesării subvențiilor agricole, nu sistemul prost conceput și prost întreținut, care în fiecare zi ridică noi probleme. Nu procedura complicată de completare a cererilor de finanțare, nu sistemul informatic al APIA, aflat în pragul colapsului, nu cadastrul inexistent al terenurilor agricole sunt de vină pentru greutățile în depunerea cererilor de plată și nici Ministerul Agriculturii, care nu face absolut nimic pentru a remedia aceste situații. Ci fermierii, care nu merg să depună cererile. Sau, cel puțin, asta vrea domnul ministru să dea de înțeles.

După ce recent comisarul european Corina Crețu a aruncat nucleara în curtea Guvernului, arătând că România se află deja cu un picior în groapă, în privința accesării banilor europeni pentru infrastructură, subvențiile pentru agricultură au rămas cam singurii bani europeni care vor mai intra în această țară. Iar faptul că un comisar european provenit din PSD dă cu bomba în propriul Guvern nu este decât dovada gravitații situației economice în care România se află.

Probabil speriat de perspectiva remanierii - că a cam venit vara și, odată cu ea, și termenul de expirare al acestui Guvern - și aflat sub povara aducerii de fonduri europene în țară, domnul ministru al agriculturii caută o soluție salvatoare. A găsit, din păcate, una de tip Radio Erevan, bazată pe demagogie și politicianism ieftin.

Cred, totuși, că ministrul agriculturii nu ar trebui să-și facă probleme prea mari că va fi schimbat și să se ocupe mai serios de rezolvarea problemelor de la APIA. A dovedit deja, prin Programul "Alege oaia", că este un ministru foarte "performant": după nici șase luni de la startul acestui program, toată România mânca deja miei. Desigur, Sărbătoarea Paștelui a fost o pură coincidență.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Alba, Sorin-Ioan Bumb.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Cultura și cercetarea științifică sunt desconsiderate și umilite;

Din partea Grupului parlamentar al PMP, dau cuvântul domnului Emil Pașcan.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi.

Declarația mea politică se intitulează: "Cultura și cercetarea științifică sunt desconsiderate și umilite".

Nu trece o săptămână fără să mai aflăm de încă o aberație din așa-zisa reformă salarială unitară, promovată de guvernarea PSD-ALDE. O acțiune guvernamentală programatică, insuficient fundamentată, pripită și grăbită, care a busculat sistemul salarial, generând grave dezechilibre în economia României. Primesc consecvent la biroul parlamentar sesizări din partea unor categorii profesionale discriminate salarial, angajați care caută și solicită să li se facă dreptate. În acest sens, mi s-au adresat recent cercetători angajați ai Academiei Române, cu privire la veniturile acestora.

Legea salarizării unitare, așa cum a fost prezentată publicului, adică demagogic, propagandistic și electoral, se dorea a fi un demers legislativ menit să reducă discrepanțele salariale și sociale, indiferent de domeniile de activitate. În realitate, disproporțiile salariale dintre vârful și baza piramidei de salarizare s-au accentuat la nivelul multor instituții, dar și de la o instituție publică la alta.

În prezent, în institutele de cercetare ale Academiei Române, un asistent cercetare, cu titlul de doctor, câștigă 1.463 lei, iar un cercetător științific încasează lunar 1.637 lei.

Prin comparație, șoferii din unele instituții publice au ajuns să aibă lefuri între 2.000 și 4.000 de lei, la fel și o femeie de serviciu, pe când un referent din administrația publică locală, adică prima treaptă a salarizării funcționarilor publici, primește un salariu situat între 3.000 și 4.500 de lei.

Precizez, pentru a nu se interpreta eronat, că susțin ca fiecare categorie socio-profesională să fie remunerată meritoriu și să aibă asigurat un nivel de trai decent și demn. Însă discrepanțele salariale generate în sistemul public sunt revoltătoare, prin raportare la studii, nivel de pregătire, funcție, competență și responsabilitate.

Într-o situație similară, discriminatorie și umilitoare din punct de vedere al retribuției, se află și angajații din cadrul direcțiilor județene pentru cultură, care ajung să aibă salarii mai mici chiar decât ale colegilor din instituțiile pentru cultură pe care le coordonează ierarhic. Și să nu uităm că acești specialiști se află în prima linie în privința protejării patrimoniului cultural național.

În absența unei salarizări corespunzătoare, specialiștii care își desfășoară activitatea în respectivele instituții își caută alte locuri de muncă și vor părăsi sistemul care-i nedreptățește.

Finalmente, devine din ce în ce mai dificilă atragerea și menținerea în sistem a personalului supracalificat și cu vocație pentru cultură și cercetare. Pierderea acestor specialiști reprezintă un pericol chiar pentru viitorul intelectual al României. Cum acești specialiști nu se pretează la promovarea unor manifestări publice de protest și nici nu reprezintă o forță numeric semnificativă, sunt desconsiderați și abandonați de o guvernare care, deși ne aflăm într-un an cu semnificații culturale și istorice centenare, pare că nu are nicio preocupare semnificativă pentru susținerea culturii și a cercetării științifice din România.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Petru-Sorin Marica - declarație politică intitulată Codul administrativ nu poate fi prilej de confruntare politică;

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Din partea Grupului parlamentar al PSD, dau, în continuare, cuvântul, domnului deputat Petru-Sorin Marica.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Petru-Sorin Marica:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Codul administrativ nu poate fi prilej de confruntare politică".

Anul acesta, în anul Centenarului, vom adopta și va intra în vigoare Codul administrativ. Este o prioritate absolută a Programului de guvernare cu care actualul Guvern a fost învestit în Parlament.

Proiectul Codului administrativ este un document amplu, care strânge la un loc toate prevederile din domeniul administrației publice, într-un text de lege unic. Se dorește ca toată legislația referitoare la funcționarea administrației publice centrale și locale să fie simplificată și reunită într-un singur Cod administrativ, un cod european care să stimuleze modernizarea și dezvoltarea României și care să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor, în relația cu statul.

Partidul Social Democrat și-a propus ca prin acest cod să realizeze în primul rând debirocratizarea și informatizarea instituțiilor.

Dorim, de asemenea, să delimităm clar răspunderea legală de ceea ce înseamnă oportunitatea luării unei decizii. Codul va conține și Statutul funcționarului public, unul din scopuri fiind acela de a da posibilitatea departajării funcționarilor performanți de restul funcționarilor. Vor fi definite foarte clar atât drepturile, cât și obligațiile acestora, nivelul de răspundere, dar și beneficiile unei cariere bazate pe performanță.

Obiectivul final este profesionalizarea actului public, în așa fel încât funcționarul public să fie respectat de către stat, dar și de către cei cu care intră în contact, iar principalul criteriu pe baza căruia acest respect să fie generat să rămână competența.

Știu că s-au adunat deja multe propuneri de modificare, de îmbunătățire, de clarificare și de corelare în ceea ce privește prevederile și pentru a obține o lege bună trebuie să existe multă prudență în redactarea finală a textului legii.

Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea Codului administrativ a stabilit deja un calendar concret, cu termene foarte strânse. Nu va fi deloc ușor. Volumul de muncă este imens. Trebuie analizat integral cadrul normativ actual. Trebuie elaborate proiecte, centralizate și examinate inițiativele aflate în proces legislativ și care vizează domeniul administrativ. Trebuie purtat un dialog cât mai larg cu toate instituțiile și asociațiile care au ceva de spus în domeniul administrației - asociații ale prefecților, primarilor și președinților de consilii județene.

Din câte cunosc, acest dialog a și început, proiectul de Cod administrativ fiind deja analizat și dezbătut în Asociația Municipiilor din România, în Uniunea Națională a Consiliilor Județene, în alte structuri asociative.

S-a încheiat perioada de depunere a amendamentelor. Acestea au fost deja centralizate și sunt dezbătute în prezent în ședințele comisiei în ritm susținut, termenul pentru finalizarea acestei etape și depunere a raportului fiind la începutul lunii iunie.

Este prilejul cel mai bun pentru ca să trecem peste doctrine de partid și, dincolo de orice culoare politică, să ne concentrăm împreună eforturile pentru a da o lege coerentă, care să asigure o funcționare eficientă a administrației centrale și locale.

Aici confruntarea politică nu își are vreun rost. Problemele comunităților locale sunt ale cetățenilor și este necesar ca ele să fie soluționate cu cât mai puțină birocrație, într-un timp cât mai scurt.

Am convingerea fermă că ne dorim cu toții, în calitate de reprezentanți aleși în cel mai înalt for legislativ al țării, ca din ce în ce mai mulți români să beneficieze de lucruri simple, cum ar fi: racordarea la servicii de apă curentă, racordarea la sistemele de canalizare, mai multe drumuri modernizate, de cadastrarea gratuită a proprietăților. Și am amintit doar câteva dintre necesitățile curente ale membrilor unei comunități.

Adoptarea Codului administrativ ar putea oferi un cadru legal modern și european și sunt deplin convins că ar fi un catalizator autentic al unei dezvoltări locale durabile în România.

Deputat Petru-Sorin Marica.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică având subiectul București, un oraș total blocat;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică vizează un subiect de actualitate și un subiect, îmi permit să spun, de importanță națională, deși pare unul local: "București, un oraș total blocat".

Deși regiunea București-Ilfov produce peste 30% din produsul intern brut al României, din păcate, infrastructura rămâne mult rămasă în urmă. Problemele de infrastructură, de logistică și de rețele de transport, existente în zona București-Ilfov, necesită clar o intervenție a Guvernului.

Personal mi se pare că nu se mai poate! De la Aeroportul Otopeni până în centrul Bucureștiului faci frecvent o oră și jumătate!

Aceste lucruri, care țin de incapacitatea acestui oraș și a județului Ilfov, din jurul său, de a respira normal, pot deveni inclusiv o problemă de siguranță națională, dat fiind obiectivele importante care sunt în capitală și în jurul capitalei.

Cred că în mod clar administrația publică locală a Bucureștiului nu este capabilă să gestioneze această problemă. Administrația publică a Bucureștiului are alte priorități, din categoria "bibelou de porțelan pus pe televizor".

Mi se pare evident că doar o intervenție coordonată de la nivel guvernamental central, cu susținerea Primăriei Generale a Bucureștiului și a Consiliului Județean Ilfov, poate rezolva acest fapt.

Și vă dau câteva exemple. Se spunea că Primăria Capitalei ar dori să preia Centura Bucureștiului și metroul. Mi se par niște decizii total hazardate, din perspectiva faptului că Primăria Bucureștiului nu este capabilă să gestioneze traficul de pe câteva artere centrale. Sunt "dopuri" de circulație pe care le vedem și dimineața, și seara, mai nou le vedem și după-amiază ori la prânz.

Așadar, ar fi total aberant ca o primărie, incapabilă să-și gestioneze traficul din interiorul său, să primească două obiective de importanță națională, cum sunt metroul și Centura Bucureștiului; Centura Bucureștiului care, deși produce miliarde de euro anual, care ajung la bugetul public, este lăsată total de izbeliște, este amânată și răsamânată. Ba chiar, la un moment dat, un ministru al transporturilor spunea că prin anul 2030 va fi gata Centura Bucureștiului.

Uitați-vă ce se întâmplă în sudul Bucureștiului sau în vestul Bucureștiului, în fiecare zi, în fiecare dimineață! Este un trafic infernal! Așa ceva nu ține de o capitală europeană, ține de un risc total de eșec al acestui oraș și al județului din jurul său.

De asemenea, ar trebui de urgență dată în folosință linia de metrou dintre centrul Bucureștiului și Drumul Taberei.

De asemenea, ar trebui ca CFR să urgenteze realizarea liniei de cale ferată dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, o linie neglijată de incompetența celor din CNAIR și CFR.

Și totodată ar trebui ca linia de metrou dintre București și Aeroportul Otopeni să fie realizată, să nu mai fie amânată la infinit, pentru că au unii niște interese pe la Bruxelles să nu se facă linia de metrou pe DN1, să se facă nu știu unde, prin câmp.

Aceste lucruri nu mai suportă amânare și cred că este nevoie de o intervenție coordonată, în vederea rezolvării rapide a acestor probleme de trafic care sugrumă Bucureștiul și care pot deveni o problemă majoră, atât de economie națională, de siguranță și ordine publică.

Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Giureci-Slobodan Ghera - declarație politică având ca temă Vizita premierului Croației în România;

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul Giureci-Slobodan Ghera.

 

Domnul Giureci-Slobodan Ghera:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Vizita premierului Croației în România".

Săptămâna trecută ne-am bucurat de o vizită importantă. Mă refer aici la vizita prim-ministrului Republicii Croația, Andrej Plenković. Acesta a fost întâmpinat cu onoruri militare la Guvern, după care a avut o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

S-a discutat, la Palatul Victoria, despre cooperarea dintre cele două țări la nivelul politico-diplomatic, precum și despre intensificarea cooperării economice și la nivel sectorial.

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că între cele două state există un potențial de cooperare foarte bun în domenii precum: educație, afaceri interne, minorități, apărare, industrie de apărare și agricultură.

Tot în cadrul sosirii sale în țara noastră, premierul Croației s-a întâlnit și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dar și cu președintele României, Klaus Werner Iohannis.

Prezența premierului Croației vine să amintească de nivelul bun al relațiilor bilaterale dintre cele două țări, dar și de dinamica dialogului româno-croat la toate nivelurile.

Trebuie să menționăm faptul că, în prezența celor doi premieri, român și croat, miniștrii apărării din cele două țări au semnat "Declarația de Intenție între Guvernul României și Guvernul Republicii Croația privind consolidarea cooperării bilaterale în domeniile apărării și securității", declarație care, cu siguranță, va contribui la o mai bună apărare a celor două state.

În urma întrevederilor din țara noastră, Andrej Plenković a vorbit despre creșterea schimburilor comerciale între România și Croația, care au ajuns la 310 milioane de euro, dar și despre un important element al relațiilor bilaterale - minoritatea croată din România -, una dintre cele mai vechi minorități pe care Croația o are în afara granițelor și care păstrează, de mai bine de 600 de ani, cultura identității naționale.

La finalul vizitei, premierul croat i-a lansat o invitație Vioricăi Dăncilă să viziteze Croația cât mai curând posibil.

Reprezint minoritatea croată, așa că această vizită nu poate decât să mă bucure și să-mi dea încredere că relațiile dintre cele două state vor fi din ce în ce mai bune, relații care au o istorie relativ scurtă, dar marcată de o evoluție pozitivă, nu doar pe linie parlamentară, ci și comercială, economică, dar mai ales interumană.

Vă mulțumesc.

Deputat al Uniunii Croaților din România, Ghera Giureci-Slobodan.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Ștefan Mușoiu - declarație politică intitulată PSD are soluții pentru menținerea creșterii economice;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul Tudor Ciuhodaru. Nu este.

Domnul Ștefan Mușoiu.

Poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Ștefan Mușoiu:

Mulțumesc, domnule președinte

Declarația mea politică se intitulează "PSD are soluții pentru menținerea creșterii economice".

Dragi colegi,

Englezii au un proverb, potrivit căruia "Roma nu a fost întemeiată într-o zi".

Și PSD are soluții pentru menținerea creșterii economice, majoritatea lor puse în practică deja cu suficient succes și confirmate de Eurostat și INS, însă trebuie să avem în vedere și factorul timp, atunci când vorbim despre rezultate imediate.

Deși englezii nu oferă și argumentele care să le susțină raționamentul logic, PSD vine cu explicațiile necesare privind sporirea rezultatelor pozitive ale politicilor sale în timp, dar și despre impedimentele pe care trebuie să le înlăture.

Creșterea economiei ușor redusă, de la 6,9%, cât a fost calculată drept medie a anului trecut, la 4% în primul trimestru al acestui an, este un fenomen normal, justificat de trei mari categorii de motive obiective.

Guvernarea tehnocrată nu a lăsat în urma sa decât proiecte de investiții lipsite de maturitate și anvergură. Mult lăudatul Cabinet condus de fostul premier Dacian Cioloș a instrumentat, prin seria de măsuri luate în graba mandatului cu termen de valabilitate prestabilit, și o mare parte din blocaje procedurale sau birocratice ale căror efecte le resimțim azi și pe care noi, cei de la PSD, trebuie să le corijăm just, dar și într-un răstimp foarte scurt, astfel încât să nu afectăm viteza evoluției economice.

În ciuda acestei presiuni, am reușit să adoptăm Legea parteneriatului public-privat și să modificăm Legea achizițiilor publice, în așa fel încât să aducem un plus de transparență acestor proceduri, dar și să punem capăt oricăror forme de abuz care să blocheze definitivarea tuturor proiectelor, de la cele strategice, până la cele de utilitate locală.

La aceste neajunsuri, moștenite de la tehnocrați, se adaugă și creditarea bancară precară a economiei reale, aspect care poate fi contabilizat, în dezavantajul tuturor firmelor românești. Numai că și aici am identificat o soluție salvatoare și am și implementat-o. Am mizat pe introducerea/aplicarea schemelor de ajutor de stat pentru investiții și crearea de noi locuri de muncă, strategie care s-a dovedit și ea un nou succes, la fel ca și deblocarea/pornirea proiectelor de mari investiții publice, respectiv FSDI, PNDL I și PNDL II.

Pe lângă aceste două inconveniente majore, trebuie să observăm și să avem în vedere, indiferent că suntem sociologi sau nu, și neîncrederea generată și întreținută de fake news-urile alarmiste, panicarde, cu care spațiul public este bombardat constant. Efectul negativ al știrilor false privind așa-zisul mers al economiei se manifestă direct asupra comportamentului populației, companiilor, investitorilor străini, agențiilor de rating și așa mai departe.

Vă mulțumesc.

Ștefan Mușoiu, deputat al PSD, Ialomița.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.

 
Elvira Șarapatin - declarație politică intitulată Președintele Klaus Iohannis dorește îndepărtarea Coaliției PSD-ALDE de la guvernare, pentru a genera instabilitate și a instaura nedemocratic propriul Executiv;

Din partea PSD, domnul Răzvan-Ilie Rotaru. Nu este.

Doamna deputat Beatrice Tudor? Nu este.

Doamna deputat Anișoara Radu? Nu este.

Doamna deputat Alina Teiș.

Poftiți, doamnă deputat. (Se adresează doamnei deputat Elvira Șarapatin.)

Dacă vreți, aveți timp s-o citiți, doamnă deputat, după aceea. Da? (Se adresează doamnei deputat Alina Teiș.)

Poftiți.

 

Doamna Elvira Șarapatin:

Bună ziua, stimați colegi.

Declarația politică se intitulează "Președintele Klaus Iohannis dorește îndepărtarea Coaliției PSD-ALDE de la guvernare, pentru a genera instabilitate și a instaura nedemocratic propriul Executiv".

Stimate colege și stimați colegi,

Domnul președinte Iohannis a readus scandalul în conducerea României. La fel ca predecesorul său, îi critică pe adversari exact de cele mai grave lucruri de care se face el însuși vinovat: ineficiență la guvernare, situația din perioada guvernării conduse de domnul Cioloș, conflicte inutile și gafe mari în politica externă.

Toate declarațiile din ultima perioadă ale președintelui Iohannis au fost marcate de ipocrizie de sus până jos, contrazicându-se aproape de fiecare dată.

A criticat Guvernul pentru absorbția fondurilor europene, deși Coaliția PSD-ALDE a recuperat întârzierile uriașe din perioada Executivului reprezentat de Dacian Cioloș, iar astăzi, după doar un an și un sfert, România are absorbție 16%, depășind multe state din Europa, cum ar fi Germania sau Italia.

A cerut să fie informat despre acțiunile Guvernului în plan diplomatic, dar a refuzat să se consulte cu Guvernul și Parlamentul înainte de evenimentele internaționale. Își ia angajamente în numele României, care apoi trebuie puse în practică de Parlament și Guvern. Deși cere să fie informat, el însuși nu a informat niciodată Guvernul și Parlamentul în privința întâlnirilor cu oficialii străini.

A criticat abordările de tip antagonist privind raportarea României la SUA, versus raportarea României la Uniunea Europeană, deși el a fost cel care i-a acuzat de antieuropenism pe cei care au susținut pozițiile SUA.

Nu există niciun motiv și nicio justificare care să reprezinte temei legal pentru cercetarea penală a premierului în procedura inițierii și discutării memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Legea a fost respectată, premierul și Guvernul au acționat conform prerogativelor legitime și legale pe care le au, potrivit Constituției și legilor în vigoare.

La nivel declarativ, domnul președinte susține că este obligatorie colaborarea instituțională între Guvern și Președinție, dar, în același timp, critică dur Guvernul, de pe poziții politice partizane, inclusiv în aspectele în care Executivul a obținut succese: creșterea economică, mărirea veniturilor românilor, majorarea veniturilor la buget și a investițiilor directe.

Insinuează că Guvernul a gafat în relația cu Uniunea Europeană, deși chiar președintele a comis o gafă de proporții, ce a făcut înconjurul lumii, când a vorbit de așa-zisele "înțelegeri secrete cu niște evrei".

La nivel declarativ, președintele spune că este nevoie de o voce unită a României în proiectele majore, dar, în fapt, atacă brutal Guvernul și creează nenumărate conflicte care afectează imaginea țării.

Asistăm la repetarea unui mod de operare care a fost aplicat în 2015, când a fost demis premierul Victor Ponta. Atunci, în 2015, Klaus Iohannis a cerut repetat, de cinci ori, demisia premierului. Acum, în 2018, președintele României a cerut de trei ori sau probabil de patru ori demisia premierului.

Atunci, în 2015, a fost inițiat un demers pentru începerea urmăririi penale a premierului.

Acum, în 2018, "unealta" Ludovic Orban face plângere penală împotriva premierului în funcție.

Atunci, în 2015, la scurt timp după începerea acțiunii penale împotriva premierului, a trebuit să moară oameni pentru ca Guvernul să fie schimbat.

Astăzi, în 2018, scenariul se repetă, punct cu punct.

 
   

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Puteți să vă apropiați de concluzie, doamnă deputat?

 
 

Doamna Elvira Șarapatin:

Acum, ca și în 2015, procurorii sunt chemați să tranșeze dispute politice.

Acum, ca și în 2015, se dorește înlocuirea profund ilegală, antidemocratică a unei guvernări PSD performante, care aduce țării creștere economică și românilor bunăstare.

Acum, ca și în 2015, președintele Iohannis este inițiatorul și beneficiarul. Președintele a dorit și dorește ca, prin mijloace care afectează grav statul de drept, să dea jos un guvern ales, care face performanță pentru România și care a mărit veniturile românilor.

Președintele a dorit și dorește să pună în loc Guvernul său, care să blocheze mărirea salariilor și a pensiilor și să perpetueze abuzurile din justiție.

Vă mulțumesc.

Deputat de Gorj, Elvira Șarapatin.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

 
Anișoara Radu - declarație politică având ca subiect Susținerea IMM-urilor, prioritate a Guvernului PSD;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul Nicu Niță.

Domnul Ciprian-Constantin Șerban. Nu este.

Doamna Anișoara Radu.

 

Doamna Anișoara Radu:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Susținerea IMM-urilor, prioritate a Guvernului PSD".

Stimați colegi,

Orice economie din lume, pentru a se dezvolta în mod sustenabil are la bază dezvoltarea mediului de afaceri.

În acest sens, Guvernul României și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat promovează o serie de programe naționale multianuale de microindustrializare, special create pentru susținerea IMM-urilor înființate înainte de anul 2017.

Paradigma economică care stă în spatele susținerii și promovării întreprinderilor mici și mijlocii este că acestea sunt inovative și aduc plusvaloarea economică, aspect ce duce la crearea de mai multe locuri de muncă.

Stimularea investițiilor reprezintă pilonul esențial al creșterii economice pentru 2018 și se găsește cu prioritate în zona IMM-urilor.

În acest an, PSD alocă două miliarde de lei pentru Start-Up Nation II și va asigura finanțare pentru 10.000 de proiecte de afaceri.

Pentru promovarea acestui domeniu economic, Guvernul PSD a bugetat pentru anul 2018 și alte programe de finanțare.

Pentru "Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață" au fost alocate credite bugetare în valoare de 50.000 de mii de lei.

Programul UNCTAD/EMPETREC - România pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor are buget alocat de 504 de mii de lei.

Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul IMM-urilor are credit bugetar de 1.000 de mii de lei.

Programul național multianual de microindustrializare are un credit bugetar în valoare de 75.000 de mii de lei.

Așa cum lesne se poate observa, Guvernul PSD vine în sprijinul IMM-urilor, care reprezintă cei mai mari contributori la bugetul consolidat, prin finanțarea acestor programe, pe lângă celelalte măsuri fiscale adoptate, astfel încât sustenabilitatea lor să crească.

Apreciez că accesarea de fonduri pentru dezvoltarea acestui sector trebuie realizată, în primul rând, prin atragerea de fonduri cu componente nerambursabile, și mai puțin prin accesarea de credite bancare, care sunt foarte costisitoare și pentru care trebuie depuse garanții exorbitante, care, evident, blochează antreprenorul din primul an de la înființare.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Vă rog să vă apropiați de concluzii, doamnă deputat.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Anișoara Radu:

Mai am un pic, domnule președinte.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a mai comunicat faptul că agențiile teritoriale pentru IMM-uri, atragere de investiții și promovarea exportului, reprezentanții ministerului în teritoriu, au printre atribuții îmbunătățirea accesului IMM-urilor la finanțare, prin acordarea de sprijin financiar și asistență pentru dezvoltarea sistemelor moderne; asigurarea fundamentelor informaționale necesare în vederea elaborării de proiecte viabile de către întreprinzători; acordarea...

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Doamnă deputat, concluziile, vă rog. Ați depășit...

 
   

Doamna Anișoara Radu:

Imediat.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

... mult timpul, sunteți la 4 minute.

 
 

Doamna Anișoara Radu:

Imediat, domnule...

În calitate de deputat al PSD de Tulcea, vreau să subliniez că sunt deschisă pentru un dialog structurat cu IMM-urile, pentru consolidarea sustenabilității și pentru crearea de noi locuri de muncă.

Vă mulțumesc.

Deputat, Anișoara Radu, Tulcea.

 
Nicu Niță - declarație politică intitulată Fructele de pădure și plantele medicinale;

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Domnul deputat Niță.

 

Domnul Nicu Niță:

Bună ziua, domnule președinte.

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi este intitulată: "Fructele de pădure și plantele medicinale".

Parlamentul României, cu sprijinul majorității PSD, a aprobat Proiectul de lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure și plantelor medicinale în zona montană.

Interesul pentru fructele de pădure și plantele medicinale este în creștere, fiind renumite pentru efectele benefice asupra sănătății, iar exploatarea lor reprezintă o oportunitate pentru multe comunități rurale, oportunitate care poate aduce venituri suplimentare fermierilor montani.

Colectarea fructelor, a plantelor medicinale se face în general de voluntari, de regulă, membri ai comunităților locale. În cele mai multe cazuri, este vorba de persoane fără venituri, fără un loc de muncă stabil.

Înființarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure, a plantelor medicinale are ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern, menținerii și creării de noi locuri de muncă.

Deputat, Niță Nicu, de Brăila.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Foarte scurt și concis.

 
Alina Teiș - declarație politică având titlul Împreună îndrăznim să credem în România;

Din partea Grupului PSD, doamna Teiș.

Vă rog, doamnă deputat.

 

Doamna Alina Teiș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Titlul declarației mele politice de astăzi este: "Împreună îndrăznim să credem în România".

Stimați colegi,

Intervenția de astăzi este despre reușite. Dar și despre recunoaștere. Recunoașterea meritelor unui Guvern care, în ciuda polemicilor apărute, a reușit să treacă peste critici și să facă lucrurile să se miște, pentru ca nouă, celor care trăim în țara aceasta, să ne fie bine.

La ce anume mă refer? În primul rând, la produsul intern brut al României. După primul an de guvernare, PSD-ALDE ridică țara noastră înaintea Greciei. Și acest lucru pentru că, în 2017, produsul intern brut a fost de 187,8 miliarde de euro. În timp ce, pentru anul trecut, Grecia a avut un PIB de 177,7 miliarde de euro.

Mai sus de noi în clasament se află Cehia și Portugalia. Însă, conform Programului de guvernare, acestea vor fi depășite, până în anul 2020.

Dacă e să vorbim despre locul ocupat de țara noastră în economia Uniunii Europene, există și aici un progres. România se află pe locul 16, arată datele comunicate de Eurostat. Iar clasamentul s-ar putea schimba în viitorul apropiat, când - spun eu - țara noastră va fi destul de bine pregătită din punct de vedere economic și va depăși Cehia și Portugalia, situându-se pe locul 13.

Pe lângă creșterea produsului intern brut, mai avem și altă veste bună cu care ne mândrim. Avem cea mai scăzută rată de șomaj de după Revoluție. Astfel că, luna martie devine cea de-a doua lună consecutivă în care șomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii 1990 și până în prezent.

Rata șomajului la nivel național, calculată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, s-a situat la 3,81%, la sfârșitul lunii martie, în scădere cu 0,13 puncte procentuale față de luna anterioară și sub valoarea înregistrată la finele aceleiași luni a anului 2017, cu 0,76 de puncte procentuale.

Date care arată că actualul Guvern chiar își dorește să țină tinerii în țară și să le ofere locuri de muncă, aici, alături de familiile lor. Și nu doar că își dorește, ci face tot posibilul pentru a se realiza acest lucru.

Așadar, România urcă în clasamentul țărilor dezvoltate din Uniunea Europeană. Și, odată cu acest lucru, sunt sigură că vor apărea din ce în ce mai multe lucruri bune în viața românilor. Iar acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne ofere încrederea că Guvernul PSD-ALDE își va respecta, în continuare, promisiunile făcute.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Mehedinți, Alina Teiș.

 
 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, doamnă deputat.

Din partea Grupului parlamentar al PSD, doamna Cristina-Elena Dinu. Nu este.

Doamna Camelia Gavrilă? (Discuții în sală.)

Mulțumesc.

Domnul Viorel Chiriac? Nu este.

Dacă cineva dintre cei care nu au fost strigați și vor să susțină mai sunt în sală?

Mulțumesc.

Bun.

Așadar, declar închisă ședința pentru declarații politice și intervenții din data de 23 mai 2018.

Și vă doresc o zi excepțională!

Mulțumesc tare mult.

Dau citire deputaților care au depus în scris declarațiile politice.

Din partea Grupului PSD: domnul Tudor Ciuhodaru, domnul Răzvan-Ilie Rotaru, doamna Beatrice Tudor, domnul Ciprian-Constantin Șerban, doamna Cristina-Elena Dinu, doamna Camelia Gavrilă, domnul Viorel Chiriac, domnul Radu-Adrian Pau, doamna Aida-Cristina Căruceru, domnul Neculai Iftimie, domnul Angel Tîlvăr, domnul Nicolae Velcea, domnul Claudiu Ilișanu, domnul Mihai Weber, doamna Tamara Ciofu, domnul Marius Budăi, doamna Tudorița-Rodica Boboc, domnul Cornel Itu, doamna Cristina Burciu, doamna Eliza Ștefănescu, domnul Gabriel Petrea, domnul Mihăiță Găină, domnul Nicolae Georgescu, domnul Alexandru Rotaru, doamna Mirela Furtună, domnul Cîtea Vasile.

Din partea Grupului parlamentar al PNL: doamna Raluca Turcan, domnul Găvrilă Ghilea, domnul Nicolae Neagu, domnul Florin-Claudiu Roman, domnul Constantin Șovăială, domnul Vasile Varga, doamna Viorica Cherecheș, domnul Bogdan-Iulian Huțucă, domnul Aurel-Robert Boroianu, domnul Ioan Balan, domnul Nicolae Giugea, domnul Dănuț Bica, domnul Claudiu Răcuci, domnul Vasile Stamatian, domnul George Șișcu, domnul Dumitru Oprea, doamna Tudorița Lungu, domnul Costel Alexe.

Din partea Grupului parlamentar ALDE: domnul Mihai Niță, domnul Constantin Avram.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale: doamna Petronela Csokany.

Din partea Grupului parlamentar al PMP: domnul Constantin Codreanu, doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu, domnul Adrian-Mihăiță Todoran, domnul Eugen Tomac.

Din partea parlamentarilor neafiliați: domnul Adrian Dohotaru.

Încheiem aici ședința.

O zi frumoasă!

 
   

(Următoarele declarații politice i intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Atenție! Aceste două medicamente pot fi periculoase. Sunt retrase și acum din România;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Atenție! Aceste două medicamente pot fi periculoase. Sunt retrase acum și din România"

Ce trebuie să știți când luați Panadol Artro 665 mg și Doreta 75 mg cu eliberare prelungită:

1. Riscul de supradozaj este foarte ridicat.

2. Ambele conțin paracetamol - 665 mg pe comprimat, respectiv 650 mg pe tabletă.

3. Tratamentul de urgență impune golirea conținutului gastric prin provocarea vărsăturilor, dacă pacientul este conștient, sau prin lavaj gastric; transfer imediat într-o clinică specializată.

4. Supradozajul înseamnă mai mult de 150 mg paracetamol pe kg/corp la copii sau 10 g paracetamol pe kg/corp la adulți.

5. Supradozajul prezintă o importanță deosebită în cazul copiilor. În primele 24 de ore, simptomele supradozajului cu paracetamol sunt paloare, greață, vărsături, anorexie și durere abdominală.

6. Afectarea hepatică este majoră, până la insuficiență hepatică.

7. Disfuncția hepatică se poate manifesta în decurs de 12 până la 48 ore după ingestie.

8. Poate duce la deces.

9. Chiar în lipsa leziunilor hepatice severe, se poate dezvolta o insuficiență renală acută cu necroză tubulară acută. Au fost raportate aritmii cardiace și pancreatită.

10. N-acetilcisteina este antidotul recomandat în supradozaj sau suspiciune.

11. Trebuie administrat pe cale orală sau intravenoasă, cât mai rapid posibil, de preferat în primele 8 ore după supradozaj.

Scurtă istorie:

12. Decizia de suspendare a autorizației de punere pe piață a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană.

13. Motivele invocate țin de dificultățile privind gestionarea supradozajului.

  Ioan Balan - declarație politică cu titlul Banii din Pilonul II sunt pensia ta! Apără-ți dreptul!;

Domnul Ioan Balan:

"Banii din Pilonul II sunt pensia ta! Apără-ți dreptul!"

Partidul Național Liberal a demarat recent o campanie națională de informare și de apărare a drepturilor fundamentale pentru peste 7 milioane de români, care au economisit mulți bani la Pilonul II de pensii. Să știți că nu am fi demarat o astfel de acțiune, dacă Guvernul Dragnea nu ar fi pus gând rău economiilor pe care le-au făcut românii, dacă Guvernul nu ar fi demonstrat că vrea să confiște banii strânși în ultimii 10 ani, de milioane de români, pentru a avea o pensie decentă atunci când se retrag din câmpul muncii, la pensie.

Stimați colegi care susțineți Guvernul Dragnea-Dăncilă, chiar nu vă este rușine atunci când vă duceți acasă și îi priviți în ochi pe cetățeni? Atunci când i-ați mințit pe români, în anul 2016, că le veți aduce lapte și miere, măriri de salarii și de pensii, de ce nu le-ați spus că le veți confisca viitorul lor și copiilor lor? În niciun Program de guvernare din ultimele 3 aprobate de Parlament, nu ați spus românilor că vreți să le furați economiile făcute în ultimii 10 ani. Dimpotrivă, liderii voștri au negat cu vehemență că nu se va întâmpla acest lucru.

Olguța Vasilescu spunea, cu mai puțin de un an în urmă, că: "...există o lege cu Pilonul II de pensii, noi ar trebui să alocăm 6% pentru Pilonul II de pensii... se va întâmpla acest lucru de anul viitor". Observați că de la promisiunea de creștere la 6%, românilor li s-au tăiat contribuțiile la 3,75%, luându-le până la 20% din pensia viitoare. Semnalele sunt tot mai clare că, de la 1 iulie 2018, vor să desființeze cu totul contribuțiile la sistemul de pensii. De la doamna Vasilescu nu avem prea multe așteptări, pentru că, și atunci când s-a ocupat de salarii, dublarea lefurilor a însemnat scăderea veniturilor angajaților.

Liviu Dragnea, prim-ministrul de facto al României, i-a certat pe cei care au îndrăznit să spună că PSD-ALDE este pe cale să fure economiile a 7 milioane de români, că "este o prostie!" și "nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naționalizează Pilonul II". Să înțelegem că Dragnea nu știe ce-i fac subalternii sau chiar el este cel care excelează în minciună și îi obligă și pe miniștri să facă la fel?

Cine oare poate să aibă încredere în Guvernul vostru, atâta vreme cât una spuneți și alta faceți?! Ați dat garanții că nu vă atingeți de banii de pensie ai românilor și, deja, prin nerespectarea graficului de creștere a contribuțiilor la pensiile administrate privat, s-a ajuns la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor. Altfel spus, deja s-a luat peste 1,1 miliarde de euro din banii care trebuiau să meargă în pensiile din Pilonul II. După diminuarea contribuțiilor, de la 1 ianuarie 2018, s-a mai diminuat, încă o dată, valoarea banilor care trebuia să meargă în conturile românilor. Toate acestea s-au întâmplat în vreme ce Guvernul spune că avem creștere economică!

Iresponsabilitatea PSD-ALDE față de viitorul acestei țări este maximă. În România, populația scade de la o zi la alta. Tinerii sunt mai puțini, copiii se nasc tot mai rar, iar numărul angajaților este tot mai mic. Sistemul actual de pensii este deja în colaps, are deficite de peste 10 miliarde, deși numărul de pensionari este aproape egal cu numărul de angajați. Din ce se vor plăti pensiile peste 9-10 ani, atunci când raportul va fi de un angajat la 2-3 pensionari? Cum va putea un angajat să susțină pensia pentru 2-3 pensionari?

PSD-ALDE este pe cale să dărâme orice s-a construit corect în ultimii ani. Toată această degringoladă este determinată de faptul că, oricâte guverne va mai schimba Dragnea, țara tot la fel de prost va fi guvernată. Uitați-vă la cum a evoluat economia în anul 2018! Suntem deja în riscul de a intra în recesiune, după ce creșterea economică a fost de 0,3% la sfârșitul anului 2017, iar în anul 2018 economia s-a oprit din creștere. Bugetul este plin de găuri, iar Guvernul PSD-ALDE nu are bani pentru a majora cuantumul pensiilor, de la 1 iulie 2018.

Domnule Dragnea, să știți că pensionarii sunt furioși, pentru că le-ați confiscat jumătate din majorarea la care aveau dreptul, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2018. I-ați dus de nas că le veți majora doar pentru jumătate de an și nu pentru un an întreg, iar acum constatați că nu aveți bani la buget pentru a da acest drept pensionarilor. Să știți că îi veți înfuria și mai tare pe români, dacă veți merge mai departe cu planul diabolic de a fura din banii din Pilonul II. Niciun pensionar nu vă va ierta că ați confiscat banii copiilor și nepoților, pentru a le da bunicilor!

Partidul Național Liberal se angajează să întreprindă orice demers pentru a apăra drepturile celor peste 7 milioane de români care au bani strânși la Pilonul II de pensii. Sunt banii lor, sunt economiile lor, sunt proprietatea lor privată. Sunt bani care, la rândul lor produc alți bani, adică randamente. Banii din Pilonul II de pensii sunt bani siguri, sunt bani cerți, strânși în conturi individuale. Pensionarul din Pilonul II nu va mai sta cu mâna întinsă la mila Guvernului, dacă acesta va binevoi sau nu să-i majoreze pensia. Tocmai acest lucru enervează la culme PSD-ALDE, ideea că pensionarul nu va mai fi captiv, dependent de pixul de la Guvern. Românii trebuie să își apere drepturile în fața celor care vor să le confiște, iar PNL va fi alături de fiecare cetățean.

  Nicolae Giugea - declarație politică Va rămâne Dragnea singurul producător român de mititei?;

Domnul Nicolae Giugea:

"Va rămâne Dragnea singurul producător român de mititei?"

Miercurea trecută, Institutul Național de Statistică a prezentat niște cifre care au scăpat până și vigilenței deosebite a presei din România. Poate că unele informații par a fi mai puțin importante decât altele, însă INS ne-a spus că la data de 1 decembrie 2017 efectivele de bovine, de porcine și de păsări au scăzut puternic față de 1 decembrie 2016. Bun! O să spuneți că nu este grav, că nu ar trebui să ne îngrijorăm, căci ne salvează importurile. Oare chiar așa este? Să vă dau numai câteva exemple. Față de anul anterior, 2016, numărul de porci a scăzut într-un singur an cu 302.000, numărul de bovine a scăzut cu aproape 39.000 și numărul de păsări ouătoare adulte a scăzut cu 2,5 milioane de capete.

Dacă urmărim aceste cifre, înțelegem de ce prețul de consum pentru ouă a crescut enorm în ultima perioadă, de ce prețul plătit de populație pentru unt și brânzeturi a crescut și de ce carnea de porc a devenit un lux. Analizând această evoluție, oricine poate constata că numai în anii ’90 zootehnia românească a mai trecut printr-un declin atât de abrupt. Mai mult, toate acestea se întâmplă în contextul în care Guvernul a promovat tot felul de programe, cu titluri pompoase, care nu par că ar avea vreun efect favorabil asupra crescătorilor de animale din România.

Au trecut mai mult de zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și crescătorii români de animale nu au fost sprijiniți în mod real să devină competitivi și să poată face față concurenței foarte puternice care vine din Uniunea Europeană. Guvernele și miniștrii s-au lăudat că au acordat subvenții per capita, însă toate politicile guvernamentale s-au oprit aici. Investițiile reale au lipsit cu desăvârșire, iar politicile menite să asigure o concurență reală pe piața locală nu au interesat pe nimeni.

Cum să fii competitiv, dacă materiile prime din agricultura românească sunt printre cele mai scumpe, iar atunci când crescătorul român de animale vrea să-și vândă produsele pe piața locală, se lovește de tot felul de piedici: taxa de raft la supermarket, discounturi obligatorii pe care crescătorii trebuie să le facă pentru marile rețele de magazine, închideri pe bandă rulantă a sistemelor de abatorizare, sub pretexte care mai de care mai absurde?

De la domnul Daea nu am vreo speranță că Domnia Sa ar putea să înțeleagă problemele crescătorilor români de animale, dar să mai poată furniza și soluții rapide la criza pe care acest sector o traversează! O să vă surprind, însă, speranța mea se îndreaptă spre un crescător de porci de succes, care a beneficiat cu vârf și îndesat de tot felul de ajutoare financiare venite de la Uniunea Europeană și care nu pare a fi afectat de vreo problemă. Cum cine? Domnul Dragnea! Domnul Liviu Dragnea nu pare să fie afectat nici de slaba atragere a fondurilor europene, pentru că la fermele Domniei Sale fondurile merg șnur. Fermele domnului Dragnea nu par să fie afectate nici de concurența europeană, nici de problema nutrețurilor și a materiilor prime, nici de cea a valorificării produselor finite. Așadar, este un fermier de succes, sprijinit de Guvern prin toate pârghiile.

În acest context, să sperăm că domnul Liviu Dragnea se va preocupa în mod real de situația deosebit de gravă pe care o traversează crescătorii de animale. Poate operaționalizează, de îndată, toate promisiunile uriașe făcute în Programul de guvernare. Numai așa ne poate demonstra că nu și-a propus să rămână singurul producător de mititei românești, realizați din carnea produsă de fermele sale.

  Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică Apărați-vă proprietatea! Apărați-vă dreptul la pensie!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Apărați-vă proprietatea! Apărați-vă dreptul la pensie!"

Economia merge foarte prost! În primul trimestru al anului 2018 PIB a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului 2017 economia a crescut insesizabil, cu doar 0,3%. Bugetul de stat stă foarte prost! Veniturile sunt mai mici cu peste 3 miliarde de lei numai după primul trimestru al anului, iar cheltuielile de investiții au fost tăiate cu peste 6 miliarde de lei.

În învățământ, salariile fie s-au plătit cu întârziere, fie doar o parte, ori nu s-au plătit contribuțiile sociale ale angajaților. De ce? Bugetul nu are bani, deși, chipurile, avem cea mai mare creștere economică din UE. Unde o fi creșterea economică, căci nu o vede nimeni? Bugetul este atât de secătuit de resurse, că, de aproape 2 ani, PSD-ALDE nu a construit nimic în România. Dimpotrivă, ne împrumutăm miliarde de lei în fiecare lună. Cine o să plătească împrumuturile pe care le face PSD și ALDE? Dragnea? Tăriceanu? Nn, copiii noștri!

De la 1 iulie 2018, Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu au promis că majorează punctul de pensie. Guvernul Dăncilă a încălcat legea, deoarece majorarea pensiilor trebuia făcută de la 1 ianuarie 2018, nu de la 1 iulie 2018. În incompetența și demagogia lor arhicunoscută, au reușit să confiște și jumătate din creșterea la care aveau dreptul pensionarii, potrivit legii.

Guvernul Dragnea 3 are o problemă uriașă. Nu are bani să majoreze pensiile de la 1 iulie 2018. Soluția mizerabilă la care se gândesc cei din PSD-ALDE este aceea de a fura din banii strânși pentru pensiile viitoare, adică să desființeze Pilonul II, să poată să mărească, măcar în anul 2018, pensiile. Anul viitor ce vor mai face? Ce vor mai naționaliza dacă rămân la guvernare, deși nu prea cred? La anul de unde mai iau bani pentru pensii și salarii? Anul viitor ce mai desființează?

După cum foarte bine ne-a obișnuit, PSD și ALDE merg ghidați de logica - după ei potopul! Cetățenii trebuie să știe că Guvernele Dragnea nu dau doi bani pe dreptul lor de proprietate privată, căci, altfel, nu s-ar fi gândit să confiște banii acumulați la Pilonul II de pensie. Banii din Pilonul II sunt proprietate privată.

Dragnea și Tăriceanu se simt amenințați de faptul că pensionarii din Pilonul II nu vor mai fi dependenți de minciunile lor. Niciun pensionar din Pilonul II nu mai stă la mâna Guvernului să vadă dacă și cât îi mai dă la pensie. Cât a contribuit în 20-30 de ani, la care se adaugă randamentele care pot să facă acea sumă și de 4-5 ori mai mare, atâta va lua. Pe Pilonul I, toți pensionarii sunt dependenți de mila Guvernului, de parcă Dragnea și Tăriceanu ar da pensii din buzunarul lor. În plus, Doamne ferește, dacă pensionarului i se întâmplă ceva rău după ce a ieșit la pensie, niciun leu din banii strânși la Pilonul II nu se pierde, ci beneficiază de ei urmașii lui. Pe Pilonul I, dacă ți se întâmplă ceva, nu mai contează că ai plătit contribuții 30 de ani. Banii se pierd.

Dragnea și Tăriceanu spun niște prostii uriașe, atunci când afirmă că Pilonul I dă randamente. Oricine știe cum funcționează sistemul de pensii de stat actual. Ceea ce ți se oprește astăzi din salariu pleacă tot astăzi către plata pensiei părinților noștri. Unde creează randamente Pilonul I? În tolba poștașului? Pilonul II are randamente, și nu mici, ci cele mai mari din UE, deoarece banii sunt duși direct în investiții. De exemplu, 10 lei care au fost virați în anul 2008 la Pilonul II au devenit astăzi 2,5 lei. Pilonul II aproape că a triplat banii economisiți. Banii strânși la Pilonul II nu se strâng într-o căciulă. Ei sunt imediat investiți în economie. PNL va apăra proprietatea fiecărui cetățean român care și-a dus economiile în Pilonul II de pensie. PNL va utiliza toate instrumentele constituționale pentru a împiedica naționalizarea unor resurse private!

  Dănuț Bica - declarație politică cu titlul Minciuna nu ține loc de competență. Guvernele PSD-ALDE au condus România într-o aventură economică periculoasă;

Domnul Dănuț Bica:

"Minciuna nu ține loc de competență. Guvernele PSD-ALDE au condus România într-o aventură economică periculoasă"

Consider că îngrijorarea exprimată recent de președintele Klaus Iohannis în legătură cu execuția bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 este pe deplin justificată, contrazicând străduințele propagandiștilor PSD-ALDE de a cosmetiza situația și de a convinge populația că totul merge bine.

Cifrele nu mint, oricât ar încerca guvernanții să demonstreze că negrul este de fapt alb. Acestea demonstrează că veniturile fiscale ale bugetului general consolidat al statului au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 11 ani, de numai 3,8% din PIB. Demonstrează, de asemenea, că toate măsurile fiscale nocive adoptate anul trecut de Guvernele PSD-ALDE au scos mai mulți bani din buzunarele românilor, însă nu au adus mai mulți bani la buget.

Premierul Mihai Tudose și ministrul Ionuț Mișa au ținut cu tot dinadinsul să sufoce agenții economici prin introducerea sistemului split TVA, iar rezultatul este unul care demonstrează amatorismul și lipsa de viziune economică ale celor care au adoptat această decizie - încasările din TVA s-au realizat în primul trimestru al anului 2018 doar în proporție de 91,4% față de valorile programate.

Călin Popescu-Tăriceanu și Mihai Tudose au mințit populația, afirmând că majorarea accizei la carburanți nu va afecta prețul plătit la pompă pentru benzină sau motorină, ci va diminua profiturile companiilor petroliere și va aduce mai mulți bani la buget. Și această măsură s-a dovedit a fi la fel de păguboasă, deoarece introducerea supraaccizei a produs creșterea prețului la carburanți cu peste un leu/litru, fapt care a provocat explozia prețurilor tuturor bunurilor și serviciilor, care sunt astăzi cu peste 5% mai mari, dar și eșecul colectării veniturilor bugetare din accize, care s-a ridicat doar la 87,6% din totalul prognozat de guvernanții PSD-ALDE.

Deși în campania electorală au tot fredonat lozinca "Mândri că sunt români" și au promis că vor sprijini dezvoltarea capitalului autohton, Guvernele domnului Dragnea au procedat exact invers, intoxicând mediul de afaceri cu mai multe măsuri birocratice, cu mai multe costuri economice, decizii care s-au reflectat și în execuția bugetului de stat, veniturile din impozitul pe profit fiind, după primele 3 luni ale anului, în scădere cu circa 200 de milioane de lei.

Orice om de bună-credință, dacă analizează serios evoluția economică actuală, materializată prin slaba colectare a veniturilor la buget, creșterea accelerată a prețurilor, majorarea necontenită a dobânzilor bancare, creșterea importurilor și reducerea exporturilor, nu poate ajunge la o altă concluzie decât cea la care a ajuns președintele și anume, guvernarea PSD-ALDE a condus România pe contrasensul unei logici economice elementare, într-o aventură extrem de periculoasă. De altfel, parlamentarii PNL au avertizat încă de la adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2018 cu privire la existența acestui risc.

Guvernul a reușit, deocamdată, să țină situația sub control printr-o scamatorie deosebit de periculoasă pentru viitorul României - tăierea a cel puțin 6 miliarde de lei din sumele destinate realizării investițiilor publice.

Pentru a evita colapsul total al bugetului de stat, Guvernul Dragnea 3 a înghețat cheltuielile pentru investițiile publice. Când unii miniștri declară că acestea ar fi crescut, nu fac altceva decât să încerce să dezinformeze opinia publică. Cheltuielile de capital au fost puțin mai mari ca urmare a achizițiilor realizate în domeniul apărării. Pentru sectoarele civile nu s-a alocat aproape nimic. Sunt circa 6 miliarde de lei care ar fi trebuit să fie cheltuiți, în primele 3 luni ale anului, pentru investiții în infrastructura de transport, școli, grădinițe, spitale și alte obiective urgente de care cetățenii României au realmente nevoie. Unde sunt acești bani?

La fel au procedat Guvernele domnului Dragnea și anul trecut. Pentru a evita derapajul bugetar și ieșirea din ținta de deficit de 3% din PIB, premierul Mihai Tudose a redus la mai mult de jumătate cheltuielile pentru investiții. Degeaba se mândresc guvernanții cu nu știu ce creștere economică record, cu faptul că am fi "tigrul Europei", pentru că anul trecut și anul acesta nu s-a reușit să se construiască nimic! Liderii coaliției PSD-ALDE se vor lăuda probabil la sfârșit de mandat că au tăiat "pamblica" la inaugurarea unor toalete în câteva școli, deși până și aceste mici investiții sunt realizate de către primăriile localităților respective și nu de Guvern.

Este păcat că domnul viceprim-ministru, Viorel Ștefan, recunoscut ca un bun profesionist, a renunțat la principii și a încercat să spele rușinea Guvernelor PSD-ALDE, acoperind incompetența și eșecul acestora prin prezentarea unor situații statistice paralele cu realitatea, fapt care nu a făcut decât să îl discrediteze ca demnitar. Dacă situația economică este atât de bună cum a fost prezentată de domnul Ștefan, de ce a fost nevoie ca peste două miliarde de lei de la Pilonul II de pensii să fie deturnați pentru astuparea găurilor din buget? De ce se lucrează cu deosebită hărnicie la proiecte de acte normative prin care să se instituie confiscarea contribuțiilor la Pilonul II a peste 7 milioane de români? Dacă bugetul are atât de mulți bani, de ce a fost refuzat dreptul legal al pensionarilor de a avea pensiile majorate de la 1 ianuarie 2018, nu de la 1 iulie? Dacă bugetul stă așa de bine, de ce primăriile au început să ajungă, una câte una, în incapacitate de plată, după ce Guvernul le-a confiscat toată agoniseala din ultimii ani, iar de la buget le-a alocat tot mai puțini bani? Să ne explice, dacă se poate, doamna Dăncilă, de ce unele inspectorate școlare au rămas încă din luna mai fără bani de salarii, de ce managerii de spitale reclamă faptul că nu au bani pentru funcționare decât până în luna august, de ce Guvernul nu mai suflă un cuvânt despre banii europeni pierduți, despre autostrăzile și spitalele regionale care ar fi trebuit să fie deja date în folosință.

În acest context, este din ce în ce mai clar că domnul Dragnea și ai lui nu fac față misiunii pe care și-au asumat-o și nu au vreo soluție pentru a realiza o guvernare bună. După 16 luni de la preluarea puterii, bilanțul Guvernelor PSD-ALDE poate fi caracterizat ca un eșec total, în care se regăsesc o Românie îndatorată cu alte zeci de miliarde de lei, o populație ale cărei venituri au crescut doar pe hârtie, nu și în puterea de cumpărare, o altă perioadă de creștere economică ratată, de avantajele căreia nu a beneficiat nimeni și în care nu s-a construit nimic. Dacă domnul Dragnea și-a propus să ne îndepărteze de grupul statelor dezvoltate din Uniunea Europeană, atunci chiar este pe cale să-și îndeplinească acest obiectiv, reușind, într-o perioadă destul de scurtă, să demoleze o bună parte din ceea ce s-a construit în ultimii 28 de ani. Din aceste motive și pentru ca România să nu fie vulnerabilizată și mai mult, a devenit absolut necesară demisia doamnei Viorica Dăncilă din funcția de prim-ministru și plecarea de la guvernare a coaliției PSD-ALDE.

  Eliza-Mădălina Ștefănescu - declarație politică despre Importanța adoptării cât mai rapide a Legii internshipului în România;

Doamna Eliza-Mădălina Ștefănescu:

"Importanța adoptării cât mai rapide a Legii internshipului în România"

Tinerii din România au nevoie de șanse reale în ceea ce privește munca, iar acesta nu este un secret pentru nimeni. Ei sunt cei care vor duce România mai departe și cărora trebuie să li se ofere oportunitățile necesare pentru a dobândi experiență de muncă, având în vedere nevoia de angajați pe care o are țara noastră. Totodată, și angajatorii au nevoie de stimulente pentru a le oferi tinerilor condițiile necesare de a învăța meseria pe care și-au ales-o.

Legea privind internshipul sau, cum mai este cunoscută, cea privind stagiile de practică, este una asumată de Guvernul României, prin Ministerul Muncii și Justiției Sociale, iar prin el se propune integrarea tinerilor pe piața forței de muncă. Concret, această lege le oferă persoanelor cu vârsta de peste 16 ani șansa de a putea acumula experiență la locul de muncă, de la minimum șase luni și până la maximum un an, prin derogare, dând angajatorilor posibilitatea să încheie un număr de contracte de internship echivalent cu maxim 5% din numărul angajaților. Pe lângă șansa dată tinerilor de a participa la un program de ucenicie și de a câștiga cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară, importante sunt și avantajele oferite persoanelor juridice interesate.

Mai exact, firmele care, în 60 de zile de la încheierea Programului de internship, încheie un contract de muncă cu ucenicul, vor primi, la cerere, ca o susținere din partea statului, o primă echivalentă cu 1.000 de euro, dar asta numai după ce persoana respectivă a fost angajată minimum 24 de luni. Astfel, persoanele juridice sunt încurajate să angajeze doar persoanele capabile, care și-au demonstrat interesul, iar ucenicii au șansa să facă dovada capacității de muncă și a competitivității.

Sprijinul major al Legislativului și al Executivului față de tineri vine, așadar, prin această lege, care va încuraja integrarea pe piața muncii a tineretului, o categorie socială care nu în puține rânduri și-a demonstrat capacitățile. Avem tineri olimpici, specialiști cu un potențial impresionant, tineri cu care România se mândrește, care pot fi încurajați prin această lege a internshipului. Prin aplicarea ei, țara noastră se va alinia statelor care de ani buni au apelat la această variantă, atât pentru a-și sprijini cetățenii, cât și pentru a-și pregăti viitorii angajați, așa cum știu mai bine. Pe de altă parte, familiarizarea cu locul de muncă, integrarea tinerilor în mediul de lucru și cunoașterea acestuia de către ei reprezintă avantaje reale pentru cei care își pregătesc cariera.

Tinerii din România vor avea posibilitatea să învețe la locul de muncă și să simtă și roadele muncii lor, astfel încât, în viață, să nu mai dea piept cu uși închise. Iar angajatorii să fie sprijiniți, la rândul lor, în procesul de internship. Consider că o astfel de lege este mai mult decât necesară în mediul de muncă din România și ea trebuie adoptată cât mai curând, luând în considerare contextul economic și social actual.

  Viorica Cherecheș - declarație politică având ca obiect Controalele încrucișate în spitale, risipă de timp și bani;

Doamna Viorica Cherecheș:

"Controalele încrucișate în spitale, risipă de timp și bani"

Readuc în atenția dumneavoastră subiectul privind controalele încrucișate în spitalele din România. În luna martie a acestui an, în unitățile medicale cu paturi din întreaga țară au avut loc controale desfășurate de comisii încrucișate, reprezentând Direcțiile județene de sănătate publică, făcute la ordinul ministrului sănătății. Este normal ca aceste controale să fie tratate cu maximă responsabilitate și profesionalism, astfel încât, la finalul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect prevederile legale în vigoare în unitățile sanitare și să înțeleagă că respectarea acestora reprezintă o condiție esențială pentru pacienții tratați. Cu toate acestea, verificările au fost făcute cu un evident exces de zel, iar sancțiunile aplicate în urma acestora, fără termene de conformare, așa cum prevede legea, nu sunt justificate.

La scurt timp după încheierea acestor verificări, am solicitat Ministerului Sănătății o explicație și o situație clară a cheltuielilor făcute de comisiile care s-au deplasat în țară. În documentul primit de la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Dan Dumitrescu a dat răspunsuri nedocumentate și care denotă lipsă de profesionalism.

Controalele încrucișate au bulversat activitatea spitalelor din țară timp de o lună și au arătat, în opinia celor de la Ministerul Sănătății, că Inspecțiile sanitare din județele verificate, prin presiunile de la nivel local, nu identifică deficiențele din unitățile sanitare. Oare chiar Ministerul Sănătății, prin reprezentanții în teritoriu - Direcțiile de sănătate publică - nu-și îndeplinește măsurile corespunzătoare profesiei în județul de referință?

Vă reamintesc că aceste controale au fost efectuate după reacreditarea majorității unităților medicale cu paturi din țară. Cheltuielile nejustificate ale fiecărui județ pentru aceste controale a compromis autoritatea Direcției de Sănătate Publică.

Am solicitat o situație detaliată a cheltuielilor făcute de comisiile care au efectuat controlul, pentru că am informații potrivit cărora cazările s-au făcut la unități de cazare de lux și au fost solicitate servicii extra. Mi s-a răspuns că termenul de depunere a rapoartelor la Ministerul Sănătății, pentru centralizare, este data de 13 aprilie 2018. A trecut o perioadă suficientă de la aceste controale încrucișate, pentru ca Ministerul Sănătății să evalueze situația managementului sanitar al spitalelor, cu scopul de a veni în sprijinul lor. S-au cheltuit bani pentru controale, dar rezultate concrete nu sunt, numai declarații superficiale ale ministrului sănătății.

Este o dovadă a lipsei de profesionalism, gândire și viziune pentru ceea ce va urma în sistemul sanitar.

  Vasile-Florin Stamatian - declarație politică intitulată Fiecare ministru cu legea lui!;

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

"Fiecare ministru cu legea lui!"

Domnul ministru Valentin Popa, după ce a cugetat câteva luni în biroul din incinta Ministerului Educației Naționale, a decis că Legea educației trebuie schimbată. Din nou. Impresionat până la lacrimi de elevii din Norvegia, care locuiesc departe de școală și sunt transportați cu elicopterul, a decis să schimbe legea, a decis să introducă un prag de admitere la liceu. O reformă sănătoasă a educației implică mai multe probleme mult mai importante.

O nouă lege a educației este bine-venită, dar să fie elaborată cu simț de răspundere și să rezolve toate problemele importante din educația românească. Este nevoie de o schimbare esențială la nivelul rolului și statutului cadrului didactic, dar și al elevului. Este nevoie de elaborarea unui nou concept al predării și învățării, este nevoie ca cei care ies de pe băncile școlii să aibă competențe pentru viață și pentru actuala societate.

Fiecare ministru cu legea lui! Actuala Lege a educației a fost modificată de nenumărate ori, așa că sub tutela actualului ministru am mari emoții ca noua Lege să nu distrugă și mai mult calitatea actului educațional, mai ales că Domnia Sa, la fel ca prim-ministrul României, face greșeli gramaticale și are pălăria cam mare pentru acest minister. Nu trebuie uitat nici faptul că multe dintre aceste modificări s-au făcut netransparent, fără consultări cu mediul academic, cu societatea civilă și, cel mai grav într-o democrație, fără un consens al întregii clase politice.

Susțin un amplu proces de reformă a statului românesc, iar această Lege a educației este absolut necesară, pentru că învățământul românesc trebuie să se modernizeze. Au trecut 28 de ani peste educația românească și nu vă puteți lăuda că ați făcut ceva în sensul ameliorării infrastructurii educației, a conținutului actului educativ, a programei școlare extrem de stufoasă, a politicii de resurse umane în acest domeniu.

Sper ca, de această dată, reforma în educație să nu mai fie dispută între partidele politice, între orgoliile liderilor politici și sindicali, să nu mai fie o miză politică, ci o cheie care să deschidă ușa către dezvoltarea viitoare a acestei țări.

  Raluca Turcan - declarație politică cu tema România este pe cale să piardă circa 3,3 miliarde de euro din fondurile europene disponibile pentru transporturi;

Doamna Raluca Turcan:

"România este pe cale să piardă circa 3,3 miliarde de euro din fondurile europene disponibile pentru transporturi"

În scrisoarea făcută publică de PNL, comisarul european Corina Crețu, lider marcant al PSD, își exprimă îngrijorarea asupra faptului că proiectele depuse de Guvernul PSD-ALDE sunt slab pregătite și au "un nivel scăzut de maturitate".

Din cele 5,1 miliarde de euro rezervate pentru transporturi, 1,8 miliarde sunt cheltuite pentru proiectele nefinalizate în exercițiul financiar anterior.

Pentru diferența de 3,3 miliarde de euro nici măcar proiectele nu sunt gata. Sibiul poate pierde finanțarea pentru toată autostrada Sibiu-Pitești, nu numai pentru loturile 1 și 5, deoarece proiectul nu este bine pregătit.

Corina Crețu sugerează Guvernului Dăncilă să beneficieze de asistența Comisiei Europene, BEI și BERD, pentru a face proiecte. Aceste instituții au semnalat că studiile de fezabilitate la autostrada Sibiu-Pitești nu sunt bune, au deficiențe majore și nu au avize de mediu.

Guvernul Viorica Dăncilă zice "Pas!" Nu contează ce observații face doamna Corina Crețu. Toată ignoranța și toate Guvernele vor duce la respingerea cofinanțării europene. Aceasta înseamnă bani pierduți și nu puțini, ci miliarde de euro. Înseamnă români mai departe de Uniunea Europeană.

Autostrada Sibiu-Pitești a fost sacrificată în favoarea unor interese imobiliare obscure. Și Ponta și Dragnea au plimbat autostrada de la București spre Sibiu, prin Brașov, ca să plătească diverse datorii.

Pentru eșecul total în accesarea banilor gratuiți de la Uniunea Europeană, cineva trebuie să răspundă. Pentru început, ar fi bine ca Lucian Șova, ministrul transporturilor, și Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, să plece de urgență, de mână cu Viorica Dăncilă!

  Camelia Gavrilă - declarație politică cu tema Calitatea mediului, între vulnerabilitățile lumii moderne și măsurile de conștientizare. Importanța educației pentru un mediu sănătos;

Doamna Camelia Gavrilă:

"Calitatea mediului, între vulnerabilitățile lumii moderne și măsurile de conștientizare. Importanța educației pentru un mediu sănătos"

Planeta Pământ este atât de darnică, încât omenirea s-a obișnuit să o considere eternă și indestructibilă. Istoria ne arată, însă, că omul a dovedit că poate fi un pericol pentru propria-i specie, pentru celelalte specii, dar și pentru natură în întregul ei. La început din ignoranță, dar și din logica naturală a supraviețuirii, apoi dintr-o dorință de confort, omul nu a făcut altceva decât să epuizeze, secol după secol, tot ceea ce-l înconjoară: plante, animale și în special resurse vegetale, animale, minerale, afectând mediul înconjurător, de multe ori ireversibil.

În ultimele decenii, observând degradarea continuă și accentuată a calității mediului, umanitatea s-a preocupat de natura înconjurătoare, prin proiecte, analize, programe de cercetare. Primele inițiative de ocrotire a mediului au apărut acum aproximativ 200 de ani, din necesitatea salvării unor specii pe cale de dispariție. Începând din 1970, sunt semne clare de îmbolnăvire a planetei: subțierea stratului de ozon, încălzirea globală, ploile acide, poluarea apelor, a aerului și a solului. Oamenii au început să înțeleagă necesitatea adoptării unui comportament responsabil față de natură, însă responsabilitatea omului pentru ocrotirea mediului este atât individuală, dar mai ales colectivă - protecția naturii angajează colaborare și sprijin reciproc pe plan local, județean, național și, mai ales, internațional.

Semnale de alarmă au fost lansate și de comunitatea oamenilor de știință. Americanul Carl Sagan afirma: "Otrăvurile industriale, gazele cu efect de seră și substanțele care atacă stratul protector de ozon nu respectă granițele statale. Ele nu știu ce înseamnă suveranitatea națională. Și astfel, din cauza puterilor aproape mitice ale tehnologiei noastre, începem să reprezentăm un pericol pentru noi înșine - la scară continentală și planetară. Vorbind fără ocol, pentru soluționarea acestor probleme va fi nevoie de acțiunea concertată a multor națiuni, timp de mulți ani - Carl Sagan, Un palid punct albastru, Editura Herald, București, 2016, pag. 185.

În același timp, fizicianul britanic Stephen Hawking identifică un set de cinci cauze probabile, care ar putea duce, într-un viitor deloc îndepărtat, la dispariția vieții de pe Pământ: "...existența, la scară planetară, a unor arsenale nucleare, evoluția și schimbările climatice accelerate, inteligența artificială, fenomenul suprapopulării planetei, ciocnirea cu unul dintre asteroizii care gravitează permanent în spațiul interplanetar..."

Aceste ipoteze și analize științifice atrag atenția asupra pericolelor la care planeta noastră este expusă în mod permanent. Este uimitor modul în care evoluția tehnologică a condus, în timp, la degradarea accentuată și ireversibilă a calității mediului. Se dovedește încă o dată faptul că aproape orice mare progres al omenirii, indiferent de domeniul în care operează, este plătit cu degradarea pronunțată a mediului.

La nivelul continentului nostru, Uniunea Europeană are propria strategie de protejare a mediului, aplicând unele dintre cele mai avansate standarde de protecție a mediului din întreaga lume. Politica de mediu a Uniunii își propune să contribuie la ecologizarea economiei și la protejarea naturii, la protejarea sănătății și a calității vieții persoanelor care trăiesc pe teritoriul său. Astfel, în domeniul protecției naturii, Uniunea Europeană depune eforturi importante și apreciate pentru protejarea arealelor naturale și pentru a stopa declinul speciilor și habitatelor pe cale de dispariție. În acest scop, a fost creată Natura 2000, o rețea formată din 26.000 de zone naturale protejate, care acoperă aproape 20% din suprafața terestră a UE și în care activitățile umane durabile pot coexista cu speciile și habitatele rare și vulnerabile.

Totodată, pentru protejarea sănătății locuitorilor săi, Uniunea a introdus o serie de măsuri obligatorii pentru toate statele membre, a căror menire este aceea de a garanta furnizarea cu apă potabile și de uz casnic curată, de a ameliora calitatea aerului, de a reduce poluarea fonică, de a elimina efectele nocive ale produselor chimice.

Ca actor geopolitic de prim rang, Uniunea Europeană abordează cu maximă seriozitate probleme grave, cum sunt cele care vizează curățenia oceanului planetar, exploatarea durabilă a solurilor și a ecosistemelor sau menținerea, în limite gestionabile, a actualelor schimbări climatice. Politica actuală a Uniunii Europene este valabilă până în anul 2020 și se bazează pe cel de-al 7-lea program de acțiune pentru mediu, de implementarea căruia sunt responsabile atât instituțiile europene, cât și fiecare dintre statele membre.

Apreciem Strategiile naționale ale României pentru protecția mediului, aflate în responsabilitatea Ministerului Mediului și a instituțiilor deconcentrate din subordinea acestuia, care sunt fundamentate atât pe baza reglementatorilor naționale, cât și pe baza celor ale Uniunii Europene. În acest sens, au fost adoptate importante acte normative, precum: Legea nr. 104 din 15 iunie 2011 privind calitatea aerului înconjurător; Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, controlul poluării industriale, reglementat prin Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale; Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase. Singura restanță înregistrată la acest moment de România în domeniul protecției mediului este cea legată de transpunerea prevederilor Directivei 2015/2193 privind limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanți provenind de la instalații medii de ardere. Proiectul de act normativ a fost elaborat, urmând ca acesta să fie adoptat de Parlamentul României.

România este implicată activ în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, prin implementarea Strategiei și a Planului Național de Acțiune privind Schimbările Climatice.

Din punctul de vedere al atenției statului român și al organismelor europene pentru protecția mediului, se poate considera că se manifestă o reală preocupare în acest sens. Comparativ cu ultimii 50 de ani, grija pentru reducerea și chiar lichidarea industriilor puternic poluante, așa cum este, spre exemplu, cea minieră și cea chimică, pentru reducerea nivelului de noxe în marile aglomerații urbane, pentru protejarea pânzei de apă freatică și pentru asigurarea unei ape potabile și de uz domestic bine tratate și filtrate, este una infinit superioară. Din păcate, interesele economice și cele de natură geopolitică și geostrategică constituie, nu de puține ori, tot atâția factori de rezistență în calea implementării cu succes a diferitelor strategii adoptate.

Soluția - ca și în cazul altor momente cruciale din istoria omenirii, răspunsul stă într-un singur cuvânt - educație. Este necesar să nu mai așteptăm ca totul să fie rezolvat doar prin politici statale și să ne asumăm, la nivel de grup, dar și individual, responsabilitatea care ne revine, acționând fiecare dintre noi, acasă, în contextul activităților profesionale, pe stradă, în vacanță. În acest mod, prin implicare activă, putem atenua și chiar evita predicțiile oamenilor de știință.

Educația, implicit cea ecologică, reprezintă un proces complex și de durată, care implică actori diferiți, începând cu familia și școala și terminând cu mijloacele de informare în masă și cu organizațiile neguvernamentale, inclusiv pe traseul educației permanente.

Formarea elevilor, în sensul unei conștiințe și conduite ecologice, devine o cerință deosebit de importantă pentru orice demers educativ școlar și extrașcolar. Implicarea elevilor, de la clasele mici și până la liceu, în activitățile de cunoaștere, de înțelegere a unor aspecte și fenomene din universul apropiat, în identificarea și rezolvarea unor probleme de poluare și degradare a mediului, are ca rezultat formarea unor convingeri și deprinderi de apărare, conservare și dezvoltare a mediului înconjurător, condiție de viață civilizată și sănătoasă.

Apărarea mediului înconjurător este un exercițiu de practică socială, iar școala trebuie să facă acest exercițiu cu întreaga populație școlară, care în viitor va avea răspunderi mari și concrete în gestionarea rațională a tuturor condițiilor de mediu natural și social. Educația școlară trebuie să determine nu numai sentimentele de admirație pentru frumusețile naturii, ci și convingeri și deprinderi de apărare, conservare și dezvoltare a mediului înconjurător.

Un obiectiv foarte important pentru educația ecologică este acela de a obține, în amplul proces de formare a personalității umane, continuarea și completarea, consolidarea și desăvârșirea demersului educativ, dincolo de școală.

Formele în care acest tip de educație se poate transpune în practică sunt multiple, pornind de la educația formală, prin introducerea în programa școlară a unor discipline de studiu, module/secvențe de conținut destinate acestui domeniu, prin organizarea unor lecții deschise, atractive, cu rol de model pedagogic, organizarea excursiilor și taberelor școlare tematice - așa numitele vacanțe active -, programe și proiecte derulate în cooperare cu autoritățile locale, și continuând cu organizarea de seminarii, conferințe, proiecte de cercetare sau de ecologizare.

Un mediu sănătos, un univers sigur, o dezvoltare durabilă sunt repere pentru orice abordare politică responsabilă, inclusiv în zona educației.

  Găvrilă Ghilea - declarație politică cu titlul Pilonul II, prioritatea zero!;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Pilonul II, prioritatea zero!"

Într-un comunicat de presă dat publicității în ajunul declanșării așa numitei revoluții fiscale, la începutul acestui an, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România preciza că "Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, transmite un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private", menționând că decizia se va traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești, prin intermediul pieței de capital.

Din păcate, această luare de poziție era mult prea tardivă pentru a mai opri transferul masiv de fonduri de la Pilonul II de pensii către bugetul asigurărilor sociale de stat, declanșat prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Evident, pentru a putea fi puse în operă, promisiunile coaliției PSD-ALDE trebuiau susținute financiar. Scamatoria majorării salariului minim pe economie - însă doar pe hârtie! - prin transferul cotelor de contribuții sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului și a creșterii valorii punctului de pensie, dar și a pensiei minime garantate s-a pus în scenă chiar pe banii contribuabililor.

Înființat în urmă cu 10 ani, sistemul de pensii private obligatorii și-a demonstrat pe deplin eficiența și utilitatea. Administrarea Pilonului II de pensii s-a dovedit un succes, nefiind înregistrată vreo controversă pe această temă, sistemul fiind apreciat de toate organismele financiare internaționale, chiar dat ca exemplu pentru randamentele înregistrate, mai mari chiar decât în jumătate dintre statele membre ale UE.

Cu peste 7 milioane de conturi individuale și mai mult de 4 milioane de contributori activi, raportând un randament mediu anual între anii 2008-2018 de aproape 9%, acest sistem a atras în ultimul deceniu contribuții brute de peste 35 de miliarde lei, administrând în prezent active nete de peste 42,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 5% din PIB-ul României.

Sigur, mai este mult până departe, dacă ar fi să ne raportăm la activele unor fonduri de pensii private implementate cu zeci de ani în urmă în Danemarca, Olanda, Elveția sau Canada, care au ajuns să depășească PIB-urile naționale ale acestor state, dar, când miza o reprezintă confiscarea celor 9 miliarde de euro acumulate până acum în conturile românilor, nimic nu stă în calea coaliției de la guvernare.

Sub pretextul că statul ar oferi un randament mai bun decât mediul privat, în domeniul pensiilor, PSD-ALDE încearcă din răsputeri să adoarmă vigilența românilor. Au mai rămas puține zile până la trâmbițata majorare a valorii punctului de pensie de la 1 iulie, iar prin vistierie bate vântul.

Vor fi românii înșelați, din nou, pe banii lor?

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică cu titlul Semnalul de alarmă tras de comisarul european, doamna Corina Crețu, lasă impasibil Guvernul Dăncilă;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Semnalul de alarmă tras de comisarul european, doamna Corina Crețu, lasă impasibil Guvernul Dăncilă"

Deși de câteva săptămâni comisarul european pentru dezvoltare regională, doamna Corina Crețu, a trimis o scrisoare deschisă Guvernului Dăncilă, acesta rămâne în continuare impasibil. Prin scrisoarea respectivă, care are un ton mai mult decât imperativ și îngrijorat, comisarul român vrea să tragă un serios semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le are România în privința pierderii unor fonduri europene substanțiale, din cauza gravelor deficiențe și întârzieri ale Guvernului domnului Dragnea referitoare la modul în care sunt planificate și implementate proiectele de infrastructură de transport în România.

Îngrijorarea majoră vizează slaba capacitate a celor două ministere responsabile și anume, Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene, dar și a întregului Guvern al României, condus de doamna Dăncilă, de a atrage finanțarea pusă la dispoziția țării noastre prin POIM 2014-2020. Este vorba despre o sumă considerabilă, de 5,1 miliarde euro, alocată României pentru sectorul transporturi, prin Fondul de Coeziune și prin Fondul European de Dezvoltare Regională, sumă pe care, din păcate, Guvernul Dăncilă riscă să o piardă, dacă se mișcă în continuare cu la fel de multă lentoare și nepăsare.

România pierde enorm din cauza acestei inacțiuni guvernamentale, din cauza incompetenței manifestate în actul de guvernare în domeniul infrastructurii de transport.

Cine își asumă și cine va răspunde în fața românilor, dar și a partenerilor europeni, că vom pierde bani europeni pe infrastructură, pentru că avem doar 4 proiecte majore, iar altele noi, mature, care să fie lansate în execuție, nu există?!

Cum este posibil ca prezentarea și înaintarea către Bruxelles a unor proiecte noi - Podul peste Dunăre, de la Brăila, Sibiu-Pitești, loturile 1 si 5, autostrada Craiova-Pitești - să fie atât de întârziate și unde mai punem că acestea nu au grad de maturitate suficient de mare pentru a fi finanțate?! Oare banii europeni nu sunt buni pentru dezvoltarea infrastructurii României, care a ajuns la coada Europei din acest punct de vedere?

Doamnă prim-ministru Dăncilă, chiar nu vă pasă deloc de faptul că ne aflăm deja la mijlocul exercițiului financiar 2014-2020, având o evaluare intermediară în anul 2018, iar pregătirea proiectelor este una foarte slabă și ar putea conduce la dezangajari imediate, periclitând astfel însăși politica de coeziune în România?

Nu vă pasă că până și Bulgaria are mai mulți kilometri de autostradă decât România, iar din ce în ce mai mulți investitori fug de țara noastră, din cauza acestei deficiențe majore? Până când mai trebuie să suporte românii iresponsabilitatea și incapacitatea guvernanților domnului Dragnea?

  Florin-Claudiu Roman - declarație politică Îi solicit ministrului Carmen Dan să ia de urgență toate măsurile necesare pentru siguranța românilor!;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"Îi solicit ministrului Carmen Dan să ia de urgență toate măsurile necesare pentru siguranța românilor!"

Am atras atenția, încă din data de 26 februarie a.c., în plenul Camerei Deputaților, în cadrul Orei Guvernului, că infracțiunile violente la nivel stradal vor exploda ulterior pensionărilor masive care au avut loc atât în rândurile polițiștilor, cât și ale jandarmilor, numărul acestor pensionări ajungând la 8.000 numai în ultimele luni.

De asemenea, am atenționat-o pe doamna ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, că patrulele mixte polițiști-jandarmi au devenit o raritate după acest episod al pensionărilor masive din sistem și că siguranța copiilor și a cetățenilor este pusă astfel într-un pericol major. Însă replica pe care am primit-o din partea doamnei ministru, la acea dezbatere din Camera Deputaților inițiată de PNL, a fost una mai mult decât halucinantă, eu fiind acuzat atunci că fac declarații politicianiste.

Iată că faptele dovedesc azi contrariul, deoarece cazurile tot mai multe și mai grave de violență, violuri și tâlhării, care au loc aproape zilnic, în toată țara, îmi dau, din păcate, mie dreptate și în acest caz, iar acele declarații politicianiste le-a făcut, de fapt, doamna ministru Carmen Dan în fața Parlamentului, tratând cu indiferență și iresponsabilitate maximă semnalele că lucurile se vor agrava în privința siguranței cetățenilor și neluând la timp toate măsurile necesare pentru a acoperi lipsa acută de cadre din cadrul ministerului pe care-l conduce.

Înmulțirea foarte rapidă și fără precedent a acestor cazuri grave de tâlhării, violuri și bătăi de stradă se întâmplă în prezent în România, deoarece au plecat 8.000 de polițiști și jandarmi din sistem și au ajuns pe străzi circa 8.000 de infractori, eliberați prin acordarea zilelor compensatorii de ministrul Tudorel Toader, fără a se lua în schimb, la nivelul Guvernului PSD-ALDE, niciun fel de măsuri care să aibă rolul de a apăra cetățenii împotriva recidivelor celor eliberați din închisori!

Nepăsarea și iresponsabilitatea crasă a unui ministru al afacerilor interne și a Guvernelor PSDragnea, în privința măsurilor urgente pe care ar fi trebuit să le instituie pentru siguranța cetățenilor, au condus la înmulțirea unor astfel de fapte incredibile pentru România anului 2018 - tot mai mulți copii violați și cetățeni tâlhăriți și agresați în plină stradă. Pare deja că nimeni nu mai este în siguranță pe străzile din România. Iar ministrul Carmen Dan, în acest timp, în loc să vină urgent cu un program de acțiuni stradale, serios și concret, tergiversează lucrurile și susține cu nonșalanță, public, că ia în calcul să facă ceva - de exemplu în cazul Sinești -, și asta, cu mare întârziere, abia după ce toată mass-media urla că acolo cetățenii sunt tâlhăriți de câteva ori pe zi.

  Marius-Constantin Budăi - declarație politică cu titlul România a înregistrat pentru două luni consecutive cel mai scăzut șomaj de după Revoluție, în timp ce producția industrială a avut o creștere continuă;

Domnul Marius-Constantin Budăi:

"România a înregistrat pentru două luni consecutive cel mai scăzut șomaj de după Revoluție, în timp ce producția industrială a avut o creștere continuă"

Luna martie este a doua lună consecutivă în care șomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel de la Revoluție și până în prezent. Așadar, în ciuda criticilor colegilor din opoziție, care nu propun vreun proiect sau vreun demers constructiv, ci doar fac declarații, fără a avea vreo legătură cu realitatea economică, cel mai mic șomaj din ultimii 29 de ani se înregistrează în guvernarea social-democrată. Acest lucru demonstrează că PSD este cu adevărat un partid al salariaților din România, al forței active care contribuie la dezvoltarea acestei țări.

În luna martie, rata șomajului a ajuns la 3,81%, cel mai scăzut nivel de la revoluție. Acest record îl depășește pe cel stabilit în luna precedentă, în februarie, când șomajul era 3,94%.

De la venirea la guvernare a actualei coaliții, când șomajul era 4,77%, în decembrie 2016, rata șomajului a scăzut cu mai mult de un sfert, respectiv cu 25,2%.

Aceste rezultate contrazic în mod direct declarațiile critice ale domnului președinte Iohannis și ale susținătorilor dânsului de la PNL, care susțineau că economia nu ar merge bine.

În același timp, producția industrială își continuă creșterea. Politica fiscal-economică a guvernării PSD își arată roadele. Industria țării continuă să performeze, fapt care anticipează o creștere economică solidă și sustenabilă și în acest an.

Producția industrială a crescut cu 10,3%, în luna martie, față de luna februarie. Cele mai consistente creșteri sunt în industria prelucrătoare, +11,5%, și în cea extractivă, +9,4%. Comenzile noi în industrie sunt mai mari cu 15,8% în primul trimestru al anului 2018, față de 2017. Cea mai mare creștere este cea a bunurilor de capital din industria prelucrătoare, +18,9%, adică a investițiilor în procese direct productive, ceea ce constituie un temei al eficienței economice și al dezvoltării. Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,7% în primul trimestru al anului 2018. Cel mai mult a crescut cifra de afaceri din industria bunurilor de capital, +17,6%, efect direct și firesc care se corelează puternic cu numărul ridicat de comenzi noi.

Totodată, bugetul are venituri mai mari decât cele programate și consistent superioare celor din anii anteriori. Prin urmare, orice speculație că n-ar fi bani pentru salarii, pensii sau orice alte obiective asumate, este pur și simplu o știre falsă și o minciună. În primele 4 luni, ANAF a colectat cu peste 800 de milioane de lei mai mult decât era programat. Încasările au fost de 75,58 miliarde lei, față de programarea de 74,77 miliarde.

Comparativ cu anul 2017, veniturile bugetare în primele 4 luni au fost cu 8,3 miliarde lei în plus, aproximativ 1,7 miliarde euro, bani care pot susține investițiile în spitale, școli și infrastructură, prevăzute pentru acest an. Este o creștere cu 12,4% față de anul precedent.

Această realitate descrisă de datele ANAF contrazice toate declarațiile domnului președinte Iohannis care, în urmă cu câteva zile, susținea că veniturile la buget ar fi scăzut în raport cu ceea ce era programat în bugetul pentru 2018.

În realitate, în ultimii ani, singura scădere a veniturilor bugetare a avut loc în 2016, în timpul guvernării Cioloș, numit și susținut fățiș de domnul Iohannis. Atunci, a fost o scădere de 4,4% a veniturilor la buget, deși economia a crescut cu 4,8%, ceea ce în mod normal ar fi trebuit să genereze o creștere a veniturilor, nu o scădere.

  Cristina Burciu - declarație politică având ca subiect Modificarea Legii de funcționare a Curții de Conturi, în sprijinul autorităților locale;

Doamna Cristina Burciu:

"Modificarea Legii de funcționare a Curții de Conturi, în sprijinul autorităților locale"

Plenul Camerei Deputaților a adoptat recent, cu majoritate covârșitoare, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

Inițiativa va corela prevederile din Legea nr. 94/1992 cu standardele internaționale de audit, urmând a fi respectate dispozițiile privind tehnica normativă în elaborarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, clarificarea unor dispoziții pentru a înlătura incertitudinea juridică, precum și actualizarea unor termeni.

Actul normativ va modifica și atribuțiile Curții de Conturi, care va exercita funcția de control asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public, prin forme ale auditului public extern, fără a se pronunța asupra oportunității operațiunilor. Acest fapt vine în mod evident în sprijinul activității primăriilor, deoarece Curtea de Conturi nu se va mai exprima referitor la oportunitatea investițiilor, această atribuție revenind doar în sarcina autorităților locale.

O altă noutate a propunerii legislative este aceea că, în viitor, prejudiciul trebuie menționat ca fiind cert și ilicit, nu estimat, așa cum se întâmplă în legea aflată în vigoare. De asemenea, autoritatea contractantă nu trebuie să răspundă dacă statul român, prin Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, consideră procedura de achiziție ca fiind corectă, evitându-se eventualele contestații înaintate de Curtea de Conturi, după câțiva ani de la efectuarea respectivelor operațiuni.

  Aida-Cristina Căruceru - declarație politică Ludovic Orban și Klaus Iohannis pregătesc o lovitură de stat?;

Doamna Aida-Cristina Căruceru:

"Ludovic Orban și Klaus Iohannis pregătesc o lovitură de stat?"

Președintele PNL a decis să facă o regie politică, având complicitatea lui Klaus Iohnannis, totul în încercarea disperată de a controla Guvernul, cu sfidarea prevederilor Constituției și împotriva oricăror prevederi democratice.

Regia politică se numește "plângere penală" și a fost inventată de Băsescu acum 12 ani.

A fost testată de Iohannis împotriva lui Victor Ponta acum 3 ani, și, având succes, o pune în aplicare și astăzi.

Strategia este următoarea: o persoană aflată în relații politice apropiate cu președintele României depune, fără temei și fără dovezi, o plângere penală împotriva prim-ministrului. Președintele decide, pe baza plângerii artificiale, să-l suspende pe prim-ministru. Dacă toată speța penală nu este finalizată în mai puțin de 45 de zile, Guvernul poate fi demis. Pe scurt, este o lovitură de stat care ocolește prevederile Constituției, care nu ține cont de rezultatele legitime ale alegerilor parlamentare și care îi permite președintelui să debarce, fără votul Parlamentului, un Guvern legitim.

Se vede clar că PSD a avut dreptate să vorbească despre pericolul statului paralel, în condițiile în care acest plan, care implică politicieni-magistrați-președinte, a fost pus în mișcare. Se vede limpede că este un atac împotriva democrației și împotriva PSD, pentru că milioane de voturi sunt subminate de două, trei persoane cu o agendă personală și cu drept de semnătură.

Președintele României pare că și-a pierdut uzul rațiunii și ascultă de Ludovic Orban cu care pune la cale comploturi politice.

Este posibil și ca președintele Iohannis să fi intrat, de facto, în campanie electorală.

În încheiere, vreau să-mi exprim speranța că președintele României se va abține să dea curs acestei tentative de lovitură de stat și nu va gira abuzurile de drept comise de liberali!

  Viorel Chiriac - declarație politică intitulată Datoria sacră a generației noastre;

Domnul Viorel Chiriac:

"Datoria sacră a generației noastre"

Înaintașii noștri, prin truda brațelor și sudoarea frunților, au făurit o vatră și un cămin copiilor, nepoților și strănepoților lor. Cu arma în mână, adesea prin jertfa supremă, au trebuit să le apere și să le mențină neciuntite, de pretențiile sau lăcomia atacatorilor.

România Unită, vatra strămoșească, ne-au lăsat-o moștenire nouă, să o dezvoltăm, să o întărim și să o ducem acolo unde îi este fireasca menire, alături de surorile ei, între țările civilizate ale Europei.

În anul Centenarului Marii Uniri, milioane dintre conaționalii noștri sunt plecați la multe sute sau multe mii de kilometri de țara lor, iar alte câteva milioane de români suferă de lipsa și dorul lor.

Plecați din țară pentru un trai mai bun, pentru ei și copiii lor, pentru îndeplinirea unor proiecte personale sau pentru afirmarea profesională, românii au demonstrat acolo unde sau stabilit că sunt buni profesioniști, harnici și serioși, contribuind deopotrivă atât la bunăstarea străinilor, cât și a celor rămași în țara lor natală.

Nu avem suficiente elemente pentru a pune acum în balanță contribuția celor plecați la prosperitatea țării noastre, însă putem afirma cu certitudine că emigrarea a aproximativ două milioane și jumătate de români a constituit, în fapt, cea mai importantă pierdere și cea mai grea lovitură pe care a primit-o România postdecembristă. Și nu este doar o pierdere cantitativă, deși vorbim despre o cifră colosală, ci mai ales o pierdere tradusă în termeni valorici, calitativi. Știm că au plecat ingineri, tehnicieni și specialiști experimentați din industrie, IT, construcții și transporturi. Știm că au plecat medici, asistente și infirmiere de înaltă ținută profesională, profesori și alte categorii ale intelectualității. Știm că au plecat dintre cei mai valoroși și mai determinați muncitori din industrie, construcții, agricultură și silvicultură.

Zone geografice s-au depopulat, echilibrul natural dintre generații s-a deteriorat, structura pe vârste s-a modificat dramatic, multe domenii de activitate au înregistrat regrese din cauza lipsei forței de muncă și calității acesteia. S-a redus drastic numărul și valoarea celor capabili să propună, să conceapă și să execute proiectele atât de necesare viitorului națiunii noastre.

Energia și elanul românilor emigrați, tineri sau adulți, aflați în deplinătatea forțelor creatoare, este ceea ce ne lipsește în prezent pentru a dinamiza și a ridica la un nivel superior viața economică și socială.

În existența multimilenara a celor care au trăit și muncit neîntrerupt pe același teritoriu, apărat cu jerfa supremă, de nenumărate ori, și care acum poartă numele România, în tradițiile strămoșilor noștri, în gena poporului român a existat întotdeauna, ca valoare supremă, dragostea și grija față de copii.

Mii de ani, copiii au fost adevărata bogăție a fiecărei familii, garanția perpetuării neamului, mâna înarmată pentru apărarea vetrei strămoșești și mâna pricepută pentru orice activități, brațul ferm de susținere și mângâierea sufletească a celor bătrâni.

Pentru poporul român, copiii si tinerii au fost materializarea speranței într-o viață mai bună, mai sigură și mai frumoasă. Copiii și tinerii au fost identificați cu însăși viitorul nației, cu garanția supraviețuirii poporului nostru de-a lungul unor vremuri zbuciumate.

Fără copii nu poate fi conceput un scenariu realist al viitorului.

Fără copii nu poate exista speranță!

Resursele minerale pot fi înlocuite cu altele descoperite ulterior, natura se regenerează în timp sau cu ajutorul oamenilor, obiectivele economice pot fi revitalizate sau pot fi construite altele noi. În general, mai devreme sau mai târziu, pot fi găsite soluții pentru a rezolva toate problemele cu care se confruntă sau s-ar putea confrunta poporul nostru...

Însă nu știm ce soluții să găsim pentru a înlocui două milioane și jumătate de români din țara noastră, din economia românească, din viața noastră de zi cu zi, din conștiința și din inimile noastre.

Încă nu cunoaștem soluțiile necesare pentru a înlocui copiii, care ar trebui să se nască acum, și nu se nasc... Și nu știm nici de departe ce soluții să găsim pentru a înlocui copiii care ar trebui să se nască în viitor.

Avem certitudinea că un proiect de țară realist, întemeiat pe un program demografic național bazat pe stimularea natalității, văzut ca prioritate absolută și coroborat cu programe educaționale și de sănătate, ar menține aprinsă flacăra speranței!

Ar menține vie flacăra speranței într-un Bicentenar al Marii Uniri, apoi un Tricentenar și așa mai departe, pentru eternitate!

  Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu titlul Elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice beneficiază de burse sociale;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice beneficiază de burse sociale"

În urma demersurilor repetate pe care le-am făcut la Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, s-a aprobat Ordinul nr. 3480/2018 prin care elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice beneficiază de burse sociale. La începutul anului 2017, datorită solicitărilor transmise acelorași ministere, a fost emis Ordinul nr. 3392 prin care au fost incluși ca beneficiari ai burselor sociale și studenții cu tulburare de spectru autist, TSA, care se află în evidența unităților sanitare.

În opinia mea, ca medic pediatru în primul rând și apoi ca parlamentar, acordarea burselor sociale elevilor și studenților care suferă de autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice stimulează în primul rând integrarea într-o formă de învățământ a copiilor și adolescenților diagnosticați cu aceste tulburări. În al doilea rând, generează o serie de beneficii pentru aceștia, cum ar fi: facilitarea dobândirii aptitudinilor sociale, stimularea abilităților de comunicare, a dezvoltării emoționale, utilizarea resurselor cognitive excepționale pe care le au unii dintre acești copii și evitarea riscurilor generate de izolarea socială. Iar în al treilea rând, prin adăugarea acestor afecțiuni destul de grave în aceste două ordine, s-a îndreptat o discriminare, prin care elevii și studenții diagnosticați cu aceste boli nu beneficiau de sprijin financiar din partea statului.

În urma elaborării și publicării în Monitorul Oficial a OMEN nr. 3480/2018, beneficiarii burselor sociale sunt elevii bolnavi de TBC, care se află în evidența unităților medicale, cei care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular, la care se adaugă cei cu tulburări din spectrul autist, boli hematologice hemofilie, talasemie etc. -, surditate, fibroză chistică și cu orice alte boli cronice pe care consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar le pot lua în considerare.

O altă modificare adusă de noul ordin emis de Ministerul Educației Naționale se referă la faptul că elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține burse de studiu, de merit sau de performanță, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială. Așadar, se rezolvă o altă inechitate socială, întrucât copiii care obțin performanțe, chiar dacă suferă de o anumită afecțiune, vor fi, pe de o parte, recompensați pentru meritele obținute în timpul anului, iar pe de altă parte de spijinul financiar acordat persoanelor cu dizabilități, odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin.

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică intitulată O țară se guvernează prin vot popular, nu cu ajutorul denunțurilor false și al cătușelor!;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"O țară se guvernează prin vot popular, nu cu ajutorul denunțurilor false și al cătușelor!"

Declarația mea politică se referă de situația incredibilă pe care președintele Klaus Iohannis a creat-o în țara noastră, prin denunțul făcut împotriva premierului Viorica Dăncilă, demers care riscă să arunce România într-un scandal internațional fără precedent, cu implicații majore asupra dezvoltării economice a țării.

Am spus președinte, deși denunțul a fost depus de liderul PNL, Ludovic Orban, deoarece în spațiul public au apărut deja informații noi despre originea acestui demers care vin să confirme ceea ce se știa - el a fost conceput cu acord de la Cotroceni.

Declarațiile făcute în spațiul public de politologul Alina Mungiu-Pippidi vin să confirme cele mai negre scenarii în scandalul momentului: "Ludovic Orban nu a fost prima opțiune pentru depunerea la Parchet a plângerii penale împotriva lui Dăncilă și Dragnea. Primul contactat a fost Grupul «Inițiativa România», însă liderul grupului, Mihai Polițeanu, a spus «pas», așa că s-a recurs la varianta Orban".

"Opțiune", "variantă", "contactat" sunt termeni care te duc cu gândul la un plan bine pus la punct.

Așadar, este un scenariu prin care se dorește să se dea jos o guvernare legitimă, votată în alegeri de majoritatea românilor, o guvernare care produce creștere economică și mai mulți bani în buzunarele oamenilor.

Pentru că, da, în guvernarea PSD-ALDE, România a înregistrat cea mai mare creștere economică între statele Uniunii Europene. Măsurile guvernamentale au crescut semnificativ nivelul veniturilor românilor - cu 12,1% nivelul pensiei medii, cu 25,8% nivelul pensiei minime, cu 11,5% salariul mediu net și cu 22,0% salariul minim net.

Investițiile străine directe au ajuns la 1,38 miliarde euro, înregistrând o creștere de 57% în primul trimestru al anului 2018, față de perioada similară a lui 2016. În același timp, au crescut exporturile și importurile, dar și cifra de afaceri din industrie cu 13,7%.

Toate acestea sunt date concrete care susțin o economie fezabilă și un Guvern serios și competent, care a demonstrat până acum că acționează în interesul românilor.

Ce se urmărește prin această acțiune iresponsabilă? Evident, aruncarea țării într-o criză politică care va antrena după ea o criză economică și, mai târziu, o criză socială.

Dacă presupunem că se va ajunge la suspendarea premierului Viorica Dăncilă, pentru 45 de zile România nu va avea premier, după care, pentru un număr nedefinit de zile, nu va avea practic un Guvern funcțional. Cu ajutorul organizațiilor soroșiste atât de lăudate de președinte, vom avea iarăși puternice demonstrații de stradă, prin care se va cere demisia Guvernului legitim și instalarea unui Guvern minoritar, așa cum s-a întâmplat atunci când a fost adus la putere Guvernul Cioloș.

De data aceasta, PSD nu va permite însă ca votul românilor să fie călcat în picioare, să fie disprețuit, iar România să fie condusă de oameni care n-au trecut de filtrul votului popular și lasă în urma lor dezastru, așa cum s-a întâmplat cu Guvernul tehnocrat al lui Iohannis.

De aceea, PSD Giurgiu se alătură celorlalte organizații din țară și își arată susținerea pentru Guvernul României, condus de premierul Viorica Dăncilă, și va face toate demersurile pentru a zădărnici planurile celor care doresc destabilizarea României.

  Mirela Furtună - declarație politică cu titlul Opoziția și-a abandonat misiunea politică și a început să practice o politică a plângerilor penale;

Doamna Mirela Furtună:

"Opoziția și-a abandonat misiunea politică și a început să practice o politică a plângerilor penale"

Care este rolul opoziției într-o democrație? Să facă plângeri penale sau să vină cu soluții alternative la politicile guvernamentale și să critice constructiv? Ei bine, dacă toată lumea știe că funcția principală a opoziției este de a critica majoritatea parlamentară și politicile guvernamentale pe care aceasta le susține, atunci acest lucru nu se mai întâmplă în România. Opoziția a dat faliment, a încetat să existe din punct de vedere politic, pierzându-și orice uz al rațiunii.

Demersul pe care Ludovic Orban l-a întreprins, de a depune o plângere penală pe numele prim-ministrului Viorica Dăncilă, este unul absolut antipolitic și antidemocratic. Acesta nu s-a consultat cu propriul partid atunci când a făcut această mișcare, iar o serie de lideri liberali s-au declarat contrariați sau au respins această acțiune, întrucât au realizat faptul că acesta nu este un demers politic, ci unul antipolitic, că nu este o armă a opoziției, ci doar o încercare de a folosi procurorii în jocul politic.

Făcând opoziție prin intermediul plângerilor penale, Ludovic Orban reduce PNL la un partid lipsit de soluții, fără nicio viziune de guvernare.

O încurajez pe doamna prim-ministru, atât eu, cât și PSD, să nu se lase intimidată de astfel de metode care în niciun caz nu au legătură cu politica democratică. Ceea ce este deranjant este faptul că opoziția încearcă să folosească astfel de instrumente acum când în fruntea Guvernului se află pentru prima dată o femeie. Își imaginează, probabil, că o asemenea strategie va avea succes, că femeile sunt mai slabe și că vor ceda în fața unor astfel de presiuni. Ei bine, se vor înșela. Premierul României este o femeie puternică, iar noi social-democrații o vom sprijini pe deplin.

Acum când guvernarea PSD a început o serie de reforme, în domeniul justiției, în politica salarială, în zona administrativă, precum și în alte domenii, când România a înregistrat an de an creșteri economice record și nivelul de bunăstare la nivel general a crescut, trebuie să mergem mai departe cu toate pânzele sus. Doar așa societatea românească poate rămâne pe un drum drept, pe care a pornit după alegerile din decembrie 2016.

  Claudiu-Augustin Ilișanu - intervenție cu tema: De Ziua internațională a biodiversității, 22 mai, să nu uităm că protejarea naturii înseamnă grijă față de mediu, de habitatele și resursele naturale!;

Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu:

"De Ziua internațională a biodiversității, 22 mai, să nu uităm că protejarea naturii înseamnă grijă față de mediu, de habitatele și resursele naturale!"

Declarația mea politică de astăzi are ca temă marcarea Zilei internaționale a biodiversității la data de 22 mai. Această zi a fost proclamată în decembrie 2000, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și ne face să ne gândim în fiecare an la rolul naturii și al viețuitoarelor în păstrarea echilibrului natural și a structurii ecosistemelor. Este general valabil faptul că natura are un rol important în existența noastră umană și, de asemenea, că omul intervine, la rândul său, prin acțiunile sale zilnice, în procesul natural. Păstrarea biodiversității este una dintre metodele de continuitate și durabilitate a existenței umane protejate în mijlocul naturii.

"Biodiversitatea și modificările globale" este tema de anul acesta a Zilei internaționale a biodiversității. Să nu uităm că modificările globale sunt rezultatul acțiunii umane de transformare a mediului înconjurător prin sărăcirea biodiversității. Cauzele acestei reduceri a diversității biologice în țara noastră sunt, în primul rând, reducerea spațiului împădurit, diminuarea faunei și florei sălbatice, respectiv dispariția unor specii și ecosisteme. Suntem cu toții conștienți de faptul că țara noastră trebuie să acorde o atenție deosebită regenerării fondului forestier și durabilității ecosistemului natural, iar acest lucru este un obiectiv important al coaliției. O grijă mai mare față de conservarea biodiversității poate conduce inclusiv la eficientizarea potențialului turistic, potențial ce poate fi un factor de dezvoltare sustenabilă a României.

Spațiul românesc dispune de rezervații naturale ce trebuie promovate printr-o bună colaborare a instituțiilor centrale și locale și prin implicarea sectorului privat. Biodiversitatea încă există în România. Să o conservăm și să o promovăm cu succes, pentru că ea reprezintă una dintre potențialele surse economice sustenabile ale țării și, totodată, un factor de promovare a istorie, tradiției și spiritualității românești. România are minunile sale în ceea ce privește diversitatea biologică, iar una dintre acestea este Rezervația Biosferei Delta Dunării, un spațiu turistic unic în Europa cu care trebuie să ne mândrim.

Acum, de Ziua internațională a biodiversității, să ne propunem, să promovăm mai mult obiectivele naturale ale țării noastre, pentru a eficientiza turismul și, totodată, pentru a promova un discurs al conștientizării utilizării raționale și durabile a resurselor naturale ale țării, conservării diversității biologice, protejării habitatelor și regenerării speciilor naturale pe cale de dispariție.

  Radu-Adrian Pau - declarație politică Despre conduita parlamentarului și respectul față de electorat;

Domnul Radu-Adrian Pau:

"Despre conduita parlamentarului și respectul față de electorat"

România - ca țară membră a Uniunii Europene - se încadrează de multe ori atât în valorile culturale, cât și morale europene. Este, cred eu, cel puțin o obligație morală a fiecărui membru ales în Parlamentul României să respecte și să servească interesul electoratului pe care-l reprezintă în forul legislativ.

Am ascultat de multe ori, atât în ședințele de plen, dar mai ales în ședințele pe comisii, tot felul de invective la adresa unora sau altora dintre colegi. Cu certitudine acestea nu-și aveau locul în forul legislativ, dar am mai trecut fiecare cu vederea și suntem cu toții de acord că energia politică cheltuită în România este la cele mai înalte cote.

Deosebit de grav însă este atunci când poporul român este jignit la modul primitiv de unul dintre aleșii săi.

La una din recentele ședințe ale Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, am auzit stupefiat cum poporul român este catalogat ca fiind "un popor de infractori", afirmația aparține deputatului USR, Chichirău Cosette-Paula. Dacă inițial am considerat asta o greșeală de exprimare, perseverența parlamentarului USR pe această temă m-a făcut atât pe mine, cât și pe alți colegi din comisie să luăm atitudine.

Consider că trebuie obligatoriu umblat pe ici - pe colo, prin părțile esențiale la Codul de conduită al parlamentarului, mai ales că art.6 prevede că:

"Deputații și senatorii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită și ținută solemnitatea ședințelor parlamentare și bunul mers al activităților desfășurate în cadrul structurilor parlamentare. Parlamentarii trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase".

Consider că o astfel de atitudine descalifică un parlamentar. Noi suntem reprezentanții poporului român, iar acest popor nu este "un popor de infractori", așa cum susține doamna deputat USR.

În consecință, cer public doamnei deputat Chichirău să-și ceară scuze în fața poporului pe care l-a calomniat sau să-și prezinte demisia din acest Parlament!

  Gabriel Petrea - despre Necesitatea unei strategii naționale în domeniul inteligenței artificiale;

Domnul Gabriel Petrea:

"Necesitatea unei strategii naționale în domeniul inteligenței artificiale"

Așa cum am susținut de mai multe ori, în calitate de președinte al Tineretului Social Democrat, în urma progresului tehnologic foarte multe locuri de muncă vor fi înlocuite de inteligența artificială, în următorii 20 de ani. Este necesar ca la nivel de societate să adoptăm măsuri care să preîntâmpine aceste provocări.

Pentru o abordare coerentă a acestei realități, avem nevoie de o strategie integrată la nivel național, care să vizeze inclusiv sistemul educațional și piața muncii. În acest sens, la nivelul Uniunii Europene este deschisă spre semnare Declarația de Cooperare privind Inteligența Artificială, la care au aderat deja 24 de state membre. Acest demers își propune o strategie comună a Uniunii pentru o abordare unitară în ceea ce privește problemele sociale, economice, etice și juridice din domeniul inteligenței artificiale.

Conform unui studiu al Price Waterhouse Coopers România, PIB-ul, la nivel global, va înregistra o creștere de 14% până în 2030 datorită noilor tehnologii, iar inteligența artificială va contribui cu 15,7 mii de miliarde de dolari la economia globală, până în anul 2030, mai mult decât producția curentă cumulată a Chinei și a Indiei.

Per total, cele mai mari câștiguri le vor avea comerțul cu amănuntul, serviciile financiare și asistența medicală, datorită creșterii productivității, calității produselor și cererii în urma implementării noilor tehnologii. Până în anul 2030, se va înregistra un câștig suplimentar de 9 mii de miliarde de dolari la nivelul PIB-ului, datorită îmbunătățirii calității produselor și schimbărilor la nivelul cererii și comportamentului consumatorilor, pe măsură ce câștigurile la nivel de consum, generate de inteligența artificială, le vor depăși pe cele ale productivității.

Ținând cont de contextul actual și de tendințele menționate anterior, felicit Guvernul României pentru adoptarea Memorandumului prin care se aprobă semnarea declarațiilor propuse de Comisia Europeană pentru dezvoltarea noilor tehnologii, printre care se regăsește și Declarația de Cooperare privind Inteligența Artificială. Această măsură este un prim pas esențial pentru participarea efectivă a României la demersul european privind dezvoltarea noilor tehnologii.

În încheiere, doresc îi asigur pe colegii de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și pe cei de la Ministerul Cercetării și Inovării de întreaga mea disponibilitate de colaborare în vederea elaborării unei strategii naționale în domeniul inteligenței artificiale, care să fie o politică publică orientată spre rezultate concrete.

  Alexandru Rotaru - declarație politică despre creșterea economică, a puterii de cumpărare și a nivelului de trai din România;

Domnul Alexandru Rotaru:

Prezenta declarație politică are în vedere creșterea economică, caracteristică PSD-ului, ce a condus la creșterea veniturilor populației (salarii, pensii) din România.

Dacă ne uităm la cifrele din ultimii 10 ani putem observa cu ușurință faptul că țara noastră a trecut prin schimbări fundamentale, obținând o evoluție economică pozitivă de fiecare dată când Partidul Social Democrat a fost la guvernare.

Conform ultimelor date oficiale anunțate de INS, salariile au crescut cu mult peste rata inflației, ceea ce înseamnă că românii au simțit în mod real o creștere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai. Propaganda se contrazice, fie spune că majorările de salarii au generat inflație, fie spune că salariile nu au crescut din cauza transferului contribuțiilor. Indiferent de situație, domnul Iohannis se folosește de o politică orientată spre conflict și dezbinare și continuă să dezinformeze cetățenii.

Consider că România nu trebuie să rămână, în continuare, o țară furnizoare de forță de muncă ieftină. Majorările salariale pe care le-a aprobat coaliția PSD-ALDE contribuie la rezolvarea unei probleme acute a economiei și a țării, și anume migrația forței de muncă. Aceste creșteri au determinat mulți doctori, asistente medicale, ingineri, specialiști IT, profesori, muncitori calificați să rămână în țară.

Evident că aceste creșteri nu sunt încă la nivelul dorit de populație, însă Guvernul PSD-ALDE militează în favoarea dezvoltării continue, accentul fiind pus pe calitate, și nu cantitate. Iar aceste majorări de salarii, în special cele din Sănătate și Educație, nu pot fi catalogate drept cheltuieli exagerate sau populiste, cum au afirmat președintele și opoziția. Aceste majorări reprezintă investiții în oameni, pentru cetățenii români, respectiv pentru susținerea vieții și a sănătății și pentru formarea generațiilor viitoare.

Așadar, PSD demonstrează din nou că deține un program de guvernare bine gândit și asumat în totalitate. Și, indiferent de minciunile PNL, aruncate în spațiul public, PSD va continua să-și respecte promisiunile făcute românilor și va munci pentru ca toate detaliile din programul de guvernare să fie puse în aplicare astfel încât, la finalul celor patru ani, să se vadă și să se resimtă clar o îmbunătățire a nivelului de trai al Românilor.

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică intitulată Schemele de ajutor de stat, propuse de Guvernul PSD-ALDE, stimulează investițiile;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Schemele de ajutor de stat, propuse de Guvernul PSD-ALDE, stimulează investițiile"

Guvernul deschide larg ușa investitorilor privați. Schemele de ajutor de stat vor stimula investiții între 900 de milioane și un miliard de euro și vor crea locuri de muncă în județele cu șomaj ridicat, cum este și cazul județului Botoșani pe care îl reprezint în Parlamentul României.

În această perioadă Guvernul organizează mai multe întâlniri cu firmele românești și multinaționale, în cadrul cărora prezintă mai multe scheme de ajutor de stat.

Principala măsură care va fi pusă în aplicare imediat este schema de ajutor de stat pentru investițiile mai mari de 10 milioane de euro. Sunt zeci de investitori care așteaptă, cu banii la ușa Guvernului, lansarea acestui proiect.

Apoi se va interveni pentru atenuarea decalajelor dintre diversele județe ale țării, prin lansarea unei scheme de ajutor de stat cu granturi de până la 5 milioane de euro pentru companiile care creează locuri de muncă în județele cu șomaj mai mare de 5%.

Alte măsuri similare privind ajutoarele de stat vor fi: schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică și în domeniul inovării; schemă de ajutor de stat pentru grădinițele și locuințele de serviciu și schemă de ajutor de stat pentru construcția de rezidențe pentru seniori de 5 stele.

Deficitul înregistrat în primul trimestru este un deficit sănătos, realizat integral din investiții. Din punct de vedere economic este mul mai bine să realizezi investiții consistente și să ai deficit în limite rezonabile, decât să ai excedent și să nu faci investiții.

Deficitul bugetar în trimestrul I, 2018, a fost de 4,4 miliarde lei și este rezultatul majorării cheltuielilor cu investițiile care au fost de 4,9 mld. lei. Dacă nu erau investițiile, aveam un excedent de 500 de milioane de lei.

În ultima evaluare a economiei românești, Comisia Europeană arată că ritmul de creștere a consumului va scădea anul acesta la aproximativ 4,9%, iar ritmul de creștere al investițiilor din PIB va fi de 7,4%. Așa trebuie să arate o execuție bugetară sănătoasă. Efortul Guvernului se va îndrepta, până la sfârșitul anului acesta, către demararea de noi investiții și spre atragerea fondurilor europene.

Președintele Iohannis dovedește că nu înțelege nimic din modul în care funcționează economia, atunci când spune ca au crescut cheltuielile cu 22%, ceea ce ar demonstra o evoluție nesănătoasă. Da, au crescut, dar s-au majorat și cheltuielile de personal cu 18%, pe seama transferului de contribuții de la angajator la angajat, și s-au mărit cheltuielile cu investițiile care au fost de aproape trei ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

  Ciprian-Constantin Șerban - declarație politică: Ziua mondială a albinelor, 20 mai, ne face să ne gândim la o valorificare eficace și durabilă a potențialului apicol al României;

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

"Ziua mondială a albinelor, 20 mai, ne face să ne gândim la o valorificare eficace și durabilă a potențialului apicol al României"

Duminică, 20 mai, am marcat Ziua mondială a albinelor, o zi instituită anul trecut de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Serbând această zi internațională pentru prima dată, nu putem să nu ne gândim la scopul instituirii sale. Este clar că scopul privește atât o conștientizare a rolului deosebit al albinelor în procesul de polenizare și nu numai, dar și o reflectare cu privire la activitatea apicolă și la potențialul său biologic și economic.

România este una dintre țările cu resurse apicole bine dezvoltate, statul încurajând în continuare această evoluție. Aceeași tendință se înregistrează și la nivel european, unde producția de miere este destul de semnificativă, Uniunea Europeană fiind al doilea producător de miere la nivel mondial, iar producția se află într-o continuă creștere. Faptul că cererea pe piața europeană este mai mare decât oferta, spune multe despre necesitatea unor investiții permanente în domeniul apicol și a unei evoluții continue în acest sens.

Țara noastră beneficiază de instrumente de finanțare europeană pentru creșterea competitivității sectorului apicol. Aceste măsuri de finanțare, destinate apiculturii și sprijinirii crescătorilor de albine, au susținut semnificativ dezvoltarea sectorului apicol din România. Fie că vorbim despre Programul Național Apicol sau despre Măsura 4 - "Investiții în active fizice", respectiv Măsura 6 - "Dezvoltarea exploatațiilor și întreprinderilor", aceste instrumente au susținut creșterea competitivității din domeniu prin dezvoltarea de exploatații apicole, dotarea cu echipamente performante și modernizarea fermelor.

Scopul nostru este să eficientizăm sectoarele cu potențial ale țării noastre și să creștem spiritul competitiv al României, obiective pe care coaliția de guvernare le-a stabilit și aplicat de la bun început. România va avea în continuare o politică cu linii clare de dezvoltare, iar domeniul apicol este unul dintre sectoarele agricole ce implică continuitate în vederea implementării de măsuri durabile pentru o dezvoltare și valorificare eficientă, obiective bine justificate de cererea crescută de miere pe piața europeană și mondială.

  Angel Tîlvăr - intervenție: «Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară» - Mihai Eminescu;

Domnul Angel Tîlvăr:

"«Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară» - Mihai Eminescu"

Sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului reprezintă în fiecare an și un prilej de comemorare a eroilor neamului căzuți în luptă pentru libertatea și apărarea țării. Eroii noștri merită respectul cuvenit și veșnica noastră recunoștință, căci avem nevoie să ne amintim cine suntem și de unde ne tragem.

Nu este suficient să-i cinstim prin discursuri și declarații. Este o datorie sfântă și o onoare să-i comemorăm, să-i respectăm pe înaintașii noștri, pe eroii neamului, și prin acțiunile noastre să-i cinstim, mai întâi de toate, printr-o viață demnă de jertfa lor.

Eroii sunt memoria vie a istoriei noastre, anonimi sau cunoscuți, ei și-au jertfit viața pentru apărarea țării și pentru înlăturarea oricărei forme de înrobire a românilor. Este evident că astăzi lumea se îndreaptă tot mai rapid spre globalizare, însă dacă știm să integrăm autenticitatea trecutului și a faptelor istorice în acest proces, globalizarea nu amenință, ci conservă, afirmă și potențează identitatea națională.

Comemorarea eroilor, ca act colectiv dacă vreți, generează o discuție reală și profundă despre dragostea de țară și despre istoria care dă identitate acestor meleaguri. Mi-aș dori ca, în fiecare an, Ziua Eroilor să reprezinte un prilej de afirmare a spiritului național, a patriotismului adevărat și profund. Vorbim mult prea rar, în ultimul timp, despre România ca despre o patrie demnă și mândră. Într-o perioadă în care mesajul patriotic este adesea meșteșugit, simt nevoia unei aduceri aminte legate de oameni care de-a lungul timpului și-au arătat dragostea de țară, așa cum puțini dintre noi au curajul să o facă. Mă gândesc de multe ori la cât de puține sacrificii se mai fac pentru promovarea unui sentiment național, care să fie continuatorul unor profunde și autentice credințe patriotice, așa cum au făcut-o eroii noștri, cei care și-au jertfit viața pentru patrie.

Într-o astfel de zi, conștientizăm o dată în plus nevoia pe care o resimte societatea, că tinerii trebuie să se dezvolte având modele reale.

Eu am crescut într-un sat din România, în care preotul, învățătorul, comunitatea în general, s-au îngrijit ca noi, cei mai tineri, să cunoaștem rădăcinile care mai târziu, în viață, ne-au dat putere și simțul identității. Acești oameni au rămas în amintirea mea și poate din acest motiv spun că ar fi potrivit ca omagierea eroilor să genereze un proiect instituțional, care să pună în prim-plan această nevoie de modele, de eroi, care, prin atitudine și morală, să dea României fața pe care o merită.

Să vorbim despre eroi, patrie și onoare ca de un recurs la memoria colectivă, dar și ca o decizie de responsabilitate care nu se poate asuma fără patriotismul fiecăruia dintre noi.

  Beatrice Tudor - declarație politică despre erorile comise de către președintele PNL;

Doamna Beatrice Tudor:

Ce spunea în 2006 Ludovic Orban când critica plângerile penale împotriva miniștrilor. Trei erori fatale pentru liberali pe care le comite președintele PNL

Nimic nu este mai penibil în politică decât ipocrizia. Iar în aceste zile, Ludovic Orban aruncă PNL într-o mare a penibilului prin plângerea penală pe care a formulat-o, în calitate de persoană fizică, cetățean al României. În cele ce urmează vă voi prezenta cele mai importante erori pe care le face PNL, împins la spate de Orban, în acest caz.

Eroarea numărul 1: Orban spune și face în 2018 ce criticau el și PNL în 2006. Este un festival al ipocriziei supreme, în formă continuată, cu circumstanțe agravante. Că tot îi plac domnului Orban formulările juridice.

În septembrie 2006, un lider PNL, Teodor Atanasiu, era suspendat din funcția de ministru al apărării, pe baza unei plângeri depuse de un angajat al Cotroceniului de la acea vreme. Iată ce spunea atunci, public, Ludovic Orban despre demers și despre persoana care iniția acel demers: "Președintele PNL București, Ludovic Orban, consideră că, prin plângerea depusă împotriva ministrului Atanasiu, consilierul prezidențial menține o stare conflictuală între Palatul Cotroceni și PNL. El a apreciat că atât Adriana Săftoiu, cât și Claudiu Săftoiu și Theodor Stolojan ar trebui să se ocupe mai mult de sarcinile ce le revin în calitate de consilieri prezidențiali: "Cred că doamna consilier prezidențial ar trebui să se ocupe mai mult de îndeplinirea sarcinilor care-i revin la Cotroceni, decât să se lanseze într-un război de genul acesta".

Cu alte cuvinte, în 2006, depunerea unei plângeri penale împotriva unui ministru era o încercare de a induce o stare de tensiune, iar cei care se țineau de așa ceva ar fi făcut mai bine să-și vadă de treaba lor. Nu este dovada supremă a ipocriziei?! Să îi pui pe alții să-și vadă de treaba lor, în 2006, pentru ca, în 2018, tu să faci același lucru?

Dar poate tocmai acesta este și miezul problemei. Adică domnul Orban nu are de ce treabă să-și vadă, pentru că toate indiciile arată că Domnia Sa este șomer. Căci așa se numește o persoană care nu are un loc de muncă, deci nu are ocupație. Căci, să fim serioși, funcția de președinte al PNL nu este o ocupație pentru domnul Orban.

Dar dacă nu sunteți lămuriți pe deplin în legătură cu ipocrizia domnului Orban, să vedem ce spunea oficial PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt în 2006: "Suita de acțiuni din ultima vreme a președintelui amenință stabilitatea politică și afectează prestigiul instituției prezidențiale. Situația este cu atât mai gravă cu cât în preajma prezentării Raportului de țară, România trebuie să convingă prin stabilitate politică". Aceste cuvinte se potrivesc, la virgulă, contextului prezent. Și atunci, să zică liberalii ce sancțiune merită ei pentru demersurile lor, pentru că în 2007 au susținut suspendarea lui Traian Băsescu pentru aceste abuzuri!

Eroarea numărul 2: Orban e dispus să dea foc la casă și seamănă ură în societate. Este dovada supremă de iresponsabilitate. Iată ce spunea recent, chiar zilele acestea, domnul Orban, care se ia mult prea mult în serios pentru binele PNL: "este un drept constituțional și legal, ca cetățean, pe care îl am, să depun o plângere atunci când sesizez încălcarea legii, este chiar obligație pentru mine". Cu alte cuvinte, domnul Orban este perfect confortabil și liniștit să furnizeze sămânță de scandal în societate, doar-doar o culege ceva voturi de la niște oameni care sunt orbiți de ură împotriva PSD. Ce uită domnul președinte Orban este că spirala violenței și a iresponsabilității se întoarce mereu împotriva celui care a alimentat-o.

Eroarea numărul 3: Orban e dispus să sacrifice Președintele României și stabilitatea politică pentru interesul său personal.

Demersul lui Ludovic Orban nu a fost unul împotriva PSD, ci a fost și unul împotriva Președintelui Klaus Iohannis, care acum este obligat să se poziționeze: girează sau nu un demers politic superficial. Dacă da, atunci își asumă consecințele instabilității. Dacă nu, atunci dă un vot de neîncredere domnului Orban. Ce va face PNL dacă președintele refuză să fie complicele său? Nu îl va mai susține în alegerile din 2019? Se va răzbuna pe susținătorii săi din partid și din politică?

Întrebare finală pentru domnul Orban: Dacă plângerea penală va fi infirmată, dacă președintele nu va participa la această tentativă de lovitură de stat, își va da demisia?

  Nicolae Velcea - declarație politică cu tema: Diversitatea culturală, soluție pentru dialog și dezvoltare!;

Domnul Nicolae Velcea:

"Diversitatea culturală, soluție pentru dialog și dezvoltare!"

În cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO, desfășurată la Paris, la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declarația universală privind diversitatea culturală. Articolul 1 al acestei Declarații stipulează: "Ca sursă de schimburi, inovație și creativitate, diversitatea culturală este necesară umanității așa cum biodiversitatea este pentru natură. În acest sens, patrimoniul comun al umanității trebuie să fie recunoscut și afirmat pentru generațiile prezente și viitoare".

Mai târziu, la 20 decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluția 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare.

Având la bază drepturile omului, UNESCO consideră că diferențele și diversitatea noastră ne fac mai puternici și că respectarea diversității culturale este esențială pentru promovarea dialogului intercultural, a dezvoltării durabile și a păcii.

Într-o Europă a unității prin diversitate, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare vine să întărească aceste idei și convingeri și oferă specialiștilor din domeniul științelor politice, istoriei religiilor, filosofiei, precum și istoricilor, reprezentanților guvernamentali sau ai organizațiilor neguvernamentale cadrul de a dezbate subiecte de interes universal. Întâlnirile între specialiști, și nu numai, permit, în acest fel, crearea unui spațiu de dialog în care diversitatea culturală este o forță motrice a dezvoltării pentru ceea ce înseamnă creștere economică, dar și o viață intelectuală, afectivă, morală și spirituală mai bună.

Munca într-un cadru multicultural este, pe de-o parte, inovantă, dar devine și mai productivă și mai rentabilă. În această zi trebuie să sărbătorim diversitatea culturală, în special bogatul patrimoniu imaterial și să reafirmăm angajamentul de a construi o lume bazată pe tradiții și valori.

Diversitatea culturală reprezintă cu siguranță o soluție pentru dialog și dezvoltare !

  Mihai Weber - declarație politică: Guvernul PSD asigură finanțarea pentru lucrările de infrastructură din județul Gorj;

Domnul Mihai Weber:

"Guvernul PSD asigură finanțarea pentru lucrările de infrastructură din județul Gorj"

Guvernul PSD a decis suplimentarea cu 3,45 milioane de lei a despăgubirilor ce vor fi alocate proprietarilor de imobile care vor fi expropriați în vederea continuării lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu.

Salut această decizie, care demonstrează interesul cabinetului Dăncilă pentru rezolvarea problemelor de infrastructură ale județului Gorj. Varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu este extrem de importantă, urmând a asigura legăturile, pe partea de est, între Filiași (DN66) - Râmnicu Vâlcea (DN67) și Petroșani (DN66).

În discuțiile avute cu domnul Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), am fost asigurat că, indiferent de problemele de până acum, lucrările la centura municipiului Târgu Jiu vor fi finalizate, în ciuda declarațiilor mai puțin optimiste ale unor politicieni locali.

Prin urmare, țin să-i asigur pe gorjeni că există finanțare pentru realizarea acestui obiectiv ce prezintă nenumărate avantaje, el urmând a diminua poluarea în interiorul localităților și, nu în ultimul rând, ajută la accelerarea dezvoltării socio-economice a zonei, precum și la reducerea traficului de tranzit al municipiului Târgu-Jiu.

  Mihăiță Găină - declarație politică: Sistemul național de irigații renaște în guvernarea PSD;

Domnul Mihăiță Găină:

"Sistemul național de irigații renaște în guvernarea PSD"

Guvernarea PSD a readus normalitatea în domeniul agriculturii! În primul rând, acordarea subvențiilor la timp, ba, chiar și în avans, a devenit o uzanță, grație preocupării susținute a Ministerului Agriculturii. Demn de remarcat și de apreciat este și faptul că România este prima țară care a finalizat depunerea cererilor la Uniunea Europeană pentru acordarea subvențiilor pentru anul în curs, deși suntem statul cu cel mai mare număr de ferme. 36% este procentul considerabil pe care țara noastră îl deține din totalul exploatațiilor de la nivelul Uniunii Europene. Deși cantitatea de precipitații a fost prea puțin semnificativă pentru toate tipurile de culturi, producția de anul acesta are la bază acordarea la timp a subvențiilor agricole. Mai concret, indiferent dacă vom obține sau nu producțiile record de anii trecuți, la baza unor rezultate bune stau stimulentele financiare de care fermierii au dispus din vreme astfel încât să poată face ceva pentru recolte. Pe lângă această politică constructivă a guvernării PSD, care a impus normalitatea în derularea procesului acordării subvențiilor, țin să subliniez și faptul că preocuparea noastră nu s-a limitat doar la acest aspect esențial. Sistemul național de irigații, atât de necesar, renaște în guvernarea PSD, în beneficiul fermierilor români. Acest sistem se extinde, astfel încât tot mai multe instalații sunt puse în funcțiune pentru suprafețe din ce în ce mai mari. Investițiile sunt consistente și se vor ridica, până la finalul anului 2020, la peste un miliard de euro. Grație acestei strategii, până în acest moment, zeci de amenajări, abandonate în ultimii 20 de ani, au fost redate în folosință.

Deja s-au umplut cu apă canale, în lungime totală de peste 1.100 de km, și pentru 2018 avem planuri de extindere, care deja sunt puse în aplicare. La finalul anului se va ajunge la o lungime de 2.000 de km. de canale, necesare aprovizionării cu apă a culturilor agricole. În total, o suprafață de 1,2 milioane de hectare va beneficia de rezultatele irigațiilor.

O altă veste bună este că și în acest an fermierii vor primi tot gratis apa necesară irigațiilor.

  Constantin Avram - despre nevoia unei reconcilieri naționale;

Domnul Constantin Avram:

Am gândit și am sperat, în cursul anului 2017,că anul 2018 - anul Centenarului Marii Uniri a tuturor românilor - ar putea fi marcat nu numai cu evenimente specifice unei astfel de sărbători la nivelul administrațiilor locale și centrale, ci și prin manifesta înțelegere a clasei politice din România, de nevoie a unei reconcilieri naționale, ca prim semn al unității poporului român.

Se pare că așteptările personale ce vizau anul 2018 - Centenarul Marii Uniri - nu au nicio șansă să se materializeze din moment ce anul 2018 este și un an preelectoral, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European și a prezidențialelor din 2019.

Clasa politică, în special opoziția PNL-USR-PMP, a trecut de ceva vreme la atacuri furibunde asupra Guvernului PSD-ALDE, mergând până într-acolo unde dispare granița dintre acțiunea politică și cea penală.

Unii analiști politici, de mare notorietate, au remarcat că pentru prima dată în istoria României se folosește acțiunea de răspundere penală a premierului țării noastre, și, asemeni altor cetățeni, mă întreb dacă atât de mult s-a degradat acțiunea politică românească încât are nevoie de suport al acțiunilor penale în justiție.

Mai rămâne doar să trecem la manifestări politice cu încăierări pe străzi, cu urmăriri suspecte ale politicienilor români, cu folosirea limbajului politic incitator la violență, cu îndemnuri publice de folosire a parului în vederea schimbării ordinii de drept constituționale.

Când o să înțeleagă unii lideri politici că schimbarea unui Guvern cu altul nu se poate face decât prin demisia premierului în funcție, sau alegeri democratice și corecte?

Atâta disperare în acțiunea politică a opoziției încă nu am întâlnit din 1990 până astăzi, atâtea atacuri sub centură, atâtea ironii deșănțate la adresa unor politicieni de bun-simț, care erau greu de imaginat la începutul anilor ’90, încât am început să cred spusele unora, potrivit cărora, nouă, poporului român, "nu ne priește democrația..."!

Oamenii își doresc stabilitate politică, deci, implicit, stabilitate economică și socială, își doresc respectarea rezultatului votului popular, liniște socială și bună înțelegere.

Am convingerea că astfel de acțiuni au rădăcini adânci în destabilizarea țării prin orchestrare directă din exteriorul țării, prin folosirea așa-ziselor "cozi de topor interne", pentru atingerea unor interese străine poporului român. A accepta să devenim "câmpul de luptă" al intereselor economice externe, înseamnă asumarea unor mari riscuri regionale, inclusiv de natură militară, a încerca să fim pe placul unor alți lideri politici mondiali numai pentru ipoteticul "sprijin de afară", mi se pare un demers foarte periculos.

Apelul și poziția ministrului de externe, Teodor Meleșcanu, la cumpătare, la analiza profundă asupra oportunității mutării Ambasadei României la Ierusalim, este singurul semnal pozitiv, din păcate.

A folosi instituțiile de forță din România pentru răzbunarea politică, pentru eliminarea ordinii de drept constituțională înseamnă prostituție politică!

În rest, rămânem doar cu ura, denunțurile, plângerile penale, încrâncenarea și achitările pe bandă rulantă din justiție, ca semn al eșecului unor instituții, cu scandalurile politice zilnice, deci cu încercarea de dezbinare a națiunii române.

  Mihai Niță - declarație politică: Coloana fără de sfârșit a învrăjbirii noastre;

Domnul Mihai Niță:

"Coloana fără de sfârșit a învrăjbirii noastre"

Sărbătorim, anul acesta, Centenarul Marii Unirii, o sută de ani de când aproape toți românii s-au reunit ca națiune de sine stătătoare pe pământul moștenit de la străbuni, pământ păstrat și apărat de multe generații chiar cu prețul vieții, atunci când n-a mai fost altă cale. Pentru continuitatea și dăinuirea neamului românesc, înaintașii, pe care-i omagiem oficial an de an, au plătit cu suferință și umilințe de neimaginat, lăsându-ne o avere neprețuită, pe care, azi, unii dintre concetățeni o batjocoresc prin indiferență și lașitate sau prin teribilă voracitate. Tocmai în acest an, de două ori jubiliar, când ar trebui să ne bucurăm împreună, când ar trebui să dăm un semnal cât mai puternic în privința unității naționale, prin manifestări de consens și armonie socială, ne aflăm într-o situație ce nu se potrivește nicidecum cu spiritul marii sărbători.

Capete găunoase ale unor înalți demnitari ai statului, înfierbântate de setea și de lăcomia puterii, și-au găsit momentul să pângărească o sărbătoare marcantă pentru istoria națională, a cărei însemnătate copleșitoare nu le poate atinge sufletele deșarte sau, poate, vândute la străini. Presa vuiește necontenit, hiperbolizant, cu declarații amenințătoare, cu scenarii a căror grozăvie inflamează tot mai mult opinia publică. Se vorbește frecvent despre un război total. Asta vrem noi, românii, la împlinirea unui secol de la Unire?

Își mai amintesc inițiatorii unor astfel de conflicte politice cum au ajuns la înălțimea funcțiilor pe care le dețin și de unde perorează emfatic, alimentând o stare tensionată în rândul populației? S-au gândit, oare, să țină cont și de opinia cetățenilor, așa cum o fac în timpul campaniilor electorale? Se tem ei, măcar pentru o clipă, că atitudinea lor belicoasă de azi se va întoarce precum bumerangul în viitoarele competiții electorale, când vor fi nevoiți a se confrunta cu opinia electorilor? Măcar pentru acest motiv, s-ar putea abține de la escaladarea tensiunilor pe care le-au provocat?

Ca demnitar onest față de alegătorii pe care-i reprezint în Parlament și ale căror așteptări și trebuințe pretind că le cunosc bine, mizez pe înțelepciunea poporului, cu speranța că nu vor fi mulți cei care se vor lăsa antrenați în avalanșa periculoasă în care vor să-i atragă unii lefegii amnezici ai statului, care nu mai știu nici de unde au plecat, nici ce au promis sau ce au jurat când au fost puși în funcții. Prin apucăturile paranoide la care se dedau acum, ei speră să-i poată folosi pe naivii sau pe iudele care li se alătură, pentru a distruge țara în numele poporului. Gravă eroare să confunde poporul cu un grup mai mare sau mai mic de ciraci obedienți!

Am credința că, asemenea coloanei nesfârșite a marelui Brâncuși, operă simbolică ce străpunge bolta cerească și care ne amintește mereu de continuitatea noastră pe străvechile meleaguri, poporul se va menține puternic, unit, bine prins în rădăcinile sale istorice și străjuind nemărginirea devenirii naționale. Prin eforturi conjugate, românii vor frânge, până la urmă, coloana fără sfârșit a învrăjbirii naționale, dacă nu cumva o fi vorba de vreo coloană a V-a, despre care se va afla cu certitudine dacă există cu adevărat.

  Constantin Codreanu - declarație politică: În ultimul an, situația drepturilor naționale ale românilor din afara granițelor țării a regresat;

Domnul Constantin Codreanu:

"În ultimul an, situația drepturilor naționale ale românilor din afara granițelor țării a regresat"

Duminică, 27 mai, vom sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni. Acum un an, am trecut în revistă, la tribuna Camerei Deputaților, problematica principalelor comunități istorice din jurul granițelor și Balcani: istroromânii - aflați în stare critică, la limita dispariției; meglenoromânii - nerecunoscuți ca minoritate în Grecia și Republica Macedonia, aproape complet deznaționalizați; aromânii din Balcani, care se zbat între asimilare și redeșteptare culturală; dacoromânii din Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria, fie lipsiți de drepturi naționale, fie confruntați cu reducerea continuă a acestor drepturi.

Din păcate, pe parcursul ultimului an, am asistat, în general, la o înrăutățire a situației conaționalilor noștri din comunitățile istorice. Astfel, istroromânii din Croația au devenit și mai puțini, meglenoromânii la fel, iar aromânii din Balcani nu au înregistrat niciun singur succes notabil, cu excepția evoluției pozitive dintr-un singur stat - Albania, unde, la 13 octombrie 2017, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale, au fost recunoscuți oficial ca minoritate națională cu numele lor propriu de aromâni și cu posibilitatea de a se bucura de asistența cultural-identitară acordată de statul înrudit, adică de România.

Românii din Ungaria și cei din Bulgaria, state vecine și aliate, membre ale UE și NATO, fac în continuare obiectul politicilor sau practicilor asimilaționiste, în contrast cu tratamentul aplicat de România minorităților maghiare și bulgare.

Românii din Serbia - divizați artificial de autorități în români și vlahi, după criteriul formal al endonimului și exonimului - au drepturi naționale asigurate doar în Provincia Autonomă Voievodina, unde locuiesc doar 9% dintre membrii comunității române, pe când românii din Timoc, Morava și Homolie, constituind 91% din această comunitate istorică transfrontalieră, au căzut jertfă unor politici guvernamentale de speculație și manipulare identitară cu scop vădit de asimilare. Exprimăm convingerea că susținerea acordată Serbiei de către România trebuie condiționată rezonabil de respectarea standardelor europene în domeniul drepturilor omului, în cazul minorității române înrudite din Timoc, Morava și Homolie.

Cel mai mare regres privind drepturile naționale l-au înregistrat românii din Ucraina. La 5 septembrie 2017, Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul ucrainean) a adoptat o nouă lege a educației, a cărei articol 7 reduce drastic dreptul românilor la educația în limba maternă. În consens cu Parlamentul Românie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și-a exprimat îngrijorarea față de articolele din această lege, referitoare la învățământul în limbile minorităților naționale din Ucraina, și a adoptat Rezoluția nr. 2189 din 12 octombrie 2017. Comisia de la Veneția pentru Democrație prin Drept a avizat critic legea ucraineană a educației. Minoritatea română din Ucraina a protestat în mod repetat față de practicile bazate pe această lege, care va fi pusă în aplicare începând cu anul 2020. Și asta în condițiile în care și așa numărul copiilor de etnie română din Ucraina care abandonează învățământul în limba română în favoarea celui în limba ucraineană este în creștere. Peste jumătate dintre copiii români din Ucraina (cca. 61%) sunt educați și instruiți în limbile ucraineană sau rusă, statul ucrainean stimulând abandonarea educației în limba română în favoarea celei în limba ucraineană sau rusă. Raportul actual dintre elevii români instruiți în limba maternă și cei instruiți în limbile ucraineană și rusă este de aproximativ 4:6. De asemenea, Curtea Constituțională a Ucrainei a invalidat Legea Ucrainei privind bazele politicii lingvistice de stat, instrument juridic care permisese ca limba română să devină oficială într-un număr important de localități românești din Ucraina, precum și în câteva raioane și în regiunea Transcarpatică.

Reacția Guvernului României față de evoluțiile negative din Ucraina, constând în restrângerea drepturilor comunității istorice românești, a fost una întârziată și ineficientă. Adoptarea hotărârii de Guvern prin care s-au instituit sub 1.000 de burse de merit pentru elevii români din Ucraina, în locul burselor identitare, a fost primită cu reticență, iar uneori chiar cu proteste de asociațiile reprezentative ale românilor din Ucraina. Aceștia au reclamat constant Guvernului nostru adoptarea modelului euroconform maghiar privind bursele identitare acordate tuturor elevilor aparținând minorității înrudite și indemnizațiile acordate învățătorilor, profesorilor, medicilor, ziariștilor, preoților din sânul minorității.

În cazul românilor majoritari din Republica Moldova, situația drepturilor naționale s-a menținut, în general, stabilă în raport cu perioada anterioară. Totuși, există un șir de situații în care Guvernul de la Chișinău, susținut necondiționat de Guvernul României, neglijează sau încalcă flagrant drepturile naționale ale românilor de la răsărit de Prut. Ne referim aici la cazul implicării agenților statului (organele poliției, factorii administrativi raionali și centrali, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate) contra comunității Mitropoliei Basarabiei din satul Dereneu, raionul Călărași. De asemenea, avem în vedere neglijarea de către Guvernul de la Chișinău a necesităților cultural-identitare ale compatrioților din raioanele Taraclia și Ceadîr-Lunga, singurele centre raionale în care nu există nicio formă de învățământ în limba română, chiar dacă asemenea cereri au fost formulate în mod repetat de către locuitori. Totuși, în cazul românilor din stânga Prutului există și evoluții pozitive, în special în ceea ce ține de cooperarea transfrontalieră între administrațiile publice locale de nivelul I și II din cele două state românești ale noastre, dar și în ceea ce ține de restabilirea în drepturile de cetățeni români a zeci de mii de minori tratați anterior de către birocrația română drept noncetățeni.

În general, constatăm că, în ultimul an, România nu și-a consolidat decât foarte puțin posibilitățile de susținere a comunităților de români din afara granițelor țării. Astfel, bugetul alocat Ministerului Românilor de Pretutindeni, pentru organizațiile reprezentative ale românilor de peste hotare, a crescut anul acesta cu 25%, însă observăm o execuție bugetară slabă, multe proiecte utile prezentate de organizațiile românești fiind respinse de minister. Acest ultim fapt prezintă riscul de a nu putea majora în legea Bugetului de stat pe anul 2019 fondurile destinate românilor de pretutindeni, pentru a le aduce măcar la un sfert din fondurile de care beneficiază organizațiile reprezentative ale cetățenilor români aparținând minorităților naționale.

Un motiv de regret profund este și faptul că în ultimul an, contrar prevederilor legale, necesităților din teren și demersurilor noastre repetate, niciun Institut Cultural Român nou nu a fost înființat. Primele pe lista de așteptare pentru înființare sunt de foarte mulți ani ICR Moscova și ICR Kiev, cu filială la Cernăuți. România nu are niciun motiv plauzibil și nicio scuză acceptabilă pentru această stare de lucruri. Vom remarca în context că regretăm profund și recenta desființare a Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul ICR București.

Folosesc prilejul pentru a cere Ministerului Românilor de Pretutindeni să propună Guvernului, cu ocazia apropiatei rectificări bugetare, majorarea cu 50% a fondurilor destinate organizațiilor reprezentative ale românilor din afara granițelor țării și să crească gradul de execuție bugetară pentru următoarele 7 luni ale anului.

Degeaba sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni dacă, până în ultima duminică a lunii mai și după aceasta, nu ne îndeplinim exemplar datoria față de frații noștri din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani, aflate în dificultate culturală și identitară, sau față de românii din diaspora. Suntem obligați să ne mobilizăm cu toții, putere și opoziție, Parlament și Guvern, pentru a le acorda românilor de peste hotare întreg sprijinul de care au nevoie și pe care statul român s-a angajat să îl acorde, conform articolului 7 din Constituția României.

  Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică: Marșul românilor pentru autostrăzi, un act de condamnare a incompetenței și a nepăsării guvernanților;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"Marșul românilor pentru autostrăzi, un act de condamnare a incompetenței și a nepăsării guvernanților"

Până acum câteva zile, România era doar țara europeană cu cei mai puțini kilometri de autostradă raportat la suprafață și la numărul de locuitori. Acum este și țara în care oamenii mărșăluiesc cu mașinile spre Capitală, ca formă de protest împotriva absenței autostrăzilor. Tonul acestei forme de protest l-au dat compatrioții noștri din Moldova, care le cer guvernanților să demareze proiectul autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Vor urma, cu siguranță, și alții. Mulți alții, din toate provinciile istorice. Spun cu siguranță, pentru că, prahoveancă fiind, cunosc foarte bine starea de spirit a oamenilor din județul cel mai afectat de aglomerația din traficul de pe drumurile naționale. Drumul Național 1 a ajuns, în zilele de vacanță sau la sfârșitul săptămânii, un adevărat pericol pentru sănătatea neurologică a prahovenilor și a tuturor românilor care circulă pe el.

Gradul de civilizație al unei țări se măsoară și după gradul de dezvoltare a rețelei de autostrăzi. Autostrada înseamnă civilizație. Din păcate, până acum, guvernarea Liviu Dragnea ne-a arătat că nu vrea și/sau nu poate să miște lucrurile nici măcar cu un milimetru în planul construcției de autostrăzi. Din păcate, în general vorbind, între guvernarea Liviu Dragnea și noțiuni precum "dezvoltare" și "civilizație" este o incompatibilitate evidentă. Guvernarea Liviu Dragnea se dovedește eficientă doar la a consuma banii altora. Ai cetățenilor, în speță.

Absența autostrăzilor este o rușine națională. Faptul că oamenii, exasperați de această realitate, protestează pe șoselele țării, este o rușine și mai mare. Protestul motorizat al cetățenilor reprezintă un veritabil act de condamnare a incompetenței și a nepăsării guvernanților față de dezvoltarea rețelei de autostrăzi. Este un act de condamnare de care cred că trebuie să luăm aminte fiecare dintre noi, oamenilor aleși de cetățeni să le reprezentăm interesele, indiferent de culoarea politică a fiecăruia. Și nu doar să luăm aminte de acest act, ci și să acționăm în virtutea lui, punând presiune pe Liviu Dragnea și pe marionetele sale din partid și din guvern. Poate că vor înțelege, în ceasul al 12-lea, că românii nu așteaptă de la stat doar salarii și pensii mai mari, ci, în primul rând, șansa de a trăi într-o țară civilizată și dezvoltată.

  Eugen Tomac - semnalarea unei situații grave, lipsa vaccinurilor în România;

Domnul Eugen Tomac:

În urmă cu puțin timp, atrăgeam atenția, o dată în plus, asupra gravității situației privind lipsa vaccinurilor în România. De la ultimul apel și până astăzi, lucrurile s-au înrăutățit! În perioada 14 - 18 mai au fost raportate 335 de cazuri nou confirmate în București și în 25 de județe. Bilanțul victimelor la acest moment, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, este unul alarmant - vorbim de 54 de copii morți și peste 13.326 de cazuri de îmbolnăviri. Prin interpelarea pe care am adresat-o Ministerului Sănătății, pe acest subiect, am solicitat să mi se comunice care este, în mod real, situația privind aprovizionarea și distribuția vaccinului ROR în toată țara, având în vedere declarațiile pe acest subiect absolut îngrijorător din ultima vreme.

Valeria Herdea, medic pediatru, a afirmat următoarele: "Din păcate, există și sincope în aprovizionarea vaccinală, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, că lipsește vaccinul ROR, că lipsește peste tot vaccinul ADACEL". Mai mult, consider că se impune comunicarea, în mod oficial, a măsurilor elaborate la nivelul Ministerului Sănătății, care vizează soluționarea acestei crize, luând în calcul faptul că măsurile de până acum s-au dovedit a fi ineficiente și, deopotrivă, insuficiente.

Sunt profund revoltat pe acest subiect, din două motive. Primul: pentru că este, în opinia mea, inadmisibil că subiectul reprezintă, încă, o problemă majoră, în condițiile în care criza vaccinului ROR, antirujeolă, a început în urmă cu un an de zile. Mai mult, ea riscă să se extindă. Nu există nicio scuză, nu poate fi invocat niciun motiv pentru care situația continuă să fie și astăzi atât de gravă. Al doilea motiv se referă la liniștea din jurul acestui subiect. Dezbaterile ar trebui, în primul rând, să fie, apoi ele ar trebui să fie aprinse, să fie dure, să se audă în toată societatea. Îi pasă cuiva de faptul că, în anul 2018, ne confruntăm de mai bine de un an cu o astfel de criză, care, pe lângă faptul că pare a fi un subiect facultativ și prea puțin important, lipsind aproape cu desăvârșire de pe scena publică, nu își găsește rezolvarea?

Sunt profund indignat de faptul că domeniul sănătății continuă să fie tratat în mod atât de superficial, prioritățile coaliției de guvernare fiind cu totul și cu totul altele. Sunt indignat de faptul că abia în momentul în care se ajunge la adevărate tragedii, se acordă atenție domeniului sănătății. Abia atunci, din pricina presiunii publice, există un aparent interes din partea celor aflați la guvernare, care se stinge odată cu furia de moment a cetățenilor, scârbiți și ei de tot ce se-ntâmplă, pe bună dreptate. Restul, doar promisiuni deșarte.

Când vor reprezenta cetățenii din România o prioritate?

  Tudorița Lungu - declarație politică: Protestatarii marșului «Moldova vrea autostradă!», ignorați și obstrucționați de PSD;

Doamna Tudorița Lungu:

"Protestatarii marșului «Moldova vrea autostradă!», ignorați și obstrucționați de PSD"

La sfârșitul săptămânii trecute, zeci de mii de oameni din Moldova, încolonați în sute de autoturisme de toate capacitățile, au declanșat unul dintre cele mai mari marșuri de protest din ultimii ani. Am asistat la o mobilizare fără precedent, care a avut scopul de a trage încă un semnal de alarmă în ceea ce privește necesitatea construirii unei autostrăzi în Moldova. De această dată oamenii nu au mai vrut nici salarii și pensii mai mari, nici locuri de muncă, deși ar avea tot dreptul să le ceară și pe acestea. De această dată s-au gândit la viitorul uneia dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, și mă refer aici la Moldova istorică, la Regiunea Nord-Est. O regiune abandonată de actualul Guvern, în care trăiesc peste 3,6 milioane de oameni, 58% dintre aceștia în mediul rural, o regiune în care salariul mediu reprezintă doar 17% din salariul mediu înregistrat în Uniunea Europeană.

"Moldova vrea autostradă!" a fost un strigăt al disperării colective, al oamenilor care nu mai văd nimic bun în viitor. De ce? Din cauza lipsei oricăror programe guvernamentale de revigorare a Moldovei, din cauza dezinteresului și nepriceperii actualului Guvern.

Sunt parlamentar de Bacău și-mi este rușine că doi concetățeni ai mei, ajunși astăzi la vârful puterii, i-au ignorat și obstrucționat pe cei care au venit de la sute de kilometri. Din păcate, acesta este adevărul. Ministrul Transporturilor, domnul Lucian Șova, nu a avut curajul să stea de vorbă cu cei care și-au petrecut atâtea ore pe drumuri. A preferat să-și petreacă un weekend liniștit, deși răspunsurile la întrebările protestatarilor dumnealui este cel care trebuia să le dea. Da, acesta este adevărul și în ceea ce o privește pe doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Doamna Firea a dat ordin ca accesul protestatarilor să fie restricționat în Piața Victoriei, pentru a nu-i deranja pe colegii PSD-iști din Guvern, deși aceștia oricum erau în weekend.

Aceasta nu este doar o declarație politică, ci un semnal de alarmă pe care, în calitate de parlamentar de Bacău, vreau să-l trag. Și nu numai eu atrag atenția că decalajele dintre Moldova și celelalte regiuni se adâncesc, chiar și comisarul european, doamna Corina Crețu, prezentă în aceste zile în Bacău, a atras atenția guvernanților că lipsa marilor proiecte ale României este o realitate pentru Bruxelles. Domnia Sa a vorbit despre patru proiecte depuse în patru ani, despre lipsa unor proiecte viabile și mature, în special în zona transporturilor, și despre faptul că România riscă să piardă banii alocați exercițiului bugetar 2014-2020. Salut declarațiile prin care Domnia Sa spune situația reală, și anume că în România rămân bani europeni necheltuiți din cauza incompetenței actualului Guvern și a administrațiilor locale PSD. Dincolo de trista realitate, Moldova are nevoie de autostradă, Moldova are nevoie să fie tratată cu respect, iar dacă actualul Guvern nu poate, mai bine să plece.

  Vasile Varga - declarație politică cu titlul: Nimeni nu vă mai crede!;

Domnul Vasile Varga:

"Nimeni nu vă mai crede!"

Pilonul II de pensii a devenit marfă de schimb pe taraba guvernanților.

Acum o lună de zile, tot printr-o declarație politică, atrăgeam atenția asupra problemei pericolului în care se va afla Pilonul II de pensii. Poate nici eu, nici colegii mei nu am fost luați în seamă, dar iată că informațiile apărute în ultimele zile ne-au dat dreptate, și anume că există sau exista intenția Guvernului să "umble", în mod meschin, la contribuțiile de la Pilonul II de pensii.

Deși documentele oficiale arată clar intenția Guvernului de a suspenda contribuțiile către Pilonul II de pensii, ai noștri guvernanți au început să dea vina pe te miri ce acar Păun ...

Dar nu, până și colegii lor de la guvernare, ALDE, nu cred în fantasmagoriile conducerii PSD-iste!

E clar, avem de a face cu o măsură dinainte stabilită, urma doar să se dea asaltul final! Dar, ghinion, lumea s-a prins! Specialiștii menționează faptul că suma pierdută ar fi în jur de două miliarde de lei. Și nu e vorba de bani publici, este vorba de banii fiecărui contribuabil la acest Pilon II de pensii!

Atenție! Doar pentru 6 luni, dar cine știe ...

Nu PSD are de pierdut, ci doar vreo 7 milioane de angajați, și aceia dintre cei mai activi de pe piața muncii românești! Dar nu asta contează în economia electorală a PSD.

Mai mult decât atât, deși contribuția trebuia să ajungă la 6%, conform legislației, anul acesta ne lăudăm cu o contribuție la Pilonul II de pensii de doar 3,75%, diferența compensând lipsurile Pilonului I de pensii. Pierderile, în ultimii 10 ani, ar fi de 1,1 miliarde de euro în conturile celor care ar trebui să se bucure la pensie.

Eu am o anumită vârstă care mi-ar permite să fiu detașat în fața unei asemenea problematici, dar nu pot sta indiferent când văd că, din ce în ce mai mult, este pusă în pericol siguranța unui trai liniștit al generațiilor actuale active, care cotizează atât la fondul de pensii Pilonul I, cât și la Pilonul II, cel puțin.

Ca liberal, la ceas aniversar, acum la 143 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, nu pot sta impasibil când văd că persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul profesiilor liberale, și nu numai, vor avea de suferit.

Împreună cu colegii mei, tragem din nou semnalul de alarmă. Acest gest al puterii nu trebuie să se materializeze deloc!

Este timp de analiză și de reflecție! Dacă vrem ca poporul român muncitor, din diferite profesii, să mai aibă vreodată încredere în conducătorii săi, trebuie să punem interesul individului pe primul loc! Statul român trebuie să găsească acele pârghii legislative prin care fiecare angajat din sistemul public sau privat, dar și fiecare angajator să se simtă protejat de o legislație previzibilă și corectă, altfel nimeni nu va mai avea încredere în clasa politică și în guvernanți !

De noi și de voi depinde, stimați colegi!

  Costel Alexe - declarație politică: În apărarea unei plângeri penale. Atenție la fenta PSD!;

Domnul Costel Alexe:

"În apărarea unei plângeri penale. Atenție la fenta PSD!"

Cine s-a uitat la televizor în ultimele zile a văzut că televiziunile de casă ale PSD-ALDE și politicienii de vârf ai coaliției guvernamentale se dădeau de ceasul morții pentru că președintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva doamnei premier Dăncilă pentru că aceasta s-a crezut președinte și a luat din atribuțiile de politică externă ale șefului statului.

Ce mai vuiet, ce mai freamăt! Ai fi zis că s-a atins cineva de reședința de zeci de milioane de euro a domnului Dragnea, de hotelurile și de ferma de porci pe care le are prin interpuși. Zici că s-a atins cineva de averea vreunui baron local PSD, inimaginabil de bogat, avere făcută, evident, din salariu și muncă cinstită, el fiind o biată victimă a statului paralel.

Aici este vorba despre două lucruri. O șmecherie a PSD, o perdea de fum menită să acopere furtul banilor din Pilonul II de pensii, dar și o situație gravă, de asumare ilegală de puteri de către premier. Acestea merită tratate separat.

1. Din seara zilei de 20 mai, știm precis de ce au făcut cei de la PSD și ALDE scandalul cu plângerea penală. În acea seară am aflat că guvernanții dau un nou atac la Pilonul II de pensii și aveau nevoie ca agenda să fie ocupată de alt subiect. Ei știau ce pregătesc și au atacat anticipat, așa cum fac oamenii sfătuiți de specialiști în propagandă.

Ca să nu aibă nimeni vreun dubiu, proiectul apărut în seara respectivă nu avea cum să fie opera Comisiei de Prognoză (CNP), așa cum a aruncat pisica sublima doamnă ministru Lia Olguța Vasilescu.

PSD și ALDE fac ce au mai făcut, arată varianta cea mai rea. Adică banii pentru pensiile din Pilonul II se opresc de tot. Dacă merge, și scandalul nu e mare, merg și ei mai departe. Dacă nu, vin cu o variantă tot dezastruoasă, în care îți taie din pensia viitoare, dar mai puțin dezastruoasă decât oprirea totală a sumelor.

Vă amintiți când ziceau că nu se ating de Pilonul II? Domnul Dragnea, cu o privire afectată și mustăcioasă, mai că se jura că nu va fi cazul. Au aruncat varianta cu naționalizarea, le-a sărit lumea în cap, așa că au tăiat doar un sfert din banii pentru Pilonul II. Apropo, sper să nu mă amendeze splendida instituție CNCD pentru discriminarea mustăcioșilor.

2. Oare chiar așa e cu plângerea asta penală?

"Lovitură de stat!", au țipat PSD-iștii după depunerea plângerii. Bine că nu au vorbit de alte lucruri la care au mai multă experiență, gen "mineriadă" sau "Revoluție furată".

Ba chiar și unii colegi din PNL au fost sensibilizați de scandalul făcut de presa PSD-ALDE și li s-a părut prea mult. Parțial îi înțeleg, faptele imputate doamnei premier nu sunt ușor de dovedit, iar consecințele ar fi dure. Ceea ce rămâne, însă, este că doamna Dăncilă, prin încercarea cu mutarea ambasadei la Ierusalim, și-a depășit în mod evident atribuțiile. Să fie clar, politica externă este făcută de președintele României.

O spune Constituția: articolul 91. Atribuții în domeniul politicii externe:

(1) Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate și acorduri internaționale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

(2) Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Avem și o decizie a Curții Constituționale, nr. 683/2012, care spune și ea:

"Acest text constituțional îi permite să traseze liniile viitoare pe care statul le va urma în politica sa externă, practic să îi determine orientarea în planul relațiilor externe, ținând cont, desigur, de interesul național. O atare concepție este legitimată de caracterul reprezentativ al funcției, Președintele României fiind ales de cetățeni prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat".

Curtea a constatat că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze și să îndeplinească obligațiile la care România s-a angajat la nivel de stat.

"Curtea observă, cu acest prilej, că acest rol este unul de execuție, așadar, unul derivat, și nu originar, cum este cel al Președintelui României".

Subliniez încă o dată: Guvernul se apucase să mute ambasada României fără să îl consulte pe președintele României. Cum numim asta? Cine face politica externă a României?

De ce nu ar avea orice cetățean, mai ales liderul opoziției, dreptul de a depune o plângere penală, fiind conștienți toți că s-a întâmplat ceva grav și fără să avem textele în față?

Această plângere poate fi respinsă ori acceptată, dar în niciun caz nu trebuie judecată prin studiourile unor televiziuni isterice, cu burtiere manipulatoare și invitați deliranți care clamează că a fost o lovitură de stat.

Domnilor, lovitura de stat nu o dau cei care respectă legea și procedurile, ci cei care încalcă legea, încalcă principiile constituționale și echilibrul puterilor în stat.

  Constantin Șovăială - declarație politică intitulată Guvernul PSD promovează analfabetismului funcțional!;

Domnul Constantin Șovăială:

"Guvernul PSD promovează analfabetismul funcțional!"

Chiar dacă ministrul educației naționale, respectiv inspectoratele școlare județene știu despre fenomenul Brăila, acestea nu se implică pentru a rezolva această problemă. Este inadmisibil ca elevii slabi să fie opriți într-un mod abuziv să intre în evaluările naționale. Nu știu cum de se permit asemenea lucruri în România, dar de un lucru sunt sigur - Nepăsarea celor din PSD atinge cote maxime! Nu îi interesează de elevii, de tinerii, de viitorul acestei țări, scopul lor este să îi prostească pentru a-i putea manipula și de a-i influența mai ușor!

Îi acuz în mod direct pe directorii de școli și pe inspectorii școlari județeni de faptul că nu au permis elevilor mai slabi să participe la evaluările naționale pentru a ține sus media școlilor și a județului, în comparație cu alte școli și județe din țară. Această competiție dăunează sistemului educațional și beneficiarilor direcți, adică elevilor! Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unităților de învățământ din județul Brăila. Deși aici, în 2016-2017, nota medie la evaluarea națională a fost a doua cea mai mare din țară (7,29), ponderea elevilor din clasa a 8-a, care nu au susținut evaluarea națională, a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3 procente față de anul școlar anterior.

Chiar dacă sunt conștienți de existența "Fenomenului Brăila", nimeni nu intervine, pe motiv că nu există momentan suficiente date despre dimensiunea sa la nivelul țării. Mi se pare de-a dreptul tragic când directorii sau inspectorii recunosc despre acțiunile pe care le întreprind. Aceștia afirmă că modalitatea de a raporta medii mari la evaluările naționale și bacalaureat se practică de mulți ani și că n-ar trebui să ne mire acest lucru. Problema este și la Ministerul Educației Naționale care pune presiune pe profesori și inspectori de a obține medii cât mai mari la aceste examene.

Dat fiind că ne aflăm în perioada premergătoare evaluării naționale la clasa a 8-a și a examenului de bacalaureat - când aceste practici se intensifică în școli -, solicit Guvernului adoptarea de urgență a unor măsuri legale prin care să asigure participarea elevilor absolvenți la examenele menționate conform legii și să descurajeze, respectiv să sancționeze responsabilii din educație care împiedică accesul absolvenților la participarea la evaluări.

Măcar anul acesta putem îndrepta lucrurile, dacă de 28 de ani nu am fost în stare!

  Nicolae Georgescu - declarație politică: Diversitatea culturală - provocare și resursă în secolul XXI;

Domnul Nicolae Georgescu:

"Diversitatea culturală - provocare și resursă în secolul XXI"

În ultima perioadă, societatea tinde tot mai mult să depășească granițele impuse de frontiere, se mondializează. La aceasta se adaugă fenomenul imigrației, ce impune creșterea demografică în unele zone ale lumii, precum și fenomenul de polarizare a sărăciei/bogăției. Globalizarea nu poate avea loc în afara unei structuri culturale performante, care să aibă capacitatea de adaptare, permițând transferul cultural, schimbul valorilor materiale și spirituale. Doar o asemenea societate poate evolua rapid, în scopul valorificării modelului cultural, în forme ale unei permanente schimbări.

Prin adoptarea, în anul 2001, a Declarației UNESCO privind diversitatea culturală, aceasta capătă o dimensiune simbolică importantă și o însemnătate remarcabilă. Considerată, anterior acestui moment, o frână pusă în calea dezvoltării, un obstacol în calea modernității, progresului ori a democrației, diversitatea culturală a devenit, în acel moment, resursă și sursă a dezvoltării, a democrației, a științei și păcii.

Conceptul de diversitate culturală admite existența unei varietăți de culturi diferite care nu sunt izolate, ci interacționează și se intersectează în permanență. În acest sens, în 2005, la art. 4 pct. 1 din Convenția UNESCO privind protecția și promovarea diversității de expresie culturală se prevede că diversitatea culturală se referă la multiplele moduri în care se exprimă culturile grupurilor și a societăților.

Urmare a percepțiilor exprimate la nivel internațional, diversitatea culturală a devenit la nivelul Uniunii Europene atât un subiect politic, cât și unul juridic și de politică externă, fiind legată de identitatea culturală și de conceptul de demnitate umană. Prin deviza promovată de Uniunea Europeană - "Unitate în diversitate" se evidențiază tocmai faptul că diversitatea nu reprezintă o piedică în calea cooperării și unității statelor, ci, dimpotrivă, un element important ce duce la unitate, progres, desăvârșire, este o sursă de bogăție și creație, poate chiar un atu pentru Europa. Dimensiunile comune și cunoașterea reciprocă a culturilor din Europa, într-o societate bazată pe libertate, democrație, solidaritate și respect pentru diversitate, sunt componente esențiale pentru integrarea europeană.

Armonizarea diferitelor sisteme de cultură în cadrul Uniunii Europene conferă fenomenului în sine o perspectivă pe termen lung. Acest proces implică cunoașterea și respectarea culturilor și conștientizarea fenomenului de interdependență globală, bazate pe elementele și specificitățile pluralităților culturale, excluzând impunerea unui model unic. Specialiștii din domeniu recunosc importanța respectului față de valorile altor culturi, în spiritul cultivării valorilor universale, precum și necesitatea acordării unui rol mai mare schimburilor internaționale, pentru ca persoanele să se poată deplasa în spațiul european.

Ca o caracteristică definitorie și o moștenire a umanității, diversitatea culturală poate fi o resursă în care creația și cooperarea artistică trec prin experiențe provocatoare. În ultimii ani se încearcă, din ce în ce mai pregnant, să se promoveze diversitatea dintre popoare, culturi, ca sursă de bogăție și creație. Diversitatea culturală, privită ca provocare pentru progresul lumii contemporane, trebuie să aibă în vedere o serie de criterii și de modalități de promovare și dezvoltare.

În contextul mondial actual, pentru o bună conviețuire a devenit necesară implementarea educației interculturale, pentru că este necesar să se prevină conflictele interetnice, prin promovarea toleranței, a armoniei, a egalității de șanse între membrii aceleași comunități.

România se poate considera o țară privilegiată sub aspectul diversității culturale și etnice. Această bogăție se datorează atât poziției geografice, cât și istoriei acestor meleaguri. Influența diverselor popoare se simte și azi nu doar în tradiții, arhitectură, gastronomie, limbă, ci este foarte actuală prin înșiși oamenii de etnie care locuiesc pe teritoriul țării. Diversitatea culturală a țării noastre are un rol semnificativ în evidențierea dimensiunii și valorii europene a diversității culturale specifice spațiului românesc.

Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, stabilită la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) prin Rezoluția Adunării Generale nr. 57/249 din 20 decembrie 2002, pentru data de 21 mai, joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversității culturale. Se recunoaște astfel legătura strânsă dintre protejarea diversității culturale și cadrul larg al dialogului dintre civilizații. Este un element în plus care ne îndeamnă să învățăm că "împreună" înseamnă să acceptăm cultura celuilalt, să respectăm opinia celuilalt și să nu uităm că diversitatea este o sursă de bogăție și creație care conduce la unitate și desăvârșire.

Înțelegerea implicațiilor diversității culturale reprezintă una din provocările lumii contemporane, constituind unul din principalele obiective ale unei noi orientări în cadrul procesului de globalizare.

  Vasile Cîtea - declarație politică: Sănătatea ieșeană este susținută atât de autoritățile județene, cât și de cele guvernamentale!;

Domnul Vasile Cîtea:

"Sănătatea ieșeană este susținută atât de autoritățile județene, cât și de cele guvernamentale!"

Așa cum anunțam cu puțin timp în urmă, tot printr-o declarație politică, Guvernul României a găsit procedura legală de a finanța lucrările de reabilitare ale Institutului de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I. M. Georgescu" din Iași, instituția medicală de excelență în tratarea afecțiunilor cardiovasculare care deservește nevoile tuturor pacienților din cele 8 județe ale regiunii Moldova.

Astfel, s-a alocat suma de 10 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului Dăncilă, sumă absolut necesară pentru ca Institutul ieșean afectat de incendiu să poată să își reia activitatea în toate secțiile deținute, inclusiv pentru realizarea intervențiilor chirurgicale de mare precizie.

În ceea ce privește însă Spitalul C. I. Parhon, având în vedere dispozițiile legale în vigoare, el nu va putea fi finanțat pentru realizarea lucrărilor de reabilitare decât de Primăria Municipiului Iași în subordinea căreia se află. Din păcate, municipalitatea ieșeană nu a reușit până în prezent să finalizeze expertizarea clădirii. Pe această cale, fac apel la edilul Municipiului Iași pentru urgentarea operațiunilor de expertizare tehnică a clădirii aflată în administrarea Municipiului Iași, astfel încât și spitalul C. I. Parhon, afectat de același incendiu, să poată funcționa la capacitate maximă.

Sunt bucuros să anunț că în această săptămână, la A.D.R. Nord-Est a fost aprobat Proiectul privind reabilitarea energetică a Spitalului de Recuperare din Iași, valoarea totală a proiectului ridicându-se la suma de 18 milioane de lei.

Spitalul de Recuperare din Iași este o instituție medicală de înaltă expertiză, căutat de bolnavii din județele Moldovei și nu numai, fiind de notorietate rezultatele excelente obținute de medicii ieșeni în ceea ce privește recuperarea cazurilor medicale dificile.

Nu în ultimul rând, doresc să aduc la cunoștința ieșenilor și locuitorilor din cele 8 județe ale Moldovei că și Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii "Sfânta Măria" din Iași va primi finanțare în valoare de 27 de milioane de euro, unitatea fiind centru de excelență regional în tratarea afecțiunilor persoanelor aflate la vârsta minoratului.

Astfel, prin eforturile concentrate ale Consiliului Județean Iași și ale parlamentarilor din Iași, unitățile medicale ieșene au beneficiat, în cursul anului 2018, de finanțările absolut necesare îmbunătățirii serviciilor medicale, sporindu-se, în același timp și confortul pacienților care au apelat la serviciile spitalelor de stat din Iași.

  Cornel Itu - declarație politică despre performanțele Guvernului și dorința președintelui României de a prelua cu forța guvernarea pe care o exercită PSD;

Domnul Cornel Itu:

Presiunile pe care președintele Iohannis le pune constant asupra premierului Viorica Dăncilă au ieșit de mult din sfera dinamicii firești a politicii și a acțiunilor legitime. Amenințările, la care recurge, încalcă grav constituționalitatea, și comportamentul său pune în pericol siguranța și stabilitatea României.

Dorința președintelui României este de a prelua cu forța guvernarea pe care PSD o exercită ca urmare a alegerilor din anul 2016, atunci când românii și-au ales, în mod democratic, reprezentanții. Pentru a-și urma scopul, președintele României s-a folosit de Ludovic Orban pentru a ticlui plângeri penale în care o întâlnire externă a unui prim-ministru, adică o activitate pe care o desfășoară orice politician din lumea democratică, este considerată "act de înaltă trădare" și "uzurpare de funcție". Până aici s-a ajuns, la subminarea democrației si la sabotarea sistematică a Guvernului României!

Performanțele unui guvern competent, ale Guvernului social-democrat care conduce astăzi România, dau fiori liberalilor și lui Klaus Iohannis, mai ales în contextul în care se apropie alegerile prezidențiale. Pentru liberali, voința și votul românilor nu înseamnă nimic atunci când vine vorba de interese de grup și foame de putere.

Domnilor de la PNL, domnule Klaus Iohannis, puterea legitimă nu se câștigă prin abuzuri și lovituri de stat, ci prin proiecte duse la bun sfârșit, prin promisiuni îndeplinite, pe scurt, prin muncă și viziune politică!

  Tudorița-Rodica Boboc - intervenție intitulată Ziua mondială a albinei;

Doamna Tudorița-Rodica Boboc:

"Ziua mondială a albinei"

Pe 20 mai, a fost ziua mondială a albinelor. Ea a trecut neobservată la noi în țară, de aceea m-am hotărât să abordez această temă în prezenta declarație politică. Consider că, fiind preocupați cu alte probleme, mai mult sau mai puțin superflue, pierdem din vedere esențialul, iar acesta constă și în contribuția acestor minunate insecte la bunăstarea, sănătatea și frumusețea vieții umane. Tocmai aceste valori au stat la baza hotărârii Organizației Națiunilor Unite atunci când a aprobat Rezoluția conform căreia ziua de 20 mai este declarată World Bee Day, Ziua mondială a albinei, în urma unor strădanii salutare ale delegației statului sloven.

Această zi este un prilej de mândrie și pentru românii apicultori, care iubesc și cresc albine și care depun eforturi pentru implicarea autorităților, a comunităților de business și a societății civile în procesul de conștientizare a enormei importanțe pe care o are albina.

Am conceput această declarație și ca o atenționare a faptului că, atât în țara noastră, cât și în multe alte state albinele nu se mai simt atât de bine și de sigure pentru viața și efortul lor de polenizare și de colectare a mierii. Chimizarea livezilor și plantelor este responsabilă de reducerea mulțimii și a varietăților de albine. Studiile efectuate de Organizația Națiunilor Unite și de International Union for the Conservation of Nature arată că populațiile de albine și polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic în ultimii ani, ca o consecință a activității umane iraționale - agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.

Noi apreciem mierea și polenul, dar contribuția albinelor nu se reduce la acestea. Potrivit specialiștilor pomicoli și horticoli, aportul lor principal constă în polenizarea pomilor fructiferi și a nenumăratelor flori sau plante. Iar polenizarea artificială, prin care se încearcă înlocuirea albinelor, se dovedește mult mai scumpă și mai puțin eficace.

Consacrarea Zilei mondiale a albinei ne arată că la nivel internațional lumea a devenit conștientă de aceste evoluții și este dispusă să adopte măsuri în vederea opririi efectele negative constatate pe scară largă în ultimii ani.

Folosesc acest prilej și pentru a-mi exprima aprecierea față de strădania apicultorilor români de a continua tradiția creșterii albinelor și a face din acest sector un motiv de prestigiu pentru țara noastră, printre consumatorii de miere și de multe alte produse apicole.

Totodată, consider că este încă loc pentru dezvoltarea de noi programe care să susțină, să apere și să promoveze creșterea albinelor în țara noastră și îndemn autoritățile, cetățenii și fermierii să aplice noi proiecte și metode de cultivare albinelor!

  Neculai Iftimie - declarație politică: Înstrăinarea terenurilor agricole de către persoanele fizice, comparată cu un abandon de proprietate;

Domnul Neculai Iftimie:

"Înstrăinarea terenurilor agricole de către persoanele fizice, comparată cu un abandon de proprietate"

Abandonul de proprietate, care se manifestă prin înstrăinarea terenurilor agricole unor persoane din alte țări, are cauze multiple, dar cele naturale, care țin de sentimentele noastre, sunt dureroase.

Acest abandon de proprietate poate duce la o formă perversă, riscantă pentru identitatea noastră națională, aceea a abandonului identitar. Trebuie reținut că pământul este o resursă identitară, și nu doar una economică, deoarece nu există țară fără pământ.

Noi, românii, suntem un popor de țărani, întrucât până la a treia generație, aproximativ 80% din populație provine de la sat. Acest lucru a determinat la aplicarea legilor fondului funciar generarea unor proprietăți care aparțin atât persoanelor care locuiesc în rural, cât și persoanelor care au devenit ulterior locuitori ai orașelor. Acest aspect a determinat cu mare ușurință setea de profit ușor de realizat din speculațiile funciare prin agentul imobiliar.

De fapt, care au fost cauzele care au determinat accelerarea înstrăinării terenurilor agricole?

  • Prima cauză a fost gradul ridicat de sărăcire a populației, cu precădere a proprietarilor de teren din mediul rural;
  • Lipsa interesului privind exploatarea terenului a proprietarilor din mediul urban; această lipsă de interes a fost și este determinată de îmbătrânire, de deprofesionalizare, activitate agricolă nerentabilă și de îndepărtarea de mediul din care au plecat;
  • Politica agricolă de stat inadecvată privind stimularea exploatării terenurilor agricole în cadrul gospodăriilor țărănești; de fapt, micul proprietar a rămas de izbeliște, fără un suport real pentru conservarea satului tradițional românesc;
  • Existența unei politici speculative, cu rețele de publicitate, foarte bine pusă la punct, care cumpără în condiții avantajoase, în timp ce vânzătorul este dezinteresat;
  • Prețul pământului agricol este mult sub nivelul pieței europene, ceea ce produce în mod evident pagubă vânzătorului, proprietar de teren, cât și statului, pământul făcând parte din avuția națională.

Una dintre soluții, în vederea stopării politicii speculative, o reprezintă reconsiderarea cadastrului calitativ al terenului, subiect complet ignorat până acum, deoarece terenurile se vând fără a se ține seama și de calitatea solului. O soluție posibilă ar fi instituirea prețului de monopol al statului asupra pământului. De exemplu, un cumpărător străin ia un teren cu 2.000 de euro/ha. Acesta cumpără suprafața, în dimensiunea ei fizică, dar nu și fertilitatea potențată a solului, care a însemnat acumularea în decursul timpului a humusului necesar practicării agriculturii. Astfel, se pune problema includerii calității pământului în avuția națională. În acest caz, nu se face referire la oamenii de afaceri, care cumpără terenuri, întrucât prin sistemul de impozite și fiscalizare bugetul de stat recuperează acest preț pe fertilitate.

În ultimă instanță, este o acciză și nu se încearcă a se interveni pe piața liberă.

De fapt, prețul de monopol al pământului reprezintă valoarea fertilității potențate a terenurilor, care trebuie să fie plătit de cumpărător și trebuie virat statului pentru finanțarea politicilor naționale de conservare a solului.

  Dumitru Oprea - declarație politică: Revolta pseudopoliticienilor PSD-ALDE, în anul Centenarului;

Domnul Dumitru Oprea:

"Revolta pseudopoliticienilor PSD-ALDE, în anul Centenarului"

În vreme ce toată suflarea PSD-ALDE se dădea de ceasul morții să condamne încă o lovitură de stat dată de opoziție și președintele Iohannis, mai multe .organizații civice din Moldova organizau un nou marș motorizat spre București. Scopul marșului era să atragă atenția asupra faptului că actuala coaliție nu mișcă un deget pentru a construi infrastructura prin care să lege cea mai săracă regiune a țării de Transilvania și Vestul Europei.

În anul Centenar, cele mai importante proiecte ar fi trebuit să asigure investițiile în infrastructura mare, rutieră și de cale ferată, fără ca populația să ceară acest lucru, în nenumărate rânduri, sub diverse forme. Condamnarea la sărăcie a Moldovei, în lipsa autostrăzilor, este un lucru imposibil de combătut. A continua să trăim în Românii paralele, cu viteze diferite de dezvoltare, reprezintă adevărata subminare a intereselor naționale.

Faptul că PSD-ALDE, prin guvernele avute, și-a dovedit incompetența în organizarea unor evenimente reale dedicate aniversării a 100 de ani de stat român modern, ar putea fi transformat într-un avantaj. S-a stopat, astfel, risipa banilor publici pe evenimente în urma cărora nu rămâne nimeni cu absolut nimic. În schimb, societatea civilă încă își poate asuma un proiect de dezvoltare, prin acțiunea lor comună!

În schimb, spectacolul grotesc al pretinselor lovituri de stat, clamate de propaganda PSD-ALDE, are un singur scop: inventarea unui dușman care nu lasă, chipurile, guvernanții să lucreze, deși sunt de 2 ani la putere, timp în care au "măturat" de la Palatul Victoria doi premieri și au pus în operă cea mai haotică guvernare din istoria noastră democratică.

Iată cum, la 100 de ani de la Marea Unire, România are în fruntea sa pseudopoliticieni și o culegere de minciuni pe post de Program de guvernare. Iar acest lucru nu este suficient, pentru că tot ei se revoltă și dau vina pe personaje imaginare pentru eșecul lor de a nu fi adevărați oameni de stat.

  Nicolae Neagu - declarație politică: Investițiile în companiile energetice, diminuate!;

Domnul Nicolae Neagu:

"Investițiile în companiile energetice, diminuate!"

Memorandumul Guvernului, care obligă companiile cu capital majoritar de stat să aloce dividendelor "cel puțin" 90% din profiturile înregistrate în 2017, văduvește de sute de milioane de euro planurile de investiții ale marilor companii energetice.

PSD-ALDE și Guvernul Dăncilă, în foamea de bani, ca urmare a erorilor din politicile bugetar-fiscale și pentru a menține deficitul bugetar în ținta celor 3% din PIB, amână prezentarea Strategiei energetice naționale chiar în anul Centenarului Marii Uniri Naționale și în anul de pregătire a Președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

Încă o dată, guvernarea PSD ne arată că lipsa de viziune și predictibilitate este regula lor de guvernare, chiar dacă domeniul energetic este coloana vertebrală a oricărei economii, indiferent de ce stat al lumii ar fi vorba.

În Uniunea Europeană, astăzi, se dezbate politica uniunii energetice comune a UE, și România, țara cu resurse și tradiții în producția de gaze și energie, ar fi trebuit să fie extrem de activă.

Guvernul Dăncilă, în schimb, alege să ia din investițiile energetice 3,5 miliarde de lei, așa cum a făcut și în 2017, în loc să lase companiile energetice să-și facă investițiile planificate.

Romgaz, SNG, și Transgaz, TNG, sunt mari perdanți la capitolul investițiilor proprii, din vina actualei guvernări.

Guvernul Dăncilă nu-și mai dorește construcția noii centrale termoelectrice de la Iernut, aflată în portofoliul Romgaz, SNG?

Cum vor construi noua centrală termoelectrică, a cărui valoare estimată este de aproape 270 de milioane de euro?

Cum vor rezolva nevoia de exploatare a zăcămintelor de gaze din portofoliul Romgaz, dat fiind faptul că rata de înlocuire a rezervelor a fost afectată de volumul redus al investițiilor, necesare punerii în funcțiune a unor capacități de producție?

Societatea Transgaz este în pericol de a nu-și putea finanța investițiile strategice și, de aceea, a cerut ca dividendele să nu depășească 50% din profit.

Oare gazoductul BRUA, Bulgaria-România-Ungaria- Austria, nu mai este important pentru Guvernul Dăncilă? Gazoductul transeuropean are o valoare estimată la 480 de milioane de euro, din care doar 180 de milioane sunt fonduri europene, restul banilor sunt fonduri proprii de investiții.

Și acestea sunt doar câteva întrebări la care guvernarea PSD-ALDE nu ne poate răspunde pertinent.

În noua arhitectură europeană, România, dincolo de așezarea naturală în flancul estic al Uniunii Europene, trebuie rapid să prioritizeze interesele economice și să se lupte pentru ele.

Producția, precum și transportul de gaze și energie sunt, în viziunea Partidului Național Liberal, o prioritate a politicii economice românești.

Avem tradiție și avem potențial. Mai trebuie viziune, strategie și voința politică. Din păcate, actuala guvernare nu are aceste calități!

  Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică: 1,9 milioane de români au avut salariul net scăzut după «Revoluția Fiscală»! 30% dintre contractele de muncă nu au avut salariile majorate!.

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

"1,9 milioane de români au avut salariul net scăzut după «Revoluția Fiscală»! 30% dintre contractele de muncă nu au avut salariile majorate!"

Conform datelor oficiale ce mi-au fost comunicate de către Ministerul Muncii, la31 martie, 1,9 milioane de români aveau același salariu de bază brut ca înainte de "revoluția fiscală", ceea ce înseamnă că au avut salariul net scăzut semnificativ. 30% dintre contractele de muncă nu au avut salariul de bază majorat! 143.427 de angajatori, adică 28% din numărul total, nu au majorat salariile. Sigur, Ministerul Muncii menționează în răspunsul dat că datele sunt provizorii și că e datoria angajatorilor să se asigure că transmit în Registrul General de Evidență a Salariaților datele corecte și la timp. Vă întreb, însă, stimați colegi, când vom avea date definitive și vom putea cunoaște impactul real al acestei schimbări despre care nici acum nu ni s-a spus exact de ce a fost necesară?

Tot Ministerul menționează că o parte dintre angajatori au preferat să acorde bonusuri, sume compensatorii sau indemnizații sub diferite forme, în locul majorării, mai ales în Ilfov și în Prahova. Anticipase coaliția aflată la guvernare o astfel de mișcare din partea angajatorilor? Cum poate o astfel de vulnerabilizare a angajaților să fie benefică? Ce au câștigat românii, angajații români, de pe urma acestei revoluții fiscale?

Când l-am întrebat pe fostul prim-ministru Tudose despre aceste riscuri, mi-a dat un non-răspuns. Doamna ministru Vasilescu, domnii Dragnea, Mișa și Tudose au repetat tot anul trecut că niciun salariu nu va fi scăzut. La 31 martie, însă, aveam 1,9 milioane de salarii scăzute. Am avut dreptate să fiu îngrijorat. Din păcate, guvernul tace în continuare, iar presa pare că a uitat complet de această schimbare majoră și de efectele nocive ale ei. Le voi chema pe doamna ministru Vasilescu și pe doamna prim-ministru Dăncilă să ne spună în plen cum vom scoate angajații din această situație vulnerabilă, care sunt efectele benefice ale revoluției fiscale și cine va răspunde pentru haosul creat.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 14 iulie 2020, 10:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro