Plen
Ședința Camerei Deputaților din 20 iunie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.104/28-06-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-11-2018 (comună)
14-11-2018
13-11-2018
12-11-2018
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 20-06-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 20 iunie 2018

16. Dezbaterea Proiectului de Lege privind internshipul (PL-x 6/2018). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 6/2018

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Următorul.

36. Proiectul de Lege privind internshipul; PL-x 6/2018.

Tot Comisia pentru muncă, vă rog.

Ultimul, domnule Iulian Iancu, am zis ultimul, PL-x 318. La solicitarea liderului de grup, PL-x 318 e ultimul.

Internshipul, vă rog.

Doamna Violeta Răduț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea modalității de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în scopul dezvoltării aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților din domeniul în care se organizează programul de internship, al dobândirii de experiență profesională și al facilitării tranzacției de la sistemul de educație la piața muncii.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise redate în Anexa nr. 1, amendamentele respinse, în Anexa nr. 2; fac parte integrantă din prezentul raport.

Iar pentru corectură de tehnică legislativă, la nr. crt. 33, la art. 26 alin. (1) lit. d), în loc de "art. 17 și art. 17" se va corecta a doua trimitere ca fiind făcută la "art. 18". Motivarea - ca urmare a renumerotării articolului, art. 16 devine art. 17 și art. 17 devine art. 18.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Dezbateri generale, doamna Mara Calista, Grupul PNL.

Doamna Mara-Daniela Calista:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Nu pot să încep fără a face o observație, că Partidul Național Liberal a avut un proiect depus, în ceea ce privește internshipul, încă de acum doi ani de zile.

Din păcate, în cadrul Comisiei pentru muncă nu s-a discutat acest proiect.

Pot însă să fac observația că a existat deschidere în cadrul Comisiei pentru muncă, cu reprezentanți ai tuturor partidelor politice, cu reprezentanți ai patronatelor și cu reprezentanți ai studenților, să reușim să ne așezăm la masă și să facem din proiectul inițiat de Guvernul României un proiect care să fie bun, aplicabil și agreat de toate partidele.

Este un proiect la care s-a lucrat intens, au fost cel puțin două-trei întâlniri ale grupului de lucru.

Mulțumesc foarte mult colegilor care au participat.

Proiectul răspunde tuturor nevoilor, tocmai pentru că am avut răbdarea și dorința de a ne așeza toți și a discuta toate detaliile importante.

Din punctul meu de vedere și din punctul de vedere al Partidului Național Liberal reprezintă un proiect foarte bun, motiv pentru care PNL va vota pentru.

Și aș face doar o singură distincție, tocmai pentru că au existat câteva interpretări.

Acest proiect se referă la internship, iar practica studentului este cu totul alt subiect.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Seidler, Grupul USR. (Vociferări.)

Doamna Bîzgan, vă rog.

V-am dat cuvântul, domnule Seidler.

Vă rog frumos, v-am dat cuvântul.

V-am dat cuvântul.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Îmi cer scuze, doamna Gavrilă era anunțată înaintea mea. Nicio problemă.

Da, o să vă mirați de ceea ce urmează să vă spun acum, dar am reușit să scoatem o lege bună.

Este unul dintre acele puține exemple când puterea acceptă că totuși și opoziția ar putea avea o contribuție la dezvoltarea de legi bune.

Iese, în sfârșit, internshipul din ilegalitate.

Dacă vă vine să credeți, Guvernul României și Parlamentul României desfășoară programe de internship de ani de zile, în totală ilegalitate.

Abia aștept promovarea acestei legi, ca programul de internship, în general, să intre în legalitate.

Există, evident, ca totdeauna, un element ciudat în această lege.

Veți dori - pentru că scrie în această lege - să desfășurați majoritatea activităților care țin de președinția Uniunii Europene, cu ajutorul internilor.

Sunt mai multe derogări prin care Guvernul României poate derula în mod special programe de internship, ca să acopere lipsa de competență ce domnește în structurile guvernamentale românești.

Mult succes!

Domnul Florin Iordache:

Am anunțat-o pe doamna Bîzgan. Și apoi, doamna Gavrilă.

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

În țara noastră, peste 15% din tinerii între 15 și 24 de ani se încadrează în așa-numita categorie NEET, adică persoane care nu sunt încadrate în piața muncii, nu studiază niciunde și nici nu urmează un curs de specializare.

Studiile europene arată că foarte mulți dintre ei se simt descurajați în plan economic, iar întrebați unde își văd viitorul, unul din doi tineri din România spune că în cel mult cinci ani de-acum încolo va pleca din țară.

România se confruntă cu un deficit de forță de muncă, iar potențialii angajatori au nevoie de oameni care dețin nu doar noțiuni teoretice, ci și competențe și abilități practice.

Prezentul proiect de lege ajută la integrarea persoanelor pe piața muncii, prin crearea unor oportunități de pregătire profesională de care tinerii duc lipsă, în toate mediile, mai ales în cel academic.

Mai mult decât atât, aceste stagii de internship vor fi remunerate, asigurând astfel o stabilitate financiară pentru tinerii care se pregătesc să intre în piața muncii.

Prin aceste oportunități de internship, ajutăm tinerii să-și consolideze competențele și abilitățile dobândite și le putem face o punte de trecere de la mediul academic la mediul de lucru.

Personal, am trei, chiar patru voluntari, și abia așteptam această lege, să pot să-i transform în interni.

Și vă sfătuiesc pe toți, dragi colegi, să luați acești tineri în cabinetele dumneavoastră, pentru a putea într-adevăr să pregătim următoarea generație de politicieni.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Doamna Gavrilă.

Se pregătește domnul Petru Movilă.

Doamna Camelia Gavrilă:

Dincolo de presiunea timpului, de faptul că trebuie să ne încadrăm într-un termen rezonabil de timp, nu se poate să nu semnalăm importanța acestei legi care, în sfârșit, va fi votată, pentru tineri, pentru accesul pe piața muncii și pentru ruperea unui cerc vicios care înseamnă, pe de o parte, solicitare de experiență în muncă din partea angajatorilor, pe de altă parte, imposibilitatea de a o obține, din partea tinerilor.

În felul acesta, se creează o relație firească între absolventul, fie de studii superioare, fie de învățământ de nivel mediu, se creează oportunitatea unei experiențe practice în care teoria din anii de facultate sau din anii de studiu liceal se poate completa cu demersul practic.

Cred că și acea salarizare, acea formă de primă de internship este foarte importantă, de asemenea, certificatul de internship, care creează suportul unui CV pentru evoluția ulterioară a tânărului, sunt demersuri importante.

Rata NEET este puțin mai mică decât o semnala doamna deputat, anterior. Trebuie să semnalăm fenomenul, dar, în același timp, nu trebuie să-l dramatizăm. Există și oportunități de muncă pe piața muncii, însă, în același timp, atenția unei societăți responsabile trebuie să se îndrepte spre absolvenții de învățământ și spre inserția firească a acestora pe piața muncii.

Domnul Florin Iordache:

Da. Cel mai important era că Guvernul a inițiat acest proiect de lege. Bun.

Domnul Movilă, vă rog.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte de ședință,

Sigur că Guvernul a inițiat acest proiect de lege. Este un proiect de lege bun.

Însă colega mea de la PNL a precizat că acum doi ani de zile, împreună cu colegul Costel Alexe, deputat al PNL, am avut o lege asemănătoare, care nu a ajuns în dezbatere. Aceasta, vorbind de proceduri și de respectul pentru Parlament.

Însă revenind la proiectul de lege, Partidul Mișcarea Populară îl va susține. Este un proiect de lege bun. Nu este perfect, dacă ne referim doar la faptul că la internship pot participa maximum 5 tineri pentru internship. Nu cred că ar fi trebuit să avem o limită, ci angajatorul sau organizatorul - gazda - să stabilească capacitatea de a organiza internship, un lucru extraordinar.

Proiectul de lege vine și reglementează drepturi și atribuții și pentru tânărul care face internship și pentru gazdă.

De asemenea, foarte important și este o problemă generală în România, inclusiv pentru cei care preferă să rămână cu ajutorul social. Este aceea că internshipul vine și ordonează, disciplinează tinerii pentru un program de lucru. Este cea mai mare problemă cu care se confruntă tinerii care vin pe piața muncii - aceea de a respecta un program.

E o lege bună. Sperăm să se aplice bine și rezultatele să se vadă, atât în pregătirea profesională, în pregătirea pentru viață a tinerilor, dar și în beneficiile angajatorilor sau, cum se spune, a gazdelor pentru internship.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Grupul UDMR, ultimul vorbitor, doamna Éva Csép.

Doamna Csép Éva-Andrea:

În sfârșit, putem să spunem că internshipul a devenit legal. Pentru că din moment ce veneau studenții - și bine a zis colega mea - trebuia să separăm ce înseamnă internship și ce înseamnă practică.

Pe de altă parte, cred că familiarizarea acestor tineri cu un loc de muncă bine organizat, dobândirea experiențelor într-un mediu în care au poate niște modele chiar de urmat în aceste organizații-gazdă va fi și în beneficiul tinerilor, dar și al angajatorilor.

Pentru că morala muncii este foarte important să fie dobândită din timp, într-un mediu amiabil pentru acești tineri.

Pe de altă parte, noutățile aduse și în special ceea ce ne-a preocupat este numărul de ore pe care pot acești tineri să le lucreze în cadrul internshipului. Pentru că mulți dintre ei pot fi studenți, care, după orele de la facultate, intră într-o organizație-gazdă și acolo învață mai departe meseria pe care și-au ales-o, profesia.

Pe de altă parte, am dat posibilitatea, am oferit posibilitatea, prin această lege, ca și tinerii de la 15 ani, cu acordul părinților, să poată să participe la aceste programe de internship.

Cred că s-a adeverit că din moment ce este o tematică importantă se poate lucra în echilibru. Pentru că grupul de lucru care s-a organizat în cadrul Comisiei pentru muncă a lucrat destul de mult pentru această lege, să o îmbunătățească.

Și se pare că totuși putem să dăm dovadă de seriozitate și să aducem în fața dumneavoastră o lege de care suntem convinși că este bună, va fi funcțională și va veni în sprijinul tinerilor care chiar vor să rămână aici, acasă, în România, și să-și stabilească o familie, aici, acasă, în România.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Am terminat dezbaterile generale.

Avem 38 de amendamente admise, 24 de amendamente respinse.

Dacă la titlul legii sunt intervenții? Nu.

De la 1 până la 15. Dacă sunt intervenții? Nu.

De la 16 până la 30. Dacă sunt intervenții? Nu.

De la 31 la 38. Intervenții? Nu.

Rămâne la votul final; caracter organic.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 noiembrie 2018, 13:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro