Plen
Ședința Camerei Deputaților din 2 iulie 2018 (sesiune extraordinară)
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.113/11-07-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 02-07-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 2 iulie 2018 (sesiune extraordinară)

15. Dezbaterea Proiectului de Lege privind trecerea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională-vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale (PL-x 125/2018). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 125/2018

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

17. Proiectul de Lege privind trecerea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională-vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale. Sunt opt amendamente admise și trei respinse. Are un caracter organic.

Dacă din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul?

Doamna deputat Fădor Angelica.

Imediat, domnule președinte. Avem din partea inițiatorilor și apoi dumneavoastră.

Doamna Angelica Fădor:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Inițiativa legislativă cu care vin astăzi în fața dumneavoastră este extrem de importantă pentru județul Suceava. Este inițiativa tuturor parlamentarilor din județul nostru și se referă efectiv la trecerea din domeniul public al statului, în domeniul public al unității administrativ-teritoriale a Parcului Șipote, situat în intravilanul municipiului reședință de județ.

Inițiativa legislativă de acolo a pornit, de la Parcul Șipote, însă face referire la tot ceea ce înseamnă păduri-parc de pe întregul teritoriu al României.

Noi, practic, nu obligăm pe nimeni să preia aceste suprafețe de păduri-parc, ci, la solicitarea unităților administrativ-teritoriale, fie ele primării, fie consilii județene, prin hotărâre de Guvern, se vor putea trece și acolo se vor putea realiza investiții care sunt extrem de importante pentru comunitățile locale.

Am prevăzut expres în lege faptul că aceste suprafețe de teren nu vor putea trece din domeniul public în domeniul privat, tocmai pentru a pune capăt eventualelor speculații imobiliare.

De asemenea, în termen de doi ani trebuie să fie executate amenajamente care vor trebui ulterior să fie respectate, iar în termen de 5 ani trebuie să fie executate lucrări pe acele suprafețe de pădure-parc.

În cazul în care lucrările nu vor fi executate în termen de 5 ani, suprafețele de fond forestier vor reveni la Romsilva.

Consider că discutarea acestei inițiative legislative, astăzi, nu este una întâmplătoare, pentru că Parcul Șipote, de care vă spuneam, la început, este acel parc care duce spre Cetatea de Scaun a Sucevei, iar astăzi, pentru Suceava, este o zi extrem de importantă, pentru că, pe 2 iulie, noi îl comemorăm pe Ștefan cel Mare și Sfânt.

De aceea, țin să vă mulțumesc din suflet colegilor din toate cele trei comisii - pentru mediu, pentru administrație și respectiv pentru agricultură - pentru votul favorabil pe care l-ați acordat și vă rog respectuos și pe dumneavoastră să susțineți inițiativa noastră legislativă.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Alexandru Stănescu, prezentarea raportului comun.

Domnul Alexandru Stănescu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Raport comun asupra Proiectului de Lege privind trecerea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională-vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale.

Comisia pentru mediu și echilibru ecologic și Comisia pentru agricultură au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură obișnuită, cu Proiectul de Lege privind trecerea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională-vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, cele trei comisii sesizate în fond au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege mai sus menționat, cu amendamentele admise și cu amendamentele respinse prevăzute în Anexa nr. 1 și Anexa nr. 2 care fac parte integrantă din prezentul raport comun.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Dezbateri generale.

Domnul Cornel Zainea.

Domnul Cornel Zainea:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

În România, avem o lipsă foarte mare de spații verzi. Știm că Romsilva nu are capacitatea să administreze aceste păduri.

În consecință, suntem de acord cu această inițiativă legislativă și Grupul USR va vota pentru.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Corneliu Bichineț.

Domnul Corneliu Bichineț:

Stimată doamnă președinte,

Stimați colegi,

Pădurile-parc au devenit, în orașele, în județele din România, un fel de "păduri nebune" - am făcut trimitere la Zaharia Stancu... (Vociferări) Domnule profesor, cine știe, cunoaște...

Și acolo se petrec atrocități inimaginabile. După cum vedeți, există un județ, Suceava, care a trimis destui parlamentari în acest for, și toți au generat un proiect de lege care îi va bucura, cred, și pe domnul Flutur, președintele Consiliului județean, și pe primarul Lungu de la Suceava.

Este bine, pentru că, astfel, autoritățile locale, după ce primesc ceva în patrimoniul lor, din patrimoniul statului, pot, au temei legal, să îngrijească, să curețe, să înfrumusețeze.

De asemenea, aș vrea să remarc că la Comisia pentru mediu, unde lucrez și eu, colegul nostru Zainea, reprezentantul USR, a votat și a și pledat pentru astfel de proiecte.

Stimate coleg, eu cred că, având în vedere vidul de putere de acum, folosiți momentul și... tot înainte!

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Doamna Doina Pană.

Vă rog.

Doamna Adriana-Doina Pană:

Stimați colegi,

Vă aduc aminte că în 2015, când am schimbat Codul silvic, noi am introdus nu numai pădurile-parc, ci și pădurile instructiv-educative, exact în sensul pentru ca populația să cunoască pădurea, să beneficieze de plimbări pe aleile din pădure, copiii să o cunoască, să o iubească și să o respecte.

Ceea ce se întâmplă astăzi este un pas înainte, pentru că nu este suficient să scrie în lege, dacă în realitate acest lucru nu se întâmplă.

Îi felicit pe toți colegii din Suceava pentru demersul făcut și consider că este o inițiativă care trebuie votată.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Corneliu Olar.

Vă rog.

Domnul Corneliu Olar:

Se putea să nu susțineți acest proiect?

Comisia pentru agricultură a votat în unanimitate acest proiect foarte important pentru Suceava și cred că în multe zone ale României avem astfel de probleme, cu trecerea unor păduri-parc, să le spunem așa... aveam o altă noțiune în Comisia pentru agricultură, însă este foarte bine... au trecut și cred că este bine pentru țară să mai dăm și câte-un vot așa, unitar.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Domnul Ion Tabugan.

Domnul Ion Tabugan:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Stimate colege,

Stimați colegi,

La Comisia pentru agricultură, așa cum au spus și colegii, votul a fost unitar, deoarece dorim, în jurul marilor orașe, și nu numai, să creăm aceste păduri-parc, păduri de agrement, la modul general vorbind, și să treacă la administrațiile locale, astfel încât să poată fi amenajate și să fie absorbite fonduri europene.

Lucrurile nu sunt simple. Cei care vor lua în primire aceste păduri vor trebui să le administreze în regim silvic. Dar, în același timp, și scopul recreativ trebuie să fie îndeplinit la maximum.

De aceea, noi, ALDE, vom vota acest proiect și vă rugăm și pe dumneavoastră să-l votați.

Vă mulțumesc mult.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Nu mai sunt alte intervenții la dezbateri generale.

Trecem la dezbaterea proiectului.

Sunt 8 amendamente admise și 3 amendamente respinse.

Vă rog să le urmăriți și să interveniți, dacă doriți să le susțineți.

Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 5 sunt obiecții? Dacă nu, adoptate.

Dacă de la nr. crt. 6 la nr. crt. 8 sunt obiecții? Nu. Adoptate.

Proiectul rămâne pentru votul final.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 ianuarie 2019, 4:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro